27 x mooiste bezienswaardigheden in Schotland: Ontdek de magie!

Koop de volledige reisgids voor € 10

27 x mooiste bezienswaardigheden in Schotland: Ontdek de magie!

29 november 2022 in Schotland29 reacties

De Scottish Highlands zijn nog mooier dan je je kan inbeelden. In dit gebied vind je de ene na de andere bergtop en ook met mist bedekte meren kom je hier genoeg tegen. De Schotse Hooglanden zijn een gigantische speeltuin voor iedereen die houdt van de natuur en graag actief is. Zo komen vooral wandelaars en fietsers hier zeker aan hun trekken.

Ontdek in dit overzicht alvast de bezienswaardigheden die je moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. Bealach na Bà

Bealach na Bà (“pas van het vee”) is een hoge, kronkelende bergpas die niet weggelegd is voor onzekere chauffeurs. Toch is het een adembenemende route die je zeker eens moet gereden hebben. Deze kronkelende, smalle weg is de derde hoogste weg van het land en klimt tot 625 meter boven de zeespiegel. Hier rijden is een onvergetelijke ervaring.


 1. Oban

Naast de prachtige landschappen, zijn er in Oban ook heel wat bezienswaardigheden. Je vindt er een kathedraal en enkele kastelen. Of misschien prikkelt de distilleerderij wel je nieuwsgierigheid? Overweeg misschien een wandeling naar de McCaig’s Tower voor enkele adembenemende uitzichten over de baai.

 1. Jacobite Steam Train (Harry Potter)

De Jacobite Steam Train, vernoemd naar de Jacobieten die tijdens verschillende opstanden geprobeerd hebben om de Stuart-koningen terug op de troon te krijgen (welbekend bij fans van de serie Outlander), rijdt op een prachtige route tussen Fort William en Mallaig. De trip duurt ongeveer 6 uur en biedt buiten een heerlijke portie nostalgie ook adembenemende uitzichten.

Het Glenfinnan viaduct is één van de hoogtepunten van de trip, zeker voor Harry Potter-fans die de plek ongetwijfeld uit heel wat films zullen herkennen. Als de tijd het toestaat, zal de trein hier ook eventjes stoppen. Deze betonnen viaduct met 21 bogen is een technisch wonder. Hij is 380 meter lang en werd in 1898 afgewerkt. 30 meter lager loopt de rivier Finnan.
Glenfinnan is ook bekend omwille van haar monument uit 1815, gebouwd ter herdenking van het heisen van de vlag van Bonnie Prince Charles tijdens de Jakobitische Opstand uit 1745.
In het station van Glenfinnan kan je het West Highland Railway Museum bezoeken. Ontdek nog meer Harry Potter locaties in Schotland, wie nog meer van Harry Potter wil ontdekken, lees dan ook zeker deze blog over onze Harry Potter filmlocaties in Londen.

 1. Isle of Skye

Het Isle of Skye wordt gezien als één van de mooiste stukjes natuur in Europa vanwege zijn ongerepte natuur. Van prachtige stranden tot besneeuwde bergtoppen, op het Isle of Skye kan je het allemaal vinden. Daarnaast zijn er ook heel wat interessante culturele bezienswaardigheden. Op het eiland kan je gerust meerdere dagen doorbrengen om stevige wandelingen te maken of om helemaal tot rust te komen. Ontdek meer over de bezienswaardigheden op Isle of Skye.

 1. Een klim naar de top van Ben Nevis

De top van Ben Nevis ligt 1345 meter boven de zeespiegel. Hoewel de beklimming niet mag onderschat worden—vooral bij slecht weer—is het pad goed aangeduid. Er zijn heel veel wandelaars die elke zomer deze populaire route naar de top maken. Je zal hier dus tijdens de zomermaanden niet alleen zijn!

Wil je klimmen tot de top, voorzie dan een extra overnachting, ofwel in Glen Nevis, ofwel in Fort William.

 1. Fort Augustus

Fort Augustus is een toeristisch centrum van de Great Glen en een historisch belangrijke plek aan het uiteinde van het bekende Loch Ness. Van hieruit zijn er prachtige uitzichten op het loch, en dit is het startpunt van enkele uitstekende wandelingen. Je kan hier een bezoek brengen aan het Caledonian Canal Heritage Centre dat dieper ingaat op de geschiedenis van het kanaal dat loopt van Fort William tot Inverness, langs Fort Augustus. Je kan boten langs de sluizen van dit kanaal zien navigeren.

Of verken het boeiende Clansmen Centre, waar gidsen in kostuum je de 17de-eeuwse clanwapens tonen en alles vertellen over het leven in de Highlands. Van hieruit kan je ook naar Urquhart Castle wandelen. Deze indrukwekkende ruïne dateert van tussen de 13de en 16de eeuw.

 1. Ga op zoek naar Nessie bij Loch Ness

Vanuit Fort Augustus kan je een boottrip op Loch Ness maken, en op zoek gaan naar 'Nessie', het bekende monster van Loch Ness. Al is het weinig waarschijnlijk dat je Nessie zal zien – maar je weet natuurlijk nooit - is een tocht op het loch toch een bijzondere ervaring. Dit grote zoetwatermeer strekt zich uit tot Inverness, en is qua volume het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië.

VERBLIJFTIP: Loch Ness Lodge, een elegante en luxe B&B in het hart van de Schotse Hooglanden met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness bij Inverness. Loch Ness Lodge brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen en is een luxe boetiek-bed & breakfast in een bijzondere omgeving. Meer info en boeken.

 1. Eilean Donan kasteel

Eilean Donan is een klein getijdeneiland dat ligt aan de samenkomst van 3 meren: Loch Druich, Loch Long en Loch Alsh. Op het eiland staat een kasteel met dezelfde naam, en dat zowat het meest gefotografeerde kasteel van Schotland moet zijn. Het duikt ook op in heel wat films en tv-series (zie hier Entrapment). Het kasteel werd in de 13de eeuw gebouwd, mogelijk op de plek van een vroegchristelijk klooster. Het was de thuisbasis van de clans Mackenzie en Macrae, en speelde een belangrijke rol tijdens de Jakobitische opstanden. Het kasteel werd aanzienlijk gerenoveerd in de 20ste eeuw.

 1. Waan je op het einde van de wereld in Applecross

Applecross is een charmant klein dorpje dat je het gevoel geeft dat je aan het einde van de bewoonde wereld bent. Je vindt er een mooie camping, de Applecross Inn en enkele vakantiehuisjes en bed-and-breakfasts waar je kan overnachten. Bezoek er het Applecross Heritage Centre of de Applecross Walled Garden.
Ben je geïnteresseerd in lokale ambachten, dan kun je ook een bezoek brengen aan de handweverij die zo’n 16 kilometer ten noorden van het dorp ligt, de Croft Wools and Weavers.

 1. Glen Torridon, Loch Torridon en Torridon

Het berglandschap rond Glen Torridon, Loch Torridon en het dorp Torridon behoren tot de meest indrukwekkende en spectaculaire van Schotland, en dat zegt heel wat. Hoge bergtoppen omringen het dorp en bieden geweldige uitdagingen voor ervaren wandelaars. Zelfs vanuit de wagen is dit een adembenemend landschap met op elke hoek onvergetelijke vergezichten.

Bezoek het Torridon Countryside Centre om meer te weten te komen over de lokale geologie en het wildleven, of spring even binnen in het Deer Museum.

 1. Het roze zand van Gruinard Bay

Gruinard Bay heeft drie bijzondere, prachtige stranden met roze zand. Vanuit de baai zijn er spectaculaire uitzichten op de Coigach Hills, en vanop het strand kan je An Teallach en de noordelijke Highlands bewonderen. Behalve de mooie uitzichten is deze plek ook bekend omwille van haar interessante geologie. Je kan in de buurt van de Torridon-rotsen en langs de kustlijn ongewone stenen vinden.

 1. Loch Maree

Het afgelegen Loch Maree heeft niet veel toeristische voorzieningen. De natuur heeft er vrij spel, en dit gebied is erg belangrijk voor de lokale fauna en flora. Aan de ene kant vind je de eikenbossen van het Letterewe Estate, en aan de andere kant liggen de dennenbossen van het Beinn Eighe natuurreservaat.

In het loch liggen 66 eilandjes. De grotere eilanden worden bedekt door ongerepte inheemse Caledonische den, sommige meer dan 350 jaar oud, geworteld in grond die in de laatste 8000 jaar amper veranderd is.

Op Isle Maree staan de overblijfselen van een kapel, kerkhof en heilige bron. Men vermoedt dat dit de thuis was van Sint Máel Ruba, die in 722 het klooster van Applecross stichtte. Oude stekken hulst en eik linken het eiland ook aan de vroegere Schotse druïden.

 1. Stirling

Stirling heeft met haar kasteel op de top van een vulkaanrots en de steile straatjes naar de oude stad wel wat weg van Edinburgh. Net als in de Schotse hoofdstad vind je hier een gezellige mix van lokale bevolking, studenten en toeristen. Op onze blog kan je alvast meer te weten komen over de bezienswaardigheden van Stirling.

Stirling speelde een cruciale rol bij de vorming van de Schotse natie. Het was hier dat de Schotten in 1297 onder leiding van William Wallace (bekend uit Braveheart) de Engelsen versloegen bij de Battle of Stirling Bridge, en opnieuw bij de Battle of Bannockburn enkele kilometers verder in 1314.
De gouden eeuw van Stirling was in de 15de-17de eeuw, toen het kasteel de meest geliefde residentie van de Stuart-monarchie was. Mary, Queen of Scots werd hier in 1543 gekroond. Later was het kasteel ook van strategisch belang tijdens de Jakobitische Opstanden.

 1. Corrieshalloch Gorge

Corrieshalloch Gorge ligt aan de Droma-rivier en is een prachtige plek. De kloof is 1,5 kilometer lang en 60 meter diep. Ze werd uitgesneden aan het einde van de laatste ijstijd, toen het smeltwater zorgde voor een snelle erosie. Je kan de kloof oversteken via een Victoriaanse hangbrug, van waar je enkele watervallen kan zien. Er zijn ook heel wat wandelpaden die uitnodigen om verder de omgeving en fauna te verkennen.

 1. Ullapool

Ullapool doet bijna Scandinavisch aan qua uitzicht en sfeer. In de zomermaanden is dit de ultieme natuurbestemming, en de uitvalsbasis van heel wat avontuurlijke reizigers.

Vanuit Ullapool kan je ook de Western Isles verkennen; je kan hier de ferry nemen naar de Buiten-Hebriden.

 1. Durness

Durness is het meest noordwestelijke dorp in Schotland. Het ligt afgelegen, maar heeft toch alle basisvoorzieningen en enkele opties om te overnachten. Bij Sango Bay, slechts een van de mooie stranden in de buurt, ligt bijvoorbeeld een prachtig gelegen camping.

Op slechts 1,5 kilometer ten oosten van Durness ligt Smoo Cave, de belangrijkste bezienswaardigheid van de streek. Dit zout- en zoetwater grottencomplex kan je zowel per boot of te voet bezoeken. Hier zouden al meer dan 5000 jaar geleden mensen gewoond hebben! Pictische boerderijen in de buurt tonen op hun beurt menselijke aanwezigheid tot 2000 jaar terug.

 1. Dunnet Head

Easter Head, op het Dunnet Head schiereiland, is het Dunnet Head. Dit is echter niet het meest noordelijke punt van Schotland, dat met de Orkney en Shetland Eilanden nog 275 kilometer verder gaat.

Je vindt op Dunnet Head een vuurtoren en kleinere vestingen die hier tijdens WOII en de Koude Oorlog gebouwd werden. Op een heldere dag kan je de Orkney Eilanden spotten.

 1. Laidhay Croft Museum

Het interessante Laidhay Croft Museum net ten noorden van Dunbeath is een typisch voorbeeld van een pachthuisje met rieten dak, zoals ze 200 jaar geleden gebouwd werden, vóór de ingrijpende verbeteringen die in de loop van de 18de en 19de eeuw werden doorgevoerd. Het museum geeft een interessante inkijk in het leven van de mensen die hier vroeger leefden en werkten, en er is een theehuis waar je iets kan drinken.


 1. Dunrobin Castle

Dunrobin Castle is de zetel van de Graaf van Sutherland en de Sutherland-clan. Dit statige huis combineert Schotse stijlen met elementen uit de Franse renaissance-architectuur. De oorsprong van Dunrobin gaat ver terug tot in de middeleeuwen, hoewel de structuur die je nu ziet, samen met de omringende tuinen, toegevoegd werden door Sir Charles Barry tussen 1835 en 1850. Sommige delen van de oorspronkelijke constructie kan je nog zien op het binnenplein. Het kasteel werd gedurende 7 jaar als internaat gebruikt, maar is nu open voor het grote publiek.


 1. Portmahomack

Portmahomack is een pittoresk dorp en een van de droogste plekken in Schotland. Je vindt hier een schilderachtige haven, een strand om te zwemmen, de kans om dolfijnen te zien, en enkele historische gebouwen uit de late 17de eeuw.

 1. Inverness

Inverness is even wennen als je lang door de wilde natuur van de Schotse Hooglanden bent gereisd. Het is een redelijk grote stad, met alles wat daarbij hoort. Het is de culturele hoofdstad van de Schotse Highlands.

Je vindt er tal van overnachtingsmogelijkheden en er is veel te zien en te doen. Wandel zeker door de oude stad waar je de 19de-eeuwse kathedraal vindt, de oude High Church uit de 18de eeuw en een overdekte Victoriaanse markt. Heb je tijd, stop dan ook in het Inverness Museum and Art Gallery waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de Highlands.

Onze tip: Overnachten in Iverness? Bekijk dan zeker eens het Kingsmills Hotel of de bed en breakfast Iverness House. Beiden hebben een zeer zeer hoge klantenscore en zijn een ideale keuze!
 1. Strontian

Strontian is een klein dorp met winkels, een tankstation en andere faciliteiten. Er is ook een toeristisch centrum, waar je meer informatie vindt over wat er te zien en doen is in de streek.

Strontian werd gesticht in 1714 als woonplaats voor de loodmijnwerkers uit de galeniet (loodglans)-mijnen in de buurt. Tijdens de hoogdagen in de jaren 1730 werkten hier rond de 600 mensen. Hierna raakten de mijnen echter in verval.
De mijnen werden echter vooral bekend als de plek waar in 1790 Franse krijgsgevangenen een nieuw chemisch element boven haalden. Dit element werd later Strontium genoemd, naar het dorp.

De regio Sunart wordt gedomineerd door de piek van Beinn Resipol. Typisch voor de streek zijn de Sunart Oakwoods, een overblijfsel van het milde regenwoud dat ooit Europa’s Atlantische kustlijn bedekte. Dit eeuwenoude en bijzondere stukje natuur heeft de geschiedenis kunnen overleven dankzij de zorg en toewijding van de plaatselijke bevolking.

 1. Salen

Salen is de eerste officiële gemeenschap op het Ardnamurchan schiereiland. De naam komt uit het Gaelic en betekent ‘kleine inham’.

Tijdens de 19de eeuw stond Salen bekend om haar bedrijvige klos- of spoelnijverheid, dit dankzij haar gemakkelijke toegang tot berken- en eikenhout in de omliggende bossen. De spinnerij werd van energie voorzien door een van de grootste waterwielen in West-Schotland, maar jammer genoeg schiet er van dit wiel van 12 meter niet veel meer over.
Salen was één van de locaties tijdens de Tweede Wereldoorlog waar Amerikaanse en Canadese troepen D-Day voorbereidden.
Het dorp is ook een goede uitvalsbasis voor wie de prachtige Sunart Oakwoods wil verkennen, en je kan hier heel wat wild spotten, zoals otters, boommarters en zee- en steenarenden.

 1. Ardnamurchan Point

Ardnamurchan Point, waarop een 19de-eeuwse vuurtoren staat, is het meest westelijk gelegen punt van het Britse vasteland. Naar het zuiden toe liggen de eilanden Coll en Mull, noordelijk Muck, Eigg, Rùm en verder het Isle of Skye. In westelijke richting is de volgende halte Noord-Amerika!

De vuurtoren is opgebouwd uit graniet en is 36 meter hoog. Hij dateert van 1849 naar een ontwerp van Alan Stevenson, oom van de bekende schrijver Robert Louis Stevenson. Ondertussen werd de vuurtoren geautomatiseerd. Hij is nog steeds operationeel en speelt een belangrijke rol in de maritieme veiligheid.
De vuurtoren en bijhorende huisjes en bijgebouwen, worden beheerd als bezoekerscentrum, en je komt hier meer te weten over de werking van de Schotse vuurtorens, maar ook over de fauna en flora van het Ardnamurchan schiereiland.

 1. Sanna Bay

Sanna Bay wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van Schotland, en mag je zeker niet missen. Hoewel het er zelden warm genoeg is om te zonnebaden, is het strand zo mooi dat het zonde is om er niet even te stoppen. Wandel naar beneden langs de duinen vanaf de parking, recht naar het bleke zand, en vul je longen met de frisse zeelucht.

 1. Edinburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde) Schotse stad, en met reden. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je echt voor ieder wat wils, we raden je aan zeker het Edinburgh Castle te bezoeken.

Edinburgh heeft een wisselend karakter. Soms is de stad somber en grimmig, vooral op grijze, bewolkte - of zoals de Schotten ze noemen: ‘dreich’ - dagen. Soms is ze zacht en rustig, om dan op andere momenten, vooral tijdens het bekende jaarlijkse Edinburgh Festival, bijna uit haar voegen te barsten.

Laat je echter niet van de wijs brengen door haar stemmingswisselingen, en ontdek de ziel van deze verfijnde stad die onder haar verschillende gezichten verborgen ligt.
Kom meer te weten over de bezienswaardigheden in Edinburgh op onze blog.

 1. Cairngorms National Park

Het Cairngorms National Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland, en verdient de nodige aandacht en tijd. Ontdek wat er allemaal te beleven valt in Cairngorms National Park op onze blog en bezoek zeker deze regio vol met bossen, lochs en bergen.

 1. Isle of Mull

Het Isle of Mull is het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Isle of Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Zo kan je optimaal genieten van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 juli 2022 - Roel Kindt

Geweldige gids, blij mee, heeft ons enorme geholpen met uitzetten van eigen route met bezienswaardigheden die voor ons van toepassing zijn, echte aanrader 👍

- 25 juni 2022 - Yvon de Jong

Ik heb kortgeleden de reisgids Schotland ontvangen, we gaan zeker deze reis volgens het boekje rijden, er staan echt allerlei leuke aanraders in, dus ben benieuwd, maar denk dat de reis fantastisch gaat worden!

- 2 mei 2022 - Jeanne de Vries

Erg leuke route met veel bezienswaardigheden en realistische afstanden.

- 15 maart 2022 - Jeannette

Geweldige reisgids met heel veel nuttige informatie die wij zeker op onze reis naar Schotland mee gaan nemen.

- 18 februari 2022 - Veronique Tijtgat

Top! Goed en mooi gedetailleerde reisgids ! Een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?