Phantasialand Keulen bezoeken: Tickets, info & thema pretpark Brühl

Volledige reisgids kopen voor € 10

Phantasialand Keulen bezoeken: Tickets, info & thema pretpark Brühl

4 november 2021 in Keulen1 reactie

Phantasialand is één van de oudste en één van de meest populaire attractieparken van Europa. Aangezien het park vlakbij de Duitse stad Keulen gelegen is, is het makkelijk om erheen te rijden vanuit België en Nederland.

Phantasialand kent een hoop spannende achtbanen, maar er zijn ook heel wat leuke activiteiten zelfs voor de allerkleinste bezoekers. Bovendien is het attractiepark perfect voor een geslaagd dagje uit met de hele familie! Lees gerust verder en ontdek alles wat je moet weten over je bezoek aan Phantasialand.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

Phantasialand werd in 1967 geopend door Gottlieb Löffelhardt en Richard Schmidt op de locatie van de oude mijngroeve Berggeist. Het gebied is bijna 30 hectare groot, maar hiervan wordt maar 10 hectare voor het park gebruikt.

In 2001 verwoestte een grote brand 2 achtbanen en een theater. In 2002 werd in plaats van de oude achtbanen de nieuwe River Quest wildwaterbaan geopend. Ook werd het nieuwe Wuze gebied geopend. In de daarop volgende jaren werden er nog meer nieuwe attracties geopend, waaronder de Black Mamba achtbaan, de Talocan, en de Taron.

 1. Phantasialand: hoe & wat?

Phantasialand is ingedeeld in 6 themagebieden: Berlijn, Mysterie/Klugheim, Mexico, Chinatown, Diep in Afrika en Fantasie. Naast alle verschillende attracties die te vinden zijn in het park zijn er ook verschillende voorstellingen. Daarnaast kent Phantasialand ook 6 figuren die je kan tegenkomen in het park. Alle 6 figuren zijn draken en behoren tot één van de zes themagebieden. Berlijn heeft Drago, Mysterie heeft Schneck, Mexico heeft Quetzal, Chinatown heeft Wang, Diep in Afrika heeft Kroka en Fantasie heeft de draak Phenie.

In het park zijn meerdere horecagelegenheden te vinden. Geniet bijvoorbeeld van heerlijke crêpes of tarte flambés in het Mysteriegedeelte, of ga voor lekkere zoete wafels naar de Waffelbäckerei in het Berlijn themagebied. In Diep in Afrika kan je internationale lekkernijen proberen, terwijl Chinatown het beste van het Chinese straatvoedsel naar voren brengt.

 1. De themagebieden

3.1. Berlijn

Berlijn is het eerste gebied van het park dat je tegenkomt. Hier vind je Das verrückte Hotel Tartüff, een funhouse met aparte kamers die de wereld laten draaien of op zijn kop zetten, en waar je zelfs in een spiegellabyrint terecht komt. Ook kan je bij de 3D attractie Maus au Chocolat op muizen jagen tijdens de tocht, of een vlucht nemen in de Wellenflug zweefmolen. Ook vind je in dit deel 2 shows: Musarteum in de Wintergarten, de voorstelling op het heksen uur waarbij de geesten van een museum tot leven komen; en de 4D film Piraten in het Schauspielhaus.

3.2. Mysterie

Het Mysterie gedeelte is het kleinste deel en is gekleed in basaltsteen en hout, wat het gebied een ruige uitstraling geeft. Hier vind je de 4 attracties: de vrije val Mystery Castle, waar je van een hoogte van 65 meter naar beneden wordt gedropt, de River Quest wildwaterbaan, RAIK een nieuwe familie achtbaan waarbij je de baan zowel vooruit als achteruit berijdt. Ook de nieuwe twee-delige achtbaan Taron is hier te vinden.

Al een eerste indruk opdoen van de attracties? In dit filmpje word je meegenomen tijdens een ritje op de Taron!

3.3. Mexico

Het Mexico gedeelte is geheel ontworpen naar de tempels van de oude Azteken en Maya’s. Ook hier vind je 4 attracties en 2 voorstellingen. De Talocan attractie, een draaiende baan, is erg populair doordat het uniek is voor Europese attractieparken. Ook de Chiapas Die Wasserbahn boomstamwaterbaan is uniek met 3 vrije vallen, waarvan één de steilste vrije val ter wereld (!) is met een val van 53 graden. Ook de Colorado Adventure mijn-achtbaan is erg populair, terwijl de Tikal vrije val geschikt is voor families. In de Arena de Fiesta kan je de Ice College 2018 schaatsvoorstelling aanschouwen, terwijl het Silverado theater de spannende voorstelling Jump! aanbiedt.

3.4. China Town

China Town bestaat uit pagodes, Boeddhabeelden en Chinese acrobaten en bevat 2 attracties en 1 voorstelling. De Geister Ricksha is een ondergrondse spooktrein, terwijl het Feng Ju Palace nog een funhouse is. In de Open-Air-Bühne wordt de voorstelling Asia Artistik gehouden, waarbij artiesten uit Mongolië hun acrobatische kunsten vertonen.

In dit filmpje kan je alvast eens kijken wat China Town je allemaal te bieden heeft.

3.5. Diep in Afrika

Diep in Afrika beeld het hart van Afrika uit met zandstenen pilaren en nagemaakte Afrikaanse kunstwerken. Het Afrikaanse gedeelte van Phantasialand kent net als China Town 2 attracties en 1 enkele voorstelling. De Black Mamba is de zeer populaire omgedraaide achtbaan van 768 meter en een snelheid van 80 kilometer per uur, terwijl de Djembe Musikschule een relaxte activiteit is waarbij je op Afrikaanse trommels leert spelen. De voorstelling Miji Afrikaanse Dansers neemt je nog net iets dieper mee naar het hart van Afrika en toont je een deel van de Afrikaanse tradities met muziek, dans en zang.

3.6. Fantasie

Het Fantasie gebied neemt je mee naar de wereld van de Wuze en hun koningin Winja. Het grootste deel van dit themagebied bevat attracties voor de jongste bezoekers, zoals een monorail, een labyrint en een draaimolen, maar er zijn ook grotere attracties te vinden in het land van Wuze. Zo brengt de Hollywood Tour je met boten langs verschillende nagemaakte filmsets, terwijl de Temple of the Night Hawk de langste donkere achtbaan en één van de grootste achtbanen ter wereld is met een lengte van 1174 meter. Ook de Winja’s Fear & Force dubbele achtbaan is een populaire attractie in dit deel van het park, waarbij je uit 2 verschillende banen kan kiezen. In het land van de Wuze wordt er bij het kindertheater ook een voorstelling voor de allerkleinsten gehouden met de trollen Hack en Buddl.

Wil je wel eens zien hoe het eraan toegaat in het Fantasiegebied? Laat je verbeelding dan helemaal de vrije loop met dit leuke filmpje.

 1. Openingstijden

Phantasialand heeft een zomerseizoen en een winterseizoen, waarbij het park tussen de periodes voor een paar weken gesloten is. Het zomerseizoen loopt van eind maart tot begin november, en het winterseizoen, ofwel de Wintertraum, van eind november tot eind januari.

 • Het zomerseizoen van 2018 loopt tot en met 4 november, tot wanneer het park dagelijks geopend is van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Het winterseizoen begint op 23 november en loopt tot 20 januari 2019, waarbij het park gesloten is op 24 december, 1 januari, 7 en 8 januari en 14 en 15 januari.
 • In de winterperiode is het park dagelijks geopend van 11:00 tot 20:00 uur, behalve op 31 december, wanneer het park al om 18:00 uur sluit.

 1. Tickets

5.1. Waar tickets kopen?

Tickets voor Phantasialand zijn zowel ter plekke bij het park als online te verkrijgen.

5.2. Prijzen & gratis toegang

Tickets voor volwassenen tussen de 12 en 60 jaar kosten €47,50 voor de zomerperiode en €44,50 voor het winterseizoen. Kinderen tussen de 4 en 11 jaar en senioren ouder dan 60 jaar kunnen een ticket voor €37 in de zomer en voor €32 in de winter aanschaffen. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee naar binnen.

5.3. Twee-dagen ticket

Het is ook mogelijk om een ticket voor 2 aaneengesloten dagen te kopen. Een twee-dagen ticket voor volwassenen tussen de 12 en 60 jaar kost €82,50. Voor senioren ouder dan 60 kost het ticket €57 en voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar kost het ticket €59. Kinderen tot 4 jaar mogen ook de tweede dag gratis mee naar binnen.

 1. Vermijd de wachtrijen

Het is aan te raden om voor je bezoek je tickets online aan te schaffen, zodat je bij de toegang van Phantasialand in de speciale rij voor gereserveerde tickets aan kan schuiven. Eenmaal in het park is het aan te raden om direct door te lopen naar het midden of de achterkant van het park, waar de attracties aan het begin van de dag nog rustig zijn wanneer iedereen in het begin van het park direct aansluit in de rijen van attracties. Ook is het aan te raden om de populaire attracties die je wilt bezoeken als eerste te doen. De wachtrijen voor de attracties zijn aan het begin van de dag nog niet zo druk.

Het is ook mogelijk om een Quick Pass aan te schaffen voor €15. Met deze pas kunnen maximaal 4 mensen gebruik maken van de fast-track toegang bij de verschillende attracties, namelijk de Chiapas – Die Wasserbahn, de Talocan, Winja’s Fear & Force, de Colorado Adventure, de Black Mamba en de Maus au Chocolat. Eén pas geeft een enkele persoon 4 keer fast-track toegang, maar kan ook door 2 mensen gebruikt worden voor 2 fast-track toegangen per persoon. Ook is het mogelijk om samen met 3 anderen bij één attractie van de fast-track toegang gebruik te maken. De Quick Pass is alleen te gebruiken op de dag dat de pas aangeschaft wordt.

 1. Overnachten bij Phantasialand

Bij Phantasialand liggen 2 themahotels. Het Afrikaanse hotel Matamba, gelegen aan het Diep in Afrika gedeelte van het park, is een driesterren hotel met een binnen- en buitenspeeltuin voor de kinderen.

Het Chinese hotel Ling Bao is een vier-sterren hotel gelegen aan het Chinatown gedeelte van Phantasialand en volgt de principes van Feng Shui zodat de hele familie heerlijk tot rust kan komen. Het Ling Bao hotel heeft dan ook heerlijke zwembaden, maar ook een spa waar je van een gezichtsmasker en massages kan genieten.

 1. Wegbeschrijving naar Phantasialand

8.1. Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is Brühl. Dit treinstation is te bereiken met trams vanuit Keulen. Hiervandaan kan je de shuttlebus naar Phantasialand nemen. Ook is het mogelijk om de bus naar Brühl Mitte te nemen en uit te stappen bij de Badorf Berggeiststrasse, vanwaar het nog enkele minuten lopen is naar de toegang van het park.

8.2. Met de auto

Wanneer je Phantasialand met de auto bezoekt neem je de A553 naar Brühl-Süd en neem je de afslag naar de Phantasialandstrasse. Hier kan je direct voor het attractiepark parkeren op de parkeerplaatsen Mysterie en China voor €5.

 1. Praktische info

 • Er kunnen speciale armbandjes opgehaald worden voor je kinderen waar je je telefoonnummer op kan schrijven voor het geval dat jullie elkaar kwijt raken.
 • Tassen worden bij de ingang van het park gecontroleerd.

 1. Download je gratis stadswandeling Keulen

Tripje gepland naar Keulen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Keulen. Ideaal om Keulen volledig te verkennen op eigen tempo! Tijdens deze wandeling door Keulen maak je kennis met de 3 grootste troeven van de stad: geschiedenis, Rijn en shopping.

Keulen

Gratis reisgids Keulen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 juli 2022 - Grietje

Allereerst het versturen voor alles wat er in Keulen te doen en te zien is ,ziet er geweldig uit ,en we gaan er zeker naar toe alleen weten we nog niet of het dit jaar zal worden maar blijf graag op de hoogte .bedankt alvast voor de mooie dingen die er zo al in Keulen uitziet. Vriendelijke groet Mevr.voogd

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?