Rondreis Zuid-Engeland: Roadtrip route, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Zuid-Engeland: Roadtrip route, tips & foto's

Complete route voor je roadtrip rondreis Zuid-Engeland

Je hoeft niet ver te reizen om je in een hele andere wereld te wanen. In het zuiden van Engeland word je al omgeven door prachtige natuurgebieden, oude stadjes en heel veel kastelen en ruïnes. Daar komt ook nog bij dat de Atlantische stromingen ervoor zorgen dat het gebied in de zomer, in tegenstelling tot het stereotype natte Britse weer elders, juist heel zonnig, droog en warm is. Het is dan ook de perfecte regio voor een heerlijke rondreis. We nemen je mee naar onze favoriete plekken in Zuid-Engeland!

Inhoud artikel

 1. Dover

Voor de meesten is Dover de eerste plaats die je op het Britse vasteland tegenkomt. Mogelijks ben je met de veerboot vanuit Duinkerke of Calais vertrokken, waarbij je aankomt in Dover, maar misschien kom je juist met de trein via de Eurotunnel aan in het naastgelegen Folkestone. Hoe je ook arriveert, rij zeker niet gelijk door maar breng ook een bezoekje aan Dover zelf.

White Cliffs of Dover

Wanneer je met de boot naar Dover gaat kan je de wereldberoemde White Cliffs of Dover al vanop het water aanschouwen. Deze witte krijtrotsen zijn de bekendste bezienswaardigheid van het stadje en deze mag je ook zeker niet missen. Sinds een aantal jaar is dit stukje kust eigendom van het National Trust en daarmee ook beschermd. Er is een bezoekerscentrum te vinden net achter de haven van Dover vanwaar er verschillende wandelpaden langs de kliffen lopen tot aan de 19de-eeuwse South Foreland Lighthouse.

Dover Castle, het grootste kasteel van Engeland

 • Dit kasteel, dat uitkijkt over de indrukwekkende krijtrotsen, dateert uit de 11de-eeuw en werd na de overwinning bij de Battle of Hastings door Willem de Veroveraar gebouwd.
 • Door de daaropvolgende eeuwen heen is het meerdere malen uitgebreid en herbouwd, mede doordat het kasteel een belangrijke beschermende rol heeft gehad in meerdere gevechten en oorlogen.
 • In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt om de vliegtuigen en boten op de Noordzee en aan de overkant bij de Franse kust in de gaten te houden, en het gangenstelsel onder het kasteel werd omgebouwd tot een grote schuilkelder en militair ziekenhuis.
 1. Canterbury

Vanuit Dover rij je vervolgens in een half uur over de A2 naar Canterbury, al kan je er ook voor kiezen om via kleinere wegen door de glooiende landschappen van het graafschap Kent naar deze stad te rijden.

Canterbury Cathedral

Canterbury heeft een zeer goed bewaard gebleven middeleeuws karakter en is vooral bekend door de prachtige historische en wereldberoemde kathedraal.

 • De geschiedenis van het bouwwerk gaat terug tot in de 6de-eeuw, waarmee Canterbury Cathedral de oudste kathedraal van Engeland is.
 • De kathedraal werd weliswaar helemaal herbouwd in de 11de-eeuw, na de komst van Willem de Veroveraar, en is na een brand in de 12de-eeuw nogmaals herbouwd en uitgebreid om de grote stromen pelgrims te kunnen verwelkomen.
 • Een aantal jaar eerder was aartsbisschop Thomas Becket in de kathedraal vermoord, waarna het tot een groot bedevaartsoord uitgroeide.

Na een bezoek te hebben gebracht aan de kathedraal kan je nog door het centrum van Canterbury lopen. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog wel heftig gebombardeerd, waarbij een groot aantal huizen en bouwwerken werden verwoest. Een groot aantal historische monumenten bleven desondanks toch staan, waardoor er nog steeds vakwerkhuisjes langs het water, een aantal oude kerken en andere oude panden terug te vinden zijn. Ook kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van St. Augustine’s Abbey en het oude Canterbury Castle.

 1. Maidstone

Het is aan te raden om vanuit Canterbury niet de drukke M2 weg te volgen maar via de kleinere wegen richting Maidstone te rijden.

Maidstone is de hoofdstad van het graafschap Kent, waar ook Dover en Canterbury toe behoren, en dit gebied wordt ook wel de tuin van Engeland genoemd. Je rijdt hier dan ook door de heuvels tussen fruitgaarden en hoptuinen, waartussen her en der prachtige kastelen en landgoederen verstopt liggen. Zo liggen tussen Canterbury en Maidstone onder andere Belmont House, Doddington Place en Leeds Castle.

Wat is er te zien in Maidstone?

 • Eenmaal in Maidstone zou je een paar uur rond kunnen wandelen door het historisch centrum.
 • Hier vind je onder andere de 14de-eeuwse All Saints’ Church en de naastgelegen College of All Saints en het Archbishop’s Palace.
 • Verder is het Kent Life museum zeker de moeite waard om meer te leren over de geschiedenis van de regio Kent en oude gebouwen te aanschouwen.
 1. Winchester

Maidstone ligt onder het agglomeraat London, en je zou vanaf hier richting de hoofdstad van Engeland kunnen rijden om daar een aantal dagen te verblijven terwijl je bekende bezienswaardigheden als de Tower of London, Buckingham Palace, Westminster Abbey en de Big Ben bezoekt. Maar zoals het wel eens luidt: Londen is niet het échte Engeland. Deze wereldstad is namelijk een smeltkroes van verschillende culturen. Als je het échte Engeland wilt leren kennen kan je beter Londen vermijden en direct doorrijden richting het westen.

Als het verkeer doorrijdt ben je zo’n 2 uur later in het bruisende stadje Winchester, in het graafschap Hampshire. Deze regio is zeer populair bij zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen, en de prachtige kustlijnen waar je op de terugweg van je rondreis langs komt zijn hier dan ook de reden voor. Het stadje is 1 van de belangrijke bestemmingen in de regio, het is een van de groteren steden en heeft een mooi historisch centrum.

Bezienswaardigheden van Winchester

 • Zo vind je hier onder andere Winchester Cathedral, de langste Gotische kathedraal van Europa en daardoor ook een bijzonder monument.
 • Daarnaast is ook het graf van de bekende Engelse schrijfster Jane Austen in de kerk te vinden, waardoor het bouwwerk ook veel toeristen trekt.
 • Verder kan je in Winchester een bezoek brengen aan Winchester Castle, waarvan de oude 12de-eeuwse grote zaal redelijk goed bewaard is gebleven.
 • Het Wolvesey Castle is minder goed bewaard gebleven maar ook de ruïnes van dit bouwwerk zijn zeer indrukwekkend.
 • Ook kan je in de stad nog het oude Hospital of St Cross terugvinden, waar pelgrims op hun weg naar Canterbury verbleven.
 1. Stonehenge

Vanuit Winchester rij je in 1,5 uur naar het prachtige plaatsje Bath, maar onderweg kom je langs 1 van de grootste monumenten van Engeland: Stonehenge. Rond deze mysterieuze steencirkel hangt nog steeds veel speculatie, en het is onzeker wanneer het precies is gebouwd en voor welke reden precies.

 • De steencirkel is door de laatste eeuwen heen beschadigd geraakt en afgebrokkeld, waardoor er tegenwoordig een bezoekerscentrum omheen is gebouwd.
 • Hier zijn ook archeologische objecten te zien die in de omgeving zijn gevonden en die uit de periode dateren waarvan gedacht wordt dat de steencirkel is gebouwd.
 • Ook zijn hier een aantal Neolitische huizen nagebouwd om bezoekers een beeld te geven hoe men zo’n 5000 jaar geleden in dit gebied leefden.
 • De steencirkel zelf is afgezet om verdere schade te voorkomen, maar hierdoor kan je wel het bouwwerk goed aanschouwen en foto’s maken zonder dat er mensen tussen de stenen lopen.
 1. Bath

Bath is een stadje dat vlak voor Bristol gelegen is. Deze stad was al in de Romeinse tijd een belangrijke locatie, en het is sindsdien altijd 1 van de meest bezochte steden van het land geweest.

Geschiedenis

 • De romeinen bouwden thermische baden in de vallei van de rivier Avon, waar de stad ook de naam aan dankt.
 • Een aantal eeuwen later werd Bath Abbey gesticht waardoor het voor tijden een belangrijk religieus centrum werd, tot het in de 17de-eeuw weer een populair sparesort werd.
 • Bath is sinds 1987 UNESCO Werelderfgoed en een bezoek aan de stad kan ook zeker niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Engeland.

In de stad kan je onder andere verschillende archeologische plekken bezoeken die uit de Romeinse tijd dateren, en ook de oude Romeinse baden zijn nog deels terug te vinden. Verder is de gotische abdij van Bath ook zeker de moeite waard. Loop ook door de straten van Bath om de 18de- en 19de-eeuwse herenhuizen te aanschouwen, bezoek het Jane Austen Centre, een museum over het leven van de schrijfster in Bath en de invloed die de stad op haar werk had, of kom tot rust in 1 van de parken van Bath.

 1. Bristol

Voor je naar het zuidwestelijke puntje van Engeland rijdt zou je nog zeker Bristol moeten bezoeken. Vanuit Bath is het nog geen 45 minuten rijden voor je in de historische stad bent. Bristol is 1 van de grootste steden van Engeland en was in de 15de- tot de 19de-eeuw 1 van de belangrijkste havensteden van het land.

Bristol heeft een groot aantal historische monumenten, zoals de 12de- tot 15de-eeuwse St Mary Redcliffe kerk, de 16de-eeuwse Red Loge en het statige Kings Weston House uit de 17de-eeuw. De hooggelegen Clifton Suspension Bridge over de rivier Avon kan je ook zeker niet missen bij een bezoek aan de stad.

Loop verder zeker door de straten van de stad op zoek naar de kunstwerken van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy, die gedacht wordt in Bristol te wonen.
 1. Cheddar Gorge

Wanneer je vervolgens vanuit Bristol weer richting het zuiden rijdt kom je door Mendip Hills Area of Outstanding Natural Beauty. In dit prachtige natuurgebied kan je heerlijk wandelen, maar breng hier zeker een bezoekje aan Cheddar Gorge.

 • Deze kloof rijkt op de diepste punten tot wel 137 m diepte, waarbij je ook 2 grotten kan bezoeken.
 • In de buurt ligt ook het Cheddar Man Museum of Prehistory vernoemd naar het oudste complete menselijke skelet dat op Britse bodem is gevonden.
 • In dit museum wordt meer verteld over de vondst van Cheddar Man en andere menselijke resten en gebruiksobjecten die in het park zijn gevonden.
 1. Exmoor National Park

Vervolgens rij je in iets meer dan een uur naar Exmoor National Park. Dit park werd vroeger gebruikt als een koninklijk jachtterrein maar is tegenwoordig een beschermd natuurgebied vol heide en bossen. In het noorden grenst het park aan het Bristol Kanaal. In totaal kent het park zo’n 55 km aan kustlijnen, waar je onder andere de Great Hangman kan vinden, de hoogste zeeklif op het Britse vasteland. Vanaf de kustlijn van het park kijk je richting het gebied tussen Swansea en Cardiff in Wales.

Het Exmoor National Park is een prachtig natuurgebied om doorheen te wandelen, waarnaast er ook geweldige mountainbikeroutes door het park lopen, zowel door de bossen als langs de kust. Tijdens een wandeling of een fietstocht zal je onderweg vooral veel schapen tegen komen, maar ook lopen er North Devon koeien en wilde Exmoor pony’s in het park, evenals vele edelherten.

 1. Cornwall

Wanneer je vanuit Exmoor verder naar het zuidwesten rijdt kom je uiteindelijk terecht in Cornwall, het meest zuidwestelijke puntje van Engeland. Deze regio kenmerkt zich door het ongerepte landschap en het warme zeeklimaat dat er heerst, waardoor er zelfs subtropische planten zoals palmen te vinden zijn.

Bodmin Moor

In het noorden van de regio kom je eerst terecht in Bodmin Moor, een prachtig ongerept natuurgebied dat bekend staat als een moerassig heideveld met bijzondere rotsformaties en staande stenen. Ook hier kan je dan ook weer heerlijk wandelen. Nabij Bodmin Moor, bij het plaatsje Tintagel, is ook nog een kasteelruïne te vinden die beschouwd wordt als de geboorteplaats van koning Arthur.

Land's End

Een andere belangrijke trekpleister is Land’s End, het meest westelijke punt van het schiereiland. Hier kijk je uit op de English Channel in het oosten en de Celtic Sea in het westen. Voor de kust zie je verschillende eilandjes liggen van de Longships en de Isles of scilly. Vanaf het toeristencentrum lopen er een aantal wandelingen langs de kust. Echter kan je vanuit Land’s End ook beginnen aan de bijna 1400 km lange wandeling door Engeland naar het plaatjes John o’Groats in het noordoosten van Schotland.

 1. Jurassic Coast

Vanuit Cornwall rij je langs de zuidkust weer langzaamaan terug richting Dover. Maak een eerste stop in het Dartmoor National Park, een ander prachtig natuurpark waar je heerlijk tot rust kan komen met een mooie wandeling. Vervolgens rij je bij Exmouth het Jurassic Coast gebied in. Deze kustlijn strekt zich uit tot aan Swanage, op het schiereiland voor Bournemouth. Deze kustlijn wordt zo genoemd vanwege de vele fossielen die er gevonden worden. De ongeveer 150 km lange ruige kustlijn bestaat uit vervallen kliffen die uit verschillende tijdperken dateren met prachtige baaien en mooie strandjes, en wordt als 1 van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Engeland gezien.

De gehele kustlijn is dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zeker aan te raden om het langs de Jurassic Coast rustig aan te doen en op verschillende plekken te stoppen voor het uitzicht of een stukje te gaan wandelen.
 • Stop bijvoorbeeld in het kleine plaatsje Lyme Regis, een typisch Engels stadje gelegen aan een mooie haven waar je heerlijke fish and chips kan krijgen.
 • Verderop rij je door het Dorset Area of Outstanding Natural Beauty, wat weer een prachtig stukje natuur is met uitgestrekte landschappen.
 • Vervolgens zou je voorbij Dorset zeker de kleinere wegen langs de kust moeten pakken in plaats van de A35 via Puddletown naar Bournemouth. Door langs de kust te rijden kom je langs de bijzondere rotsformaties van Durdle Door. Dit is 1 van de meest iconische bezienswaardigheden van de Jurassic Coast en bestaat uit een natuurlijke brug van kalksteen die vanaf de kust een klein stukje de zee in loopt.
 • Bij Durdle Door is een heerlijk zandstrand te vinden waar het op warme zomerdagen aardig val kan komen te liggen, maar waar je tegen de avond en op koudere dagen zeker kan genieten van een prachtig uitzicht.

Lulworth Cove

Weer een stukje verderop ligt Lulworth Cove, een natuurlijke maanvormige baai met een kiezelstrand. In de baai liggen in de zomer altijd vele zeilbootjes aangemeerd, die met het blauwe water en de groene kliffen samen voor prachtige plaatjes zorgen. Ook kan je hier heerlijke wandelingen langs de kustlijn maken.

Op het schiereiland zijn nog vele andere prachtige bezienswaardigheden te vinden waar je zou kunnen stoppen voor je doorrijdt naar Bournemouth. Zo kan je een bezoekje brengen aan het 17de-eeuwse Lulworth Castle Warham of aan de ruïnes van het oude Corfe Castle die hoog op een heuvel uitkijken over de omgeving, en bij Dancing Ledge kan je een zeer prachtige zonsondergang aanschouwen. Neem vervolgens voorbij Studland bij Shell Bay de pond naar Bournemouth.

 1. Bournemouth

Bournemouth is de grootste stad van het graafschap Dorset. Het is een populaire badplaats en in de stad vind je heel wat Victoriaanse architectuur terug. Een aantal monumenten in de stad zijn de St Peter’s en St Stephen’s kerken, waar je bij de begraafplaats van de St Peter’s kerk het graf van Mary Shelly, de schrijfster van Frankenstein, en haar ouders kan vinden.

Bournemouth Beach

De grootste trekpleister van Bournemouth is echter het strand met de 2 pieren. Dit strand is maar liefst 11 km lang en zeer uitgerekt. Het is een aantal jaar geleden uitgeroepen tot het mooiste strand van Engeland, en het is dan ook behoorlijk toeristisch, maar je kan er zeer goed een stukje lopen om verderop in alle rust op het zand je handdoek neer te kunnen leggen.

 1. New Forest National Park

Voorbij Bournemouth rij je weer het graafschap Hampshire in. Rij hier zeker via het New Forest National Park naar de stad Southampton. New Forest is een prachtig park met verlaten boslandschappen waar zowel herten en zwijnen als koeien en wilde paarden rondlopen. Je vindt hier 1 van de oudste bossen van Engeland, en de Knightwood Oak is 1 van de belangrijkste punten in het park. Deze eikenboom is ruim 500 jaar oud en heeft een omtrek van maar liefst 8 m.

 1. Southampton

Southampton is een redelijk industriële havenstad. Je kan hier een aantal uur rondlopen om de monumentale panden te aanschouwen of een bezoek te brengen aan het SeaCity Museum, waar je een interactief model van de Titanic kan bekijken.

 1. Portsmouth

Vlakbij Southampton ligt Portsmouth, en deze stad is eigenlijk iets interessanter om te bezoeken en wanneer je een keuze moet maken tussen de 2 is het aan te raden om Southampton over te slaan en een bezoek te brengen aan Portsmouth. Dit is namelijk een havenstad met een rijke maritieme geschiedenis, en in de haven zijn nog een aantal oude schepen zoals de HMS Warrior en HMS Victory te aanschouwen. Ook vind je een groot aquarium in de stad, evenals het Royal Marines Museum. Verder is er nog veel meer te zien en te bezoeken in Portsmouth.

 • Zo vind je het geboortehuis van Charles Dickens aan de Mile End Terrace met een museum over de schrijver, en kan je een bezoek brengen aan Fort Nelson en Southsea Castle.
 • Ook de ubermoderne Emirates Spinnaker Tower is de moeite, vanop deze toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.
 • Buiten Portsmouth vind je ook nog een prachtig zandstrand, West Witter Beach, waarbij het brede zandstrand wordt begrensd door kleurrijke huisjes tegen de duinen aan.
 1. Brighton

South Downs National Park

Vanuit Portsmouth rij je vervolgens weer verder naar het oosten. Hierbij rij je eerst langs het South Downs National Park, een vrij jong nationaal park dat in 2011 geopend is. Hier vind je de meeste wandelpaden van alle nationale parken in Engeland, en het is dan ook zeker aan te raden om hier even te stoppen voor een wandeling.

Brighton

Vervolgens rij je langs Brighton, de populairste badplaats van Groot-Brittannië. Deze stad begon in de 19de-eeuw adelijke families te trekken die hun zomers aan het strand wilden spenderen, waardoor er een groot aantal prachtige statige bouwwerken en paleizen terug te vinden zijn, waaronder de Royal Pavillion. Op de pier van Brighton vind je allerlei restaurants en attracties die rond 1900 gebouwd zijn. Het strand van Brighton bestaat echter uit kiezelstenen in plaats van strand, waardoor het niet tot de mooiste stranden van de regio toebehoort.

 1. Eastbourne

Voorbij Brighton kom je bij een andere badplaats terecht, Eastbourne. Net als in Brighton zijn hier veel Victoriaanse bouwwerken te vinden, en kan je ook een bezoek brengen aan het fort Eastbourne Redoubt. Het zijn echter de bezienswaardigheden buiten de stad die je niet mag missen.

Ten westen van Eastbourne vind je bij Beachy Head namelijk een prachtig uitzicht uitkijkend over tot wel 162 m hoge witte krijtrotsen, met voor de kust een oude vuurtoren. Je kan hier een prachtige wandeling langs de kust maken richting Birling Gap en de Seven Sisters, een bijzondere serie aan witte kalkrotsen.


 1. Waar overnachten in Zuidwest-Engeland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zuidwest-Engeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Plymouth, Penzance en Salisbury. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. In Zuidwest-Engeland rijden met de auto? Waarop letten?

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat er in Engeland links gereden wordt. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt, kan het even duren voordat je eraan gewoon bent. Er zijn ook heel wat smalle weggetjes met veel kronkelende bochten. Rijd niet te snel en houd altijd rekening met een eventuele tegenligger. Lees alles over links-rijden met de auto in onze aparte blog.

In het zuidwesten van Engeland mag je je vooral in de zomer aan drukke wegen verwachten, met af en toe ook een file. Wees geduldig, en als je liever op je gemak rijdt, zet je dan even aan de kant om snellere chauffeurs te laten passeren: frustratie kan leiden tot ongevallen.

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 april 2024 - Koos

De gids geeft een uitstekend overzicht van bezienswaardigheden en routes in Cornwall en Devon. Een goed houvast voor rondreizen.

- 7 april 2024 - Francisca

Zover nu gezien is het een mooie, duidelijke en volledige gids. Er staan veel bruikbare tips in. We moeten deze nog in de praktijk uitproberen. Gaan we binnenkort zeker doen. Bedankt voor het samenstellen.

- 24 juni 2023 - Wim

Prima reisgids gedownload, we gaan er gedeeltes van rijden.

- 2 februari 2023 - André Possel

Wat een genot om je te verlekkeren aan alles wat in de digitale reisgids staat. Goed beschreven, duidelijk en vol informatie en tips. We kunnen niet wachten de oversteek te maken, maar eerst de planning. In één woord: TOPPIE !!!

- 9 januari 2023 - Ronald Miedema

Deze reisgids is een zeer welkome *aanvulling" op de reis die ik van plan ben te maken. Er staat zoveel meer in aan o.a. bezienswaardigheden, dan ik had gedacht. Kortom, een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?