19 x top bezienswaardigheden in Trier: wat zien & doen in de oudste stad van Duitsland?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x top bezienswaardigheden in Trier: wat zien & doen in de oudste stad van Duitsland?

22 maart 2024 in Trier56 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Trier + verblijftips

Trier is dé oudste stad van Duitsland, gelegen in het Moezendal en wordt omringd door de heuvels van de Eifel. Je zou het misschien niet denken maar het wordt ook wel het ‘Romeinse Rijk van het Noorden’ genoemd. Trier wordt een beetje aanzien als het ‘openluchtmuseum’ van wat de Romeinen achterlieten. Wanneer je Trier bezoekt, zal je dan ook tal van intact gebleven Romeinse bouwwerken terugvinden.

De stad herbergt een schat aan cultuur en geschiedenis. Wij hebben alvast een lijstje gemaakt met dé must-sees van Trier!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Trier

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Trier zijn:
PakketreizenJe reis naar Trier als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Trier

Trier is een stad in het westen van Duitsland, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Het ligt aan de oevers van de rivier de Moezel, dicht bij de grenzen met Luxemburg en Frankrijk. Enkele van de dichtstbijzijnde steden en dorpen zijn Luxembourg-Stad (op 40 km), Saarbrücken (op 75 km) en Koblenz (op 110 km).

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Trier op de kaart

 1. Porta Nigra

De Porta Nigra (zwarte poort) was oorspronkelijk heldergeel, maar door de vervuiling werd ze zwart. Ze is 30 meter hoog en 36 meter breed. Het is de hoogste poort uit het Romeinse tijdperk. Dit bouwwerk dateert van ca. 150 n.c. De dubbele deuren, gecombineerd met een uitstekende stabiliteit maakten deze poort oninneembaar.

Toen aartsbisschop Poppe in 1016 naar de stad kwam was dit het enige gebouw dat nog enigszins recht stond. Hij liet een dak over de binnenkoer leggen en had zo een mooie ruimte gecreëerd. Zo maakte hij er twee kerken boven elkaar, de inrit werd volgestort met puin van de vervallen stad en hij bouwde een brede val die naar de 1ste verdieping leidde.

De onderste kerk was de parochiekerk en de bovenste was de kloosterkerk van St. Simeon. Hij liet naast de poort het Simeonsklooster bouwen. Napoleon liet de kerken afbreken en gaf opdracht de Porta Nigra terug in zijn originele staat te herstellen. Behalve het Romaanse koor ziet die er nu uit zoals bij de oprichting. De Porta Nigra kan je bezoeken.

Ooit waren er meerdere poorten in Trier die als verdedigings-en toegangspoorten voor de stad dienden. Zo was er de noordelijke Porta Nigra, de de westelijke Porta Inclyta , de oostelijke Porta Alba (Witte Poort) en de zuidelijke Porta Media. De poorten waren het eindpunt van 2 belangrijke Romeinse wegen (Noord-Zuid en Oost-West) naar Trier.
 1. Stadtmuseum Simeonstift

In het voormalige Simeonklooster kan je terecht voor het Stadsmuseum. Je ziet er kunstwerken die een beeld schetsen over de stad maar je vindt er ook schilderijen, beeldhouwwerken tot nieuwe media. Zowat alle kunstvormen zijn aanwezig, van de middeleeuwen tot nu, door middel van ca. 900 tentoongestelde objecten. Meer info op de website.

 1. Dreikönigenhaus

Het Driekoningenhuis werd rond 1200 gebouwd en had in die tijd geen opening op de eerste twee verdiepingen. Hiermee wou men voorkomen dat overvallers het huis konden betreden. Vandaar zal je de voordeur op de tweede verdieping vinden en niet op de eerste. Je kon deze bereiken met een houten ladder die men kon optrekken. Vandaag de dag zit Coffee Fellows in het gebouw gevestigd waar je kan ontbijten of gewoon genieten van een koffietje.

WANDELING: Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Trier.

 1. Hauptmarkt van Trier

De Hauptmarkt vormt het belangrijkste plein van Trier met het Marktkreuz (waarvan het originele te zien is in het Simeonstiftmuseum). Het Marktkreuz stond symbool voor wanneer de inwoners van Trier rond het jaar 1000 handel mochten drijven. Daarnaast staat er ook nog een oudere fontein op de Hauptmarkt en de Petrusbrunnen die dateren uit de 16de eeuw.

Het marktplein is één van de mooiste stadspleinen van de Eifel en zelfs van Duitsland. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en geniet van het uitzicht op het centrale plein waar altijd wel iets te beleven valt.

Kerk Sankt-Gangolf

Achter de huisgevels zie je de kerk Sankt-Gangolf. Je kunt het portaal bereiken via een kleine poort tussen de huizen. Dit poortje is 18de eeuws. Origineel uit de 13de eeuw maar wat je nu te zien krijgt is het resultaat van talloze verbouwingen tot de 18de eeuw. Omdat men vanuit de toren een goed zicht heeft over de stad heeft er nog een torenwachter in gewoond.

Steipe

Er zijn op dit marktplein talrijke mooie gevels te zien waarvan de Steipe het belangrijkste gebouw is. De Steipe, is niet meer origineel. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Maar het werd heropgebouwd volgens de originele plannen uit de 15de eeuw. Dit was tot de 18de eeuw het stadhuis van Trier. Nu is er op de benedenverdieping een horecazaak.

Het Rotes Haus

Achter de Steipe zie je een rood gebouw. Het 'Rotes Haus' heeft een bijzondere tekst op zijn gevel staan. Wellicht voor het merendeel onbegrijpelijk maar het verkondigt dat Trier nog 1300 jaar ouder is dan Rome. Daar zijn evenwel geen bewijzen van

 1. De Dom van Trier

In het centrum van de stad ligt Duitslands oudste bisschopskerk; de Dom. Bij de vele Romeinse bouwwerken, mag ook zeker deze niet ontbreken. Het heeft ook niet voor niets een plaatsje gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Ooit was de Dom tweemaal zo groot als dat je ze vandaag kan bewonderen. Het gebouw werd verschillende keren vernield en kent een lange geschiedenis. De huidige kerk dateert van rond het jaar 1000, opgebouwd in romaanse stijl en daarna nog ettelijke keren verbouwd en uitgebreid. De buitenkant is zeer indrukwekkend maar neem ook zeker eens een kijkje binnenin.

Interieur van Duitslands oudste bisschopskerk

Aan de rechteringang van de Dom, vind je een grote gebroken pilaar (de Domstein). Deze ligt hier al sedert 1614 en is een deel van een granieten zuil die toen opgegraven werd bij funderingswerken aan het Allerheiligenaltaar. Dit zware stuk werd toen naar buiten gesleept en bleef er liggen, tot vandaag.

Naast de Domstein-zuil, kan je ook het prachtige Allerheiligenaltaar bewonderen en de Schatkamer. De Schatkamer kan je alleen bezichtigen als je een kleine vergoeding geeft. Je vindt er onder andere het meest waardevolle stuk van de Dom, het draagbaar altaar en de ‘Heilige Nagel’. Dit zou één van de nagels zijn waarmee Christus werd gekruisigd.

WANDELROUTE: Verdiep je in de geschiedenis van de oudste stad in Duitsland tijdens deze Geschiedenis Trail Trier.

 1. Liebfrauenkirche

Naast de Dom staat de Liebfrauenkirche uit 1620. Deze kerk werd recentelijk gerestaureerd (in 2011) en straalt een totaal andere sfeer uit dan de Dom. De Liebfrauenkirche is gebouwd op de fundamenten van een deel van de eerste Dom die immers uit twee kerken bestond. De kerk dateert uit de 13e eeuw en zou daarmee de oudste gotische kerk van Duitsland moeten zijn.

Vaak heb je een sober gevoel bij het binnenwandelen van een kerk, maar hier voelt het toch wel anders. De kerk is namelijk zeer gezellig.. Eens je de kerk binnen bent, merk je aan de rechterkant iets bijzonders op. Je kan daar tegen een belachelijk lage toeslag (50 eurocent) in de vloer kijken. Waarom zou je dat doen? Wel, je ziet de verschillende vloeren van de 4e eeuw tot nu! Bijzonder om te zien! Meer info op de website.

 1. Konstantin-Basilika

Doordat Trier in 306 hoofdstad werd van het Romeinse Rijk moest het een troonzaal hebben. Voor Keizer Constantijn moest alles zeer groot zijn, vandaar werd het het grootste gebouw uit de oudheid (67 m lang, 26,05 m breed en 33 m hoog). De Porta Nigra gaat twee keer in dit gebouw. Het gebouw was nog dieper uitgehaald dan nu (de vloer is verhoogd), in de nis stond de hooggeplaatste troon. De wanden waren allen bekleed met marmer en er was vloerverwarming (marmeren vloer). De nis was versierd met mozaïeken.

Na het vertrek van de Romeinen kwam de Basiliek van Constantijn in verval en werd deze voor allerlei doeleinden gebruikt. Tussen 1846 en 1856 werd deze hersteld en is nu nog steeds in gebruik als een Protestantse kerk.

 1. Keurvorstelijk Paleis

Dit mooie paleis werd gebouwd in 1756 door keursvort Phillip von Walderdorff maar werd nooit volledig afgewerkt omdat de Basilika in de weg staat (zie vorig puntje). Jammer genoeg beviel het interieur hem niet en werd het daarmee omgetoverd tot een gastenhuis. In 1794 werd het geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. Een hele tijd later werd het gerestaureerd maar in 1944 werd het alweer gebombardeerd. Gelukkig werden heel wat beelden én de mooie trap gespaard gebleven.

Je kan het gebouw niet bezoeken doordat het in gebruik is genomen door de overheid maar je kan werd de voorgevel van dit paleis bewonderen.

 1. Rheinisches Landesmuseum

Alle Romeinse overblijfselen die men in Trier en omgeving gevonden heeft, zijn veilig opgeborgen in het Rheinisches Landesmuseum dat je wel kan bezoeken. Het is vooral interessant als je meer wil te weten komen over wat de Romeinen hier deden en hoe ze hier leefden en je kan hier de "gouden schat" bezichtigen.

Verken de mooiste plekjes van Trier tijdens een begeleide wandeltocht

 1. Kaiersthermen

Aan de rand van de stad én in de tuin van het Keursvorstelijk paleis liggen de Kaisersthermen. Keizer Constantijn schonk dit tweede badhuis aan de bevolking maar het werd echter nooit afgewerkt. Toen Constantijn de thermen verliet, stond het nog in de ruwbouwfase.

 1. Amfitheater van Trier

Je hoeft niet perse naar Rome om een amfitheater te bezoeken. Hier in Trier kan je er natuurlijk ook eentje bezichtigen. Van het amfitheater is niet veel meer overgebleven, er werd meer geplunderd dan dat het werd onderhouden. Jammer genoeg.. Wanneer je een van de hoogste toppen van het amfitheater hebt beklommen, krijg je een prachtig zicht over het hele terrein. Beeld je dan maar eens in dat hier meer dan 20 000 mensen terecht konden om een spektakel van dichtbij te volgen.

FIETSTOUR: Geen zin om alles te voet te bezichtigen? Met deze alternatieve fietstour door Trier ontdek je de mooiste bezienswaardigheden vanop de fiets, ook diegene die buiten het centrum liggen.

 1. Rathaus der Stadt Trier

Het stadhuis is nu het belangrijkste administratieve centrum van Trier. Het was tot 1794 een klooster van de Augustinerorde. Toen lag dit klooster aan de rand van de stad, niet ver van de stadsmuur. Het eerste klooster dateert van de 14de eeuw maar alleen het koor van de kerk dat je rechts kunt zien is origineel bewaard gebleven. In 1722 werd het oude gebouw afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. In 1794 werd Trier bezet door de Fransen en deed het dienst als gevangenis en kazerne.

Nadat het sedert 1801 geen functie meer had werd het in 1810 zwaar verbouwd en deed het tot 1925 dienst als tehuis voor armen. Sedert 1925 is het dan stadhuis geworden.

 1. Hochbunker

Links van het stadhuis van Trier, vind je een Hochbunker, een eigenaardig gebouw met een bijzonder dak. Een Hochbunker had tijdens de Tweede Wereldoorlog maar één doel: de ambtenaren een veilige werkplek bezorgen. Dat waren meestal de mensen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Zo beschermde de Hochbunker de bevolking tegen luchtaanvallen.

Sommige Hochbunkers hadden een zeer versterkt plat dak, anderen hadden een versterkt schuin dak. Dit hadden ze natuurlijk niet zomaar, een schuin versterkt dak zorgde ervoor dat de bommen naar de grond werden geleid. Er waren geen of weinig ramen en de muren waren extra verstevigd. Op die manier was het werkvolk ook echt veilig.

 1. Barbarathermen

Deze thermen waren in tegenstelling tot de Kaisersthermen wél in gebruik. Meer nog, het was op één na grootste badhuis van het Romeinse Rijk. Tot zo’n 400 jaar geleden, stonden de gebouwen nog overeind maar in de 17e eeuw werden de thermen afgebroken zodat ze de stenen konden hergebruiken bij het bouwen van een klooster. Je kan uiteraard nog wel de restanten hiervan bezoeken.

 1. Römerbrücke en Zollkra

De Römerbrücke, wat de ‘Romeinse brug’ betekent, werd rond 144 na Christus gebouwd en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Trier ontwikkelde zich al vroeg tot een onmisbare locatie voor de Romeinen in de strijd tegen de barbaren. Om Trier te verbinden met het Gallische achterland en het Rijngebied, bouwde men onder andere deze houten brug.

De Moezel was bij het verval van de Romeinse wegen, zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door de kranen naast de brug in de schepen geladen en gelost. Jammer maar helaas, keer op keer werd de brug vernietigd of beschadigd door overstromingen en ijskrachten op de Moezel wat de houten pilaarconstructie niet kon houden. In totaal kende de brug zo’n drie bouwfasen.

 1. Karl Marx Haus

Duitse filosoof Karl Marx werd geboren in 1818 in Trier maar heeft hier evenwel nooit gewoond toen hij zich actief in het marxisme stortte. Hij reisde door Europa en stierf tenslotte in Londen. Als je je wil verdiepen in één van zijn thema’s als, communisme, materialisme, kapitalisme en de economie, kan je altijd zijn geboortehuis bezoeken dat is ingericht als permanent museum. Je vindt er onder andere foto’s en documenten terug die je meer vertellen over zijn werk.

 1. Sankt-Georgsbrunnen

Deze bronnen zijn een bekende en populaire rococo fontein uit 1750. De Sankt-Georgsbrunnen werden ontworpen door dezelfde architect als die van het Keurvorstelijk Paleis en worden voorzien van dezelfde bron als de Hauptmarkt. De naam van de bronnen is niet al te ver te zoeken daar de opdrachtgever zijn naam ‘Georg’ was. Bovenaan de fontein vind je ook een monument van de Heilige Georg met aan zijn vier zijden de vier seizoenen afgebeeld.

 1. Benedictijnerabdij Sint-Matthias

Benedictijnerabdij Sint-Matthias in romaanse basiliekarchitectuur, geniet grote bekendheid als bedevaartsoord vanwege het graf van de apostel Matthias. Het graf bevindt zich hier sinds de 12e eeuw en is de enige begraafplaats van een apostel in Duitsland. Oorspronkelijk vernoemd naar de heilige Eucharius, de eerste bisschop van Trier, wiens graf zich in de crypte bevindt.

 1. Waar overnachten in Trier?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Trier? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Trier online.

 • Het Romantik Hotel Zur Glocke bevindt zich in het centrum van Trier op 2 minuten wandelen van de Grote Markt. In de buurt van het hotel liggen er heel wat bars en restaurants waar je ’s avonds gezellig kan dineren.
 • Of toch liever een appartement tijdens je verblijf in Trier? Neem dan zeker een kijkje bij H-Apartments. Je kan gratis parkeren in de ondergrondse garage van het verblijf.
 • Wie graag buiten het centrum overnacht kan het Boutiquehotel Kloster Pfalzel op 8 km van Trier overwegen. Het wordt door een familie beheerd en is gevestigd in een voormalig klooster aan de rivier de Moezel. Na een heerlijke nachtrust in je kamer met authentiek barok design, geniet je van een uitgebreid ontbijt in de oorspronkelijke kapel met glas-in-loodramen.
 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis wandeling Trier downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 juni 2024 - jeanne

het was een fijne ervaring deze gids te bekijken

- 27 maart 2024 - Philippe

Volledige en overzichtelijke gids een route opnemen voor die 5.7 km wandeling is ook steeds interressant

- 19 maart 2024 - Frieda Eben

Duidelijk en inspirerend. Dankjewel! Frie

- 14 maart 2024 - Geets Roger

Top !!!

- 24 februari 2024 - elly modderman

volledig en overzichtelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?