27 x mooiste bezienswaardigheden in de Schotse Hooglanden: ontdek de magie

Koop de volledige reisgids voor € 10

27 x mooiste bezienswaardigheden in de Schotse Hooglanden: ontdek de magie

19 januari 2024 in Schotland50 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Schotse Hooglanden + tours & verblijftips

De Scottish Highlands zijn nog mooier dan je je kan inbeelden. In dit gebied vind je de ene na de andere bergtop en ook met mist bedekte meren kom je hier genoeg tegen. De Schotse Hooglanden zijn een gigantische speeltuin voor iedereen die houdt van de natuur en graag actief is. Zo komen vooral wandelaars en fietsers hier zeker aan hun trekken.

Ontdek in dit overzicht alvast de bezienswaardigheden die je moet gezien hebben.

Praktische info & tickets voor je rondreis Schotland

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Edinburgh of Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Schotland Nomads (va. € 790), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Voigt Fly-Drive (va. € 1049)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1630)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bealach na Bà

Bealach na Bà (“pas van het vee”) is een hoge, kronkelende bergpas die niet weggelegd is voor onzekere chauffeurs. Toch is het een adembenemende route die je zeker eens moet gereden hebben. Deze kronkelende, smalle weg is de derde hoogste weg van het land en klimt tot 625 meter boven de zeespiegel. Hier rijden is een onvergetelijke ervaring.

  1. Oban

Naast de prachtige landschappen, zijn er in Oban ook heel wat bezienswaardigheden te bezichtigen. Breng er zeker een bezoekje aan de kathedraal en bewonder de kastelen. Of misschien prikkelt de distilleerderij wel je nieuwsgierigheid? Overweeg misschien een wandeling naar de McCaig’s Tower voor enkele adembenemende uitzichten over de baai.

  1. Jacobite Steam Train (Harry Potter)

De Jacobite Steam Train, vernoemd naar de Jacobieten die tijdens verschillende opstanden geprobeerd hebben om de Stuart-koningen terug op de troon te krijgen (welbekend bij fans van de serie Outlander), rijdt op een prachtige route tussen Fort William en Mallaig. De trip duurt ongeveer 6 uur en biedt buiten een heerlijke portie nostalgie ook adembenemende uitzichten.

Het Glenfinnan viaduct

Het Glenfinnan viaduct is één van de hoogtepunten van de trip, zeker voor Harry Potter-fans die de plek ongetwijfeld uit heel wat films zullen herkennen. Als de tijd het toestaat, zal de trein hier ook eventjes stoppen. Deze betonnen viaduct met 21 bogen is een technisch wonder. Hij is 380 meter lang en werd in 1898 afgewerkt. 30 meter lager loopt de rivier Finnan.

Glenfinnan is ook bekend omwille van haar monument uit 1815, gebouwd ter herdenking van het heisen van de vlag van Bonnie Prince Charles tijdens de Jakobitische Opstand uit 1745. In het station van Glenfinnan kan je het West Highland Railway Museum bezoeken. Leestip: Ontdek nog meer Harry Potter locaties in Schotland, wie nog meer van Harry Potter wil ontdekken, lees dan ook zeker deze blog over onze Harry Potter filmlocaties in Londen

UNIEKE TREIN: Wil jij ook graag mee met de Jacobite-stoomtrein en Highlands-tour vanuit Inverness? Boek je daguitstap hier online.

  1. Isle of Skye

Het Isle of Skye wordt gezien als één van de mooiste stukjes natuur in Europa vanwege zijn ongerepte natuur. Van prachtige stranden tot besneeuwde bergtoppen, op het Isle of Skye kan je het allemaal vinden. Daarnaast zijn er ook heel wat interessante culturele bezienswaardigheden. Op het eiland kan je gerust meerdere dagen doorbrengen om stevige wandelingen te maken of om helemaal tot rust te komen. Ontdek meer over de bezienswaardigheden op Isle of Skye.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en ontdek Isle of Skye aan de hand van een georganiseerde tour. Bekijk alle tours en excursies naar Isle of Skye.

  1. Een klim naar de top van Ben Nevis

Ben Nevis is, met zijn 1345 meter, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Deze berg is een geliefde wandelbestemming in de Schotse Hooglanden. Hoewel de beklimming niet mag onderschat worden - vooral bij slecht weer - is het pad goed aangeduid. Er zijn heel veel wandelaars die elke zomer deze populaire route naar de top maken. Je zal hier dus tijdens de zomermaanden niet alleen zijn!

VERBLIJFTIP: Wil je klimmen tot de top? Dan voorzie je best een extra overnachting in Glen Nevis, ofwel in Fort William.

  1. Fort Augustus

Fort Augustus is een toeristisch centrum van de Great Glen en een historisch belangrijke plek aan het uiteinde van het bekende Loch Ness. Van hieruit zijn er prachtige uitzichten op het loch, en dit is het startpunt van enkele uitstekende wandelingen. Je kan hier een bezoek brengen aan het Caledonian Canal Heritage Centre dat dieper ingaat op de geschiedenis van het kanaal dat loopt van Fort William tot Inverness, langs Fort Augustus. Je kan boten langs de sluizen van dit kanaal zien navigeren.

Of verken het boeiende Clansmen Centre, waar gidsen in kostuum je de 17de-eeuwse clanwapens tonen en alles vertellen over het leven in de Highlands. Van hieruit kan je ook naar Urquhart Castle wandelen. Deze indrukwekkende ruïne dateert van tussen de 13de en 16de eeuw.

  1. Ga op zoek naar Nessie bij Loch Ness

Vanuit Fort Augustus kan je een boottrip op Loch Ness maken, en op zoek gaan naar 'Nessie', het bekende monster van Loch Ness. Al is het weinig waarschijnlijk dat je Nessie zal zien – maar je weet natuurlijk nooit - is een tocht op het loch toch een bijzondere ervaring. Dit grote zoetwatermeer strekt zich uit tot Inverness, en is qua volume het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië.

VERBLIJFTIP: Loch Ness Lodge, een elegante en luxe B&B in het hart van de Schotse Hooglanden met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness bij Inverness. Loch Ness Lodge brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen en is een luxe boetiek-bed & breakfast in een bijzondere omgeving. Meer info en boeken.

  1. Eilean Donan kasteel

Eilean Donan is een klein getijdeneiland dat ligt aan de samenkomst van 3 meren: Loch Druich, Loch Long en Loch Alsh. Op het eiland staat een kasteel met dezelfde naam, en dat zowat het meest gefotografeerde kasteel van Schotland moet zijn. Het duikt ook op in heel wat films en tv-series (zie hier Entrapment).

Het kasteel werd in de 13de eeuw gebouwd, mogelijk op de plek van een vroegchristelijk klooster. Het was de thuisbasis van de clans Mackenzie en Macrae, en speelde een belangrijke rol tijdens de Jakobitische opstanden. Het kasteel werd aanzienlijk gerenoveerd in de 20ste eeuw.

  1. Waan je op het einde van de wereld in Applecross

Applecross is een charmant klein dorpje dat je het gevoel geeft dat je aan het einde van de bewoonde wereld bent. Je vindt er een mooie camping, de Applecross Inn en enkele vakantiehuisjes en bed-and-breakfasts waar je kan overnachten. Bezoek er het Applecross Heritage Centre of de Applecross Walled Garden. Ben je geïnteresseerd in lokale ambachten, dan kan je ook een bezoek brengen aan de handweverij die zo’n 16 kilometer ten noorden van het dorp ligt, de Croft Wools and Weavers.

  1. Glen Torridon, Loch Torridon en Torridon

Het berglandschap rond Glen Torridon, Loch Torridon en het dorp Torridon behoren tot de meest indrukwekkende en spectaculaire van Schotland, en dat zegt heel wat. Hoge bergtoppen omringen het dorp en bieden geweldige uitdagingen voor ervaren wandelaars. Zelfs vanuit de wagen is dit een adembenemend landschap met op elke hoek onvergetelijke vergezichten. Bezoek het Torridon Countryside Centre om meer te weten te komen over de lokale geologie en het wildleven, of spring even binnen in het Deer Museum.

  1. Het roze zand van Gruinard Bay

Gruinard Bay heeft drie bijzondere, prachtige stranden met roze zand. Vanuit de baai zijn er spectaculaire uitzichten op de Coigach Hills, en vanop het strand kan je An Teallach en de noordelijke Highlands bewonderen. Behalve de mooie uitzichten is deze plek ook bekend omwille van haar interessante geologie. Je kan in de buurt van de Torridon-rotsen en langs de kustlijn ongewone stenen vinden.

  1. Loch Maree

Het afgelegen Loch Maree heeft niet veel toeristische voorzieningen. De natuur heeft er vrij spel, en dit gebied is erg belangrijk voor de lokale fauna en flora. Aan de ene kant vind je de eikenbossen van het Letterewe Estate, en aan de andere kant liggen de dennenbossen van het Beinn Eighe natuurreservaat.

In het loch liggen 66 eilandjes verspreid

De grotere eilanden worden bedekt door ongerepte inheemse Caledonische den, sommige meer dan 350 jaar oud, geworteld in grond die in de laatste 8000 jaar amper veranderd is. Op Isle Maree staan de overblijfselen van een kapel, kerkhof en heilige bron. Men vermoedt dat dit de thuis was van Sint Máel Ruba, die in 722 het klooster van Applecross stichtte. Oude stekken hulst en eik linken het eiland ook aan de vroegere Schotse druïden.

RONDREIS: Ontdek nog meer van Schotland met onze 14-daagse rondreis door Schotland en kom langs prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer.

  1. Corrieshalloch Gorge

Corrieshalloch Gorge ligt aan de Droma-rivier en is een prachtige plek. De kloof is 1,5 kilometer lang en 60 meter diep. Ze werd uitgesneden aan het einde van de laatste ijstijd, toen het smeltwater zorgde voor een snelle erosie. Je kan de kloof oversteken via een Victoriaanse hangbrug, van waar je enkele watervallen kan zien. Er zijn ook heel wat wandelpaden die uitnodigen om verder de omgeving en fauna te verkennen.

  1. Ullapool

Ullapool doet bijna Scandinavisch aan qua uitzicht en sfeer. In de zomermaanden is dit de ultieme natuurbestemming, en de uitvalsbasis van heel wat avontuurlijke reizigers. Vanuit Ullapool kan je ook de Western Isles verkennen; je kan hier de ferry nemen naar de Buiten-Hebriden.

  1. Durness

Durness is het meest noordwestelijke dorp in Schotland

Het dorpje ligt afgelegen, maar heeft toch alle basisvoorzieningen en enkele opties om te overnachten in Durness. Bij Sango Bay, een van de mooie stranden in de buurt, ligt bijvoorbeeld een prachtig gelegen camping (Campsite Durness).

Op slechts 1,5 kilometer ten oosten van Durness ligt Smoo Cave, de belangrijkste bezienswaardigheid van de streek. Dit zout- en zoetwater grottencomplex kan je zowel per boot of te voet bezoeken. Hier zouden al meer dan 5000 jaar geleden mensen gewoond hebben! Pictische boerderijen in de buurt tonen op hun beurt menselijke aanwezigheid tot 2000 jaar terug.

  1. Dunnet Head

Easter Head, op het Dunnet Head schiereiland, is het Dunnet Head. Dit is echter niet het meest noordelijke punt van Schotland, dat met de Orkney en Shetland Eilanden nog 275 kilometer verder gaat. Je vindt op Dunnet Head een vuurtoren en kleinere vestingen die hier tijdens WOII en de Koude Oorlog gebouwd werden. Op een heldere dag kan je de Orkney Eilanden spotten.

  1. Laidhay Croft Museum

Het interessante Laidhay Croft Museum net ten noorden van Dunbeath is een typisch voorbeeld van een pachthuisje met rieten dak, zoals ze 200 jaar geleden gebouwd werden, vóór de ingrijpende verbeteringen die in de loop van de 18de en 19de eeuw werden doorgevoerd. Het museum geeft een interessante inkijk in het leven van de mensen die hier vroeger leefden en werkten, en er is een theehuis waar je iets kan drinken.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Schotland.
  1. Dunrobin Castle

De zetel van de Graaf van Sutherland en de Sutherland-clan

Dit statige huis combineert Schotse stijlen met elementen uit de Franse renaissance-architectuur. De oorsprong van Dunrobin gaat ver terug tot in de middeleeuwen, hoewel de structuur die je nu ziet, samen met de omringende tuinen, toegevoegd werden door Sir Charles Barry tussen 1835 en 1850. Sommige delen van de oorspronkelijke constructie kan je nog zien op het binnenplein. Het kasteel werd gedurende 7 jaar als internaat gebruikt, maar is nu open voor het grote publiek.

  1. Portmahomack

Portmahomack is een pittoresk dorp en een van de droogste plekken in Schotland. Je vindt hier een schilderachtige haven, een strand om te zwemmen en enkele historische gebouwen uit de late 17de eeuw. Daarnaast is heb je hier ook de kans om dolfijnen te spotten!

  1. Inverness

Inverness is even wennen als je lang door de wilde natuur van de Schotse Hooglanden bent gereisd. Het is een redelijk grote stad, met alles wat daarbij hoort. Het is de culturele hoofdstad van de Schotse Highlands.

Je vindt er tal van overnachtingsmogelijkheden en er is veel te zien en te doen. Wandel zeker door de oude stad waar je de 19de-eeuwse kathedraal vindt, de oude High Church uit de 18de eeuw en een overdekte Victoriaanse markt. Heb je tijd, stop dan ook in het Inverness Museum and Art Gallery waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de Highlands.

Onze tip: Overnachten in Inverness? Bekijk dan zeker eens het Kingsmills Hotel of de bed en breakfast Inverness House. Beiden hebben een zeer zeer hoge klantenscore en zijn een ideale keuze!
  1. Strontian

Strontian is een klein dorp en werd gesticht in 1714 als woonplaats voor de loodmijnwerkers uit de galeniet (loodglans)-mijnen in de buurt. Tijdens de hoogdagen in de jaren 1730 werkten hier rond de 600 mensen. Hierna raakten de mijnen echter in verval. De mijnen werden echter vooral bekend als de plek waar in 1790 Franse krijgsgevangenen een nieuw chemisch element boven haalden. Dit element werd later Strontium genoemd, naar het dorp.

De regio Sunart wordt gedomineerd door de piek van Beinn Resipol. Typisch voor de streek zijn de Sunart Oakwoods, een overblijfsel van het milde regenwoud dat ooit Europa’s Atlantische kustlijn bedekte. Dit eeuwenoude en bijzondere stukje natuur heeft de geschiedenis kunnen overleven dankzij de zorg en toewijding van de plaatselijke bevolking.

  1. Salen

Salen is de eerste officiële gemeenschap op het Ardnamurchan schiereiland. De naam komt uit het Gaelic en betekent ‘kleine inham’. Tijdens de 19de eeuw stond Salen bekend om haar bedrijvige klos- of spoelnijverheid, dit dankzij haar gemakkelijke toegang tot berken- en eikenhout in de omliggende bossen. De spinnerij werd van energie voorzien door een van de grootste waterwielen in West-Schotland, maar jammer genoeg schiet er van dit wiel van 12 meter niet veel meer over.

Salen was één van de locaties tijdens de Tweede Wereldoorlog waar Amerikaanse en Canadese troepen D-Day voorbereidden. Het dorp is ook een goede uitvalsbasis voor wie de prachtige Sunart Oakwoods wil verkennen, en je kan hier heel wat wild spotten, zoals otters, boommarters en zee- en steenarenden.

  1. Ardnamurchan Point

Ardnamurchan Point, waarop een 19de-eeuwse vuurtoren staat, is het meest westelijk gelegen punt van het Britse vasteland. Naar het zuiden toe liggen de eilanden Coll en Mull, noordelijk Muck, Eigg, Rùm en verder het Isle of Skye. In westelijke richting is de volgende halte Noord-Amerika! De vuurtoren is opgebouwd uit graniet en is 36 meter hoog. Hij dateert van 1849 naar een ontwerp van Alan Stevenson, oom van de bekende schrijver Robert Louis Stevenson. Ondertussen werd de vuurtoren geautomatiseerd. Hij is nog steeds operationeel en speelt een belangrijke rol in de maritieme veiligheid.

De vuurtoren en bijhorende huisjes en bijgebouwen, worden beheerd als bezoekerscentrum, en je komt hier meer te weten over de werking van de Schotse vuurtorens, maar ook over de fauna en flora van het Ardnamurchan schiereiland.

  1. Sanna Bay

Sanna Bay wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van Schotland, en mag je zeker niet missen. Hoewel het er zelden warm genoeg is om te zonnebaden, is het strand zo mooi dat het zonde is om er niet even te stoppen. Wandel naar beneden langs de duinen vanaf de parking, recht naar het bleke zand, en vul je longen met de frisse zeelucht.

  1. Cairngorms National Park

Het Cairngorms National Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland, en verdient de nodige aandacht en tijd. Breng zeker een bezoekje aan Aviemore, de belangrijkste stad in het nationaal park. Je vindt er een gezellig centrum met talloze winkeltjes, cafés, pubs en restaurants. Daarnaast is het de ideale uitvalbasis om te overnachten in het Cairngorms National Park. Bekijk het aanbod hotels in Aviemore.

Een originele manier om het Cairngorms berglandschap te bewonderen, van Boat of Garten (nabij Aviemore) tot Broomhill (in de Cairngorms), is met de authentieke stoomtrein over de Strathspey Steam Railway. Deze leuke attractie neemt je zo'n 50 jaar terug in de tijd met treinbewakers in historische kleding, ouderwetse wagons en traditionele restaurantrijtuigen.

LEESTIP: Je reis voorbereiden? Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je verblijf.
  1. Isle of Mull

Het Isle of Mull is het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Isle of Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Zo kan je optimaal genieten van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

  1. Waar deze Schotland rondreis als pakketreis boeken?

Je reis naar Schotland als een pakketreis boeken?
GoBoonyHuur een camper en verken Schotland
Schotland NomadsMet een jeep met daktent door Schotland, 7 dagen va € 790
ANWBFamilierondreis Schotland, 10 dagen va. € 545 bij ANWB
TUI.nlRondreis TUI.nl, Schotland compleet va. € 2103
Voigt TravelBij Voigt Travel Fly-Drive Schotland, 10 dagen va € 1049
Uniek:Treinrondreis Schotland 9 dagen ANWB va. € 2360

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 januari 2024 - Jacqueline van der Kleijn

Super handige tips voor een heerlijk verblijf in de Schotse Hooglanden.

- 12 december 2023 - Nico Claes

Top site zeker de moeite om eens op rond te kijken

- 28 november 2023 - Micheline Van Buynder

Handige gids met steeds supergoede tips

- 24 oktober 2023 - Geenens

Zeer Interessant

- 13 september 2023 - Anky

Ziet er schitterend uit, Ga er vast iets mee doen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?