Roadtrip Bosnië en Herzegovina: rondreis langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Bosnië en Herzegovina: rondreis langs alle highlights + kaartje

Op roadtrip door Bosnië en Herzegovina? Gebruik onze complete voorbeeld route langs de mooiste plekjes

Bosnië en Herzegovina is een land op de Balkan dat vooral bekend staat om zijn weelderige bossen, brullende rivieren en zoutwatermeren. De hoofdstad Sarajevo is de populairste toeristische bestemming van het land maar ook de watervallen en de zoutmeren krijgen steeds meer internationale bezoekers. Oh ja, ook kunstliefhebbers komen hier aan hun trekken, overal in Bosnië kan je namelijk prachtige voorbeelden van islamitische architectuur bewonderen.

Het komt allemaal aan bod tijdens onze uitgestippelde rondreis van 13 dagen door Bosnië en Herzegovina.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Bosnië en Herzegovina

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets4 uur vliegen naar Sarajevo, tussenstops in Wenen of Zurich, richtprijs € 56 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
VerblijvenOvernachtingen in Sarajevo:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Bosnië en Herzegovina is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Begeleide wandeltocht door Sarajevo, met lokale gids €29 (reserveer hier)
  • Rondleiding + oorlog en tunnelmuseum Joegoslavische oorlogen €30 (reserveer hier)
  • Proef de lekkernijen uit de Bosnische keuken en ontdek de lokale ambachten €40 (reserveer hier)
  • Maak een daguitstap naar de historische stad Travnik en de Jajce watervallen €75 (reserveer hier)

Inhoud artikel

Dag 1: Sarajevo

We beginnen onze 13-daagse rondreis door Bosnië en Herzegovina meteen in de hoofdstad van het land; Sarajevo. In tegenstelling tot andere hoofdsteden op de Balkan, is Sarajevo een relatief moderne stad. De stad werd gesticht in 1462 toen de Ottomaanse gouverneur van Bosnië een karavanserai bouwde in wat vandaag de historische wijk Baščaršija is. In de straten is dat oorspronkelijke oosterse charme nog steeds aanwezig, en dat in het hart van Europa.

De kathedraal van Sarajevo en de Gazi Husrev-beg Moskee zijn dan twee van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast heb je ook nog het Gele Fort en het oude verlaten Olympische stadion van de Winterspelen van 1984. Tijdens onze stadswandeling door Sarajevo, kom je alvast langs deze top bezienswaardigheden én talloze andere trekpleister.

VERBLIJFTIP: Het Ibis Styles Sarajevo biedt moderne accommodatie net buiten het stadscentrum van Sarajevo, een uitgebreid continentaal ontbijtbuffet, een binnenzwembad en een wellnesscentrum. Er is ook gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.

Heb je tijd genoeg of wil je eventueel je bezoek aan Sarajevo splitsen over twee dagen? Dan raden we aan om ook de bezienswaardigheden buiten het stadscentrum op te zoeken. Er zijn namelijk enkele plekjes die ook de moeite waard zijn om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Sarajevo. Hieronder geven we alvast enkele tips:

  • Fan van panoramische uitzichten? Dan moet je naar de Trebević-berg. De top kan worden bereikt met de kabelbaan van Sarajevo (bekijk ligging). Die kabelbaan werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo.
  • De verlaten bobsleebaan van Sarajevo, oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984. De baan is gelegen op de berg Trebević, net buiten de stad (bekijk ligging). Het is een unieke toeristische attractie geworden, vooral voor wandelaars en fietsers. De verlaten betonnen structuur biedt ook een bijzonder canvas voor straatartiesten en graffiti kunstenaars.
  • Wie op zoek is nog naar meer urbenex locaties moet zeker ook eens de toren Bistrik Kula (bekijk ligging) bezoeken en het verlaten hotel van de Olympische Spelen van 1984, Hotel Igman (bekijk ligging) en de skischans van de Olympische Spelen 1984 (bekijk ligging).
  • En de Sarajevo-Tunnel, ook bekend als de Tunnel van de Hoop. De tunnel was een belangrijke levensader tijdens het Beleg van Sarajevo, een langdurige blokkade van de hoofdstad tijdens de Bosnische Oorlog. De tunnel maakte het mogelijk om voedsel naar de stad te brengen en humanitaire hulp te verlenen. Er werden ook gewonde burgers via de tunnel geëvaceerd en wapens aangevoerd. Koop je ticket voor het Tunnel museum hier online.

Dag 2: Sarajevo - Zenica

Na het verkennen van de Bosnische hoofdstad, ga je verder richting Zenica, gelegen in de vallei van de rivier de Bosna. De stad is vooral bekend om zijn ijzerfabriek, maar ook om de universiteit. Gezien de centrale ligging van de stad is het een mooie uitvalsbasis om heel Bosnië en Herzegovina te bezoeken.

Wandel door de geschiedenis van de stad in het middeleeuwse Vranduk-fort en breng een bezoek aan het Stadsmuseum. Of ga naar de buitenwijken van Zenica om ontspannende fietstocht te maken door het groen. Zenica is ook de ideale plek om in traditionele restaurants de lokale gerechten te proberen. Ontdek de belangrijkste plekjes van de stad met onze wandeling langs dé religieuze sites in Zenica.

We raden je aan om je bezoek aan de stad en omgeving af te sluiten met een wandeling naar de berg Vranica, ten zuidwesten van de stad (bekijk ligging). De glooiende berg is relatief makkelijk te beklimmen, ook voor beginners. Vanop de top, op een hoogte van 1626 meter, heb je een panoramisch zicht op het stadje en kan je het Prokoško-meer zien liggen. Ze zeggen dat het panoramisch uitzicht op het meer het mooist is bij zonsopgang en zonsondergang.

Geschiedenisliefhebbers kunnen overwegen om nog een paar forten in dit deel van Bosnië te bezoeken; Bobovac, het kasteel van Tešanj en het fort van Maglaj.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Tuzla met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.

Dag 3: Zenica - Tuzla

Vandaag bezoek je Tuzla, de op twee na grootste stad van Bosnië en Herzegovina. Tuzla is een stad vol bezienswaardigheden die, net als in Sarajevo, getuigen van het multiculturele karakter van Bosnië. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog van 1990, maar is sindsdien uitgegroeid tot een interessante toeristische bestemming. De belangrijkste trekpleister? Dat zijn de enige zoutmeren in Europa.

Geniet van Tuzla's lokale gerechten en zwarte koffie op een van de zonovergoten terrassen langs de schilderachtige straatjes, maak volg onze stadswandeling door Tuzla en bezoek topbezienswaardigheden als Gazi Turali Beg Moskee, de kathedraal en de Kapija poort en zoek afkoeling in een van de centrale meren.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.

Dag 4: Tuzla - Velino Selo

Vandaag rijden we verder naar Bijeljina, in de uiterst vruchtbare geografische regio Semberië in de Republika Srpska in Bosnië. Deze stad kan uitpakken met een bijzonder rijk historisch erfgoed. Je vindt hier gebedshuizen van verschillende religies en je moet zeker de plaatselijke culinaire specialiteiten proberen.

Download onze stadswandeling door Bijeljina en ontdek dé must-see's van de stad zoals het stadhuis van Bijeljina, oudste moskee van de stad en het Sint-Basiliusklooster van Ostrog, een modern Servisch-orthodox klooster gewijd aan Sint-Basilius van Ostrog met de 30 meter hoge klokkentoren.

Enkele andere hoogtepunten in de buurt van Bijeljina

  • Het Tavna-klooster, een van de oudste bouwwerken in de regio Semberija.
  • Het Etnodorp Stanišići, op drie kilometer van Bijeljina. Dit complex weerspiegelt een authentiek bergdorp in het midden van de Semberija-vallei. Er zijn huisjes te huur en je kan er oude plaatselijke ambachten zien in kleine museumachtige ruimtes. Er is zelfs een klooster gewijd aan Sint-Nicolaas dat een relikwie van de heilige bewaart; het werd gebouwd als een replica van het Kumanica-klooster in Servië. Er is ook een kleine brug die lijkt op Kozja Ćuprija in Sarajevo.
  • Midden in de Semberija-vallei ligt een interessant kuuroord met parken, bloementuinen, sportfaciliteiten, zwembaden, hotels en restaurants. Dvorovi Spa is beroemd om zijn geneeskrachtige geothermische water van 75 graden dat vanuit 1300 meter onder de grond naar boven komt.
  • En het moeras van Gromiželj, een oase van rust waar heel wat flora en fauna te vinden is.

VERBLIJFTIP: Boek hier je verblijf bij Ethno Village Stanišići.

Dag 5: Bijeljina - Brčko

Na je overnachting in Bijeljina, bezoek je de stad Brčko. De stad ontstond rondom een oude brug over de rivier de Sava. De stad stond altijd bekend om de kundige vlotvaarders en brugwachters die de oversteek in goede banen leidden. Toen het Oostenrijkse leger het houten bolwerk in de 18e eeuw verwoestte, raakten ook alle oude gebouwen rondom de brug in verval. De stad kwam weer tot leven dankzij de pruimenteelt waar het gebied bekend om stond. Halverwege de 19e eeuw exporteerde Brčko ongeveer 30.000 ton pruimen naar Oostenrijk, Duitsland, Engeland en de VS.

Ontdek de mooiste plekjes van deze kleine, charmante stad met onze stadswandeling door Brčko.

Dag 6: Brčko - Watervallen van Bliha

Vandaag bezoek je Banja Luka, de op een na grootste stad in Bosnië en Herzegovina. En hoewel het de op een na grootste stad is, is het stadje op zich niet bijzonder groot. Vandaag de dag is het de thuisbasis van talloze culturele en historische monumenten, musea, festivals en een populaire zomervakantiebestemming in dit deel van het land.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Banja Luka

  • Het Fort Kastel op de linkeroever van de rivier, een van de oudste historische monumenten in Banja Luka en ook de drukst bezochte bezienswaardigheid.
  • De Ferhadija-moskee die dateert uit de 16de eeuw.
  • Na je bezoek aan de moskee kan je de kleurrijke gebouwen uit de 19de eeuw bewonderen in de Gospodska-straat, de drukst bezochte en oudste straat in Banja Luka. Je kan er een paar mooie voorbeelden zien van neorenaissancistische en secessionistische stijlen. In die mooie gebouwen zijn nu bedrijven en winkels gevestigd.
  • Bezoek ook de orthodoxe Christus Verlosser-kathedraal, in 1925 gebouwd voor het beroemde Balkancafé. Vandaag de dag domineert de kathedraal het centrale plein van de stad.

TIP: Verken de stad tijdens begeleide wandeltocht door Banja Luka en bekijk de historische bezienswaardigheden en geniet van verbluffende uitzichten. Luister naar verborgen verhalen over de stad van een deskundige gids.

Wat nog meer zien en doen in de buurt van Banja Luka?

  • Op slechts 25 kilometer van Banja Luka ligt het dorpje Krupa na Vrbasu. De hellingen rondom het dorpje vormen een prachtig decor. Je kan hier ook enkele interessante oude watermolens en een orthodox klooster bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheden kan je te voet bereiken langs de gemarkeerde wandelpaden.
  • Het Bočac-fort, een interessant 15e-eeuws erfgoed middenin een prachtige omgeving. De sterke muren kijken uit over het kunstmatige meer met dezelfde naam.
  • Als je de tijd hebt en benieuwd bent naar plaatsen die populair zijn op sociale media, ga dan naar Sanski Most om bij de Bliha-waterval te komen. Het koude water stort hier van een 56 meter hoge klif in een meertje eronder. Als je op een warme zomerdag komt, is de omgeving een verfrissend toevluchtsoord. Neem foto’s en geniet van een lunchpauze in het nabijgelegen restaurant.

Dag 7; Bliha watervallen - Bihać

Even wat rust en natuur opzoeken? Rijd dan even verder naar het nationaal park Una

Het park ligt in het westen van het land aan de grens met Kroatië op slechts veertig kilometer van de beroemde Plitvice-meren. Je kan je al iets voorstellen bij de prachtige landschappen die je hier zal ontdekken. Je kan er ook een bezoekje brengen aan het 13e-eeuwse Ostrožac-kasteel, de eilanden Japodski Otoci die met vijf houten bruggen met elkaar verbonden zijn en de Štrbački Buk (waterval).

Dag 8: Martin Brod - Jajce

Je zit inmiddels aan de helft van je rondreis door Bosnië en Herzegovina. Vandaag staat het kleine stadje Jajce op de planning. Jajce herbergt enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in heel Bosnië en is vooral bekend om zijn waterval. De stad zelf ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Pliva en Vrbas. Bovenop een heuveltop prijkt een fort met daaronder een rij huizen tussen het groen. Bezoek er zeker eens de populaire catacomben met een kerk die in de rots is uitgehouwen, het fort en de Pliva-waterval.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een daguitstap naar Jajce en de watervallen.

Mlinčići

Heb je nog wat tijd over? Trek dan even naar het gebied Mlinčići, ongeveer vijf kilometer van het centrum van Jajce. Het is niet alleen een prachtige plek waar water door de (20) houten molens stroomt, maar ook een geweldige plek om meer te leren over de getalenteerde lokale timmerlieden en hun bouwkunsten.

Er wordt gezegd dat hier al in de middeleeuwen kleine molens stonden, die werkten dankzij de stevige stroming van de Pliva. Watermolens waren eigendom van rijke landheren, maar werden gebruikt door de lokale bevolking om hun graan te malen, in ruil voor enkele zakken meel. Paarden brachten tarwe en maïs naar de molens vanuit de omliggende dorpen. Na restauratiewerkzaamheden in 2005 werden zes van de oude molens weer tot leven gewekt en zijn nu operationeel. De rest is voldoende vernieuwd om het oude landschap in ere te bewaren.

Dag 9: Jajce - Travnik

Dag 9 brengen we door in Travnik, een stad in centraal Bosnië op ongeveer 68 kilometer van Jajce en negentig kilometer ten westen van Sarajevo. Het is leuk om hier te komen na een bezoek aan Jajce, want Jajce was de thuisbasis van de koningen van Bosnië in de middeleeuwen, en Travnik was de thuis van de 18e en 19e-eeuwse Bosnische viziers, als de hoofdstad van de Ottomaanse provincie Bosnië. Het is dus alsof je je een eeuw verplaatst door de geschiedenis.

De stad wordt omringd door bergen en de rivier Lašva splitst de stad in twee. Toeristen komen zowel voor het erfgoed als de natuur, zoals in veel andere steden in Bosnië. De berg Vlašić is de absolute must-see. Leuk weetje: dit is de enige stad in Bosnië en Herzegovina met twee klokkentorens. Travnik is ook de geboorteplaats van de Servische Nobelprijswinnaar Ivo Andrić, die de roman De Kroniek van Travnik schreef.

Dag 10: Travnik - Livno

Livno is een stad met een weelderige groene omgeving waar je allerlei buitenactiviteiten kan beoefenen. De stad ligt in een gigantisch weiland omringd door hoge bergen. De stad heeft de weerskenmerken van een thermale vallei, waardoor het in Livno langer warm blijft en er weinig mist hangt. Ideaal voor vliegsporten. De stad kan daarnaast ook uitpakken met een aantal interessante ruïnes die dateren uit de 9de eeuw. Waar Livno echter het meest bekend om staat, zijn de wilde paarden die je op de vlaktes kan tegenkomen.

Met onze stadswandeling door Livno kom je langs enkele topbezienswaardigheden zoals de Hajji Ahmed de Dukaat Minter-moskee, de Duman-brug en de Servisch-orthodoxe kerk van de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria.

Zie de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Tuzla.

Dag 11: Livno - Mostar

De rondreis komt stilletjes aan op zijn einde, maar geen zorgen, we hebben nog enkele pareltjes op onze planning staan alvorens we terug huiswaarts keren. Laten we beginnen met de stad Mostar, een stad die je misschien wel kent vanwege zijn Oude Brug over de rivier de Neretva.

Mostar is de op vier na grootste stad van Bosnië en werd voor het eerst genoemd in de tweede helft van de 15e eeuw. Door de nabijheid van de Adriatische Zee (ongeveer 60 kilometer verderop) hangt hier een mild, mediterraan klimaat waardoor de stad er groen bijligt. Mostar is een cultureel centrum met leuke steegjes en oosterse winkels, waar galerieën en historische gebouwen in overvloed aanwezig zijn. Een absolute must-see op je rondreis door Bosnië.

Volg onze stadswandeling door Mostar langs deze bezienswaardigheden:

  • Begin je wandeling door Mostar bij Kriva Ćuprija, ook bekend als de Kromme Brug, een kleine stenen brug over de rivier de Radobolja. Het is een mooi voorbeeld van de Ottomaanse bouwstijl en biedt een schilderachtig uitzicht op de omgeving.
  • Wandel verder naar de 16e-eeuwse Stari Most (Oude Brug), de beroemdste en meest fotogenieke brug van de stad. Het is een verbazingwekkend stukje islamitische architectuur uit de Balkan en domineert met zijn 24 meter hoogte de rivier de Neretva.
  • Via het Kajtaz-huis in typerende Oosterse stijl, kom je bij de Kujundžiluk, een historische straat in het oude stadscentrum met heel wat winkels en kraampjes die traditioneel handwerk, maar vooral goedkope souvenirs, sieraden en textiel verkopen.
  • Verder kom je ook nog langs de Koski Mehmed Pasha-moskee, het historische Biščević-huis en het Muslibegović-huis.

GEORGANISEERDE DAGUITSTAP: Boek hier een georganiseerde uitstap naar of in Mostar.

Wat nog meer zien en doen in de buurt van Mostar?

Op minder dan dertien kilometer van Mostar ligt het beroemde soefihuis Blagaj Tekija, aan de bron van de Buna-rivier. Dit is een ander belangrijk stuk islamitische architectuur in Bosnië. Het werd in 2003 uitgeroepen tot nationaal monument. Het huis is gebouwd op kliffen tot 240 meter hoog. De overblijfselen van het middeleeuwse fort op de top van de klif maken het plaatje helemaal compleet.

Pocitelj is een ander historisch stadje in de regio van Mostar. Heel wat daguitstappen vanuit Mostar houden hier ook halt. Dat komt door de moskee van Hadzi-Alija. Andere bezienswaardigheden zijn de Sisman-Ibrahimpasa medresa en het huis van Gavran Kapetanovic. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Bosnische Oorlog van de jaren '90 maar is intussen heropgebouwd. Voor een fraai panorama moet je naar de Sahat-kula gaan: de toren die op de heuvel boven het dorp staat.

Optioneel, bezoek Tito's bunker, ARK D-0 in Konjic

Wie graag nog een extra stop maakt, kan vanuit Mostar even doorrijden naar Konjic voor een bezoek aan de De Tito-bunker, officieel bekend als het ARK D-0 (Atomska Ratna Komanda), is een voormalige nucleaire bunker en commandocentrum. De bunker werd gebouwd om de Joegoslavische president Josip Broz Tito, zijn familie en de naaste medewerkers te beschermen in het geval van een nucleaire aanval tijdens de Koude Oorlog.

De bouw van de bunker begon in het geheim in 1953 en duurde bijna 26 jaar tot 1979. Het complex was een van de meest geheime locaties in het voormalige Joegoslavië. Het complex strekt zich uit over ongeveer 6.500 m² en bestaat uit meer dan 100 kamers en een uitgebreid netwerk van gangen.

Je kan de bunker bezoeken via een rondleidingen, waardoor je als bezoeker een uniek kijk krijgt in dit fascinerende stukje Koude Oorlog-geschiedenis. Meer info op de website

DAGUITSTAP: Ga mee met een tour vanuit Sarajevo naar de Tito Bunker in Konjic. Meer info en boeken

Dag 12: Mostar - Neum

De voorlaatste dag van deze mooie rondreis is jammer genoeg aangebroken. We beginnen de dag in Široki Brijeg, verstopt in een prachtig natuurgebied. Deze stad biedt wel heel wat interessante bezienswaardigheden. Je kan de oude ruïnes van het fort van Herzog Stjepan in de oude stad Ljubuški, het Franciscaner klooster of enkele prachtige watervallen in de omgeving bezoeken zoals de Kravica waterval.

Drink ook een glas wijn, want daar is de regio eveneens beroemd om. Er zijn veel wijnmakerijen waar je uit kan kiezen, zoals Andrija Cellars, dat wijnen exporteert naar de VS en China. Sommige wijnhuizen bieden ook lokale lekkernijen aan in een restaurant of je kan er overnachten.

VERBLIJFTIP: Omdat de meeste bezienswaardigheden rond Široki Brijeg liggen, kan je het beste ergens verblijven waar je wakker wordt met een geweldig uitzicht op weelderige landschappen. Je kan dan een ritje maken om de lokale bezienswaardigheden of de stad zelf te bezoeken. Boek je verblijf in het gezellige Kamena Kuća Hutovo Blato, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving.

Sluit je dag af in Neum, die kan uitpakken met een kustlijn van amper 24 kilometer lang. Het ligt op minder dan 70 kilometer van Dubrovnik en werd gebouwd voor de communistische elite in de periode waarin Bosnië deel uitmaakte van Joegoslavië vóór de jaren 1990.

Het kan er 's zomers druk zijn, omdat het de enige badplaats in Bosnië is, maar het is een goedkopere optie dan Kroatië. Neum is een mooie plek om uit te rusten op weg naar Trebinje of als vertrekpunt om Kroatische steden als Dubrovnik of het nabijgelegen schiereiland Pelješac te bezoeken.

Dag 13: Neum - Nationaal park Sutjeska

We sluiten deze mooie rondreis Bosnië af in de meest zuidelijke stad van Bosnië, Trebinje. Hoewel de stad voor het eerst wordt genoemd in de 10e eeuw, bloeide ze pas helemaal op in de middeleeuwen. In die periode werd Trebinje bijna twee eeuwen lang geregeerd door de Servische Nemanjić-dynastie en daarna door de Bosnische Ban Tvrtko Kotromanić. De Ottomanen beheersten het gebied later tot de 19e eeuw.

Vandaag de dag kunnen bezoekers de historische monumenten bekijken die ze hebben achtergelaten. Als je bedenkt dat Trebinje dicht bij de Adriatische Zee ligt en geniet van een mediterraan klimaat met veel zon en aangename temperaturen, weet je dat je hier goed zit. Je kan bezienswaardigheden bezoeken met onze stadswandeling door Trebinje, actief bezig zijn of de natuur rondom verkennen. Of trek een paar dagen uit om van de zon te genieten. Trebinje wordt tenslotte ook wel de Stad van de Zon genoemd.

Heb je tijd en zin om de omgeving van Trebinje te verkennen? Bezoek dan zeker volgende plekjes:

  • De populairste Bosnische grot Vjetrenica. Er werden hier ongeveer 6700 ondergrondse kanalen ontdekt. De enorme zalen en talloze kleine meertjes en watervallen maken de grot bijzonder.
  • De Ljubinje Necropolis, de thuis van meer dan 600 grafstenen, waarvan 109 met reliëfs en 12 met inscripties in oud-Servisch versierd werden.
  • Het orthodoxe klooster van Tvrdoš. Dit is een van de oudste culturele en historische monumenten in de Republika Srpska, gebouwd op de plaats van een oudere kerk uit de 4e eeuw. Je kan de ruïnes nog steeds zien door de glazen vloer.
  • Als je een wijnliefhebber bent, zal je het leuk vinden dat er rondom het klooster al sinds de 15e eeuw wijn verbouwd wordt. Je ziet de wijnstokken rond het klooster in de zon pronken en er is een enorme wijnkelder.

Last but not least: het nationaal park Sutjeska, het oudste nationale park van Bosnië

Het nationaal park Sutjeska is een van de mooiste voorbeelden van de natuur van Herzegovina. De schilderachtige kloof van de rivier de Sutjeska, de zachte weiden, de dichte bossen, het prachtige Trnovačko-meer op een hoogte van 1500 meter en de Skakavac-waterval zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

Het gebied is ook beroemd vanwege de hevige gevechten die hier in 1943 plaatsvonden. Er werd een monument opgericht ter nagedachtenis aan de partizanen die hier zegevierden tegen de nazi's.

Waar overnachten in Bosnië en Herzegovina?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door Bosnië en Herzegovina? Enkele populaire steden om te overnachten zijn de hoofdstad Sarajevo, Banja Luka en Mostar. Doe alvast wat inspiratie op in onze blogpost met onze favoriete verblijven in Bosnië en Herzegovina.

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

- 24 december 2023 - MB

Ziet er geweldig uit! Je krijgt gelijk zin om je koffer in te pakken.

- 20 december 2023 - Eric Willems

Heel overzichtelijk, goed gedocumenteerd met interessante beschrijvingen en uitnodigende foto's

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?