Wat is de beste route naar Bosnië en Herzegovina met de auto? Tolwegen, etappe hotels + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Bosnië en Herzegovina met de auto? Tolwegen, etappe hotels + tips

Met de auto naar Bosnië en Herzegovina? De beste route + info voor tol, tanken, etappe hotels & tips

Wil je graag op vakantie naar Bosnië en Herzegovina met de wagen? Bosnië is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes en natuurgebieden tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Bosnië?

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

 1. Hoe lang is het rijden naar Bosnië?

Met de auto doe je er best lang over om Bosnië en Herzegovina te bereiken. Als je de route naar Bosnië helemaal met de auto aflegt, moet je +- 1650 kilometer overbruggen. Je bent ruim gezien 18 à 20 uur onderweg zonder enige file of tussenstop. Het wordt dan ook aangeraden om je route in meerdere dagen af te leggen.

Om vanuit België en Nederland naar Bosnië en Herzegovina te reizen, doorkruis je verschillende landen en kom je langs tal van interessante steden waar je eventueel een tussenstop kan houden. Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, ligt op 1683 kilometer rijden vanuit Brussel.

LEESTIP: Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina en mis niets tijdens je verblijf.

 1. Wat is de beste route naar Bosnië en Herzegovina?

Wat de beste route naar Bosnië is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg. Hieronder lees je alvast de meest populaire routes naar Bosnië en Herzegovina.

Vanuit Brussel via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië

 • Vertrek vanuit Brussel en ga naar het oosten op de E40-snelweg in de richting van Luik en Aken.
 • Vervolg op de E40 en steek de grens over naar Duitsland. Je rijdt door Duitsland in de richting van Keulen (Köln).
 • Blijf deze weg volgen in oostelijke richting. Je passeert steden als Keulen, Frankfurt en Würzburg.
 • Bij de splitsing met de A3-snelweg in de buurt van Würzburg, volg de A3 naar het zuidoosten, in de richting van Nürnberg en Passau.
 • In Oostenrijk blijf je op de A3. Je passeert steden als Wels.
 • Rijd verder in de richting van Graz, op een 50 kilometer van de Sloveense grens.
 • Eens de Sloveense grens over, rijd je verder in de richting van Maribor. Nadien vervolg je de weg naar Zagreb voorbij de Kroatische grens.
 • Vanuit Zagreb rijd je verder door naar Bosanska Gradiška waar je Bosnië en Herzegovina binnen rijdt.
 • Als je onze rondreis door Bosnië volgt, kan je verder rijden in de richting van Sarajevo (via Banja Luka) of een andere bestemmingen kiezen.
Vanuit Amsterdam kan je dezelfde route als hierboven volgen. Van Amsterdam rijd je dan richting Essen in Duitsland om zo bovenstaande route te volgen.
 1. Hoe lang is het rijden naar Bosnië en Herzegovina?

 • Hoe lang het precies rijden is naar Bosnië en Herzegovina hangt niet alleen af van je vertrekpunt, maar ook van je bestemming. Wil je graag een rustige, comfortabele reis tegemoet gaan? Dan is het aangeraden om de route af te leggen in 2 dagen.
 • Vanuit Brussel en Amsterdam rijd je ongeveer 18 uur naar Bosnië. Uiteraard is dit afhankelijk van de snelheid die je rijdt en de verkeersdrukte op dat moment. Houd hier dus wel rekening mee als je je reis inplant.
 • Je doorkruist in de meeste gevallen Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië en kom je langs tal van interessante steden waar je een tussenstop kan houden.
 1. Vermijd verkeersdrukte in Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina zijn er natuurlijk ook enkele drukke wegen en snelwegen die verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken, vooral tijdens spitsuren en vakantieseizoenen. Deze kan je best vermijden of op voorhand nagaan of de verkeersdrukte veel zal veranderen aan je planning. Hieronder alvast een beknopt overzicht met drukke wegen.

 • Voornamelijk wegen rond Banja Luka, Sarajevo, Zenica, Tuzla en Mostar
 • M5: bij Donji Vakuf en Travnik
 • M16: bij Banja Luka
 • M17: tussen Serajevo en Mostar, tussen Zenica en Doboj
 • M18: bij Tuzla en Sarajevo
 • Grensovergangen, vooral die naar buurlanden zoals Kroatië, Servië en Montenegro, kunnen ook erg druk zijn.
 1. Tol in Bosnië en Herzegovina

Wanneer je naar Bosnië en Herzegovina rijdt met de auto, doorkruis je Oostenrijk en Kroatië waar je rekening moet houden met de tolwegen. Maar ook in Bosnië en Herzegovina dien je op sommige plekken tol te betalen. Hieronder alvast de belangrijkste toltrajecten in Bosnië en Herzegovina.

 • In Bosnië-Herzegovina wordt op enkele delen van de A1 tol geheven, bijvoorbeeld op het traject Zenica - Sarajevo - Tarčin.
 • Je kan betalen bij de tolpoortjes in contant geld (in lokale valuta) of met je creditcard. Houd er wel rekening mee dat men niet overal creditcards aanvaardt.
 • Tarieven verschillen per voertuigcategorie én per traject, meer info over de tarieflijst.
Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan met de routeplanner van ANWB.
 1. Beste etappehotels op je route naar Bosnië en Herzegovina

B&B Hotel Erlangen nabij Nürnberg (+- 600 km rijden)

B&B Hotel Erlangen is een gezinsvriendelijk hotel in Erlangen vlakbij de A3. Dit hotel beschikt over moderne comfortkamers die voorzien zijn gratis draadloos internet. Dit hotel is ideaal voor een tussenstop wanneer je op doorreis bent. Tegen betaling kan je in de ochtend nog genieten van een ontbijtbuffet. Verder kan je ook gratis parkeren bij het hotel. Meer info en boeken.

Hotel Residenz Passau (+- 840 km rijden)

Wanneer je een beetje van de route afwijkt en bij Passau de grens met Oostenrijk oversteekt, kan je verblijven in het Hotel Residenz Passau. Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van het historisch centrum aan de oevers van de Donau en is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw. Meer info en boeken.

Gasthof Maxlhaid in Wels (+- 950 km rijden)

Gasthof Maxlhaid ligt op slechts 1 km van de afrit en beschikt over ruime, moderne kamers, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. Leuke extra: Er ligt een spoorwegmuseum vlak naast de deur. Meer info en boeken.

Hotel Magdalena (+- 1300 km rijden)

Hotel Magdalena ligt aan de E65 ten zuidwesten van Zagreb, en biedt kamers met gratis WiFi en airconditioning en er is privéparking. Je kan er 's ochtends genieten van het ontbijtbuffet, het centrum van Zagreb ligt op 10 km. Meer info en boeken

 1. Tips voor je autovakantie naar Bosnië en Herzegovina

 1. Leukste tussenstops op weg naar Bosnië en Herzegovina

Neurenberg

Geen zin om een grote stad als Keulen te bezoeken als tussenstop? Kies dan eens voor de middeleeuwse stad Neurenberg (Nürnberg). Het is een sfeervolle stad met een romantische flair, beroemd om haar kunst, een onstuimig naziverleden en natuurlijk de Nürnbürger Bratwürst. Je ziet er nog verschillende fortificaties en stenen torens die dateren uit de middeleeuwen. Het Kaiserburg kasteel en de 14de eeuwse Frauenkirche zijn ook zeker een bezoekje waard.

WANDELTIP: Boek je stadswandeling door Neurenberg met lokale gids online en ontdek de verborgen plekjes van de stad.

Maribor

Wanneer je Slovenië binnenrijdt, rijd je verder richting het stadje Maribor in het noordoosten. Dit is na Ljubljana de grootste stad van Slovenië. Het historische centrum van de stad is zeker een bezoekje waard, en je kan er de oudste wijnrank van Slovenië vinden. Download onze stadswandeling door Maribor, die je langs het kasteel uit de 15de eeuw en het 16de-eeuwse stadhuis brengt.

Zagreb

Daarna rij je langs Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Volg onze stadswandeling door het centrum van Zagreb die je langs enkele bijzondere bezienswaardigheden brengt: de majestueuze kathedraal, de Sint-Marcuskerk met haar speciaal dak in mozaïek, en het originele Museum of Broken Relationships. In Zagreb is een bezoek aan het kerkhof zeker een van de must-do's, het is namelijk een van de mooiste van Europa.

Zagreb biedt een mix van verschillende bouwstijlen en er zijn tal van gezellige terrasjes. Proef ook zeker enkele typische Kroatische gerechten.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?