10 x mooiste bezienswaardigheden Freiburg: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden Freiburg: wat zien & doen tijdens je bezoek?

16 februari 2022 in Zwarte Woud3 reacties

De mooiste highlights en bezienswaardigheden in Freiburg + verblijftips

Freiburg im Breisgau is de zonnigste stad van Duitsland. Studenten zorgen hier voor een bruisend nachtleven en de charmante Altstadt lijkt recht uit een sprookje te komen. In de bossen rondom de stad kan je uitstekend mountainbiken en wie wil kan er naar de top van de Schlossberg wandelen of de Schlossberghahn kabelbaan naar boven nemen.

Benieuwd naar deze stad? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Freiburg.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Freiburg

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Freiburg im Breisgau bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour door Freiburg en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen op en vanuit Freiburg

Inhoud artikel

 1. Martinstor

Naast de Schwabentor heb je ook nog de Martinstor. Dit is niet alleen de oudste van de drie stadspoorten van Freiburg maar ook de mooiste. De laatste verbouwingen vonden plaats in de vorige eeuw.

 1. Neues Rathaus

De Rathausplatz wordt gedomineerd door het Neues Rathaus, het nieuwe stadhuis, aan de linkerkant. De Sint-Martinuskerk gaat schuil achter de bomen en iets verder aan de linkerkant staat het Altes Rathaus. Als je hier op een zaterdag komt, zou je wel eens getuige kunnen zijn van een bruiloft met receptie op het plein.

Zoals je al kan zien, is het nieuwe stadhuis een combinatie van twee 16e-eeuwse gebouwen, want de linkergevel met erker wijkt af van de rechtergevel. Het rode gebouw rechts van het stadhuis is het oude stadhuis. Alle gebouwen dateren uit de 16e eeuw, maar zijn grondig gerestaureerd en zelfs gedeeltelijk herbouwd.

VERBLIJFTIP: Het gezellige, knusse Alleehaus Hotel is gevestigd in een mooi wilhelminisch pand, niet ver van het stadscentrum. Meer info en boeken.

 1. Schwabentor

De Schwabentor is een van de drie stadspoorten van Freiburg. De eerste toren werd in de 13e eeuw gebouwd, maar de huidige versie dateert uit de 19e eeuw. De bijgebouwen werden toegevoegd aan het begin van de vorige eeuw. Vandaag de dag zit er een klein museum in gevestigd waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.

 1. Münsterplatz

Oorspronkelijk was de Münsterplatz een kerkhof. Vandaag de dag staat de imposante Münster-kerk op het plein te pronken. De kerk komt pas echt tot zijn recht als het geen marktdag is (zondag) en het niet erg druk is. De Münster is eigenlijk de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die in de 13e eeuw werd gebouwd nadat de stad de rechten op de handel had gekregen.

De kerk was klaar in 1330 en had toen al de toren van 116 meter hoog. Het is een gotische kathedraal waarvan het koor met vele kapellen in 1523 klaar was. Wat je nu ziet, dateert uit de 16e eeuw. Je kan de kathedraal vrij bezoeken en de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over de omgeving. Nadien kan je nog even nagenieten op een van de gezellige terrasjes op het plein en een stukje Schwarzwälder Kirschtorte eten.

STADSWANDELING: Met deze stadswandeling kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Freiburg en de beroemde Freiburger Bächle. Boek je wandeltour hier.

 1. Historisches Kaufhaus

Het opvallende Historisches Kaufhaus dateert uit de 16e eeuw en was de plaats van waaruit in de middeleeuwen de handel werd gecoördineerd. Nu dient het gebouw als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

 1. Freiburger Bächle

Wanneer je door de oude binnenstad van Freiburg wandelt, zullen de kleine kanaaltjes/goten die door de straten lopen, je meteen opvallen. Men noemt dit ook wel de “Bächle”. De zogenaamde Bächle verkrijgen hun water van de Dreisamrivier en diende in de 19e eeuw vooral als watervoorziening voor de inwoners van Freiburg. In de zomerperiode zal je heel wat mensen met de voeten in het water zien zitten. Heerlijk om even af te koelen.

Men zegt dat wanneer je per ongeluk in de goot zou stappen, dat je met iemand uit Freiburg zal trouwen.
 1. Augustiner Museum

Het Augustiner Museum huist een rijke collectie middeleeuwse kunst en is ondergebracht in een voormalige kloosterkerk. De bekendste stukken zijn een 16e-eeuws altaarstuk van Matthias Grünewald en een 14e-eeuws kruisbeeld.

Het museum heeft ook andere afdelingen, waar vooral religieuze kunst tentoongesteld wordt, die zich in andere delen van het klooster bevinden. Het Augustiner Museum is het belangrijkste museum van Freiburg. Hier kan je de grote beek of Gewerbekanal zien die de kleine beekjes van water moest voorzien. Deze beekjes werden in de middeleeuwen aangelegd voor de watervoorziening. Meer info op de website

 1. Museum voor nieuwe Kunst

In het Museum voor Nieuwe Kunst vind je meestal tijdelijke tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft ook een eigen collectie, maar die wordt niet permanent tentoongesteld.

REISGIDS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

 1. Schauinsland-berg

Wie houdt van gondels en kabelbanen moet in Freiburg zeker een stop maken om er in de langste gondelbaan van Duitsland te stappen die 3,6 km lang is. Zie het Zwarte Woud vanuit een gondel met de Schauinslandbahn, een rit duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf het dorp Horben klim je van 473 meter hoogte naar de eindbestemming Schauinsland, een 1284 meter hoge berg nabij Freiburg. Intussen kijk je uit over de Freiburgse vallei vol naaldbomen, dorpen en grasvelden. De start van de gondelbaan en parking vind je hier.

Eenmaal boven op de top van de Schauinsland kan je nog 31 meter hoger klimmen. Wie wil kan de ijzeren trappen naar boven nemen op de Eugen-Keidel-toren, deze toren ziet eruit als een soort van hoogspanningsmast. Verder kan je er ook een bezoek brengen aan het mijnmuseum op de Schauinsland-berg. Je kan hier onder begeleiding van een gids – uiteenlopend van 45 tot 150 minuten – een deel van de meer dan 100 km aan mijnschachten verkennen. Vroeger zocht men hier hier vooral naar zilver, lood en zink.

Wil je graag Freiburg zien wanneer je op rondreis bent door het Zwarte Woud? Download dan zeker onze rondreis Zwarte Woud voor inspiratie.
 1. Schlossberg

Beklim ook even de 456 meter hoge Schlossberg als je de tijd hebt. Eens je de top bereikt heb, kijk je over op de mooiste bezienswaardigheden van Freiburg im Breisgau. Daarnaast kan je er ook de overblijfselen en de kasteeltuinen gratis bezoeken. Je kan de top bereiken door een flinke wandeling via het wandelpad of door een ritje te met de kabeltrein te maken.

 1. Waar overnachten in Freiburg?

Voor je bezoek aan Freiburg, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels in Freiburg online bekijken.

 • Het gezellige, knusse Alleehaus Hotel is gevestigd in een mooi wilhelminisch pand en biedt modern ingerichte kamers, niet ver van het stadscentrum. Meer info en boeken.
 • Boutiquehotel am Stadtgarten ligt in Freiburg im Breisgau, op wandelafstand van Munster van Freiburg, en biedt accommodatie in boetiekstijl met privéparkeergelegenheid, een gezellige bar en een terras. Meer info en boeken.
 • Stadthotel Freiburg is een superior 3-sterrenhotel gelegen op een rustige maar centrale locatie, op wandelafstand van het historische oude centrum van Freiburg. .
 1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Freiburg downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 april 2024 - Erwin Goossens

Bij het gezamenlijk doornemen van de gids, zijn we zeker te vrede wat jullie beschrijven en voorstellen. Maar we zijn er nog niet geweest naar Duistsland- Zwarte Woud. Vandaar nog geen vergelijking met gids.

- 25 juli 2023 - Paul Nijs

Ons verblijf lag aan de Feldberg en we hebben het hele gebied doorkruist , te voet en met de auto. Het bezoeken waard zijn : de Feldberg zelf, de Schluchsee, de Titisee, Triberg-watervallen, en natuurlijk de Altstadt Freiburg met zijn prachtige Münster Kathedraal , het beroemde Kaufhaus , de Schwabentor en Martinstor. Flaneren langs de drukke universiteitscampus en de rustige groene hoekjes aan de rivier. Op zaterdag is het marktdag op het centrale plein aan de Münsterkerk , we vonden er alle mogelijke produkten van het Zwarte Woud en genoten van de ontspannen sfeer op de terassen .

- 1 augustus 2022 - Hans

Prima, maar wel een beetje basic. Desondanks dank !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?