17 x mooiste steden en dorpjes in het Zwarte Woud + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 x mooiste steden en dorpjes in het Zwarte Woud + kaartje

26 februari 2024 in Zwarte Woud8 reacties

Overzicht met de mooiste steden en dorpjes in het Zwarte Woud + verblijftips

Het Zwarte Woud is een prachtige vakantiebestemming in Duitsland. Over de hele regio liggen er grote steden en historische dorpjes verspreid. Het ene al wat charmanter dan het andere, maar een voor een de moeite waard om te bezichtigen.

Om jou te helpen om deze verborgen dorpen in het Zwarte Woud hebben we alvast een overzicht gemaakt van onze favoriete steden en dorpjes.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Zwarte Woud

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270) of ANWB (va € 918)
HotelsAanbeloven overnachtingen in het Zwarte Woud zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

Kaartje met steden en dorpjes in het Zwarte Woud

  1. Baden-Baden

In Baden-Baden leef je als het ware als een god in Duitsland. Hier geniet je van het goede leven en dompel je jezelf onder in de sfeer van ouderwetse luxe. De thermale baden en kuuroorden van Baden-Baden worden hier al sinds de bloeiperiode in de 19e eeuw door de rijken en gegoeden bezocht.

Imposante gebouwen met zuilengangen en art-nouveauvilla's liggen verspreid over de heuvel met dichtbeboste bergen op de achtergrond. Maak lange, gezonde wandelingen in de frisse berglucht en neem zonnebaden op de hellingen en terrassen.

Hoogtepunten tijdens je stadswandeling door Baden-Baden

  • Start je stadswandeling door Baden-Baden aan de Trinkhalle, waar je kan drinken uit geneeskrachtige bronnen.
  • Daarna wandel je naar het beroemde casino en het nieuwe Festspielhaus en langs de twee belangrijkste thermale baden.
  • Bezoek het boeiende Fabergé museum en de Caracalla Therme.
  • Natuurlijk mag je ook de winkelstraat en de gezellige terrasjes niet vergeten.
  • Het beste van de stad, houd je natuurlijk voor op het einde: de Lichtentaler Allee, een wandelpad langs het water.

VERBLIJFTIP: Deze stijlvolle appartementen liggen in het hart van Baden Baden, op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. Elk appartement is ingericht met aandacht voor detail en met moderne kwaliteitsmeubels. Een hoog comfort tegen een eerlijke prijs. Meer info en boeken.

  1. Gengenbach

Gengenbach is misschien wel het mooiste dorpje van het Zwarte Woud. In het oude stadscentrum wandel je tussen historische gebouwen en eeuwenoude vakwerkhuisjes. Vooral het achttiende-eeuwse rode stadhuis valt op door de architecturale mix van classicistische en rococo-kenmerken en door de Röhrbrunnen-fontein voor het gebouw. Ga daarnaast zeker eens langs bij de kerk en de abdij van Gengenbach en laat ook het oude Kornhaus en de Prälatenturm niet links liggen.

Je komt het stadscentrum binnen via een van de twee oude stadspoorten die deel uitmaakten van de twaalfde-eeuwse stadsmuur. De Kinzigtorturm is de grootste van de twee poorten. Gengenbach ligt bovendien verstopt tussen uitgestrekte wijngaarden die zich uitstekend lenen voor lange wandelingen. De mooiste wandelroutes zijn die naar de Jakobskapelle en de Neuberg.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het Weinhotel Pfeffer & Salz op een rustige locatie aan de rand van het bos in de stad. Meer info en boeken.

  1. Sankt Blaisen

Sankt Blasien is een schitterend dorpje, gelegen in het dal van de Alb aan de voet van de Feldberg. Wanneer je het dorpje binnenrijdt, zal de enorme abdij Sankt Blasien je meteen opvallen. Deze abdij heeft een indrukwekkende koepel met een diameter van maar liefst 36 meter. Hiermee is het een van de grootste domkoepels van Europa. Terwijl de buitenkant best indrukwekkend is, oogt de binnenkant erg sober. Je kan in de koepel van de Dom echter wel schitterende fresco's bewonderen.

De imposante abdijkerk is ongetwijfeld dé blikvanger van de stad maar het is ook erg gezellig om even door het centrum te wandelen en een bezoekje te brengen aan de leuke souvenirwinkeltjes.

  1. Schiltach

Schiltach is een charmant stadje met vakwerkhuizen, ambachtslieden en leerlooiers. Het dook voor het eerst op in de geschriften in 1275. Het is een juweeltje bovenaan de Kinzig-vallei en het is absoluut de moeite waard om hier een tijdje te blijven, de historische sfeer op te snuiven en van de prachtige bosrijke omgeving te genieten.

Enkele hoogtepunten tijdens je wandeling Schiltach:

  • Wandel naar het oude kasteel van Schiltach. Een klim naar de top van de kasteelheuvel is zeker de moeite waard, al was het maar voor het geweldige uitzicht dat je er hebt over de oude stad.
  • Het marktplein in het hart van Schiltach met het stadhuis en het boeiende Museum am Markt waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.
  • Nadien wandel je langs de oevers van Schiltach. Deze vormen een rustig, groen gebied langs de rivier waar je vanop de waterkant kan genieten van de middeleeuwse sfeer. Hier kan je enkele prachtige foto's maken.
  • Download je stadswandeling door Schiltach.

VERBLIJFTIP: Aan de oever van de Schiltach-rivier ligt het Zur alten Brücke pension. Het pension biedt biedt moderne kamers, gratis WiFi en een gezellig restaurant met traditionele gerechten uit het Zwarte Woud. Meer info en boeken.

  1. Karlsruhe

Karlsruhe is dé ideale uitvalsbasis om het Zwarte Woud te verkennen. Het Zwarte Woud strekt zich uit ten zuiden van de stad. Let vooral op de bijzondere structuur van de straten van Karlsruhe, net alsof het spaken van een wiel zijn die vertrekken vanuit het centrale paleis van Karlsruhe. Geen betere manier om de stad te verkennen dan met onze stadswandeling door Karlsruhe.

Tijdens je wandeling kom je langs de top-bezienswaardigheden van Karlsruhe:

  • Wandel door de historische binnenstad waar je onder andere de botanische tuinen, barokke paleizen en veel gezellige pleintjes met cafeetjes en restaurants tegenkomt.
  • Nadien breng je een bezoekje aan het Paleis van Karlsruhe op de Schlossplatz, zonder twijfel de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid van Karlsruhe. Het barokke paleis is een imposante staaltje architectuur.
  • Bezoek het Natuurhistorischmuseum Karlsruhe en het Staatliche Kunsthalle Karlsruhe waar je meer dan 800 werken uit de 19e eeuw kan bezichtigen.
  • En loop langs de Botanischer Garten Karlsruhe, een tuin in Engelse stijl die dateert uit 1853. Het is een groene oase van rust en beschikt onder meer over bomen die al meer dan 100 jaar oud zijn

VERBLIJFTIP: 133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt ruime kamers in boetiekstijl, een gezellig restaurant en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Baiersbronn

Baiersbronn is nog zo'n schilderachtig stadje in het Zwarte Woud. De historische bezienswaardigheden, zoals het 15e-eeuwse klooster en de middeleeuwse kerk, zijn zeker een bezoek waard en er valt hier nog veel meer te ontdekken. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld uitleven in het Sprookjesmuseum (Hauffs Märchenmuseum) en op boerderijen waar ze de dieren kunnen voeren.

We raden een bezoekje in het Hotel Traube Tonbach aan. Wie graag lekker en culinair uit wil gaan eten komt hier zeker aan z’n trekken met meerdere Michelin sterren restaurants (bekijk hier de lijst met beste restaurants in Baiersbronn).

Bovendien zijn er in de omgeving meer dan 500 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld. En misschien verrassend, dit kleine stadje is een paradijs voor fijnproevers. Het is uitgegroeid tot een mekka voor lekker eten met niet minder dan zes sterrenrestaurants! Als je dus op topniveau wil dineren, ben je hier aan het juiste adres.

VERBLIJFTIP: Of ga voor een totale belevenis en verblijf in het 5* Traube Tonbach Hotel. Je verblijft in een van de ruime kamers in cottage-stijl met elegant houten meubilair. Alle kamers beschikken over een luxe badkamer en een balkon met een panoramisch uitzicht op het Zwarte Woud. Voor je culinair gaat dineren, kan je nog even ontspannen in het wellnesscentrum. Meer info en boeken.

  1. Triberg

In Triberg kan je niet alleen de spectaculaire watervallen bezoeken, ook in het stadje zelf valt er heel wat te zien. Bezoek bijvoorbeeld het Schwarzwaldmuseum, een museum over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het museum stelt een uitgebreide collectie kunst, gebruiksvoorwerpen en traditionele kledij tentoon.

De grootste koekoeksklok ter wereld

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is echter het domein Eble Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kan bewonderen. De blikvanger is de grootste koekoeksklok ter wereld, een klok zo groot als een huis.

Er is ook een koekoeksklokken-shop te vinden waar je een leuke souvenir kan kopen. Je kan het huis vinden aan de Untertalstraße 28, 78136 Schonach im Schwarzwald, Duitsland. Bekijk de ligging op de kaart.

RONDREIS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze rondreis Zwarte Woud met een complete route langs alle bezienswaardigheden.

  1. Oppenau

Oppenau, een gezellig dorp vanwaar talrijke andere wandelpaden vertrekken die het bos doorkruisen. Ook hier kan je dus uitstekend genieten van de wonderen der natuur. Er is ook een gezinsvriendelijk wandelpad en je kan een bezoek brengen aan het plaatselijke geschiedenismuseum.

  1. Freiburg im Breisgau

De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad en ook het historische centrum van de regio. In Freiburg is vooral het oude stadsgedeelte een bezoekje waard. Je zal in de smalle straatjes heel wat gootjes opmerken, die Freiburger Bächle dienden vroeger om de bewoners van water te voorzien, maar vandaag zijn ze eerder kleine beekjes die het straatbeeld sieren.

  • In het centrum kan je onder andere de bekende Munster van Freiburg bezoeken, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog.
  • Ook het stadhuis, de oude stadspoorten en de Martinstor zijn een bezoekje waard.
  • Wie geïnteresseerd is in kunst moet zeker langsgaan bij het Augustinermuseum om er de uitgebreide collectie middeleeuwse kunst te bezoeken.

STADSWANDELING: Wil je graag Freiburg gaan verkennen? Download onze stadswandeling Freiburg en kom langs de mooiste plekjes van de stad.

  1. Schönwald

Schönwald, een klein dorp dat vooral bekend is als de geboorteplaats van Franz Ketterer. Hij speelde een belangrijke rol bij de uitvinding van de eerste koekoeksklokken in 1737 en wordt geprezen als een van de grondleggers van de klokkenindustrie in het Zwarte Woud.

Mis niets tijdens je verblijf aan het Zwarte Woud met onze reisgids. Download je uitgebreide reisgids hier.
  1. Altensteig

Altensteig, een pittoresk en sfeervol stadje dat kan uitpakken met een aantal mooie vakwerkhuizen en een indrukwekkend oud kasteel, het Altensteigerschloß. Wat deze plaats zo bijzonder maakt, is niet alleen het historische stadje zelf, maar ook de natuurlijke schoonheid van het omringende bos. Je kan er heerlijk uitrusten in de vrije natuur.

  1. Ottenhöfen

Ottenhöfen is een gezellig molendorpje prachtig gelegen in het Zwarte Woud landschap. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de negen gerestaureerde watermolens langs de Mühlenweg en geniet van een prachtig uitzicht op de zijdalen en de Rijnvlakte. Wandelliefhebbers kunnen naar de top van Karlsruher Grat wandelen. De Karlsruher Grat is een bergkam van ongeveer 400 m lang.

  1. Badenweiler

Badenweiler is een klein dorpje in het Zwarte Woud en telt niet meer dan 4000 inwoners. Het is een erg gezellig dorpje waar van alles te beleven valt. Breng een bezoekje aan het Römische Badruïne, een oud museum of volg een rondleiding door het oude kasteel Burg Baden. Tijdens je rondleiding kom je van alles te weten over de verschillende kamers en geschiedenis van het kasteel en dir dorpje.

Graag even tot rust komen? Dan kan je een namiddagje lekker relaxen in het Cassiopeia Therme met diverse warmwaterbaden en sauna's. Nadien kan je dineren in een van de gezellige restaurantjes in de directe omgeving van de stad.

  1. Freudenstadt

Freudenstadt, beroemd als luchtkuuroord vanwege de zuivere lucht, ligt op een hoog plateau aan de oostelijke rand van het Zwarte Woud. In de loop der jaren zijn hier veel beroemdheden langsgekomen om hun gezondheid te verbeteren, waaronder Koning George V, de koningin van Zweden, John D. Rockerfeller en Mark Twain. Het is en blijft een zeer populaire vakantiebestemming voor zowel Duitsers als buitenlandse toeristen.

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad is zonder twijfel het marktplein. Met een afmeting van 219 bij 216 meter is het het grootste marktplein van Duitsland. Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Het plein is dé ontmoetingsplaats en wordt omringd door gezellige cafeetjes en restaurants. Neem plaats op een van de terrasjes en snuif de sfeer van de stad op.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze stadswandeling Freudenstadt en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden.

  1. Lahr

Een verzameling middeleeuwse kerken geeft de historische stad Lahr een bijzonder karakter. De Stiftskirche, die dateert uit de 19e eeuw, en de oudere Sint-Petrus-kerk en de Sint-Petrus- en-Paul-kerk zijn zeker een bezoek waard. Afgezien van de wijn zijn Lahr en omgeving vooral bekend om bloemen. Elk jaar rond oktober of november vindt hier een chrysantenfestival plaats. Op vakantie met het gezin? Dan kan je naar de dierentuin, die ook een mooie tuin heeft.

  1. Schopfheim-Gersbach

Schopfheim-Gersbach klinkt je misschien niet zo bekend in de oren, toch werd het ooit bekroond tot mooiste dorp van Duitsland! Het dorpje is zo klein dat het niet echt een stadscentrum heeft, maar dit is misschien wel de grote charme van Gersbach. Verder kan je in het dorpje zes verschillende musea bezoeken en is het een uitgelezen plekje voor bergliefhebbers en wandelaars. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht over de Zwitserse Alpen en de Franse Vogezen.

  1. Ettlingen

Ettlingen is een charmante 1200 jaar oude stad met een barok kasteel en een gezellige binnenstad vol vakwerkhuizen en gerestaureerde gebouwen. Als je meer tijd hebt, kan je hier verschillende culturele en artistieke bezienswaardigheden ontdekken. Er is bovendien het hele jaar door van alles te beleven.

  1. Waar overnachten in het Zwarte-Woud?

Enkele leuke adresjes om te overnachten tijdens je vakantie in het Zwarte Woud:

  • Schiltach: Adler 1604 Boutique Hotel mit Restaurant im Schwarzwald is gelegen in het centrum van de stad en biedt ruime kamers. Verder beschikt het hotel over een aangenaam terras met uitzicht op de stad. 's Ochtends word je wakker met een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.
  • Freiburg: Het gezellige, knusse Alleehaus Hotel is gevestigd in een mooi wilhelminisch pand en biedt modern ingerichte kamers, niet ver van het stadscentrum. Meer info en boeken.
  • Karlsruhe: 133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt kamers in boetiekstijl met airconditioning, een gezellig restaurant, gratis WiFi en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  • Baden-Baden: Huber‘s Hotel is een familiehotel met een mooie, authentieke gevel die versierd is met bloemen en planten. Je verblijft in het centrum van het populaire kuuroord Baden Baden in het Zwarte Woud. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 februari 2024 - Jozef van landeghem

zeer verzorgde en mooie uitgave. heel overzichtelijk ook.

- 11 februari 2024 - Jan Brugman

Beiersbronn,Freiburg zijn fantastische plaatsjes om te bezoeken heb dit uit de reisgids gehaald van het zwarte woud,echt de moeite waard toppie

- 12 september 2023 - Bart Demeestere

Heel nuttige info . Mooie plannen en wandelingen

- 6 augustus 2023 - Nora Benini

Door de gids hebben we dorpen ontdekt die we anders niet zouden doen. Ook heeft het ook ons geholpen bij de wandeling van de watervallen van Todtnou Ik raad jullie gidsen steeds aan bij andere mensen.

- 6 juni 2023 - Augustijn Buelens

Zeer verzorgd maar om minder bekend gebied te bezoeken zou vermelding van GPS data nuttig zijn. (Parking bovenaan de waterval bv, hoe geraak ik daar ?

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?