Roadtrip Gardameer en Emilia-Romagna (14 dagen): dé mooiste route langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Gardameer en Emilia-Romagna (14 dagen): dé mooiste route langs alle highlights + kaartje

20 juli 2023 in Emilia Romagna0 reacties

Op roadtrip naar het Gardameer en Emilia-Romagna? Gebruik onze uitgestippelde rondreis route

Deze 14-daagse roadtrip brengt je langs prachtige natuur, sleept je mee in een eeuwengeschiedenis en dompelt je onder in een immens rijke cultuur. De route begint aan de oevers van het Gardameer en gaat vervolgens zuidwaarts via Verona en Mantua naar de regio Emilia-Romagna.

Tijdens dit twee weken durende avontuur zal je van de ene verbazingwekkende stad naar de andere rijden, maar ook vergeten dorpjes en prachtige stukken groen bezoeken.

Praktische info & tickets voor je rondreis aan Emilia-Romagna

Reisgids
Duur8 - 10 dagen
Vliegtickets
  • 1u40 vliegen naar Bologna, richtprijs € 68 bij Cheaptickets (vanuit Brussel) en €49 bij Transavia (vanuit Eindhoven).
  • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar Ravenna, Ferrara, Modena, Rimini en andere steden.
Met de autoDe afstand tot Bologna is 1200 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 13 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met route roadtrip Gardameer en Emilia-Romagna

Dag 1: Desenzano del Garda en Sirmione

We beginnen onze roadtrip langs het Gardameer meteen in de grootste stad: Desenzano del Garda. Hoewel het er misschien niet zo pittoresk is als op andere plaatsen die je op deze route zal zien, is het wel een goede uitvalsbasis om je tocht rond het meer te beginnen.

In de stad zelf is veel te zien en te doen. Je kan bijvoorbeeld de Romeinse villa aan het meer bezoeken of langsgaan bij het archeologisch museum Giovanni Rambotti om het Italië van de bronstijd te leren kennen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Desenzano is echter het Castello di Desenzano del Gardo, ook wel bekend als het Terrazza sul Garda. Beklim de toren van het kasteel voor een prachtig uitzicht over het meer.

De stad ligt aan de SP572 en heeft een treinstation van waaruit je onder andere naar Milaan, Verona en Venetië kan reizen.

We raden je eigenlijk aan om Desenzano del Garda al meteen terug te verlaten zodra je de belangrijkste attracties hebt gezien. Ga daarna verder naar Sirmione, een van de meest idyllische en pittoreske dorpjes rond het meer. Dit rustige dorpje ligt op een schiereiland, waardoor het lijkt alsof je langs alle kanten wordt omringd door het helderblauwe water.

VERBLIJFTIP: Hotel Gardenia ligt net buiten de stadsdrukte en biedt moderne accommodatie in pasteltinten, een aangename tuin met buitenbad, een zonneterras en gratis parkeergelegenheid. 's Ochtends geniet je van een zoet en hartig ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Dag 2: Sirmione naar Gargnano

Onze eerste stop van vandaag is het Rocca di Manerba, een natuurreservaat aan de oever van een meer met schilderachtige uitzichten. Bezoek hier zeker eens de ruïne van een fort met een leuk openluchtmuseum waar de geschiedenis van het bouwwerk uiteengezet wordt. Nadien kan je een mooie wandeling maken door het rustige natuurgebied en genieten van een picknick. Wandel zeker naar het uitkijkpunt van Punta Sasso (bekijk ligging), vanaf hier heb je de beste panoramische uitzichten over het Gardameer.

Liever wat tijd doorbrengen aan het strand? In San Felice en het omliggende gebied vind je verschillende stranden op korte afstand van elkaar. Dé must-see hier is echter Isola del Garda, een eiland waarop de Villa Borghese-Cavazza prijkt. Dat bouwwerk ziet eruit als een sprookjeskasteel uit een Disneyfilm.

Het eiland is in privébezit en je kan het dus niet zomaar bezoeken. Je moet vooraf een rondleiding reserveren. Boek je tickets hier online.

Salò is een andere grote stad aan het meer en is in de Italiaanse geschiedenisboeken vooral bekend als het hoofdkwartier van de Repubblica Sociale, de zetel van de fascistische regering aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig heeft Salò een van de mooiste en langste promenades aan het Gardameer. Je kan hier aan het water wandelen langs eeuwenoude huizen en uitrusten op een terras vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het meer.

Of breng een bezoekje aan het stadje Gardone Riviera, op zich niet zo bijzonder, maar je kan er wel de indrukwekkende villa Vittoriale degli Italiani bezoeken. Deze villa is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio. Dit enorme huis werd in 1921 gebouwd voor politicus en dichter Gabriele d'Annunzio nadat hij uit een raam was gevallen. Omdat de fascistische regering hun tegenstander graag ver weg van de hoofdstad (Rome) had, steunden ze de bouw van dit enorme complex door extra geld beschikbaar te stellen.

We eindigen onze dag in Gargnano, een ander mooi dorp waar je kan wandelen langs een romantische promenade aan het water. Als je Gargnano bezoekt, neem dan de weg die de Gardesana Occidentale doorkruist. De rit door dit prachtige stukje natuur rond het Gardameer is het bezoek aan Gargnano op zich al waard.

  • Vanuit het dorp kan je prachtige wandelingen maken door de bergen. Nog leuker is een zeiltochtje op het meer.
  • Je kan ook de Villa Feltrinelli bezoeken, het oude huis waar de fascistische leider Benito Mussolini zijn laatste jaren doorbracht. Het is nu een hotel.
  • Een andere bezienswaardigheid is de Limonaia la Malora, een van de oudste citroenboomgaarden in de regio, daterend uit de 16e eeuw.
  • Ben je bij het Gardameer? Maak dan zeker een boottochtje op het meer en bezoek ook het Castello Scaligero—dit waterkasteel is absoluut een bezoekje waard! Boek hier tickets voor je boottochtje online.

VERBLIJFTIP: Hotel Meandro ligt op 200 meter van het Gardameer en op minder dan 10 minuten wandelen van het centrum van Gargnano. Het hotel wordt door een familie beheerd, biedt gezellige kamers, wellnessfaciliteiten en vanaf het terras heb je schitterend uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

Dag 3: Gargnano naar Riva del Garda

We rijden verder door de Strada della Forra (bekijk ligging) een prachtige weg door een kloof die de stad Tremosine verbindt met de oevers van het Gardameer. Tremosine is eigenlijk niet één stad, maar eerder een verzameling kleine dorpjes, waarvan Pieve di Tremosine het grootste is. Dit is een bestemming voor natuurliefhebbers. Je kan de regio te voet of op de fiets verkennen en er wordt ook veel paardgereden.

Rijd verder door naar de stad van de citroenen, Limone sul Garda

Zoals de naam al doet vermoeden, vooral bekend om zijn uitgestrekte citroengaarden. Je vindt de zure vruchten overal in en rond het dorp. Wandel zeker rond in het prachtige historische centrum en langs de gezellige promenade. Er is ook een spectaculair nieuw fietspad aangelegd vlak langs het water dat sportievelingen zeker zullen willen uitproberen. Vanuit Limone kan je ook naar verschillende mooie dorpjes in de omgeving fietsen.

Tijd voor de mooiste uitkijkpunten over het Gardameer

  • Je kan bijvoorbeeld naar Punta Larici (bekijk ligging) gaan. Je hebt er vanop een klif een onklopbaar uitzicht op de bergen en het meer. Je bereikt het via een fietspad of via een wandelpad door het bos. De zonsondergang (of zonsopgang) is hier echter geweldig.
  • Een andere aanrader is Passo Rocchetta (bekijk ligging) aan de andere kant van de Creste di Reamol, waar je getrakteerd wordt op een uitzicht om nooit meer te vergeten. Laat je niet afschrikken door de inspanning die je moet doen om de uitzichtpunten te bereiken, het is de moeite meer dan waard.

We eindigen de dag in Riva del Garda, het grootste en bekendste dorp aan de noordelijke oever van het meer. Vanuit Riva del Garda vertrekken drie wandeltochten en verschillende mountainbikeroutes. Als je het berglandschap rondom het meer beter wilt leren kennen, is dit de place to be. Bekijk zeker onze wandelroute naar Batteria di Mezzo. Het historische centrum van Riva del Garda heeft ook veel te bieden. Je kan het Museo Alto Garda bezoeken en de 156 treden van de middeleeuwse Torre Apponale beklimmen.

Download onze reisgids Emilia-Romagna en Gardameer en ontdek nog meer van deze charmante steden.

Heb je nog wat tijd over? Dan zijn volgende adresjes ook zeker een aanrader:

  • Iets verderop vind je het helderblauwe Lago di Tenno (bekijk ligging). Het wordt gevuld met smeltwater uit de bergen en het is dus opmerkelijk koud. Het is een van de helderste zoetwatermeren van Italië en zeker een bezoek waard.
  • Naast Riva del Garda ligt het dorp Torbole sul Garda, ook een vertrekpunt voor verschillende avonturen aan deze noordkant van het meer. Je kan hiernaartoe wandelen of fietsen vanuit Riva del Garda.
  • Op ongeveer 20 minuten rijden van Riva del Garda vind je het prachtige dorp Canale di Tenno. Hier ontdek je het authentieke Italië. De middeleeuwse straatjes geven je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan en het dorpje wordt nog niet platgelopen door toeristen.
  • Niet aan het meer, maar ook niet al te ver weg, ligt Arco. Dit dorp is het startpunt voor verschillende avontuurlijke tochten en staat bekend als een van de beste klimlocaties van Italië.

Dag 4: Riva del Garda naar Peschiera del Garda

Vandaag bezoeken we Malcesine, een van de mooiste plekken rond het Gardameer. Hier vind je het Castello Scaligero di Malcesine een zeer goed bewaard gebleven 14e-eeuws fort waar je nu het Museo di Storia Naturale kan bezoeken. Vergeet ook niet de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over het meer.

In Malcesine kan je ook de kabelbaan nemen naar de Monte Altissimo (bekijk ligging), de hoogste top aan het Gardameer. De kabelbaan klimt 1500 meter en eenmaal boven heb je een indrukwekkend uitzicht over Malcesine en het meer. Vanaf de top kan je ook beginnen aan een mooie dagwandeling waar je een geweldig panoramisch uitzicht krijgt op Altissimo di Nago.

Wat staat er nog meer op de dagplanning?

  • De prachtige haven van Torri del Benaco en het 14e-eeuwse kasteel dat boven de stad uittorent mag je niet missen. Torri del Benaco is een klein dorp dat veel mensen vooral kennen als veerbootterminal, maar het is veel meer dan dat.
  • Het dorpje Garda aan het Gardameer. De naam Garda komt van het oude Germaanse woord "warda", dat wacht betekent. Dat verwijst naar het kasteel van de stad, dat in de middeleeuwen een van de belangrijkste en sterkste in de regio was.
  • Bezoek ook zeker de kerk Madonna della Corona, die is ingebouwd in de zijkant van een klif op de berg Baldo op meer dan 600 meter boven zeeniveau.
  • Vlakbij Garda vind je ook nog Punta San Vigilio en Locanda San Vigilio, een prachtige villa waar je kan dineren of relaxen op het strand (bekijk ligging).

Bardolino is een populaire badplaats aan het meer. Er zijn kiezelstranden, populaire plekken om de zonsondergang te bekijken en veel pizzeria's en andere toeristische voorzieningen. Maar de belangrijkste reden om hier te komen zijn de wijnen uit de streek. Bekijk hier de verschillende wijntours en wijnproeverijen in Bardolino.

Na je bezoek aan bovenstaande plekjes, rijd je verder naar Peschiera del Garda, de grootste stad aan de zuidkant van het Gardameer. Het is een belangrijk verkeersknooppunt en als je je rondreis rond het meer hier beëindigt, kan je gemakkelijk en snel naar de volgende stop op deze route, Verona.

Maar voordat je vertrekt, moet je weten dat er hier ook veel te beleven valt, ondanks dat Peschiera del Garda niet zo pittoresk is in vergelijking met andere dorpjes. Boven het historische centrum torent een vijfhoekig fort uit dat met de rest van het dorp is verbonden door een voetgangersbrug. Dit fort was een van de vier die het Habsburgse Rijk beschermden. Je kan van hieruit ook boottochten maken naar andere dorpen rond het meer en wat tijd doorbrengen op het water voordat je het meer achter je laat. Boek hier je cruise van een halve dag op het Gardameer.

Dag 5: Verona

Het Gardameer is een prachtige bestemming waar je dagenlang kan vertoeven, maar vandaag zetten we onze roadtrip verder. Op een uur en half rijden van het Gardameer, bereik je Verona. In Verona stap je van het ene hoogtepunt naar het andere met tal van getuigen van diverse beschavingen: de Romeinse, de middeleeuwen, de renaissance. Daarnaast is de stad ook erg bekend omwille van het verhaal van Romeo en Julia. Maar de stad heeft meer te bieden dan het romantische decor.

BESPAARTIP: Koop een Verona Card voor toegang tot stadsmusea en monumenten.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Verona?

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in Pension Relais Empire in keizerlijke stijl, op wandelafstand van het levendige Piazza Bra. Het pension beschikt over stijlvolle kamers, een eigen bar en een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

Dag 6: Mantua

Na een heerlijke nachtrust in het Pension Relais Empire in het hartje van Verona, rijden we verder naar Mantua. In 2008 werden het oude stadscentrum van Mantua en het naburige Sabbioneta door UNESCO uitgeroepen tot één werelderfgoedsite. Mantua is natuurlijk ook een bekende naam voor Shakespeare-fans. Het was naar Mantua dat Romeo werd verbannen in het beroemde toneelstuk.

De macht en invloed van Mantua bereikte haar hoogtepunt onder de macht van de Gonzaga-familie. Mantua werd toen een van de belangrijkste artistieke, culturele en vooral muzikale centra van Noord-Italië en bij uitbreiding zelfs van het hele land. De stad had een van de mooiste hoven van Europa in de 15e, 16e en vroege 17e eeuw.

Mantua wordt aan drie kanten omringd door kunstmatige meren, die in de 12e eeuw werden aangelegd als verdedigingssysteem. Onze wandelroute door Mantua neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis van de stad weerspiegelt.

Enkele topbezienswaardigheden in Mantua die zeker de moeite waard zijn te bezichtigen

  • Wandel door de smalle straatjes langs charmante pleintjes omgeven door middeleeuwse en renaissancegebouwen.
  • Bezoek de rooms-katholieke Duomo di San Pietro en bewonder de prachtige mozaïeken.
  • Op het Piazza delle Erbe vind je de Basilica di Sant'Andrea, een prachtige renaissancekerk.
  • Ook de tegenoverliggende Rotonda di San Lorenzo verdient ook zeker je aandacht.
  • Proef ook zeker eens van de lokale gerechten, zoals de traditionele "tortelli di zucca" (met pompoen gevulde pasta) en "risotto alla mantovana" (risotto met lokale ingrediënten).

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van de klokkentoren en de Rotunda di San Lorenzo bevindt zich het 4* Cà Uberti Palace Hotel. Dit charmante hotel biedt ruime, stijlvol ingerichte kamers en iedere ochtend een continentaal ontbijtje. Meer info en boeken.

Dag 7: Ferrara en de Po-delta

Nadat je Mantua hebt verlaten, ga je zuidwaarts naar Emilia-Romagna. De naam van deze regio stamt uit de Romeinse tijd, net als heel wat monumenten waarover we je hieronder meer zullen vertellen. Emilia-Romagna kan uitpakken met meer dan tien UNESCO-werelderfgoedsites. We stellen voor dat je vandaag de stad Ferrara verkent vooraleer je door de Po-delta rijdt om de dag af te sluiten aan de Adriatische kust.

Ferrara, in 1995 erkend als 'renaissancestad'

Het was een belangrijk intellectueel centrum in de 15e en 16e eeuw en de thuisbasis van talrijke kunstenaars zoals Piero della Francesca, Jacopo Bellini en Andrea Mantegna. De stad werd herontworpen door Biagio Rossetti, wat de geboorte markeerde van het moderne urbanisme. De ‘ideale stadsindeling’ van Ferrara heeft een grote invloed gehad op de stedelijke architectuur in de eeuwen daarna.

Tijdens onze stadswandeling door Ferrara kom je alvast langs de must-see bezienswaardigheden zoals de kathedraal, de Joodse getto van Ferrara, enkele boeiende musea als Museo Nazionale dell'Ebraismo Italiano e della Shoah en Museum van Casa Romei en het kasteel van Estense.

Ten westen van Ferrara ligt de Po-delta, waar de rivier de Po in de Adriatische Zee uitmondt

UNESCO beschrijft de delta als "een gepland cultuurlandschap dat zijn oorspronkelijke vorm heeft behouden". Nadat je Ferrara hebt verkend, wil je misschien enkele van de villa's van de hertogen van Este bezoeken die op de UNESCO-lijst staan. Die liggen niet in de stad zelf. Veel villa's zijn echter niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan er wel drie bezoeken: Delizia di Belriguardo, Delizia Estense del Verginese en Castello Estense della Mesola.

Uiteraard mag een bezoekje aan het Parco Regionale del Delta del Po ook niet ontbreken. Het natuurpark werd opgericht in 1988 om het unieke waterrijke ecosysteem van de Po-delta, het grootste watergebied van Italië en een van de belangrijkste van Europa, te beschermen. Als je van fietsen houdt, kan je altijd een fiets huren en langs de oevers van de Po naar de Adriatische Zee trekken, of je kan een boot opstappen en al het groen vanop het water aanschouwen.

TIP: Ten zuiden van de Po-delta liggen een aantal lido's met mooie stranden, waar je heerlijk kan overnachten aan de Adriatische kust voordat je verder zuidwaarts gaat naar Ravenna. Of je kan meteen doorrijden naar Ravenna, zodat je een goede uitgangspositie hebt voor het avontuur dat je morgen opwacht.

Dag 8: Ravenna, Rimini en San Marino

Ga vervolgens zuidwaarts naar Ravenna en geniet er van een ochtendwandeling langs de mooiste bezienswaardigheden voordat je verder zuidwaarts rijdt naar Rimini. Ravenna is de Italiaanse hoofdstad van de kleurrijke mozaïeken, en dat heeft het allemaal te danken aan wat in het jaar 402 gebeurde. Toen besloot keizer Honorius van Ravenna de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk te maken. De eeuwen die volgden waren alvast op artistiek vlak de gouden eeuwen voor de stad, waar je maar liefst acht monumenten vindt die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoren.

TIP: Ben je op roadtrip door Emilia-Romagna met kinderen? Dan kan je eventueel een dag extra uittrekken en een uitstap maken naar het Mirabilandia, het grootste pretpark van Italië. Er zijn veel spannende achtbanen en een enorm reuzenrad die jong en oud een adrenalineboost zullen geven. In de zomer is het naburige waterpark Mirabeach ook een leuke optie. Bij interesse, boek je tickets hier.

Nadien rijd je verder door naar Rimini, een stad aan de Adriatische kust die bekend staat om zijn stranden, jachthaven en nachtleven aan het water. Heb je even genoeg historische bouwwerken gezien, dan kan je hier dus gewoon een terrasje op de promenade uitkiezen en genieten van de zon en het uitzicht. Nadien kan je nog even de historische bezienswaardigheden aan de hand van onze stadswandeling verkennen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Orchidea Blu, op slechts een steenworp afstand van het strand Torre Pedrera, is een absolute aanrader. Het hotel beschikt over ruime, moderne kamers met uitzicht op zee en een traditioneel restaurant. Meer info en boeken.

Optioneel: Bezoek aan San Marino

San Marino, officieel de Republiek San Marino, is een Europese microstaat - een insulair landje dat volledig wordt omringd door Italië. De hoofdstad van het land heeft dezelfde naam en ondanks de geringe oppervlakte valt er ontzettend veel te zien. De grootste stad binnen San Marino is echter Dogana, en dus niet hoofdstad San Marino. Het historische centrum van San Marino ligt op de berg Titano. Veel van de oorspronkelijke middeleeuwse elementen van het historische centrum zijn bewaard gebleven, en de stad prijkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  • In het historische hart van San Marino staan nog veel getuigen uit ver vervlogen tijden overeind. De meeste gebouwen gaan terug tot in de 13e eeuw, waaronder verschillende vestingtorens, bastions, stadspoorten en muren.
  • Er zijn kloosters uit de 14e en 16e eeuw, de neoklassieke San Marino-basiliek en het 18e-eeuwse Titano-theater.
  • Drie middeleeuwse torens, gebouwd op drie pieken van de berg Monte Titano, stelen de show. Ze heten Guaita, De la Fratta (ook wel Cesta genoemd) en Montale.
  • Download hier onze stadswandeling door San Marino en zie de mooiste plekjes van de stad.

VERBLIJFTIP: Hotel Cesare is een elegant hotel, gevestigd in het voetgangersgebied binnen de historische muren van San Marino. Dit hotel biedt smaakvol ingerichte kamers en een verfijnde sfeer. Meer info en boeken.

Dag 9: Rimini naar San Leo

Vandaag stellen we voor dat je vanuit Rimini (of vanuit San Marino) landinwaarts gaat naar San Leo, via een aantal bezienswaardigheden in de Conca-vallei. De Conca-vallei werd eeuwenlang uit het landschap gesneden door de rivier de Conca, die in Le Marche ontspringt op de berg Carpegna en zich in een brede vlakte uitstrekt tot de monding aan de stranden van de Adriatische Zee, tussen Cattolica en Misano.

Je rijdt er tussen prachtige glooiende heuvels en velden, wijngaarden en boomgaarden waartussen pittoreske dorpjes verstopt liggen. Vandaag bezoek je de mooiste plekjes in het uiterste zuiden van de regio Emilia-Romagna op weg naar San Leo.

  • De eerste stop is San Giovanni in Marignano, de toegangspoort tot de Conca-vallei en een van de mooiste dorpen van Italië. Het pronkstuk hier is een 15e-eeuwse poort met een klokkentoren.
  • Montegridolfo is reeds uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië. Bezoek hier zeker het kasteel, dat al in de 11e eeuw dat nog steeds grotendeels intact is en volledig omringd wordt door hoge muren. Vandaag is het een openluchtmuseum en het uitstekende vertrekpunt voor een wandeling door dit historische dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
  • Een ander mooi dorpje is Montefiore. Een van de belangrijkste redenen om hier te komen zijn het onmisbare Malatesta-fort, dat uitkijkt over de vallei van de Conca-rivier, en de schilderachtige, middeleeuwse dorpskern.
  • Last but not least: de ongewone Grotte di Onferno waar meer dan 6000 vleermuizen leven. De grotten maken deel uit van een karstcomplex, bestaande uit kamers en ondergrondse tunnels die in het krijt zijn uitgeslepen door een grote rivier.

San Leo is klein en daardoor extra pittoresk. Vreemd genoeg wordt San Leo vaak overgeslagen op rondreizen door Emilia-Romagna. Het is een afgelegen juweeltje waar je zeker naartoe moet. Het stadje barst van de bijzondere bouwwerken en in de omgeving kunnen natuurliefhebbers zich uitleven op talloze wandelpaden.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het imposante kasteel Forte di San Leo, bovenop een heuveltop, maar ook het historische centrum met haar kathedraal, de dorpstoren Torre Civica en de kerk Pieve di Santa Maria zijn de moeite om te bezichtigen.

Dag 10: San Leo naar Bologna

Allereerst raden we je aan om vanuit San Leo in westelijke richting naar Campigna te rijden, een piepklein dorpje in het hart van de Foreste Casentinesi, Monte Falterona en het nationaal park Campigna. Als je vanaf hier terug naar het noorden gaat, moet je de Via Emilia volgen, die helemaal door Emilia-Romagna loopt van Rimini tot Piacenza in het noordwesten. Langs deze beroemde Romeinse weg liggen veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in dit gebied.

Na je bezoek aan Campigna bezoek je de kunststad Forli. Hier staan niet alleen bouwwerken overeind uit de tijd dat Caterina Sforza ongestoord over de stad heerste, het historische centrum kan ook uitpakken met de basiliek van San Mercuriale met zijn 12e-eeuwse klokkentoren, het stadhuis, een paar 15e-eeuwse palazzo's en het 20e-eeuwse Palazzo delle Poste, een voorbeeld van de Ventennio-architectuur uit de jaren '20 en '30.

Wat zie je nog meer op je weg naar Bologna?

  • Faenza, een interessante stad gekend om zijn keramiek. Begin je ontdekkingstocht op het Piazza del Popolo, waar je het Palazzo del Podesta en het Palazzo Municipale kan zien. Ga daarna zeker naar Piazza della Liberta, waar je de 15e-eeuwse kathedraal vindt en ook een fontein met bronzen beelden uit de 17e eeuw. Bezoek ook zeker eens Museo internazionale della Ceramiche.
  • Ten zuiden van Faenza is het zeker de moeite waard om Brisighella te bezoeken, een middeleeuws dorpje in de vallei van de rivier de Lamone en ongetwijfeld een van de mooiste dorpen van Italië. Het wordt ook wel het Dorp van de Drie Heuvels genoemd. Het dorpje wordt dan ook omringd door drie bergtoppen: één met een 14e-eeuws kasteel, één met een 18e-eeuws heiligdom en de derde met een 19e-eeuwse klokkentoren.
  • Imola, een stadje dat tegenwoordig vooral bekend vanwege de Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna.
  • Dozza, een andere kunstzinnige stad. Overal vallen kunstwerken en architecturale pareltjes te bewonderen, waaronder in het fort in het hart van de stad.
Vervolg je weg naar Bologna, waar je morgen de hele dag zal doorbrengen. Boek je hotel op weg naar of in het centrum van Bologna. Bekijk het hotels en pensions aanbod hier.

Dag 11: Bologna

Vandaag bezoek je Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna

Bologna is een historische stad vol kunst en cultuur, maar ook een handelsknooppunt waar flink wat geproduceerd wordt. Bologna wordt ook wel 'de geleerde' genoemd vanwege de beroemde universiteit en 'de vette' vanwege de gastronomische hoogstandjes. Bologna zal zowel mensen bekoren die op zoek zijn naar cultuur als degenen die gewoon willen genieten van het lokale eten en drinken en de omgeving willen leren kennen.

De stad is ook beroemd om zijn portieken. Er is waarschijnlijk geen enkele andere stad die in dat opzicht met Bologna kan wedijveren - de stad heeft alleen al in het centrum 38 kilometer aan portieken. Het huidige aanzicht van Bologna doet vooral denken aan de 17e en 18e eeuw; de oude stad is een van de grootste en best bewaarde in de regio.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Bologna?

  • Wandel door het centrum naar de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek.
  • Beklim de indrukwekkende 97 meter hoge Asinelli toren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Boek je tickets om de toren van Asinelli te beklimmen online.
  • Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.
  • Bewonder de prachtige paleizen op Piazza Maggiore, het hart van Bologna. Hier kan je neerploffen bij een van de gezellige terrasjes. Honger gekregen? Bestel dan zeker eens een echte pasta bolognese!
  • Download onze stadswandeling door Bologna en mis niets tijdens je verblijf.

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van het centrum (15 min.) bevindt zich het Aemilia Hotel Bologna. Het hotel biedt ruime, moderne kamers en serveert dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet met lokale specialiteiten. Meer info en boeken.

Dag 12: Modena

Vandaag maak je een wandeling door het historische Modena voordat je verder gaat naar de bestemming van morgen, Reggio Emilia. Modena is nog een van de UNESCO-werelderfgoedsites van Emilia-Romagna, heeft een enorm arsenaal aan architectonische en culturele schatten. Het sierlijke historische centrum is gevuld met overblijfselen uit de tijd dat de stad de hoofdstad was van een hertogdom geregeerd door de familie Este, die zich hier vanaf 1598 vestigde.

Modena staat vooral bekend als het productiecentrum van balsamicoazijn, die vele jaren moet rijpen in houten vaten. Veel boerderijen in de omgeving openen hun azijnkelders op afspraak. In de stad en de omgeving kan je nog veel meer regionale lekkernijen proeven, zoals lokale vleeswaren en kazen, en natuurlijk de lokale wijnen. Probeer ook de kersen uit Vignola indien je in het juiste seizoen langskomt.

Boek hier je proefervaring met balsamicoazijn in Modena op voorhand online. Doe mee met een exclusieve proeverij van balsamicoazijn en geniet van lokale gerechten in combinatie met azijn en lokale wijn.

VERBLIJFTIP: La Maison du Charme Modena – Een gezellige Bed and Breakfast in het centrum van de stad, in een gezellige burgerwoning ingericht met antiek meubilair. Meer info en boeken.

Ben jij een autoliefhebber? Breng dan zeker ook een bezoekje aan het Ferrari Museum. Tijdens je rondleiding krijg je de meest luxueuze auto’s te zien die allemaal een uniek verhaal vertellen en op circuits over de hele wereld hebben gereden. Boek je tickets voor het Museo Ferrari online op voorhand en vermijd zo wachtrijen aan de kassa.

Dag 13: Reggio Emilia

We zijn aan de voorlaatste dag van deze prachtige roadtrip langs het Gardameer en door de regio Emilia-Romagna. We eindigen de roadtrip in Parma, een gezellige stad die je hoogstwaarschijnlijk kent van de ham en kazen. Maar eerst spenderen we nog een volledige dag in Reggio Emilia. De oude stad Reggio Emilia ligt op een vlakte die wordt doorkruist door de rivier Crostolo. De stad heeft een unieke, zeshoekige vorm en heeft die te danken aan de oude stadsmuren. De meeste gebouwen hier dateren uit de 16e en 17e eeuw.

Tegenwoordig staat de stad ook bekend om haar gastronomie, de kwaliteit van haar levensstijl en om haar onderwijsbeleid en -filosofie die naar de stad is vernoemd; velen beschouwen de kleuterscholen van Reggio Emilia als de beste ter wereld.

Enkele niet te missen bezienswaardigheden in Reggio Emilia

  • Piazza Camillo Prampolini, het hart van de oude stad.
  • Hier zie je meteen enkele van de mooiste bezienswaardigheden die Reggio Emilia rijk is: het stadhuis, de Bordello-toren, het Notarie-paleis, het Podesta-paleis met de opvallende klokkentoren en natuurlijk de romaanse kathedraal met invloeden uit de renaissance.
  • Ook het Piazza del Monte wordt omringd door enkele prachtige gebouwen zoals het Palazzo del Comune, Palazzo del Capitano del Popolo en aan de noordzijde het Bussetti-paleis.
  • Verder breng je ook nog een bezoekje aan het boeiende Museo Civici di Reggio Emilia waar je een collecties archeologische vondsten en kunst kan bezichtigen.

VERBLIJFTIP: In een van de prachtige gebouwen op het Piazza del Monte zit het Hotel Posta gehuisvest. Het hotel biedt originele fresco's en elegante kamers met gratis wifi en een flatscreen-tv. Meer info en boeken.

Dag 14: Parma

Na een heerlijk ontbijtje in Hotel Posta in het centrum van Reggio Emilia, rijd je verder naar Parma, een van de meest indrukwekkende steden van de regio, en tevens je laatste stop op deze Italiaanse roadtrip.

Dé stad van de Parmaham- en kazen

Wanneer je het woord 'Parma' hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan Parmaham en Parmezaan. En dat is niet zo gek want Parma staat namelijk bekend omwille van zijn heerlijke lokale producten: Prosciutto di Parma en Parmigiano-Reggiano.

Er worden verschillende tours georganiseerd in Parma waarbij je een traditionele fabriek bezoekt en het volledige proces met eigen ogen kan meemaken. Nadien kan je natuurlijk ook een heerlijke proeverij meepikken. Boek hier je rondleiding en proeverij in Parma.

Uiteraard heeft Parma meer te bieden dan ham en kaas alleen. Er valt heel wat te zien en te beleven in het historische centrum, en dat zal je ontdekken tijdens onze uitgestippelde stadswandeling door Parma.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Parma?

  • Op de Piazza del Duomo vind je de kathedraal (duomo), één van de mooiste romaanse kerken in Noord-Italië.
  • Bewonder de schitterende fresco's van grote artistieke waarde in de koepel van de San Giovanni Evangelista kerk.
  • Grootmeesters van de schilderskunst als Da Vinci en van Dyck vind je dan weer in de Galleria Nazionale.
  • Shoppingliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in de straten rond het centrale plein Piazza Garibaldi.
  • Een ander opmerkelijk gebouw in het centrum is het baptisterium van Parma.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Parma in de gezellige B&B Palazzo Gozzi Bed & Beauty. Deze B&B ligt op wandelafstand van het Parco Ducale en biedt kamers in boetiekstijl en zijn voorzien van alle comfort. Meer info en boeken.

Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Garda en Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?