22 x bezienswaardigheden Nijmegen: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

22 x bezienswaardigheden Nijmegen: wat zeker zien tijdens je bezoek?

14 mei 2024 in Gelderland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Nijmegen

Nijmegen, de oudste stad van Nederland. En hoewel het de oudste stad van Nederland is, toch is de stad volop in ontwikkeling én bruist ze van het leven! Alleen al voor de rijke historie en gezelligheid zou je een stedentrip naar deze stad maken. Wist je trouwens dat deze stad zelfs werd uitgeroepen tot Green Capital van Europa?! Een stad vol duurzame hotspots dus!

Kortom, Nijmegen is een oude stad met een rijke geschiedenis die heel veel te bieden heeft en waar heel veel te beleven valt! Lees hier alvast meer over de topbezienswaardigheden in Nijmegen.

Inhoud artikel

 1. Grote Markt van Nijmegen

De Grote Markt in Nijmegen is het grootste plein in het centrum en wordt ook wel eens het hart van Nijmegen genoemd. Hier vind je een heel scala aan gezellige cafeetjes en restaurants, uitgaansmogelijkheden en leuke winkeltjes. Ook de wekelijkse markt vindt hier plaats, heerlijk zo in de buitenlucht slenteren langs de marktkraampjes! Of je nu op zoek bent naar wat verse groenten of een nieuw hoesje voor je smartphone, je vindt het op de Nijmeegse markten!

Lange Hezelstraat

Niet zo ver van de Grote Markt loop je de Lange Hezelstraat in. Het is dé leukste en gezelligste straat van Nijmegen. Als oudste winkelstraat heeft het dan ook wel die eer verdient. In de 14de eeuw droeg deze bruisende straat in het centrum nog de naam ‘Hesestraet’ wat een verwijzing was naar het verderop gelegen dorpje Hees.

Wanneer je door deze straat wandelt, zullen je ook enkele gevels opvallen, deze dateren uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. De meeste van deze gebouwen zijn echter gesneuveld tijdens de bombardementen van WOII waardoor sommige delen van de Lange Hezelstraat nu een stuk moderner ogen.

Onze tip: In de straat sint Stevenskerkhof vindt je diverse leuke brocante- en antiekwinkeltjes.
 1. Grote of Sint-Stevenskerk

In het verlengde van de Lange Hezelstraat, zit achter enkele karakteristieke trapgevels de Stevenskerk verscholen met rondom het Sint Stevenskerkhof. De Grote of Sint-Stevenskerk is de oudste kerk van Nijmegen en werd gebouwd in de 13e eeuw in gotische stijl. In 1944 werd de kerk zwaar beschadigd door de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog maar in 1969 werd ze weer helemaal gerestaureerd.

Bij je bezoek zullen de hoog elegante gewelven, de schitterende lichtinval door de lancetvensters, de eeuwenoude graven en de spectaculaire rij kroonluchters je meteen opvallen. Ook de gebrandschilderde ramen en de grafzuilen zullen ongetwijfeld je aandacht trekken. Kortom, je weet niet waar je eerst moet kijken!

Wil je graag zoveel mogelijk ontdekken van Nijmegen? Download onze stadswandeling door Nijmegen en kom langs de mooiste plekjes!

 1. De Boterwaag

Op de Grote Markt van Nijmegen bevindt zich de Boterwaag. Dit gebouw wordt gekenmerkt door zijn prachtige renaissancevormen, een prachtig aanzicht! De Boterwaag dateert uit 1613 en diende aan het begin van de zeventiende eeuw om er de boter te wegen en te verhandelen. Een waagmeester moest hierop toezien dat alles verliep zoals het moest.

Het ontwerp van de Boterwaag was afkomstig van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het linker deel van de Boterwaag werd in die tijd gebruikt als vleeshal maar nadat de Boterwaag zijn functie verloor, functioneerde het als politiebureau. De dag van vandaag is er een horecazaak in gevestigd waar je terecht kan voor een hapje of een drankje!

 1. Stadhuis van Nijmegen

Het stadhuis van Nijmegen is een historisch gebouw, gebouwd in vroegere Renaissance-stijl in 1555. In het stadhuis kan je een aantal historische en moderne kunstwerken bewonderen, waaronder een galerij van burgemeestersportretten.

Maar ook het uiterlijk van het gebouw heeft enkele mooie details. Kijk eens goed naar de uit-houtgesneden deur, de zeven medaillons in de borstwering onder het dak en het beeldhouwwerk op de gevel! Tegenwoordig wordt het stadhuis vooral gebruikt als trouwlocatie.

Nog op zoek naar een verblijf voor tijdens je bezoek aan deze oude stad? Bekijk het aanbod hotels en B&B's in Nijmegen op Booking.com.

 1. Valkhof

Even ontspannen aan de drukte? Trek dan enkele uurtjes terug in het Valkhof, een park van 40 hectare groot aan de rand van het centrum. Het park is gelegen op een heuvel waardoor je schitterend uitzicht over de Waal hebt. Het is de ideale plek om even tot rust te komen. Bovendien kent het Valkhof een rijke historie vanwege de ligging aan de Waal, deze historie wordt verteld en verbeeld in Museum het Valkhof. Wanneer je door het park wandelt, zal je de Sint-Nicolaaskapel en de Barbarossa-ruïne tegenkomen.

Nog meer mooie plekjes in Gelderland ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Gelderland en ontdek nog meer plekjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.

 1. Museum Het Valkhof

Wist je dat Nijmegen ooit de grootste Romeinse stad van Nederland was? Nee? Niet erg, het is voor veel mensen een onbekend gegeven. In dit museum kom je er alles over te weten! In Museum het Valkhof bewonder je een uitgebreide collectie oude kunst, wandtapijten, allerlei oude artefacten uit de oorlog, eeuwen oude voorwerpen, een speciale bibliotheek en nog zoveel meer. Ga tot wel 5000 jaar terug in de tijd. Er is genoeg te zien en te beleven, voor jong en oud!

 1. Barbarossa-ruïne

Ook deze bezienswaardigheid is de moeite waard om te zien. De Barbarossa-ruïne (of Sint Maartenskapel) is gebouwd in 1155 en zat destijds aan de Valkhofburcht vast. Het enige wat hiervan vandaag de dag nog overblijft, is eigenlijk alleen maar een halfronde apsis en een klein deel van het koor. In de binnenmuur merk je een aantal bogen op waar een tussenvloer op rustte.

 1. Natuurmuseum De Bastei

De Bastei is een boeiend natuur en cultuurhistorisch museum. Het museum heeft allerlei kennis en wetenswaardigheden in pacht over de Nederlandse natuur, het Nijmeegse rivierengebied en het dierenleven wat daarbij hoort. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen, natuurtochten en excursies kan je spelenderwijs binnentreden in de prachtige en fascinerende wereld om ons heen.

Het gebouw en de collectie

De 16e-eeuwse Stratemakerstoren vormt het hart van het museum. Hier kan je zien welke archeologische ontdekkingen men tegenkwam bij de laatste renovatie. Zo zijn er enkele muurresten uit de Romeinse tijd en uit de Middeleeuwen te bewonderen!

De Bastei heeft een vaste collectie van ruim 100.000 objecten, uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Denk hierbij aan verzamelingen van opgezette vogels, zoogdieren en insecten tot gesteenten, mineralen en eeuwenoude fossielen. Wil je alvast wat meer informatie over je bezoek? Bekijk de website van De Bastei.

 1. MuZIEum

Het MuZIEum, is net iets anders dan musea die je gewoon bent. Aan de hand van uiteenlopende tentoonstellingen en activiteiten probeert men je hier kennis te laten maken met het leven van visuele gehandicapte mensen. Ervaar zelf hoe het is om je zonder of met heel slecht zicht te verplaatsen. Kom te weten hoe optisch bedrog werkt en hoe bepaalde gerechten smaken zonder te zien wat je eet?

Bij je bezoek aan dit museum worden al je zintuigen geprikkeld, behalve je ogen. Er valt hier meer te voelen, horen, proeven en ruiken dan te zien. Echt eens de moeite waard om te bezoeken als je de tijd hiervoor hebt.

Wil jij ook graag het MuZIEum bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoekje aan MuZIEum alvast op voorhand, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Hortus Nijmegen

Sinds 1970 heeft de stad Nijmegen ook een botanische tuin: Hortus Nijmegen welke destijds werd opgericht door biologen van de Katholieke Universiteit. Wat hier ooit begon met een simpele collectie Alpiene planten is tot op de dag van vandaag uitgegroeid tot een volwaardig park waarin je kan genieten van de rust en stilte omringd door uiteenlopende vegetatie, een vijverpartij met vissen, moerasgebied en heidegebied.

Ga ook zeker eens kijken in de sfeervolle Theetuin waar je kan genieten van een hapje en/of een drankje. Of neem deel aan een van de verschillende activiteiten en workshops die hier georganiseerd worden. De prachtige idyllische landschappen in de Botanische tuin en de mooie bloemperken in de Theetuin vormen als het ware het levende hart van Hortus Nijmegen. De ideale plek om even te ontspannen.

Benieuwd naar nog meer gezellige steden als Nijmegen? Download onze gratis preview reisgids Gelderland en ontdek wat deze provincie nog allemaal te bieden heeft!

 1. Nijmeegse Vierdaagse Feesten

Nijmegen is ook gekend voor de jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse ofwel 'The Walk of the World'. Klinkt heftig. Het is dan ook het grootste meerdaagse wandelevent ter wereld waar ieder jaar maar liefst 42 000 wandelaars aan deelnemen.

 • Tijdens dit 4-daagse event wandelen duizenden deelnemers uit binnen- en buitenland een uitgestippelde route in Nijmegen en haar prachtige, bosrijke omgeving.
 • Je kiest zelf of je een afstand van 30, 40 of 50 kilometer aflegt.
 • Elke dag wordt er een andere route gelopen en andere plaatsen bezocht.
 • Wie de tocht met succes volbrengt, wordt beloond met het Vierdaagsekruis, een door de Nederlandse Koning erkende onderscheiding!

Door de jaren heen is het evenement een festival geworden die door het hele land bekend staat. Er zijn dan ook verschillende muziekbands, standhouders en leuke horecazaken die er een echt feestje van maken. Bovendien worden de Nijmeegse Vierdaagse gelijk gehouden met de Nijmeegse Zomerfeesten. Dubbel feest dus!

Het parcours

Wil je graag zelf eens de Nijmeegse Vierdaagse beleven? De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Zo heet de eerste wandeldag 'De dag van Elst', de tweede 'De dag van Wijchen', de derde 'De dag van Groesbeek' en tot slot de vierde 'De dag van Cuijk'. De start- en eindlocatie voor burgers is de Wedren. De wandelparcours worden aangegeven door middel van gekleurde pijlen. De kleur van de bewegwijzering komt overeen met de kleur van je polsband.

 1. Nationaal Fietsmuseum Velorama

Wil je meer weten over de geschiedenis van de fiets en het fietsen? Bezoek dan het Nationaal Fietsmuseum Velorama! Een bezoek aan Velorama is echt de moeite waard. In Nederland vind je maar één museum zoals deze! Hier kan je een verzameling bijzondere fietsen zien, zoals de allereerste fietsen originele loopfietsen, houten fietsen en zelfs fietsen van de Koninklijke familie. Ook beschikt het museum over de beroemde fiets van Wim van Est waarmee hij zijn val maakte in de Tour de France. Drink daarna gerust een lekker kopje koffie in het sfeervolle café om je bezoek compleet te maken.

Wil je graag een georganiseerde rondleiding door de stad? Dat kan! Met deze wandeling verken je Nijmegen in 2 uur en kom je langs historische monumenten.

 1. Kronenburgerpark

Een ander gezellig Nijmeegs park is het Kronenburgerpark, waarover ooit zelfs een liedje geschreven is door een bekende Nijmeegse zanger (wat je ongetwijfeld kent). Vroeger had het Kronenburgerpark een heel andere reputatie maar de dag van vandaag is het hier heerlijk vertoeven.

Wandel langs kronkelende paden door het glooiende landschap in Engelse stijlen en bekijk midden in het park de 30 meter hoge Kronenburgertoren die vroeger werd gebruikt als opslagplaats voor buskruit. De toren staat wagens zijn vroegere functie ook wel bekend als 'kruittoren'. Er zijn ook nog een grot, een waterval en enkele restanten van de middeleeuwse omwalling te zien.

Frank Boeijen - Kronenburg Park

 1. Honingcomplex

Op zoek naar een echte culturele hotspot in Nijmegen? Dan moet je in het Honingcomplex zijn! Het is dé place to be, gelegen aan de Waal. De voormalige honingfabriek is nu een bruisende omgeving op het gebied van kunst en cultuur. De locatie ademt nog steeds de industriële sfeer uit en de historie van het complex zie je overal terug. Je kan hier vanalles doen en beleven. Iedere week worden er hier wel kleine en/of grote evenementen georganiseerd die je kan bijwonen. Zo zit er onder meer bierbrouwerij Stoom, restaurant de Meesterproef, galerie Bart en nog veel meer. Ga zeker een kijkje nemen!

 1. Ooijpolder

Op zoek naar een vleugje natuur? Net buiten het centrum, in de fraaie uiterwaarden van de Waal vind je de Ooijpolder. Een populaire plek om even de drukte van de stad te ontvluchten. Via een speciale voetgangersbrug wandel je zo de natuur in. De Ooijpolder is een bloem- en vogelrijk moerasgebied. Maak hier een gezellige wandeling en geniet van de flora en fauna die hier te vinden zijn, sta oog in oog met wilde paarden, Galowayrunderen, bevers, otters, talloze vogelsoorten, grote ganzen of rode geuzen.

Tip: Ga nadien even langs de Kaaij waar iedere zomer een cultureel terras georganiseerd wordt. De Kaaij is een cultureel evenement waar je terecht kunt voor gezellige terrassen, muziek, food trucks, vintage kleding en zoveel meer. Zo worden er ook yogalessen en workshops gehouden.

 1. Mariënburgkapel

De Mariënburgkapel is een Rijksmonument. De kapel werd gebouwd in 1431 in gotische stijl en was onderdeel van een klooster dat buiten de stadsmuren lag. Iets later, in 1467 werd de stad uitgebreid en lag het klooster binnen de stadsmuren. Deze plek wordt ook wel het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis genoemd. Dat is niet zomaar. Je kan hier alles leren over de geschiedenis van Nijmegen.

Er worden regelmatig lezingen gehouden en het gebouw is ook vrij toegankelijk. Je kan altijd vragen stellen over het gebouw aan het personeel. Het is alle dagen geopend, behalve op maandagen.

 1. Ontspannen in SanaDome

Net buiten het centrum van Nijmegen vind je SanaDome. Deze Thermen zijn 2500m2 groot. Hier kan je heerlijk relaxen in mineraalrijk thermaalwater uit eigen bronnen. Er zijn vele faciliteiten zoals een groot thermaal binnenbad, een groot thermaal buitenbad, diverse whirlpools met zuurstof- en koolzuurtoevoeging, kruidenwhirlpools, een zoutwaterbad, een muntkamer, een stoomkamer, zonnehemels en een prachtige zonneweide. SanaDome is dagelijks geopend van 9:00 tot 23.30 uur.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Nijmegen? Boek je hotel of B&B in Nijmegen online!

 1. Hotspots in Nijmegen

Galerie Bart

In het Honingcomplex vind je ook Galerie Bart. Dit is een galerie voor jong en nieuw talent in schilderen, beeldhouwen, fotograferen en ontwerpen. De kunstenaars hebben allemaal gestudeerd aan de Nederlandse kunstacademie en Galerie Bart promoot hun werk op de (inter)nationale kunstmarkt. Er worden wisselende exposities gehouden.

Cultuurspinnerij de Vasim

Dit is een cultureel centrum van 9000m2 en is gevestigd in de fabriekshal van de voormalige kunstzijdespinnerij. Er zitten ateliers van ruim 40 kunstenaars en culturele bedrijven. Het industriegebouw is bijzonder om te zien en heeft daarom een unieke sfeer. Het is tevens een multifunctionele evenementenhal voor publiek en je kunt er ruimtes huren.

Het Theeza(a)kje

Dit zaakje verkoop maar liefst meer dan 100 soorten thee. Alle thee is ook nog eens 100% biologisch. Leuk is dat het hele verkoopproces in de winkel plaatsvind. De theemixen maken, de zakjes vullen en bedrukken en tot slot verzenden.

Met de aankoop van producten uit deze winkel schenk je werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een heel leuk winkeltje en je doet ook nog iets goeds als je iets koopt! Je vindt het Theezaakje in de Lange Hezelstraat op nummer 56.

Make My Day

Deze winkel is een totaalconcept als het aankomt op een nieuwe stijl. Je vindt hier diverse merken en stijlen kleding, maar je kan er ook een nieuw kapsel krijgen of unieke vondsten doen zoals boeken en interieuraccessoires. Je vind deze leuke winkel in de Stikke Hezelstraat op nummer 65.

 1. Leuke adresjes om te eten en drinken in Nijmegen

STOOM beer & food

Bij STOOM staat (speciaal)bier en bijpassend eten centraal. Het is gevestigd in de oude honigfabriek en dat maakt het bijzonder. De bieren zijn afkomstig van kleine brouwerijen uit binnen- en buitenland. Je kan er ook een rondleiding boeken in de kleine brouwerij Oersoep. Hier leer je meer over het brouwproces en uiteraard kan je achteraf proeven!

Stadsbrouwerij de Hemel

De Hemel is de stadsbrouwerij van Nijmegen. Hier leer je over de geschiedenis van de brouwerij en het brouwen. Er is ook een distilleerderij waar het bier wordt omgezet tot whisky en likeur. Je kunt er een heerlijke lunch of diner bestellen waarin bier is verwerkt. Uiteraard kun je hier ook bieren proeven.

Arsenaal 1824

Dit bijzonder mooie gebouw, gevestigd in het stadscentrum van Nijmegen, is een Rijksmonument. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad en is gebouwd tussen 1820 en 1824 op de fundamenten van een oud klooster. Er zit een modern hip Grand Café en een sfeervol Restaurant. Daarnaast heeft het ook een beschutte binnenplaats en 2 ruime terrassen.

Het Arsenaal is iedere dag geopend en er is voor ieder wat wils. Geniet van een borrel en maak een keuze uit ruim 50 verschillende (speciaal)bieren, wijnen en cocktails, of geniet van de lekkerste gerechten uit de Franse, Mediterrane en Oosterse keuken. In de zomer wordt er regelmatig op het terras de houtskoolgrill aangestoken.

Café In De Blaauwe Hand

Dit is een van de oudste café van Nijmegen en is bijzonder sfeervol. Het komt uit 1542 en deed dienst als dranklokaal. Het was onderdeel van de oude Lakenfabriek. Hier werd veel gewerkt in de kleur ‘indigo’ en daarom kwamen de werkers na hun werk met blauwe handen in het café iets drinken.

 1. Streetart in Nijmegen

In Nijmegen zijn er diverse plekken waar je mooie streetart kan vinden. Leuke streetart kan je vinden bij de alternatieve plekken Vasim en het Honigcomplex. Ook in de stad zijn leuke plekken te vinden. De kunstenaars van ‘collectief Verfbaar’ hebben op diverse plekken schilderingen aangebracht die iets vertellen over de geschiedenis van de stad.

Een aantal leuke plekken zijn de Ziegelhof bij cafe de plak, de Vlaamsegas bij Basic Fit, het Kerkegasje, het houthof, het Zes Huizenhof en het vogelhofje.

 1. Leuke wandelroutes in Nijmegen

Hieronder enkele leuke wandelroutes langs de highlights van Nijmegen:

 1. Waar overnachten in Nijmegen?

Voor je bezoek aan de oude stad Nijmegen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Nijmegen online bekijken.

Hotel Manna

Hotel Manna is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in het centrum van Nijmegen. De suites zijn voorzien van airconditioning en zijn ruim en luxueus ingericht. Na een dag verkennen van Nijmegen kan je genieten van een heerlijke lunch of diner in Global Food and Fish Restaurant. De fishbar van Manna is veruit het beste visrestaurant van Nijmegen. Meer info en boeken.

Hotel Nimma

Hotel Nimma is een hotel met een warm en industrieel karakter waar je je makkelijk thuis voelt. Verblijf in een van de knusse betaalbare kamers die beschikken over al het nodige comfort. 's Ochtends begin je de dag met een heerlijk ontbijtje in de industriële ruimte met een relaxte sfeer. Of geniet hier van een heerlijk kopje koffie met een huisgemaakt taartje na een boeiende dag in Nijmegen. Meer info en boeken.

Hotel de Prince

Hotel de Prince is gevestigd in verschillende monumentale gebouwen in het stadscentrum en ligt op 10 minuten wandelen van het treinstation van Nijmegen. De kamers van het hotel zijn ruim en modern ingericht en voorzien van een tv, een eigen of gedeelde badkamer en thee- en koffiefaciliteiten! Iedere ochtend word je wakker met een lekker ontbijtje en kan je genieten van speciale koffie in verschillende van smaken.

Bovendien kan je bij de accommodatie fietsen, e-bikes en scooters huren om de omgeving van Nijmegen op je eentje te verkennen. Je kan daarbij zelfs ook uit diverse picknickmanden kiezen welke gevuld worden met lekkernijen waarvan je in het Kronenburgpark of onderweg kan genieten! Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?