Glasgow bezoeken? 19 x bezienswaardigheden voor je citytrip Glasgow

Koop de volledige reisgids voor € 10

Glasgow bezoeken? 19 x bezienswaardigheden voor je citytrip Glasgow

8 maart 2021 in Schotland2 reacties

Glasgow heeft een bewogen reputatie. Ondanks de sociale problemen die zich nog steeds voordoen in bepaalde wijken van de stad, en het geweld en de hevige rivaliteit tussen beide voetbalploegen, Celtic en Rangers, is Glasgow een stad die je moet gezien hebben bij een bezoek aan Schotland. Edinburgh mag dan wel de hoofdstad zijn, voor velen is Glasgow het kloppende hart van het land.

Het is moeilijk om de stad te definiëren. Vurig, vriendelijk, gastvrij, wild… Je houdt ervan, of je hebt er een grondige hekel aan. En toch is er in deze bruisende, kosmopolitische stad wel voor iedereen iets te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden in Glasgow die je zeker moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. Riverside Museum

Het Riverside Museum is Glasgows bekroonde museum over transport. Meer dan 3.000 items worden hier tentoongesteld. De collectie is zeer divers, van skateboards tot kinderwagens, vintage wagens en locomotieven. Je kan er zelfs over een oude, geplaveide straat wandelen, langs winkels uit het Glasgow van de jaren 1895 - 1980.

Buiten het museum ligt de Glenlee, het enige nog drijvende schip in de UK dat op de Clyde gebouwd werd. Toegang is, net zoals voor het museum, gratis en er zijn tal van zaken te doen die kinderen van alle leeftijden zullen vermaken.

Kelvingrove Kunstgalerij en Museum is zonder twijfel een must see in Glasgow. De galerij bevindt zich tussen het groen van Kelvingrove Park, en bezit een indrukwekkende collectie Schotse en internationale kunst. Het bijhorende interactieve museum biedt tal van gezinsvriendelijke tentoonstellingen en activiteiten rond diverse thema’s zoals dieren, het oude Egypte en de bekende Schotse architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh. Toegang is gratis.


 1. Glasgow School of Art

Architect Charles Rennie Mackintosh is een van de bekendste inwoners van Glasgow. De Glasgow School of Art en de Willow Street Tea Rooms zijn belangrijke voorbeelden van zijn werk. Het interieur van de westelijke vleugel van de kunstschool werd jammer genoeg zwaar beschadigd bij een brand, en is momenteel gesloten door renovatiewerken. Ben je echter geïnteresseerd in design, dan zou je toch een bezoekje kunnen overwegen, want je kan er nog wel enkele collecties zoals meubilair zien. Ben je in het bijzonder geïnteresseerd in Charles Rennie Mackintosh, dan kan je ook een begeleide wandeling volgen, geleid door studenten.


 1. The Lighthouse

The Lighthouse is het Nationaal Centrum voor Design en Architectuur van Schotland. Je kan er het Mackintosh interpretatiecentrum bezoeken, dat dieper ingaat op het leven en werk van de architect. Er zijn ook andere tentoonstellingen en een bibliotheek, opgetrokken uit duurzame bouwmaterialen, wat op zich al interessant is om eens te zien.


De Gallery of Modern Art is Schotlands meest bezochte kunstgalerij en herbergt de belangrijkste collectie moderne en hedendaagse kunst van het land. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen en workshops, en er is ook ruimte voor werk van lokale en internationale kunstenaars.


 1. George Square

George Square is een van de meest iconische locaties van de stad. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het plein werd in 1781 uitgebouwd en vernoemd naar koning George III. Er staan enkele standbeelden van bekende Schotten rondom het plein, en je vindt er ook verschillende indrukwekkende gebouwen.


 1. St Mungo Museum of Religious Life and Art

Het St Mungo Museum of Religious Life and Art is gehuisvest in een statig gebouw dat wat wegheeft van een kasteel, en gebaseerd is op het middeleeuwse bisschoppelijk paleis dat hier ooit stond. Je vindt hier een knappe verzameling religieuze kunst en kunstwerken van door de eeuwen heen. Het museum wil wederzijds begrip tussen mensen van verschillende geloofstrekkingen promoten. Er zijn tal van gezinsvriendelijke activiteiten, en je kan er ook ontspannen in een populair café dat uitgeeft op de eerste zen-tuin van Groot-Brittannië.


 1. Glasgow Cathedral

Glasgow Cathedral werd in 1197 ingewijd. De glas-in-loodramen dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Vergeet bij je bezoek zeker niet de Victoriaanse Necropolis die op de heuvel achter de kathedraal ligt. Hier liggen zo’n 50.000 mensen begraven. Hoewel slechts een klein deel van de graven een gedenkteken heeft, werden de gegevens van elke begravene liefdevol vastgelegd en bewaard in de Mitchell Library.


 1. Tobacco Merchant's House

Het Tobacco Merchant's House is een klassiek, Palladiaans huis zoals er vroeger veel in het hart van de stad stonden. Veel van deze huizen waren in het bezit van rijke tabakshandelaars.
Dit gebouw, ontworpen door architect John Craig in 1775 voor eigen gebruik, is het laatste voorbeeld van dit type woning in het Merchant Citygebied van Glasgow.

 1. Glasgow City Halls and Old Fruitmarket

Glasgow City Halls and Old Fruitmarket is een concertgebouw en vroegere marktplaats. Het is het oudste concertgebouw van Glasgow, en verwelkomt bezoekers sinds 1841. Nu staat er voornamelijk klassieke muziek op het programma, en de BBC Scottish Symphony Orchestra heeft hier zijn thuisbasis.


 1. Britannia Panopticon

Het Britannia Panopticon is de oudste nog bestaande muziekhal ter wereld. Het gebouw opende zijn deuren in 1857, en sloot ze uiteindelijk in 1939. Tijdens haar hoogdagen stonden hier enkele van de grootste sterren op het podium, waaronder Stan Laurel die hier in 1906 zijn eerste podiumdebuut maakte. Behalve de muziekhal, vond je hier ook een freakshow, wassenbeelden en een overdekte zoo in de kelder! Dit was een van de eerste gebouwen van Glasgow die elektriciteit had, en het was ook een van de eerste bioscopen van Schotland.


 1. Glasgow Police Museum

Het Glasgow Police Museum vertelt de geschiedenis van het oudste politiekorps van het Verenigd Koninkrijk. Het museum gaat dieper in op de verhalen van de mensen die voor het korps werkten tijdens zijn 200-jarige geschiedenis. De collectie politie-uniformen, hoofddeksels, penningen en insignes die je hier kan bewonderen, is de grootste van Europa.


 1. Sharmanka Kinetic Theatre

Het buitengewone Sharmanka Kinetic Theatre is het indrukwekkende werk van de in Rusland geboren beeldhouwer en mecanicien Eduard Berdudsky. Bijzondere creaties van schroot en uitgewerkt snijwerk beelden grappige en tragische verhalen uit die zowel volwassenen als kinderen zullen bekoren. Bezoek je maar één ding in Glasgow, dan moet het zeker dit zijn. De galerij is open van woensdag tot zondag net voor de shows. Zelfs wanneer ze niet bewegen, zijn de beeldhouwwerken en hun verhalen fascinerend.


 1. Tolbooth Steeple

Centraal op het drukke Glasgow Cross kruispunt staat Tolbooth Steeple. Dit is een overblijfsel van de vroegere tolbooths of tolstations die rond 1625-1626 gebouwd werden op de belangrijkste kruispunten van de stad. Hier vonden ook publieke ophangingen plaats, en het is een van de oudste gebouwen van Glasgow. De andere ‘tolbooths’ werden in 1921 gesloopt.


 1. The Barras Market

The Barras Market bevindt zich aan de East End en is een geweldige plek om in het weekend wat snuisterijen, vintage- of retrospullen op de kop te pikken. Je kan er in de buurt ook iets gaan drinken in een van de pubs, of even langs de Barrowland Ballroom gaan, een iconische danszaal van Glasgow.


 1. Glasgow Science Centre

Het Glasgow Science Centre in de Glasgow Quays is zeker een bezoek waard als je tijd hebt, en is vooral een toffe bezienswaardigheid als je met kinderen reist. Je vindt er tal van interactieve tentoonstellingen, een planetarium, IMAX, een theater en eet- en drinkgelegenheden.


 1. Pollok House

Pollok House is een elegant landhuis uit de Edwardiaanse periode, prachtig gelegen in charmante tuinen langs de oever van de White Cart-rivier. Binnenin vind je Spaanse kunst en een schat aan antieke meubels. Zin in een beetje spanning? Je kan er ook een Escape Room-spel doen.

In het mooie Pollok Country Park vind je ook de Burrel Kunstcollectie, met voorwerpen en kunstwerken uit Europa en Azië die een periode van 5000 jaar overspannen. Jammer genoeg is dit museum momenteel gesloten voor renovatie. Er wordt verwacht dat het in 2020 opnieuw toegankelijk zal zijn.

 1. Scottish Football Museum

Het Scottish Football Museum in Hampden Park is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het is in ieder geval wel een must voor voetbalfans. Het museum promoot de unieke voetbalgeschiedenis van Schotland van de 19de eeuw tot nu, en vertelt meer over dit essentiële deel van de Schotse cultuur.


 1. The People's Palace

Het People's Palace dat ligt in het park Glasgow Green is een museum dat je eigenlijk niet mag missen. Hier vind je enkele tentoonstellingen over de sociale en industriële geschiedenis van Glasgow. In de serre bevindt zich een café/tea room.


 1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 november 2019 - mireille raes

super om ideetjes op te doen, gaan we zeker gebruiken, top, dank je wel!

- 30 april 2019 - Marc van Driessche

Beste, Ziet er heel goed en overzichtelijk uit. Maandag vertrek ik naar Glasgow voor 5 dagen. Zal er zeker en vast veel aan hebben. Bedankt om het door te sturen. SUPER MVG Marc

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?