20 x mooiste bezienswaardigheden in Groot-Brittannië: wat zien & doen? + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Groot-Brittannië: wat zien & doen? + kaartje

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Groot-Brittannië + tips voor je verblijf

Wanneer je aan een vakantie in Groot-Brittannië denkt, denk je ongetwijfeld aan prachtige landschappen, ruige kuststroken en eindeloze velden. Maar naast al dit natuurschoon vind je er ook bruisende steden als Londen, Manchester en Liverpool, iconische bezienswaardigheden als Westminster Abbey en de Giant's Causeway en sprookjesachtige kastelen als Windsor Castle en Dover Castle.

Een vakantie in Groot-Brittannië zal zowel cultuur- als natuurliefhebbers weten te bekoren. Ontdek in deze blogpost alvast meer over een vakantie in Groot-Brittannië.

Tours en tickets voor je bezoek aan Engeland

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Engeland bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Engeland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies voor je vakantie

Inhoud artikel

 1. Stonehenge

Stonehenge is met voorsprong één van de bekendste bezienswaardigheden in Groot-Brittannië. Op de site zijn er sporen gevonden van nederzettingen die 5000 jaar oud zijn. De fameuze steencirkel zelf dateert van 2500 voor Christus. De cirkel vorm het hart van de site waarop er nog heel wat andere historische bezienswaardigheden terug te vinden zijn.

In de cirkel zijn er 2 verschillende soorten stenen: grote rechtopstaande stenen (sarsens) en kleinere bluestones. De hoefijzervorm en de buitenste cirkel werden opgebouwd met de grote rechtopstaande stenen. De dubbele bogen tussen deze grote stenen worden gevormd door de bluestones.

Stonehenge is tijdens zijn lange geschiedenis belangrijk geweest voor talrijke culturen. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds een spirituele bezienswaardigheid, dit komt vooral vanwege het mysterie dat blijft hangen rond de creatie van de henge. Lees hier meer over ons bezoek aan Stonehenge.

TICKETS: Boek je tickets voor een bezoek aan Stonehenge online, zo vermijd je eventuele wachtrijen ter plekke. Met dit ticket heb je ook toegang tot het bezoekerscentrum en krijg je een digitale audiogids.

Ben je op in Londen en heb je interesse in een leuke daguitstap naar Stonehenge? Dan raden we aan om op voorhand een dagtour naar Stonehenge vanuit Londen te boeken.

 1. Proef whisky's uit de Schotse Hooglanden

Schotland is natuurlijk één van de belangrijkste whisky landen. Door de grootte van het gebied, zijn de Hooglanden zijn het grootste whiskygebied van Schotland, maar deze titel krijgt het ook voor de grote productie van whisky die in het gebied plaatsvindt. De Hooglanden kennen zo’n 30 distilleerderijen op het vaste land, die samen voor zo’n kwart van de totale Schotse whisky productie zorgen.

 • Door de grootte van het gebied zijn de whisky’s die hier geproduceerd worden ook zeer divers.
 • De malts van de centrale Hooglanden lijken bijvoorbeeld enigszins op de whisky’s van de Lowlands door de lagere ligging, terwijl de whisky’s uit de noordelijke en westelijke Hooglanden een ziltige smaak hebben door de invloed van de zee. Daardoor is er niet echt 1 smaakpatroon te vinden voor de hele Hooglanden.
 • Wel zijn de whisky’s uit dit gebied over het algemener voller en zoeter van smaak dan de whisky’s uit andere regio’s in Schotland. Daarbij zijn ze dikwijls rokerig en turfrijk, en daardoor krachtig, van smaak.
Weetje: Er zijn maar liefst ruim 130 distilleerderijen in Schotland te vinden, dus na een dag wandelen door de mooie natuur kan je vervolgens een dram van de lokale whisky’s uitproberen. Lees hier welke whisky stokerij bezoeken in Schotland.
 1. Ga op zoek naar Nessie bij Loch Ness

Vanuit Fort Augustus kan je een boottrip op Loch Ness maken, en op zoek gaan naar 'Nessie', het bekende monster van Loch Ness. Al is het weinig waarschijnlijk dat je Nessie zal zien – maar je weet natuurlijk nooit - is een tocht op het loch toch een bijzondere ervaring. Dit grote zoetwatermeer strekt zich uit tot Inverness, en is qua volume het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië.

VERBLIJFTIP: Loch Ness Lodge, een elegante en luxe B&B in het hart van de Schotse Hooglanden met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness bij Inverness. Loch Ness Lodge brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen en is een luxe boetiek-bed & breakfast in een bijzondere omgeving. Meer info en boeken.

 1. Londen, een stad als geen ander

Later hebben we het over de leukste steden in Groot-Brittannië voor een mooie stedentrip, maar Londen verdient toch een puntje apart. Londen wordt ook wel eens de miljoenenstad genoemd en ligt in het zuidoosten van Engeland en wordt doorsneden door de rivier de Thames (Theems). Het hoogste natuurlijke punt in Londen is Westerham Heights met een hoogte van 245 meter. De City of London is de historische stadskern; die wordt meestal alleen de City genoemd. De City is vooral bekend door het grote aantal financiële instellingen, dat er is gevestigd.

Londen telt vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret's Church. Natuurlijk kan je er ook naar de Tower Bridge, Windsor Castle, Buckingham Palace of een ritje in London Eye maken.

REISGIDS: Wil jij ook op ontdekking naar Londen? Download onze gratis reisgids Londen met 3 stadswandelingen erin.

 1. Bezoek de kastelen in Groot-Brittannië

Ook voor kasteelliefhebbers is Groot-Brittannië the place to be. Zowel Engeland, Schotland als Wales kent verschillende kastelen en burchten waar je je ogen zal uitkijken. Met hun bijzondere architectuur, hun romantische kasteeltuinen en hun boeiende geschiedenis zijn ze absoluut een bezoekje waard.

Sommige kastelen dienen tegenwoordig als historische attractie waar vaak evenementen worden georganiseerd of waar je zelfs kan overnachten. Hieronder hebben wij alvast een lijstje gemaakt van de mooiste kastelen en burchten die je in Groot-Brittanniësch kan bezichtigen. Het is uiteraard maar een kleine selectie van de vele die je kan bewonderen.

Inverary Castle

Het kasteel van Inverary bevindt zich in de regio Argyll, dichtbij Loch Fyne. De strakke buitenkant van het kasteel contrasteert fel met de weelderige inrichting van het neoklassieke 18de eeuwse gebouw. Inverray castle is de vaste zetel van de hertogen van Argyll en van clan Campbell.

Bezoek Inveraray Castle het beste in het voorjaar, dan staan alle bloemen in het park in bloei. In het fascinerende groene kasteel met kegelvormige torens kan je ook de wandtapijten van Beauvais bewonderen heb je een uniek uitzicht op Loch Fyne. Wist je dat in hier ook enkele afleveringen van Downtown Abbey werden opgenomen?

Windsor Castle

Een ander impossant kasteel is Windsor Castle in het gelijknamige plaatsje Windsor. Dit koninklijke kasteel is het grootste en oudste koninklijke verblijf dat nog steeds in gebruik is. Het is het favoriete paleis van de koningin en de koninklijke familie is hier dan ook veel te vinden.

Het paleis is echter ook gedeeltelijk open voor het publiek, waarbij je de prachtige staatsappartementen en andere kamers van het paleis kan bezichtigen en een wandeling kan maken door de tuinen van het kasteel. Koop je tickets alvast online en sla de wachtrijen over.

Bodiam Castle

Het Bodiam Castle bevindt zich in East-Sussex. Het goed bewaarde kasteel is een prachtig voorbeeld van een middeleeuwse kasteel mét slotgracht. Bodiam Castle werd gebouwd als bescherming tegen mogelijke aanvallen van de Fransen, maar deze zijn er gelukkig nooit geweest. Vanop Bodiam Castle geniet je van een bijzonder uitzicht op de Rother Valley en in de omgeving kan je na je bezoek nog een stevige wandeling maken.

Bodiam Castle lijkt, met zijn ronde hoektorens, hoge muren en slotgracht op een sprookjeskasteel. Wandel het pittoreske domein van het kasteel binnen via een impressionante poort met valhek. Je begint je bezoek met een korte film over de geschieden van het kasteel en daarna kan je de spiraalvormige trappen van één van de vier hoektorens en de verschillende vertrekken bezichtigen.

Meer inspiratieblogs nodig?

 1. Citytrippen in Groot-Brittannië

Uiteraard zijn er ook verschillende steden waar je tijdens je vakantie terecht kan, eventueel voor een leuke stedentrip. De ene stad al wat levendiger als de andere, maar allemaal met een uniek karakter. Iedere stad zal je positief weten te verrassen met de mooiste bezienswaardigheden, traditionele pubs en gezellige wijken. Ontdek alvast enkele van de steden die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Mooiste steden in Engeland

 • Bath, een prachtige stad die bekend staat om haar natuurlijke warmwaterbronnen en elegante woningen uit de 18de eeuw.
 • De universiteitsstad Oxford. De middeleeuwse universiteitsgebouwen liggen verspreid over de hele stad, wat geleid heeft tot haar bijnaam ‘The City of Dreaming Spires’.
 • Bristol, een van de grootste steden van Engeland en een van de belangrijkste havensteden van het land van de 15de- tot de 19de-eeuw. Bristol heeft een groot aantal historische monumenten zoals de Clifton Suspension Bridge en het statige Kings Weston House.
 • Portsmouth een gezellige havenstad waar je het geboortehuis van Charles Dickens kan bezichtigen en de ubermoderne Emirates Spinnaker Tower.
 • Brighton, de populairste badplaats van Groot-Brittannië.
 • Liverpool, de muziekstad bij uitstek en geboorteplaats van The Beatles. Bezoek hier zeker eens de Liverpool Cathedral, de op vijf na grootste kathedraal in de wereld.

Mooiste steden in Schotland

 • Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde) Schotse stad, en met reden. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je écht voor ieder wat wils.
 • De culturele hoofdstad van de Schotse Hooglanden, Inverness. Wandel zeker door de oude stad waar je de 19de-eeuwse kathedraal vindt, de oude High Church uit de 18de eeuw en een overdekte Victoriaanse markt.
 • Glasgow is het kloppende hart van het land die voor ieder wel wat wils te bieden heeft.
 • Bezoek de stad Stirling met haar kasteel op de top van een vulkaanrots. Volg zeker onze stadswandeling door Stirling.
 1. Lizard Point, het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië

Lizard Point is het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië. Het is bekend om zijn uniek gesteente: serpentijn, een donkergroene steen met rode en witte afwerkingen. Ornamenten uit deze steen waren bijzonder populair in de Victoriaanse periode.

In Lizard Point vind je onder andere een vuurtoren, kliffen met een turkooisblauwe zee en witte stranden, en heel wat fascinerende fauna. Lizard Point speelde ook een belangrijke rol in de uitvinding van de draadloze communicatie. Wil je hier meer over te weten komen, bezoek dan het Wireless Station en het Marconi Centre in Poldhu.

 1. The Giant's Causeway: reuzen en basaltzuilen

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. Dit fascinerende natuurlijk fenomeen was een inspiratiebron voor menige mythe en legende.

De bijzondere Giant's Causeway basaltzuilen in dit gebied zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker. De causeway zou volgens de legende namelijk aangelegd zijn door de reus Fionn Mac Cumhaill, die een uitdaging was aangegaan om met de Schotse reus Benandonner te vechten. Om tot bij hem te komen, zou hij dit pad naar Schotland gemaakt hebben, over het Noorderkanaal heen.

Er bestaan verschillende versies van het verhaal. In één ervan verstopt Fionn zich voor Benandonner wanneer hij zich realiseert hoeveel groter die laatste is. Oonagh, de vrouw van Fionn, verkleedde Fionn daarop als baby en legde hem in een wieg. Toen Benandonner de grootte van de “baby” zag, raakte hij in paniek bij de gedachte hoe groot de vader wel niet moest zijn, en zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht vernielde hij de weg achter zich.

De Giant’s Causeway komt overeen met een Schots gebied met basaltzuilen, aan Fingal’s Cave op het eiland Staffa. Dit heeft waarschijnlijk de legendes gevoed.

TICKETS: Zelf de bijzondere basaltzuilen van de Giant's Causeway bezoeken? Boek hier je daguitstap vanuit Belfast naar The Giant's Causeway.

 1. Treed in de voetsporen van Shakespeare

Na Londen is Stratford-upon-Avon de meest bezochte plek van heel Engeland. Dat is natuurlijk te wijten aan het feit dat Stratford de geboorteplaats was van één van de grootste schrijvers uit de geschiedenis van het land en misschien wel de wereld is, William Shakespeare. Zijn toneelstukken worden nog steeds door vele theatercompagnies opgevoerd, en worden zelfs nog regelmatig opnieuw verfilmd. De geboorteplaats van Shakespeare trekt dan ook jaarlijks veel bezoekers. Naast zijn geboortehuis zijn er in het charmante Stratford nog veel meer plekken te bezoeken die belangrijk zijn geweest in zijn leven.

 1. Cotswolds

De Cotswolds wordt gezien als één van de mooiste regio's van Engeland, en dat is zeker terecht. Als je fan bent van idyllische dorpjes en prachtige landschappen zit je in de Cotswolds zeker goed. De grootste stad die je hier kan bezoeken is het charmante Cirencester. Verder raden we ook aan om het Belas Knap (een neolithisch graf), het Sudeley Castle en de ruïnes van Hailes Abbey te bezoeken. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in de Cotswolds.

 1. Dover

Voor de meesten is Dover de eerste plaats die je op het Britse vasteland tegenkomt. Mogelijks ben je met de veerboot vanuit Duinkerke of Calais vertrokken, waarbij je aankomt in Dover, maar misschien kom je juist met de trein via de Eurotunnel aan in het naastgelegen Folkestone. Hoe je ook arriveert, rij zeker niet gelijk door maar breng ook een bezoekje aan Dover zelf.

White Cliffs of Dover

Wanneer je met de boot naar Dover gaat kan je de wereldberoemde White Cliffs of Dover al vanop het water aanschouwen. Deze witte krijtrotsen zijn de bekendste bezienswaardigheid van het stadje en deze mag je ook zeker niet missen. Sinds een aantal jaar is dit stukje kust eigendom van het National Trust en daarmee ook beschermd. Er is een bezoekerscentrum te vinden net achter de haven van Dover vanwaar er verschillende wandelpaden langs de kliffen lopen tot aan de 19de-eeuwse South Foreland Lighthouse.

Dover Castle, het grootste kasteel van Engeland

 • Dit kasteel, dat uitkijkt over de indrukwekkende krijtrotsen, dateert uit de 11de-eeuw en werd na de overwinning bij de Battle of Hastings door Willem de Veroveraar gebouwd.
 • Door de daaropvolgende eeuwen heen is het meerdere malen uitgebreid en herbouwd, mede doordat het kasteel een belangrijke beschermende rol heeft gehad in meerdere gevechten en oorlogen.
 • In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt om de vliegtuigen en boten op de Noordzee en aan de overkant bij de Franse kust in de gaten te houden, en het gangenstelsel onder het kasteel werd omgebouwd tot een grote schuilkelder en militair ziekenhuis.
 1. Isle of Skye

Het Isle of Skye wordt gezien als één van de mooiste stukjes natuur in Europa vanwege zijn ongerepte natuur. Van prachtige stranden tot besneeuwde bergtoppen, op het Isle of Skye kan je het allemaal vinden. Daarnaast zijn er ook heel wat interessante culturele bezienswaardigheden. Op het eiland kan je gerust meerdere dagen doorbrengen om stevige wandelingen te maken of om helemaal tot rust te komen. Ontdek meer over de bezienswaardigheden op Isle of Skye.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en ontdek Isle of Skye aan de hand van een georganiseerde tour. Bekijk alle tours en excursies naar Isle of Skye.

 1. Pontcysyllte Aqueduct

Pontcysyllte Aqueduct werd ontworpen tijdens de Industriële Revolutie door Thomas Telford, een beroemde ingenieur en architect die verantwoordelijk was voor veel van de bruggen, kanalen en andere bouwwerken in het Verenigd Koninkrijk. Het aquaduct was een van Telford's eerste grote civieltechnische prestaties. Het werd gebouwd om het Ellesmere Canal over Dee Valley door te trekken.

Het aquaduct werd voltooid in 1805 en is het langste en hoogste aquaduct in het Verenigd Koninkrijk. Vroeger stond het bekend als de Pont y Cysyllte (Brug van Cysyllte). Het aquaduct was opmerkelijk voor zijn tijd door het slimme gebruik van gietijzer en smeedijzer. Het beïnvloedde latere ingenieursprojecten over de hele wereld.

 1. De Muur van Hadrianus

De Hadrian’s Wall is een iconisch herkenningspunt van het voormalige Romeinse Rijk in Groot-Brittannië. In 122 na Christus liet de Romeinse keizer Hadrianus deze 117 kilometer lange stenen muur bouwen als verdedigingswal tussen het noorden en het zuiden. Met deze muur wou hij de noordelijke grens van het Romeinse rijk afbakenen en zich verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Wanneer het Romeinse Rijk na 400 ineens begon in te storten, werd de muur onnodig en hechtte de lokale bewoners er minder belang aan.

Vandaag de dag kan je een groot deel van de muur bewandelen. Je maakt als het ware een historische wandeling langs de muur en je komt langs overblijfselen van de Romeinse forten (ooit waren dit er 16), romeinse nederzettingen en steden die de muur ooit bewaakten. Neem ook af en toe pauze en geniet van het adembenemende uitzicht over de omgeving en het ruige landschap. De muur van Hardrianus wordt gezien als een van ’s werelds meest imposante Romeinse bouwwerken en is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 • De Muur van Hadrianus liep van de Solway Firth naar de Tyne (tussen het huidige Carlisle en Newcastle).
 • Het Hadrian’s Wall Path is een meerdaagse wandelroute met een lengte van 135 kilometer. Uiteraard hoef je deze wandeling niet volledig af te leggen.
 • De wandeling brengt je van het huidige Solway tot Newcastle of omgekeerd.
 1. De fantastische Scilly-eilanden

De archipel van de Scilly-eilanden bestaat in feite uit honderden eilandjes, maar slechts 5 ervan worden permanent bewoond: St Agnes, St Martins, Bryher, Tresco en St Mary's. De Scilly-eilanden staan vooral gekend voor hun verborgen baaien, prachtige rotsformaties, prehistorische overblijfselen, charmante dorpjes en veel fauna en flora. Op de Scilly-eilanden kan je het allemaal vinden. Wil je overnachten op één van de eilanden? Dan kan je de meeste accommodaties vinden op het eiland St Mary’s.

 1. Eden Project en haar indoor regenwoud

Het Eden Project is een unieke attractie waar er heel wat planten uit verschillende klimaten te vinden zijn. De site bestaat uit twee koepels die aan elkaar grenzen. In deze koepels zijn onder andere 5000 plantensoorten te vinden en het 's werelds grootste indoor regenwoud. Verder is er ook een botanische tuin met planten die afkomstig zijn uit de omgeving. Het project werd geopend in 2001 en werd gebouwd op de restanten van een oude kaolinietmijn. Meer info op de website.

 1. Bezoek de nationaal parken in Groot-Brittannië

Snowdonia National Park (Wales)

Snowdonia is een van de bekendste nationale parken van Wales. Dit prachtige en ruige terrein leent zich perfect voor een breed scala aan buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en kamperen. Andere populaire attracties zijn Surf Snowdonia en Zip World, waar je de grootste ziplinezone ter wereld kan beleven. Je kan ook ondergronds stuiteren op de drie enorme ondergrondse trampolines in de grotten van de Llechwedd Slate Mines of anders heb je de mogelijkheid om een meer traditionele speleologie-expeditie doen.

Het Balameer (Llyn Tegid) in het park is een uitgelezen plek om te zeilen of andere activiteiten op het water te doen. Je kan ook gewoon achterover leunen, ontspannen en de schilderachtige landschappen observeren. Na een dagje avontuur in het nationale park, vind je nog een aantal bezienswaardigheden op weg naar Portmeirion.

Dartmoor National Park (Engeland)

Dartmoor National Park is eigenlijk een uitgestrekte heide met een robuust landschap van rotsige heuvels, moerassen, bossen en rivieren. Op de vele wandelpaden vind je de hoefsporen van de dartmoorpony. Treed in de voetsporen van de mensen die dit gebied vroeger bewoonden en bezoek de oude graven, neolithische monumenten, steencirkels uit de bronstijd of verwoeste middeleeuwse boerderijen. Of maak een tussenstop in een van de vele kleine pittoreske dorpjes.

Cairngorms National Park (Schotland)

Het Cairngorms National Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland, en verdient de nodige aandacht en tijd. Ontdek wat er allemaal te beleven valt in Cairngorms National Park op onze blog en bezoek zeker deze regio vol met bossen, lochs en bergen.

 1. De adembenemende Lulworth Cove

Lulworth Cove is een adembenemend mooi deel van de zuidkust met unieke vormen en prachtig blauw water. Het gebied werd gevormd door de kracht van het toenemende smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd.

Lulworth Cove is je eerste kennismaking met de pracht van de Jurassic World Heritage Coast. In deze afgeronde inham vind je een wit kiezelstrand dat in de zomermaanden bijzonder populair is bij vakantiegangers. De plek wordt vaak beschreven als een van de mooiste natuurlijke wonderen van Zuidwest-Engeland.

Onze tip: Download onze 12-daagse autoroute langs de kusten van Zuidwest-Engeland. Bijzondere roadtrip van Dover tot Oxford.
 1. Maak een onvergetelijke rondreis in Groot-Brittannië

Kan je maar niet genoeg krijgen van bovenstaande bestemmingen? Wat dacht je dan van een leuke rondreis om deze plekken en hun omgeving nog beter te leren kennen? Wij hebben alvast enkele mooie rondreizen voor je uitgestippeld.

 1. Download onze gratis reisgidsen Groot-Brittanië

Wil jij ook graag Groot-Brittanië zo goed mogelijk verkennen tijdens je vakantie of rondreis? Dat kan! Download zeker onze gratis reisgidsen inclusief rondreizen, uitgestippelde wandelingen en leuke weetjes en mis niets van je verblijf op één van deze prachtige bestemmingen.

SchotlandWales & The CotswoldsZuidwest-EngelandNoordwest-Engeland(Noord)-Ierland
Reisgids SchotlandReisgids Wales & The CotswoldsReisgids Zuidwest-EngelandReisgids Noordwest-EngelandReisgids (Noord)-Ierland
Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?