21 x mooiste bezienswaardigheden in Glasgow: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden in Glasgow: wat zien & doen tijdens je verblijf?

14 juli 2023 in Schotland2 reacties

De mooiste plekjes & bezienswaardigheden in Glasbow bezoeken + verblijftips

Glasgow heeft een bewogen reputatie. Ondanks de sociale problemen die zich nog steeds voordoen in bepaalde wijken van de stad, en het geweld en de hevige rivaliteit tussen beide voetbalploegen, Celtic en Rangers, is Glasgow een stad die je moet gezien hebben bij een bezoek aan Schotland. Edinburgh mag dan wel de hoofdstad zijn, voor velen is Glasgow het kloppende hart van het land.

Het is moeilijk om de stad te definiëren. Vurig, vriendelijk, gastvrij, wild… Je houdt ervan, of je hebt er een grondige hekel aan. En toch is er in deze bruisende, kosmopolitische stad wel voor iedereen iets te vinden. Hieronder vind je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Glasgow.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Glasgow

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenWaar overnachten Glasgow:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Glasgow Cathedral

Een van de must-see bezienswaardigheden in deze stad is de kathedraal van Glasgow (oftewel de kathedraal van Saint Mungo). De gotische kathedraal werd in 1197 ingewijd en de prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Het is nog een van de weinige compleet overgebleven middeleeuwse kathedralen in Schotland.

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Glasgow en zie highlights als de kathedraal van Glasgow, George Square met het stadhuis en tal van boeiende musea.
  1. Glasgow Necropolis

Vergeet bij je bezoek aan de kathedraal zeker niet de Victoriaanse Necropolis die op de heuvel achter de kathedraal ligt. Op dit bijzondere kerkhof liggen zo’n 50.000 mensen begraven. Hoewel slechts een klein deel van de graven een gedenkteken heeft, werden de gegevens van elke begravene liefdevol vastgelegd en bewaard in de Mitchell Library. Dankzij de ligging op de heuvel, heb je hier ook verschillende mooie uitzichten over de stad.

  1. George Square

George Square is een van de meest iconische locaties van de stad

Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het plein werd in 1781 uitgebouwd en vernoemd naar koning George III. Er staan enkele imposante standbeelden van bekende Schotten rondom het plein, en je vindt er ook prachtige Victoriaanse gebouwen waaronder het gemeentehuis. Daarnaast zijn er ook enkele groene grasveldjes op het plein aangelegd.

Glasgow City Chambers

Aan de oostelijke kant van het George Square, vind je het oude stadhuis van Glasgow. De Glasgow City Chambers is een streling voor het oog. Het paleisachtige gebouw zal je dan ook meteen opvallen. Maar niet alleen de buitenkant is bijzonder, ook binnenin kijk je je ogen uit. Je ziet er rijkversierde, vergulde plafonds met mozaïeken, glazen koepels, gebrandschilderde ramen, marmeren trappenhuizen en bijzondere vloeren. Vandaag de dag doet het nog steeds dienst als stadhuis dus een groot deel van de ruimtes zijn toegankelijk. Wil je graag mee met een tour, boek hier je plaats.

  1. Riverside Museum

Riverside Museum, Glasgows bekroonde museum over transport

In dit moderne museum worden meer dan 3.000 tentoongesteld die je meer vertellen over het (maritieme) vervoer in de Schotse stad. De collectie is zeer divers, van skateboards tot kinderwagens, vintage wagens en locomotieven. Je kan er zelfs over een oude, geplaveide straat wandelen, langs winkels uit het Glasgow van de jaren 1895 - 1980. Buiten het museum ligt de Glenlee, het enige nog drijvende schip in de UK dat op de Clyde gebouwd werd.

Toegang is, net zoals voor het museum, gratis en er zijn tal van zaken te doen die kinderen van alle leeftijden zullen vermaken. Meer info op de website

  1. Glasgow City Halls and Old Fruitmarket

Glasgow City Halls and Old Fruitmarket is een concertgebouw en vroegere marktplaats. Het is het oudste concertgebouw van Glasgow, en verwelkomt bezoekers sinds 1841. Nu staat er voornamelijk klassieke muziek op het programma, en de BBC Scottish Symphony Orchestra heeft hier zijn thuisbasis.

RONDREIS: Ontdek nog meer van Schotland met onze 14-daagse rondreis door Schotland en kom langs prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer.

Kelvingrove Kunstgalerij en Museum is zonder twijfel een must see in het stadscentrum van Glasgow. De galerij bevindt zich in een historisch gebouw tussen het groen van Kelvingrove Park en bezit een indrukwekkende collectie Schotse en internationale kunst. Het bijhorende interactieve museum biedt tal van gezinsvriendelijke tentoonstellingen en activiteiten rond diverse thema’s zoals dieren, het oude Egypte en de bekende Schotse architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh. Meer info op de website

  1. Glasgow School of Art

Architect Charles Rennie Mackintosh is een van de bekendste inwoners van Glasgow

De Glasgow School of Art en de Willow Street Tea Rooms zijn belangrijke voorbeelden van zijn werk. Het interieur van de westelijke vleugel van de kunstschool werd jammer genoeg zwaar beschadigd bij een brand. Ben je echter geïnteresseerd in design, dan zou je toch een bezoekje kunnen overwegen, want je kan er nog wel enkele collecties zoals meubilair zien. Ben je in het bijzonder geïnteresseerd in Charles Rennie Mackintosh, dan kan je ook een begeleide wandeling volgen, geleid door studenten.

  1. The Lighthouse

The Lighthouse is het Nationaal Centrum voor Design en Architectuur van Schotland. Je kan er het Mackintosh interpretatiecentrum bezoeken, dat dieper ingaat op het leven en werk van de architect. Er zijn ook andere tentoonstellingen en een bibliotheek, opgetrokken uit duurzame bouwmaterialen, wat op zich al interessant is om eens te zien. Meer info op de website

De Gallery of Modern Art (GoMa) is Schotlands meest bezochte kunstgalerij en herbergt de belangrijkste collectie moderne en hedendaagse kunst van Schotland. Het museum is gevestigd in een prachtig neoklassiek gebouw en stelt kunst van zowel lokale, nationale als internationale kunstenaars tentoon. Verder zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen en worden er workshops georganiseerd.

  1. Nog meer musea in Glasgow bezoeken

St Mungo Museum of Religious Life and Art

Het St Mungo Museum of Religious Life and Art is gehuisvest in een statig gebouw dat wat wegheeft van een kasteel, en gebaseerd is op het middeleeuwse bisschoppelijk paleis dat hier ooit stond. Je vindt hier een knappe verzameling religieuze kunst en kunstwerken van door de eeuwen heen. Het museum wil wederzijds begrip tussen mensen van verschillende geloofstrekkingen promoten. Na je bezoek kan je nog even ontspannen in het populaire café dat uitgeeft op de eerste zen-tuin van Groot-Brittannië. Meer info op de website

Glasgow Police Museum

Het Glasgow Police Museum vertelt de geschiedenis van het oudste politiekorps van het Verenigd Koninkrijk. Het museum gaat dieper in op de verhalen van de mensen die voor het korps werkten tijdens zijn 200-jarige geschiedenis. De collectie politie-uniformen, hoofddeksels, penningen en insignes die je hier kan bewonderen, is de grootste van Europa. Meer info op de website

Scottish Football Museum

Het Scottish Football Museum in Hampden Park is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het is in ieder geval wel een must voor voetbalfans. Het museum promoot de unieke voetbalgeschiedenis van Schotland van de 19de eeuw tot nu, en vertelt meer over dit essentiële deel van de Schotse cultuur. Meer info op de website

  1. Britannia Panopticon

Britannia Panopticon: de oudste nog bestaande muziekhal ter wereld

Het gebouw opende zijn deuren in 1857, en sloot ze uiteindelijk in 1939. Tijdens haar hoogdagen stonden hier enkele van de grootste sterren op het podium, waaronder Stan Laurel die hier in 1906 zijn eerste podiumdebuut maakte. Behalve de muziekhal, vond je hier ook een freakshow, wassenbeelden en een overdekte zoo in de kelder! Dit was een van de eerste gebouwen van Glasgow die elektriciteit had, en het was ook een van de eerste bioscopen van Schotland. Alle info p de website

Ga mee met een tour door Glasgow

  1. Tobacco Merchant's House

Het Tobacco Merchant's House is een klassiek, Palladiaans huis zoals er vroeger veel in het hart van de stad stonden. Veel van deze huizen waren in het bezit van rijke tabakshandelaars. Dit gebouw, ontworpen door architect John Craig in 1775 voor eigen gebruik, is het laatste voorbeeld van dit type woning in het Merchant City-gebied van Glasgow.

VERBLIJFTIP: Apex City of Glasgow Hotel is een gezellig boetiekhotel, gelegen in het bruisende stadscentrum. Het hotel biedt ruime, moderne suites met uitzicht op de stad. Verder kan je het hotel makkelijk bereiken via de snelweg en ligt het op wandelafstand van treinstations. Ideaal om de omgeving te verkennen dus. Meer info en boeken.

  1. Clyde Arc

Deze bijzondere brug overbrugt de rivier de Clyde. Vooral 's avonds, wanneer de brug kleurrijk verlicht wordt, is het de moeite om de brug op te zoeken. De vele kleuren worden dan prachtig weerspiegeld in het water van de rivier.

  1. Sharmanka Kinetic Theatre

Het buitengewone Sharmanka Kinetic Theatre is het indrukwekkende werk van de in Rusland geboren beeldhouwer en mecanicien Eduard Berdudsky. Bijzondere creaties van schroot en uitgewerkt snijwerk beelden grappige en tragische verhalen uit die zowel volwassenen als kinderen zullen bekoren. Bezoek je maar één ding in Glasgow, dan moet het zeker dit zijn. De galerij is open van woensdag tot zondag net voor de shows. Zelfs wanneer ze niet bewegen, zijn de beeldhouwwerken en hun verhalen fascinerend. Meer info op de site

Vertrek je binnenkort op rondreis door Schotland? Bereid je dan alvast voor met onze reisgids Schotland, inclusief weetjes en bezienswaardigheden.
  1. Tolbooth Steeple

Centraal op het drukke Glasgow Cross kruispunt staat Tolbooth Steeple. Dit is een overblijfsel van de vroegere tolbooths of tolstations die rond 1625-1626 gebouwd werden op de belangrijkste kruispunten van de stad. Hier vonden ook publieke ophangingen plaats, en het is een van de oudste gebouwen van Glasgow. De andere ‘tolbooths’ werden in 1921 gesloopt.

  1. The Barras Market

The Barras Market bevindt zich aan de East End en is een geweldige overdekte plek om in het weekend wat snuisterijen, vintage- of retrospullen op de kop te pikken. Je kan er in de buurt ook iets gaan drinken in een van de pubs, of even langs de Barrowland Ballroom gaan, een iconische danszaal van Glasgow.

  1. Glasgow Science Centre

Het Glasgow Science Centre in de Glasgow Quays is zeker een bezoek waard als je tijd hebt, en is vooral een toffe bezienswaardigheid als je met kinderen reist. In dit wetenschapsmuseum zijn er tal van interactieve tentoonstellingen, een planetarium, IMAX, een theater en eet- en drinkgelegenheden. Meer info op de website.

  1. Pollok House in het Pollok Country Park

Pollok House is een elegant landhuis uit de Edwardiaanse periode, prachtig gelegen in charmante tuinen langs de oever van de White Cart-rivier. Binnenin vind je Spaanse kunst en een schat aan antieke meubels.

Pollok Country Park

Het Pollok Country Park wordt gezien als de groene long van de stad. Hier kan je terecht als je even wilt ontsnappen aan de stadsdrukte. Hier is de ideale plek om een mooie wandeling te maken en een gezellige picknick te houden in een prachtige groene omgeving. Daarnaast zie je in het mooie Pollok Country Park ook de Burrel Kunstcollectie, met voorwerpen en kunstwerken uit Europa en Azië die een periode van 5000 jaar overspannen. Lees meer info op de site

  1. Street-art spotten in Glasgow

Fan van graffiti? Dan zit je in Glasgow zeker goed. In het centrum van de stad zal je behoorlijk wat straatkunst en graffiti tegenkomen. Overal zie je muurschilderingen, de ene al wat groter en spectaculairder dan de andere, maar allemaal de moeite waard. Enkele bekende kunstwerken in de stad zijn 'Fellow Glasgow Residents' door Smug en 'The World's Most Economical Taxi' door RogueOne.

TIP: Wil je niets missen van de mooiste street-art in Glasgow? Boek dan zeker de street-art tour door Glasgow.

  1. The People's Palace

Het People's Palace is gelegen in het mooie park Glasgow Green. Het museum is gevestigd in een typisch Victoriaans gebouw. Hier vind je enkele tentoonstellingen over de sociale en industriële geschiedenis van Glasgow. Ook de wintertuin is dé moeite waard om te bezichtigen. Na je bezoek aan het museum en de wintertuin kan je in de serre genieten van een kopje koffie.

  1. Hop-on Hop-off bussen in Glasgow

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

  • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
  • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste Glasgow: van prachtige musea tot schitterende pleinen.
  • De route komt langs 21 toplocaties zoals George Square, Glasgow Cathedral en Kelvingrove Art Gallery and Museum.
  • Bovendien krijg je een 7-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Glasgow online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

  1. Waar overnachten in Glasgow?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Glasgow? Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Glasgow.

  • Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • Cathedral House, een antiek gebouw uit de 19e-eeuw met een Schots en baroniale stijl. Dit charmante hotel werd omgetoverd tot een boetiekhotel dat beschikt over ruime slaapkamers waarvan de meesten uitzicht bieden op de kathedraal van Glasgow of de Necropolis. Meer info en boeken.
  • Altijd al eens willen overnachten in een voormalige kerk? In Malmaison Glasgow kan het! Deze voormalige kerk werd in 1994 omgebouwd tot dit chique viersterrenhotel. De accommodatie beschikt over een eigen gezellige bar en brasserie waar je heerlijk kan lunchen. Er zijn nog altijd kenmerken van de kerk aanwezig in het hotel maar dat maakt Malmaison Glasgow uniek. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 november 2019 - mireille raes

super om ideetjes op te doen, gaan we zeker gebruiken, top, dank je wel!

- 30 april 2019 - Marc van Driessche

Beste, Ziet er heel goed en overzichtelijk uit. Maandag vertrek ik naar Glasgow voor 5 dagen. Zal er zeker en vast veel aan hebben. Bedankt om het door te sturen. SUPER MVG Marc

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?