Lyon bezoeken? Ontdek dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Lyon

Volledige reisgids kopen voor € 5

Lyon bezoeken? Ontdek dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Lyon

11 januari 2022 in Lyon9 reacties

Het Franse Lyon is de ideale bestemming voor een ontspannen en boeiende citytrip

Je vindt er prachtige middeleeuwse huizen, interessante overblijfselen uit de Romeinse tijd en gezellige restaurants en cafés. Maak een leuke wandeling langs de ‘montées’ of de ‘traboules’ en geniet achteraf van een heerlijke Beaujolais wijn.

Benieuwd naar meer? Lees dan zeker verder voor onze 15 tips en bezienswaardigheden in Lyon.

Tickets & tours voor je bezoek aan Lyon

Lyon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Lyon.
Bekijk ook zeker de Lyon hop-on hop-off bus, vanaf €21 kan je je daarmee gemakkelijk verplaatsen in de stad, terwijl je uitleg krijg van een gids.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Musée Gallo Romain en Théatre Romain

Lugdunum, voorheen het Gallo-Romeins Museum van Lyon-Fourvière, stelt prachtige artefacten uit de Gallo-Romeinse beschaving tentoon. Het bevindt zich op de bekende Fourvière-heuvel, gelegen in het hart van Lyon. Het museum ligt grotendeels ondergronds en bestaat uit een betonnen spiraalvormige helling die richting de verschillende tentoonstellingsruimtes vertakt.

 • Er zijn Romeinse, Keltische en pre-Romeinse sieraden, beelden, inscripties (onder meer een rede van keizer Claudius), sarcofagen, mozaïeken en gebruiksvoorwerpen te bewonderen.
 • Naast de ingang zie je ook twee Romeinse theaters liggen: een groot antiek theater en links ervan het Odeon, dat vroeger gebruikt werd voor muziekopvoeringen en voordrachten.
 • In het museum staat een maquette met de reconstructie van beide plekken. Het antieke theater dateert uit het begin van onze jaartelling. Hier konden indertijd meer dan 10.000 toeschouwers terecht!

Ook nu nog vinden zowel in het Odeon als in het antieke theater jaarlijks verschillende muziekoptredens plaats tijdens het festival Nuits de Fourvière. Het museum is betalend, de theaters zijn gratis te bezoeken. Meer info vind je op de website.

Met een Lyon City Pass vanaf €27 kan je dit museum en vele andere gratis bezoeken! Bovendien kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

 1. Basiliek Notre Dame de Fourvière

Zowel letterlijk als figuurlijk is dit één van de hoogtepunten van de Fourvière-wijk in Lyon. De basiliek ontvangt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Je ziet het bouwwerk vanop vele plekken in de stad en is dus een echte blikvanger.

De basiliek is al eeuwen een bedevaartsoord ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Maria. Sinds 1643, toen de stad een pestepidemie overwon, wordt Maria er als beschermheilige aanbeden. Het werd pas na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870 een echte trekpleister, omdat geloofd werd dat Maria had voorkomen dat het Pruisische leger de stad was binnengevallen. Dit is vergelijkbaar met wat er in Parijs gebeurde met de Sacré-Coeur basiliek in de wijk Montmartre.

De blinkende Maria

 • Het vergulde Mariabeeld, bekend als ‘de blinkende Maria van Notre Dame de Fourvière’ die centraal in de basiliek staat, dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.
 • Ze werd op 8 december 1852 in de kerk geplaatst en daarom is dit een officieuze feestdag in het bedevaartsoord. Die datum valt samen met het Fête des Lumières, wanneer de wijk volledig verlicht wordt met kaarsen en lichtjes.
 • Er vindt dan ook een processiestoet plaats vanaf de lagergelegen kathedaaal richting de basiliek, die dus niet voor niets op de pelgrimsweg richting Santiago de Compostela ligt.
 • Naast het Mariabeeld, is de basiliek ook befaamd om de prachtige mozaïeken die de geschiedenis van de kerk, de maagd Maria en van Frankrijk uitbeelden.
Let ook op de prachtige glas-in-loodramen en het vele marmer die het gebouw tooien. Bezoek hier ook de crypte, die je via een monumentale ingang middenin de kerk kan betreden. Voor de hoofdingang staat een standbeeld van paus Johannes Paulus II, die de basiliek in 1986 bezocht. Vanaf deze plek heb je ook van een magnifiek uitzicht over de omgeving.
 1. Tour Métallique

De Tour Métallique de Fourvière is een uniek herkenningspunt. De toren vertoont opvallende gelijkenissen met de Eiffeltoren, die drie jaar ervoor werd opgericht in 1889. De toren weegt wel maar zo’n 210 ton. (Ter vergelijking: de Eiffeltoren weegt ruim 10.000 ton) en is met zijn hoogte van 85 meter een pak kleiner dan zijn Parijse broertje.

 • De Tour Métallique werd tussen 1892 en 1894 opgericht door de architect M. Gay en kon tijdens de wereldexpo van 1914 in totaal 22 mensen naar de top brengen via een lift. Er was voor de gelegenheid ook een restaurant in ondergebracht.
 • Tot en met 1953 deed het dienst als uitkijktoren en als televisiemast.
 • Vandaag is de toren niet meer toegankelijk voor het publiek. Ze kan dus ook niet langer beklommen worden.
 • ’s Avonds wordt de toren prachtig verlicht, waardoor je vanaf de voet een prachtig beeld hebt over de stad.

Ontdek de hoogtepunten van Lyon tijdens een 3-uur durende wandeltocht! Boek hier online vanaf €53.

 1. Les Montées

Typisch voor het straatbeeld van Lyon zijn de verschillende trappenstraten, ‘les Montées’ in het Frans. De meeste van deze straten staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dateren nog uit de middeleeuwen.

 • In de prehistorie waren deze wegen al in gebruik, toen werden ze begrensd door landbouwgronden. Pas later werd het gebied verstedelijkt en werden de montées als echte straten vormgegeven.
 • Afdalen is leuk hier, klimmen iets minder. De Montée des Chazeaux staat algemeen bekend als de moeilijkste klim. Het parcours richting de top telt 228 treden. Het zicht vanaf boven is wel echt impressionant.
 • De Montée de la Grande Côte is een andere beroemde straat in de wijk La Croix-Rousse. Deze verbindt de wijk Terreaux met het Plateau de la Croix Rousse. Kenmerkend is dat de onderkant van deze montée smaller is dan de bovenkant.
 • Andere Montées in het oude Lyon zijn de Montée des Carmes-Déchaussés, Montée du Garillan, Montée Nicolas-de-Lange en Montée du Change.
 1. Vieux Lyon

De renaissancistische wijk Vieux Lyon is in zijn totaliteit opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt er prachtige steegjes, interessante musea, gezellige restaurants, de montées en leuke pleintjes. De wijk beslaat een oppervlakte van 424 hectare en bevindt zich aan de voet van de Fourvière-heuvel. Vieux Lyon bestaat uit drie belangrijke wijken: Saint Paul, Saint Georges en Saint Jean.

 • Saint Paul is vooral bekend om zijn indrukwekkende woningen daterend uit de 16de eeuw, toen rijke Italiaanse bankiers er kwamen wonen. Bezoek hier zeker het Hôtel Bullioud en het Hôtel de Gadagne, waar tegenwoordig onder meer een museum over de geschiedenis van Lyon is gevestigd.
 • In Saint Georges waren vooral zijdewevers gehuisvest. Die verhuisden in de 19de eeuw naar de Croix-Rousse-heuvel. Je vindt in deze wijk gebouwen in een unieke combinatie van de middeleeuwse en de neogotische stijl.
 • Ontdek Vieux Lyon op een andere manier: met een gezellige foodtour waarbij je lokale producten kan proeven. Boek hier op voorhand vanaf €70.
 1. Traboules

Ga in Vieux Lyon zeker op zoek naar de befaamde ‘traboules’, gangen langs en door gebouwen en binnenplaatsen, die verschillende straten met elkaar verbinden. Langs deze traboules zie je prachtige wenteltrappen en mooie galerijen, die tot het architecturale erfgoed van de stad behoren.

In de wijk Saint-Jean, was het centrum van de politieke en religieuze macht gevestigd vroeger. Bezoek hier in de buurt zeker de kathedraal van St. Jean en de aanpalende Manecanterie, een van enige romaanse gebouwen van Lyon. Tegenwoordig vind je er de schatkamer van de kathedraal.

Lyon ontdekken met een begeleide tour? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide!

 1. Kathedraal Saint-Jean

De kathedraal Saint-Jean dateert uit de 12de eeuw en is dus een pak ouder dan de basiliek van Lyon. Het bouwwerk is befaamd omwille van de prachtige 13de eeuwse glas-in-loodramen en het astronomisch uurwerk, dat niet enkel de tijd aangeeft, maar ook de stand van de maan, de zon en de aarde.

Begin 14de eeuw werd in deze kathedraal paus Johannes XXII gekroond. Er werden hier ook twee concilies georganiseerd. In de schatkamer van de kathedraal zie je religieuze gebruiksvoorwerpen en seculiere kunstwerken uit de privé collecties van de kardinalen Fesh en Bonald.

Place St. Jean

 • Voor de kathedraal, op Place St. Jean, zie je een fontein waarop de doop van Christus is afgebeeld.
 • Op de gevel bespeur je zowel elementen in de romaanse als gotische bouwstijl.
 • Vele beelden die deel uitmaken van de kathedraal werden tijdens opstanden jammer genoeg onthoofd.
 • Bij opgravingen werd onder meer een doopvont uit de 4de eeuw gevonden, wat doet vermoeden dat de kathedraal op restanten van eerdere kerken is gebouwd.
 1. Musée des Miniatures et Décors de Cinéma

Op een steenworp van de Saint-Jeankathedraal en aan de voet van de Fourvière-basiliek vind je dit unieke museum. Het privaat uitgebate film- en miniatuurmuseum brengt twee passies samen van zijn oprichter, miniatuurkunstenaar Dan Ohlmann: de miniatuurkunst en de magie van speciale effecten.

 • Het museum bevat in totaal zo’n 120 miniatuurdecors.
 • Je vindt er ook een collectie over de verrassende technieken waarmee film werd gemaakt voor het digitale tijdperk. Het is een unieke collectie waarin je diverse visuele illusies kunt bewonderen.
 • Bewonder hier ook de miniatuurscènes van leefruimtes en indrukwekkende bioscoopobjecten die bijdragen aan de magie van speciale effecten in de cinema.
 • Daarnaast vind je er nog het originele kostuum uit Batman Forever, de Chucky-pop, Guizmo uit Gremlins, een triceratops uit Jurassic Park en verschillende kostuums, maskers en prothesen.
 • Hier worden af en toe ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Met een Lyon City Pass vanaf €27 kan je dit museum en vele andere gratis bezoeken! Bovendien kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

 1. Parc de la Tête d'or

Dit stadspark heeft een magnifiek meer, waarop tijdens zomermaanden wordt gevaren met plezierbootjes. Het park is een populaire bestemming voor joggers, fietsers en watersporters. Midden in het park is er een kleine zoo met verschillende reptielen, primaten, giraffen en olifanten. Je vindt er ook een minigolf, een wielerbaan en een paardenpiste.

 1. Hôtel de Ville

Het 17de eeuwe stadhuis van Lyon bevindt zich langs de Place des Terreaux. Het dateert oorspronkelijk uit 1674, maar grote delen ervan werden tijdens een brand verwoest, waardoor het vanaf 1701 moest worden verbouwd.

Let hier vooral op het mooie reliëf op de gevel, dat Hendrik IV te paard voorstelt. Aangezien het nog steeds het officiële stadhuis van Lyon is, kan het niet individueel bezocht worden. Tijdens uitzonderlijke gelegenheden of voor groepsbezoeken wordt het wel opengesteld.
 1. Place des Terreaux

Place des Terreaux is een plein dat behoort tot de zone die door Unesco als werelderfgoed werd geklasseerd. Het bevindt zich pal in het centrum van de stad op de Presqu’île, langs de Rhône, aan de voet van de La Croix-Rousse-heuvel in het eerste arrondissement.

De Place des Terreaux is zonder twijfel het toeristische hart van Lyon. Het wordt geflankeerd door het stadhuis, de Bartholdi fontein en het museum voor Schone Kusten.

Lyon ontdekken met een begeleide tour? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide!

 1. Bartholdi fontein

Deze fontein staat symbool voor de vier zijrivieren van de Garonne die richting de oceaan vloeien. Het werk beeldt Frankrijk uit als een vrouw op een strijdwagen die de rivieren bestuurt, die worden gesymboliseerd door wilde paarden.

Het werk werd gecreëerd door de vermaarde kunstenaar Frédéric Bartholdi, die ook het Vrijheidsbeeld van New York ontwierp. Oorspronkelijk stond de fontein in Bordeaux, tot het na de Wereldtentoonstelling van 1889 naar Lyon verhuisde. Place des Terreaux zelf zou de plek zijn waar ooit de Rhône en de Saône samenvloeiden. Het plein werd in 1994 gerenoveerd door de artiest Daniel Buren.

 1. Musée des Beaux Arts

Het Museum voor Schone Kunsten, gelegen nabij Place des Terreaux, is een van de grootste kunstmusea van Frankrijk. Het bevindt zich in het Palais des Arts, een voormalig benedictijnerklooster uit de 17de eeuw dat nog steeds dezelfde grandeur heeft en eind 20ste eeuw werd gerenoveerd.

Je kan er onder meer de indrukwekkende binnentuin bewonderen. De verschillende collecties zijn erg divers en rijken van Egyptische kunst tot en met hedendaagse kunst. Net door zijn grote verscheidenheid is het museum zo belangrijk binnen de Europese kunstgeschiedenis. Je vindt er Egyptische reliëfs, islamitische keramiek en Griekse sculpturen.

Er waren doorheen de jaren ook toonaangevende kunsttentoonstellingen te bezoeken, waaronder die van Georges Braque in 2005 en van Théodore Géricault in 2006. Verder zie je er prachtige beeldhouwwerken van Rodin, maar ook wereldberoemde werken van Rembrandt, Ingres, Van Gogh, Renoir, Gauguin, Picasso en Matisse.

Met een Lyon City Pass vanaf €27 kan je dit museum en vele andere gratis bezoeken! Bovendien kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

 1. Place Bellecour

Dit plein is met zijn 62.000 vierkante meter één van de grootste open pleinen van Europa en het op twee na grootste plein van Frankrijk (na Place des Quinconces in Bordeaux en Place de la Concorde in Parijs). In het midden bevindt zich het ruiterstandbeeld van koning Lodewijk XIV. In het westen staat een beeld dat de Petit Prince van het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry voorstelt.

 1. Street art in Lyon

Lyon staat bekend als dé stad van moderne street art en muurschilderingen.

 • Je komt er tijdens een wandeling in de stad verschillende tegen, onder meer langs het wandelpad op Presqu’île, waarvan Fresque des Lyonnais de bekendste is.
 • Hierop staan een dertigtal bekende inwoners van Lyon afgebeeld. Onder meer keizer Claudius, die geboren werd in Lyon, is hier duidelijk te herkennen.
 • Iets verder vind je Fresque Bibliothèque de la Cité, op de hoek van de Quai St.Vincent en Rue Platière.
 • Het grootste fresco van de stad heet Mur des Canuts en bevindt zich in Croix-Rousse.
 • Ontdek Lyon tijdens onze uitgestippelde stadswandeling! Die kan je hier downloaden.
 1. Filmpje: Ontdek Lyon!

Benieuwd wat je mag verwachten van Lyon? In dit filmpje nemen we je mee voor een paar eerste indrukken van de stad. Als je Lyon écht wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar deze leuke stad!

 1. Waar overnachten in Lyon?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Lyon? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Lyon en omgeving.

Hotel Bayard Bellecour

Hotel Bayard Bellecour is een driesterrenhotel dat ligt aan de Place Bellecour in het 2e arrondissement van Lyon. Via de metrohalte Bellecour en Ampère-Victor Hugo, dicht van het hotel, kan je gemakkelijk de prachtige stad verkennen. Meer info en boeken.

B&B Villa 216

B&B Villa 216 bevindt zich in het 3e arrondissement van Lyon, vlakbij het treinstation Part-Dieu. Het gerenoveerde herenhuis is de ideale uitvalsbasis om te ontspannen na een dagje in de stad. De bed and breakfast heeft twee ruime luxekamers met mogelijkheid tot gebruik van een bubbelbad. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Lyon

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Lyon? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Lyon met 2 stadswandelingen en ontdek de alle belangrijke bezienswaardigheden in de de stad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Lyon.

Lyon

Gratis reisgids Lyon downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juli 2023 - Ciel

Uit de gids ook voor een eendaagsbezoek aan Lyon een aanrader

- 5 juli 2023 - Ciel

Fijn om te lezen,klein en handzaam.we hebben een paar beschrijvingen gevolgd Maar 1 dag in Lyon dan moet je kiezen .

- 19 juni 2023 - Emmelot Monique

Zeer uitgebreide route met nuttige tips voor een perfecte citytrip

- 15 mei 2023 - Hein Hendriks

Alles is gemakkelijk bereikbaar. Met een kaartje ca €2, kun je een uur gebruik maken van bus tram en metro. Alles is zo snel te bereiken.

- 14 maart 2023 - ragolle

goeie informatie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?