Dé 10 x Shakespeare-locaties in Stratford-upon-Avon: info & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 10 x Shakespeare-locaties in Stratford-upon-Avon: info & tickets

Stratford-upon-Avon is na Londen de meest bezochte plek van heel Engeland. Dat is natuurlijk te wijten aan het feit dat Stratford de geboorteplaats was van één van de grootste schrijvers uit de geschiedenis van het land en misschien wel de wereld is, William Shakespeare.

Zijn toneelstukken worden nog steeds door vele theatercompagnies opgevoerd, en worden zelfs nog regelmatig opnieuw verfilmd. De geboorteplaats van Shakespeare trekt dan ook jaarlijks veel bezoekers. Naast zijn geboortehuis zijn er in het charmante Stratford nog veel meer plekken te bezoeken die belangrijk zijn geweest in zijn leven.

Lees alles over ons bezoek aan de stad wat je dan ook een goed idee geeft over het leven van dit literaire genie.

Tickets & tours voor je bezoek aan Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Stratford-upon-Avon.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon is een van oorsprong historisch marktstadje ten zuidoosten van Birmingham. Het werd al in de tijd van de Angelsaksen bewoond, en in 1196 kwam John of Coutances met plannen om het plaatsje uit te breiden tot een belangrijke stad. Hij kreeg daarvoor toestemming van koning Richard I om wekelijks een markt te organiseren in de stad.

Tegenwoordig staat Stratford-upon-Avon vooral bekend als de geboorteplaats en laatste rustplaats van de grootste toneelschrijver en dichter van Engeland, William Shakespeare. Verschillende gebouwen in het stadje zijn belangrijk geweest in het leven van Shakespeare, zoals zijn geboortehuis, verschillende woningen van zijn familieleden en ook de kerk waar hij begraven ligt.

In Stratford-upon-Avon lijkt het soms alsof de tijd stil gestaan heeft en de houten vakwerkhuizen met grotendeels oorspronkelijke gevels transporteren je terug naar de 16de eeuw.
 1. William Shakespeare en Stratford

William Shakespeare werd op 23 april 1564 geboren in Stratford-upon-Avon. Zijn vader, John Shakespeare, was in 1551 van het dorpje Snitterfield naar Stratford verhuisd. Zijn vader was een succesvolle zakenman die onder andere werkte als handschoenenmaker en huizeneigenaar.

John Shakespeare

In 1556 kocht hij een huis aan Henley Street en een jaar later trouwde hij met de dochter van een landeigenaar uit Snitterfield, Mary Arden. Het jaar daarna werd hun eerste dochter geboren en enkele jaren later in 1564 werd hun derde kind en eerste zoon, William, geboren. Hij was trouwens ook het eerste kind van John en Mary die de kindertijd overleefde, zijn 2 oudere zussen waren allebei snel na hun geboorte overleden.

 • John had meerdere belangrijke posities in de stadsraad en wist tot wethouder op te klimmen tegen de tijd dat William werd geboren.
 • Een paar jaar later werd hij verkozen tot hoge baljuw, een functie die te vergelijken is met een hedendaagse burgemeester.
 • John verdiende hiermee behoorlijk en kon in 1576 de 2 huizen naast de originele woning opkopen, waarna de 3 woningen samen werden gevoegd.
 • Ook kon hij zo een studie aan de prestigieuze King’s New School voor William veroorloven.

Anne Hathaway

William trouwde in 1582 op 18-jarige leeftijd met de 8 jaar oudere Anne Hathaway. Het huwelijk was hoogstwaarschijnlijk gehaast en mogelijk tegen de zin in van William maar verplicht omdat Anne al een paar maanden zwanger was. Zes maanden na het huwelijk werd hun dochter Susanna geboren. In 1585 werden vervolgens de tweeling Hamnet en Judith geboren.

Onduidelijke periode

Na de geboorte van de tweeling is er een periode van onduidelijkheid in de geschiedenis van William Shakespeare, maar in 1592 duikt hij opnieuw op in de theaterwereld van Londen. Ergens in deze verloren jaren begon William met het schrijven van zijn toneelstukken, en in 1592 werden verschillende stukken al opgevoerd in Londense theaters. In de volgende jaren werd hij zelfs 1 van de eigenaren van de theatercompagnie Lord Chamberlain’s Men en richtte hij the Globe theater op.

 • Ondanks zijn werk in Londen bezocht William zijn vrouw en kinderen in Stratford regelmatig, en in 1597 kocht hij het op-een-na grootste huis in Stratford op, New Place.
 • In 1608 werkte William nog steeds als acteur en schrijver in Londen, maar het daaropvolgende jaar werden veel theaters in Londen gesloten door een uitbraak van de builenpest.
 • Mogelijk verhuisde hij toen officieel terug naar Stratford, al bezocht hij Londen tot in 1614 nog regelmatig.
 • De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in New Place in Stratford, waar hij op 23 april 1616 op 52-jarige leeftijd overleed.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. Geboortehuis van Shakespeare

Het huis waar Shakespeare geboren is staat nog altijd aan de Henley Street in Stratford-upon-Avon. Het 16de eeuwse huis is een vakwerkhuis dat bestaat uit 3 origineel losse woningen met aangrenzend een grote tuin. Het gebouw werd recent gerenoveerd en doet nu dienst als een museum over Shakespeare.

Naast het geboortehuis ligt een modern gebouw met de kassa’s voor het museum en een tentoonstellingsruimte. Hier kan je meer informatie over de schrijver terugvinden, en ook enkele bezittingen zien en citaten uit zijn werken lezen. Ook de First Folio staat er tentoongesteld, dat is de eerste collectie waarin verschillende van zijn theaterstukken werden gebundeld.

Het huis is ingericht zoals de traditionele Tudor-woningen, met op de begane grond een salon, een centrale hal, en een aparte ruimte voor de werkplaats. Op de verdiepingen zijn 3 slaapkamers met daarboven nog een zolder. Hoogstwaarschijnlijk was er een apart gebouw voor de keuken en een brouwerij, en een extra ruimte voor John Shakespeare’s zaken in handschoenen en wol. De bijgebouwen staan er echter niet meer.

Interieur

Het salon was de belangrijkste ruimte van het huis waar gasten werden ontvangen en werd gebruikt om de sociale status van de familie te tonen. In deze ruimte is dan ook nog het beste bed van het huis te zien, dat gebruikt werd door de gasten van de familie. In de centrale hal staat een tafel met daaromheen banken, waaraan de familie Shakespeare dagelijks hun lunch at om 11 uur. In de afgelegen werkruimte van John Shakespeare is nog oud gereedschap te zien voor de verwerking van leer. De handschoenen die hij van het leer maakte verkocht hij door het raam aan Henley Street op straat.

 • Op de verdiepingen waren er 2 slaapkamers voor de kinderen, 1 voor de jongens en 1 voor de meisjes. William deelde hier het bed in de slaapkamer van de jongens met zijn 2 jongere broers Gilbert en Richard.
 • Joan Shakespeare had veelal de kamer van de meisjes voor haar alleen en deelde deze alleen kort met haar jongere zus Anne, die op achtjarige leeftijd overleed.
 • De derde kamer was van de ouders van William, John en Mary, samen met de kleine kinderen tot ze 5 jaar oud waren en naar de andere slaapkamers verhuisden. In de kamer is naast het bed van de ouders ook een replica van een kinderbedje terug te zien.
 • Op de zolder was een ruimte waar John waarschijnlijk de wol die hij illegaal verkocht verborg. Ook verbleven hier verschillende leerlingen van John tijdens hun 7-jarige leertijd.

Tuin

Buiten vind je een mooie aangelegde tuin omringd door vakwerkhuizen en enkele modernere gebouwen. Hier is ook een klein pleintje met banken te vinden met in het midden een klein podium, waar acteurs regelmatig in kostuum scènes uit de toneelstukken van William Shakespeare spelen. De acteurs kennen de werken uit hun hoofd en het is zelfs mogelijk om een bepaalde scène aan te vragen of mee te doen (als je dat durft 😉).

Openingstijden van het geboortehuis van Shakespeare

 • Het geboortehuis van Shakespeare is het hele jaar door dagelijks geopend.
 • Tussen eind oktober en eind maart is het museum tussen 10:00 en 16:00 geopend.
 • Tussen eind maart en oktober is het museum dagelijks tussen 09:00 en 17:00 geopend.

Boek je tickets online op voorhand

 • Toegang tot het geboortehuis van Shakespeare kost £18 voor een standaard ticket.
 • Kinderen tussen de 3 en 17 jaar mogen naar binnen voor £12, en studenten en mensen ouder dan 60 jaar betalen £17 voor een ticket.
 • Tickets zijn ter plekke bij de kassa van het museum te verkrijgen of online via de website.
 • Onze tip: Een combiticket voor de verschillende Shakespearehuizen in Stratford is goedkoper! Boek hier vanaf £23!
 1. Hall’s Croft

Hall’s Croft is de woning waar Shakespeare’s oudste dochter Susanna verbleef na haar huwelijk met de prominente dokter Dr John Hall in 1607. Dit statige huis werd meerdere malen gerestaureerd en van het originele interieur is nog maar weinig over. Het gebouw is wel gevuld met authentieke meubels uit de periode waarin Susanna en haar man hier woonde.

Bij je binnenkomst kan je aan de stenen haard en de originele stenen vloer zien dat John Hall een belangrijke man was, maar ook andere meubels die geplaatst zijn op basis van beschrijvingen van Dr Hall tonen aan dat hier een rijke familie woonde. Zo is er een zware eikenhouten stoel te zien, een object dat lang duurde om te laten maken en daardoor ook erg duur was.

Stratford-upon-Avon bezoeken vanuit Londen of Oxford? Bekijk hier de begeleide tours van GetYourGuide.

Geneeskunde in de 16e en 17e eeuw

Naast de meubels die aangeven hoe de Hall familie hier leefde, is er in Hall’s Croft een tentoonstelling over het medische beroep in de 16de en 17de eeuw, met medische instrumenten, kruidenboeken en aantekeningen van de dokter. Buiten is er in de aangelegde tuin een kleine kruidentuin te vinden zoals Dr Hall die gehad zou hebben.

Praktische info

 • Adres: Old Town.
 • Openingstijden: Halls’ Croft is dagelijks geopend. Van oktober tot en met maart is het gebouw tussen 11:00 en 16:00 geopend, en tussen maart en oktober van 10:00 tot 17:00.
 • Tickets: Een standaard ticket voor Hall’s Croft kost £9, een ticket voor kinderen kost £6 en een ticket met korting voor studenten en ouderen kost £8,50.
 • Een combiticket voor alle Shakespearehuizen uit de Shakespeare Birthplace Trust is goedkoper en kan je hier boeken.
 1. Nash’s House en New Place

Nash’s House is het huis waar William’s kleindochter Elizabeth samen met haar man Thomas Nash woonde. Het huis is tegenwoordig een museum over de lokale geschiedenis, en je kan er ook verschillende meubels uit de Tudor en Jacobijnse periode bewonderen.

New Place

Via Nash’s House kan je vervolgens ook New Place bezoeken. New Place was een grootse woning met zo’n 20 tot 30 ruimtes, maar in 1759 werd het huis jammer genoeg afgebroken. Tegenwoordig ligt er een bijzondere tuin op de locatie van Shakespeare’s laatste woning. Overal staan borden en kunstwerken die een idee geven van het leven in New Place en de werken die Shakespeare schreef in de periode hij het huis bezat. Bekijk ook zeker de Knot Garden die gebaseerd werd op illustraties uit 16de eeuwse boeken en de Great Garden met een groot grasveld en bloembedden.

Praktische info

 • Adres: 22 Chapel Street, op de hoek met Chapel Lane.
 • Openingstijden: Nash’s House en New Place zijn dagelijks geopend. Van oktober tot en met maart is het terrein tussen 10:00 en 16:00 geopend, en tussen maart en oktober van 10:00 tot 17:00.
 • Tickets: Een standaardticket voor Nash’s House en New Place kost £13, een ticket voor kinderen kost £8,50 en een ticket voor studenten en ouderen kost met korting £12.
 • Of koop je combiticket voor de Shakespearehuizen hier voordeliger.
 1. Anne Hathaway’s Cottage

Anne Hathaway’s Cottage, gelegen het nabije dorp Shottery, is de woning waar Shakespeares vrouw Anne met haar ouders woonde. Ondanks dat het huis een ‘cottage’ wordt genoemd was de woning origineel een boerderij met zo´n 12 kamers.

 • De afstammelingen van de Hathawayfamilie hebben hier tot 1911 gewoond.
 • Daardoor zijn er veel objecten en meubilair overgebleven uit de 16de eeuw en zijn de familieverhalen blijven bestaan.
 • Een groot aantal van de meubels die te zien zijn in de woning zijn dan ook meubels die Anne en haar familie daadwerkelijk gebruikt hebben.
 • Rond het gebouw is in de jaren 20 van vorige eeuw een mooie tuin aangelegd vol bloemen en planten.

Praktische info

 • Adres: Cottage Lane in Shottery.
 • Openingstijden: Anne Hathaway’s Cottage is dagelijks geopend. Van oktober tot maart is de cottage tussen 10:00 en 16:00 te bezoeken en van maart tot oktober tussen 09:00 en 17:00.
 • Tickets: Een ticket voor de Cottage kost £13. Een ticket voor kinderen kost £8,50, en een ticket met korting kost £12.
 • Ook een ticket voor Anne Hathaway's Cottage zit inbegrepen in een combiticket van de Shakespeare Birthplace Trust. Boek je ticket hier.
 1. Mary Arden’s Farm

Mary Arden’s Farm ligt zo’n 5 km van het centrum van Stratford, in het dorp Wilmcote. Dit is het huis waar William’s moeder Mary opgroeide op de boerderij van haar vader. Die bezat grote stukken land en bouwde op deze plek een boerderij. Ondanks dat het gebouw over de jaren heen redelijk is veranderd geeft de boerderij nog steeds een mooie kijk in het leven op een 16de eeuwse boerderij.

Ook de naastgelegen Palmer’s Farmhouse is grotendeels overgebleven uit de 16de eeuw. Deze 2 boerderijen worden beide nog draaiende gehouden door de Shakespeare Birthplace Trust, en naast het een tentoonstelling over het werk op een 16de eeuwse boerderij kan je hier ook de dieren voeden, een kijkje nemen in de werkplaats van de smid of de valkenjachtdemonstratie bijwonen. Dit is dus zeker ook een aanrader om met het hele gezin te doen!

Praktische info

 • Adres: Station Road in Wilmcote.
 • Openingstijden: Mary Arden’s Farm is tussen 14 maart en begin november dagelijks geopend. In maart en oktober kan je de boerderij tussen 10:00 en 16:00 bezoeken, en van eind maart tot en met oktober tussen 10:00 en 17:00.
 • Tickets: Toegang tot Mary Arden’s Farm kost £15,50 voor volwassenen, £10,50 voor kinderen en £14,50 voor studenten en ouderen.
 • Of koop je combiticket voor de verschillende huizen hier voor £23.
 1. Holy Trinity Church

De Holy Trinity Church is het oudste gebouw van Stratford-upon-Avon. De kerk werd al in 1210 gebouwd, op de locatie van een voormalig Saksisch klooster. De Shakespearefamilie zal deze kerk wekelijks bezocht hebben, en William werd hier op 26 april 1564 gedoopt. Na zijn dood werd hij in de kerk begraven in het familiegraf van de Shakespeares onder de kerk. Het familiegraf is sober, maar naast het graf is een buste van William Shakespeare te vinden die na zijn dood gemaakt werd, wat waarschijnlijk de meest accurate voorstelling is van hoe de schrijver er uitzag.

Praktische info

 • Adres: Old Town, om de hoek bij Hall’s Croft aan de oever van de rivier Avon.
 • Openingstijden: De kerk is dagelijks geopend en is van maandag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 16:00 van maart tot oktober en tussen 09:00 en 17:00 van april tot september te bezoeken. Op zondag opent de kerk om 12:30.
 • Tickets: De kerk is gratis te bezoeken, maar voor een kijkje in de crypte van de kerk, waar het graf van Shakespeare te vinden is, wordt een donatie van £5 gevraagd.
 1. King Edward VI Grammar School

De King Edward VI Grammar School bestaat al zo’n 700 jaar en heette in de tijd van Shakespeare de King’s New School. Het schoolgebouw deed dienst als een grammar school, maar ook als de gildehal van Stratford. William heeft aan deze school zijn opleiding gevolgd, en hij zal verschillende voorstellingen van acteurs hebben bijgewoond in het gebouw. Het is ook mogelijk dat hij zelf als een extra op het podium heeft gestaan. Nog steeds wordt er lesgegeven op de school, maar een aantal ruimtes zijn open voor bezoekers.

Praktische info

 • Adres: Chapel Lane, vlakbij New Place en Nash’s House.
 • Openingstijden: Dagelijks tussen 11:00 en 18:00.
 • Tickets: Toegang tot de King Edward VI School kost £8,50.
 1. Gower Memorial

De Gower Memorial is gelegen op een pleintje langs de rivier Avon en de Bridge Foot. Het werd in 1888 ontworpen door de Franse kunstenaars Peigniet en Marnez en is een standbeeld ter ere van Shakespeare in opdracht van Lord Ronald Gower. Bovenop is een bronzen beeld van Shakespeare te zien. Op elke hoek van de memorial is een beeld te zien van 4 van de beroemdste personages van Shakespeare: Hamlet, Prince Hal, Lady Macbeth en Falstaff.

 1. Royal Shakespeare Theatre

Het Royal Shakespeare Theatre is het belangrijkste theater van de Royal Shakespeare Company, de grote theatercompagnie die zich focust op de werken van Shakespeare. Het theater werd in 1932 geopend nadat het voormalige Shakespeare Memorial Theatre een paar jaar eerder op dezelfde locatie was afgebrand. Het theater was bovendien het eerste grote werk in Engeland dat door een vrouwelijke architect, Elisabeth Scott, ontworpen werd.

In 1960 werd de Royal Shakespeare Company opgericht en kreeg het theater de huidige naam. Het theater is de thuisbasis van deze compagnie, die ook veel stukken in Londen, Newcastle upon Tyne en andere locaties opvoeren. Naast het Royal Shakespeare Theatre is het Swan Theatre gelegen, waar stukken van tijdgenoten van Shakespeare worden opgevoerd.

 • In het theater kan je natuurlijk een stuk van Shakespeare aanschouwen, gespeeld door de RSC, maar je kan ook heerlijk eten en drinken in de rooftopbar en restaurant, genieten van het uitzicht over Stratford vanuit de 36 m hoge toren of een kijkje nemen in de tentoonstellingsruimtes.
 • Ook kan je met een tour mee een kijkje achter de schermen nemen en originele kostuums gedragen door bekende acteurs bekijken.
 1. Kaartje met Shakespeare-locaties

 1. Filmpje: Ontdek Stratford-upon-Avon!

Benieuwd naar de sfeer in Stratford-upon-Avon? In dit filmpje nemen we je mee naar deze historische plek. Als je zelf wilt rondwandelen in de geboorteplaats van Shakespeare zal je natuurlijk zelf naar Stratford moeten afreizen.

 1. Download onze reisgids Wales & the Cotswolds en mis niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Wales en the Cotswolds? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Wales en the Cotswolds met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Wales en the Cotswolds.

Wales & the Cotswolds

Gratis reisgids Walles & the Cotswolds downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?