Mostar bezoeken? Reisgids met 11 tips én bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mostar bezoeken? Reisgids met 11 tips én bezienswaardigheden

4 juni 2019 in Kroatië1 reactie

Mostar: het stille bewijs van de weerbaarheid van een volk

Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig meer over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen. Lees er alles over in deze reisgids Mostar.

Opgelet: Mostar ligt in Bosnië-Herzegovina. Bezoek je Mostar tijdens een vakantie in Kroatië, vergeet dan je paspoort niet!

Inhoud artikel

 1. De Stari Most (oude brug) van Mostar

De Stari Most (Oude Brug) is ongetwijfeld dé bezienswaardigheid in Mostar, en een symbool van de stad en haar veerkracht. Het is een mooi voorbeeld van Islamitische Balkanarchitectuur. De stad dankt zelfs haar naam aan de brug (most).

De Oude Brug steekt de rivier Neretva over in het hart van de oude stad. Ze werd gebouwd in de 16de eeuw en hield 427 jaar stand, tot ze in 1993 vernield werd tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog. Nadien werd de brug hersteld en heropend op 23 juli 2004. De oude brug en de oude stad die errond ligt, staan geregistreerd als UNESCO Werelderfgoedsite.

Jongeren durven tijdens de zomermaanden van de brug in het koude water eronder duiken (locals hebben niet voor niets de uitdrukking ‘zo koud als de Neretva’). Dit is extreem riskant, en alleen ervaren duikers zouden zich hieraan mogen wagen.

 1. Het Museum of the Old Bridge

Het Old Bridge Museum opende zijn deuren in 2006, twee jaar nadat de oude brug volledig hersteld werd. Het museum bevindt zich in de Taratoren in de oude stadskern van Mostar, aan het uiteinde van de brug. De tentoonstellingen lijsten de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens het bestaan van de brug op.

Je vindt er ook audiovisuele en multimedia voorstellingen over de reconstructie van de brug, alsook over archeologische artefacten, waaronder de overblijfselen van twee houten bruggen die hier stonden vóór de stenen brug.

 1. De War Photo Exhibition

De War Photo Exhibition bevindt zich in de westelijke toren naast de Oude Brug. Deze collectie, bestaande uit circa 50 foto’s uit de oorlog, zal je helpen het toenmalige conflict beter te begrijpen. Hoewel Mostar vandaag de dag een erg vredevolle plek is, is het belangrijk te weten dat het conflict nog vers in het geheugen ligt.

 1. De Koski Mehmed Pasha Moskee

Voor een kleine toegangsprijs, kan je de Koski Mehmed Pasha Moskee binnengaan. Die ligt op zo’n 150 m van de Oude Brug. De binnenkant van de moskee toont je de Ottomaanse invloed op Mostar. De moskee werd gebouwd in de 17de eeuw en is de enige overgebleven moskee in Mostar waarvan de oorspronkelijke binnenkant bewaard is gebleven. De belangrijkste reden om de toegangsprijs te betalen, is echter de klim naar de top van de minaret. Van daaruit heb je een fantastisch 360°-uitzicht over de oude stad.

 1. De Kriva Ćuprija of Scheve Brug

De Oude Brug is niet de enige belangrijke brug in Mostar. De Kriva Ćuprija wordt ook wel de Crooked Bridge of Scheve Brug genoemd, dankzij de hoek waarmee ze het water oversteekt. De brug steekt de beek Rabobolja over, die in de Neretva stroomt. Niemand weet wie de brug gebouwd heeft of wanneer dat gebeurde. Een overstroming vernielde de brug in 2000, maar ook deze werd heropgebouwd. In de buurt van de Scheve Brug zijn er heel wat goede restaurantjes, met zicht op het water.

 1. De rivier Neretva

De rivier Neretva mag zelf ook niet over het hoofd gezien worden als één van de bezienswaardigheden van Mostar. Niet alleen biedt de rivier de perfecte achtergrond voor vakantiefoto’s, het is ook nog eens een aangename plek om een verfrissende duik te nemen tijdens de zomermaanden (maar dan niet vanop de Oude Brug!). Op warme dagen is er dan ook heel wat volk te vinden in het water, nabij de Oude Brug. Je kan er ook boottochtjes maken en de Neretva Delta vekennen.

 1. Het Biscevica Kuca (Biscevic House)

Een ander getuige van de Ottomaanse periode is het Biscevica Kuca (Biscevic House), een mooi en goed bewaard, 350 jaar oud, residentieel huis. Het huis heeft een kleurrijk interieur met traditioneel metaalwerk en houten meubels. De vriendelijke eigenaar verwelkomt je graag in zijn huis en wil met alle plezier zijn kennis over de Ottomaanse periode delen. Aan de buitenkant van het gebouw vallen vooral de hogen muren op. Die moesten de vrouwelijke bewoners beschermen voor nieuwsgierige blikken.

 1. Winkelen in de Old Bazaar van Mostar

Wanneer je door de oude stad kuiert, zal je heel wat kraampjes van de Old Bazaar tegenkomen, waar lokaal vervaardigde producten verkocht worden. Kijk wat rond en neem misschien een handgemaakt souvenirtje mee naar huis. Een bezoekje aan de bazaar voelt aan alsof je terug in de tijd gereisd bent.

 1. Mostar bezoeken vanuit Kroatië

Vanuit heel wat verschillende steden in Kroatië kan je een begeleide daguitstap naar Mostar maken.
Bekijk hier de verschillende mogelijkheden

 1. Overnachten in Mostar

Mostar biedt heel wat accommodaties om te overnachten. Klik hier voor een overzicht + prijzen

Wij zelf verbleven in Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija, unieke locatie in het oude stadscentrum, met parkeermogelijkheid bij het verblijf. Vanuit dit hotel kan je perfect alle bezienswaardigheden in Mostar te voet verkennen. En natuurlijk de lekkere keuken niet te vergeten! Meer info en prijzen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?