13 x mooiste bezienswaardigheden in Maribor: wat zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Maribor: wat zien & doen? + verblijftips

17 februari 2024 in Slovenië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Slovenië + verblijftips

Maribor is gelegen aan de Drava rivier en is na Ljubljana de grootste stad van Slovenië. De stad staat vooral gekend voor zijn heerlijke wijnen en de prachtige landschappen.

Het nabijgelegen Pohorje-gebergte zorgt er voor dat er in de winter heel wat skiërs hier te vinden zijn, maar ook in de zomer valt er heel wat te zien en te beleven. Wij maakten alvast een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Maribor.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Maribor

Maribor is een stad in het noordoostelijke deel van Slovenië. Het ligt vlakbij de rivier de Drava, op 35 km van Ptuj en 97 km van Ljubljana, de Sloveense hoofdstad. Wil je graag Maribor en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Slovenië als leidraad.

 1. De middeleeuwse Water Tower

De middeleeuwse, versterkte Water Tower dateert uit 1555. Deze ligt aan de Drava Rivier en is gebouwd als onderdeel van de verdediging van de stad in de late renaissance. Het is tevens het eerste wijnhuis van Slovenië en functioneert tegenwoordig nog gedeeltelijk als slijterij. De bovenverdieping wordt nog steeds gebruikt voor wijnproeverijen.

WANDELING: Zie de mooiste plekjes van de stad met onze uitgestippelde wandelroute door Maribor.

 1. Eén van de oudste synagogen van Europa

De Maribor Synagogue is één van de oudste synagogen van Europa en één van de twee synagogen die nog in Slovenië over zijn. De eerste documenten die melding maken van de synagoge dateren van 1429 en er wordt gedacht dat de synagoge ergens in de 14e eeuw gebouwd werd.

Vroeger was de synagoge onderdeel van een heel complex dat ook een begraafplaats, rabbihuis en tamoedschool omvatte. Nu is het een museum met een tentoonstelling over de Joodse gemeenschap in Maribor. Meer info op de website.

 1. De Plague Column ter nagedachtenis van de pestepidimie

De Plague Column domineert het centrale plein van Maribor

Hier werd in 1680 voor het eerst een zuil opgericht door gelovige stadsbewoners aan het einde van de pestepidemie die het leven kostte aan een derde van de bevolking. De oorspronkelijke zuil dateert van 1681, maar werd in 1743 vervangen door dit barokke meesterwerk van de Duitse beeldhouwer Joseph Straub. Bovenop de witte marmeren zuil staat een verguld standbeeld van de Maagd Maria. Bij de sokkel wordt de zuil omringd door 6 heiligen.

OVERNACHTINGSTIP: Gentry11 Rooms&More is een duurzame bed & breakfast met een terras en uitzicht op de binnenplaats in Maribor.

 1. De oudste wijnrank ter wereld

In Maribor kan je de oudste wijnrank ter wereld vinden. The Guinness Book of Records heeft dit ook bevestigd. Er wordt gezegd dat de wijnrank meer dan 400 jaar oud is en in die tijd nogal wat flessen Sloveense wijn heeft voortgebracht. Stukken van de wijnrank zijn als cadeau geschonken aan hoogwaardigheidsbekleders die Slovenië bezochten.

In het gebouw vind je ook een wijnmuseum en proeverijkamer. Je kan de wijnkelder (één van de grootste in Europa) uit 1844 bezoeken en je er een weg banen tussen de vaten en de met spinnenwebben bedekte wijnflessen. De wijnkelder is ruim anderhalve kilometer lang en loopt onder het stadscentrum van de stad. Meer info op de website.

 1. De rooms-katholieke kathedraal van Maribor

De roomskatholieke Maribor Cathedral is gebouwd in romaanse, gothische en barokke stijlen. Het romaanse hoofdschip van de kathedraal dateert uit de late 12e eeuw. Later zijn de gotische kruisgewelven, het grote koor en twee zijschepen toegevoegd. Nog later werden ook de kapel van Sint Franciscus Xaverius en de kapel van het Heilige Kruis toegevoegd, in barokke stijl.

 1. Old Bridge of Maribor

Old Bridge of Maribor is één van de meest bekende plekken in Maribor. De brug is 166 meter lang en heeft 3 stalen bogen die de gehele lengte van de rivier de Drave overspannen. De brug werd in 1913 gebouwd en is tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en daarna gedeeltelijk herbouwd. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden er nog verdere renovaties aan uitgevoerd.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met onze reisgids Slovenië.

 1. Judgement Tower

Judgement Tower, onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, staat er nu net zo bij als toen hij in 1540 gebouwd werd. Er zijn wat aanpassingen aan de toren gedaan in de 17e eeuw en later in de 19e eeuw. De toren is in de jaren dertig van de vorige eeuw gedeeltelijk afgebrand maar werd in 1950 weer gerestaureerd naar het originele ontwerp.

 1. Basiliek van Onze Moeder van Barmhartigheid

Het indrukwekkende, uit rode bakstenen opgetrokken gebouw is moeilijk te missen als je door het oude centrum van Maribor slentert. Ook bekend als Basilica of Our Mother of Mercy, is deze Franciscan Church één van de belangrijkste kerkelijke gebouwen in de stad. Het interieur is licht en ruim met een aantal interessante muurschilderingen en mozaïeken.

 1. Bezoek het kasteel van Maribor

Maribor Castle, een groot landhuis, werd tussen 1478 en 1483 gebouwd in opdracht van Keizer Frederik III. Het vormde oorspronkelijk een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, waarna het later een statig landhuis werd. Opmerkelijk is het imposante, barokke trappenhuis, de Loretto Kapel en de Feestzaal, waar je prachtige kunstwerken en muurschilderingen kan zien. Het kasteel is nu een regionaal museum met een aantal interessante tentoonstellingen. Meer info op de website.

 1. Straat in de vorm van een hartje

Op ontdekking tussen de wijnranken van de Štajerska regio? Hier kan je de hartvormige weg vinden die tussen de wijngaarden slingert. Deze weg brengt je naar de toeristische boerderij op de top van de heuvel, dichtbij de Oostenrijkse grens. Vanop de top kan je een van de panoramische wandelpaden volgen en genieten van het prachtige uitzicht over de omliggende heuvels van Svečina. Proef er zeker een lokale wijn.

 1. Maribor Island

Maribor Island is een plek ten westen van het centrum waar locals komen om te genieten van het mooie weer. Er is een buitenzwembad en een wandelpad rond het eiland. Je kan er bijzondere flora en fauna ontdekken op het grootste riviereiland van het land.

RONDREIS: Ontdek de mooiste plekjes van Maribor tijdens onze 10-daagse rondreis door Slovenië.

 1. Pyramida, een populaire recreatieplek

De Pyramida, of Pyramid hill, is een populaire recreatieplek. Een wandeling van een half uur brengt je naar de top, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de stad.

Tot 1784 was dit de plek van het Upper Maribor Castle. Het kasteel werd rond 1790 afgebroken en de ruïnes werden gebruikt om in de decennia erna een piramide-achtige obelisk te maken. Het is dit bouwwerk dat de heuvel haar naam heeft gegeven. In 1821 werd het bouwwerk vervangen door een kapel gewijd aan de Maagd Maria. De fundamenten van het oorspronkelijke kasteel zijn nog steeds te zien.

 1. Waar overnachten in Maribor?

Ben je van plan om meerdere dagen in Maribor te verblijven en ben je op zoek naar een aangename verblijfplaats? In het centrum van Maribor vind je zowel gezellige vakantiehuizen, B&B's als hotels voorzien van alle luxe en comfort. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het aanbod hotels in Maribor online.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 januari 2023 - Annie Spank

Heel fijn de uitleg over vinget en tol kastje boven de 3500kg

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?