North Coast 500 route in Schotland: Alle info voor een geweldige roadtrip

Koop de volledige reisgids voor € 10

North Coast 500 route in Schotland: Alle info voor een geweldige roadtrip

25 april 2021 in Schotland5 reacties

Er zijn heel wat prachtige autoroutes te vinden in Europa, die je langs de mooiste plekjes, idyllische plaatsjes en uitgestrekte landschappen brengen. Een van de beste autoroutes is de North Coast 500 in Schotland. Deze route brengt je langs de meest schitterende locaties langs de noordelijke kust van Schotland, en is dan ook zeker een aanrader als je binnenkort een autovakantie wilt maken! We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje en delen onze tips voor een geslaagde roadtrip in Schotland!

Inhoud artikel

 1. North Coast 500

De North Coast 500 is 1 van de mooiste autoroutes ter wereld. De iconische autoroute is in totaal 516 mijl lang, wat omgerekend zo’n 830 km is, en brengt je langs de volledige kustlijn van het noordelijke deel van Schotland. De route bestaat sinds 2015, toen het toerismebureau van Schotland bedacht dat de oude wegen die al eeuwenland door de Hooglandse Schotten worden gebruikt goed te combineren waren tot een lange rondrit.

 • De route begint en eindigt officieel bij het kasteel van Inverness, de hoofdstad van de Schotse Highlands.
 • De route gaat eerst naar het westen en vervolgens rij je via de westkust naar het noorden en weer via de oostkust terug naar Inverness, of andersom kan ook natuurlijk.
 • Door de route met de klok mee te rijden blijf je met de auto aan de kant van de kust rijden, aangezien je hier links dient te rijden.
 • Als je de route tegen de klok in rijdt kan je de North Coast 500 makkelijk verbinden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Isle of Skye.
 • Ongeacht de richting waarin je de route rijdt kom je langs allerlei prachtige kastelen, uitgestrekte landschappen, imposante rotsformaties, kleine dorpjes en lokale whiskystokerijen.

Hoeveel tijd uitrekken voor deze route?

Hoe lang je precies over de route doet hangt natuurlijk van je eigen wensen af. In principe is het aan te raden om minstens 5 dagen over de route te doen. Je rijdt dan dagelijks zo’n 4 à 5 uur en hebt genoeg de tijd om tussendoor te stoppen, wandelingen te maken of uitstapjes buiten de North Coast 500 te maken. Als je onderweg vaker wilt stoppen voor bijvoorbeeld langere wandelingen, of meer bezienswaardigheden wilt bezoeken buiten de route om is het aan te raden om er 7 of 8 dagen voor uit te trekken.

 1. Wat is de beste periode voor je roadtrip?

Schotland staat natuurlijk bekend om de vele regen, maar eigenlijk kent Schotland meer het principe van 4 seizoenen in 1 dag. Weersomstandigheden zoals zon, regen en wind wisselen elkaar regelmatig en snel af. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat het meerdere dagen na elkaar regent, maar het gebeurt vaker dat je de dag met een zonnetje begint en tegen de avond een bui tegenkomt (of andersom).

In principe zijn de maanden mei, juni en september de beste maanden om de Hooglanden van Schotland te bezoeken. Gemiddeld valt er in deze maanden minder neerslag, waarnaast je ook minder last hebt van de lokale steekmugjes die er in de zomer zeer actief zijn. Het is wel aan te raden om altijd goede regenkleding bij de hand te hebben wanneer je naar Schotland gaat, zodat je goed voorbereid bent en ook in de regen nog van de prachtige landschappen kan genieten.

 1. Praktische tips voor je roadtrip!

Smalle wegen

 • In Schotland wordt er, net als in de rest van Groot-Brittannië, aan de linkerkant gereden.
 • In Schotland wordt dat nog wat lastiger gemaakt (of juist makkelijker, net hoe je het ziet), doordat er in de meest afgelegen delen in het noordwesten en westen veelal single track wegen te vinden zijn. Dit zijn wegen die de breedte hebben voor 1 auto.
 • Tegenliggers passeren en trage voorliggers inhalen gaat hier dan ook een stuk lastiger. Op deze wegen zijn er om de paar 100 meter passeerhavens aangelegd, waar de ruimte is gecreëerd om elkaar te passeren. Soms zullen mensen die langzamer rijden deze passeerhavens ook gebruiken om achterliggende auto’s voor te laten gaan.
 • Gebruik deze plekken echter nooit om even snel stil te staan om een foto te maken van de omgeving! Hierdoor blokkeer je namelijk de passeerhaven wanneer er anderen aankomen. Bij bekende uitzichtpunten en bezienswaardigheden zijn speciale parkeergelegenheden aangelegd waar je even stil kan staan.

Ga op tijd tanken!

Doordat het noorden van Schotland minder inwoners heeft en daarnaast ook minder toeristisch is dan andere delen zijn er ook minder tankstations te vinden. Dit betekent dat je goed bij moet houden wanneer er getankt moet worden, omdat het soms lang kan duren voor je bij het volgende tankstation terecht komt, en je wilt halverwege uiteraard niet zonder brandstof komen te staan. Wanneer je niet zeker weet hoe ver het rijden is tot het volgende tankstation kan je beter met een halfvolle tank bijpompen dan een lege tank riskeren.

Schapen op de weg

Als laatste moet je er ook rekening mee houden dat er het grootste deel van de route geen afrasteringen langs de weg te vinden zijn. Schapen en Schotse Hooglanders kunnen hier grotendeels vrij rondlopen en zijn dan ook regelmatig vlak langs de weg of zelfs op de weg te vinden. Je moet dan ook goed op blijven letten en bij onoverzichtelijke punten rustig blijven rijden. Wanneer er dieren naast of op de weg staan kan je heel voorzichtig op een laag tempo door rijden. De dieren zijn auto’s gewend en zullen dan gewoon opzijgaan.

 1. Inverness

Inverness is het officiële start- en eindpunt van de North Coast 500. De hoofdstad van de Highlands is dan ook het eerste punt van de route dat je tegenkomt wanneer je naar het noorden van Schotland rijdt.

Naar Inverness

Er zijn zowel vanuit Brussel als Amsterdam regelmatig vluchten naar Inverness. Ook als je met de ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle upon Tyne reist of met de auto door Engeland naar Schotland rijdt rij je makkelijk via Edinburgh door naar Inverness. De grootste weg van Schotland, de A9, loopt dan ook tussen deze 2 steden.

Bezienswaardigheden

Het is zeker aan te raden om een dag of 2 in Inverness te verblijven, ofwel aan het begin of aan het einde van je rondreis. Het stadje is redelijk klein maar is zeer belangrijk voor de cultuur van de Highlands.

 • In de stad zelf kan je een bezoek brengen aan het 19de-eeuwse Inverness Castle, de imposante St. Andrew’s Cathedral en de Old High Church.
 • Jaarlijks vindt de Northern Meeting, een groots doedelzak evenement, in september plaats in Inverness, waarnaast er ook jaarlijks Highland Games worden georganiseerd.
 • Buiten Inverness kan je een bezoek brengen aan Culloden Moor, waar de 18de-eeuwse Battle of Culloden tussen de Engelsen en de Jacobieten plaatsvond, waarbij vele Schotten omkwamen. Op het slagveld zijn gedenkstenen en graven te vinden die de slachtoffers herdenken.
 • Verder kan je vanuit Inverness ook een bezoek brengen aan Fort George, een 18de-eeuws fort dat nu openbaar is voor het publiek, waardoor je er een kijkje kan nemen in de barakken en meer kan leren over de geschiedenis van het fort. Ook kan je hier het Highlanders Museum bezoeken.
 • Daarnaast kan je vanuit Inverness gemakkelijk een bezoek brengen aan Loch Ness en de bezienswaardigheden rondom het meer.
 1. Chanonry Point

Wanneer je de route tegen de klok in rijdt, trek je vanuit Inverness via de A9 naar het noorden. Je kan echter ook bijna direct nadat je Inverness uit bent gereden een kleine omweg maken. Nadat je ten noorden van Inverness de Beauly Firth over bent gestoken kan je rechts afslaan naar het Black Isle. Dit schiereiland is zo’n 15 km breed en 30 km lang en heeft een zeer variërende natuur, van moerassen, bossen en grasland tot hoge kliffen, stranden en kleine baaien.

Rij hier naar Chanonry Point, een landtong aan de oostzijde van het schiereiland bij het plaatsje Fortrose. Vanaf Chanonry Point kan je over Moray Firth Inverness Airport in het zuiden zien liggen en Fort George in het oosten. De echte reden waarom Chanonry Point zo populair is zijn echter de vele dolfijnen en zeehonden die vanaf de landtong in Moray Firth te zien zijn.

 1. Bonar Bridge

Wanneer je weer op de A9 richting het noorden zit kan je bij Tain de brug nemen over Dornoch Firth. Het is echter aan te raden om hier alweer een kleine omweg te rijden en eerst een stukje de A836 landinwaarts te nemen om vervolgens bij Bonar Bridge het water over te steken. De uitzichten die je tijdens deze omweg tegenkomt zijn prachtig en Bonar Bridge geeft je een prachtig uitzicht over Dornoch Firth.

 1. Dunrobin Castle

Een stuk verder naar het noorden kom je langs de A9 Dunrobin Castle tegen bij het plaatsje Golspie. Dit kasteel is 1 van de bekendere kastelen van Schotland en het is dan ook zeker een groot en indrukwekkend bouwwerk.

 • Het kasteel stamt origineel uit de 13de-eeuw, maar het huidige gebouw werd vanaf het begin van de 15de-eeuw opgebouwd.
 • Het huidige gebouw volgt de Franse stijl en heeft vele torentjes, maar ook de 19de-eeuwse tuinen zijn beïnvloed door de Franse stijl en zijn geïnspireerd door de tuinen van Versailles.
 • Het kasteel heeft in de Eerste Wereldoorlog dienstgedaan als een oorlogsziekenhuis, waarna het een tijdje een kostschool voor jongens was.
 • Het kasteel is nog steeds het bezit van de Sutherland clan maar staat open voor het publiek in de zomermaanden.
 1. Dunbeath Castle

In het noordoosten van Schotland, in de regio Caithness, vind je bij Dunbeath nog een kasteel, Dunbeath Castle. Dit kasteel is gelegen op de rand van een steile rotswand, waarbij het witte gebouw sterk afsteekt tegen de groene heuvels erachter. Dit kasteel is in privébeheer en is zelf niet te bezoeken, maar het publiek is wel welkom om op reservering door de kasteeltuinen te wandelen.

Nog meer Schotse kastelen ontdekken? Lees hier ons artikel over de mooiste kastelen in Schotland.

 1. John o´Groats

John o’Groats is het meest noordoostelijke plaatsje op het vasteland van Groot-Brittannië en je voelt je hier dan ook bijna aan het einde van de wereld.

 • Het plaatsje is vernoemd naar Jan de Groot, een Nederlander die in 1496 het veerrecht tussen het vasteland van Schotland en de Orkney-eilanden kreeg van de koning van Schotland.
 • Het plaatsje zelf is niet heel bijzonder maar het beeld van de witte John o’Groats House op het duin, met daarnaast een aantal gekleurde huizen uitkijkend op de haven laat het doen lijken alsof je zo een postkaart ingewandeld bent. Je vindt hier ook een wegwijzer die aangeeft dat je er op het meest noordoostelijke punt bent.
 • John o’Groats is verder het eindpunt van de LEJOG Route. Deze route begint bij Land’s End in Cornwall in het zuidwesten van Engeland en is met een afstand van 1410 km de langste route die je over het vasteland van Groot-Brittannië kan maken.

Orkney-eilanden

Daarnaast kan je vanaf John o’Groats een dagtocht maken naar de Orkney-eilanden, die je vanaf het dorpje kan zien liggen. De boottocht duurt zo’n 40 minuten, waarna je met een touringcar langs bezienswaardigheden als Skara Brae, Scapa Flow, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stennes wordt gebracht.

Wat je bij John o’Groats zeker niet mag missen is Duncansby Head. Hier is in 1924 een vuurtoren gebouwd op de kliffen om het meest noordoostelijk puntje van het vasteland te markeren. Vanaf de kust kijk je uit over een aantal bijzondere, puntige rotsformaties die zo’n 200 meter uit de zee steken, de Duncansby Stacks. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de Orkney-eilanden.

 1. Dunnet Head

John o’Groats mag dan wel het meest noordoostelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittannië zijn, iets verderop vind je bij het plaatsje Dunnet het meest noordelijke puntje. Dunnet Head is een schiereiland dat bekend staat om de ruige kustlijn en de vele vogels die er te zien zijn op en langs de kliffen. Bij Easter Head, in het noorden van het schiereiland, vind je een steen die aangeeft dat je op het meest noordelijke punt van het vasteland bent aangekomen.

 1. Bettyhill

Het ruige, kale en vaak verlaten landschap dat je tot nu toe hebt gezien maakt bij Bettyhill in North West Sutherland plaats voor groene, heuvelachtige landschappen vol slingerende wegen. Vanaf hier zal je ook meer schapen en Schotse Hooglanders langs de weg tegen komen, waarnaast de weg ook veelal overgaat op een single track weg met passeerhavens om de paar 100 meter.

Bettyhill zelf is niet zo’n heel bijzonder plaatsje. Het dorp staat vooral bekend om Torrisdale Bay, de stranden waar je heerlijk langs kan wandelen, en het Strathnaver Museum. Dit kleien museum wordt gerund door lokale vrijwilligers maar is zeer informatief. Het leert je meer over de Highland Clearances, waarbij lokale kleine boeren in de 19de-eeuw door grootgrondbezitters met geweld werden verdreven, en andere lokale geschiedenis. Bij het museum is ook een begraafplaats te vinden, waar je de Farr Stone kan bewonderen. Deze grafsteen is ruim 1200 jaar oud en is daardoor een belangrijk monument van het plaatsje.

 1. Kyle of Tongue

Voorbij Bettyhill rij je volgens de officiële North Coast 500 route via de brug over de Kyle of Tongue, maar het is aan te raden om hier een omweg te maken om juist om het water heen te rijden. De omgeving van de Kyle of Tongue is benoemd tot een National Scenic Area. Het brengt je langs verschillende prachtige uitkijkpunten over het water, maar ook over de bergen Ben Loyal en Ben Hope, die met hoogtes van 764 m en 972 m respectievelijk de hoogste bergen in het noorden van Schotland zijn.

 1. Durness

Na de Kyle of Tongue rij je om Loch Eriboll heen, waar je ook weer van prachtige uitzichten kan genieten. Voordat je vervolgens bij Durness terecht komt rij je eerst langs Ceannabeinne Beach. Hier vind je de meest noordelijke zipline van West-Europa. Met de Golden Eagle Zip Line ga je vanaf een 38 m hoge klif met snelheden tot 45 mijl per uur over het strand naar beneden, waarbij je ondertussen kan genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Smoo Cave

Daarna kom je terecht bij Smoo Cave, de grootste grot van Groot-Brittannië. Je loopt gemakkelijk vanaf de weg naar het eerste deel van de grot, die mooi uitgelicht is en je een prachtig beeld geeft van de grootte van de kalksteengrotten. Vervolgens kan je ervoor kiezen om voor een aantal pond met een rubberbootje naar het tweede deel van de grot te varen.

 1. Kylesku

Kylesku ligt weer wat meer naar het zuiden, langs de westelijke kust van Schotland. Bij dit plaatsje heb je uitzicht op 1 van de prachtigste baaien van Schotland, de Loch a’ Chàirn Bhàin. Vervolgens rij je over de Kylesku Bridge, een bekende, bijzonder gebogen brug, waarna je voorbij Unapool een uitstapje kan maken naar Loch na Gainmhich. Hier vind je 1 van de mooiste watervallen van de Schotse Hooglanden, de Wailing Widow. Deze waterval valt zo’n 15 m naar beneden vanuit Loch na Gainmhich en ziet er zeker na een flinke regenval erg imposant uit.

 1. Stoer

Wanneer je vervolgens de route vervolgt richting Ullapool kan je een korte uitstap maken richting Culkein. Hier vind je op het noordwestelijke puntje van het schiereiland de Old Man of Stoer. Dit is 1 van de imposante pilaarvormige rotspartijen van Schotland, die samen met de ruige kustlijn van de Atlantische Oceaan voor een prachtig plaatje zorgt.

 1. Ullapool

Vanuit Stoer rij je via Loch Assynt verder. Aan dit langwerpige meer zie je de ruïnes van Ardveck Castle liggen, een eeuwenoud bouwwerk dat aan het einde van de 15de-eeuw werd geplaatst.

Vervolgens kom je aan in Ullapool, 1 van de mooiste stadjes aan de westkust van Schotland. Het is dan ook een relatief toeristisch plaatsje, en je vindt er veel hotels en restaurants. Het stadje ligt aan Loch Broom, en je kan hier heerlijk genieten aan en op het water.

 1. Braemore

Na Ullapool kan je bij Braemore een bezoek brengen aan het Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve. In dit natuurgebied vind je de Corrieshalloch Gorge, een kloof die 2,6 miljoen jaar gelden door smeltwater van een gletsjer is uitgesneden. Tegenwoordig stroomt de rivier Droma door de kloof, die via meerdere watervallen over 1 km een totaal hoogteverschil van 100 m overbruggen, waarvan de hoogste waterval de 46 m hoge Measach is.

 1. Bealach Na Ba

Uiteindelijk kom je terecht in Applecross, gelegen in het zuidwesten van de North Coast 500. Vanaf hier kijk je uit op het Isle of Skye. Bij Applecross kan je vervolgens de Bealach Na Ba rijden richting Tornapress. Dit ‘pad van het vee’ werd in 1822 aangelegd en is de hoogste weg van Schotland, met een hoogteverschil van 626 m.

De weg wordt gezien als 1 van de gevaarlijkste wegen, wat vooral komt door de stijgingspercentages van tegen de 20 procent en de kleine hoeveelheid vangrails, maar wanneer je rustig rijdt is deze weg zeer goed te doen. Het uitzicht dat je vanaf deze weg krijgt is verder ook zeker de moeite waard, en dit wordt dan ook wel gezien als 1 van de mooiste wegen van Schotland.
 1. Terug naar Inverness of verder rijden

Na de Bealach Na Ba rij je volgens de officiele route via de A896, A890 en A835 weer terug naar Inverness via Achansheen en Dingwall. Dit is echter niet zo’n hele bijzondere route, en je kan er ook voor kiezen om vanuit Tornapress naar Kyle of Lochalsch te rijden voor een bezoek aan Eilean Donan Castle, om vervolgens via Loch Ness weer naar Inverness te rijden of verder te rijden naar de Isle of Skye.

 1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 april 2022 - Wouter

Wat een gave reisgids. En gaat veel verder dan alleen de NC500 route. De hele beschreven route heb ik paar jaar zelf verzonnen en gereden op de motor, maar had nog meer gezien als ik deze gids toen al had. Vooral leuk zijn de optionele en vaak aangeraden alternatieve routes. Misschien in toekomstige uitgave ook plekken aangeven waar wildkamperen een prima alternatief kan zijn.

- 2 maart 2022 - Linda Corbeau

Overzichtelijk, goede en bruikbare informatie, ga deze gids zeker gebruiken bij onze North Coast 500 route in mei dit jaar!

- 18 februari 2022 - Roel

Een super reisgids om je nog meer te verheugen om naar Schotland te gaan.

- 26 oktober 2021 - Jean Vanbaelen

zeer nuttige handleiding die zeker meegenomen indien we deze reis zullen kunnen ondernemen.

- 6 oktober 2021 - Luc

Bedankt voor de praktische en bruikbare info.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?