Cairngorms National Park bezoeken: wat zien & doen tijdens je verblijf? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Cairngorms National Park bezoeken: wat zien & doen tijdens je verblijf? Alle info & tips

27 december 2023 in Schotland1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Cairngorms National Park in Schotland + wat zien & doen?

Het Cairngorms National Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland, en verdient zeker de nodige aandacht en tijd.

Ontdek in deze blogpost alvast wat er allemaal te zien en te beleven valt.

Tours en tickets voor je bezoek aan Cairngorms National Park

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Cairngorms National Park bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Cairngorms National Park.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in het Cairngorms National Park en omgeving

Inhoud artikel

  1. Aviemore

Aviemore is zowat de belangrijkste stad in het Cairngorms National Park en zeker een bezoekje waard op je rondreis door Schotland. De stad wordt omringd door weelderige landschappen en is het hele jaar door een populaire bestemming. In de winterperiode komt men hier voor te skiën terwijl je in de zomer tal van mooie wandel- en fietstochten kan maken. Verder vind je er een gezellig centrum met talloze winkeltjes, cafés, pubs en restaurants. Het is ook de ideale uitvalbasis om te verblijven als je meerdere dagen in het Cairngorms National Park wilt doorbrengen.

  1. Strathspey Steam Railway

Een originele manier om het Cairngorms berglandschap te bewonderen, van Boat of Garten (nabij Aviemore) tot Broomhill (in de Cairngorms), is met de authentieke stoomtrein over de Strathspey Steam Railway. Deze leuke attractie wordt voornamelijk gerund door een paar vrijwillige treinliefhebbers die je zo'n 50 jaar terug in de tijd brengen met treinbewakers in historische kleding, ouderwetse wagons en traditionele restaurantrijtuigen.

Het is een vrij korte rit van 40 minuten en je kan er voor kiezen om eersteklas of tweedeklas te reizen. Maak je rondrit compleet door een heerlijke lunch of afternoon tea bij te boeken. Een ritje met deze stoomtrein door de Schotse hooglanden is zonder twijfel een onvergetelijke ervaring. Meer info & prijzen op de website.

TIP: Wil jij ook alle hoogtepunten in Schotland bezoeken? Download onze gratis reisgids Schotland met een complete rondreis.

  1. Rothiemurchus Estate

In het Rothiemurchus Estate vind je nog een deel van het oude Caledonische woud dat ooit grote gebieden van Schotland bedekte. Dat kunnen we opmaken uit de teksten van Plinius de Oudere, die schreef dat 30 jaar na hun invasie van het Britse eiland, de Romeinen nog steeds niets meer wisten over ‘het gebied rond de silva caledonia’. Wetenschappers hebben kunnen bepalen dat het woud ten noorden van de Clyde-rivier en ten westen van de Tay-rivier lag, maar de echte omvang blijft onbekend. We weten wel dat de Schotse dennen van het Caledonische woud afstammen van de eerste dennen die in Schotland verschenen tijdens de late ijstijd.

De oude dennenbossen zijn nu de thuishaven voor enkele van de zeldzaamste dieren van het Verenigd Koninkrijk. Heel wat zoogdieren zoals eekhoorns, rode vossen, edelherten, reeën, sneeuwhazen, boommarters en wilde katten hebben hier hun habitat, net als enkele vogelsoorten (de auerhoen, brilduiker, Schotse kruisbek, Europese kuifmees…) die enkel hier en nergens anders op de Britse Eilanden broeden.

  1. Loch an Eilein

Loch an Eilein werd reeds verkozen tot de beste picknickplek van Groot-Brittannië, en het is niet moeilijk te zien waarom. Het is een prachtige omgeving met een interessante geschiedenis en heel wat fauna en flora. De naam Loch an Eilein komt van het Gaelisch voor ‘Loch van het Eiland’. Het eiland in kwestie kan je gemakkelijk zien liggen, ruïnes van het 13e-eeuwse eilandkasteel uit de 13de eeuw incluis.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten nabij het Cairngorms National Park? Dan is het misschien wel leuk om te overnachten in de Pine Marten Bar Glenmore Pods (gelegen op 16 km van het nationaal park). Deze glamping pods bieden accommodatie voor 4 personen en toegang tot een gedeelde sauna en een gedeelde badkamer. Meer info en boeken.

  1. Loch Morlich en Glenmore Forest Park

Loch Morlich is de perfecte plaats om even de benen te strekken. In de zomer kan je hier kajaks en kano’s huren en zelfs in het loch zwemmen. Op elk moment van het jaar zijn de uitzichten sowieso spectaculair.

Van hieruit vertrekken goed aangeduide paden voor wandelaars en fietsers die je door de ongerepte wouden van het Glenmore Forest Park leiden tot in de omliggende bergen, waar de echte wildernis op je wacht.

Enkele andere meren die je in het Cairngorms National Park kan vinden zijn Loch Kinord en Loch Insh.
  1. Cairngorm Mountain

Wie geen fan is van bergbeklimmen zal blij zijn te horen dat er geen inspanning nodig is om Cairngorm Mountain te beklimmen, want er is een kabelbaan! In de winterperiode is dit tevens een populaire plek voor skiërs en snowboarders. In totaal is er zo'n 32 km aan pistes beschikbaar. Tijdens de zomermaanden komen toeristen vooral genieten van de adembenemende uitzichten vanuit het café op de top van de berg (bekijk ligging).

RONDREIS: Inspiratie nodig voor je volgende roadtrip? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Schotland.

  1. Braemar Castle

Braemar Castle bevindt zich in Aberdeenshire, midden in het Cairngorms National Park. Het 17de eeuwse kasteel met hoge torens, wenteltrappen, mystieke kelders en een kerker voldoet daarmee aan alle eisen van een typisch Schots kasteel.

Sinds de grondige restauratie in 2008, is het kasteel toegankelijk voor het publiek. Braemar Castle is het onderwerp van enkele beruchte momenten uit de Schotse geschiedenis, waaronder die van de inval van de Zwarte Kolonel. Tijdens de Jakobitische opstand in 1689 liet deze het kasteel afbranden, om zo te voorkomen dat het kasteel zou gebruikt worden als uitvalsbasis door de Engelse troepen.

REISGIDS: Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Schotland? Download dan onze reisgids Schotland.

  1. Balmoral Castle

Koningin Victoria beschreef Balmoral ooit als haar 'lieflijke paradijs in de Hooglanden'. Al sinds de 19de eeuw is het kasteel de vaste zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Prins Albert en koningin Victoria huurden het landgoed initieel, waarna ze toch besloten het te kopen omdat hun eigen woonst te klein was geworden.

Het kasteel bevindt zich aan de rivier Dee in Aberdeenshire in de Schotse Hooglanden. Wanneer de koninklijke familie er niet aanwezig is, kan je als bezoeker genieten van interessante tentoonstellingen in de Ballroom, de grootste kamer van Balmoral Castle.

Engelse tuinen

Ook de typisch Engelse tuinen rondom het kasteel zijn een lust voor het oog. Om de privacy van de koninklijke familie te respecteren is slechts een deel van het kasteel en van de tuin opengesteld voor het publiek. Vanaf eind maart tot eind juli is Balmoral Castle vrij te bezoeken. De koninklijke familie verblijft er in de maand augustus. Boek hier je tour en ga op ontdekking.

  1. Highland Wildlife Park

Het Highland Wildlife Park bevindt zich in Kincraig en is een populaire plek in het Cairngorms National Park voor gezinnen die graag wilde dieren spotten in Schotland. In dit safaripark kan je naast enkele van 's werelds bedreigde diersoorten, ook een verscheidenheid aan bekende dieren zoals rode panda's, Amoertijgers, kamelen en zelfs ijsberen spotten. Meer info op de website.

  1. Highland Folk Museum

Wanneer het zonnetje zich terugtrekt en de donkere wolken tevoorschijn komen, kan je schuilen door een bezoekje te brengen aan het Highland Folk Museum in Newtonmore. Je kan het wat vergelijken met het Openluchtmuseum Bokrijk in België. In dit kindvriendelijk museum stap je als het ware terug in de tijd en leer je meer over hoe onze voorouders van de Schotse Hooglanden op het land leefden. Ervaar zelf hoe ze hun huizen bouwden, hoe ze aan landbouw deden, hoe ze gekleed waren en zoveel meer. Een leuke uitstap voor zowel jong als oud. Meer info op de website.

  1. Mar Lodge Estate

Mar Lodge Estate is een van de grootste nationale natuurreservaat van Groot-Brittannië gelegen in het hart van de Cairngorms. Voor wandelliefhebbers is dit een waar paradijs. Je vindt er verschillende wandelpaden en de op een na hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Macdui (1.309 m).

Mar Lodge Estate is een uitgestrekt natuurreservaat dat bestaat uit meer dan 29.000 hectare adembenemend Schots landschap met prachtige heidevelden, Caledonisch dennenbossen en talloze Schotse dieren in het wild. Trek je beste paar wandelschoenen aan, ga op pad en dompel jezelf onder in de wilde landschappen van dit indrukwekkende landgoed.

  1. Bezoek een van de distilleerderijen in het Cairngorms National Park

Na al dat wandelen in het Cairngorms National Park toe aan een welverdiende pauze? Breng dan eens een bezoekje aan een van de distilleerderijen die in het natuurpark gevestigd zijn. Een van de lokale distilleerderijen die je kan bezoeken is de Dalwhinnie Distillery in Dalwhinnie. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum en de whiskywinkel, waarvan de single malt-whisky bekend staat om zijn zachte smaken. In Ballater kan je dan weer de Royal Lochnagar Distillery bezoeken. Welke distilleerderij je ook van plan bent te bezoeken, vergeet zeker geen souvenirtje mee te nemen!

  1. Rendieren spotten in Cairngorm Reindeer Centre

Sinds 1952 kan je het Cairngorm Reindeer Centre bezoeken, de enige loslopende rendierkudde in Groot-Brittannië. Inmiddels kan je er meer dan 150 rendieren bezichtigen. Breng een bezoekje aan het rendiercentrum en kom deze tamme maar vriendelijke dieren van dichtbij bekijken in hun natuurlijke habitat. In het centrum zelf kan je meer te weten komen over de dieren en ze eventueel aanraken. Een leuke uitstap voor het hele gezin.

  1. Wat is de ligging van het Loch Cairngorms National Park in Schotland

  1. Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 september 2019 - Erik Vandeweghe

zeer mooie gedetailleerde gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?