Dé 17 x bezienswaardigheden van Maastricht: met Reisgids + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

Dé 17 x bezienswaardigheden van Maastricht: met Reisgids + foto's

2 april 2019 in Maastricht5 reacties

Maastricht is een van de meest geliefde Nederlandse steden voor daguitstappen en citytrips. Veel Belgen vinden de weg naar de grensstad. De meeste mensen bezoeken Maastricht voornamelijk om er te gaan winkelen, maar Maastricht heeft nog veel meer te bieden dan enkel winkels en gezellige cafeetjes. Er staan bijvoorbeeld heel wat historische kerken, interessante musea en monumenten in de stad. Om je te helpen bij je bezoek hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht voor je opgelijst.

Inhoud artikel

 1. Vrijthof, het centrum van de stad

Het Vrijthof is het hart van Maastricht. Het plein wordt omringd door cafés en historische gebouwen. Je vindt er bijvoorbeeld de Sint-Janskerk en de Sint-Servaaskerk, maar ook het Generaalshuis, het voormalige postkantoor en het stadspaleis.

Er staan ook een aantal kunstwerken op het plein en er worden regelmatig evenementen en marktjes georganiseerd. Je kan het Vrijthof dan ook absoluut niet missen bij een bezoek aan Maastricht. De leuke cafeetjes op het plein zijn ook de perfecte plek voor een aangename rustpauze nadat je alle monumenten rond het plein bezocht hebt.

 1. De rode Sint-Janskerk van Maastricht

De gotische Sint-Janskerk van Maastricht is een protestantse kerk die vooral opvalt door de rode toren. Het is het symbool van de stad geworden. De kerk werd al in de vijftiende eeuw gebouwd met mergel uit de mergelgroeven rondom de stad. Je kan de bekende rode toren ook beklimmen tot een hoogte van meer dan 40 meter. In ruil krijg je een mooi uitzicht over de hele stad.

De Sint-Janskerk is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 11:00 en 16:00. Je kan de kerk gratis binnen, maar om de toren te beklimmen moet je een klein bedrag betalen.

 1. De Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek werd vernoemd naar Sint-Servaas, de bekendste heilige inwoner van Maastricht. Hij heette waarschijnlijk Servatius, leefde in de veertiende eeuw en kwam oorspronkelijk uit Armenië. Hij was de eerste bisschop van Nederland en is altijd de beschermheilige van Maastricht geweest. In de kerk vind je een schatkamer met de grootste schatten van de stad en ook de Noodkist met daarin de stoffelijke overschotten van Sint-Servaas.

De Sint-Servaaskerk is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 10:00 en 17:00 en op zondag en feestdagen van 12:30 tot 17:00.

 1. De boekhandel in de Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk doet al twee eeuwen lang geen dienst meer als gebedshuis. In 2006 werd er een boekhandel in de kerk geopend, de boekhandel Dominicanen. Deze boekhandel is één van de coolste boekhandels ter wereld en mag je zeker niet links laten liggen. Naast de boekhandel vind je in de kerk ook een koffiebar en er worden regelmatig lezingen, debatten en tentoonstellingen georganiseerd.

Boekhandel Dominicanen is elke dinsdag tot en met zaterdag open tussen 09:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00. Op zondag is de boekhandel open tussen 12:00 en 18:00 en op maandag van 10:00 tot 18:00.

 1. De oudste kerk van Nederland

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek staat in het oude centrum van de stad. Je kan de basiliek moeilijk missen, er steken namelijk twee spitse torens metershoog boven de daken uit. Deze kerk werd al gebouwd in de negende eeuw op de ruïnes van een kerk uit de vijfde eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is waarschijnlijk de oudste kerk van Nederland.

De basiliek kent ook de bijnaam Sterre der Zee, naar het vijftiende-eeuwse beeld van Maria dat in de kerk staat. Veel meer over de kerk is echter niet bekend omdat het archief in de negentiende eeuw verloren gegaan is.

 1. Het stadhuis van Maastricht

Het Stadhuis van Maastricht staat op het marktplein in het centrum van de oude stad. Aan het zeventiende-eeuwse gebouw werd maar liefst 25 jaar gewerkt. Het stadhuis, in de stijl van het Hollands Classicisme, is niet heel groot, maar daarom niet minder imposant. Het is vooral de toren in het midden van het gebouw die de aandacht trekt.

De binnenkant is bovendien nog helemaal ingericht met meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw. Neem tijdens je bezoek zeker eens een kijkje in de grote zaal! Het stadhuis van Maastricht is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 09:00 en 12:30 en tussen 14:00 en 17:00.

 1. Het Dinghuis

Het Dinghuis is een oud gerechtsgebouw dat in de vijftiende eeuw gebouwd werd als hooggerechtshof, maar het gebouw heeft ook lange tijd dienst gedaan als gevangenis. Tegenwoordig vind je er het toeristenkantoor van Maastricht.

 1. De Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland

De Helpoort dateert uit de dertiende eeuw en is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De poort is het laatste overgebleven stukje van de eerste vestingmuur van Maastricht. De Helpoort oogt heel erg middeleeuws door de rode houten schuttingen en de muren van kolenzandsteen. Door de twee torens aan weerszijden van de poort wordt het bouwwerk ook wel de Twee Torens genoemd.

 1. Sint-Servaasbrug

De Sint-Servaasbrug over de Maas werd al in de dertiende eeuw gebouwd als vervanging van een oude Romeinse brug op dezelfde plaats. Steek de brug eens over of bekijk hem vanaf de Stenenwal. Je kan de brug dan in zijn geheel zien met het oude centrum van Maastricht op de achtergrond.

 1. De Sint-Pietersberg

Op een half uurtje wandelen van het centrum van Maastricht ligt de Sint-Pietersberg. Op en rondom de berg ligt een prachtig natuurgebied waar verschillende grotten te vinden zijn. Rondwandelen op de berg kan makkelijk op eigen houtje, maar de grotten moet je wel met een gids betreden. Vanaf de top van de Sint-Pietersberg heb je daarnaast een mooi uitzicht over de Maas en een deel van Maastricht.

 1. Fort Sint Pieter

Maastricht was door de eeuwen heen een belangrijke strategische stad. Om Limburg beter te kunnen verdedigen, werd in de achttiende eeuw besloten om een fort op de Sint-Pietersberg te bouwen. Het fort werd tot 1867 gebruikt. In 2007 werd het fort gerestaureerd en sindsdien kan je het bouwwerk samen met een gids bezoeken. De rondleidingen worden elk uur tussen 10:30 en 14:30 gehouden.

 1. De jachthaven Het Bassin

Net buiten het oude centrum van Maastricht ligt aan de Maas de jachthaven Het Bassin. De jachthaven ligt verscholen tussen oude fabrieksgebouwen die ondertussen omgebouwd zijn tot woningen. Aan de haven liggen het hele jaar door tientallen boten die je langs de kade kan bewonderen. Daarnaast vind je aan de haven mooie statige gebouwen waarin allerlei winkels, restaurants en bars geopend werden.

 1. Het stadspark

Het stadspark, aan de rand van de Maas, werd in de negentiende eeuw geopend. Het park werd in 1837 al tot stadspark benoemd en in 1860 pakte tuinarchitect Liévin Rosseels het park aan. Het is nog steeds de perfecte plek om even tot rust te komen tijdens je bezoek aan de stad of om er lekker te picknicken.

 1. Kunst bekijken in het Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is één van de bekendste bezienswaardigheden van Maastricht. Het museum voor beeldende kunsten ligt in een modern industrieel pand van architect Aldo Rossi. Het gebouw valt op door de raketachtige vorm en de lichtblauwe toren die aan het gebouw hangt.

Binnenin kan je de tentoonstelling bezoeken waarin oude kunst afgewisseld wordt met hedendaagse werken. Het Bonnenfantenmuseum is elke dag behalve maandag open tussen 11:00 en 17:00.

 1. Winkelen in de Rechtstraat

Maastricht is een bekende winkelstad waar je verschillende winkelstraten kan verkennen. De Rechtstraat is daar een voorbeeld van. Deze straat aan de overkant van de Maas wordt door de meeste bezoekers overgeslagen, maar dat is onterecht.

De straat is misschien niet erg lang en je vindt er geen grote winkelketens, maar toch is deze winkelstraat een bezoekje waard. Je vindt er namelijk verschillende kleine boetiekjes en lokale winkeltjes.

 1. Winkelen in het Mosae Forum

Als je naar Maastricht komt om te winkelen kan je het Mosae Forum eigenlijk niet missen. In dit winkelcentrum vind je bekende merken als H&M en Sissy Boy. Het is de ideale plek om de nieuwste mode te ontdekken.

Het Mosae Forum is dagelijks open. Elke dinsdag tot en met zaterdag kan je er shoppen tussen 09:30 en 18:00 en op donderdag tot 21:00. Op zondag is het winkelcentrum open tussen 12:00 en 17:00 en op maandag tussen 13:00 en 18:00.

 1. Koffiebranderij Blanche Dael

De winkel Blanche Dael is de oudste koffiebranderij en theepakkerij van het Nederlandse Limburg. De winkel werd al in 1878 gesticht. Je kan er nog steeds vers gebrande koffie proeven en leren hoe je zelf de beste koffie kan zetten. De medewerkers geven je er ook graag meer uitleg over hun grote assortiment.

Blanche Dael heeft daarnaast een eigen koffieketen, Coffee Lovers. Je vindt één van hun koffiebars in de Boekhandel Dominicanen.

 1. Filmpje: het beste van Maastricht

Benieuwd naar hoe Maastricht eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je langs de mooiste plekjes van de stad passeert. Om alles te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar hartje Maastricht moeten reizen!

 1. Mis niets van Maastricht met onze reisgids!

Wil je ook niets missen tijdens je bezoek aan Maastricht? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Maastricht & Valkenburg boordevol achtergrondinformatie, weetjes en wandelroutes. Eerst uitproberen? Download dan onze gratis preview van de reisgids Maastricht of bekijk onze stadswandeling door Maastricht.

Maastricht

Gratis preview reisgids Maastricht downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 november 2019 - houfflyn piet

Prima documentatie voor je een bezoek brengt aan Maastricht.Ook meegenomen bij ons bezoek aan Maastricht.Verleden week bezocht.Komen zeker nog terug. Piet

- 30 oktober 2019 - Mieke Desmet

Echt de moeite waard! Mooie stadswandeling met zeer interessante info. We hebben genoten!

- 16 oktober 2019 - baeckelandt benny

De gids heeft ons veel geholpen bij het 3 daagde bezoek aan Maastricht,door jullie gids ontdek je zeer veel aan alle activiteiten en bezienswaardigheden

- 6 augustus 2019 - nathalie derant

echt de moeite waard eenvoudig en gemakkelijk in gebruik bedankt

- 25 juni 2019 - Martine Smets

Mooie wandelroutes, maar graag wat meer info over de bezienswaardigheden in Maastricht, nu lag de nadruk veel te veel op winkels en restaurants, café's.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?