11 x top bezienswaardigheden in Engeland: verken dé mooiste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x top bezienswaardigheden in Engeland: verken dé mooiste plekken

De mooiste bezienswaardigheden en highlights in Engeland

Het kanaal oversteken voor een rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden van Engeland? Welke plekjes mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Engeland. We hebben 11 van de mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet, om je te helpen een keuze te maken uit alles wat Engeland te bieden voor je volgende vakantie.

Inhoud artikel

 1. Het historische Bath

Bath is een prachtige stad die bekend staat om haar natuurlijke warmwaterbronnen en elegante woningen uit de 18de eeuw. De stad, inclusief de bekende abdij, werd voornamelijk gebouwd in honingkleurige Bathsteen. Een museum toont je de plaats van de originele Romeinse badhuizen, met beelden en een tempel.

Van de vele opmerkelijke architectonische bezienswaardigheden in de stad valt vooral Royal Crescent op. De gebogen huizenrij staat bijna symbool voor Bath. Circus is een ander belangrijk voorbeeld van de Georgiaanse architectuur dat je hier kan bewonderen. Breng ook een bezoek aan Pulteney Bridge, boordevol winkels. Fans van Jane Austen komen meer over haar verblijf in de stad te weten in het Jane Austen Centre.

 1. De miljoenenstad Londen

De miljoenenstad Londen ligt in het zuidoosten van Engeland en wordt doorsneden door de rivier de Thames (Theems). Het hoogste natuurlijke punt in Londen is Westerham Heights met een hoogte van 245 meter. De City of London is de historische stadskern; die wordt meestal alleen de City genoemd. De City is vooral bekend door het grote aantal financiële instellingen, dat er is gevestigd.

Londen telt vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret's Church. Natuurlijk kan je er ook naar de Tower Bridge, Windsor Castle, Buckingham Palace of een ritje in London Eye maken.

Wil jij ook op ontdekking naar Londen? Download onze gratis reisgids Londen met 3 stadswandelingen erin.

 1. Windsor Castle

Nog een mooie uitstap is naar Windsor Castle in het plaatsje Windsor. Dit koninklijke kasteel is het grootste en oudste koninklijke verblijf dat nog steeds in gebruik is. Het is het favoriete paleis van de koningin en de koninklijke familie is hier dan ook veel te vinden.

Het paleis is echter ook gedeeltelijk open voor het publiek, waarbij je de prachtige staatsappartementen en andere kamers van het paleis kan bezichtigen en een wandeling kan maken door de tuinen van het kasteel. Koop je tickets alvast online en sla de wachtrijen over.

 1. Het mysterie van Stonehenge

Stonehenge is met voorsprong één van de bekendste bezienswaardigheden in het Verenigd Koninkrijk. Op de site zijn er sporen gevonden van nederzettingen die 5000 jaar oud zijn. De fameuze steencirkel zelf dateert van 2500 voor Christus. De cirkel vorm het hart van de site waarop er nog heel wat andere historische bezienswaardigheden terug te vinden zijn.

In de cirkel zijn er 2 verschillende soorten stenen: grote rechtopstaande stenen (sarsens) en kleinere bluestones. De hoefijzervorm en de buitenste cirkel werden opgebouwd met de grote rechtopstaande stenen. De dubbele bogen tussen deze grote stenen worden gevormd door de bluestones.

Stonehenge is tijdens zijn lange geschiedenis belangrijk geweest voor talrijke culturen. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds een spirituele bezienswaardigheid, dit komt vooral vanwege het mysterie dat blijft hangen rond de creatie van de henge. Lees hier meer over Stonehenge

Wil je graag Stonehenge nabij Londen bezoeken? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om je ticket te kopen. Je kan ook een georganiseerde tour vanuit Londen naar Stonehenge boeken, ideaal als je geen vervoer te plaatse hebt.

 1. Shaftesbury en Gold Hill

Shaftesbury is een klein dorpje in het graafschap Dorset en heeft een rijke geschiedenis die al begint in de Saksische tijd. Je kunt hier de pittoreske Gold Hill vinden die je beloont met spectaculaire uitzichten over de Blackmore vallei. Shaftesbury was lange tijd belangrijk omwille van haar strategische ligging langs oude handelsroutes.

Vandaag kun je er nog steeds verschillende markten bezoeken zoals de wekelijkse Charter Market op donderdagen, vlooienmarkten, boekenbeurzen en de maandelijkse markten op zondag. Andere bezienswaardigheden zijn Shaftesbury Abbey en Park Walk, waar je opnieuw van mooie uitzichten kunt genieten.

 1. Het nationaal park Lake District

Het nationaal park Lake District ligt in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het park werd opgericht in 1951 en is 2362 km² groot. In dit gebied liggen alle toppen van Engeland die hoger zijn dan 900 m, met de hoogste, met 978 meter, is Scafell Pike. Sinds juli 2017 staat het gebied op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Het Lake District telt 16 meren, in de meeste gevallen langwerpig van vorm, wat te verklaren valt door het feit dat in de ijstijd de rivierdalen door gletsjers tot brede trogdalen werden vervormd. De heuvels zijn ruig en geschikt voor lange wandelingen met veel natuurschoon, waarbij men ook moeilijke routes kan kiezen die meer geschikt zijn voor bergbeklimmers. Als het weer omslaat terwijl men daar niet op voorbereid was kan men echter vrij gemakkelijk in gevaarlijke omstandigheden komen te verkeren.

 1. De adembenemende Lulworth Cove

Lulworth Cove is een adembenemend mooi deel van de zuidkust met unieke vormen en prachtig blauw water. Het gebied werd gevormd door de kracht van het toenemende smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd.

Lulworth Cove is je eerste kennismaking met de pracht van de Jurassic World Heritage Coast. In deze afgeronde inham vind je een wit kiezelstrand dat in de zomermaanden bijzonder populair is bij vakantiegangers. De plek wordt vaak beschreven als een van de mooiste natuurlijke wonderen van Zuidwest-Engeland.

Onze tip: Download onze 12-daagse autoroute langs de kusten van Zuidwest-Engeland. Bijzondere roadtrip van Dover tot Oxford.
 1. De kalkstenenboog Durdle Door

De kalkstenenboog Durdle Door vormt een knap stukje natuurschoon en is een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden van dit deel van de Engelse kust. Naast de rotsformatie kun je er ook zandkastelen bouwen op het zandstrand.

“Durdle” is afgeleid van het oud Engelse woord thirl, wat boor betekent. Het lijkt alsof deze boog ooit door mensen “geboord” werd, maar in werkelijkheid werd hij – puur natuur - gecreëerd door de wisselwerking van wind en water.

 1. De krijtformaties van Old Harry Rocks

De Old Harry Rocks zijn 3 krijtformaties aan Handfast Point, op Purbeck-eiland. Deze indrukwekkende formaties zijn het oostelijke einde van de Jurassic Coast. De rotsformaties duiken op uit de horizon en zijn een paradijs voor vogels en andere dieren.

 1. St Michael's Mount

St Michael's Mount – de bescheiden Britse tegenhanger van de Franse Mont Saint-Michel - is een klein getijdeneiland in Mount’s Bay. Het is gelinkt met de badplaats Marazon via een granieten weg. Je kunt het eiland te voet bereiken tussen midden-vloed en laagtij.

Op het eiland staan een middeleeuwse kerk en een kasteel. Dit is een sprookjesachtige bestemming met heel wat legendes. Wandel er in de tuinen, zwem tussen de rotsen en geniet van deze bijzondere bezienswaardigheid.

 1. Oxford, zoveel meer dan de universiteit

Oxford is ongetwijfeld het bekendst voor haar universiteit, die dateert uit de 12de eeuw. Samen met Cambridge en St Andres in Schotland is het een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. De middeleeuwse universiteitsgebouwen liggen verspreid doorheen de stad, wat geleid heeft tot haar bijnaam ‘The City of Dreaming Spires’.

Bezoek zeker ook de andere bekende bezienswaardigheden zoals de Bodleian Library, het Pitt Rivers Museum, de University's Botanic Gardens, Radcliffe Camera (een bibliotheek in de architectuurstijl palladianisme), het Oxford Museum of Natural History. Je vindt er ook een gedeeltelijk verwoest Normandisch kasteel met een crypte van 900 jaar oud.

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 februari 2024 - ilke stoffels

mooie rondreis met mooi te ontdekken plaatsen, mooi beschreven en zeer aantrekkelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?