10 x bezienswaardigheden in Tongeren bezoeken: wat zien en doen?

10 x bezienswaardigheden in Tongeren bezoeken: wat zien en doen?

15 januari 2022 in Haspengouw12 reacties

Ontdek hier alle highlights en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Tongeren + wandeling

Je zou het misschien niet denken maar ook Tongeren is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Tongeren is dé oudste stad van België en heeft meer te bieden dan je zou denken. Wandel langs de Romeinse omwallingen, struin door het oudste Begijnhof van de Benelux of breng een bezoekje aan het Gallo-Romeins museum waar je in de geschiedenis van de stad duikt.

Benieuwd wat je nog allemaal kan zien en doen in Tongeren? Lees hier de mooiste bezienswaardigheden in Tongeren!

Inhoud artikel

 1. Grote Markt van Tongeren

Waar kan je je bezoek aan deze stad beter beginnen dan op de Grote Markt? De Grote Markt was al in het verre verleden een echte hotspot! De Romeinen zijn er wel niet meer, maar de sfeer is hier overduidelijk wel. Geniet van de omgeving en het zicht op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek vanop een van de gezellige terrasjes van de cafeetjes, brasserieën, restaurantjes.

Wil je de oudste stad van België te voet verkennen? Dat kan, download onze stadswandeling door Tongeren en mis niets van de bezienswaardigheden.

 1. Het standbeeld van Ambiorix

Op de Grote Markt valt niet alleen de prachtige gevel van de basiliek op maar ook het standbeeld van Ambiorix. Ambiorix was de beroemdste inwoner van Tongeren en kreeg dan ook de meest prominente plek in de stad. Het imposante bronzen standbeeld van de Eburonenkoning Ambiorix dateert uit 1866 en eert de memorabele overwinning op de Romeinen in 54 v.C.

Ambiorix poseert in Germaanse klederdracht, met een strijdbijl als weapon of choice en een drakenhelm. Terwijl zijn voeten de wapens van de verslagen Romeinse tegenstanders vertrappelen. Verder bestaat het standbeeld uit speren, everzwijnenhoofden en pijlen, helemaal in de stijl van de Keltische tradities.

 1. Het Stadhuis van Tongeren

Ook het stadhuis van Tongeren zal je aandacht trekken wanneer je op de Grote Markt rondslentert. De bouw van dit stadhuis vond plaats in 1737 nadat de Grote Brand heft originele raadhuis platbrandde. Het stadhuis werd ontworpen naar de tekeningen van de Luikse architect Pascal Barbier. Het heeft dan ook wat weg van het Stadhuis in Luik. Het gebouw in classicistische stijl is een mooi voorbeeld van de Maaslandse bouwstijl. Mis ook zeker niet de diverse gedenkstenen in de linkerzijgevel.

 1. Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Op je weg naar Tongeren, kan je de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek al van ver bewonderen. De basiliek is te vinden op de Grote Markt en is één van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België! Oorspronkelijk had de toren ook een spits, maar deze brandde verschillende keren af. Een bezoek buiten én binnen is het dan ook meer dan waard! De kerk is een waar museum met prachtige schilderijen en beeldhouwwerken.

 1. Allen naar de antiekmarkt op zondagmorgen

Wist je dat er al meer dan 30 jaar iedere zondagmorgen een antiek- en brocantemarkt georganiseerd wordt in Tongeren? Zo stallen meer dan 350 standhouders en antiekzaken van 6 uur ’s morgens tot 13 uur hun waardevolle schatten uit. Het is de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux en trekt steeds meer internationale bezoekers aan zoals Nederlanders, Duitsers, Fransen, Aziaten, Britten en Amerikanen. Hoe vroeger je komt, hoe meer kans je maakt je hebt om een grote slag te slaan tegen een goede prijs.

 • Je vindt de antiekmarkt op verschillende plaatsen: Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat, Clarissenstraat, Eburonenhal en de 1ste verdieping parking Julianus
 1. Gallo-Romeins museum

Het Gallo-Romeins museum ken je ongetwijfeld. Het is ongetwijfeld een van dé belangrijkste bezienswaardigheden in Tongeren. Het moderne museum brengt de herinneringen aan het Romeinse tijdperk van Tongeren weer helemaal tot leven aan de hand van multimediale technieken, animaties, educatieve films, prachtige maquettes en levensechte figuren. Er worden zowel interactieve als permanente en tijdelijke exposities georganiseerd.

Van neanderthaler tot Gallo-Romein

De permanente tentoonstelling ‘Van Neanderthaler tot Gallo-Romein’ brengt het verhaal van de mens in de regio Limburg: vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd naar voor. Uit iedere periode krijg je gebruiksvoorwerpen zoals vuursteen en bijlen te zien maar ook godenbeeldjes en sieraden. Door de hele collectie is er gebruik gemaakt van grote wassen beelden, muurschilderingen en interactieve panelen om het geheel tot leven te brengen.

Bezoek ook even het museumcafé en ga langs in de museumshop met een groot boekenaanbod over het verre verleden. Kortom: het Gallo-Romeins Museum is een plek waar het fijn is om vele uren door te brengen met het hele gezin.

Actuele openingsuren en kaartjes reserveren: bezoek de website

 1. Archeologische site Teseum

Generaties lang bouwden de inwoners van Tongeren aan een stad om in te leven, te werken en te wonen. Zo staan er vandaag de dag nog Romeinse muren, omwallingen en funderingen. Je kan ze bewonderen in de archeologische site van het Teseum waar de eeuwenoude stenen je een verhaal brengt van 2000 jaar geschiedenis over de stad, haar bewoners en de kerk. De archeologische site van het Teseum is een van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen in de Benelux.

Schatkamer Teseum en de Romaanse kloostergang

De religieuze kunstschat van Tongeren is ronduit uniek! Het is een rijke verzameling religieuze voorwerpen, waarvan de oudste dateren uit de 6de eeuw. Ingedeeld volgens thema’s krijg je een overzicht van het christendom in Tongeren door de eeuwen heen.

Je kan er onder andere reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuws koorboeken, kelken, monstransen, gewaden, manuscripten etc. bewonderen. Het pronkstuk van deze schatkamer is echter de waardevolle collectie reliekhouders. Daarnaast wordt er ook dieper ingegaan op de Tongerse Kroningsfeesten. Met de multimediagids (iPod) krijg je meer inzicht over de functie, betekenis en het gebruik van deze historische stukken.

Plan je bezoek aan het Teseum en raadpleeg de actuele openingsuren. Bekijk hier de info op de website

 1. Het pittoreske Begijnhof

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Ga dan zeker even langs het Begijnhof. De oorsprong van het Begijnhof en de bijhorende kerk situeren zicht in de 13e eeuw. Maar de gebouwen die je vandaag de dag hier ziet, gaan terug tot de 17e en 18e eeuw. Het Tongerse Begijnhof staat tegenwoordig ook op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

In de gloriejaren woonden hier zo’n 250 begijnen. Alleen de rijke hadden een eigen huis met een meid en de minder begoede woonden in een convent, een groot huis met meerdere bewoners. Wanneer je door het Begijnhof wandelt, kan je in enkele hoekjes de sfeer van toen nog opsnuiven.

Begijnhofmuseum Beghina

Als je hier dan toch bent, kan je ook even het Begijnhofmuseum bezoeken. Het museum is gevestigd in een authentieke begijnenwoning uit 1660. Hier kom je meer te weten over het leven van de Begijntjes in Tongeren. Je kan er nog een ingerichte kamer uit een typisch Begijnhof huisje, een reliekschrijn uit 1525, gebruiksvoorwerpen bewonderen. Nog nagenieten van je ervaring? Snuister dan zeker even door het begijnenwinkeltje.

 1. De Moerenpoort van Tongeren

Van de 6 middeleeuwse stadspoorten die Tongeren ooit rijk was, is de Moerenpoort de enige die overgebleven is. De toren dateert uit de 13e eeuw en heeft samen met het begijnhof de Grote Brand van 1677 overleefd. Vanop de robuuste toren kan je genieten van een schitterend panorama over het begijnhof en de Tongerse binnenstad.

De dag van vandaag is er in de Moerenpoort een historisch museum gevestigd. Drie thema’s komen aan bod tijdens je bezoek: het middeleeuwse leven, de vele oorlogen in en rond Tongeren en de Grote Brand in 1677. Je kan het museum gratis bezoeken.

Ontdek Tongeren aan de hand van onze uitgestippelde stadswandeling door Tongeren langs de eeuwenoude muren.
 1. Bezoek het Wijnkasteel Genoels-Elderen in de nabije omgeving

Tongeren is gelegen in het prachtige Haspengouw. Dat betekent heel veel wandelen en fietsen in de nabije omgeving! Maar wat dat je van een bezoekje aan het enige wijnkasteel in België? Op een kleine tien minuten rijden van Tongeren vind je het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst.

Het wijnkasteel wordt omgeven door zo’n 20ha wijngaarden! Hier kan je even uitrusten, genieten van de omgeving en proeven van de heerlijke wijnen die hier geproduceerd worden.

Ben jij een echte kasteel liefhebber? Lees dan ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste kastelen in België!

 1. Waar overnachten in Tongeren?

Voor je bezoek aan de oudste stad van België, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Tongeren online bekijken.

Boutique Hotel Huys van Steyns

Het kleinschalige Boutique Hotel Huys van Steyns is gehuisvest in de voormalige residentie van Louis Steyns, de oprichter van een bekend schoenenmerk. Het hotel beschikt over ruime kamers en een eigen tuin. Wil je graag de omgeving verkennen met de fiets? Dat kan. Het hotel stelt huurfietsen ter beschikking. Meer info en boeken.

Boutique Hotel Caelus VII

Boetiekhotel Caelus VII is een echte aanrader in Tongeren. Het is een klassevolle ingericht charmehotel dat vroeger dienst deed als hoedenwinkel, je vindt er dan ook nog enkele details in de decoratie terug. Voor een meerdaags verblijf is Tongeren perfect gelegen om Haspengouw en omstreken te verkennen!

Het personeel staat ook altijd klaar om je extra informatie over de streek te geven! 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt en voor de lunch of voor een diner kan je terecht in Restobar BarVenu waar 'sharing plates' centraal staan! Heerlijk... Meer info en boeken.

B&B Hoeve de Sterappel

Hoeve de Sterappel is gevestigd in een voormalige boerderij net buiten het centrum van het historische Tongeren. De accommodatie beschikt over modern ingerichte kamers, een gezellig terras en een eigen à-la-carterestaurant. Bij Hoeve de Sterappel begin je de dag goed met een ontbijt in de gemeenschappelijke ontbijtruimte. Meer info en boeken.

 1. Download onze gratis reisgids Haspengouw

Nog meer zien in Haspengouw? Download onze gratis reisgids Haspengouw en ga zelf op ontdekking. We hebben in de reisgids drie wandelroutes, twee fietsroutes en een mooie autorondreis door de boomgaarden van Haspengouw uitgestippeld.

Haspengouw

Gratis reisgids Haspengouw downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 juni 2024 - dirk mostaert

Alleen positieve ervaring !!! Prachtig museum ,boeiende uitleg met comfortabele oortjes, super vriendelijk onthaal . Uitzonderlijke kerkschatten . Prachtige basiliek en ondergrondse vestingen , zeer interessant! Bureau toerisme : zeer goed onthaal . De mooiste fietsroute ooit beleefd van Tongeren naar Alden Biesen . Zo autovrij en in prachtig landschap . Stadswandeling en bezoek begijnhof : ontspannend en aangenaam . Heel leuk hotel in rustige straat. Prima eetgelegenheden . kortom , over de hele lijn een zeer geslaagde vakantie in eigen land , niettegenstaande het onstabiele weer . Een absolute aanrader !

- 7 juni 2024 - De Graef

Heeft goed geholpen bij uitstippelen reisje. Dank u

- 31 mei 2024 - marius broeren

Erg mooie fietsroutes in de buurt van Riemst / Tongeren. Landschap is mooi glooiend. We hebben genoten.

- 15 augustus 2023 - Hans Visser

L.S., Wij, een groep van twaalf tachtigers, hadden gepland maandag de 25e september naar Tongeren te gaan, dit als onderdeel van een driedaags uitstapje. Zondag en dinsdag waren al besproken. Een goede vriend raadde ons Tongeren aan. Helaas ontdekten we al snel dat op maandag veel bezienswaardigheden dicht zijn. Een wandeling was geen goede optie omdat een groot deel van de groep slecht ter been is. Het wordt dus een bezoek aan de mergelgrotten in Maastricht; een treinritje. Echter, door jullie informatie werd de interesse voor Tongeren zeker gewekt en meerdere van onze groep hebben een bezoek aan Tongeren op hun wensenlijstje. Mijn vriendin en ik gaan dat zeker doen. Met andere woorden, jullie info was prima en heeft gewerkt. Groet Hans Visser

- 15 juli 2023 - Ria Wanders

Tongeren is een prachtige stad, zeer de moeite van een bezoek waard. Vooral de kleine leuke straten, de begijnenhof, het museum en gezellige terrassen. Ik ga er beslist terugkomen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?