Citytrip Maribor bezoeken: 8 x bezienswaardigheden + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Maribor bezoeken: 8 x bezienswaardigheden + tips!

20 april 2021 in Slovenië0 reacties

Maribor is na Ljubljana de grootste stad van Slovenië. De stad staat vooral gekend voor zijn wijn en zijn prachtige landschappen rondom de stad. Het nabijgelegen Pohorje-gebergte zorgt er voor dat er in de winter heel wat skiërs hier te vinden zijn. Toch is er in de zomer hier ook heel wat te doen. Wij maakten alvast een overzicht van de beste bezienswaardigheden in Maribor.

Inhoud artikel

  1. De middeleeuwse Water Tower

De middeleeuwse, versterkte Water Tower dateert van 1555. Deze ligt aan de Drava Rivier en is gebouwd als onderdeel van de verdediging van de stad in de late renaissance. Het is tevens het eerste wijnhuis van Slovenië en functioneert tegenwoordig nog gedeeltelijk als slijterij. De bovenverdieping wordt gebruikt voor wijnproeverijen.

  1. Eén van de oudste synagogen van Europa in Maribor

De Maribor Synagogue is één van de oudste synagogen van Europa en één van de twee synagogen die nog in Slovenië over zijn. De eerste documenten die melding maken van de synagoge dateren van 1429 en er wordt gedacht dat de synagoge ergens in de 14e eeuw gebouwd werd. Vroeger was de synagoge onderdeel van een heel complex dat ook een begraafplaats, rabbihuis en tamoedschool omvatte. Nu is het een museum met een tentoonstelling over de Joodse gemeenschap in Maribor.

  1. De Plague Column ter nagedachtenis van de pestepidimie

De Plague Column domineert het centrale plein van Maribor. Hier werd in 1680 voor het eerst een zuil opgericht door gelovige stadsbewoners aan het einde van de pestepidemie die het leven kostte aan een derde van de bevolking. De oorspronkelijke zuil dateert van 1681, maar werd in 1743 vervangen door dit barokke meesterwerk van de Duitse beeldhouwer Joseph Straub. Bovenop de witte marmeren zuil staat een verguld standbeeld van de Maagd Maria. Bij de sokkel wordt de zuil omringd door 6 heiligen.

  1. De oudste wijnrank ter wereld

In Maribor kan je de oudste wijnrank ter wereld vinden. The Guinness Book of Records heeft dit ook bevestigd. Er wordt gezegd dat de wijnrank meer dan 400 jaar oud is en in die tijd nogal wat flessen Sloveense wijn heeft voortgebracht. Stukken van de wijnrank zijn als cadeau geschonken aan hoogwaardigheidsbekleders die Slovenië bezochten. In het gebouw vind je ook een wijnmuseum en proeverijkamer. Je kan de wijnkelder (één van de grootste in Europa) uit 1844 bezoeken en je er een weg banen tussen de vaten en de met spinnenwebben bedekte wijnflessen. De wijnkelder is ruim anderhalve kilometer lang en loopt onder het stadscentrum van de stad.

  1. De Kathedraal van Maribor

De roomskatholieke Maribor Cathedral is gebouwd in romaanse, gothische en barokke stijlen. Het romaanse hoofdschip van de kathedraal dateert uit de late 12e eeuw. Later zijn de gothische kruisgewelven, het grote koor en twee zijschepen toegevoegd. Nog later werden ook de kapel van Sint Franciscus Xaverius en de kapel van het Heilige Kruis toegevoegd, in barokke stijl.

  1. Het Kasteel van Maribor

Maribor Castle, een groot landhuis, werd tussen 1478 en 1483 gebouwd in opdracht van Keizer Frederik III. Het vormde oorspronkelijk een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, waarna het later een statig landhuis werd. Opmerkelijk is het imposante, barokke trappenhuis, de Loretto Kapel en de Feestzaal, waar je prachtige kunstwerken en muurschilderingen kan zien. Het kasteel is nu een regionaal museum met een aantal interessante tentoonstellingen.

  1. Straat in de vorm van een hartje

Op ontdekking tussen de wijnranken van de Štajerska regio? Hier kan je de hartvormige weg vinden die tussen de wijngaarden slingert. Deze weg brengt je naar de toeristische boerderij op de top van de heuvel, dichtbij de Oostenrijkse grens. Vanop de top kan je een van de panoramische en wandelpaden volgen en genieten van het prachtige uitzicht over de omliggende heuvels van Svečina. Proef er zeker een lokale wijn.
Wil je graag de hartvormige weg zien? Dan moet je naar het klein dorpje Špičnik. Stop bij het huis met het adres Špičnik 1, met een van de mooiste uitzichten ter wereld. Klik hier voor het adres op Google Maps

  1. Maribor Island

Maribor Island is een plek ten westen van het centrum waar locals komen om te genieten van het mooie weer. Er is een buitenzwembad en een wandelpad rond het eiland. Je kan er bijzondere flora en fauna ontdekken op het grootste riviereiland van het land.

  1. Waar verblijven in Slovenië?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw reis in Slovenië? Dan heb je heel wat keuze. Een appartement of hotel in Ljubljana. Bekijk onze lijst van onze 5 favoriete glampings rond Bled, of de mooiste hotels en glampings in Bohinj, wedden dat je er ook wil verblijven!

Of ontdek de natuur in het Triglav National Park, en verblijf er in de wolken (letterlijk en figuurlijk).

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?