Giant’s Causeway in Noord-Ierland bezoeken? Info, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Giant’s Causeway in Noord-Ierland bezoeken? Info, tips & foto's

25 juli 2023 in Ierland0 reacties

De Giant’s Causeway is een van de grootste toeristische trekpleisters van Noord-Ierland en trekt jaarlijks veel bezoekers. Dat is niet vreemd, want deze prachtige stop langs de Causeway Coastal Route, de Noord-Ierse Route langs de kustlijn van de Noord-Atlanische Oceaan. De route neemt je langs een indrukwekkend oerlandschap, dat bestaat uit 1000'den basaltpilaren.

Sinds 1986 staat het bijzondere natuurfenomeen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en daarmee is het het enige natuurverschijnsel van Noord-Ierland dat op die lijst te vinden is. Het is dan ook een must-see tijdens je bezoek aan Noord-Ierland!

Tours, tickets voor je bezoek aan de Giant's Causeway

De Giant's Causeway bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap vanuit Belfast of Dublin € 23, kan je online boeken! Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geologie van de Giant’s Causeway

Zo’n 50 à 60 miljoen jaar geleden was er heftige vulkanische activiteit in de regio waar nu de Giant’s Causeway te vinden is. Daarbij werd het gesmolten basalt door scheuren in de kalklaag naar boven geduwd, waarbij een groot plateau van lava ontstond. De wind en het water zorgden ervoor dat het water snel afkoelde, en bij de stolling kromp de lava en trok deze samen. Dit resulteerde in de hoekige basaltpilaren die de Giant’s Causeway vandaag zo bijzonder maken.

 1. Legende van Finn McCool

Volgens een oude legende zijn de basaltpilaren van de Giant’s Causeway niet het resultaat van vulkanische activiteit, maar werden ze gecreëerd door een reus genaamd Fionn mac Cumhaill, ofwel Finn McCool. Finn was een Ierse reus van zo’n 16 m groot, dat lijkt erg groot maar die afmeting was hij eigenlijk een redelijk kleine reus.

Hij had constant ruzie met de reus Benandonner, die aan de overkant van het water op het Schotse eiland Staffa verbleef. Benandonner daagde Finn op een dag uit tot een gevecht om voor eens en altijd uit te kunnen maken wie van de twee reuzen de sterkste was. Finn accepteerde de uitdaging en bouwde een pad door de zee om Benandonner in Schotland te kunnen bevechten. Dit pad maakte hij door stukken rots uit de kliffen te trekken en in de zee te gooien.

Vermomd als baby

Eenmaal in Schotland aangekomen schrok Finn van de grootte van Benandonner en hij vluchtte direct weer terug naar Ierland. Benandonner kwam echter achter hem aan, maar Finn’s echtgenote Oonagh vermomde Finn als een baby en verstopte hem in een wieg. Benandonner, die Finn nog niet eerder van dichtbij had gezien, zag de grote baby en dacht dat de vader van deze baby wel ontzettend groot moest zijn.

Hij schrok daarvan en zag af van het gevecht met Finn, en vluchtte terug naar Schotland. Onderweg vernielde hij het pad dat Finn had gemaakt, zodat de Ierse reus hem niet kon achtervolgen. Alleen het eerste deel van het pad in Ierland en het laatste deel in Fingal’s Cave op Staffa zouden heel zijn gebleven, en dat is dus de legende over het ontstaan van de steenformaties die je er vandaag nog altijd kan zien.

TIP: Wil jij ook deze legende ontdekken? Ga mee met een tour naar de Gian's Causeway vanuit Dublin of Belfast. Bekijk hier alle tours vanaf € 21.

 1. De verschillende delen van de Giant's Causeway

De Giant’s Causeway is al sinds het einde van de 17de eeuw een beroemd natuurfenomeen, en al in de 19de eeuw werd het een populaire locatie voor toeristen, wat het vandaag nog steeds is. Bij de Giant’s Causeway liggen er zo’n 40.000 basaltzuilen, waarvan de meeste de typische hexagonale vorm hebben, al zijn er ook basaltpilaren te vinden met vierkante, vijfhoekige of zelfs achthoekige vormen. De hoogste pilaren reiken tot wel 12 m hoogte, en de lava heeft dichter tegen de kliffen aan soms wel een dikte van maar liefst 28 m.

De Giant’s Causeway is opgedeeld in 3 stukken:

 • De Little Causeway is het eerste stuk dat je tegenkomt wanneer je vanaf het bezoekerscentrum naar de Giant’s Causeway wandelt.
 • De Middle Causeway ligt een stukje verderop en staat ook bekend als de Honeycomb doordat je hier de precieze hexagonale pilaren kan aanschouwen.
 • Als laatste kom je bij de Grand Causeway, waar de grootste formaties te zien zijn, dit deel van de Causeway zorgde ervoor dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd geplaatst omdat het zo uniek is.
 1. Giant’s Organ

Wanneer je een stukje over de Giant’s Causeway wandelt kom je aan de zijkant van de klif de Giant’s Organ tegen. Deze formatie bestaat uit grote pilaren van basalt die de pijpen van het ‘orgel’ creëren, en door de ligging tegen de klif aan lijkt het alsof je in een kerk bent.

 1. Giant’s Boot

De Giant’s Boot is een rotsblok in Port Noffer dat enigszins lijkt op een zeer grote schoen. Dit zou de schoen zijn die de Ierse reus Finn verloor toen hij op de vlucht sloeg van de Schotse reus Benandonner, en die dus op het pad is blijven liggen.

 1. Wishing Chair

De Wishing Chair is een andere bijzondere formatie waarbij de basaltrotsen een natuurlijke troon hebben gecreëerd. Het verhaal luidt dat de wensen die je maakt wanneer je in deze stoel zit allemaal uit zullen komen. Veel mensen hebben de wensstoel al uitgeprobeerd, wat te zien is aan de glanzende rotsen die hier bijna zacht aanvoelen door de vele aanrakingen die het basalt over de jaren heeft gehad.

Onze tip: Ontdek de mooiste plaatsen van het land met onze reisgids Ierland, download je gratis preview.
 1. The Camel’s Hump

Wat meer afgelegen tegen de kliffen van de Giant’s Causeway aan ligt de Camel’s Hump. Finn McCool zou volgens de legende ook een kameel hebben gehad, het enige dier dat Finn kon dragen. De kameel zou later in een rots zijn veranderd. Van Finn’s kameel is vooral een van de bulten nog te zien.

 1. Giant’s Causeway Bezoekerscentrum

In 1986 werd een bezoekerscentrum gebouwe bij de Giant’s Causeway, maar dat brandde af in 2000. In 2012 opende het nieuwe bezoekerscentrum. Hier kan je een aantal tentoonstellingen over de Giant’s Causeway bezoeken, en er wordt een korte animatiefilm over de legende van Finn McCool vertoond. Daarnaast vind je in het bezoekerscentrum ook toiletten, een souvenirwinkel en een cafeetje. Koop hier je ticket voor het bezoekerscentrum vooraf vanaf € 15.

 1. Overzicht van de wandelingen

Langs de Giant’s Causeway zijn verschillende wandelingen uitgestippeld die je naar de Giant’s Causeway en verschillende bezienswaardigheden eromheen leiden.

Blue Trail

De Blue Trail is de simpelste wandelroute bij de Giant’s Causeway. Deze wandeling loopt vanaf het bezoekerscentrum naar de Giant’s Causeway, en is dus eigenlijk de standaard route naar het natuurfenomeen. De wandeling loopt tussen de rotsen door langs de kliffen aan de Noord-Atlantische Oceaan richting de Little Causeway.

Hier kan je ervoor kiezen om de Middle Causeway en Grand Causeway op te klimmen, of om een klein stukje door te lopen richting Port Noffer, waar de wandeling eindigt bij de Giant’s Boot. De Blue Trail is een makkelijke wandeling van zo’n 1,2 km en kan je binnen een half uur doen. Over dit pad rijden er ook de shuttlebussen vanaf het bezoekerscentrum naar de Causeway, let dus wel op voor het verkeer onderweg.

Red Trail

De Red Trail is een iets langere wandeling dan de Blue Trail, en loopt over de kliffen langs de Causeway Coast. De wandeling loopt iets hoger dan de Blue Trail en geeft je daardoor prachtige uitzichten over de Giant’s Causeway en de rest van de kustlijn. Je loopt langs het Weir Snout viewpoint richting de Shepherd’s Steps, een natuurlijke trap van de basaltpilaren.

Je wandelt hier nog een klein stukje verder richting het Amphitheatre, een uitzichtpunt over de kustlijn, en van daar wandel je naar beneden. Hier kan je een stukje verderwandelen naar het Giant’s Organ, of teruggaan naar het bezoekerscentrum via de Blue Trail. De Red Trail is een gemiddelde wandeling van zo’n 3,2 km heen-en-terug waar je zo’n uur tot anderhalf uur over zal doen.

Ga mee met een tour vanuit Belfast of Dublin langs de Giant's Causeway. Bekijk alle tours online vanaf € 21.

Green Trail

De Green Trail is een perfecte wandeling als je met kleine kinderen de Giant’s Causeway bezoekt. Dit pad is goed te doen met een kinderwagen en wordt omringd door hekken zodat kinderen niet te dicht in de buurt komen van de rand van de kliffen.

De wandeling loopt echter niet naar de Giant’s Causeway zelf, maar gaat vanaf het Causeway Hotel naast het bezoekerscentrum naar Portcoon, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de Giant’s Causeway. De Green Trail is een makkelijke wandeling van zo’n 3,2 km heen-en-weer, dus reken op zo’n uur tot anderhalf uur wandelen.

Yellow Trail

De Yellow Trail is de laatste wandeling die in de omgeving is uitgezet. Deze wandeling loopt deels over de Green Trail en de Red Trail en loopt over de kliffen in plaats van langs de kustlijn zelf. De wandeling begint bij Runkerry Head aan het westelijke einde van het natuurgebied. Dit deel is te bereiken vanaf de Runkerry Road, gelegen aan de Causeway Road en het bezoekerscentrum.

Vanaf daar loop je langs de kliftoppen naar de Green Trail. Deze volg je tot aan het Causeway Hotel. Vanaf hier volg je dan weer de Red Trail naar het Weir Snout viewpoint. Bij de Shepherd’s Steps blijf je vervolgens weer de Yellow Trail volgt. Vanaf hier loop je langs het Amphitheatre door naar Hamilton’s Seat, het oostelijke einde van het UNESCO-erfgoed.

Met deze route wandel je langs de hele Giant’s Causeway, evenals een stuk van de prachtige kust eromheen. De wandeling is wat moeilijker dan de andere wandelingen en is zo’n 3 km lang, waar je zo’n uur over doet. Terug kan je bij de Shepherd’s Steps naar de kustlijn lopen om hier over de basaltpilaren heen te lopen.

Clifftop Experience

Het is echter ook nog mogelijk om een Clifftop Experience te doen. Dit is een begeleide wandeling langs de Giant’s Causeway vanaf het Dunseverick Castle ten oosten van het natuurfenomeen. De wandeling is in totaal 8 km lang en loopt vanaf het Dunseverick Castle naar Hamilton’s Seat en vanaf daar verder langs de Giant’s Causeway naar het bezoekerscentrum. Boek je ticket voor de begeleide wandeling vooraf online €46!

 1. Openingsuren Giant’s Causeway

De Giant’s Causeway zelf is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken. Het bezoekerscentrum is open:

 • Januari tot en met mei en in oktober: tussen 9u en 17u
 • In de zomermaanden van juni tot en met september: tussen 9u en 19u
 • In november en december: tussen 9u en 16u
 1. Wat is het beste tijdstip om Giant’s Causeway te bezoeken?

De Giant’s Causeway is een van de populairste bestemmingen in Noord-Ierland en wordt dan ook jaarlijks drukbezocht.

 • Om de drukte te vermijden is het aan te raden om buiten het hoogseizoen het natuurfenomeen te bezoeken.
 • Wanneer je in het hoogseizoen een bezoek brengt is het aan te raden om dit in de week te doen, aangezien de weekenden het drukst zijn.
 • Ook is het aan te raden om vroeg naar de Giant’s Causeway te komen, of om net tegen zonsondergang te gaan.
 1. Hoe en waar tickets voor je bezoek kopen?

Toegang tot de Giant’s Causeway is gratis. Wel zal je moeten betalen voor het gebruik van het parkeerterrein en toegang tot het bezoekersgebouw, inclusief de toiletten, het café en de souvenirwinkel. Hiervoor betaal je £12,50 voor volwassenen en £6,75 voor kinderen. Je kan je ticket ook hier op voorhand boeken. Je kan hier ook gebruik maken van een audiogids, die beschikbaar is in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Russisch, Japans en Chinees.

Tickets zijn ook vooraf online te boeken via deze link bij GetYourGuide. Tickets zijn iets goedkoper als je ze op voorhand boekt, namelijk £11 voor volwassenen en £5,50 voor kinderen.

 1. Wegbeschrijving naar de Giant’s Causeway

De Giant’s Causeway is gelegen aan de Cause way Road in Bushmils.

 • Vanuit Belfast is het zo’n anderhalf uur rijden via de A26 naar de Causeway.
 • Vanuit Londonderry via de A37 ongeveer 1 uur.
 • Parkeren kan bij het bezoekerscentrum, of langs de weg voor het centrum. Let hier wel op dat je niet langs een dubbele lijn parkeert om boetes te voorkomen!
 • Vanaf het bezoekerscentrum is het een kwartiertje lopen naar het basaltplateau, maar er rijden ook shuttlebussen vanaf het bezoekerscentrum naar de Causeway.
 1. Ligging van de Giant's Causeway op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Draag stevige schoenen of wandelschoenen wanneer je de Giant’s Causeway gaat bezoeken. Het merendeel van de paden zijn oneven, zeker wanneer je over de basaltpilaren zelf loopt.
 • De Giant’s Causeway ligt aan de kustlijn van de Noord-Atlantische Oceaan. De zee beukt hier dan ook voortdurend tegen de basaltpilaren aan, en de stenen kunnen begroeid zijn met algen of glad zijn door het water. Wees dan ook voorzichtig wanneer je de Giant’s Causeway bezoekt en kom niet te dicht in de buurt van de zee. In het hoogseizoen zijn er bewakers die een oogje in het zeil houden.
 • De Giant’s Causeway is een natuurfenomeen, en het kan voorkomen dat stukken rots afbrokkelen van de kliffen. Hierdoor kan het gebeuren dat delen van de Giant’s Causeway worden afgezet en dat het niet mogelijk is om bepaalde wandelingen te doen.
 • Bij de Giant’s Causeway kan je verblijven in het Causeway Hotel, gelegen bij het bezoekerscentrum. Vanuit het hotel kan je gemakkelijk het natuurfenomeen bezoeken voor of nadat de meeste andere bezoekers er zijn, en als je in het hotel verblijft kan je ook gratis het bezoekerscentrum betreden. Boek je verblijf in het hotel hier!
 1. Causeway Coastal Route

De Giant’s Causeway ligt aan de Causeway Coastal Route, de prachtige kustroute tussen Belfast en Londonderry, de tweede grootste stad van Noord-Ierland. De route is in totaal zo’n 250 km lang. In zijn geheel is deze route in zo’n 4 uur te rijden, maar er is ontzettend veel te zien langs de route waardoor er aangeraden wordt om er minstens 4 dagen over te doen.

De weg gaat door prachtige natuurgebieden en brengt je langs mooie stranden, schitterende kliffen, kleine vissersdorpjes en andere landschappen. De Causeway Coastal Route is dan ook perfect voor een korte roadtrip door Noord-Ierland, en het is aan te raden om de Giant’s Causeway als onderdeel van deze kustroute te bezoeken.

Onze tip: Bekijk onze 16-daagse uitgestippelde rondreis door Ierland en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Ierland.

 1. Andere bezienswaardigheden langs de Causeway Coastal Route

Belfast

De Causeway Coastal Route begint in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Belfast heeft heel veel prachtige gebouwen, zoals de Belfast City Hall en de universiteitsgebouwen van de Queen’s University. Je kan er ook door de prachtige botanische tuinen lopen of een bezoek brengen aan een van de musea, zoals het Ulster Museum en de Titanic Belfast, het museum over het beroemde gezonken schip. Bekijk hier alle tours en uitstappen van uit Belfast.

Ontdek alle bezienswaardigheden in Belfast tijdens onze gratis stadswandeling!

The Gobbins

De Gobbins is een indrukwekkende wandeling langs en over de kliffen van Islandmagee. De wandeling loopt over bruggen, door grotten en een tunnel en is gelegen tegen de kliffen van het schiereiland. Het is een bijzondere wandeling waarbij je prachtige uitzichten krijgt over de kustlijn.

Het gebied hier staat ook bekend om zijn fauna en flora en de vele vogels die er komen nesten. Met een beetje geluk kom je hier de enige kolonie papegaaiduikers van Noord-Ierland tegen!

Nine Glens of Antrim

De Nine Glens zijn negen valleien in het noorden van Noord-Ierland. Het gebied staat bekend om de prachtige uizichten over de valleien en de vele bezienswaardigheden. Er lopen verschillende wandelingen door de regio die je langs rivieren en watervallen brengen, bijvoorbeeld in het Glenariff Forest Park. Ook een bezoek aan het Glenarm Castle is de moeite waard!

The Dark Hedges

De Dark Hedges maakt deel uit van de Bregagh Road en is een weg uit de 18de eeuw omringd door beukenbomen. Het is een erg romantische weg, en veel bezoekers van Noord-Ierland zetten hier even hun auto aan de kant om door de tunnel van bomen te wandelen. Fans van Game of Thrones herkennen de weg misschien ook wel als de Kings Road.

Game of Thrones fan? Je kan in de regio verschillende tours doen in het thema van de serie! Bekijk hier alle mogelijkheden vanaf € 32.

Dunluce Castle

Dunluce Castle wordt als één van de dramatischere punten van Noord-Ierland beschouwd. Je vindt hier de ruines van een kasteel uit de 14de eeuw, dat op zo’n 30 m boven de oceaan op de kliffen is gelegen. In de 17de eeuw is een deel van het kasteel afgebrokkeld en in de oceaan gevallen, maar de overgebleven ruïnes op de ruige kliffen zorgen nog steeds voor mooie foto’s.

Carrick-a-Rede Rope Bridge

De touwbrug van Carrick-a-Rede wordt al sinds de 18de eeuw gebruikt voor het vangen van zalm. Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan, en de originele touwbrug is ondertussen vervangen door een nieuwe, stevigere brug, die zo’n 30 meter de zee hangt, tussen het vaste land van Noord-Ierland en een eilandje enkele meters van de kust. De hangbrug wordt omringd door prachtige kliffen, en met een beetje geluk kan je dolfijnen, bruinvissen of reuzenhaaien spotten in de oceaan rondom Carrick-a-Rede.

Onze tip: Combineer je bezoek aan Carrick-a-Rede brug met de Giant's Causeway in een dagtrip vanuit Belfast of Dublin. Bekijk hier de mogelijkheden vanaf €21.

Downhill Demesne

Downhill Demesne of Downhill House is een oude villa uit de 18de eeuw, waarvan tegenwoordig alleen nog de imposante muren overeind staan. Het bouwwerk is gelegen aan de kustlijn en wordt omringd door tuinen en bossen. Ook vind je hier de Mussenden Temple, een tempel die in 1785 gebouwd werd naar het voorbeeld van de Tempel van Vesta in Tivoli, Italië. De tempel ligt aan de rand van de klif, waardoor je vanaf het strand van Downhill Demense een prachtig zicht hebt op de tempel.

Londonderry

Londonderry, of kortweg Derry, is het eindpunt van de Causeway Coastal Route en het punt waar de route overgaat in de Wild Atlantic Way. Een andere kustroute van 2500 km die langs de gehele Noord-Atlantische kustlijn van Ierland trekt. Londonderry is de tweede stad van Noord-Ierland en de vierde grootste stad van het gehele eiland.

Londonderry heeft een historisch centrum omringd door de intacte stadsmuren uit de 17de eeuw, in de stad vind je enkele prachtige bezienswaardigheden zoals de Guildhall en St. Columb’s Cathedral. Wil jij ook graag de stad verkennen? Ga mee met een tour en ontdek bijzondere plekken en de geschiedenis van Londonderry.

Bekijk hier de tours in Londonderry

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Giant's Causeway!

Benieuwd hoe de Giant's Causeway eruit ziet? In dit filmpje nemen we je mee naar deze indrukwekkende plek! Als je dit zelf ook wilt ervaren zal je natuurlijk moeten afreizen naar Noord-Ierland.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?