Dé 28 bezienswaardigheden van Keulen: Info, tips + foto's

Route langs de kerstmarkten Keulen

Dé 28 bezienswaardigheden van Keulen: Info, tips + foto's

17 december 2021 in Keulen25 reacties

Keulen is de 4de grootste stad van Duitsland, na Berlijn, Hamburg en München. De stad aan de Rijn bevindt zich net over de grens en is daarom de perfecte bestemming voor een citytrip dichtbij huis. De Tweede Wereldoorlog liet er heel wat schade na, maar toch beschikt Keulen over een divers aanbod aan bezienswaardigheden.

Langs het stadsvernieuwingsproject Rheinaufen zie je een mooie synergie tussen oud en nieuw, met de oude treinsporen en pakhuizen enerzijds en de KölnTriangle en de Colonius anderzijds. Bezoek Keulen en laat je verrassen. Onze tips voor een geslaagde stedentrip:


Tickets, tours & verblijf voor je bezoek aan Keulen

Keulen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours hier. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

TIP: Wil je meer zien in Keulen? Koop dan zeker een KölnCard, hiermee kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken, 50% korting op kunst, cultuur en gastronomie + korting op toegang tot de Schatkamer van de Dom van Keulen. Koop de KölenCard voor € 9 hier online.

Inhoud artikel

 1. De Dom van Keulen

De gigantische Dom van Keulen is hét icoon van de stad en tevens de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Het is met haar lengte van 144 meter, breedte van 86 meter en torens van 157 meter hoog de grootste gotische kerk van Europa. De bouw ervan begon in 1248 in de stijl van de kathedralen van Noord-Frankijk, maar kwam in de vijftiende eeuw stil te liggen. Pas in 1824 werd de bouw ervan hervat en in 1880 in een neogotische stijl voltooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest een hoge muur, de Kölner Domplombe, ervoor zorgen dat de noordelijke toren niet instortte.

Voor Amerikaanse vliegeniers was de Dom een oriëntatiepunt in het plat gebombardeerde Keulen. Nadien werd de Dom gerestaureerd. Het beheer van de Dom kost de stad ongeveer 14 miljoen euro per jaar. De zuidelijke toren van de Dom kan je beklimmen tot een hoogte van 97 meter. Tijdens de klim over meer dan 500 treden kom je voorbij de klokkenkamer met 8 klokken. Aan de noordkant vind je de Domschatkamer. De Dom staat sinds 1996 om de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2004 kwam het bouwwerk ook op de lijst van bedreigde Werelderfgoederen te staan, aangezien bouwwerken in haar onmiddelijke omgeving het neogotische bouwwerk zouden aantasten.

Prachtig vanbuiten, adembenemend vanbinnen

De kerk bevat verder nog prachtige glas-in-lood ramen uit de veertiende tot de zestiende eeuw, waaronder een werk van de Keulse kunstenaar Gerhard Richter, bestaande uit meer dan 11.000 vierkanten. Ook kan je in de kerk een kruisbeeld uit de tiende eeuw en een zwart marmeren hoogaltaar uit de veertiende eeuw aanschouwen, met nog meer kunstwerken in de schatkamer van de kerk. Het hoogtepunt hiervan is de Driekoningenschrijn, met twaalfde-eeuwse reliëfs die verhalen uit het leven van Christus en zijn profeten en apostelen uitbeelden.

Onze tip: met een KölnCard krijg je 20% korting op de entree tot de schatkamer in de Dom. Koop je kortingskaart online.
 1. De Altstadt

De Altstadt is de oudste wijk van Keulen, gelegen aan de westoever van de Rijn. Het grootste deel van deze wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door bombardementen, en na de oorlog werd alleen het deel tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de Rijn gerestaureerd.

In dit deel vind je nu een voetgangersgebied omringd door Stapelhäuser, huizen met kleurrijke gevels die volgens de laatmiddeleeuwse stijl zijn gerestaureerd. In veel van deze gebouwen zitten tegenwoordig winkels, cafés en restaurants gevestigd. Verder vind je in deze wijk verschillende bezienswaardigheden zoals de Grote Sint-Martinuskerk, het stadhuis van Keulen en verschillende musea.

Tip: Combineer een rondleiding door Altstadt met een boottocht op de Rijn in deze tour! Je gids vertelt je spannende verhalen over de geschiedenis van de stad.

 1. De Alter Markt

De Alter Markt is het hart van Keulen. Het bevindt zich vlakbij de rivier de Rijn en op enkele minuten van de belangrijkste winkelstraten. In de middeleeuwen was dit de plaats waar steekspelen werden georganiseerd. Midden op het plein staat een fontein uit 1884 ter ere aan Jan von Werth, een verdienstelijke legergeneraal. Neem plaats op een gezellig terras en geniet hier van een lokaal gebrouwen Duits biertje.

 1. Het stadhuis

Het historische stadhuis van Keulen bestaat uit meerdere delen waardoor het een mengsel van gotische en renaissance stijlen is. Het Rathaus werd in 1135 opgericht, maar het oudste deel dat nu nog overeind staat, de Saalbau, komt uit 1330. De 61 meter hoge Ratsturm werd tussen 1407 en 1414 gebouwd in een gotische stijl. De toren werd echter zwaar beschadigd tijdens de Tweede wereldoorlog en brandde bijna volledig uit, en is daardoor na de oorlog grootst gerestaureerd. De Spanische Bau van het Rathaus werd in 1569 gebouwd, maar werd ook zwaar beschadigd en na de oorlog door een modern gebouw vervangen. Onder het gebouw vind je ook nog de restanten van een Romeins praetorium.

Geschiedenis verzoent zich met het contemporaine

Op de Ratsturm staan 124 verschillende figuren afgebeeld, allen van historische figuren. Zo zie je onder meer de Romeinse keizer Augustus en de socialist Karl Marx, maar de dichter Joost Van den Vondel en de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens. Doorheen de eeuwen werden telkens nieuwe elementen aan het Rathaus toegevoegd waardoor het nu zowel renaissancistische als gotische nuances heeft.

 1. De Neumarkt

De Neumarkt is het grootste plein van de binnenstad, waar traditioneel de kerstmarkten worden georganiseerd. Sinds de middeleeuwen is de plek een belangrijke markt-en handelsplaats. Dit is een plek waar diverse designerwinkels, maar ook tweedehandswinkels zich bevinden. Tegenwoordig is het een plek waar vele evenementen worden georganiseerd. Het is ook een essentieel knooppunt voor het openbaar vervoer. Hier begint ook de autovrije winkelstraat Schildergassse, die weer doorloopt richting andere shoppingstraten. Tijdens het eindejaar staat hier een indrukwekkende kerstmarkt met een groot aanbod aan kraampjes, waar je kan eten eten en drinken.

 1. De Grote Sint-Martinuskerk

De Grote Sint-Martinuskerk is één van twaalf romaanse kerken in de stad. Het is niet de oudste van deze kerken, maar valt wel het meest op door de vierkante toren met vier kleine hoektorens. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, al werd de meer gotische toren pas in 1450 gebouwd. De kerk heeft grotendeels het geweld van de afgelopen eeuwen overleefd, al zijn de torens na de Tweede Wereldoorlog wel nog gerestaureerd.

 1. De Sint-Gereonkerk

De Sint-Gereonkerk is de oudste van de twaalf romaanse kerken van Keulen. De kerk bestond al in de vierde eeuw als een kapel op een Romeinse begraafplaats. Na de val van het Romeins Rijk werd deze kapel uitgebouwd tot een klooksterkerk, en vanaf de elfde eeuw werd het bouwwerk flink uitgebreid, waarbij de twee torens in de twaalfde eeuw werden toegevoegd.

 1. De Synagoge Roonstraßse

De synagoge Roonstraße is de bekendste van de synagogen van Keulen. Het gebedshuis werd tussen 1895 en 1899 gebouwd en is hiermee één van de vijf synagogen van voor de Tweede Wereldoorlog. De synagoge werd grotendeels verwoest in 1938, maar in 1950 werd het verwoeste deel herbouwd en werd de binnenkant ook deels gereconstrueerd. De synagoge heeft naast de twee gebedshallen, kleinere gedenkruimtes, een bibliotheek en een jeugdcentrum ook een restaurant, de Kantine Weiss. Hier kan je genieten van koosjere gerechten van over de hele wereld.

Architecturale achtergrond

Het gebouw is uitgevoerd in de Romaanse stijl. Zo beschikt het over een gevel van gele tufsteen, een imposant roosvenster en kleine torens. Verder is de synagoge eenvoudig opgevat en sober qua interieur. De bijzondere glas-in-lood ramen zorgen voor de nodige kleur. Er is nog steeds een scheiding tussen mannen en vrouwen. In de grote gebedshal zie je de Thora-rol, die nog steeds wordt gebruikt tijdens diensten. Je kan een rondleiding boeken om de synagoge te bezoeken, maar op vrijdag, zaterdag en feestdagen is dit niet mogelijk. Ga achteraf dineren in het naburige restaurant De Kantine Weiss, waar je hoofdzakelijk koosjere gerechten voorgeschoteld krijgt.

Ga je liever zelf op avontuur? Download hier onze gratis stadswandeling door Keulen!

 1. Het Belgisches Viertel

Het Belgisches Viertel is een typische trendy wijk vol trendy restaurants, charmante bars en bijzondere winkeltjes. Rondom het centrale plein Brüsseler Platz is er altijd wat te beleven. Veel straten in de wijk zijn vernoemd naar Belgische steden en provincies zoals Gent, Luik, Brabant, Limburg en Brussel. De wijk wordt begrensd door de Hohenzollernring, de Aachener Strasse en de Venloer Strasse. Het is een retro knipoog naar de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar vindt er in één van de parkeergarages het mode evenement Le Bloc plaats, die gepaard gaat met een heus straatfeest. Bezoek hier onder meer de hippe kledingwinkel Boutique Belgique en designwinkel Schee.

Keulen ontdekken kan ook op een originele manier? Met dit City Discovery spel los je puzzels op en verken je de stad! Boek nu online vanaf €32 voor een groep van 5.

 1. Ehrenfeld

Een andere hippe wijk is Ehrenfeld. Hier zie je een schat aan sfeervolle street art die de gebouwen siert. Online kan je de mooiste kunstwerken opzoeken en zelf op avontuur gaan of je kan natuurlijk ook een begeleide tour boeken, waarin je onder andere de muurschilderingen van ROA ontdekt. Verder is Ehrenfeld ook het mekka voor vintage kledij. In de Körnerstrasse ga je langs bij de woonwinkels Utensil en Drahtflechterei. Voor een snelle hap achteraf, kan je terecht bij Café Sehnsucht, die uitsluitend biologisch gecertificeerd voedsel serveert.

 1. Colonius

Met een hoogte van 266 meter is de telecommunicatietoren Colonius het hoogste gebouw van de stad en steekt het ver boven het centrum van Keulen uit. De toren had op een hoogte van 166 meter een ronddraaiende ruimte met een restaurant en uitkijkplatform, maar deze is sinds 2005 gesloten. Ondanks dat je de toren zelf niet meer in kan is het een belangrijk onderdeel van de skyline van Keulen.

Nog op zoek naar een hotel in Keulen? Bekijk hier onze hoteltips van goedkoop tot luxe!

 1. Keulen Triangle

Vanaf het Colonius kan je dan misschien niet meer van het uitzicht genieten, maar vanaf de Köln Triangle heb je nog een prachtig uitzicht over de stad en de Rijn. Dit kantoorgebouw van 103 meter hoog heeft op het dak een observatiedeck waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt over Keulen.

Wat dacht je van een begeleide wandeling? Bij deze stadswandeling van €11 wandel je van het oosten naar het westen van Keulen en bezoek je ook de Köln Triangle.

 1. De Köln Turm

Ook de Köln Turm in het MediaPark van Keulen heeft een mooi observatiedeck. De Köln Turm is het hoogste kantoorgebouw van de stad met een hoogte van 148,5 meter. In 2006 werd op de dertigste verdieping een panoramisch restaurant en een uitkijkplatform geopend, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de stad.

 1. Het Chocolademuseum van Keulen

Het Chocolademuseum van Keulen is waarschijnlijk één van de populairste musea van de stad. In het museum krijg je meer te weten over de geschiedenis van cacao en het proces van de ontwikkeling van chocolade. Daarnaast kan je natuurlijk ook chocolade proeven en is het zelfs mogelijk om zelf een kleine chocoladereep te maken. Aan het einde kom je terecht in een speciale chocoladewinkel met maar liefst ruim 320 verschillende chocolades.

Onze tip: Boek je ticket voor het Chocolademuseum op voorhand online en sla de wachtrij over!

 1. Het Romeins-Germaans Museum

Het Römisch-Germanisches Museum werd in 1974 opgericht als een museum over de antieke periodes van Keulen ten tijden van de Romeinen en de Germanen. Het museum heeft een grote collectie aan archeologische vondsten, met name uit het Romeinse Keulen. Zo kan je hier het grafmonument van Lucius Poblicus aanschouwen, evenals het bijzondere Dionysosmozaïek.

Wist je dat je met een KölnCard 20% korting krijgt op je ticket voor het Römisch-Germanisches Museum? De KölnCard kost slechts €9 en bovendien mag je dan ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, en heb je korting bij andere musea. Koop je kortingskaart hier.
 1. De Römische Stadtmauer

De oude Romeinse stadsmuur maakte oorspronkelijk deel uit van een volledige ommuring rondom Keulen. Ook de Römische Nordtor op het Domplein maakte hier deel van uit. Aan het begin van de muur staat het kunstwerk ‘Tongeren 2000’ van de Belgische kunstenaar Raf Verjans. Het staat voor de positieve en negatieve emoties van de stad, altijd in beweging en met een komen en gaan van mensen. Het is geen geschenk van de stad Tongeren aan Keulen. Er staan nog verschillende stukken van de Romeinse stadsmuur overeind. Neem zeker een kijkje langs de Hansaring, de Christophstrasse en de Ulrepforte stadspoort.

 1. Museum Ludwig

Dit museum herbergt een indrukwekkende hoeveelheid moderne kunst en muziek vanaf de twintigste eeuw. De tentoongestelde kunst is heel uiteenlopend: van pop art, over Bauhaus en futurisme tot abstracte en surrealistische kunst. In de ruime galerijen vind je hier onder meer werken van kunstenaars zoals Otto Mueller, Marc Chagall en Otto Dix. De centrale collectie bestaat uit werken van pop art iconen Roy Liechtenstein, Andy Warhol maar ook uit kubistische werken van Pablo Picasso. Ook Salvador Dali en Marcel Duchamp kregen een plaatsje in het museum.

Op de tweede etage bevindt zich de kunstbibliotheek met oude geschriften en boeken. Het gebouw zelf wordt gekenmerkt door een imposante stenen façade en een verzinkt dak. Wie door het museum wandelt is getuige van de harmonie van licht en ruimte die de ontwerpers creëerden. Door de grote ramen heb je een mooi uitzicht over de Dom van Keulen en de Heinrich-Böll-Platz. Met een KölnCard krijg je 20% korting op de entreetickets!

 1. Het Farina Haus

Keulen werd in de achttiende eeuw wereldberoemd nadat parfumeur Johann Maria Farina zijn parfum naar de stad vernoemde. Zijn Eau de Cologne zag in 1709 het levenslicht en was een licht en frisse parfum, die sterk contrasteerde met de zware en zoete geuren van die tijd. Zo maakte Farina Keulen wereldberoemd. De stad eerde hem daarom met zijn beeltenis aan de toren van het stadhuis. Tegenwoordig staat de achtste generatie van de Farina familie nog steeds aan het hoofd van het befaamde reukwater met de iconische cijfers 4711.

Parfumfabriek 4711

De parfumfabriek in de Glockengasse 4711 is de oudste Eau de Cologne fabriek ter wereld. Je vindt er ook een parfumerie en een museum, waar je een overzicht krijgt van drie eeuwen cultuurgeschiedenis. In de museumshop kan je voor vier euro een miniflacon mee naar huis nemen.

Zelf op stap gaan in Keulen? Ga zelf Keulen ontdekken met onze stadswandeling door Keulen, en zie de mooiste plekjes van de stad.

 1. Het Wallraf-Richartz-Museum

Ben je meer geïnteresseerd in werken uit de dertiende tot en met de negentiende eeuw, dan moet je een bezoekje brengen aan het Wallraf-Richartz-Museum. Dit museum is één van de belangrijkste musea van Europa en heeft een grote collectie aan Vlaamse, Nederlandse en Duitse kunst, met onder andere werken van Rembrandt, Rubens en Van Gogh. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie van negentiende-eeuwse kunst, met werken van Wilhelm Leibl en Edvard Munch. De verzameling werken uit de late middeleeuwen is de bekendste collectie van het museum, en je vindt hier onder andere de Madonna im Rosenhag van Stephan Lochner.

 1. Flora Köln

De botanische tuin van Keulen werd in de negentiende eeuw aan de rivieroever opgericht. Tegenwoordig is de tuin zo’n 11,5 hectare groot en zijn er twee grote tropenhuizen te vinden. In totaal zijn er ruim 10.000 planten en bloemen te vinden in de tuin, en je kan hier dus heerlijk wandelen voor een momentje rust.

 1. Rijnboulevard en Hohenzollernbrücke

Langs de Rheingarten zie je de rondvaartboten vertrekken. Het is een bijzondere locatie waar je gezellig even kan uitrusten. Maak zeker een wandeling over de Hohenzollerbrücke, een spoorbrug over de Rijn die werd vernoemd naar de Hohenzollern familie die tot en met de revolutie van 1918 over Duitsland regeerde. Het is een trekpleister voor koppels die graag hun liefde willen vereeuwigen op een hangslot aan de leuning van de brug, wat je ook ziet in andere Europese steden zoals Parijs.

De rechteroever van de Rijn wordt ook wel de Schäl Sick genoemd, wat Duits dialect is voor ‘slechte zijde’. Toch heb je vanaf deze Kennedy Ufer een indrukwekkend uitzicht over de oevers van de Rijn en de Dom. Langs deze kant van de Hohenzollernbrücke kan je ook de Köln Triangle beklimmen. Dit 100 meter hoge gebouw fungeert als werkplek, maar ook als observatiedeck. Vanop de Triangle heb je een betoverend panoramisch, 360° panorama over de stad, de Dom en de Rijn.

 1. Kölner Seilbahn

De kabelbaan van Keulen verbindt de oevers van de Rijn in het noordelijke deel van de stad. Ze werd in 1957 in gebruik genomen om bezoekers van de Bundesgartenschau naar de bloemententoonstellingen aan beide kanten van de rivier te brengen. Het is vandaag nog steeds een populair vervoersmiddel voor Keulenaren en toeristen.

Vertrek aan het groene Rheinpark aan de zuidelijke over of aan de andere kant, waar de Flora und Botanischer Garten (de botanische tuin) en de Kölner Zoo zich bevinden. De knusse gondels van de kabelbaan bieden plaats aan telkens vier mensen. Geniet van het weidse panorama en de skyline van de stad terwijl je langs de boomtoppen scheert. Beneden zie je het kuuroord Claudius Therme liggen. Ook voor wie de noordelijke stadswijk Riehl wil ontdekken, kan hiervoor gebruik maken van de kabelbaan. Het is bovendien de ideale plek om een romantische zonsondergang mee te pikken met je geliefde.

 1. De Kölner Zoo

De Kölner Zoo is één van de oudste dierentuinen van Duitsland en heeft ruim 10.000 dieren van 700 verschillende soorten in een gebied van 20 hectare. De dierentuin staat vooral bekend om het grote olifantenpark, het oerwoudhuis en de primaten. Naast de dierentuin vind je ook het Aquarium Köln.

 1. De Kölschbar

Wanneer je op een terrasje in Keulen terecht komt kan je haast niet om Kölsch heen. Dit is het traditionele Keulse bier dat al eeuwenlang gedronken wordt. Het bier is beschermd en mag alleen in Keulen gebrouwen worden. Het bier heeft een hoge gisting en wordt traditioneel via de tap geserveerd in een hoog cilindrisch glas, welke geserveerd worden door Köbes, kelners in blauw schort. Zij lopen constant rond met een Kölsch-Kranz en vervangen je glas wanneer deze leeg is zonder dat je dit hoeft te vragen. Wanneer je genoeg hebt leg je een bierviltje op het glas.

Keulen en haar bier ontdekken? Ga mee met een biertour en ontdek hoe de Kölsch gebrouwen wordt! Tours zijn al mogelijk vanaf €12!

 1. De kerstmarkt

Zo halverwege november tot januari vind je door Keulen heen maar liefst 9 kerstmarkten, waar je Lebkuchen kan eten, glühwijn kan drinken en leuke kerstspulletjes en andere objecten aan kan schaffen. De bekendste kerstmarkt is Am Dom, aan de zuidzijde van de Dom. Dit is de grootste, de meest centraal gelegen en de beste kerstmarkt van de stad.

Aan de Neumarkt verschijnt in deze periode een waar winterwonderland vol witte versieringen, terwijl de kerstmarkt aan het Rudolfplatz in het teken staat van de gebroeders Grimm. Daarnaast zijn er nog meerdere kleinere kerstmarkten te vinden in de stad.

Wist je dat we ook een speciale wandeling langs de kerstmarkten van Keulen hebben? Download de kerstmarktenwandeling Keulen hier.

 1. De Hahnentor

Deze Romaanse poort uit de dertiende eeuw is zonder twijfel de mooiste van de stad. De Hahnentorplatz is een van de vier resterende stadspoorten. Oorspronkelijk waren er twaalf. De stadspoort werd waarschijnlijk vernoemd naar de burger Hageno, die het nabijgelegen land bezat. Het plein nabij de poort werd tot en met 1882 de Hahnentorplatz genoemd. Tegenwoordig heet dit de Rudolfplatz, vernoemd naar Rudolf von Habsburg, die een cruciale rol speelde in de uitbouw van de Habsburgers-dynastie. Na hun kroning in de Dom van Aken kwamen Duitse koningen via deze poort Keulen binnen om de Drie Wijzen in de Dom van Keulen te vereren.

Van gevangenis tot museum

De iconische poort deed gedurende verschillende jaren dienst als een gevangenis, maar ook als een museum en expositieruimte. Boven de ingang is het wapenschild van de stad afgebeeld. De toren werd in 1890 gerestaureerd door stadsarchitect Josef Stubben, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na de oorlog werd de Hahnentor volledig in ere hersteld en gereconstrueerd.

 1. Kolumba

Kolumba is een uniek kunstmuseum, beheerd door het aartsbisdom van Keulen. Vroeger was dit bekend onder de naam Diözesanmuseum. De Zwitserse architect Peter Zumthor ontwierp het bijzondere pand met geperforeerde voorgevel en kwam op het idee om de restanten van de bouwwerken die er al stonden, te verwerken in het nieuwe ontwerp. Zo werd de betonnen gevel van het bouwwerk gegoten over de gotische Sankt Kolumba kerk, die in 1943 bijna volledig werd verwoest.

Het interieur bestaat uit Kolumba-steen, Jura-zandsteen, mortel en terrazzo. Langs de inkomhal zijn nog restanten van de kerk te zien. Binnenin kan je twee andere kapellen bezoeken: de ‘Madonna in den Trümmern’ Mariakapel en de Sakramentskapel.

Bewonder hier de boeiende collectie van gewijde, katholieke kunst. Het museum omvat 16 expositieruimtes vol religieuze kunstwerken, relikwieën en middeleeuwse decoraties. Ga zeker het Hermann-Ida-Kreuz bewonderen, een verguld processiekruis en één van de topstukken van de collectie. Andere bekende hoogtepunten zijn het vijftiende-eeuwse schilderij Madonna mit dem Veilchen en een twaalfde-eeuws ivoren Romaans kruisbeeld.

 1. Waar overnachten in Keulen?

Nog op zoek naar een leuk verblijf in Keulen? Hierbij een overzichtje van onze favoriete verblijven.

 1. Rondleiding en tours in Keulen

 1. Hoe Keulen te bereiken

Met de auto naar Keulen

Rij je vanuit Brussel of Utrecht naar Keulen dan ben je ongeveer 2u30 min onderweg met de auto. Wil je het centrum van Keulen binnenrijden met de wagen dan heb je een milieu sticker nodig. Zonder sticker riskeer je een boete van €80.

Met de trein naar Keulen

Vanuit Brussel Zuid, Rotterdam of Amsterdam kan je eenvoudig met de trein richting Keulen. Lekker ontspannen en al een ervaring op zich! Dus wil je je geen zorgen maken over parkings dan is dit een ideale optie.

 1. Filmpje: een staaltje interessante geschiedenis

Wil je je nog meer voorbereiden op je bezoek aan de Dom van Keulen? Bekijk dan dit filmpje waar je nog meer te weten komt over de interessante geschiedenis van de kathedraal.

 1. Download je gratis stadswandeling Keulen

Tripje gepland naar Keulen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Keulen. Ideaal om Keulen volledig te verkennen op eigen tempo! Tijdens deze wandeling door Keulen maak je kennis met de 3 grootste troeven van de stad: geschiedenis, Rijn en shopping.

Keulen

Gratis reisgids Keulen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 juni 2023 - Georges Delien

Mosterdmuseum ( recht tegenover chocolademuseum) is totaal anders opgezet dan chocolademuseum. Hier primeert ambachtelijkheid ( en dus ook ver doorgedreven productkennis op het commerciële). Ook de nadruk leggen op het feit dat ernaast 4711 ook het Farinahuis is.

- 25 mei 2023 - Christel

De wandeling gestart van jullie gids ! Perfect aangeduid , er zijn vele bordjes zodat je nooit verloren loopt mocht je niet zo goed kunnen planlezen . Dom gratis te bezichtigen . Veel goede resto’s in de buurt . Met tgv vlot thuisgeraakt ,treinstation ligt naast Dom dus niet moeilijk te vinden . Mijn hotel bevond zich aan overzijde van het water op klein uurtje wandelen van Dom . Je kan mooi alles te voet doen , in ander geval vlotte trein en bus en tramverbindingen . Aanrader als citytrip 😅

- 11 mei 2023 - Filip Depestel

Het was een hele leuke wandeling waardoor je zeker weet dat je alle bezienswaardigheden gezien hebt. Altijd leuk en interessant om te doen.

- 12 maart 2023 - Johan Dewaele

Heel goede brochure. Prima wandeling in en rond Keulen

- 7 maart 2023 - Jan

Mooie tips, heb je wat aan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?