Citytrip Edinburgh bezoeken? Dé 17 bezienswaardigheden + hidden spots

Koop de volledige reisgids voor € 10

Citytrip Edinburgh bezoeken? Dé 17 bezienswaardigheden + hidden spots

23 november 2018 in Schotland0 reacties

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde) Schotse stad, en met reden. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je écht voor ieder wat wils.

Edinburgh heeft een wisselend karakter. Soms is de stad somber en grimmig, vooral op grijze, bewolkte - of zoals de Schotten ze noemen: ‘dreich’ - dagen. Soms is ze zacht en rustig, om dan op andere momenten, vooral tijdens het bekende jaarlijkse Edinburgh Festival, bijna uit haar voegen te barsten.

Inhoud artikel

 1. Arthur’s Seat

Een wandeling naar de heuveltop Arthur’s Seat is een prachtige manier om Edinburgh te verkennen. Er zijn niet veel steden die kunnen pronken met een vulkaan in het hartje van de stad! Toegegeven, de vulkaan van Edinburgh is slapend en groen, en de wandeling is niet speciaal avontuurlijk, want er ligt een mooi aangelegd (zij het soms steil) wandelpad. Maar de uitzichten over de stad tot Firth of Forth en Fife zijn toch echt speciaal. Hoewel het panorama vanuit het rustgevende Holyrood Park op elk moment van de dag de moeite is, is het extra bijzonder bij zonsopgang.

 1. Palace of Holyroodhouse en Holyrood Abbey

Het Palace of Holyroodhouse is de officiële residentie van de Queen in de Schotse hoofdstad. Bezoekers kunnen er 14 prachtige appartementen en de ruïnes van de 12de -eeuwse Holyrood Abbey bezichtigen, het meest bekend als de woonplaats van Mary, Queen of Scots.

 1. Scottish Parliament Building

Niet iedereen is fan van het moderne Scottish Parliament Building, met zijn mix van eik, graniet en staal. Sinds het in 2004 zijn deuren opende, huist hier de regionale regering van Schotland. Het postmodernistische ontwerp, met elementen van de arts & crafts- beweging, valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar het blijft toch interessant om te zien waar het hart van de politieke macht in Schotland vertoeft.

Het gebouw wordt in ieder geval wel geprezen voor zijn duurzaamheid. Er wordt alleen maar elektriciteit uit hernieuwbare energie gebruikt, en zonnepanelen zorgen er voor warm water.

 1. Dynamic Earth

Dynamic Earth is een futuristische en hypermoderne attractie, perfect voor gezinnen. Bezoekers worden er doorheen de geschiedenis van onze planeet geleid, vanaf de big bang tot aan de dag van vandaag. Niet te missen als je met kinderen reist, of als je zelf gefascineerd bent door het universum en alles wat erin rondzweeft.


 1. White Horse Close

White Horse Close is een verzameling gebouwen die je het gevoel geven dat je terug in de tijd bent gegaan. Niets is echter minder waar. Deze besloten binnenhof werd zwaar (en onjuist) gerestaureerd in de jaren 1960, en lijkt nu op een geromantiseerde sprookjesversie van het Edinburgh uit de 17de eeuw. Hoewel de plek dus geen correct beeld schept van de stad in lang vervlogen tijden, is het wel mooi om te zien.

Dit was ooit de locatie van de White Horse Inn, een van de bekendste koetshuisherbergen van de stad, die in de jaren 1700 gesloten werd.

 1. Canongate Kirk

Canongate Kirk is een presbyteriaanse kerk (‘kirk’ in Schots-Gaelisch) die dateert uit de 17de eeuw. Het is de begraafplaats van enkele eminente Schotten uit de geschiedenis, zoals de bekende econoom Adam Smith, de poëet Robert Fergusson en David Rizzio, de vermoorde (vermeende) privésecretaris van Mary, Queen of Scots.

Er worden op deze plek het hele jaar door tal van concerten gehouden.

 1. Museum of Edinburgh

Museum of Edinburgh vertelt het verhaal van het sociale en industriële verleden van de stad. Je kan er een uitgebreide waaier aan voorwerpen bewonderen in de permanente collecties, en er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Toegang is gratis, maar een donatie wordt geapprecieerd.

 1. John Knox House

Het John Knox House wordt beheerd door het Scottish Storytelling Centre. Dit historische huis, gebouwd vanaf 1490, toont enkele interessante architecturale en decoratieve kenmerken, waaronder een mooi handgeschilderd plafond en een houten galerij. Hoewel het geassocieerd wordt met John Knox (16de eeuw), een bekend protestants hervormer, woonde Knox eigenlijk in een huis op Warriston Close. Waarschijnlijk zou hij hier slechts enkele maanden verbleven hebben, tijdens het beleg van Edinburgh Castle, hoewel hij hier misschien wel gestorven is.

Ongeacht deze connectie met Knox, geeft dit huis een andere boeiende blik op de geschiedenis van Edinburgh.

 1. St Giles Cathedral

St Giles Cathedral, eigenlijk de 'High Kirk', is de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland in Edinburgh. Het gotische gebouw dateert uit de 14de eeuw, maar werd zwaar gerestaureerd in de Victoriaanse periode. De opvallende kroonvormige spitstoren is een prominent herkenningspunt in de skyline van de stad.

In de ‘kirk’ werden huwelijken en begrafenissen van tal van bekende Schotten gehouden. Ze is ook bekend om haar link met John Knox, die hier preekte.

 1. National Museum of Scotland

In het National Museum of Scotland ontdek je de diversiteit van de natuur, verschillende wereldculturen, kunst en design, wetenschap en technologie, en de geschiedenis van Schotland — allemaal onder één dak! Kun je slechts één museum bezoeken tijdens je verblijf in Edinburgh, kies dan voor dit.


 1. Greyfriars Kirkyard

Een Historische plek in het centrum van Edinburgh is Greyfriars Kirkyard. Mary, Queen of Scots, gaf in 1562 toestemming om de vroegere kloostertuin te gebruiken als begraafplaats. Hier liggen enkele bekende Schotten begraven, waaronder de vader van Sir Walter Scott, James Craig, de ontwerper van de New Town van Edinburgh, en misschien wel de bekendste, Greyfriars Bobby, een loyale terriër die 14 jaar lang de wacht hield bij het graf van zijn baasje John Gray.


 1. The Witches’ Well

The Witches’ Well is een gietijzeren fontein en herdenkingsmonument voor de honderden vrouwen die tussen de 15de en 18de eeuw van hekserij beschuldigd werden en hier op de brandstapel gezet of opgehangen werden. Hier werden meer vrouwen vermoord dan eender waar in Schotland tijdens de 16de eeuw, allemaal geëxecuteerd zonder eerlijk proces. De herdenkingsbron bevindt zich aan de zuidoostelijke muur, waar het voorplein van het kasteel overloopt in de Royal Mile.


 1. Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is bijna letterlijk de kers op de taart van historische sites in Edinburgh, en het is een van de belangrijkste, toeristische bezienswaardigheden van heel Schotland. Het kasteel wordt vaak gebruikt als symbool voor de Schotse identiteit.

Het kasteel werd gebouwd op de restanten van een uitgedoofde vulkaan, op een plek die al sinds de IJzertijd bewoond werd (rond de 2e eeuw n.C.). Sinds de 12e eeuw staat er een koninklijk kasteel op de rots, en het bleef een koninklijke residentie tot 1633. Tegen de 17de eeuw werd de site vooral gebruikt als militaire kazerne.

Door de eeuwen heen heeft dit centrale bolwerk een belangrijke rol gespeeld in heel wat oorlogen, waaronder de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen en de Jacobitische Opstand van 1745. Het is de meest belegerde plek van Groot-Brittannië, en een van de vaakst aangevallen plekken ter wereld!
Het kasteel dat je vandaag de dag ziet, dateert voor het grootste deel van na de Lange Belegering uit de 16de eeuw, toen een groot deel van de vorige structuur verwoest werd, uitgezonderd van de St Margaret’s Chapel (vroege 12e eeuw), het oudste nog bestaande gebouw van Edinburgh.

 1. Princes Street Gardens

De mooie Princes Street Gardens werden in twee fases gecreëerd in de jaren 1770 en 1820, na het droogleggen van Nor Loch en de bouw van de New Town begin jaren 1760. Het loch (meer) was artificieel aangelegd als onderdeel van de middeleeuwse verdedigingswerken van het kasteel, en was een sterk vervuilde plek geworden.
Nu is het een aangename plek om te vertoeven, populair bij zowel lokale bewoners als toeristen. Hier vinden elk jaar tal van evenementen plaats, zoals optredens tijdens het Festival, een populaire kerstmarkt en bijzondere 'Hogmanay' (oudejaarsavond) vieringen.

Er staan veel standbeelden en monumenten in het park, waaronder het prominente Scott Monument, een gotische torenspits die in 1844 werd gebouwd ter ere van de bekende auteur Sir Walter Scott.

 1. Calton Hill

Vanaf Calton Hill krijg je nog een ander uitzicht over de stad. Op de top van de heuvel bevindt zich het National Monument, geïnspireerd op het Pantheon in Athene, maar door geldgebrek nooit afgewerkt.

Op de heuvel vind je ook een monument in Griekse stijl voor de 18de-eeuwse Schotse filosoof en wiskundige Dugald Stewart en het Nelson’s Monument, een eerbetoon aan vice-admiraal Horatio Nelson. Na Arthur’s Seat, kan je hier enkele van de beste uitzichten over de stad meepikken.

 1. Georgian House

Georgian House werd gebouwd in de 18de eeuw en werd ontworpen door Robert Adam, ontwerper van neoklassieke architectuur en meubilair. Binnen vind je een reeks Schotse kunstwerken, historisch meubilair en een winkel. In dezelfde straat ligt Bute House, de officiële residentie van de Eerste Minister van Schotland en ook een ontwerp van Adam.

Het aantrekkelijke plein waarop je deze historische huizen kan vinden, Charlotte Square, wordt elke zomer gebruikt voor het International Book Festival van Edinburgh. In het centrum van het groene plein staat een Albert Memorial.

De Scottish National Portrait Gallery is een echte must-see voor kunstliefhebbers. In deze grote Victoriaanse kunstgalerij vind je heel wat portretten van bekende Schotten uit de geschiedenis.


 1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?