20 x bezienswaardigheden in Utrecht: wat zeker zien tijdens je bezoek?

20 x bezienswaardigheden in Utrecht: wat zeker zien tijdens je bezoek?

12 juni 2023 in Utrecht31 reacties

Highlights en bezienswaardigheden in Utrecht, wat te zien en doen + verblijftips

Utrecht, het kloppende hart van Nederland en een eeuwenoude universiteitsstad gebouwd rondom de Domtoren! Wij maakten alvast een selectie van de leukste bezienswaardigheden in Utrecht.

Tickets & tours voor je bezoek aan Utrecht

TIP: Utrecht bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de verschillende daguitstappen + boek je tickets voor de bezienswaardigheden in Utrecht voordelig online bij GetYourGuide. Bekijk hier tickets + tours in Utrecht.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Binnenhofjes

Het hart van Utrecht wordt overspoelt met gezellige steegjes, binnenhofjes en grachten.

Flora's Hof

Midden in het middeleeuwse stadscentrum, achter boekhandel Steven Sterk en onder de Domtoren, bevindt zich een vergeten stukje historie: Flora's Hof. Dit was ooit de locatie van het bisschoppelijk paleis van Utrecht. In 1803 werd het de locatie voor een kwekerij, tegenwoordig is het een groene oase in de stad waar mensen kunnen genieten van de natuur en samen tuinieren.

Bruntenhof

Dit hofje bestaat uit slechts 15 kleine huisjes met een zeer mooi hoofdportaal. In de 17e eeuw liet, een rijke heer genaamd Brunt, dit hof uit de grond stampen omringd door éénkamerwoningen voor de armen en thuislozen. De bewoners van het Bruntenhof kregen naast een woonst ook brandstof en eten, dat was trouwens door zijn erfenis zo bepaald.

Doelenhofje

Het Doelenhofje was eerst een begijnhof en later pas een klooster. Wanneer je het hofje binnenstapt, zie je rechts een gaanderij die gebruikt werd door de kloosterlingen om naar de overkant van de straat te gaan, naar de plek waar hun kerk stond.

  1. Brouwerij de Boog

Jammer genoeg kan je hier geen bier proeven, maar je kan er wel het prachtige beschermd monument bezoeken. Eind de 16e eeuw werd hier bier gebouwen met het grachtwater als basisproduct. Maar in 1761 werd de brouwerij overgelaten aan de Armenkamer, een rooms-katholieke genootschap.

  1. Domkerk

Exterieur

Middenin het historische Domkwartier, staat de monumentale, gotische Domkerk die in de 13e eeuw gebouwd werd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd werd aan Sint-Maarten. Van oorsprong was het dus een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de 16e eeuw is de Domkerk protestants.

Oorspronkelijk was de kerk ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip en was de kerk verbonden met de Domtoren via een korte brug. Op een dag stortte het schip in wegens een heftige tornado in 1674 en raakte de toren en de kerk van elkaar gescheiden.

Interieur

Binnenin de Domkerk vind je rijkversierde en gedetailleerde indrukwekkende grafmonumenten. Het kerkinterieur weet je steeds te verbazen met haar mooie gebrandschilderde ramen, en grafstenen. Ook hier heeft de geschiedenis enkele sporen achtergelaten. Tijdens de beeldenstorm in 1580 werden de hoofden van de beeldhouwwerken afgehakt en raakten veel beelden en altaren beschadigd. Het karakter van de kerk is sindsdien voorgoed verandert.

DomCafé & DomShop

Maak je bezoek compleet door na het bezoek aan de Domkerk een kopje koffie te drinken in het DomCafé. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het middeleeuwse pandhof en directe toegang tot de DomShop waar je een breed assortiment vindt aan religieuze artikelen, kaarten en boeken.

  1. DOMunder

Onder het Domplein vind je deze historische attractie. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot het herbeleven van de storm van 1674 neemt de DOMunder je mee door 2000 jaar geschiedenis en archeologie van het Domplein. En dat op een zeer geanimeerde wijze.

  1. Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is de prachtige oude kerk op het Janskerkhof in het centrum van Utrecht. De romaanse zuilenbasiliek is gewijd aan Johannes de Doper en functioneerde als kerk voor het kapittel van Sint Jan. In de Middeleeuwen was deze kerk één van de vijf kapittelkerken van de stad. De kerk werd gebouwd in de 11e eeuw samen met de Sint-Pieterskerk.

Het koor en de kapellen werden in de 16e eeuw in gotische stijl verbouwd. Van oorsprong had de kerk twee torens, maar die zijn in de loop van de tijd verdwenen en een van de deuren in het koor is een voorbeeld van optisch bedrog.

De Janskerk speelde ook een belangrijke rol in de Oecumene. Vanaf 1958 werden hier wekelijks op woensdagmiddag diensten gehouden waaraan alle protestantse kerken deelnamen. Tegenwoordig worden er regelmatig klassieke en koorconcerten gegeven.

  1. Sint-Pieterskerk

Net zoals de Sint-Janskerk, is de Pieterskerk ook gebouwd in de 11e eeuw en deed dienst als katholieke kerk tot 1580. Daarna werd ze gebruikt als militair hospitaal. Halfweg de 17e eeuw werd ze terug gebruikt voor religie. Het was de Waals Hervormde Gemeente die hier zijn erediensten hield. Deze geloofsgemeenschap werd opgericht omwille van de Franstalige protestanten die moesten vluchten uit Frankrijk en Wallonië.

Onze tip: Ga ook zeker eens een kijkje nemen in de kerk en op de rustige, groene binnenplaats.
  1. Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis werd ontworpen door architect Gerrit Rietveld, in 1924 voor de bewoonster, Truus Schröder-Schräder. Het huis is een belangrijk voorbeeld van de kunststroming De Stijl. Wat het huis zo uniek maakt, is het concept van flexibele ruimtes. Het huis is opgebouwd uit beweegbare wanden en schuifdeuren, waardoor de indeling van de ruimte kan worden aangepast aan de behoeften van de bewoners. Hierdoor kan het huis worden getransformeerd van een open ruimte naar afzonderlijke kamers.

De meubels zijn minimalistisch en functioneel, en ze weerspiegelen de principes van De Stijl. Het huis is open voor het publiek en kan worden bezocht als een museum. Tijdens een rondleiding krijgen bezoekers de kans om de innovatieve ruimte-indeling en het unieke meubilair van dichtbij te ervaren. Meer info op de website

  1. Oudegracht 133

De Oudegracht snijdt dwars door de Utrechtse binnenstad, en langs het water staan nog vele oude kleine koopmanshuizen maar het meest bijzondere is toch wel Oudegracht 133. Het gebouw dateert uit de veertiende eeuw en is het kleinste huisje in Utrecht. In die tijd werden de Utrechtse panden gebouwd in hout, maar omwille van het brandgevaar heeft de stad dit huisje gesloopt. Alleen aan de zijgevel is het houtskelet nog zichtbaar. Vandaag de dag kan je er het winkeltje Pracht bezoeken en allerlei sieraden kopen.

  1. Maak een daguitstap naar een dierentuin

Ouwehands Dierenpark

Utrecht kent twee grote dierentuinen: Ouwehands Dierenpark in Rhenen en DierenPark Amersfoort. Het Ouwehands Dierenpark ligt tegen de provinciegrens met Gelderland aan en is ideaal voor een daguitstap met het gezin of vrienden. Of je nu gorilla's bewondert op tien meter hoogte in Gorilla Adventure of vanuit de observatiepost de beren bespiedt in Het Berenbos. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken in Ouwehands Dierenpark! We raden je ook zeker aan even langs de reuzenpanda's langs te gaan in Pandasia.

Onze tip: Reserveer je tickets online zodat je geen tijd hoeft te verspillen aan lange wachtrijen! Meer informatie over de openingsuren, prijzen en abonnementen vind je hier.

DierenPark Amersfoort

Een andere dierentuin die je kan bezoeken is DierenPark Amersfoort, gelegen aan de westzijde van Amersfoort, aan de rand van het bosgebied Birkhoven. Het dierenpark is onderverdeeld in verschillende delen. Wanel tussen het hoge gras waar de wolven op de loer liggen of sta oog in oog met een gigantisch wezen uit het verre verleden! Het belooft zonder twijfel een spannende dag te worden met heel wat avontuur. Meer info vind je op de website.

  1. Paushuis

Het 16e eeuwse Paushuis is één van de oudste gebouwen in het historische hart van Utrecht en werd gebouwd in opdracht van Adrianus VI. De enige geestelijke uit Nederland die het ambt van paus zou uitoefenen. Wanneer hij de opdracht gaf dit paleisje te bouwen, verbleef hij in Spanje en dacht snel terug te keren naar Utrecht. Toen hij paus werd, was dit echter niet mogelijk en stierf hij enkele jaren later in Rome. Adrianus VI heeft dus zijn paleisje jammer genoeg nooit gezien. Vandaag de dag kan je het huis bezoeken en afhuren voor evenementen. Meer informatie? Bezoek de website.

  1. Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum staat in de top tien van de meest bezochte musea in Nederland. Het is dan ook geen ‘gewoon’ of ‘saai’ museum met enkele opgestelde treinen. Integendeel. Het museum is gevestigd in een voormalig treinstation dat volledig in originele staat gerestaureerd is. In het stationsgebouw kan je alles terug vinden over hoe het vroeger was. Sinds 2005 is het een echt belevingscentrum geworden dat bestaat uit verschillende werelden: je gaat terug in de tijd van de stoommachines tot het uitvinden van de trein. Je krijgt hier een spectaculair bezoek voor zowel jong als oud.

Onze tip: Wanneer je van plan bent dit museum te bezoeken, raden we je aan hiervoor een halve dag vrij te houden.
  1. Centraal Museum

Het Centraal Museum behoort tot het oudste stedelijke museum van Nederland. Sedert 1838 beheert het museum een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst. Zelfs Nijntje, het bekende Nederlandse stripfiguurtje, vierde hier zijn 60ste verjaardag met een tentoonstelling.

Onze tip: De toegangsprijs voor het Centraal Museum bedraagt 15€ per persoon. Reserveer nu je tickets online!

Nijntje Museum

Het Nijntje Musea is onderdeel van het Centraal Museum van Utrecht. Het museum werd opgericht door Dick Bruna en brengt de verhalen van Nijntje tot leven. Kinderen kunnen het leven van Nijntje zelf ervaren door enkele kleine activiteiten zoals het verkleden als het kinderfiguurtje of door als Nijntje de verkeersregels onder de knie te krijgen.

Een ideale uitstap als je met kinderen op stap bent! Meer info en prijzen vind je op de website.

  1. Universiteitsmuseum

Bezoek het universiteitsmuseum en ontdek de wetenschapper in jezelf. Dit ‘onderzoeksmuseum’ is een familiemuseum waar je actief kan kennis maken met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht zowel in het heden als het verleden. Er zijn verschillende collecties te bezichtigen zoals collecties over Natuurwetenschappen, Geneeskunde, Archeologie en de Geschiedenis van de Unief. Een plek waar je geïnspireerd wordt om jezelf en de wereld om je heen in vraag te stellen.

Naast het museum is het bijhorende terrein met de Oude Hortus, als botanische tuin ingericht. Het is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht. Struinen tussen de planten, Japanse notenbomen en medicinale kruiden.. Een oase van rust waar je kan ontsnappen aan de drukte van de dag! Zalig. Meer info over de openingsuren van het Universiteitsmuseum vind je hier.

  1. Museum Speelklok

Ben je op zoek naar een ietwat culturele activiteit? Bezoek dan zeker Museum Speelklok! Dit museum is een typische Nederlandse must-see. Je stapt hier namelijk in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten van alle soorten en maten. Van de kleinste speeldoosjes en speelklokken tot enorme dans-en straatorgels. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om muziek te beluisteren, hier krijg je de kans om te ontdekken hoe men dit vroeger deed.

Na een indrukwekkend rondleiding, kan je ook altijd even pauzeren in het Museumcafé Klok voor een verfrissend drankje of heerlijk kopje koffie. Tickets kan je hier online boeken.

  1. Centraal Station Utrecht

Centraal in stad Utrecht vind je het centraal station.. Dit is een van belangrijkste knooppunten van de spoorlijnen in Nederland en is mede daardoor in oppervlakte en reizigersaantallen het grootste station van Nederland. Het ontwerp voor het station is in 2005 gemaakt door Benthem Crouwel Architecten en Movares.

  1. Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

In het Zocherpark staat de publiekssterrenwacht Sonnenborgh. Veel grote steden hadden vroeger een eigen sterrenwacht om de tijd te meten. Ook de Meridiaanzaal van Sonnenborgh is speciaal daarvoor gebouwd. Met de kijker die daar staat konden sterrenkundigen precies meten hoe laat het was. Tevens is Sonnenborgh gebouwd op een van de bolwerken van Utrecht, een verdedigingswerk uit medio zestiende eeuw. De dag van vandaag is Sonnenborgh een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis.

Breng een bezoekje aan het museum en kijk er naar de maan, de planeten, de sterren of de zon. De oudste kijker is meer dan 150 jaar oud, de nieuwste maar een paar jaar. Meer informatie over de openingsuren en tentoonstellingen vind je hier.

  1. Kasteel de Haar

Dit kasteel dateert uit een periode rond de Eerste Wereldoorlog. Ooit stond hier een middeleeuws kasteel, maar dat is reeds meer dan 300 jaar verdwenen. Een deel van de restanten van het oude kasteel werden nog gebruikt bij de bouw. Het is een uniek kasteel met een prachtig historisch interieur en met ‘moderne’ voorzieningen. Wanneer je Kasteel de Haar bezoekt, zal je alleszins versteld staan van de pracht en praal!

  1. Werfkelders van Utrecht

Langs de grachten van Utrecht, vind je zo’n 732 ‘werfkelders’. Dit zie je nergens anders ter wereld en dat maakt het extra uniek! Om dit te verklaren, moet je enkele eeuwen terug in de tijd. Vroeger stroomde hier de Rijn en regelmatig waren er overstromingen. Om het risico van de overstromingen tegen te gaan, werden er sluizen gebouwd en tunnels gegraven vanop die kade tot in de kelders van de huizen ernaast. Dit maakte het ook veel makkelijker voor de schepen om alle goederen te laden en lossen. De dag van vandaag worden deze kades en werfkelder verhuurd aan horeca-uitbaters waar zij hun eigen gezellige terrasjes op plaatsen.

  1. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan door het ophopen van sediment door het ijs. Vervolgens is het park in de loop der tijd bedekt door zand en raakten de heuvels van het gebied bebost. We hebben een aparte blog met de 11 mooiste nationale parken in Nederland.

  • Het bos werd in eerste instantie gekapt, waardoor er ook heidevelden en stuifzanden ontstonden, maar sinds de 19de-eeuw zijn delen van het bos opnieuw aangelegd.
  • Dieren zoals reeën, vossen, dassen en de zeldzame boommarter leven in het park, en er wordt geprobeerd om door middel van ecologische verbindingszones meer diersoorten in het park te krijgen.
  • Meer info op de site
  1. Trajectum Lumen

Trajectum Lumen is een lichtkunstroute door het hart van Utrecht. Uiteraard kan je deze route alleen maar zien als het donker is. De mooiste plekjes zijn onder andere de Sint-Janskerk en de verlichte bomen, de Kromme Nieuwegracht en de Domkerk. Vergeet dus zeker je camera niet op te laden!

Wil je Utrecht graag ontdekken aan de hand van deze lichtkunstroute? Meer info vind je op de website.

  1. Shoppen in Utrecht

Voor winkelliefhebbers is Utrecht een walhalla. Hoog Catharijne is een van Nederlands grootste indoor winkelcentra en biedt veel verschillende winkels. Bovendien is het winkelcentrum verbonden met Utrecht Centraal, waardoor het perfect is voor een dagje uit met de trein.

Slenter je liever door de gezellige winkelstraten? Dan loop je best van de Lijnmarkt naar de Oude Gracht, en daarna door de Choorstraat, Oudkerkhof en Korte Minrebroederstraat. Hier vind je de grote merken en kleine boetiekjes vol mode, accessoires en sieraden.

  1. Uitrusten op een van de stadsstranden

Bij mooi weer kan je even uitrusten op een van de stranden van Utrecht. Gek genoeg hoef je hiervoor niet naar de Noordzee te trekken want Utrecht heeft namelijk diverse zomerse hotspots waar je met je voetjes in het zand of aan het water kan genieten van lekkere hapjes en cocktails. Sommige van deze stadsstranden zijn alleen in het zomerseizoen geopend, anderen weer het hele jaar door.

Tip: Een van de bekendste stadsstranden is het SOIA, ook wel bekend als Strand Oog In Al. Een heerlijke plek met uitzicht op de Gele Brug en een populair 'strand' voor iedereen die op zoek is naar dat ultieme zomergevoel.

  1. Waar overnachten in Utrecht? Onze tips

Op citytrip naar Utrecht? Waar blijven overnachten? Wij hebben alvast een overzichtje met onze favoriete hotels en B&B's in Utrecht.

UKI-Hotel

Een unieke accommodatie, gevestigd in een historische werfkelder in de prachtige oude binnenstad van Utrecht. Een ideale plek om de historische binnenstad te ontdekken en er tevens de rust te vinden, terwijl je voor je eigen kelder de bootjes op de Oudegracht voorbij ziet varen. Meer info en prijzen.

  1. Ligging van Utrecht op de kaart

  1. Filmpje: ontdek de gezelligheid van Utrecht

Ben je benieuwd naar Utrecht? In onderstaand filmpje kan je alvast wat gezelligheid in de stad opsnuiven! Als je Utrecht zelf wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Nederland.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Utrecht met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Utrecht? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde wandeling door Utrecht en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Utrecht stadswandeling

Gratis reisgids Utrecht downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 september 2024 - Natassia Barthel

De dom onder is zeker een aanrader. Het is een top gids. Makkelijk om later terug op te pakken

- 9 augustus 2024 - Anita Van den Bossche

Toffe wandeling om op je 1ste verblijfsdag te doen. Je passeert langs alle bezienswaardigheden en krijgt zo een mooi beeld van wat Utrecht te bieden heeft.

- 16 juli 2024 - jos maes

zeer interessante ideeen die nuttig kunnen zijn

- 4 juli 2024 - Nicole Verdonck

Kasteel de Haar, prachtige tuin De wandeling leidde ons langs vele rustige plaatsen, zalig!

- 30 mei 2024 - Ria Baumans

fijne gids voor utrecht, hebben veel gezien . bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?