Mostar bezoeken? Ontdek de 20 mooiste bezienswaardigheden + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mostar bezoeken? Ontdek de 20 mooiste bezienswaardigheden + foto's

7 april 2024 in Kroatië1 reactie

Mostar: het stille bewijs van de weerbaarheid van een volk

Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig meer over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen.

Opgelet: Mostar ligt in Bosnië-Herzegovina. Bezoek je Mostar tijdens een vakantie in Kroatië, vergeet dan je identiteitskaart niet!

Tours en uitstappen met gids naar Mostar

Zelf op uitstap naar Mostar of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Mostar

 1. De Stari Most (oude brug) van Mostar

De Stari Most (Oude Brug) is ongetwijfeld dé bezienswaardigheid in Mostar en een symbool van de stad en haar veerkracht. Het is een mooi voorbeeld van Islamitische Balkanarchitectuur. De stad dankt zelfs haar naam aan de brug (most). Aan beide kanten van de brug staan versterkte torens die de brugwachters (mostari) worden genoemd.

De 24 meter hoge brug steekt de rivier Neretva over in het hart van de oude stad. Ze werd gebouwd in de 16de eeuw en hield 427 jaar stand, tot ze in 1993 vernield werd tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog. Nadien werd de brug hersteld en heropend op 23 juli 2004. De oude brug en de oude stad die errond ligt, staan geregistreerd als UNESCO Werelderfgoedsite.

Jongeren durven tijdens de zomermaanden van de brug in het koude water eronder duiken (locals hebben niet voor niets de uitdrukking ‘zo koud als de Neretva’). Dit is extreem riskant, en alleen ervaren duikers zouden zich hieraan mogen wagen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je bezoek aan Mostar met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.

 1. Het Museum of the Old Bridge

Het Old Bridge Museum opende zijn deuren in 2006, twee jaar nadat de oude brug volledig hersteld werd. Het museum bevindt zich in de Taratoren in de oude stadskern van Mostar, aan het uiteinde van de brug. De tentoonstellingen lijsten de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens het bestaan van de brug op.

Je vindt er ook audiovisuele en multimedia voorstellingen over de reconstructie van de brug, alsook over archeologische artefacten, waaronder de overblijfselen van twee houten bruggen die hier stonden vóór de stenen brug.

 1. Kajtaz-huis

Het Kajtaz-huis is een mooi voorbeeld van oosterse architectuur. Dit pittoreske bouwwerk uit de 16e eeuw werd aangekleed met kleurrijke tapijten en typische meubels van donker hout. De balkons kijken uit over de tuin en de plafonds zijn bedekt met islamitische versieringen.

Het is niet alleen het oudste huis in Mostar, maar het diende ook als harem voor een plaatselijke Ottomaanse rechter. Tijdens de korte wandeling van de Oude Brug naar het Kajtaz-huis krijg je het gevoel dat je terugstapt in de tijd. Meer info op de website.

 1. De Koski Mehmed Pasha Moskee

De Koski Mehmed Pasha-moskee wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecturale en culturele bezienswaardigheden in de stad. De moskee werd gebouwd in de 17e eeuw door de beroemde Ottomaanse architect Mimar Sinan. Het werd gebouwd in opdracht van Koski Mehmed Pasha, een prominente Ottomaanse staatsman die ooit de rol van grootvizier van het Ottomaanse Rijk bekleedde. Tijdens de Bosnische oorlog in de jaren 1990 werd de moskee bijna volledig verwoest.

Een grondige restauratie heeft het bouwwerk nu terug in zijn oude, traditionele Ottomaanse glorie hersteld. De centrale koepel, de buitenkant en het interieur zijn even indrukwekkend, met binnenin prachtige decoraties en kleurrijke tegels.

Bezoekers kunnen de minaret beklimmen om van het uitzicht op Mostar en de rivier de Neretva te genieten.
 1. Het Biscevica Kuca (Biscevic House)

Een ander getuige van de Ottomaanse periode is het Biscevica Kuca (Biscevic House), een mooi en goed bewaard, 350 jaar oud, residentieel huis. Het huis heeft een kleurrijk interieur met traditioneel metaalwerk en houten meubels. De vriendelijke eigenaar verwelkomt je graag in zijn huis en wil met alle plezier zijn kennis over de Ottomaanse periode delen. Aan de buitenkant van het gebouw vallen vooral de hogen muren op. Die moesten de vrouwelijke bewoners beschermen voor nieuwsgierige blikken.

WANDELTOCHT: Tijdens deze begeleide wandeltour ontdek je hoe Mostar is ontstaan en wat deze stad zo uniek maakt. Met een ervaren lokale gids aan je zijde verken je het oudste deel van Mostar met zijn geheimen en verborgen munten. Boek je wandeltour door Mostar mét gids.

 1. Kujundžiluk

Kujundžiluk is een historische straat in het oude stadscentrum. De straatnaam is afgeleid van het Turkse woord kunduracılar, wat "schoenmakers" betekent. In het verleden was de straat dan ok vooral bekend om zijn schoenmakerijen en lederwaren. Vandaag de dag is het een bruisende marktstraat met heel wat winkels en kraampjes die traditioneel handwerk, maar vooral goedkope souvenirs, sieraden en textiel verkopen.

De met kasseistenen aangelegde en smalle straat is compleet met traditionele stenen gebouwen met houten balkons. Het is er gezellig rondkuieren. Als je door de straat stapt, reis je eigenlijk ook van de overblijfselen van het Bosnische conflict naar het Ottomaanse tijdperk. De straat verbindt namelijk de Oude Brug met het Muslibegović-huis.

 1. Museum voor Oorlogs- en Genocideslachtoffers

Het Museum voor Oorlogs- en Genocideslachtoffers richt zich op de oorlogsmisdaden en genocide die tijdens de Bosnische Oorlog zijn gepleegd. In het museum leer je meer over de geschiedenis, de oorzaken en de gevolgen van het conflict. Je leert er de specifieke gebeurtenissen en politieke dynamiek beter begrijpen aan de hand van persoonlijke verhalen over de oorlog in Mostar. Tickets bestel je hier.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Mostar.
 1. Muslibegović-huis

Het Muslibegović-huis is het derde historische huis dat je tijdens je stadswandeling door Mostar kan bezoeken. Net als de huizen Kajtaz en Biščević is dit een huis in Ottomaanse stijl dat de welvarende levensstijl uit het verleden weerspiegelt.

Het huis werd gebouwd in de 18e eeuw en was oorspronkelijk eigendom van de familie Muslibegović, een rijke en invloedrijke Bosnische moslimfamilie. Het is een Bosnisch nationaal monument en werd omgebouwd tot museum en hotel. Er worden verschillende artefacten, foto's en voorwerpen tentoongesteld die het dagelijks leven, de gewoonten en de geschiedenis van de familie Muslibegović en Mostar tijdens de Ottomaanse periode laten zien. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Bosnian National Monument Muslibegovic House, omgeven door een weelderige tuin met rozen en palmbomen. Het hotel bestaat uit luxe, individueel ingerichte kamers en suites ingericht in een traditionele Bosnische-Ottomaanse stijl met antieke meubels.

 1. Bulevar Revolucije

De Bulevar Revolucije is zowat de hoofdweg van Mostar die de stad doormidden snijdt. De Bosnische moslims en Kroatische christenen hebben zowat elk hun stadshelft hier en die scheiding wordt ook meteen duidelijk wanneer je langs deze weg wandelt. De sporen van de oorlog zijn hier ook nog sterk zichtbaar. Behoorlijk wat gebouwen staan nog vol met kogelgaten of zijn vergaan tot ruïnes. Wie de impact die het Bosnische conflict tot op vandaag nog heeft wat wil ervaren, moet hier zeker eens doorlopen.

VERBLIJFTIP: Een overnachting in de charmante Villa Infinity Mostar kunnen we alleen maar aanraden! Deze villa biedt accommodatie met uitzicht op de tuin, een seizoensgebonden buitenzwembad, een gezellige bar en een gemeenschappelijke lounge, en dit allemaal op ongeveer 6 km van de oude brug van Mostar! Meer info en boeken.

 1. De War Photo Exhibition

De War Photo Exhibition bevindt zich in de westelijke toren naast de Oude Brug. Deze collectie, bestaande uit circa 50 foto’s uit de oorlog, zal je helpen het toenmalige conflict beter te begrijpen. Hoewel Mostar vandaag de dag een erg vredevolle plek is, is het belangrijk te weten dat het conflict nog vers in het geheugen ligt.

 1. De Kriva Ćuprija of Scheve Brug

De Oude Brug is niet de enige belangrijke brug in Mostar. De Kriva Ćuprija wordt ook wel de Crooked Bridge of Scheve Brug genoemd, dankzij de hoek waarmee ze het water oversteekt. De brug steekt de beek Rabobolja over, die in de Neretva stroomt. Niemand weet wie de brug gebouwd heeft of wanneer dat gebeurde. Een overstroming vernielde de brug in 2000, maar ook deze werd heropgebouwd. In de buurt van de Scheve Brug zijn er heel wat goede restaurantjes, met zicht op het water.

VERBLIJFTIP: Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija, gevestigd in een monumentaal kalkstenen huis, ligt op een steenworp afstand van de door UNESCO beschermde Oude Brug. Het beschikt over ruime kamers (met een balkon), een restaurant dat traditionele gerechten serveert en een zomerterras met uitzicht op de rivier de Radobolja. Meer info en boeken.

 1. Sluipschutterstoren van Mostar

De Sluipschutterstoren, ook bekend als de Tarkovsky-toren of simpelweg de toren van Mostar, is een voormalig bankgebouw dat bekend werd tijdens de Bosnische oorlog toen sluipschutters het gebruikten als uitkijkpost.

Na de oorlog bleef het gebouw, net als vele andere in Mostar, een spookachtige herinnering aan het Bosnische conflict. Het werd een symbool van het pijnlijke verleden van de stad en de verwoesting die de oorlog had aangericht. Activisten hebben het onlangs ingepalmd voor straatkunst en graffiti, met als doel de aandacht te vestigen op de wreedheden van de oorlog en om te pleiten voor verzoening en herstel.

Ga de Sluipschutterstoren wel niet binnen, dat kan gevaarlijk zijn omdat het gebouw niet in de beste staat verkeert.
 1. Street art rond de Sniper Tower

Mostar heeft ook heel wat plekken waar je leuke en kleurrijke street art kan vinden. Liefhebbers trekken vooral naar de straten rond de zogenaamde Sniper Tower (sluipschutterstoren) om graffitiwerken en andere kunstwerken te bewonderen.

 1. Most Musala

Ga ook zeker eens naar Most Musala voor een panoramisch uitzicht over Mostar en de Oude Brug. De Musala-brug is op zich geen interessante brug, maar het gebouw ernaast is dat wel. Het Neretva Hotel was een favoriet van oud-president Tito, vandaar de bijnaam Tito's Paleis. In 2018 is men begonnen met de renovatie van het hotel.

Gebruik de brug als uitkijkpunt en geniet van het fantastische uitzicht op de stad. Mostar is een unieke blik die historische charme met de naoorlogse wereld op fantastische wijze combineert.

 1. De rivier Neretva

De rivier Neretva mag zelf ook niet over het hoofd gezien worden als één van de bezienswaardigheden van Mostar. Niet alleen biedt de rivier de perfecte achtergrond voor vakantiefoto’s, het is ook nog eens een aangename plek om een verfrissende duik te nemen tijdens de zomermaanden (maar dan niet vanop de Oude Brug!). Op warme dagen is er dan ook heel wat volk te vinden in het water, nabij de Oude Brug. Je kan er ook boottochtjes maken en de Neretva Delta vekennen.

 1. Kravica watervallen

Niet ver van het oude centrum van Mostar kan je de Kravica watervallen bezoeken, velen noemen ze wel eens de Plitvice meren en watervallen in het klein. In tegenstelling tot Pltivice is het in Kravica wel toegestaan om te zwemmen, ideaal om te verfrissen in de warme zomermaanden ! Je kan er tevens een bootje nemen om op de meren te varen. Wil je graag mee met een tour, bekijk de mogelijkheden hier.

RONDREIS: Ga je op rondreis door Bosnië en Herzegovina? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina en mis geen enkele top bezienswaardigheid.

 1. Winkelen in de Old Bazaar van Mostar

Wanneer je door de oude stad kuiert, zal je heel wat kraampjes van de Old Bazaar tegenkomen, waar lokaal vervaardigde producten verkocht worden. Kijk wat rond en neem misschien een handgemaakt souvenirtje mee naar huis. Een bezoekje aan de bazaar voelt aan alsof je terug in de tijd gereisd bent.

 1. Pocitelj

Pocitelj is een historisch stadje in de regio van Mostar. Heel wat daguitstappen vanuit de stad houden hier ook halt. Dat komt door de moskee van Hadzi-Alija. Andere bezienswaardigheden zijn de Sisman-Ibrahimpasa medresa en het huis van Gavran Kapetanovic. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Bosnische Oorlog van de jaren '90 maar is intussen heropgebouwd. Voor een fraai panorama moet je naar de Sahat-kula gaan: de toren die op de heuvel boven het dorp staat.

 1. Aircraft Hangar in Gnojnice

Net buiten Mostar, in het dorp Gnojnice, vind je een verlaten vliegtuig hangaar uit het Joegoslavische tijdperk. Dit was een bolwerk van de communistische dictator Tito. Het was een top secret locatie waar gevechtsvliegtuigen werden verborgen in de bergen. Het staat niet meteen bekend als een grote toeristische attractie, maar de sfeer in deze gigantische verlaten loods is toch heel apart. In de tunnel ligt heel wat puin en gebroken glas. Breng dus goede schoenen mee. Ook een zaklamp is trouwens zeer handig.

TIP DAGUITSTAP: Zin in een daguitstap vanuit Mostar? Er zijn verschillende opties voor leuke daguitstappen. Boek hier je excursie vanuit Mostar.

 1. Dervish House in Blagaj

Het Dervish House in Blagaj is een charmant huis langs de Duna rivier. Binnen ontdek je meer over het leven van de mensen in het oude Bosnië. Het huis steekt fraai boven de rivier uit. Vlakbij ligt een watervalletje en de rivier stroomt uit een grot die vlakbij het huis ligt. Dat levert een heel idyllisch plaatje op dat heel wat mensen naar deze plaats lokt. In de buurt zijn heel wat restaurants met zicht op het huis bij de rivier.

 1. Mostar bezoeken vanuit Kroatië

Een uitstap naar Mostar tijdens je rondreis door Kroatië, kunnen we alleen maar aanraden. Vanuit heel wat verschillende steden in Kroatië kan je dan ook een begeleide daguitstap naar Mostar maken. Kan je haast niet wachten? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden om Mostar te bezoeken.

 1. Waar overnachten in Mostar?

Voor je bezoek aan Mostar, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Mostar biedt heel wat accommodaties om te overnachten. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Mostar online bekijken.

Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija

Wij zelf verbleven in Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija, unieke locatie in het oude stadscentrum, met parkeermogelijkheid bij het verblijf. Vanuit dit hotel kan je perfect alle bezienswaardigheden in Mostar te voet verkennen. En natuurlijk de lekkere keuken niet te vergeten! Overnachten kan vanaf €71/nacht. Meer info en boeken.

City Hotel in Mostar

City Hotel is gevestigd in een woonwijk van de stad Mostar. Het hotel biedt modern ingerichte kamers met uitzicht over de stad. In hetzelfde pand zijn er ook nog een gezellig restaurant, sfeervolle winkels, aangename bars en een autoverhuurservice te vinden. Iedere ochtend geniet je in de eetzaal van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?