21 x mooiste bezienswaardigheden in Baden-Württemberg: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden in Baden-Württemberg: wat zien & doen?

27 februari 2024 in Duitsland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Baden-Württemberg + verblijftips

Baden-Württemberg is een prachtige deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. De regio staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en adembenemende natuur. Steden als Stuttgart, Karlsruhe en Freiburg bieden een boeiende mix van geschiedenis en moderniteit, het Zwarte Woud is een paradijs voor wandelaars en kunstliefhebbers kunnen genieten van geprezen musea en kastelen die tot de verbeelding spreken.

Benieuwd naar wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Baden-Württemberg.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. Het wordt begrensd door Frankrijk in het westen, Zwitserland in het zuiden, Beieren in het oosten, en Rijnland-Palts in het noorden. Je kan de Stuttgart, de hoofdstad van deze deelstaat is makkelijk te bereiken vanuit Brussel (550 km - 6u30 rijden).

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Baden-Württemberg op de kaart

  1. Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern is een indrukwekkend kasteel dat eeuwenlang dienst deed als de uitvalsbasis van de machtige Hohenzollern-dynastie. Het bouwwerk stamt oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar werd door de eeuwen heen meerdere malen verwoest en herbouwd. Het huidige neogotische ontwerp dateert grotendeels uit de 19e eeuw.

Je bezoekt het kasteel niet alleen voor de buitenkant. Hier word je namelijk getrakteerd op een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap en binnenin herbergt het kasteel een museum die de rijke geschiedenis van de Hohenzollerns en het kasteel belicht. Voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur is Burg Hohenzollern een boeiende bestemming die een diepgaande blik werpt op de Hohenzollerns. Ze waren bijzonder invloedrijk en de familie leverde verschillende keizers van het Duitse Rijk. Meer info op de website.

  1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een betoverende toeristische bestemming. We denken bij het Zwarte Woud misschien vooral aan de uitgestrekte sprookjesbossen, maar dit stukje Duitsland staat ook bekend om zijn schilderachtige dorpjes en eeuwenoude tradities. De regio is doorspekt met folklore en ambacht.

Bewonder de traditionele vakwerkhuizen, de beroemde klokken van het Zwarte Woud en proef en de lokale lekkernijen. Een heerlijke Schwarzwälder Kirschtorte (Zwarte Woudtaart) mag zeker niet ontbreken.

RONDREIS: Er valt zoveel te zien en te beleven in het Zwarte Woud. Ontdek de mooiste plekjes tijdens onze uitgestippelde autoroute door het Zwarte Woud. Deze route brengt je van het noorden tot het uiterste zuiden, inclusief een bezoekje aan Baden-Baden, Karlsruhe en Freudenstadt maar ook langs watervallen, meren en adembenemende uitzichtpunten.

Het Zwarte Woud, een wandelparadijs

Het Zwarte Woud is natuurlijk ook een paradijs voor wandelliefhebbers, met talloze goed gemarkeerde wandelroutes die door de weelderige bossen slingeren en pittoreske dorpjes doorkruisen. Een van de bekendste wandelroutes is de Schluchtensteig (meer info over deze wandelroute).

Deze meerdaagse route neemt wandelaars mee door indrukwekkende kloven en langs watervallen, en biedt adembenemende uitzichten op de natuurlijke schoonheid van het Zwarte Woud. Wil je liever korte wandelingen maken, ontdek dan hier de mooiste wandelingen in het Zwarte Woud.

  1. Heidelberg

Heidelberg, gelegen langs de schilderachtige oevers van de rivier de Neckar, is een absolute must-see in Baden-Württemberg. Deze Duitse stad is doordrenkt van geschiedenis en charme. Dat zie je van overal in de stad wanneer je omhoog kijkt naar het Heidelberger Schloss, een indrukwekkend kasteel dat hoog boven de stad uittorent.

Maar ook in het stadscentrum, de Alte Brücke, valt er veel te zien

  • De karakteristieke vakwerkhuizen nodigen bezoekers uit om door smalle straatjes te dwalen, te winkelen in de Hauptstrasse en te genieten van de lokale keuken in gezellige cafés die achter al die romantische gevels verstopt liggen.
  • De universiteit van Heidelberg, gesticht in 1386, houdt de stad jong, terwijl de Philosophenweg, met zijn adembenemende uitzichten, wandelaars zal kunnen bekoren.
  • Cultuurliefhebbers moeten zeker nagaan of er evenementen georganiseerd worden in de Heidelberger Thingstätte, een amfitheater op de Heiligenberg met uitzicht op de stad.

RONDLEIDING: Ontdek zoveel mogelijk van de stad tijdens deze rondleiding door de oude binnenstad van Heidelberg, inclusief een kasteelbezoek.

  1. Stuttgart

Stuttgart, de hoofdstad van Baden-Württemberg heeft bezienswaardigheden zat. Het Neues Schloss bijvoorbeeld, is een indrukwekkend barok paleis dat bezoekers meeneemt op een reis door de koninklijke geschiedenis van Stuttgart. Voor autoliefhebbers is er het Porsche Museum. Je ziet er de evolutie van Porsche-voertuigen, van vroege ontwerpen tot hedendaagse iconen.

De Staatsgalerie Stuttgart is dan weer een must-visit voor kunstliefhebbers. In de uitgebreide collectie Europese schilderijen, daterend van de 14e tot de 21e eeuw, vind je werken van meesters zoals Rembrandt, Monet en Picasso.

WANDELTOUR: Ontdek nog meer culturele hoogtepunten van Stuttgart, naast de Staatsgalerie tijdens een begeleide kunst- en cultuur wandeling door Stuttgart.

Voor een ontspannen uitje moet je naar de Wilhelma Zoo en Botanische Tuin, een van de oudste dierentuinen ter wereld. Het beste uitzicht over de stad heb je vanop de Fernsehturm Stuttgart, de televisietoren van de stad, uitgerust met een observatiedek op ongeveer 150 meter hoogte (tickets kan je hier bestellen). Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, auto's of natuur, Stuttgart zal je verwachtingen inlossen.

  1. Gengenbach

Gengenbach is een van de vele charmante stadjes die je kan vinden in het Zwarte Woud. De historische oude binnenstad van Gengenbach is een levendig voorbeeld van hoe middeleeuws Duitsland eruit heeft gezien. De goed bewaard gebleven vakwerkarchitectuur, kleurrijke gevels en geplaveide straten spreiden zich uit rondom het historische marktplein.

Wandel rond door al dat moois en snuif de aangename sfeer op. Kom je in de kerstperiode? Dan mag je hier een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland verwachten. De hele stad lijkt dan wel het decor van een kerstfilm.

Gengenbach ligt aan de wijnroute van Baden en is dus een uitstekende uitvalsbasis om de schitterende wijnen van Baden-Württemberg te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Distillery & Winery Wild, een familie gerunde distilleerderij en wijnmakerij in Gengenbach - Strohbach.
  1. Het Bodenmeer (Bodensee)

Het Bodenmeer, gelegen op het grensgebied van Duitsland, Zwitserland, en Oostenrijk, is een betoverende bestemming die je zeker moet aanstippen. Dit meer is een van de grootste van Europa en ook een van de mooiste en interessantste. De groene heuvels worden er weerspiegeld in het helderblauwe water en aan de oevers pronken schitterende steden zoals Lindau, Konstanz, Bregenz en Friedrichshafen. Het Bodenmeer staat garant voor een mix van culturele ontdekkingen, historische bezienswaardigheden en weelderige natuur.

  • Een van de hoogtepunten van het Bodenmeer is het eiland Mainau, ook wel bekend als het "Bloemeneiland". Hier kunnen bezoekers genieten van een kleurrijke weelde aan bloemen en planten rondom een betoverend kasteel.
  • Of ga naar het eiland Reichenau, dat bekend staat om zijn middeleeuwse kloosters en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Watersportliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen op het Bodenmeer. Je kan er zeilen, windsurfen en kajakken.
  • Ook de spectaculaire Rijnwatervallen bij Schaffhausen en de paalwoningen bij Unteruhldingen, één van de grootste openluchtmusea ter wereld, zijn absoluut een bezoekje waard.
  • Of ga fietsen langs de oevers van het meer. En dan hebben we het nog niet gehad over de gerenommeerde wijnhuizen die langs de oevers pronken. Er valt hier ontzettend veel te doen.

LEESTIP: Ontdek de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden aan het Bodenmeer.

  1. Karlsruhe

Karlsruhe is bijna synoniem met het Karlsruher Schloss, het symbolische paleis van de stad. Het imposante bouwwerk huist vandaag het Badisches Landesmuseum. Het wordt omringd door de uitgestrekte Schlossgarten, een gigantisch park waar het op een zonnige dag heerlijk vertoeven is.

Een andere opvallende attractie is het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), waar bezoekers worden ondergedompeld in interactieve kunst en mediakunsttentoonstellingen die de grenzen van creativiteit verkennen. Of ga naar de top van de Turmberg voor een onvergetelijk uitzicht over de ruime omgeving.

VERBLIJFTIP: 133 Boutique Hotel, gelegen op een toplocatie in het stadscentrum, biedt ruime kamers in boetiekstijl, een gezellig restaurant en een bar. 's Ochtends kan je de dag beginnen met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Ulm

Ulm, gelegen aan de oevers van de rivier de Donau, staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, historische betekenis en levendige atmosfeer. De belangrijkste attractie is de Ulm Minster, de hoogste kerktoren ter wereld. Deze gotische kathedraal domineert de skyline. En het beste van allemaal: je kan die toren beklimmen. De prachtige gewelfde plafonds, middeleeuwse kunst en het intrigerende astronomische uurwerk zijn andere reden om de kerk zeker aan je to-do-lijst toe te voegen.

Maak verder nog een wandeling door de Fischerviertel (Visserswijk), een sfeervol stukje van de stad met goed bewaard gebleven vakwerkhuizen en smalle straatjes vol lokale ambachtswinkels, gezellige cafés en de schilderachtige omgeving van de Donau. Amateurchefs zullen de Ulmse Broodoven weten te smaken, een historische broodbakoven uit de 14e eeuw die nu dient doet als bakkersmuseum (meer info op de website).

WANDELING: Boek een stadswandeling door Ulm met bezoek aan de kloosterkerk.

  1. Freiburg im Breisgau

Freiburg im Breisgau is de zonnigste stad van Duitsland en staat bekend staat om zijn middeleeuwse charme. Een opvallende bezienswaardigheid is de Freiburger Münster, de gotische kathedraal met een markante toren die uitkijkt over de stad. Je kan deze beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad en de aangrenzende Münsterplatz.

Dit plein, omringd door de Fischbrunnen en historische gebouwen, is de perfecte plek om de lokale lekkernijen te proeven in een van de restaurants. Voor groen moet je naar de nabijgelegen Schlossberg, een groene oase met wandelpaden.

Freiburg im Breisgau staat niet alleen bekend om zijn historische must-sees, maar ook om zijn levendige studentenpopulatie. En al dat jong geweld zorgt voor een energieke en culturele sfeer die in de stad.

WANDELTIP: Verken Freiburg met onze stadswandeling, deze brengt je langs de mooiste plekjes van de stad.

  1. Schloss Lichtenstein

Het sprookjesachtig Schloss Lichtenstein kasteel bekleedt op majestueuze wijze een rotsachtige richel in de Schwäbische Alb (Zuid-Duitsland). Het wordt ook wel eens het "Witte Kasteel van Württemberg" genoemd vanwege zijn opvallende witte gevel.

Het kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw in romantische stijl als eerbetoon aan middeleeuwse bouwkunst. Het ontwerp werd eveneens geïnspireerd op literaire werken uit die tijd. Meer info op de website.

Een bezoek aan het Slot Lichtenstein

  • De imposante torens, kantelen en sierlijke details van Slot Lichtenstein nemen bezoekers mee terug in de tijd naar een periode van ridders en jonkvrouwen.
  • Binnenin herbergt het kasteel een rijke collectie kunst en historische artefacten, waaronder wapens, meubels en schilderijen, die de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners illustreren.
  • De sfeer in het kasteel ademt romantiek en nostalgie, waardoor het een niet-te-missen bestemming is voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.
  • Het kasteel wordt omringd door weelderige bossen, ideaal voor een mooie wandeling.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Duitsland.

  1. Schwäbische Alb

Bezoek je het Slot Lichtenstein, neem dan ook de tijd om de Schwäbische Alb te verkennen. De regio wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, beboste valleien en kalksteenplateaus. Het is een geologisch uniek gebied dat natuurliefhebbers, avonturiers en wandelaars aantrekt.

Tot de bekendste bezienswaardigheden behoren de Blautopf, gelegen in het stadje Blaubeuren. Het is een diepe, kobaltblauwe bron die wordt omringd door weelderig groen en historische gebouwen. Voor wandelaars en fietsers biedt de regio een uitgebreid netwerk van paden, waaronder de bekende 'Albsteig', die door de hele Schwäbische Alb loopt (meer info over deze wandelroute).

  1. Europa-Park

Europa-Park, gelegen in het Duitse Rust, is een van Europa's grootste en populairste pretparken in Duitsland. Het werd geopend in 1975 en heeft zich ontpopt tot een rollercoaster walhalla met meer dan 100 attracties, verdeeld over 15 Europese themagebieden.

Van adrenaline-inducerende achtbanen en familie-attracties tot shows en live-entertainment, Europa-Park biedt een ongeëvenaarde mix van opwinding en cultuur. Het park staat bekend om zijn aandacht voor detail en trekt thema’s tot in de kleinste details door. Een bezoek aan Europa-Park is daarom net als een reis door heel Europa.

Bestel hier je Europa-Park Toegangstickets

  1. Mannheim

De stad Mannheim staat bekend om zijn unieke stratenraster, dat in de 17e eeuw werd ontworpen en een schaakbordpatroon vormt.

Must-see bezienswaardigheden in Mannheim zijn:

  • De Wasserturm (Watertoren), een indrukwekkende neogotische toren aan de rand van de Friedrichsplatz.
  • Mis ook zeker het Schloss Mannheim niet, een van de grootste barokke kastelen in Duitsland. De prachtige tuinen en het uitgestrekte paleis herbergen diverse musea en tonen de rijke geschiedenis van de regio.
  • Voor een rustgevende wandeling door het groen moet je naar het schilderachtige Luisenpark.

Mannheim voelt modern aan. Het Technomuseum belicht die technologische en industriële kant van de stad aan de hand van interactieve tentoonstellingen en boeiende displays. Ook interessant is het Planetarium Mannheim, waar je boeiende voorstellingen over sterrenkunde en ruimteverkenning kan bezoeken.

WANDELING: Ga op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden en bewonder ondertussen de stedelijke kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars, tijdens deze begeleide straatkunstwandeling door Mannheim.

  1. Baden-Baden

In Baden-Baden leef je als het ware als een god in Duitsland. Hier geniet je van het goede leven en dompel je jezelf onder in de sfeer van ouderwetse luxe. De thermale baden en kuuroorden van Baden-Baden worden hier al sinds de bloeiperiode in de 19e eeuw door de rijken en gegoeden bezocht.

Imposante gebouwen met zuilengangen en art-nouveauvilla's liggen verspreid over de heuvel met dichtbeboste bergen op de achtergrond. Maak lange, gezonde wandelingen in de frisse berglucht en neem zonnebaden op de hellingen en terrassen.

Hoogtepunten tijdens je stadswandeling door Baden-Baden

  • Start je stadswandeling door Baden-Baden aan de Trinkhalle, waar je kan drinken uit geneeskrachtige bronnen.
  • Daarna wandel je naar het beroemde casino en het nieuwe Festspielhaus en langs de twee belangrijkste thermale baden.
  • Bezoek het boeiende Fabergé museum en de Caracalla Therme.
  • Natuurlijk mag je ook de winkelstraat en de gezellige terrasjes niet vergeten.
  • Het beste van de stad, houd je natuurlijk voor op het einde: de Lichtentaler Allee, een wandelpad langs het water.

VERBLIJFTIP: Deze stijlvolle appartementen liggen in het hart van Baden Baden, op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. Elk appartement is ingericht met aandacht voor detail en met moderne kwaliteitsmeubels. Een hoog comfort tegen een eerlijke prijs. Meer info en boeken.

  1. Ettlingen

Ettlingen is een charmante 1200 jaar oude stad met een barok kasteel en een gezellige binnenstad vol vakwerkhuizen en gerestaureerde gebouwen. Als je meer tijd hebt, kan je hier verschillende culturele en artistieke bezienswaardigheden ontdekken. Er is bovendien het hele jaar door van alles te beleven.

  1. Titisee

De bekende Titisee ligt aan de voet van de Feldberg (Zwarte Woud) en is erg populair bij watersporters. Sportievelingen kunnen er gaan zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Wie geen zin heeft om het water in te duiken kan ook gaan wandelen op de romantische promenade. Daar bevinden zich gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende leuke winkeltjes.

Vlakbij de Titisee kan je het gigantische Badeparadies Schwarzwald zwembadencomplex bezoeken. Een waar zwemparadijs met exotische palmbomen, glijbanen, sauna’s en stoombaden. De ideale stop voor waterratten dus! Meer info voor openingsuren en tickets op de website.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zo dicht mogelijk bij het meer verblijven? Dan raden we een overnachting aan in het Maritim Titisee Hotel direct aan het water van de Titisee, en beschikt over een zwembad, elegante kamers met een balkon en een restaurant met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Calw

Calw, gelegen in de Nagold-vallei, is een geweldige plek om de prachtige natuurlijke omgeving van het noordelijke Zwarte Woud te verkennen. Calw heeft een klein historisch centrum dat grotendeels gespaard bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel bezoekers komen hier om het marktplein, de historische gebouwen, de monumenten en de Nikolausbrücke, een historische brug, te aanschouwen.

Hoewel het historische centrum helaas enigszins ontsierd wordt door betonnen winkelcentra en andere infrastructuur uit de jaren 1970, is de stad nog zeker een snel bezoek waard. Veel culturele attracties hier draaien rond Hermann Hesse, Nobelprijswinnaar en schrijver, en tevens het belangrijkste exportproduct van de stad.

  1. Kloosterruïne van Hirsau

De kloosterruïne van Hirsau, ook wel gekend als het voormalige benedictijnse klooster van St. Peter en Paul, bevindt zich nabij het stadje Calw. Het Hirsau-klooster was in de 11e en 12e eeuw een zeer belangrijk Duits hervormingsklooster in Cluniacenzer stijl.

De ruïnes, die van groot belang zijn voor de architectuurgeschiedenis, bevatten overblijfselen van verschillende bouwstijlen: de goed bewaarde romaanse zuilenbasiliek, ooit de grootste romaanse kerk van Zuidwest-Duitsland, de gotische kloostergang, de laatgotische Mariakapel en de ruïnes van een renaissancekasteel.

Na je wandeling door de ruïnes, bezoek dan ook even het kloostermuseum dat een kijkje biedt in meer dan 1.100 jaar oude Hirsau-kloostercultuur en het leven van de monniken in de 19e en 20e eeuw. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Kloster Hirsau, een 4* hotel gevestigd in een historisch gebouw daterend uit 1450, is schilderachtig gelegen, aan de voet van het bekende kloostercomplex.

  1. Freudenstadt

Freudenstadt, beroemd als luchtkuuroord vanwege de zuivere lucht, ligt op een hoog plateau aan de oostelijke rand van het Zwarte Woud. In de loop der jaren zijn hier veel beroemdheden langsgekomen om hun gezondheid te verbeteren, waaronder Koning George V, de koningin van Zweden, John D. Rockerfeller en Mark Twain. Het is en blijft een zeer populaire vakantiebestemming voor zowel Duitsers als buitenlandse toeristen.

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad is zonder twijfel het marktplein. Met een afmeting van 219 bij 216 meter is het het grootste marktplein van Duitsland. Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Het plein is dé ontmoetingsplaats en wordt omringd door gezellige cafeetjes en restaurants. Neem plaats op een van de terrasjes en snuif de sfeer van de stad op.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze stadswandeling Freudenstadt en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden.

  1. Triberg

In Triberg kan je niet alleen de spectaculaire watervallen bezoeken, ook in het stadje zelf valt er heel wat te zien. Bezoek bijvoorbeeld het Schwarzwaldmuseum, een museum over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het museum stelt een uitgebreide collectie kunst, gebruiksvoorwerpen en traditionele kledij tentoon.

De grootste koekoeksklok ter wereld

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is echter het domein Eble Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kan bewonderen. De blikvanger is de grootste koekoeksklok ter wereld, een klok zo groot als een huis.

Er is ook een koekoeksklokken-shop te vinden waar je een leuke souvenir kan kopen. Je kan het huis vinden aan de Untertalstraße 28, 78136 Schonach im Schwarzwald, Duitsland. Bekijk de ligging op de kaart.

RONDREIS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze rondreis Zwarte Woud met een complete route langs alle bezienswaardigheden.

  1. Waar overnachten in Baden-Württemberg?

Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg? Hieronder vind je alvast enkele blogpost die als inspiratiebron kunnen dienen voor een onvergetelijk verblijf in Baden-Württemberg of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties hier online.

  1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids preview downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?