De 8 x mooiste grotten en watervallen van Slovenië: Onze tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 8 x mooiste grotten en watervallen van Slovenië: Onze tips + info

24 maart 2023 in Slovenië2 reacties

Slovenië staat gekend voor zijn beeldige natuur, er zijn dan ook heel wat prachtige grotten en watervallen te vinden, verspreid over het hele land. Om het makkelijker te maken voor jou om deze te vinden hebben wij de mooiste grotten en watervallen van Slovenië in een overzicht gezet.

Inhoud artikel

  1. De schilderachtige Vintgar Gorge

Tot 1890 was de adembenemende 1,6 km lange Vintgar Gorge, die ten noorden van het meer van Bled ligt, grotendeels onbereikbaar. In 1893 werd de kloof echter voorzien van houten wandelpaden en bruggen, die daarna voor het publiek toegankelijk werden gemaakt. Later werden deze de Žumer Galleries genoemd. Deze ongelooflijk schilderachtige plek langs de turquoise kleurige rivier, heeft sindsdien al veel toeristen in vervoering gebracht.

Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk). Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel). De Vintgar kloof is enkel te voet toegankelijk.

TIP: Wie wil kan met een e-bike vanuit Bled naar de Vintgar kloof fietsen, boek deze leuke fietstour hier online

  1. Op bezoek bij de duivel in de Pekel Jama

Als je veel verbeelding hebt, kun je het gezicht van de duivel zien boven de ingang van de Pekel Jama of Hell Cave, hoewel de hel zich daar niet bevindt. De grot is meer dan 3 miljoen jaar oud, en er werden ook restanten van de eerste bewoners, de Neanderthalers, gevonden. Je vindt er een grot die thuis is geworden voor vele interessante levensvormen die zich hebben aangepast aan het leven in een grot. De grot heeft een droog en een nat gedeelte. In het natte gedeelte vind je een ondergrondse waterval en het droge gedeelte huist interessante rotsformaties.

  1. De tunnels en grotten van de Postojna Cava

De Postojna Cave is een adembenemend grottensysteem en is één van de meest populaire attracties in Slovenië. Het tweede langste grottenstelsel van het land werd officieel geopend in 1819 met het bezoek van de Oostenrijkse keizer Ferdinand I. Sindsdien heeft dit grottensysteem al meer dan 37 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Je kan er meer dan 20 kilometer aan tunnels, galerijen, grotten en doorgangen vinden die een diepte hebben tot 115 meter. Dit fenomeen is ontstaan door de Pivka Rivier.

Dit filmpje werd gemaakt door www.hansenel.nl

  1. De 45 ondergrondse meren van de Križna Jama

In de Lož Valley, onder Cross Mountain kun je de Križna Jama of Cross Cave, vinden, die ook bekend staat als de Cold Cave. De grot is genoemd naar de vlakbij gelegen Holy Cross Church in Podlož. De grot is beroemd vanwege de 45 ondergrondse meren met smaragdgroen water. Je kunt de grotmeren ontdekken per boot tijdens een begeleide tour.

  1. De wonderbaarlijke Škocjan Caves

De Škocjan Caves is één van de meest bekende toeristische attracties in Slovenië. Dit grottensysteem maakt deel uit van de UNESCO lijst en zou één van de grootste onderaardse kloven ter wereld zijn. Het grottensysteem is een fantastisch fenomeen en er is een uniek ecosysteem te vinden. Dit zorgt er voor dat het heel belangrijk is voor wetenschappers.

In de Škocjan Caves vind je meren, kloven, natuurlijke bruggen en ondergrondse watervallen. De Škocjan Caves liggen nabij de kust van Slovenië, en dus ideaal als daguitstap vanuit Triëst of Koper.

  1. Het grote zinkgat van Risnik

Risnik Sinkhole is een groot zinkgat dat niet echt bekend is bij toeristen, maar wel heel populair is bij de plaatselijke bevolking. Het zinkgat is een geografisch verschijnsel dat tot stand kwam toen er een onderaardse grot instortte. De Risnik Sinkhole is de laatste jaren heel populair geworden bij lokale klimmers en is de ideale locatie als je een wandeling wil maken tijdens je reis op een mooie locatie.

  1. De waterval van Slap Kozjak

Slap Kozjak is een must-see natuurlijke attractie langs de rivier de Soča. De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling erheen is bijna net zo mooi als de plek zelf en als het water warm genoeg is, kun je er zelfs zwemmen.

  1. De adembenemende Savica Waterval

De Savica waterval is 78 meter hoog en valt van de steile kliffen van Komarča. Je geraakt er door voorbij Ukanc te rijden. Parkeer je wagen op de parkeerplek naast het restaurant. Vandaar kun je de gemarkeerde wandelroute nemen. Kom je met de boot, dan kan je vanuit Ukanic naar de waterval wandelen. Vanaf het ticketoffice, doe je de 500 treden in ongeveer 30 minuten (enkel) om bij de waterval uit te komen. Neem in de zomer zeker voldoende te drinken mee en trek je beste stapschoenen aan. Het is een stevige klim.

  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 juli 2020 - E van der Es

de Slap Peričnik is een leue waretval vlakbij Mojstrana, waar je achterlangs kan lopen, Mojstrana is sowieso de moeite waard als je vanuit een locatie vakantie houdt. Mooi wandelgebied, en daguitstapjes naar Bled en/of Ljubljana.

- 1 oktober 2019 - Ad de Leeuw

Heel duidelijke omschrijvingen van de bezienswaardigheden en de routes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?