23 mooiste bezienswaardigheden van Maastricht: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

23 mooiste bezienswaardigheden van Maastricht: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek? + foto's

1 december 2022 in Maastricht32 reacties

Maastricht is een van de meest geliefde Nederlandse steden voor daguitstappen en citytrips. De meeste mensen bezoeken Maastricht voornamelijk om er te gaan winkelen. Maar Maastricht heeft nog veel meer te bieden dan enkel winkels en gezellige cafeetjes!

Zo vind je er heel wat historische kerken, interessante musea en mooie monumenten in de stad. Om je te helpen bij je bezoek, hebben wij alvast de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht voor je opgelijst.

Inhoud artikel

 1. Vrijthof, het centrum van de stad

Het Vrijthof is het hart van Maastricht. Het plein wordt omringd door cafés en historische gebouwen. Je vindt er bijvoorbeeld de Sint-Janskerk en de Sint-Servaaskerk, maar ook het Generaalshuis, het voormalige postkantoor en het stadspaleis.

Er staan ook een aantal kunstwerken op het plein en er worden regelmatig evenementen en marktjes georganiseerd. Je kan het Vrijthof dan ook absoluut niet missen bij een bezoek aan Maastricht. De leuke cafeetjes op het plein zijn ook de perfecte plek voor een aangename rustpauze nadat je alle monumenten rond het plein bezocht hebt.

 1. De rode Sint-Janskerk van Maastricht

De gotische Sint-Janskerk van Maastricht is een protestantse kerk die vooral opvalt door de rode toren. Het is het symbool van de stad geworden. De kerk werd al in de vijftiende eeuw gebouwd met mergel uit de mergelgroeven rondom de stad. Je kan de bekende rode toren ook beklimmen tot een hoogte van meer dan 40 meter. In ruil krijg je een mooi uitzicht over de hele stad.

De Sint-Janskerk is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 11:00 en 16:00. Je kan de kerk gratis binnen, maar om de toren te beklimmen moet je een klein bedrag betalen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Dis bevindt zich in het historische Jekerkwartier van Maastricht. Het hotel heeft een eigen kustgalerie op de benedenverdieping waar er bepaalde kunstwerken te koop zijn, ook in de 7 moderne ruime kamers kan je kunstwerken opmerken. Meer info en boeken.

 1. De Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek werd vernoemd naar Sint-Servaas, de bekendste heilige inwoner van Maastricht. Hij heette waarschijnlijk Servatius, leefde in de veertiende eeuw en kwam oorspronkelijk uit Armenië. Hij was de eerste bisschop van Nederland en is altijd de beschermheilige van Maastricht geweest. In de kerk vind je een schatkamer met de grootste schatten van de stad en ook de Noodkist met daarin de stoffelijke overschotten van Sint-Servaas.

 • De Sint-Servaaskerk is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 10:00 en 17:00
 • Op zondag en feestdagen van 12:30 tot 17:00.

TIP STADSWANDELING: Wil jij ook Maastricht bezoeken? Download onze stadswandeling door Maastricht en ontdek de mooist plekjes van de stad.

 1. De boekhandel in de Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk doet al twee eeuwen lang geen dienst meer als gebedshuis. In 2006 werd er een boekhandel in de kerk geopend, de boekhandel Dominicanen. Deze boekhandel is één van de coolste boekhandels ter wereld en mag je zeker niet links laten liggen. Naast de boekhandel vind je in de kerk ook een koffiebar en er worden regelmatig lezingen, debatten en tentoonstellingen georganiseerd.

 • Boekhandel Dominicanen is elke dinsdag tot en met zaterdag open tussen 9u en 18u en op donderdag tot 21u.
 • Op zondag is de boekhandel open tussen 12u en 18u en op maandag van 10u tot 18u.
 1. Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de oudste kerk van Nederland

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek staat in het oude centrum van de stad. Je kan de basiliek moeilijk missen, er steken namelijk twee spitse torens metershoog boven de daken uit. Deze kerk werd al gebouwd in de negende eeuw op de ruïnes van een kerk uit de vijfde eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is waarschijnlijk de oudste kerk van Nederland.

De basiliek kent ook de bijnaam Sterre der Zee, naar het vijftiende-eeuwse beeld van Maria dat in de kerk staat. Veel meer over de kerk is echter niet bekend omdat het archief in de negentiende eeuw verloren gegaan is.

 1. Het stadhuis van Maastricht

Het Stadhuis van Maastricht staat op het marktplein in het centrum van de oude stad. Aan het zeventiende-eeuwse gebouw werd maar liefst 25 jaar gewerkt. Het stadhuis, in de stijl van het Hollands Classicisme, is niet heel groot, maar daarom niet minder imposant. Het is vooral de toren in het midden van het gebouw die de aandacht trekt.

De binnenkant is bovendien nog helemaal ingericht met meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw. Neem tijdens je bezoek zeker eens een kijkje in de grote zaal! Het stadhuis van Maastricht is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 09:00 en 12:30 en tussen 14:00 en 17:00.

 1. Het Dinghuis

Het Dinghuis is een oud middeleeuws gerechtsgebouw dat in de vijftiende eeuw gebouwd werd als hooggerechtshof. De naam 'Dinghuis' is afgeleid van de juridische functie die het gebouw lange tijd had. Een 'ding' was in oud-Germaanse tijden een plaats van rechtspraak. Maar het gebouw heeft ook lange tijd dienst gedaan als gevangenis en tegenwoordig vind je er het toeristenkantoor van Maastricht.

 1. De Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland

De Helpoort dateert uit de dertiende eeuw en is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De poort is het laatste overgebleven stukje van de eerste vestingmuur van Maastricht. De Helpoort oogt heel erg middeleeuws door de rode houten schuttingen en de muren van kolenzandsteen. Door de twee torens aan weerszijden van de poort wordt het bouwwerk ook wel de Twee Torens genoemd.

 1. Sint-Servaasbrug

De Sint-Servaasbrug over de Maas werd al in de 13de eeuw gebouwd als vervanging van een oude Romeinse brug op dezelfde plaats. Steek de brug eens over of bekijk hem vanaf de Stenenwal. Je kan de brug dan in zijn geheel zien met het oude centrum van Maastricht op de achtergrond.

TIP STADSWANDELING: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Download dan zeker onze stadswandeling door Maastricht en ontdek de hoogtepunten van de stad.

 1. De Sint-Pietersberg

Op een half uurtje wandelen van het centrum van Maastricht ligt de Sint-Pietersberg. Op en rondom de berg ligt een prachtig natuurgebied waar verschillende grotten te vinden zijn. Rondwandelen op de berg kan makkelijk op eigen houtje, maar de grotten moet je wel met een gids betreden. Vanaf de top van de Sint-Pietersberg heb je daarnaast een mooi uitzicht over de Maas en een deel van Maastricht.

 1. Fort Sint Pieter

Maastricht was door de eeuwen heen een belangrijke strategische stad. Om Limburg beter te kunnen verdedigen, werd in de achttiende eeuw besloten om een fort op de Sint-Pietersberg te bouwen. Het fort werd tot 1867 gebruikt. In 2007 werd het fort gerestaureerd en sindsdien kan je het bouwwerk samen met een gids bezoeken. De rondleidingen worden elk uur tussen 10:30 en 14:30 gehouden.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om dit bijzondere fort te bezoeken? Bestel je tickets voor je bezoek aan Fort Sint-Pieter online op voorhand en vermijd lange wachtrijen!

 1. De jachthaven Het Bassin

Net buiten het oude centrum van Maastricht ligt aan de Maas de jachthaven Het Bassin. De jachthaven ligt verscholen tussen oude fabrieksgebouwen die ondertussen omgebouwd zijn tot woningen. Aan de haven liggen het hele jaar door tientallen boten die je langs de kade kan bewonderen. Daarnaast vind je aan de haven mooie statige gebouwen waarin allerlei winkels, restaurants en bars geopend werden.

 1. Het stadspark

Het stadspark, aan de rand van de Maas, werd in de negentiende eeuw geopend. Het park werd in 1837 al tot stadspark benoemd en in 1860 pakte tuinarchitect Liévin Rosseels het park aan. Het is nog steeds de perfecte plek om even tot rust te komen tijdens je bezoek aan de stad of om er lekker te picknicken.

 1. Kunst bekijken in het Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is één van de bekendste bezienswaardigheden van Maastricht. Het museum voor beeldende kunsten ligt in een modern industrieel pand van architect Aldo Rossi. Het gebouw valt op door de raketachtige vorm en de lichtblauwe toren die aan het gebouw hangt.

Binnenin kan je de tentoonstelling bezoeken waarin oude kunst afgewisseld wordt met hedendaagse werken. Het Bonnenfantenmuseum is elke dag behalve maandag open tussen 11:00 en 17:00. Meer info op de website.

 1. Winkelen in de Rechtstraat

Maastricht is een bekende winkelstad waar je verschillende winkelstraten kan verkennen. De Rechtstraat is daar een voorbeeld van. Deze straat aan de overkant van de Maas wordt door de meeste bezoekers overgeslagen, maar dat is onterecht.

De straat is misschien niet erg lang en je vindt er geen grote winkelketens, maar toch is deze winkelstraat een bezoekje waard. Je vindt er namelijk verschillende kleine boetiekjes en lokale winkeltjes.

 1. Winkelen in het Mosae Forum

Als je naar Maastricht komt om te winkelen kan je het Mosae Forum eigenlijk niet missen. In dit winkelcentrum vind je bekende merken als H&M en Sissy Boy. Het is de ideale plek om de nieuwste mode te ontdekken.

Het Mosae Forum is dagelijks open. Elke dinsdag tot en met zaterdag kan je er shoppen tussen 09:30 en 18:00 en op donderdag tot 21:00. Op zondag is het winkelcentrum open tussen 12:00 en 17:00 en op maandag tussen 13:00 en 18:00.

 1. Koffiebranderij Blanche Dael

De winkel Blanche Dael is de oudste koffiebranderij en theepakkerij van het Nederlandse Limburg. De winkel werd al in 1878 gesticht. Je kan er nog steeds vers gebrande koffie proeven en leren hoe je zelf de beste koffie kan zetten. De medewerkers geven je er ook graag meer uitleg over hun grote assortiment.

Blanche Dael heeft daarnaast een eigen koffieketen, Coffee Lovers. Je vindt één van hun koffiebars in de Boekhandel Dominicanen.

 1. Sphinxpassage

Vroeger was Sphinx, een sanitairproducent, een heel belangrijk bedrijf voor Maastricht. Het zorgde voor een groot deel van de inkomsten en voor werkgelegenheid in de stad. In 2010 verdween Sphinx uit Maastricht, maar de Sphinxpassage bleef nog over en dit kan je ook nog steeds bezoeken.

Op het oude Sphinxterrein vind je nu een hotel, maar je kan er dus ook wandelen langs de doorloop, de Sphinxpassage, waar je een mooie tegelgalerij vindt die de geschiedenis vertelt van de stad. Tof om eens langs te wandelen wanneer je in de buurt bent!

 1. Het frontenpark

Het frontenpark zal al je standaard verwachtingen van een park aan diggelen schoppen. Dit is geen mooi, aangelegd, groen stadspark, maar wel een ruig en ruw stuk natuur midden in Maastricht. Dat het zo atypisch is, maakt het net speciaal. Tijdens je wandeling door het frontenpark passeer je langs cultureel erfgoed en bevind je je op een van de groenste plekjes van de stad. Het frontenpark wordt ook wel ‘de achtertuin van het Sphinxkwartier’ genoemd.

 1. De oude brandweerkazerne / B*kantine

In de Capucijnenstraat vind je de oude brandweerkazerne die vandaag de dag omgetoverd is tot een pand waar je van 's morgens tot 's avonds heerlijk kan gaan eten en die nu de naam de B*kantine draagt.

 • ’s Morgens kan je komen genieten van een heerlijk ontbijtje vanaf 8 uur, dat gaat beneden in de kazerne door.
 • ’s Middags een heerlijke lunch meepikken of 's avonds gezellig dineren is eveneens een mogelijkheid.
 • Deze plek is een tof alternatief op een klassiek restaurant en geliefd bij velen. Je kan alle gerechten ook gewoon afhalen. De brandweerkazerne is erg leuk ingericht met vintage meubels, een mooie bar met allerlei (non-)alcoholische dranken, houten tafels en stoelen. Er is ook ruimte gemaakt voor een fijne werkplek speciaal bedoeld voor freelancers.
 1. Ga underground in Maastricht

Eens iets compleet anders doen tijdens je bezoek aan Maastricht? Dan kan je onderduiken in de underground scene van de stad! Je kan de ondergrondse avonturen van Maastricht ontdekken tijdens een begeleide gidstour, weg van de massa. Tijdens een donkere en mysterieuze tocht, krijg je de kans om de ondergrondse wereld te ontdekken met daarbij de grotten, het fort en de kazematten, letterlijk het fundament van Maastricht. Je kan kiezen voor:

 • Rondleiding Grotten Noord: de Grotten Noord bevinden zich diep onder de Sint Pietersberg en herbergen een wel heel bijzonder stukje geschiedenis van Maastricht.
 • Rondleiding Fort Sint Peter: Fort Sint Pieter ligt hoog boven de Maas, maar is ondergronds ook deels door gangen verbonden met de Sint Pietersberg. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd.
 • Steptocht Grotten Zonneberg: met de step op ontdekking gaan!
 • Rondleiding Zonneberg + museum en nachtwacht: een bezoekje aan de grotten Zonneberg gecombineerd met een bezoek aan het museum waar je de recent gerestaureerde houtskooltekening van de Nachtwacht kan aanschouwen.

Bestel je tickets voor de Grotten Noord Maastricht

 1. Wijnhuis Thiessen

Als je een wijnliefhebber bent, kunnen we een bezoek aan Thiessen alleen maar aanraden. Thiessen is een van de oudste wijnhuizen van Nederland. Het is gevestigd in een eeuwenoud uniek pand met wijnkelders en wijngaard. En dat allemaal in het centrum van Maastricht.

 • In het weekend kan je hier een wijnproeverij doen met rondleiding door het gebouw en de wijnkelders.
 • Tijdens de week kan je ook wijn proeven, maar dan gaat dit door in een proefkamer zonder rondleiding. Achteraf kan je gewoon je favorieten wijnen aanschaffen in de winkel van Thiessen.
 1. Filmhuis Lumière

Heb je slecht weer of ben je gewoon op zoek om eens iets anders te doen? Breng dan een bezoekje aan het Filmhuis Lumière, gelegen in het Sphinxkwartier. Dit filmhuis is best uniek doordat het gevestigd is in een voormalige electriciteitscentrale. Jaarlijks worden hier meer dan 300 verschillende films gespeeld, dus keuze zal je zeker hebben.

Je kan een gezellig filmavondje ook combineren met een etentje, want er is een restaurant voorzien bij de Lumière.

 1. Food & drinks in Maastricht

De beste ontbijtspots

Corner bakery

Corner bakery zal zeker en vast je aandacht trekken. Is het niet door het heerlijke ontbijt, dan zal het zijn door het felroze interieur. Je kan hier terecht voor een lekker (en mooi!) ontbijtje dat zo op je Instagrampagina kan of je kan kiezen voor een milkshake of andere zoetigheden.

SoDelicious

SoDelicious is een ambachtelijke patisserie. Hier ben je aan het juiste adres als je wil genieten van een typisch Frans ontbijt: croissantje, wat verse jus en een ei. Alles wordt hier traditioneel gemaakt en dat proef je ook!

Van Wijck

Bij Van Wijck is alles is homemade en gemaakt met verse ingrediënten. De afwisselende menukaart staat vol heerlijkheden: je vindt er zowel klassiekers als verrassende, nieuwe gerechten. Smullen!

Brunch all day

Harry’s

Bij Harry’s kan je heerlijk eten en genieten van een erg uitgebreid brunchmenu. Op zondag kan je er terecht voor hun ‘Sunday Brunch’ menu. Tussen 11 en 16 uur kan je er genieten van eggs benedicht, brioche of pancakes met daarbij niets minder dan een Bloody Mary.

Clichee

Is het al na de middag, maar toch nog zin in brunch? No worries, bij Clichee kan je de hele dag door brunchen. Ze bieden dan ook een uitgebreid menu aan dat je ongetwijfeld zal bekoren!

Healthy hotspots

The Broth Bar

Hou je van gezonde en/of biologische voeding? Dan bij je bij The Broth Bar aan het juiste adres. Hier kan je zelfgemaakte bottenbouillons krijgen of biologische slow food gerechten. Dat is bv. volledig Paleo, WAPF en 100% glutenvrij.

The Salad Bar

Bij The Salad Bar in Maastricht kan je gewoon je eigen salade samenstellen met al je persoonlijke favoriete toppings. Wil je liever iets à la carte? Geen probleem, kies dan uit gezonde salades, wraps en sapjes, allemaal vers gemaakt.

Sap

Bij Sap kan je - ja je raadt het al - heerlijke gezonde sapjes krijgen, maar ze hebben ook super lekkere bagels, broodjes, bowls, hotdogs… voor elk wat wils!

Genieten op een terrasje

Bold Rooftopbar

Als het mooi weer is, wil je natuurlijk het liefst op een terras genieten van een hapje en drankje. Bij Bold Rooftopbar krijg je exact waar je naar op zoek bent plus een prachtig uitzicht over Maastricht, want dit terras is gelegen op het dak van een gebouw. Ook erg leuk om hier een zonsondergang mee te pikken!

De Urban Garden van Fitz Roy

Fitz Roy maakt deel uit van een hotel, maar je kan er ook als bezoeker naartoe om te genieten van een hapje en drankje en dat kan je doen in de mooie urban garden: een prachtige binnentuin in het hartje van de stad. Geniet van een verfrissend drankje en zak weg in de mooie lounge.

Restaurant “O”

Op het terras van Restaurant “O” zal je ongetwijfeld een vakantiegevoel krijgen. Geniet hier van versgebakken vis en een goed glas wijn. Een perfect terras om te genieten van een mooie zomeravond!

De beste adresjes voor vegan food

PREPS

PREPS is een vegan bakkerij & koffiebar waar alles zelfgemaakt wordt op een zo groen mogelijke manier. Er zijn hier tal van lekkere vegan opties te verkrijgen en je kan ervan genieten in de gezellige woonkamers of gemeenschappelijke lange tafel.

Eetcafé Ceramique

Eetcafé Ceramique weet waarmee ze bezig zijn. Hun menukaart is zodanig opgemaakt dat je heel snel ziet welke gerechten vegetarisch of veganistisch zijn. Er is ook een aparte menuutje met vegetarische alternatieven op traditionele Maastrichtse gerechten, zoals ‘zuurvlees’ maar dan met vleesvervanger. Proef zeker eens een stukje vegan cake.

 1. Waar overnachten in Maastricht?

In Maastricht heb je tal van mogelijkheden om te overnachten: van luxehotels tot budgetvriendelijke hostels tot designkamers waar gedacht is aan elk detail. Wij delen graag onze tips:

Hotel BEAUMONT Maastricht (4 sterren)

Hotel BEAUMONT is met haar 4 sterren iets betaalbaarder. Het is bovendien gevestigd in een prachtig gebouw en ligt te midden van het centrum, dichtbij de winkels en vele restaurantjes. De kamers zijn ruim en mooi modern ingericht, net zoals de rest van het hotel. 's Morgens geniet je hier van een heerlijk uitgebreid ontbijt. Aanrader als je op zoek bent naar een uitstekende locatie in alle luxe. Beschikbaarheden & prijzen.

The Student Hotel Maastricht (4 sterren)

Het Student Hotel Maastricht zal je ongetwijfeld passeren tijdens je bezoek aan Maastricht. Het is gelegen in het oude Maastricht in de voormalige Sphinx-fabriek, vlakbij van het Vrijthof. Van een unieke locatie gesproken! De inrichting is strak, modern en kleurrijk. Bovendien beschikt het hotel over een zalige rooftopbar, piano, pingpongtafels en zelfs een glijbaan (?!). Aanrader als je op zoek bent naar een hippe, centrale overnachtingsplaats. Beschikbaarheden & prijzen.

Hotel The Dutch Maastricht (3 sterren)

Tot slot is ook Hotel The Dutch een goede tip. Dit is het zusterhotel van Hotel BEAUMONT en minstens even mooi ingericht, maar iets beter voor de portemonnee. Het hotel is gevestigd in een herenhuis in de Wyck omringd door vele winkels, bars en restaurants. De kamers zijn voorzien van alle standaard zaken die je nodig hebt en ontbijten kan je doen in het mooie Hotel BEAUMONT. Aanrader als je op zoek bent naar een 3-sterrenhotel op een uitstekende ligging. Beschikbaarheden & prijzen.

Kruisherenhotel Maastricht (5 sterren)

Wil je een sterrenbehandeling en genieten van een wereldklasse service? Kom dan naar het prachtige Kruisherenhotel in Maastricht dat zich onderscheidt dankzij een service en bediening van hoogste niveau. Dit hotel is gevestigd in een Gotisch klooster en elke kamer is uniek ingericht. het is een sprookje om te zien en om te verblijven. Binnen vind je een prachtig binnenplein waar je kan genieten van een tasje koffie. Aanrader als je op zoek bent naar pure luxe met topservice. Beschikbaarheden & prijzen.

 1. Filmpje: het beste van Maastricht

Benieuwd naar hoe Maastricht eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je langs de mooiste plekjes van de stad passeert. Om alles te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar hartje Maastricht moeten reizen!

 1. Mis niets van Maastricht met onze reisgids!

Wil je ook niets missen tijdens je bezoek aan Maastricht? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Maastricht & Valkenburg boordevol achtergrondinformatie, weetjes en wandelroutes. Eerst uitproberen? Download dan onze gratis preview van de reisgids Maastricht of bekijk onze stadswandeling door Maastricht.

Maastricht

Gratis preview reisgids Maastricht downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 mei 2024 - Hilde Vzn bever

Superhandige gids! Bedankt

- 4 augustus 2023 - Herman - Mady Toebat Vervenne

heel uitgebreide informatie, teveel om alles te bezichtigen, maar we gaan er her beste van maken. En we bidden tot Servaas voor een lekker weeertje

- 28 juli 2023 - francine De Brabanter

Vaesherselt is eveneens een wel komende en rustgevende groene oase waar het aangenaam is om te bekomen van de mogelijke drukte van Maastricht. Shoppen hoort er ook bij. Mooie winkels, voor ieders beurs. Tenslotte zijn er ook de vele verschillende pleintjes waar het aangenaam is te vertoeven na een dagje op stap in de stad.

- 3 juni 2023 - francine De Brabanter

Deze gids is goed van pas gekomen bij het bezoeken van deze mooie, propere, interessante en levendige stad. Wij hebben er optimaal van genoten met een aangenaam terrasje 's middags aan de Maas, een etentje in het zonnetje en vooral het bezoek aan de prachtige St Servaasbasiliek die meer dan de moeite waard is om een bezoek te brengen. Tijd te kort om alle bezienswaardigheden grondig te bezichtigen maar we komen zeker terug want we waren als het ware aangetrokken door al het moois dat we toen hebben gezien.

- 17 mei 2023 - Filip

super mooie stadswandeling

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?