Gent bezoeken? 15 x bezienswaardigheden Gent + reistips & hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Gent bezoeken? 15 x bezienswaardigheden Gent + reistips & hidden spots

14 juli 2020 in Gent0 reacties

Het karaktervolle Gent is de perfecte locatie voor een heerlijk weekendje weg of een leuke stedentrip. De hoofdstad van Oost-Vlaanderen voelt heel modern aan, maar heeft tegelijkertijd een indrukwekkend historisch centrum dat getuigt van de eeuwenlange stadsgeschiedenis. Er is heel wat te doen en te zien in de stad, van mooie oude kerken tot interessante musea.

Tours en tickets voor je bezoek aan Gent

Plan je bezoek aan Gent op voorhand en boek een georganiseerde tour of gids! Bekijk hier alle mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een rondvaart doen door de oude binnenstad?

Inhoud artikel

 1. Ontdek kunstschatten in de Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal torent uit boven het Sint-Baafsplein. De kerk stamt uit de veertiende eeuw en heette oorspronkelijk de Sint-Janskerk. Het was de eerste parochiekerk van Gent. Tegenwoordig vind je er heel wat kunstschatten terug. Zo bevinden zich er in de kerk maar liefst 22 altaren, een bijzondere rococo-preekstoel gemaakt uit marmer en eik en ook verschillende praalgraven van Gentse bisschoppen.

De Sint-Baafskathedraal is vandaag vooral bekend omwille van twee schilderijen. Het eerste werk is ‘De bekering van Sint-Bavo’ van Pieter Paul Rubens. Daarnaast is de Sint-Baafskathedraal ook de thuis van het wereldberoemde veelluik van de gebroeders van Eyck, ‘De aanbidding van het Lam Gods’ uit 1432. In 1934 werden twee van de twaalf panelen gestolen. Eén van de panelen werd kort daarna teruggebracht, maar van het tweede paneel is nog steeds geen spoor. Er werd daarom een replica van gemaakt.

 1. De fiere draak op het Belfort

Het 95 meter hoge Belfort ligt recht tegenover de Sint-Baafskathedraal en biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad. Vroeger was het Belfort een uitkijktoren en een gevangenis, maar het is al die tijd ook een klokkentoren geweest. De oudste klokken van de toren dateren van 1314 en de bekendste klok, de Klokke Roeland, is aan de voet van het Belfort te vinden. Op de toren kijkt de Draak van Gent boven de stad uit en binnenin de toren worden de stedelijke privileges van de stad bewaard.

Om van het uitzicht te kunnen genieten moet je de 300 treden op de nauwe stenen wenteltrap naar boven trotseren. De toren staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het symbool van de stad. Aan het Belfort vind je ook de gotieke Lakenhalle, een handelsgebouw uit de Middeleeuwen, en de Mammeloker, de oude stadsgevangenis.

Onze tip: Download onze gratis stadswandeling door Gent en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
 1. Sint-Niklaaskerk in Scheldegotiek

De Sint-Niklaaskerk aan het Korenplein is de derde toren die het stadsbeeld van Gent typeert. Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw en werd gebouwd nadat een brand de gebouwen die er toen stonden vernield had.

De Sint-Niklaaskerk dankt haar mooie grijsblauwe kleur aan de Doornikse blauwsteen waarmee ze gebouwd is en is één van de mooiste voorbeelden van de Scheldegotiek. Wat bijzonder is aan deze kerk is dat de 76-meter hoge toren niet boven de ingang, maar boven de kruising van de beuken van de kerk te vinden is. De toren werkt als een soort lantaarn voor de kerk. Ook op de eindgevels van de kerk staan kleinere flankeertorentjes.

Extra: filmpje De 3 torens van Gent

Bekijk ook zeker ons filmpje van ons bezoek aan de 3 torens van Gent (Sint Niklaas, Belfort en Sint-Baafs Kathedraal)

 1. Het middeleeuwse Gravensteen

In het centrum van Gent prijkt het eeuwenoude kasteel Gravensteen. Dit waterkasteel stamt deels uit de Romeinse tijd en is door de eeuwen heen steeds verder opgebouwd. Het grootste deel van het huidige kasteel dateert uit de middeleeuwen en is opvallend goed bewaard gebleven. In het kasteel vind je twee musea, het Gerechtsmuseum en het lugubere Wapenmuseum. Meer info en openingsuren

 1. De Vrijdagmarkt en 't Toreken

De Vrijdagmarkt is één van de oudste pleinen van de stad. Vroeger werden er veel terechtstellingen en executies gehouden, maar ook feesten werden – en worden – op het plein georganiseerd. Op het plein vind je een standbeeld van Jacob van Artevelde, een held uit de Honderdjarige Oorlog.

Aan het marktplein vind je verder het Toreken, een vijftiende-eeuws gildehuis in gotische stijl met een kenmerkende trapgevel en een spitstorentje. Het is het oudste gebouw aan de Vrijdagmarkt en je kan nog steeds de oude marktklok aan de toren zien hangen. In het gebouw zelf bevindt zich het Poëziecentrum, een museum over Vlaamse en Nederlandse poëzie.

 1. Bootje varen langs Graslei en de Korenlei

In de elfde eeuw was de Leie de haven van de stad en werd er aan de kade veel handel gedreven. Aan het water vind je daarom nog steeds een aantal statige gildehuizen die vroeger dienst deden als opslagplaats, waag of postkantoor. Het kleinste pandje op de Graslei is het tolhuisje met huisnummer 12. Vandaag vind je langs de Gras- en Korenlei veel restaurants en cafés waar je aan het water van lekkere drankjes en gerechten kan genieten.

Onze tip: Stap aan boord van een bootje en verken de stad vanop het water, een echte aanrader! Bestel je tickets alvast online. Zo ontdek je plekjes die je anders niet zal zien ...
 1. De rijkelijk versierde Vlaamse Opera

Jarenlang werd er over een opera in Gent gesproken, gediscussieerd en geprotesteerd tot er uiteindelijk in 1698 een operagebouw geopend werd en men van de eerste voorstellingen kon genieten. Een brand vernielde echter het gebouw. Omdat het theater erg populair was geworden, werd in 1840 de Vlaamse Opera van Gent in de Schouwburgstraat geopend. De zalen zijn betoverend ingericht en de balkons zijn rijkelijk versierd. Het gebouw is daarom zeker een bezoekje waard.

 1. Stadhuis en moderne markthal

Het oude stadhuis is een opvallend gebouw dat uit twee delen bestaat. De gevel aan de Hoogpoort stamt uit het begin van de zestiende eeuw en is een typisch voorbeeld van gotische architectuur. Dit deel van het stadhuis werd ontworpen door Rombout Keldermans, wiens standbeeld terug te vinden is op de gevel.

De gevel aan de Botermarkt werd gebouwd in renaissancestijl aan het einde van dezelfde eeuw en heeft een heel andere uitstraling. In dit deel komen de verschillende zuilen en pilasters naar voren, geïnspireerd op de Italiaanse palazzi. Het stadhuis zelf is onder leiding van een gids te bezoeken. Met de tour kan je een aantal van de 51 prachtige zalen bezoeken, waaronder de Pacificatiezaal, de Arsenaalzaal, de Gerechtszaal en de Trouwkapel.

Niet ver van het stadhuis kan je ook de moderne markthal vinden. In de volksmond ook wel eens de "schapenstal" genaamd.

 1. Zie de 3 torens vanop de Sint-Michielsbrug

Vanaf de prachtige stenen Sint-Michielsbrug heb je uitzicht over de oude Gras- en Korenlei. Je kan vanop de brug ook de drie Gentse torens op één lijn zien. Tot aan de twintigste eeuw was de brug een platte, houten draaibrug die het vaarverkeer kon doorlaten, maar in 1905 werd die vervangen door de romantische stenen boogbrug met lantaarns die de stad vandaag typeert.

Tip: Ontdek dit prachtige uitzicht en nog veel meer in onze reisgids Gent.

 1. De begijnhoven

Al sinds de dertiende eeuw kent Gent veel begijnhoven, waarvan sommige vandaag nog steeds bestaan. Zo kan je in Gent het Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouwen ter Hoyen zien, het best bewaarde begijnhof van voor de Franse Revolutie. Het Klein Begijnhof is één van de twee Begijnhoven die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed.

Het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth uit de negentiende eeuw is het andere begijnhof op de lijst. Bezoek ook zeker het derde begijnhof in de stad, het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth. Dit Begijnhof is vandaag niet meer omringd door een muur, maar heeft niets van zijn eeuwenoude soberheid verloren. Download onze stadswandeling langs het Oud-Begijnhof.

 1. Sint-Pietersabdij

De Sint-Pietersabdij werd al in de zevende eeuw gesticht en staat aan het doopvont van de stad zelf. In de veertiende en de vijftiende eeuw groeide de abdij uit tot een volwaardig dorp. Het is mogelijk om een kijkje te nemen binnenin de kerk, maar bezoek ook zeker de prachtige tuin met wijngaard binnen de abdijmuren. De tuin is een echte oase van rust in de stad en is een geliefde plek onder Gentenaars om even tot rust te komen. In de tuin worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Ga je op citytrip in Gent en weet je niet waar te overnachten? Bekijk onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Gent

 1. Het romantische Patershol

Het Patershol is een eeuwenoude wijk die in de afgelopen eeuw voornamelijk bekend stond als de armzalige volksbuurt. Het patroon van de straten stamt nog uit de Middeleeuwen en het is daarom erg romantisch om er doorheen te struinen. In de Middeleeuwen was de wijk het eigendom van de graven van Vlaanderen. In de dertiende eeuw vestigden er zich paters en in de vijftiende eeuw trokken de advocaten en magistraten naar de wijk.

Toen Gent in de negentiende eeuw een industriële stad werd, bloeide Patershol uit tot een arbeiderswijk met kleine arbeiderswoningen. Wanneer de industrie zich later naar de buitenwijken verplaatste, kwam de wijk te vervallen, maar vanaf de jaren zeventig is Patershol omgetoverd tot dé hippe wijk van Gent. Je vindt er allerlei leuke restaurantjes en gezellige cafés.

 1. Graffitikunst in het graffiti straatje

Op veel plekken in de stad vind je graffitikunstwerken. Op sommige plekken is de graffiti illegaal aangebracht, maar op steeds meer plekken worden graffitiartiesten door pandeigenaars gevraagd om hun fantasie de vrije loop te laten. In de Werregarenstraat (graffiti straatje) is elke muur door graffitikunst ingepalmd. De graffiti werd voornamelijk door beginnende artiesten aangebracht, maar het is zeker aan te raden om een stadswandeling te maken op zoek naar de verschillende kunstwerken.

 1. Lichtfestival

Sinds 2011 wordt er tijdens de winter regelmatig een Lichtfestival in de stad gehouden. Na het grote succes van het Lichtfestival werd er het daaropvolgende jaar een tweede editie gehouden. Sindsdien vindt er om de 3 jaar een Gents Lichtfestival plaats. De stad wordt dan bezaaid met verschillende lichtinstallaties die zich uitstekend lenen tot een mooie wandeling. Bij sommige werken gebruiken de artiesten ook geluid of beeldprojecties. Zo zie je de stad eens in een ander licht.

 1. Gentse feesten

De Gentse Feesten zijn een groots 10-daags festival in de zomer waarbij er overdag allerlei activiteiten in de stad worden georganiseerd zoals theater-, dans- en zangopvoeringen en leuke marktjes. ’s Avonds verandert de stad in één groot feestpodium en zijn er op de verschillende podia verspreid over de stad muzikanten en dj’s te vinden. Duizenden feestvierders maken dan van de stad de vrolijkste plek van het land! De Gentse Feesten hebben steeds plaats de laatste 2 weken van juli. Zeker een bezoekje waard, geniet er van alle optredens en de unieke sfeer.

 1. Filmpje: maak kennis met Gent

Benieuwd naar Gent en alles wat de stad te bieden heeft? Maak kennis met Gent in dit filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Gent moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis preview reisgids Gent downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?