London Eye reuzenrad bezoeken? Info, tips + tickets zonder wachtrijen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

London Eye reuzenrad bezoeken? Info, tips + tickets zonder wachtrijen?

23 juli 2019 in Londen0 reacties

De London Eye is één van de meest bekende monumenten van London. Het bekende reuzenrad is één van de hoogste en meest bekende ter wereld en biedt een mooi uitzicht over de Britse hoofdstad. Het is een plek in London die je zeker bezocht moet hebben en met een beetje geluk kan je zelfs Windsor Castle in de verte spotten.

Lees onze tips voor een bezoek, hoe je de wachtrijen kan overslaan en je tickets online kan boeken.

Onze tip: koop je tickets online en sla de wachtrij over

Om het Londen Eye te bezoeken betaal je betaal je zo'n € 30. Tickets kan je eenvoudig & snel online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over.
Nog meer mogelijkheden en VIP toegang? Bekijk alle beschikbare tickets. (met mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst)

Liever meegaan met een tour?

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de London Eye

1.1. Het Millennium Wheel

In 1999 gaf de vliegtuigmaatschappij British Airways de opdracht aan het architectenbureau Marks Barfield Architects om een reuzenrad te ontwerpen om de millenniumwisseling te vieren. Het echtpaar David Marks en Julia Barfield ontwierpen vervolgens het wereldberoemde en futuristische reuzenrad. Vandaag staat het bekend als de London Eye, maar eigenlijk heette het oorspronkelijk het Millennium Wheel.

1.2. Een Europese constructie

Het reuzenrad werd gebouwd aan de zuidkant van de Thames aan de Jubilee Gardens. De onderdelen van het reuzenrad werden vanuit heel Europa aangevoerd. De capsules waar de mensen in staan werden bijvoorbeeld in Frankrijk gemaakt terwijl de aandrijving van het rad uit Nederland komt. In totaal kostte de attractie zo’n 70 miljoen pond.

1.3. Problemen bij de opening

Op 31 december 1999 werd het reuzenrad officieel geopend door Tony Blair, de toenmalige minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Door enkele technische problemen kon het Millenial Wheel toen wel nog niet open voor het publiek. De eerste bezoekers moesten nog 2 maanden wachten om hun eerste ritje te maken.

1.4. Verlengd wegens succes

Het was eigenlijk de bedoeling dat de attractie na 5 jaar weer zou verdwijnen, maar al na 2 jaar diende men een aanvraag in om het reuzenrad te laten staan. In 2002 besliste men uiteindelijk om de London Eye een definitieve plek te geven in de Londense skyline.

Onze tip: om de rijen bij de kassa’s te vermijden is het sterk aan te raden om de tickets vooraf online te kopen.

1.5. De Tussauds Group

Toen het reuzenrad er pas stond, waren British Airways, de Tussauds Group en de architecten van Marks Barfield gezamenlijk eigenaar van de London Eye. In 2005 kocht de Tussauds Group de London Eye over van de vliegtuigmaatschappij en werd het bedrijf de enige eigenaar van het reuzenrad.

In 2007 werd de Tussauds Group overgekocht door de Blackstone Group en werd het bedrijf een onderdeel van de Merlin Entertainments van Blackstone. Vanaf 2009 kreeg het reuzenrad daarom de naam Merlin Entertainments London Eye. Het reuzenrad kreeg toen ook een nieuwe logo en in het ticketcentrum in County Hall werd de 4D Experience geopend.

1.6. Sponsordeals

In 2011 ging Merlin Entertainments een sponsordeal aan met EDF Energy, waardoor het rad voor 3 jaar de naam EDF Energy London Eye kreeg.

In 2014 besloot Coca-Cola om de London Eye te sponsoren waardoor het rad omgedoopt werd tot de Coca-Cola London Eye. Het contract duurde oorspronkelijk 2 jaar, maar werd daarna steeds opnieuw verlengd. De London Eye kleurt daarom tegenwoordig nog steeds rood.

 1. Het hoogste reuzenrad ter wereld, of toch niet?

2.1. Het op drie na hoogste reuzenrad

Bij de opening rond de millenniumwisseling was de London Eye het grootste reuzenrad ter wereld, maar in 2006 verloor de attractie die titel aan de Star of Nanchang. Dit reuzenrad in de Chinese stad Nanchang is met een hoogte van 160 meter nog 25 meter hoger dan het rad van London.

Sindsdien is ook de 165-meter hoge Singapore Flyer in Singapore en de nog iets hogere High Roller in Las Vegas geopend. Het London Eye is daardoor het op drie na hoogste reuzenrad ter wereld. Het Britse rad mag zichzelf wel nog steeds het hoogste reuzenrad van Europa noemen.

2.2. Concurrentie van de Shard

Tot 2013 was de London Eye ook nog het hoogste punt in London dat voor het publiek toegankelijk was, maar na de komst van de wolkenkrabber de Shard in is het reuzenrad ook die titel verloren. Het hoogste punt dat je kan bezoeken in London is tegenwoordig het observatiedek op de 72ste verdieping van de Shard op een hoogte van maar liefst 245 meter.

Wil je meer zien van Londen? Download onze gratis reisgids Londen, zo haal je het maximum uit je bezoek aan de stad met veel hidden spots en bijzondere plekjes.
 1. London Eye

3.1. Een reusachtig reuzenrad

De London Eye is 135 meter hoog en het rad zelf heeft een diameter van 120 meter. De hele constructie weegt zo’n 1700 ton. Het enorme reuzenrad wordt aangedreven vanuit de twee torens die naast het instapplatform staan. Het rad draait niet snel, je capsule doet er 4 seconden over om 1 meter te verschuiven.

3.2. 32 glazen capsules

Aan het rad hangen in totaal 32 glazen capsules. Dat is een symbolisch getal dat verwijst naar de 32 wijken van London. Eén van de capsules draagt sinds 2015 de naam Coronation Capsule ter ere van het zestigjarig jubileum van de kroning van koningin Elizabeth II. De capsules zijn helemaal dicht, je kan er dus gerust in rondlopen. In totaal is er plaats voor 25 personen in één capsule en er zijn ook enkele zitplaatsen voorzien, de capsules zijn voorzien van airconditioning.

De capsules zijn genummerd van nummer 1 tot 33, het nummer 13 werd overgeslagen wegens het bijgeloof dat aan het nummer wordt toegekend (pech).

Om het Londen Eye te bezoeken betaal je betaal je zo'n € 30. Tickets kan je eenvoudig & snel online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over.
Nog meer mogelijkheden en VIP toegang? Bekijk alle beschikbare tickets. (met mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst)

3.3. Knap staaltje techniek

De London Eye is een modern en hoogtechnologisch reuzenrad. Zo hangen de capsules niet binnenin het rad, maar zijn ze aan de buitenkant van het rad bevestigd. Op die manier komen er nooit onderdelen van de stalen constructie in beeld die het uitzicht over de stad verstoren. De capsules zijn heel innovatief en bevatten naast een verwarmings- en koelsysteem ook een stabilisatiemechanisme. De capsules roteren zelf ook waardoor ze steeds horizontaal en parallel met de grond blijven.

3.4. Een ongeëvenaard uitzicht

Vanuit het rad heb je uitzicht over de rivier de Thames en alle grote bezienswaardigheden van London zoals de Houses of Parliament, Westminster Abbey, de Elizabeth Tower met daarin de Big Ben, Buckingham Palace, St Paul’s Cathedral en de Tower of London. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om Windsor Castle, zo’n 40 kilometer verderop, te zien, evenals drie van de vliegvelden van London en verschillende voetbalstadia.

Dat fantastische uitzicht maakt het London Eye een niet-te-missen bezienswaardigheid in de stad.

 1. Bezoekerscentrum London Eye

In het bezoekerscentrum van de London Eye in County Hall kan je niet alleen tickets kopen voor een ritje op het reuzenrad, je vindt er ook de Cinema Experience van de London Eye. Dat is een korte 4D-film die je met speciale brillen kan bekijken.

Je krijgt dan beelden te zien van het London Eye in de verschillende seizoenen van het jaar. Zo zijn er beelden van de London Eye met sneeuw en met vuurwerk op de achtergrond. Bij de Cinema Experience kan je ook een souvenirfoto laten maken.

 1. Openingstijden van de London Eye

 • De London Eye is dagelijks open vanaf 10:00, behalve op 25 december.
 • Tijdens de jaarlijkse onderhoudsperiode die doorgaans tussen 6 en 17 januari valt is het ook gesloten.
 • De sluitingstijd schommelt nogal doorheen het jaar en ligt tussen 18:00 en 20:30.
 • In de zomerperiode is de London Eye het langste open.
 • Een ritje in de London Eye duurt ongeveer 30 minuten.
 1. Tickets voor de London Eye

Tickets zijn zowel ter plekke in het bezoekerscentrum in County Hall als online te koop voor € 30. Bij het ticket krijg je ook een gids van de London Eye en je hebt toegang tot de Cinema Experience en de Eye Lounge Champagne Bar. Online worden ook tickets verkocht voor de champagneformule voor € 46 van het London Eye. Als je een ticket koopt, moet je een bepaald tijdslot kiezen waarbinnen je het London Eye zal bezoeken om wachtrijen te vermijden.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Zowel de rijen voor de kassa’s van de London Eye als de rijen voor de attractie zelf kunnen behoorlijk lang zijn en wachttijden kunnen soms oplopen tot meer dan 2 uren.

Onze tip: om de rijen bij de kassa’s te vermijden is het sterk aan te raden om de tickets vooraf online te kopen.
 1. Hoe bereik ik de London Eye?

8.1. Te voet:

De London Eye is uitstekend te voet te bereiken vanaf veel bezienswaardigheden in het centrum van London. Zo liggen Westminster Abbey of Trafalgar Square op een klein kwartiertje wandelen. Buckingham Palace is binnen een half uurtje te bereiken. Naar de Tower Bridge en de Tower of London moet je rekenen op drie kwartier.

8.2. Met het openbaar vervoer:

De London Eye is het beste te bereiken met de bruine metrolijn Bakerloo, de grijze metrolijn Jubilee, de zwarte metrolijn Northern en de blauwgroene lijn Waterloo &City via het metrostation Waterloo. Met de gele Circle-lijn, de groene District-metrolijn en de grijze Jubilee-lijn is de London Eye ook te bereiken via de metrohalte Westminster.

Je loopt dan over de Westminster Bridge naar de London Eye. De halte Embankment ligt ook tamelijk dicht, je wandelt dan via de Hungerford Bridge en Golden Jubilee Bridges. Dit metrostation is te bereiken met de lijnen Bakerloo, Circle, District en Northern.

8.3. Met de auto:

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is Waterloo Car Park aan York Road, op zo’n drie minuten wandelen van de London Eye. De London Eye valt echter in de Congestion Charging Zone, wat inhoudt dat je er enkel mag parkeren met een speciale vergunning en parkeren er duur is. Het is dan ook aan te raden om buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

8.4. Ga mee met een tour

Beschik je niet over vervoer ter plaatse of wil je graag mee met een georganiseerde tour, bekijk de mogelijkheden hieronder:

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het is mogelijk om de London Eye met een rolstoel te bezoeken. Wel kunnen er maximaal twee rolstoelen in één capsule, en mogen er maximaal acht rolstoelen tegelijk in de London Eye aanwezig zijn.
 • Tijdens het in- en uitstappen stopt het rad niet met draaien. Voor mindervaliden kan het rad echter wel even stopgezet worden.
 • Een bezoek aan de London Eye is perfect te combineren met een bezoek aan de attracties in de buurt, zoals Sea Life, Madame Tussaud en de London Dungeon.
 • Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee in het rad, maar je moet voor hen wel een apart ticket reserveren.
 • Kinderen tot en met 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets online te kopen. Zo bespaar je kostbare tijd uit.
 1. Filmpje: het indrukwekkende uitzicht vanuit de London Eye

Benieuwd naar het spectaculaire uitzicht vanuit de London Eye? Bekijk dit korte filmpje om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Om aan boord van het reuzenrad te gaan, zal je natuurlijk zelf naar Londen moeten reizen!

 1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Extra! Download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis preview reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?