Buckingham Palace in Londen bezoeken? Info, tips drukte + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Buckingham Palace in Londen bezoeken? Info, tips drukte + foto's

9 juli 2018 in Londen0 reacties

Het Buckingham Palace is niet alleen een zeer herkenbaar monument van de Britse hoofdstad London, maar het is ook één van de oudste werkende paleizen ter wereld. Het paleis staat daarnaast vooral bekend om de Changing the Guard ceremonie, maar in de zomermaanden van augustus en september is het ook mogelijk om een kijkje binnenin het paleis te nemen.

Tours, Tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Buckingham Palace

Buckingham Palace stond in eerste instantie bekend als Buckingham House: een groot huis dat gebouwd was voor de Duke of Buckingham en Normanby, John Sheffield, in 1703. De grond waarop Buckingham House gebouwd werd, was al 150 jaar het privébezit van de koninklijke familie, maar werd in die periode grotendeels verhuurd of gebruikt voor de moerbeiplantage van koning James I.

1.1. Het eerste huis

In deze periode werd ook het allereerste huis gebouwd door Sir William Blake. De bouw ging van start in 1624 en het afgewerkte huis werd vervolgens in 1633 verkocht aan Lord Goring die een groot deel van de tuin, zoals die er vandaag nog altijd bij staat, ontwierp. Al snel werd het huis weer verkocht, deze keer aan Henry Bennet, tot het gebouw in 1674 afbrandde. In het daaropvolgende jaar liet Bennet een nieuw huis, het Arlington Huis, bouwen op de plek waar nu de zuidelijke vleugel van het paleis te vinden is.

1.2. Buckingham House

In 1698 kocht John Sheffield de grond en liet hij Buckingham House bouwen naar het ontwerp van William Winde. Dit huis bestond uit een grote, centrale blok met 3 verdiepingen, met daarnaast nog 2 kleinere vleugels. In 1761 kocht Koning George III het huis van de Sheffield familie en gaf het gebouw als privéwoning aan zijn vrouw, Koningin Charlotte. Vandaar dat het toen ook de naam Queen’s House kreeg. Het gebouw werd deels veranderd in 1762, dit was ook het moment dat Charlotte in het gebouw trok. St. James Palace was op dit punt nog steeds de officiële koninklijke residentie, maar de naam Buckingham Palace werd wel al gebruikt in 1791.

1.3. Uitbreiding tot paleis

Nadat de troon in 1820 overgenomen was door de zoon van Charlotte en George III liet de nieuwe koning George IV het huis in eerste instantie renoveren, tot hij in 1826 besloot het kasteel uit te breidden tot een paleis. Hiervoor huurde hij architect John Nash in, maar Nash werd in 1829 ontslagen omdat hij te veel geld uitgaf. Na de dood van George IV in 1830 liet zijn jongere broer koning William IV de architect Edward Blore inhuren om het project af te maken. Koning William IV stierf nog voordat het project af was, maar Blore werkte verder aan het paleis onder de regering van koningin Victoria.

1.4. Ontwerpfouten van Buckingham Palace

Sinds het moment dat koningin Victoria in 1837 op de troon zat, is Buckingham Palace het Londense verblijf van de koninklijke familie geweest. Jammer genoeg bleken er enkele ontwerpfouten te zijn, waardoor onder andere de ventilatie en de schoorstenen niet naar behoren werkten. Na het koninklijke huwelijk in 1840 richtte prins Albert zich op het oplossen van deze fouten en tegen het einde van het jaar had hij alle problemen uit de weg geruimd.

1.5. Nog meer uitbreidingen

In 1847 besloot het koninklijk paar echter dat het paleis te klein was voor de groeiende familie en besloten ze om nog een nieuwe vleugel aan het paleis te laten bouwen. De vleugel werd opnieuw ontworpen door Edward Blore, maar is gebouwd door Thomas Cubitt. In deze periode werd ook de originele façade van het East Front gebouwd, met het publieke gezicht van het paleis gelegen aan The Mall. Aan deze façade ligt ook het balkon. Vanaf dit balkon begroet de koninklijke familie het volk. Hiernaast werd ook de vleugel met de balzaal gebouwd, ontworpen door Sir James Pennethorne, een student van de originele architect John Nash.

1.6. Uitdoving Buckingham Palace

Na de dood van prins Albert in 1861 trok koningin Victoria zich terug en verhuisde ze naar Windsor Castle, Balmoral Castle en Osborne House. Het paleis werd daardoor genegeerd door de koninklijke familie, maar het volk haalde de koningin later over om terug te keren naar London. Desondanks werden grote politieke gelegenheden in Windsor Castle gehouden en bleef Buckingham Palace grotendeels dicht.

1.7. Heropleving

In 1902 besteeg Edward VII de troon en samen met zijn vrouw koningin Alexandra bracht hij weer leven in Buckingham Palace. In 1910 nam koning George V de regering over en hij liet vervolgens in 1913 de façade remodelleren door Sir Aston Webb, om te dienen als passende achtergrond voor de Victoria Memorial die voor de poorten van het paleis lag.

1.8. Oorlogsschade

In de Eerste Wereldoorlog kwam het paleis er zonder enige schade vanaf, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het paleis maar liefst 9 bombardementen te verduren. Tijdens een bombardement in 1940 werd de Queen Victoria’s Chapel verwoest. Na de oorlog werd dit deel opnieuw opgebouwd en werd er een kunstgalerij neergezet met werken uit de Royal Collection. De Queen’s Gallery opende in 1962 haar deuren voor het publiek, maar werd in de jaren negentig grondig gerenoveerd en gemoderniseerd.

1.9. Hedendaags gebruik

Vandaag de dag woont en werkt de Britse koningin nog steeds in Buckingham Palace, maar het gebouw is nu ook deels te bezoeken in augustus, september en geselecteerde dagen door het jaar heen.

  1. Buckingham Palace

Buckingham Palace beschikt over een gebouw van 77.000 vierkante meter groot en heeft deze ruimte verdeeld over maar liefst 775 kamers. Daarnaast heeft het paleis ook nog de grootste privétuin van in heel London met een gebied van maar liefst 17 hectare waarop onder andere een tennisbaan en een helikopterlandingsplek gelegen zijn. De kamers zijn verdeeld over onder andere 188 slaapkamers voor personeel, 78 badkamers, 92 kantoren, een postkantoor, een bioscoop, een zwembad en een dokters ruimte, maar van alle ruimtes zijn alleen de 19 State Rooms toegankelijk voor het publiek.

2.1. De Grand Entrance

De Grand Entrance met haar Grand Staircase is gelegen aan de Quadrangle: een binnentuin waar processies beginnen op speciale gelegenheden. De Grand Entrance wordt normaal gebruikt als entree voor buitenlandse ambassadeuren en diplomaten die de koningin bezoeken, maar in de zomermaanden wanneer het paleis geopend is voor het publiek is dit de ruimte waar bezoekers binnenkomen. Boven de trap hangen schilderijen van de directe familie van koningin Victoria.

2.2. De balzaal

De Ballroom is de grootste ruimte van de State Rooms en werd pas in 1855 toegevoegd aan het paleis. De balzaal wordt niet alleen voor staatsbanketten gebruikt maar ook voor muzikale gelegenheden met een speciale galerij voor de muzikanten waar zelfs een orgel gestationeerd is. Ook zijn hier 2 tronen te vinden die gemaakt waren voor de kroning van koning Edward VII en koningin Alexandra in 1902.

2.3. De galerij

De Picture Gallery is 47 meter lang en stelt verschillende schilderijen van onder meer Rembrandt, Rubens, van Dyck en Vermeer tentoon. De schilderingen worden echter regelmatig veranderd, aangezien de koningin kunstwerken uitleent aan andere tentoonstellingen en er in de plaats van de uitgeleende werken andere kunstwerken uit de Royal Collection opgehangen worden.

2.4. De troonzaal

De Throne Room was deels beïnvloed door de sets van theatervoorstellingen, wat resulteerde in de boog halverwege de ruimte en de overkapping met fluwelen doek boven de 2 troonstoelen. De stoelen die er staan zijn al in gebruik sinds de kroning van de koningin en de Duke of Edinburgh in 1953. Nog steeds wordt de troonruimte gebruikt voor belangrijke ceremonies.

2.5. De White Drawing Room

De White Drawing Room is één van de meest imponerende ruimtes van de State Rooms en wordt gebruikt als een receptieruimte voor de koningin en de koninklijke familie voordat zij dienen te verschijnen op officiële gelegenheden.

2.6. De paleistuin

De Palace Garden is aan het einde van een bezoek te betreden, waarbij je door de 16 hectare grote tuin kan wandelen en onder andere de rozentuin en een zomerhuis kan bezichtigen.

  1. Openingsmomenten Buckingham Palace (wisseling van de wacht)

Buckingham Palace is alleen tijdens de zomermaanden en tijdens bepaalde dagen in het jaar te bezoeken. In 2018 is het paleis vanaf 21 juli tot en met 30 september geopend.

  • Van 21 juli tot 31 augustus zijn de State Rooms geopend van 09:30 uur tot 18:00 uur, waarbij de laatste toegang om 17:15 uur is.
  • Van 1 september tot 30 september zijn de openingstijden ook van 09:30 uur tot 18:00 uur, met laatste toegang om 16:15 uur.
  • De andere dagen wanneer Buckingham Palace open is, zijn te vinden op de website.
  • De Changing of the Guards gebeurt bij mooi weer om 11:00 uur op maandag, woensdag, vrijdag en zondag door het jaar door, maar in de zomermaanden wordt de ceremonie dagelijks gehouden.
  1. Tickets om Buckingham Palace te bezoeken

  • Een standaard ticket voor een bezoek aan de State Rooms kost £24. Voor senioren en studenten is er een kleine korting. Ook invaliden en iedereen tussen de 5 en 17 jaar krijgen korting. Kinderen onder de 5 jaar mogen gratis mee.
  • Er zijn ook tickets te verkrijgen die je naast toegang tot de State Rooms ook toegang tot de Queen’s Gallery en de Royal Mews geven (de stallen en het koetshuis). Voor deze Royal Day Out tickets gelden dezelfde kortingen en gratis toegang voor kinderen tussen 5 en 17 jaar.
  • Tickets zijn online te verkrijgen. Je moet hierbij ook de gewenste datum en tijd van je bezoek aangeven. Vervolgens wordt er verwacht dat je op de geselecteerde tijd bij het paleis zal zijn.
  • Bij je ticket zit een multimediagids inbegrepen die beschikbaar is in het Engels en Frans en nog een hoop andere talen. Ook zijn er speciale familiegidsen te verkrijgen en speciale multimediagidsen voor slechtzienden en slechthorenden.
  1. Hoe kan je drukte vermijden?

Omdat Buckingham Palace maar voor een paar weken per jaar geopend is kan je altijd een grote drukte bij het paleis verwachten. Hierdoor is het aan te raden om je tickets online te boeken. Daarnaast is het aan te raden om pas in september het paleis te bezoeken, wanneer de grootste toeristische drukte al voorbij is.

  1. Wegbeschrijving naar Buckingham Palace

6.1. Te voet

Buckingham Palace is redelijk in het centrum van London gelegen en is vanaf veel plaatsen perfect al wandelend te bereiken. Zo is het vanaf het Palace of Westminster en Westminster Abbey zo’n kwartier te voet en ook vanaf Piccadilly Circus is het maar een kwartiertje wandelen. St. Pauls’ Cathedral en de Tower of London zijn verder weg gelegen en vanaf daar is het een uur te voet naar Buckingham Palace.

6.2. Openbaar vervoer

Buckingham Palace is goed te bereiken vanaf de metrohaltes Victoria, Green Park, St James’s Park en Hyde Park Corner. Victoria en St James’s Park zijn te bereiken met de gele Circle en de groene District lijnen. Hyde Park Corner en Green Park zijn bereikbaar met de donkerblauwe Piccadilly lijn. Green Park en Victoria zijn ook met de lichtblauwe Victoria lijn te bereiken. Daarnaast is het mogelijk om met bussen 11, 211 C1 en C10 op Buckingham Palace Road uit te stappen.

6.3. Auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de Mayfair Car Park vanwaar het nog een kwartier wandelen is naar het paleis. Buckingham Palace valt echter in de Congestion Charging Zone, wat inhoud dat parkeren gelimiteerd is tot auto’s met een speciale vergunning en de kosten voor parkeren hoog zijn. Het is dan ook aan te raden om buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Bij de toegang dien je door een beveiliging heen te gaan. Grote tassen en kinderwagens zijn verboden om mee te nemen.
  • Het is in de State Rooms verboden om foto’s te maken. In de Palace Garden is dit wel toegestaan.
  • Draag goede schoenen waarmee je makkelijk eventjes kan rondlopen.
  • Eten en drinken is niet toegestaan binnen in het paleis. In de Palace Garden is dit wel toegestaan. Hier is ook de Garden Café gelegen.
  • Toiletten zijn alleen beschikbaar aan het einde van het bezoek en zijn gelegen in de Garden.
  1. Neem een kijkje binnenin het Buckingham Palace

Deze 360 degrees Virtual Reality tour in het Buckingham Palace biedt je alvast een kijkje binnenin het paleis. Tip: beweeg met de pijltjes in de linkerhoek zelf het beeld of versleep het beeld met je muis om een 360 graden zicht van de ruimte te zien.

  1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

  1. Download ook de gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?