Mooiste route voor je roadtrip Slovenië? Langs alle highlights van Slovenië + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mooiste route voor je roadtrip Slovenië? Langs alle highlights van Slovenië + kaartje

1 april 2024 in Slovenië24 reacties

Op roadtrip door Slovenië met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route.

Tijdens deze roadtrip van twee weken lang, kom je langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Slovenië. Een land dat meer te bieden heeft dan je zou denken, van prachtige meren tot beeldige natuurfenomenen en pittoreske steden.

Wil je zoveel mogelijk zien tijdens jouw bezoek aan Slovenië? Dan is deze route ideaal voor jou. Lees ook onze tips voor de beste tussenstops en etappe hotels richting Slovenië.


Praktische info & tickets voor je roadtrip Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Pakketreizen
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met de route van de 9-14 daagse Slovenië roadtrip

Je kan deze volledige route downloaden in onze Slovenië reisgids.

Dag 1: Kranjska Gora en Bled

Je roadtrip door Slovenië, begint in het kleine dorpje Kranjska Gora. In het dorpje zelf valt weinig te beleven, maar in de omgeving vind je een van de mooiste stukken natuur in het land. De Julische Alpen weerspiegelen in de helderblauwe meren en watervallen snijden er door de steile bossen. Bezoek rondom Kransjka Gora zeker volgende bezienswaardigheden:

  • De 52 meter hoge Peričnikwaterval in de Vrata-vallei. De waterval bevindt zich op 30 minuten rijden van het dorpje en je moet vanaf de parking 20 minuten wandelen naar de waterval.
  • Het Jasna-meer vlakbij Kranjska Gora met de schilderachtige Alpen op de achtergrond.
  • Trotseer de tientallen haarspeldbochten van de Vršič-bergpas en bewonder de uitzichten.
  • Wandel in het natuurreservaat Zelenci, vlak naast het dorpje.
  • Maak een ritje op de leukste rodelbaan van Slovenië.

Nadien rij je verder naar het beroemde meer van Bled

Het meer van Bled is een idyllisch meer en een van de drukst bezochte plekken van Slovenië en daar is natuurlijk een reden voor. Middenin dit helderblauwe meer prijkt het eilandje Blejski Otok waarop een 9e-eeuwse kerk staat. Wie de 99 treden trotseert, wordt beloond met eeuwenoude fresco’s en een gouden altaar binnenin. Je bereikt het eilandje met een roeiboot (die je gelukkig niet zelf hoeft te besturen).

Je kan ook een ontspannen wandeling rond het meer maken en onderweg genieten van een hapje en een drankje. Die wandeling duurt ongeveer 2 uur. Voor het mooiste uitzicht moet je naar het uitkijkpunt Ojstrica of je kan de hoger gelegen wandeling Mala Osojnica maken. De wandelroutes zijn behoorlijk stijl, maar laat dat je niet afschrikken. Het uitzicht lijkt uit een sprookjesboek te komen.

VERBLIJFTIP: Onze hoteltip nabij het Meer van Bled: Glamping Ribno bestaat uit 5 boomhutten die gezellig zijn ingericht, elk voorzien van een eigen hot tub. Elke namiddag komt men de hot tub warm stoken, zalig na een dagje wandelen om te ontspannen! Meer info en boeken.

Dag 2: Het meer van Bled en meer van Bohinj

Op 30 minuten rijden van het meer van Bled, ligt het meer van Bohinj. Het Meer van Bohinj is groter dan dat van Bled maar wel een stuk minder toeristisch. Je kan er in alle rust rondwandelen in een prachtig natuurgebied met de Sloveense Alpen op de achtergrond. Het meer van Bohinj is de perfecte uitvalsbasis voor wie houdt van een avontuurlijke en natuurvakantie in Slovenië.

In de zomermaanden komen niet alleen toeristen maar ook de Slovenen hier van de zon en natuur genieten. Je kan er verschillende watersporten uitproberen, mooie wandeltochten maken in de prachtige natuur, mountainbiken of kajakken en zelfs gaan skiën in het Vogel skigebied op 1900 meter hoogte. Vergeet ook zeker niet om een wandeling rond het meer te maken.

Wat doen rond het meer van Bohinj?

  • Huur een kano of kajak en vaar op het meer van Bohinj.
  • Altijd al eens willen paragliden? Dan kan dat hier!
  • Bezoek de middeleeuwse kerk van Johannes de Doper, een bijzonder fotogenieke plek.
  • Doe de hike naar de 78 meter hoge Savica-waterval vanuit Ukanc. Je maakt daarvoor een wandeling van een half uur en trotseert 500 trappen.
  • Neem de kabelbaan naar de top van de Vogel-berg voor onklopbare uitzichten op het meer van Bohinj.
  • Voor de kinderen is er ook een leuke wandeling in het Goldhorn's Fairyland met opdrachtjes.
  • Het meer van Bohinj grenst aan het nationaal park Triglav, hét mooiste stukje groen van Slovenië. Je komt er op het einde van deze roadtrip terug om enkele avontuurlijke activiteiten uit te proberen.

Dag 3: Het meer van Bohinj en Kamnik

Vanuit Bohinj rijd je vervolgens verder naar de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana. Deze prachtige bruisende stad staat morgen op het programma want vandaag geniet je eerst nog even van het fotogenieke meer van Bohinj om vervolgens naar de stad Kranj te rijden. Maak nog een mooie ochtendwandeling langs het meer en geniet van de prachtige uitzichten op de omgeving.

Bezoek het historische stadje Kranj

Nadien rijden we door naar Kranj, een historische Sloveense stad die, om een ons onbekende reden, door heel wat toeristen wordt overgeslagen. Je wandelt hier tussen kleurrijke gevels, puntige kerkjes en typisch Sloveense restaurantjes. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Sava-rivier.

Onder de stad loopt een netwerk van tunnels die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgegraven werden als schuilplek voor de inwoners van de stad. Je kan ze vandaag bezoeken. Verder is er nog een ondergronds 14e-eeuws kerkhof waar veel slachtoffers van de pest begraven werden. Je kan de sleutel van het kerkhof gaan afhalen in het musuem Gorenjski Muzej (echt waar!) om dan zelf door de gangen te wandelen.

REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je roadtrip door Slovenië? Download dan zeker onze reisgids Slovenië met handige tips.

Daarna rijd je verder naar Kamnik, een prachtig historisch stadje op een steenworp van Ljubljana. Kamnik is een charmant middeleeuws stadje met twee kastelen, een klooster en een schilderachtige winkelstraat waar enkel ambachtelijke producten verkocht worden. Slenter zeker even door de straatjes van de stad. Vlak naast Kamnik ligt het kleurrijke alpenweidegebied Velika planina.

Wie tijd heeft dient zeker ook een stop te maken in de Logar-vallei ook gekend als Logarska Dolina. Hier keer je helemaal terug in de tijd. Maak er een wandeling naar de 90 meter hoge waterval Slap Rinka. Net ten zuiden van de Logar vallei kan je een bezoek brengen aan vallei Robanov Kot. Lees hier meer over de Logar vallei.

Dag 4: Kamnik naar Maribor (optioneel)

Mocht je tijd over hebben en je wilt je rondreis graag uitbreiden, raden we aan om richting het oosten van Slovenië te trekken. Komende vier dagen zijn optioneel en kan je er dus zelf voor kiezen of je deze in je rondreis op neemt of niet. Heb je hier geen tijd voor? Ga dan verder door naar "dag 7" en zet je reis verder door naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Kies je er voor om het oosten van Slovenië te verkennen? Dan rijd je verder door naar de tweede grootste stad van Slovenië, Maribor. Onderweg zal je een aantal interessante historische en culturele bezienswaardigheden bezoeken. Deze route is wat langer dan de andere, dus we raden aan om vroeg op te staan zodat je voldoende tijd hebt om alles te zien.

Je komt langs enkele mooi kastelen van Slovenië. Zo liggen het kasteel van Celje en Žička Kartuzija op je route en kan je hier even halt houden. Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan Pekel Jama, de Hell Cave waar je het gezicht van de duivel kan zien.

Dag 5: Maribor (optioneel)

Ontdek vandaag de gezellige stad Maribor met onze stadswandeling. Deze voormalig Oostenrijkse stad bezit over heel wat historische bezienswaardigheden die terug gaan tot in de middeleeuwen. Zo bezoek je onder andere de kathedraal van Maribor, het kasteel van Maribor en de Maribor Synagogue, dit is één van de oudste synagogen in Europa. Deze synagoog zou dateren uit de 14de eeuw.

Verder kom je tijdens deze stadswandeling ook nog de oudste wijnrank ter wereld tegen. Deze wijnrank zou meer dan 400 jaar oud zijn. We raden je aan hier zeker een bezoekje te brengen aan het wijnmuseum en eens te proeven van een heerlijk Sloveens wijntje!

TIP REISGIDS SLOVENIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze gratis reisgids Slovenië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

Dag 6: Maribor en Ptuj (optioneel)

Wanneer je de stad Maribor hebt bezocht, trek je verder richting Ptuj en de wijngaarden, dit gebeurt vooral via meer landelijk gelegen plaatsjes. Je zal onder andere passeren door het beroemdste wijngebied van Slovenië. Ideaal om wat Sloveense wijnen te proeven of om een paar flessen mee te nemen. Onderweg passeer je onder andere de volgende stadjes, Lendava, Velika Polana, Ljutomer, Jeruzalem en Ormoz.

Dag 7: Ptuj en Ljubljana (optioneel)

Vanuit Ptuj gaat de roadtrip terug richting de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Op deze dag staan er vooral historische bezienswaardigheden op de planning. Zo zal je heel wat kastelen en musea zien, zoals Musej na Prostem en Land of Hayracks museum.

Eindigen doe je op het Trnulja Eco Estate, deze ecologische boerderij is de beroemdste van het land. Het zorgde er voor dat Ljubljana werd verkozen tot groenste stad van Europa in 2016.

DAGUITSTAP NAAR KROATIË: Wil je graag een daguitstap maken? Wat dacht je van een uitstap net over de grens over? Kroatië ligt namelijk op een boogscheut van Slovenië waardoor je dan ook makkelijk een daguitstap naar Zagreb vanuit Ljubljana kan maken.

Dag 8: Ljubljana

Ljubljana is een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Heel erg veel valt er niet te doen, maar het is wel een leuke stad om te verkennen. Het historische centrum van de stad is overigens helemaal autovrij. De beste manier om Ljubljana te leren kennen, is dan ook om de indrukken in je op te nemen terwijl je door de straten wandelt. Onze stadswandeling Ljubljana is de ideale manier om alle belangrijke bezienswaardigheden in Ljubljana op één dag te zien.

Wat kan je zoal zien en doen in Ljubljana?

  • Bezoek onder andere de kathedraal van Ljubljana.
  • Geniet van een hapje en een drankje op het centrale plein Prešernov trg.
  • Neem de kabelbaan naar de het imposante kasteel van Ljubljana. (Bestel je ticket voor het kasteel van Ljubljana alvast op voorhand). Bezoek ook zeker eens de prachtige kasteeltuinen.
  • Loop ook zeker even over de bijzondere Drakenbrug (Zmajski most), Butcher's Bridge of Three Bridges die de Ljubljanica rivier overspannen.
  • Even uitrusten kan je in het Tivoli Park.
  • Eén van de leukste dingen aan Ljubljana is dat je nooit weet wat je kan verwachten. Wijk dus gerust van de route af als je onderweg wat interessants ziet.

EXCURSIETIP: Graag een georganiseerde tour of daguitstap maken? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Ljubljana.

Dag 9: Ljubljana en Piran

Vandaag rijd je van Ljubljana naar de Sloveense kuststreek

Slovenië heeft namelijk drie historische kuststeden en enkele prachtige stranden waar je van de zon kan genieten. Je rijdt naar de oude havenstad Piran. Maar onderweg passeer je eerst nog twee populaire bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen op je roadtrip door Slovenië.

Eerst houd je halt bij het adembenemende grottenstelsel van Postojna. De Postojna-grotten zijn absoluut een bezoekje waard. Dit grottenstelsel werd uitgesleten door een rivier en is maar liefst 24 kilometer lang. Het is daarmee de op één na grootste druipsteengrot ter wereld.

De eerste 3 kilometer leg je af in een treintje en daarna maak je nog een wandeling van anderhalve kilometer tot je terugkeert met het treintje. De grotten werden gebruikt in de Tweede Wereldoorlog en vandaag vind je er het enige ondergrondse postkantoor ter wereld!

Daarna rijd je verder naar het spectaculaire kasteel van Predjama, een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Slovenië. Het kasteel werd gebouwd tegen en deels in een grot. Het bouwwerk lijkt te plakken aan een heel erg hoge klif en ziet er bijzonder indrukwekkend uit. Binnenin het kasteel kan je een museum bezoeken.

VERBLIJFTIP: We eindigen de dag in Piran waar je nog even geniet van een mooie avond in een van de heerlijke restaurantjes en overnacht in Hotel Piran. Na een heerlijk ontbijtje verken je nog even de stad en rijd je verder door richting de mooie Sloveense Rivièra.

Dag 10: Piran en Sloveense kust

Vandaag staan de schitterende zon, zee, strand en smalle straatjes op het programma! Eerst en vooral wandel je nog even door het historische havenstadje Piran. Dit is wat ons betreft een van de best bewaarde geheimen van Europa. In Piran kan je verdwalen in een doolhof aan smalle straatjes. Het oude centrum is in Venetiaanse stijl opgetrokken en ligt vlak naast het water. Bezoek zeker de kathedraal en geniet vooral van de aangename sfeer. Het dichtste strand bij de stad is Plaža Fiesa.

Niet ver van Piran vind je het stadje Izola

Ook het historische centrum van Izola is gebouwd in Venetiaanse stijl. Vlak voor het stadje ligt een kiezelstrand en je kan er ook gezellig rondkuieren in het historische centrum. Heb je een extra dagje? Dan kan je vanuit Izola een daguitstap maken naar Venetië. De boten vertrekken vanuit de haven. Daarna keer je terug naar Piran, waar je een van de leuke restaurantjes kan uitproberen.

Dag 11: Piran en Koper

Vandaag staat de roadtrip opnieuw in het teken van zon, zee en strand. Vergeet je zonnecrème niet en zet koers naar Koper, de noordelijkste en grootste van de drie Sloveense havensteden. Het middeleeuwse centrum van Koper bevindt zich rondom het centrale plein Titov trg. Je ziet er indrukwekkende gevels van gebouwen in Venetiaanse stijl.

Opmerkelijk is de replica van de beroemde Rialtobrug in Venetië. Je kan ook de klokkentoren van de 12e-eeuwse kathedraal beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht.

Enkele mooie plekjes langs de Sloveense kustlijn ontdekken

  • Voor de mooiste stranden moet je naar het natuurreservaat Strunjan. Het is een beschermd natuurgebied waar enkele mooie stranden verstopt liggen. In de zomermaanden zijn ze betalend, maar zeker de moeite waard.
  • Onze favoriete plekjes waren Moon Bay en het kiezelstrand onder de hoge klif bij Strunjan. Dat strand bereik je met een wandelpad door het bos.
  • Even verderop in het binnenland ligt de boerderij Lipica Stud. Daar worden de wereldberoemde Lippizaner-paarden gekweekt. De traditie gaat terug tot 1580. Bezoek de boerderij en kom er alles te weten over deze bijzonder elegante paardensoort.
Onderweg met de auto naar Slovenië? Vergeet dan zeker geen wegenvignet aan te kopen. Lees meer over de tolwegen en tolvignetten in Slovenië.

Dag 12: Brda wijnstreek

Slovenië is niet alleen een populaire bestemming voor de pittoreske steden, sprookjesachtige landschappen en indrukwekkende kastelen maar ook voor de heerlijke Sloveense wijnen. Slovenië is een echt wijnland en daarom is het dan ook maar normaal dat we tijdens deze rondreis ook even halt houden in de Brda wijnstreek. Deze unieke wijnstreek in het westen van het land, wordt ook wel eens het Toscane van Slovenië genoemd.

Wat zeker zien en doen in de Brda wijnstreek?

  • Proef van de Sloveense wijn bij een lokale wijnboer. Je kan altijd zelf een willekeurige wijnboerderij binnenwandelen of een bezoekje brengen aan de Vinoteka Brda in het dorpje Dobrovo.
  • Bezoek het charmante dorpje Šmartno gevestigd bovenop een heuvel met uitzicht op de wijngaarden.
  • Geniet van het uitzicht vanaf de 23 meter hoge Gonjače toren.
  • Bezoek het 17e eeuwse kasteel van Dobrovo in renaissancestijl.

Dag 13: Soča vallei en Bovec

Ook vandaag staat in het teken van de Sloveense wijnen. We rijden namelijk naar de Soča-vallei, een van de mooiste regio’s van het land. Onderweg kom je langs de intens emerald groene Soča-rivier en rijd je door de adembenemende landschappen en groene heuvels. Na een fikse regenbui kan deze prachtige omgeving veranderen in een lichtgroene, melkachtige stroom, wat minstens even betoverend is.

In de Soča vallei valt enorm veel te zien en te beleven:

Een van de hoogtepunten in de Soča vallei, is het bezoeken van het charmante stadje Vipava. Deze stad staat gekend als het centrum van de Sloveense wijnindustrie. Je vindt hier maar liefst 2500 hectare wijngaarden. In de vinotheek van Vipava kan je maar liefst 170 wijnen ontdekken die in de regio werden gemaakt.

Daarna rijd je verder noordwaarts richting de Tolmin-kloof (Tolminska korita), een van de populairste bezienswaardigheden in dit deel van het land. Je kan hier een wandelpad volgen dat je langs rotsen en over hangbruggen gidst over en naast de rivier. De wandelroute is niet zo moeilijk, goede wandelschoenen zijn natuurlijk wel handig. Tickets boek je bij de ingang.

Bezoek de pittoreske waterval van Slap Kozjak

Niet ver van Tolmin ligt een andere topbezienswaardigheid van de Soča vallei. De wondermooie Slap Kozjak waterval, is een absolute must-see. De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling hier naartoe is net zo mooi als de plek zelf en als het water warm genoeg is, kan je er zelfs een duik in nemen! Vergeet je zwemkledij dus niet mee te nemen!

Ontdek nog meer prachtige watervallen in Slovenië.

Graag wat actie ondernemen?

Ga dan zeker raften op de Soča-rivier of ziplinen boven de rivier. In Bovec zijn er een aantal bedrijven die wildwater rafting aanbieden. Raften is één van de populairste manieren om van de rivier te genieten, zowel voor de plaatselijke bevolking als de toeristen. Of kijk tijdens een ziplinetocht neer op de ongerepte schoonheid van de omgeving.

Ook wandelen en mountainbiken is in dit deel van het land een populair tijdverdrijf en waarschijnlijk zal je onderweg wel heel wat wandelaars en mountainbikers tegenkomen. Je kan op meerdere plaatsen een mountainbike huren en op één van de fietspaden of mountainbike trials rond Bovec jezelf gaan uitleven en afzien.

Hieronder heb je alvast enkele leuke activiteiten en tours op de Soča-rivier

Dag 14: Bovec en Triglav National Park

Deze dag kan je eventueel uitbreiden naar meerdere dagen afhankelijk van wat je allemaal wilt doen. Deze dag is bedoeld om je te verdiepen in het Triglav National Park. In en rond het nationale park is er namelijk heel wat te zien en te beleven. De tijd die je in deze regio doorbrengt, hangt volledig af van wat je allemaal wilt zien en doen.

Triglav is ook wel gekend als het symbool van Slovenië. Het park is een van de mooiste ongerepte landschappen van Europa. En met een hoogte van 2864 is de Triglav de hoogste berg van het land. Ze zeggen dat een echte Sloveen de berg minstens één keer in zijn leven moet hebben beklommen.

Wat moet je zeker zien en doen in het Triglav Nationaal Park?

  • Het Triglav Nationaal Park is een trekpleister voor iedereen. Je wandelt hier door de groene naaldbossen, kristalheldere meren, stille valleien en imposante bergen. Maar ook actievelingen kunnen hun hart hier ophalen door te kayakken, raften, fietsen of skiën.
  • Waag je ook zeker aan een beklimming van de Triglav-berg, de hoogste berg van Slovenië (2864 meter). Er zijn verschillende manieren om aan de top te komen, maar één ding is zeker: het laatste stuk zal je met via ferrata naar boven moeten, waarvan je een echte adrenalinekick krijgt!
  • De Vintgarkloof en Tolminkloof, twee wonderen in het natuurpark. Enkele houten paden die tegen de rotsen hangen, laten je deze natuurlijke geografische formaties van zowel onder als boven aanschouwen. Op het einde van de wandeling wacht je nog een mooie waterval.
  • Bovec is gelegen aan de rand van het nationaal park en je vindt hier heel wat organisaties die paardentochten aanbieden. Ontdek de prachtige natuur in de omgeving vanop de rug van een paard.
  • Vanuit Bovec vertrekken er ook heel wat wandelingen om de indrukwekkende bergtoppen rondom Bovec te ontdekken.

VERBLIJFTIP: Ben je nog op zoek naar een verblijf in de buurt van Triglav? Een overnachting in de Nebesa Chalets in Kobarid tegen de flank van de berg Kuk kunnen we zeker aanraden. Deze minimalistisch ingerichte chalets bieden heel wat ruimte maar vooral een prachtig uitzicht. Op het domein zijn er verder nog heel wat wellnessfaciliteiten te vinden. Meer info en boeken.

Ben je met je hond op reis? Dan is vakantiehuisje Hisa Smast zeker een goede optie, meer info en prijzen hier.

Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

Met de auto naar Slovenië: wat is de beste route?

Wanneer je naar Slovenië rijdt, moet je sowieso door Duitsland en Oostenrijk. Je kan er dan ook zelf voor kiezen om enkele extra tussenstops in Duitsland en Oostenrijk in je route te plannen. Zo ben je meerdere dagen onderweg én geniet je van nog meer mooie plekjes.

Naar Ljubljana

De meest gebruikte route naar Slovenië is via Keulen, Frankfurt en München in Duitsland, Salzburg en Villach in Oostenrijk en vervolgens via Bled naar Ljubljana.

Naar het noordoosten van Slovenië

Wanneer je bestemming meer in het noordoosten van Slovenië ligt, kan je bij Nürnberg in Duitsland bij Passau de grens met Oostenrijk oversteken en zo via Graz naar Slovenië rijden.

OPGELET: In Slovenië heb je een vignet nodig, bestel je Slovenië vignet snel en eenvoudig hier online.

Kaartje met autoroutes naar Slovenië

Mooiste stopplekken onderweg naar Slovenië

Wanneer je van de Lage Landen naar Slovenië rijdt, passeer je bovendien enkele mooie plekjes in Duitsland en Oostenrijk. Heb je tijd om je roadtrip wat uit te breiden? Dan kan je enkele leuke tussenstops maken in beide landen. Zo is de lange autotocht draaglijk en kan je vaker de benen strekken.

  • Een leuke stopplek is bijvoorbeeld de Duitse stad München. Wandel rond in het historische centrum, bezoek zeker het plein Marienplatz en het beroemde stadhuis en ga binnen in de Frauenkirche.
  • Even verderop, net in Oostenrijk, kan je Salzburg bezoeken. Het is dé stad van Mozart en een populair decor voor de wereldberoemde film The Sound of Music. Kan jij de filmlocaties van The Sound of Music terugvinden?
  • Wil je de lange tocht naar Slovenië niet in één dag maken? Dan raden we je aan om in een van deze twee steden te overnachten.

Tolwegen in en op weg naar Slovenië

Op je roadtrip naar Slovenië dien je enkele keren tol betalen. Je zal door lange tunnels moeten rijden en daar komt meestal tol bij kijken. De belangrijkste tolweg is die langs de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. Wanneer je naar Slovenië rijdt, kan je de tol contant in euro of met een creditcard betalen. Je verkrijgt het gemakkelijk in Oostenrijkse tankstations. Let wel op, want op de terugweg kan je enkel met cash geld betalen of met een American Express credit card.

Bovenop de tol, moet je ook betalen voor wegenvignetten. Je hebt een wegenvignet nodig om Oostenrijk te doorkruisen en ook om in Slovenië rond te rijden moet je een wegenvignet op je voorruit plakken.

Belangrijk om te weten: Met zo'n wegenvignet krijg je korting of soms zelfs gratis toegang bij verschillende bezienswaardigheden in Slovenië. Houd voor de zekerheid ook het kasticket bij, de politie kan daar soms om vragen.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 april 2024 - MADELON LUCAS

ziet er heel verzorg en netjes uit. Klant was er blij mee

- 25 februari 2024 - Eduard

Mooie en inspirerende gids. Slovenië stond al op mijn to do list. Aankomende vakantie gaat het gebeuren.

- 6 januari 2024 - Kathleen

Zeer inspirerend. Veel tips om te ontdekken onderweg, ook zaken die je niet in elke reisgids terug vindt.

- 31 december 2023 - Maaike Joy

Goed uitgewerkte reisgids. Veel details en volledig opgesteld. Zeker een aanrader!

- 2 november 2023 - bauwens marc

Slovenië is een prachtig land om te doorkruisen met de camper. Veel gratis (of laag tarief) overnachtingsplaatsen met sanitaire zuil. De pr parking aan de rand van Ljubjana is ideaal om met de bus de mooie stad te bezoeken. De grotten van Postojna zijn meer dan een bezoek waard. Ongelooflijk mooi. Het land is overal mooi en verzorgd. Je bent er ook overal welkom. Dat was niet zo in Kroatië. mvg marc en dorine

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?