Dé 15 x mooiste nationale parken van Europa: wat zien en doen in deze natuurparken? Kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste nationale parken van Europa: wat zien en doen in deze natuurparken? Kaartje + foto's

21 februari 2024 in Reisinfo1 reactie

Niets zo ontspannen als een tripje naar de natuur, weg van alle drukte, omgeven door rust en stilte. Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te trekken om bijzonder mooie landschappen te bewonderen. Ook binnen Europa zal de natuurpracht je zeker en vast weten te verrassen.

Ben je benieuwd naar de mooiste nationale parken in Europa? Wij hebben de mooiste nationale parken voor je uitgezocht. Droom alvast weg bij de foto’s alleen al.

Inhoud artikel

  1. Nationaal park Jotunheimen

Het nationaal park Jotunheimen is één van de bekendste natuurgebieden van Noorwegen. Jotunheimen is vooral populair bij wandelaars die het adembenemende berglandschap willen verkennen. Vergeet dus je stevige wandelschoenen zeker niet!

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa.

In het nationaal park lopen 3 bekende wandelroutes voor ervaren wandelaars.

  • De beroemdste is de wandeling naar de bergkam van Besseggen, een wandeling van ongeveer 17 kilometer die je 759 meter hoger brengt. Ervaren wandelaars doen er 5 à 7 uur over om de afstand te overbruggen.
  • Deze wandelroute is erg populair, niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Noren zelf.
  • Bovenaan heb je een indrukwekkend uitzicht over het hooggelegen meer en de fjord. Ontdek nog meer nationale parken in Noorwegen.
  1. Nationaal Park Tatra

Dit nationaal park ligt aan de grens met Slowakije waar een afgescheiden gedeelte van het Tatra gebergte wordt beschermd, met als hoogste bergtop Rysy (2499m boven de zeespiegel). In het Nationaal Park de hoge Tatra zijn beroemde rotsen te ontdekken waarin diepe meren verborgen zitten en het kalksteenmassief bevat talloze grotten. De Grote Sneeuw Grot met gangen van 24 km lang is een van de grootste ter wereld.

Dit is het enige berggebied in het land met een alpien karakter. De flora en fauna zijn buitengewoon rijk en daarom is de hele bergketen beschermt in het kader van het nationaal park. Bovendien kan men hier marmotten, een bruine beer of een adelaar spotten. Verder is zijn bijzondere attracties de talrijke gletsjermeren, gekenmerkt door uitzonderlijke watertransparantie en de watervallen, zoals de grootste - Wielka Siklawa (70 m) en de populaire Wodogrzmoty Mickiewicza. Meer info op de website.

  1. Nationaal park Ojców

In het Nationaal Park Ojców, vind je heel wat natuurlijke bezienswaardigheden en historische pareltjes – en dat allemaal op 24 kilometer van het hart van Krakau. Het park is het kleinste Poolse natuurpark maar heeft toch wat te bieden. Want naast de natuurlijke schoonheid kan je er ook een paar fascinerende grotten bewonderen.

Ciemna, Lokietek en Zbojecka zijn de drukstbezochte, maar er zijn in het park nog meer dan 400 grotten te vinden. Bijzonder rijk is hier de insectenwereld met meer dan 3300 soorten, en in de grotten houden zich verschillende soorten vleermuizen schuil.. Daarnaast zal je tussen de bomen ook af en toe een middeleeuws kasteel zien opduiken.

Het Zamek Pieskowa Skala kasteel met zijn schilderachtige omgeving huisvest verschillende museumtentoonstellingen. En ook een van de twee 15-eeuwse torens die het kasteel van het oosten beschermden, zal je zeker opmerken. Meer info over het middeleeuws kasteel.

  • Wil je liever niet zelf rijden? Je kan het Nationaal Park ook bereiken met de fiets of met de bus (nummer 210)
  • Toegang tot dit nationale park is gratis.
  1. Nationaal park Hardangervidda

Hardangervidda is het grootste nationaal park van Noorwegen en zelfs van heel Scandinavië. Het ligt in het midden van Noorwegen tussen Oslo en Bergen. Op het Hardangervidda-plateau heerst een hooggebergteklimaat waardoor het er altijd koud is. Het nationaal park werd opgericht in 1981 en is uitgegroeid tot een populaire bestemming voor wandelaars, skiërs, vissers en klimmers.

Je kan het nationaal park makkelijk verkennen met de Hardangervidda Scenic Tourist Route, een panoramische autoweg die het Hardangervidda-plateau doorkruist. De meeste wandelingen door het park starten in Odda of Eidfjord. Hardangervidda ligt bezaaid met berghutten en wandelpaden die je zowel alleen als met een begeleider kan ontdekken.

We hebben alle informatie over Hardangervidda verzameld in een handig blogartikel. Je komt er alles te weten over de wandelingen door het park, de autoroute en we geven je een overzicht van de mooiste plekjes.
  1. Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is het op één na grootste nationale park van IJsland. Je kan er onder andere de beroemde Svartifoss waterval, de vallei Mörsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull bezoeken. Dankzij het milde klimaat in de regio is het één van de weinige plaatsen op IJsland waar je een natuurlijk bos kan vinden. Je kan het park bezoeken vanaf de ruime parking en het informatiecentrum.

Er zijn meerdere wandelroutes en trektochten beschikbaar. Als je de tijd hebt, moet je zeker eens een wandeling over de gletsjer maken. In het bezoekerscentrum is er ook een film te zien over de uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan in 1996.

Ooit al eens door een ijsgrot willen wandelen?

Aan de zuidkant van de Vatnajökull zijn er verschillende, spectaculaire en fotogenieke ijsgrotten, die je begeleid kan bezoeken. Je moet op voorhand reserveren. Omdat het uit veiligheidsoverwegingen moet vriezen, is deze activiteit enkel te doen tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart. Breng een paar goede laarzen of wandelschoenen mee; je krijgt immers stijgijzers aangemeten, essentieel om je veilig in de ijsgrot te kunnen bewegen. Vergeet ook niet om warme kleding te dragen. Lees hier meer over ons bezoek aan de ijsgrotten op IJsland.

IJsgrotten bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de IJsgrotten.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Triglav Nationaal Park

Triglav, ook wel gekend als het symbool van Slovenië. Het park is een van de mooiste ongerepte landschappen van Europa. En met een hoogte van 2864 is de Triglav de hoogste berg van het land. Ze zeggen dat een echte Sloveen de berg minstens één keer in zijn leven moet hebben beklommen.

Het Triglav Nationaal Park is een trekpleister voor iedereen. Je wandelt hier door de groene naaldbossen, kristalheldere meren, stille valleien en imposante bergen. Maar ook actievelingen kunnen hun hart hier ophalen door te kajakken, raften, fietsen of skiën.

LEESTIP: Wil je graag alles te weten komen over een bezoekje aan het Triglav Nationaal Park? Lees onze uitgebreide blogpost met alle informatie over je bezoek aan het Triglav Nationaal Park.

  1. De adembenemende Plitvicemeren

De Plitvicemeren zal je ongetwijfeld wel kennen of althans eens van gehoord hebben. En hoe kan dat ook anders? Het is een van de bekendste meren gelegen in het Plitvice Natuurpark. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

  1. Het Durmitor Nationaal Park

Adembenemende natuur

Het Durmitor Nationaal Park omvat een spectaculair landschap van hoge bergen, de Dinarische Alpen, die met pijnbomen begroeid zijn. De steile kliffen duiken naar beneden in de 1000 meter diepe Tara Canyon waar de gelijknamige rivier doorstroomt. Durmitor is het epicentrum van avontuur in Montenegro.

Het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 39.000 hectare en omvat ook 82 kilometer van de Tara River Canyon. Het landschap kreeg vorm door gletsjers, talloze rivieren en ondergrondse beken. Je vindt er de hoogste pieken van Montenegro, alpenweiden, uitgestrekte bossen en ongerepte gletsjermeren die plaatselijk bekend staan als 'bergogen'.

Fauna en flora

Het National Park is echter meer dan enkel een lust voor het oog of een speeltuin voor avonturiers. Het park biedt ook een indrukwekkende biodiversiteit.

  • De zeldzame Europese zwarte den is een van de opvallendste voorbeelden van de lokale flora, maar er zijn ook meer dan 1600 soorten vaatplanten in het Durmitor-massief waarvan veel zeldzaam zijn en enkel hier voorkomen.
  • Er leven ook grote zoogdieren in het park zoals de bruine beer, de grijze wolf en de Europese wilde kat.
  • Daarnaast werden er ook 130 vogelsoorten geregistreerd waarvan de steenarend, de slechtvalk en de auerhoen de bekendste zijn.
  • Vissoorten omvatten onder meer de bedreigde Donau-zalm.

VERBLIJFTIP: Overnacht op een prachtige plek in Žabljak kies dan voor Casa di Pino Eco Lodge, deze ligt vlakbij het Durmitor nationaal park en heeft een prachtig interieur en lekker eten. Dit is de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Nationaal Park Teide

Ook in Tenerife vind je een mooi natuurpark, Nationaal Park Teide. Het is het derde oudste en grootste nationaal park van Spanje. Het is als het ware een waanzinnige natuur in het hartje van Tenerife. Het unieke landschap van kraters, vulkanen en gefossiliseerde lava, alsook de indrukwekkende piek zelf, maken dit zeker tot een van de meest indrukwekkende en bijblijvende bezienswaardigheden van Tenerife.

  • Er is een uitgebreid wandelnetwerk en oriëntatiepunten vanwaar je kan genieten van onvergetelijke uitzichten. Dit zeer diverse gebied schittert het hele jaar door en je geraakt er van eender welk punt op het eiland.
  • Je kan de top van de Teide beklimmen, hoewel dit alleen aangewezen is als je fit, gezond en goed getraind bent.
  • Goed nieuws, je kan ook naar boven met een kabelbaan (koop je tickets online), zo heeft iedereen de mogelijkheid om te genieten van de ronduit adembenemende uitzichten over Tenerife.
  • Bezoek er zeker eens de El Teide vulkaan, de hoogste vulkaan van de Canarische Eilanden.
  • Het Teide Nationaal Park is zowel letterlijk als figuurlijk een hoog(te)punt van je bezoek aan Tenerife of de Canarische Eilanden.

Onze tip: Koop je tickets voor een bezoek aan het Teide Nationaal Park online.

  1. Het Nationaal Park Sächsische Schweiz

In het oosten van Duitsland, nabij de grens met Tsjechië ligt het prachtige natuurpark Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland). Dit is zonder twijfel een van de mooist en meest bijzondere gebieden in Duitsland. Je kan er langs de bijzondere rotsformaties wandelen die zo typisch zijn voor dit gebergte.

Een van de meest iconische beelden hier is dit met de Basteibrücke, wedden dat je ook al zin hebt om hiernaartoe te vertrekken? Sinds 1990 is dit gebied een nationaal park geworden. Ga mee met een tour vanuit Dresden voor € 29.

  1. Nationaal Park Bialowieża

Op de grens van Polen en Wit-Rusland is het Woud van Bialowieża gelegen. Dit is het grootste en laatste oerbos van Europa en geeft daardoor een beeld van hoe grote delen van West-Europa er vroeger uitzagen. Het bestaat uit een uitgestrekt en woest gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waarbij je onder andere oude eikenbomen van ruim 500 jaar oud kan vinden.

Het park Bialowieża is verder beroemd om de ongeveer 300 wisents die er te zien zijn. Deze Europese Bizons zijn de grootste zoogdieren van Europa en de kuddes die in Bialowieża te vinden zijn zijn de laatste die nog in het wild leven. Verder kan je in het park ook herten, lynxen, wolven, steenarenden en vele andere vogels spotten.

Het woud was vroeger het jachtgebied van de Russische tsaar en werd toen al beschermd, maar sinds 1932 is het officieel een nationaal park en mag er niet gekapt of gejaagd worden. Hiermee is het een van de oudste nationale parken van Europa. Het park is alleen met een gids te bezoeken om er zo voor te zorgen dat bezoekers voorzichtig met de natuur hier omgaan.

  1. Nationaal park Jostedalsbreen

Het nationaal park Jostedalsbreen werd opgericht om de Jostedalsbreengletsjer te beschermen. Die gletsjer bedekt bijna de helft van het park en is ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. In totaal is de gletsjer 80 kilometer lang en op sommige plaatsen is het ijs meer dan 500 meter dik. Je kan er uitdagende wandelingen maken of de gletsjer gewoon bewonderen vanop verschillende uitkijkpunten.

Geïnteresseerd in het nationaal park Jostedalsbreen? Lees ons blogartikel over Jostedalsbreen en kom er alles over te weten!
  1. Krka Nationaal Park

Het Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka dat door het gebied stroomt en staat bekend om de watervallen. Het park bestaat uit veel groen, maar ook uit ruige diepe kloven van kalksteen waardoor stroomversnellingen trekken en watervallen vallen.

De grootste bezienswaardigheid van het park is de Skradinski Buk. Dit is de grootste waterval van het Krka Nationaal Park en is maar liefst 100 m breed en 42 m hoog, waarbij het water in 5 trappen naar beneden valt. Verder kan je in het park nog verschillende andere watervallen vinden, zoals de Soški Slap, maar ook grotten, watermolens en zelfs het Visovac klooster op het eiland midden op een meer.

Wil je graag dit nationaal park bezoeken? Reserveer je tickets best op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je alles uit je bezoek halen. Bekijk alle excursies en georganiseerde tours in voor het Krka Nationaal Park.

  1. Dolomieten

Het noordoosten van Italië wordt gekenmerkt door de Dolomieten, de bergketen die bekend staat om de unieke vormen en de ruige bergtoppen. Het prachtige berggebied staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schitterende vakantiebestemming voor zowel in de zomer als in de winter.

  • Tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie kan hier uitstekend geskied worden, terwijl je hier in de warmere maanden heerlijk kan wandelen, fietsen of bergbeklimmen.
  • Je kan in het gebied van Noord-Italie verkennen met onze rondreis, ga er genieten van de hoge bergtoppen zoals de Drei Zinnen en de Peilerkofel, de uitgestrekte bossen in natuurgebieden zoals het Fanes-Sennes-Prags park, en prachtige meren zoals de Pragser Wildsee.
  1. Parc National des Pyrénées

Het Parc National des Pyrénées is het enige Franse nationale park in de Pyreneeën. Het beschermde grondgebied ligt tegen het Spaanse nationale park Ordesa y Monte Perdido aan, waarmee het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is genoteerd. Het park werd in 1967 opgericht om de biodiversiteit van het gebied te kunnen beschermen.

Het nationale park Pyreneeën is maar liefst 458 km2 groot. Binnen het park zijn verschillende prachtige natuurlijke bezienswaardigheden te vinden, zoals verschillende keteldalen, meren en bergtoppen. Je kan hier dan ook uitstekend wandelen. Tijdens een bezoek aan het park is het goed mogelijk dat je wild spot, want er leven maar liefst 70 verschillende soorten zoogdieren, waaronder lynxen, beren, wolven, gemzen en meer.

  1. Zelf de nationale parken bezoeken met onze gratis reisgidsen

Wil jij ook de mooiste nationale parken in Europa bezoeken? Dat kan ... download onze gratis reisgidsen, zo kan je starten met je reis uit te stippelen.

  1. Kaartje mooiste nationale parken van Europa

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 21 september 2021 - Wiljan

Mooie routes voor als ik in de nabije toekomst kan gaan reizen met de camper of motor!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?