Mostar bezoeken? Ontdek de 13 mooiste bezienswaardigheden + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mostar bezoeken? Ontdek de 13 mooiste bezienswaardigheden + foto's

8 maart 2023 in Kroatië1 reactie

Mostar: het stille bewijs van de weerbaarheid van een volk

Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig meer over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen.

Opgelet: Mostar ligt in Bosnië-Herzegovina. Bezoek je Mostar tijdens een vakantie in Kroatië, vergeet dan je identiteitskaart niet!

Tours en uitstappen met gids naar Mostar

Zelf op uitstap naar Mostar of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. De Stari Most (oude brug) van Mostar

De Stari Most (Oude Brug) is ongetwijfeld dé bezienswaardigheid in Mostar en een symbool van de stad en haar veerkracht. Het is een mooi voorbeeld van Islamitische Balkanarchitectuur. De stad dankt zelfs haar naam aan de brug (most).

De Oude Brug steekt de rivier Neretva over in het hart van de oude stad. Ze werd gebouwd in de 16de eeuw en hield 427 jaar stand, tot ze in 1993 vernield werd tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog. Nadien werd de brug hersteld en heropend op 23 juli 2004. De oude brug en de oude stad die errond ligt, staan geregistreerd als UNESCO Werelderfgoedsite.

Jongeren durven tijdens de zomermaanden van de brug in het koude water eronder duiken (locals hebben niet voor niets de uitdrukking ‘zo koud als de Neretva’). Dit is extreem riskant, en alleen ervaren duikers zouden zich hieraan mogen wagen.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Het Museum of the Old Bridge

Het Old Bridge Museum opende zijn deuren in 2006, twee jaar nadat de oude brug volledig hersteld werd. Het museum bevindt zich in de Taratoren in de oude stadskern van Mostar, aan het uiteinde van de brug. De tentoonstellingen lijsten de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens het bestaan van de brug op.

Je vindt er ook audiovisuele en multimedia voorstellingen over de reconstructie van de brug, alsook over archeologische artefacten, waaronder de overblijfselen van twee houten bruggen die hier stonden vóór de stenen brug.

 1. De War Photo Exhibition

De War Photo Exhibition bevindt zich in de westelijke toren naast de Oude Brug. Deze collectie, bestaande uit circa 50 foto’s uit de oorlog, zal je helpen het toenmalige conflict beter te begrijpen. Hoewel Mostar vandaag de dag een erg vredevolle plek is, is het belangrijk te weten dat het conflict nog vers in het geheugen ligt.

 1. De Koski Mehmed Pasha Moskee

Voor een kleine toegangsprijs, kan je de Koski Mehmed Pasha Moskee binnengaan. Die ligt op zo’n 150 m van de Oude Brug. De binnenkant van de moskee toont je de Ottomaanse invloed op Mostar. De moskee werd gebouwd in de 17de eeuw en is de enige overgebleven moskee in Mostar waarvan de oorspronkelijke binnenkant bewaard is gebleven. De belangrijkste reden om de toegangsprijs te betalen, is echter de klim naar de top van de minaret. Van daaruit heb je een fantastisch 360°-uitzicht over de oude stad.

 1. Bulevar Revolucije

De Bulevar Revolucije is zowat de hoofdweg van Mostar die de stad doormidden snijdt. De Bosnische moslims en Kroatische christenen hebben zowat elk hun stadshelft hier en die scheiding wordt ook meteen duidelijk wanneer je langs deze weg wandelt. De sporen van de oorlog zijn hier ook nog sterk zichtbaar. Behoorlijk wat gebouwen staan nog vol met kogelgaten of zijn vergaan tot ruïnes. Wie de impact die het Bosnische conflict tot op vandaag nog heeft wat wil ervaren, moet hier zeker eens doorlopen.

VERBLIJFTIP: Een overnachting in de charmante Villa Infinity Mostar kunnen we alleen maar aanraden! Deze villa biedt accommodatie met uitzicht op de tuin, een seizoensgebonden buitenzwembad, een gezellige bar en een gemeenschappelijke lounge, en dit allemaal op ongeveer 6 km van de oude brug van Mostar! Meer info en boeken.

 1. De Kriva Ćuprija of Scheve Brug

De Oude Brug is niet de enige belangrijke brug in Mostar. De Kriva Ćuprija wordt ook wel de Crooked Bridge of Scheve Brug genoemd, dankzij de hoek waarmee ze het water oversteekt. De brug steekt de beek Rabobolja over, die in de Neretva stroomt. Niemand weet wie de brug gebouwd heeft of wanneer dat gebeurde. Een overstroming vernielde de brug in 2000, maar ook deze werd heropgebouwd. In de buurt van de Scheve Brug zijn er heel wat goede restaurantjes, met zicht op het water.

 1. Street art rond de Sniper Tower

Mostar heeft heel wat plekken met leuke Street art. Liefhebbers trekken vooral naar de straten rond de zogenaamde Sniper Tower om graffitiwerken te bewonderen. De Sniper Tower is een oud bankgebouw waar tijdens de oorlog regelmatig scherpschutters gingen postvatten omdat dit het hoogste gebouw van de stad is. Het mag dus niet verbazen dat het recente oorlogsverleden van de stad centraal staat in heel wat kunstwerken.

 1. De rivier Neretva

De rivier Neretva mag zelf ook niet over het hoofd gezien worden als één van de bezienswaardigheden van Mostar. Niet alleen biedt de rivier de perfecte achtergrond voor vakantiefoto’s, het is ook nog eens een aangename plek om een verfrissende duik te nemen tijdens de zomermaanden (maar dan niet vanop de Oude Brug!). Op warme dagen is er dan ook heel wat volk te vinden in het water, nabij de Oude Brug. Je kan er ook boottochtjes maken en de Neretva Delta vekennen.

 1. Kravica watervallen

Niet ver van het oude centrum van Mostar kan je de Kravica watervallen bezoeken, velen noemen ze wel eens de Plitvice meren en watervallen in het klein. In tegenstelling tot Pltivice is het in Kravica wel toegestaan om te zwemmen, ideaal om te verfrissen in de warme zomermaanden ! Je kan er tevens een bootje nemen om op de meren te varen. Wil je graag mee met een tour, bekijk de mogelijkheden hier.

 1. Het Biscevica Kuca (Biscevic House)

Een ander getuige van de Ottomaanse periode is het Biscevica Kuca (Biscevic House), een mooi en goed bewaard, 350 jaar oud, residentieel huis. Het huis heeft een kleurrijk interieur met traditioneel metaalwerk en houten meubels. De vriendelijke eigenaar verwelkomt je graag in zijn huis en wil met alle plezier zijn kennis over de Ottomaanse periode delen. Aan de buitenkant van het gebouw vallen vooral de hogen muren op. Die moesten de vrouwelijke bewoners beschermen voor nieuwsgierige blikken.

 1. Pocitelj

Pocitelj is een historisch stadje in de regio van Mostar. Heel wat daguitstappen vanuit de stad houden hier ook halt. Dat komt door de moskee van Hadzi-Alija. Andere bezienswaardigheden zijn de Sisman-Ibrahimpasa medresa en het huis van Gavran Kapetanovic. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Bosnische Oorlog van de jaren '90 maar is intussen heropgebouwd. Voor een fraai panorama moet je naar de Sahat-kula gaan: de toren die op de heuvel boven het dorp staat.

 1. Aircraft Hangar in Gnojnice

Net buiten Mostar, in het dorp Gnojnice, vind je een verlaten vliegtuig hangaar uit het Joegoslavische tijdperk. Dit was een bolwerk van de communistische dictator Tito. Het was een top secret locatie waar gevechtsvliegtuigen werden verborgen in de bergen. Het staat niet meteen bekend als een grote toeristische attractie, maar de sfeer in deze gigantische verlaten loods is toch heel apart. In de tunnel ligt heel wat puin en gebroken glas. Breng dus goede schoenen mee. Ook een zaklamp is trouwens zeer handig.

TIP DAGUITSTAP: Zin in een daguitstap vanuit Mostar? Er zijn verschillende opties voor leuke daguitstappen. Boek hier je excursie vanuit Mostar.

 1. Winkelen in de Old Bazaar van Mostar

Wanneer je door de oude stad kuiert, zal je heel wat kraampjes van de Old Bazaar tegenkomen, waar lokaal vervaardigde producten verkocht worden. Kijk wat rond en neem misschien een handgemaakt souvenirtje mee naar huis. Een bezoekje aan de bazaar voelt aan alsof je terug in de tijd gereisd bent.

 1. Dervish House in Blagaj

Het Dervish House in Blagaj is een charmant huis langs de Duna rivier. Binnen ontdek je meer over het leven van de mensen in het oude Bosnië. Het huis steekt fraai boven de rivier uit. Vlakbij ligt een watervalletje en de rivier stroomt uit een grot die vlakbij het huis ligt. Dat levert een heel idyllisch plaatje op dat heel wat mensen naar deze plaats lokt. In de buurt zijn heel wat restaurants met zicht op het huis bij de rivier.

Wanneer je in Kroatië bent, moet je zeker eens proeven van de typische Kroatische gerechten en specialiteiten.
 1. Mostar bezoeken vanuit Kroatië

Een uitstap naar Mostar tijdens je rondreis door Kroatië, kunnen we alleen maar aanraden. Vanuit heel wat verschillende steden in Kroatië kan je dan ook een begeleide daguitstap naar Mostar maken. Kan je haast niet wachten? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden om Mostar te bezoeken.

 1. Waar overnachten in Mostar?

Voor je bezoek aan Mostar, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Mostar biedt heel wat accommodaties om te overnachten. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Mostar online bekijken.

Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija

Wij zelf verbleven in Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija, unieke locatie in het oude stadscentrum, met parkeermogelijkheid bij het verblijf. Vanuit dit hotel kan je perfect alle bezienswaardigheden in Mostar te voet verkennen. En natuurlijk de lekkere keuken niet te vergeten! Overnachten kan vanaf €71/nacht. Meer info en boeken.

City Hotel in Mostar

City Hotel is gevestigd in een woonwijk van de stad Mostar. Het hotel biedt modern ingerichte kamers met uitzicht over de stad. In hetzelfde pand zijn er ook nog een gezellig restaurant, sfeervolle winkels, aangename bars en een autoverhuurservice te vinden. Iedere ochtend geniet je in de eetzaal van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?