Rondreis Cornwall, Devon, Somerset, & Oxford: Voorbeeldroute + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Cornwall, Devon, Somerset, & Oxford: Voorbeeldroute + kaart

24 december 2021 in Zuidwest-Engeland4 reacties

Op vakantie in Zuidwest-Engeland? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Ontdek de mooiste plekjes van Cornwall, Devon, Somerset, & Oxford: eeuwenoude ruïnes, bijzondere landschappen en zelfs bruisende stranden.

Ben je van plan om Zuidwest-Engeland te bezoeken? Onze uitgestippelde route is de perfecte start voor jouw trip langs Cornwall, Devon, Somerset, & Oxford.

Inhoud artikel

Dag 1: Dover naar Salisbury

Als je Zuidwest-Engeland wilt rondreizen is de kans groot dat je met je eigen auto komt en dus de overzet zal maken via Dover. De eerste stops op deze dag liggen niet in Zuidwest-Engeland maar zijn zeker de moeite waard om onderweg mee te pikken.

Het belangrijkste monument dat je vandaag zal zien is Stonehenge. Deze eeuwenoude site maakt al jarenlang indruk vooral vanwege het mysterie er rond. De dag eindigt in Salisbury, een stad die vooral bekend is vanwege zijn 13de eeuwse kathedraal en nog steeds heel wat bezoekers trekt.

Dag 2: Salisbury naar Weymouth

Op de tweede dag maak je kennis met de prachtige plekken die gelegen zijn langs de Jurassic Coast. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de Lulworth Cove. Dit is een deel langs de kust met unieke vormen en prachtig blauw water. het werd gevormd door de kracht van smeltwater tijdens de laatste ijstijd. De weg baant verder zich langs de kronkelende wegen en fantastische landschappen van Dorset naar de badplaats Weymouth, het eindpunt van de dag.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland en ontdek alvast de mooiste plekjes.

Dag 3: Weymouth naar Exmouth

Vertrekken doe je vanuit Weymouth, dit is een kleurrijke badplaats met een zandstrand. Via de prachtige landschappen van Dorset ontdek je onder andere Chesil Beach. Dit is één van de grootste kiezelstranden van het Verenigd Koninkrijk en maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vergeet onderweg ook zeker niet te stoppen bij de vele kastelen die je tegenkomt. Zo kom je onder meer het Cadbury Castle tegen. Dit zou gaan om het legendarische Camelot kasteel van koning Arthur. Eindigen doe je in de badplaats Exmouth. Deze stad is in het Verenigd Koninkrijk heel populair als uitvalsbasis voor gezinsvakanties.

Dag 4: Exmouth naar Plymouth

Op de vierde dag trek je vooral doorheen het Dartmoor National Park. Het is eigenlijk een uitgestrekte heide met een robust landschap van rotsige heuvels, moerassen, bossen en rivieren. Bezoek de vele oude graven, neolithische monumenten, steencirkels en verwoeste middeleeuwse boerderijen die je allemaal kan vinden in het nationale park. De dag sluit je af in Plymouth.

Dag 5: Plymouth naar Penzance

Vertrekken gebeurt vandaag vanuit Plymouth. Dit is een historische havenstad die bekend staat om haar maritieme verleden en de Barbican-wijk, met haar charmante kasseienstraatjes. De Pilgrim Fathers vertrokken van hieruit in 1620 met de Mayflower naar Amerika. Je maakt verder kennis met Cornish Riviera, dit betekent dat je op deze dag heel wat stranden zal tegenkomen.

Ook passeer je langs het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië, Lizard Point. Het was hier dat Marconi in 1900 de basis legde voor zijn uitvinding van de draadloze communicatie en dus de radio.

Dag 6: Penzance naar Bodmin

De dag vertrekt vanuit Penzance. Deze stad heeft het zachtste klimaat van heel het Verenigd Koninkrijk en je wordt er dan ook verwelkomd door palmbomen en andere subtropische planten. In Penzance kan het aangeraden zijn om eventueel meerdere dagen te verblijven omdat de Scilly-eilanden hier nabij gelegen zijn en zeker en vast de moeite waard zijn om te bezoeken.

Op de Scilly-eilanden kan je verborgen baaien, prachtige rotsformaties, prehistorische overblijfselen en nog veel meer vinden. Als je vanuit Penzance richting Bodmin reist kan je vooral heel wat neolithische monumenten verwachten zoals Pipers Standing Stones en Merry Maidens Stone Circle.

Dag 7: Bodmin naar Taunton

Op de zevende dag laat je de Cornwall regio achter je en trek je richting Somerset via North Devon. Zo maak je kennis met het heidegebied Bodmin Moor. Hier dwalen grote dieren rond en zouden er al heel wat vreemde dingen gebeurd zijn wat het wel iets mysterieus geeft. Verder maak je een lange trip doorheen het Exmoor National Park en kom je het kasteel van Tintagel tegen; Dit combineert geschiedenis, mythe en adembenemende landschappen. Volgens de legende zou de legendarische koning Arthur hier geboren zijn. De dag eindigt in Taunton.

Ben jij ook helemaal weg van deze leuke plekjes? En wil jij ook graag deze rondreis maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland en ontdek alvast de mooiste plekjes.

Dag 8: Taunton naar Bath

Op dag 8 van deze rondreis breng je een bezoek aan enkele van de bekendste historische en natuurlijke bezienswaardigheden in dit deel van het land. Zo kom je heel wat charmante landhuizen tegen zoals Barrington Court en Lytes Cary en passeer je Glastonbury dat bekend is vanwege zijn muziekfestival.

Ook kom je Cheddar Gorge tegen. Dit is één van de mooiste, natuurlijke fenomenen in Somerset. Maak er een wandeling, ontdek meer grotten, of geniet van tal van andere activiteiten in dit landschap. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je eindigt de dag in het prachtige Georgiaanse Bath.

Dag 9: Bath naar Gloucester

Vertrekken doe je vanuit Bath, een prachtige stad die bekend staat om haar natuurlijke warmwaterbronnen en elegante woningen uit de 18de eeuw. De eerste bestemming van vandaag, dag 9 van deze rondrit, is Bristol. Daarna gaat de weg doorheen Gloucestershire, waar je nog meer adembenemende landschappen en historische bezienswaardigheden zal ontdekken.

Zo kom je onderweg bijvoorbeeld het mooie Forest of Dean. Een mooi stuk bos waar je onder andere Puzzlewood kan vinden. Een eeuwenoud stuk bos die de inspiratie zou geweest zijn van auteur J.R.R. Tolkien bij het schrijven van de Lord of the Rings. De dag sluit je af in Gloucester.

Dag 10: Gloucester naar Bourton-on-the-Water

Op deze dag vertrek je vanuit Gloucester om het noordelijke deel van de charmante Cotswolds te verkennen. De Cotswolds worden gezien als één van de mooiste regio's in Engeland, en dat is zeker terecht.

Als je fan bent van idyllische dorpjes en prachtige landschappen zit je in de Cotswolds zeker goed. Hier bezoek je de prachtige landhuizen en tuinen. Maak zeker een stop bij de Snowshill Manor of de bekende Hidcote Manor Garden. Deze laatste is voor velen een inspiratiebron geweest en kan jou misschien ook inspiratie geven voor jouw eigen tuin.

Lees ons uitgebreid artikel en kom alles te weten over de mooiste bezienswaardigheden van de charmante Cotswolds

Dag 11: Bourton-on-the-Water naar Cirencester

Nadat je de dag ervoor het noordelijke deel van de Cotswolds hebt verkent, verken je op de voorlaatste dag de zuidelijke delen van de Cotswolds. Opnieuw kan je je verwachten aan prachtige landschappen en idyllische plaatsjes, maar er is ook aandacht voor geschiedenis.

Zo maak je kennis met enkele villa's uit de Romeinse tijd, waaronder de Chedworth Roman Villa. Dit is één van de grootste Romeinse villa's in Groot Brittannië. De dag sluit je af in het charmante Cirencester, dit is de grootste stad van de Cotswolds. Deze stad bestond al bij de Romeinen en had toen de naam Corinium.

Dag 12: Cirencester naar Oxford

De laatste dag van de rondreis brengt je van Cirencester naar de bekende universiteitsstad van Oxford. Onderweg kan je onder andere stoppen in het Corsham Court. Dit is een statig landhuis dat vooral bekend staat voor haar indrukwekkende Britse kunstcollectie. Verder kom je ook nog één van de meest belangrijke prehistorische sites in Groot-Brittannië tegen.

Avebury is niet zo bekend als Stonehenge maar is zeker en vast de moeite waard om te bezoeken. Dit neolithische monument bestaat uit 3 steencirkels waarvan één de grootste is in Groot-Brittannië. Je rondreis sluit je af in Oxford. Deze stad staat vooral gekend voor haar prestigieuze universiteit. Naast de universiteit zijn er in deze stad nog heel wat bezienswaardigheden die ook zeker de moeite zijn om te bezoeken.

Met je eigen auto naar Zuidwest-Engeland?

Tunnel

De Kanaaltunnel (Chunnel) brengt je (met wagen) van het Franse Calais naar het Britse Folkestone. Van daar uit kan je jouw tocht verder zetten richting Zuidwest-Engeland via Salisbury.

Veerboot

Heel wat veerboten brengen je van Calais naar Dover in het zuidoosten van het land. Er zijn ook andere routes mogelijk zoals tussen Plymouth en Roscoff of Saint-Malo, of naar Poole vanuit Cherbourg. Bij veel van deze veerboten is het ook mogelijk om je auto mee te nemen.

In Zuidwest-Engeland rijden met de auto? Waarop letten?

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat er in Engeland links gereden wordt. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt, kan het even duren voordat je eraan gewoon bent. Er zijn ook heel wat smalle weggetjes met veel kronkelende bochten. Rijd niet te snel en houd altijd rekening met een eventuele tegenligger. Lees alles over links-rijden met de auto in onze aparte blog.

In het zuidwesten van Engeland mag je je vooral in de zomer aan drukke wegen verwachten, met af en toe ook een file. Wees geduldig, en als je liever op je gemak rijdt, zet je dan even aan de kant om snellere chauffeurs te laten passeren: frustratie kan leiden tot ongevallen.

Naar Zuidwest-Engeland met het vliegtuig? Kan dat?

Om Zuidwest-Engeland te bereiken kan je natuurlijk ook altijd met het vliegtuig reizen naar een van de luchthavens in London: Healthrow, Gatwick, Luton of Stanstead. Er zijn ook kleinere, regionale luchthavens in Zuidwest-Engeland, zoals in Bristol en Exeter. Je kunt vanuit Londen zelfs vliegen naar Land’s End in het uiterste westen van Cornwall of naar de Scilly eilanden.

Hoe rondreizen in Zuidwest-Engeland met het openbaar vervoer?

  • Een spoorlijn die helemaal tot in het puntje van Cornwall gaat, verbindt de meeste stadjes en dorpjes in Zuidwest-Engeland.
  • Het grootste deel van Zuidwest-Engeland kan je dus perfect met de trein doen.
  • De lokale bussen zijn minder aan te raden omdat ze vaak niet frequent genoeg rijden en ze dus onvoldoende betrouwbaar zijn om je hele rondreis mee uit te stippelen.
  • Helaas zijn de meeste bezienswaardigheden weg van de steden niet gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Wat is de beste periode om Zuidwest-Engeland te bezoeken?

Hoewel deze regio op elk moment van het jaar mooi is, kom je hier best niet in het putje van de winter. Het is dan nat, koud en stormachtig. De zomer is de meest populaire periode, vooral voor de strandvakanties in Devon of de Cornish Riviera.

Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden en bekendste sites zullen op dat moment erg druk zijn. Het kan daarom een goed compromis zijn om in de lente of herfst te komen: het weer is dan misschien wel wat wisselvallig, maar het is dan een pak minder druk.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waar overnachten in Zuidwest-Engeland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zuidwest-Engeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Plymouth, Penzance en Salisbury. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 februari 2024 - Verhelst kris

We hebben deze gids goed kunnen gebruiken om onze reis uit te stippelen. Positief is het aanduiden van de bezienswaardigheden overzichtelijk en compact. Leuk om deze reisgids te gebruiken

- 15 februari 2024 - Cindy Delaruelle

Wat een leuke en handige site, ik heb al ontzettend veel zin om komende zomer naar de UK af te reizen!

- 24 november 2023 - goethals marc

alle reisgidsen die ik download vinnd ik interessant

- 25 maart 2020 - rik bruwier

ik had nog maar de "preview" brochure gedownload en was zeker van plan om de volledige versie aan te schaffen want ik vond ze uitgebreid en duidelijk. Maar Corona strooide roet in ons eten en de plannen om in de paasvakantie Cornwall/Devon aan te doen zijn uiteraard uitgesteld. Maar mochten we binnen afzienbare tijd toch de trip doen, dan gaan we onverwijld jullie handleiding voor de regio er bij nemen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?