16 x mooiste bezienswaardigheden in San Marino: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x mooiste bezienswaardigheden in San Marino: wat zien en doen tijdens je bezoek?

18 juli 2023 in Emilia Romagna2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in San Marino + verblijftips

San Marino is een land dat tot de verbeelding spreekt. Deze dwergstaat die net iets groter is dan 61 km² wordt helemaal omringd door grote buur Italië.

Als toerist krijg je een unieke, dramatische gelegen hoofdstad (Città di San Marino) voorgeschoteld die heel wat interessante en knappe bezienswaardigheden telt. Maar ook in het landschap rondom de hoofdstad kan je heel wat fijne activiteiten beleven: ideaal dus voor een daguitstap of zelfs een verblijf met overnachting.

Tours en tickets voor je bezoek aan San Marino

Praktische info & tickets voor je bezoek aan San Marino

Reisgids
Vliegtickets
 • 1u40 vliegen naar de luchthaven van Bologna
 • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar San Marino (1u30 rijden)
Met de autoDe afstand tot San Marino is 1250 km vanuit Brussel. Reken op 13 à 14 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Rocca Guaita

Op meer dan zevenhonderd meter boven de zeespiegel vind je het meest iconische beeld en tevens een van de populairste bezienswaardigheden van San Marino: Rocca Guaita, een toren uit de elfde eeuw. De ‘Rocca’ werd initieel gebouwd op deze strategische plaats om de stad en de omgeving te verdedigen tegen al te ambitieuze vijanden. Samen met nog twee andere torens (Cesta en Montale) prijkt Guaita trouwens op de blauw-witte vlag van San Marino.

Hoogste punt van San Marino

Deze plek is in de eerste plaats zo populair omdat dit het hoogste punt van San Marino is. Dat brengt met zich mee dat je hier dus ook een prachtig uitzicht krijgt over deze dwergstaat en de omgeving. Daarvoor moet je natuurlijk eerst wat trappen doen en op het einde zelfs een metalen ladder beklimmen (geen zorgen: de korte ladder hangt niet langs de buitenkant van de toren). Het is de kleine portie klimwerk echter helemaal waard, want op een heldere dag kan je zelfs de Kroatische eilanden aan de overzijde van de Adriatische Zee zien liggen.

Tot 1970 was er in de toren ook een gevangenis en een aantal jaren geleden werden hier ook oude muurtekeningen van de opgesloten gevangenen aangetroffen onder de vele lagen kalk.

 1. Palazzo Pubblico

Het stadhuis en tevens het belangrijkste regeringsgebouw van San Marino is ook een prachtig gebouw. De architect verantwoordelijk voor dit neogotische pareltje was Francesco Azzuri, die toezag op de bouwwerken tussen 1884 en 1894.

Ongeveer een eeuw later was het palazzo dringend toe aan een grondige renovatie, die door niemand minder dan Gae Aulenti werd gecoördineerd. Zij was ook de architecte die verantwoordelijk was voor de inrichting van het Muséed’Orsay in Parijs begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Het gebouw heeft wat weg van een kleinere versie van het Palazzo Vecchio in Firenze, met dat verschil dat het hier om een veel recenter gebouw gaat.

Er zijn weinig regeringsgebouwen over de hele wereld die kunnen uitpakken met dergelijke mooie locatie, dus zet deze plek alvast zeker op je lijstje, al is de kans wel heel groot dat je hier passeert tijdens je tripje naar San Marino.

STADSWANDELING: Verken het historische centrum met onze stadswandeling door San Marino.
 1. Museo di Stato

Indien jouw bezoek aan San Marino niet tijdens de zomermaanden valt, dan is er altijd wel een kans dat het weer iets minder is. San Marino heeft dan wel een mediterraan klimaat, maar dat wil niet zeggen dat het er nooit koud is of regent.

Een perfecte activiteit voor een druilerige of frisse dag is het Museo di Stato. Verdeeld over vier verdiepingen kan je hier meer bijleren over de geschiedenis van San Marino, die al teruggaat tot in de steentijd.

De collectie bestaat niet alleen uit voorwerpen en kunst uit San Marino zelf, maar bevat ook stukken uit de tijd van het oude Egypte en kunstwerken van over heel Europa. Kortom: een bonte, maar interessante verzameling.

VERBLIJFTIP: Hotel Cesare is een elegant hotel, gevestigd in het voetgangersgebied binnen de historische muren van San Marino. Dit hotel biedt smaakvol ingerichte kamers en een verfijnde sfeer. Meer info en boeken.

 1. Kabelbaan van Borgo Maggiore naar (Città di) San Marino

In 1959 werd besloten om een alternatieve vervoerswijze te voorzien van Borgo Maggiore naar het hoger gelegen San Marino, de hoofdstad van de mini-republiek.

Je bespaart hiermee niet enkel tijd en de nodige inspanningen: tijdens je ritje op de kabelbaan word je ook getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de heuvels rond San Marino. In 2017 was er nog een grondige renovatie, dus over veiligheid hoef je je zeker geen zorgen te maken.

 • Voor minder dan € 5 heb je een rit heen-en-terug te pakken en word je op een snelle (de rit duurt amper twee minuten) manier van punt A naar punt B gebracht.
 1. Museo della Tortura

Een wel erg opmerkelijk en best wel luguber museum vind je in het centrum van (Città di) San Marino: het Museo della Tortura, ofwel het Martelmuseum, dat je al sinds 1966 kan bezoeken.

Dit museum heeft een collectie van meer dan honderd marteltuigen die gebruikt werden om mensen te folteren die verdacht werden van bepaalde misdaden of pakweg hekserij. De collectie bestaat bijna uitsluitend uit foltertuigen van de 16de tot de 18de eeuw, maar er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen die een ander aspect van deze donkere kant van de mens belichten.

 • Sowieso is dit geen bezienswaardigheid voor gevoelige zielen, maar toch gaat het museum zonder de sensatie op te zoeken op een grondige manier in op deze praktijken.
 • Museo della Tortura is dagelijks geopend.
 • Meer info op de website.
 1. Basilica di San Marino

De Basilica di San Marino is de belangrijkste kerk van de republiek en is gewijd aan de patroonheilige en de stichter van San Marino, de heilige Marinus. De kerk werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd, op de plaats waar voorheen een kerk stond die zich tegen eind 18de eeuw in wel heel slechte staat bevond.

In 1926 werd de kerk door paus Pius X ook gepromoveerd van kerk tot basiliek, wat eigenlijk vooral een soort eretitel is voor kerken met een bijzondere functie of geschiedenis. Wandel zeker even de kerk binnen.

Onder het altaar bevinden zich een aantal relieken (= lichaamsdelen of voorwerpen van een heilige) van Marinus, of toch een deel ervan. Het andere deel werd eind 16de eeuw geschonken aan het Kroatische eiland Rab, waar de heilige Marinus oorspronkelijk vandaan kwam.

 1. Wissel van de wacht op Piazza Libertà

Naast het weidse uitzicht heeft het Piazza Libertà ook nog een andere opmerkelijke bezienswaardigheid. Tijdens de zomermaanden (juni tot half september) kan je hier vanaf 14u30 de wissel van de wacht van de Guardi di Rocca aanschouwen.

De ‘Guardi di Rocca’ bestaat al sinds 1754 en zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van het Palazzo Pubblico, naast het stadhuis ook de regeringzetel van San Marino. De wachten vallen ook makkelijk te herkennen aan hun rood-groene uniformen, wat de ceremonie nog wat kleurrijker maakt dan ze al is. Normaal gezien vindt de ceremonie elk halfuur plaats.

 1. Rocca Cesta

Rocca Cesta is een van de andere imponerende torens die Città di San Marino rijk is. Dit is de zogenaamde ‘tweede toren’ en deze dateert uit de 13de eeuw, nadat er zich voorheen een Romeins fort bevond.

In de toren vind je ook het Museo delle Armi Antiche ‘(= ‘Museum voor Oude Wapens’) met een collectie van meer dan tweeduizend wapens en wapentuigen, verspreid over vier ruimtes. Sommige wapens zijn tot wel vijfhonderd jaar oud.

Nog een voordeel wanneer je de Rocca Cesta toren bezoekt: vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Rocca Guaita. Tussen de twee torens (Guaita en Cesta) loopt overigens de ‘Passo delle Steghe’, een mooi wandelpad dat de verschillende torens met elkaar verbindt.

Opgelet: het museum is tijdelijk gesloten voor renovatiewerken, dus check voor je gaat zeker eens of het ondertussen al geopend is. De derde toren (Rocca Montale) is dan weer nooit geopend voor het publiek. Voor meer info, raadpleeg de website.
 1. San Marino Jinja

Een wel erg bijzonder bezienswaardigheid in San Marino vind je in Serravalle. Daar staat namelijk een jinja of shintoschrijn, een soort heiligdom. Het shintoïsme is een religie afkomstig uit Japan die er tot na de Tweede Wereldoorlog ook de staatsgodsdienst was.

Over heel Japan vind je meer dan 80 000 van dergelijke jinja, maar dit is het eerste officiële in Europa. Het kwam er in 2014 om de slachtoffers van de tsunami van 2011 in Japan te herdenken.

Het is echter niet alleen een herdenkingsmonument, maar ook een erg rustgevende plek in de heuvels van San Marino. Heb je tijdens je trip in San Marino even nood aan een rustmomentje, dan is dit de uitgelezen plek. Je kan het shintoschrijn op ieder moment van de dag bezoeken, zolang je maar – net zoals op andere religieuze plaatsen – deze plek met het nodige respect bezoekt.

 1. Wandel door de Giardino dei Liburni

Wanneer je het Palazzo Publico bezocht hebt, wandel dan even verder naar het noordwesten door de Giardino dei Liburni, een kleine maar mooie openbare tuin. Hier kan je ook een moderne kunstgalerie bezichtigen. Je kan er een kleine collectie Italiaanse kunstwerken aanschouwen in een speciaal, gerestaureerd gebouw uit de jaren dertig.

 1. Cava dei Balestrieri

Cava dei Balestrieri is een interessante plek iets naar het noorden. Deze ‘steengroeve van de kruisboogschuttersontstond oorspronkelijk als een steengroeve. Er werd steen gewonnen om het Palazzo Pubblico, dat er vlak boven ligt, te restaureren. Het wordt nu gebruikt als openluchttheaterruimte en er vinden evenementen plaats, waaronder kruisboogkampioenschappen.

 1. Torre del Montale

Nadat je het uitzicht vanop de berg Titano in je opgenomen hebt, kan je eventueel nog via het idyllische bergpad, tussen de bomen, naar de derde toren van de citadel trekken: de Torre del Montale (Il Montale). Deze gerestaureerde 13e-eeuwse toren diende ooit als fort en gevangenis. Natuurlijk heb je ook hier geweldige vergezichten op het omringende landschap.

 1. Wijn proeven in San Marino

Ben je op zoek naar een unieke ervaring of een origineel souvenir? Proef (en koop indien goed bevonden) een flesje San Marinese wijn. Ondanks (of dankzij) de kleine oppervlakte en de indrukwekkend reputatie van grote buur Italië wordt hier op de glooiende heuvels ook lekkere wijn geproduceerd. Al sinds de middeleeuwen wordt ook hier gegist druivensap gemaakt, dus bij de San Marinezen zit wijn maken echt wel vervat in hun cultuur en geschiedenis.

Cantina San Marino

Cantina San Marino (in Valdragone) is alvast een goed adres om kennis te maken met wat deze dwergstaat te bieden heeft qua wijnen. Deze organisatie ondersteunt de meer dan honderd lokale wijnmakers niet alleen bij het productieproces, maar ook bij de promotie van hun wijnen.

Indien je geïnteresseerd bent in wijn of graag eens een glaasje drinkt, dan is deze plek echt wel een noodzakelijke stop tijdens je trip naar San Marino. (zondag gesloten)

HUURAUTO: Ben je nog op zoek naar een huurauto voor tijdens je vakantie? Dan raden we een huurauto van Sunnycars aan.

 1. San Marino Adventures

Het grootste avonturenpark van het hele Italiaanse schiereiland vind je in San Marino. Wat valt er allemaal te beleven? Er zijn meer dan 20 hoogteparcoursen, je kan er ziplinen, aan airsoft doen en nog zoveel meer.

Al deze avontuurlijk activiteiten vinden echter plaats binnen een zeer veilige omgeving, zodat jij of je gezin zorgeloos kan genieten van die adrenalinestoot. Zeker voor gezinnen met avontuurlijke en actieve kinderen is San Marino Adventures een echte aanrader.

 • Belangrijk: van ongeveer half juni tot half september is het park elke dag geopend, maar in het tussenseizoen is het enkel in het weekend (zaterdag en zondag) open.
 • Van begin november tot begin maart is het park zelfs enkel open indien er een reservatie wordt gemaakt.
 • Deze openingsuren en -tijden zijn nogal onderhevig aan verandering, dus check best nog eens op voorhand of het park zeker open is wanneer je er bent.
 • Meer info op de website.
 1. Hiken in San Marino

Door het glooiende landschap en de steile locatie van (Città di) San Marino op Monte Titano kan je hier ook een aantal leuke hikes doen. Ben je wat avontuurlijke en sportiever aangelegd, dan kan je bijvoorbeeld de ‘Sentiero della Rupe’ (letterlijk : ‘het pad van de kliffen’) eens uitproberen. Dit is overigens ook bij de locals een van de meer populaire routes.

 • Je vertrekt net zoals met de kabelbaan beneden in Borgo Maggiore en een met bordjes aangeduide route brengt je van de Piazza Grande helemaal naar de top van de berg.
 • Op een paar minuten tijd zit je al met je hoofd tussen de bomen en krijg je een aantal adembenemende panorama’s te zien.
 • De route stijgt (en daalt af en toe) en is veilig doordat de minder evidente punten beveiligd zijn met touwen en trappen.
 • Let wel: deze route is mogelijk niet geschikt voor onervaren wandelaars of gezinnen met jonge kinderen.
 • Je draagt ook best wandelschoenen voor deze hike. Zeker in de winter wanneer een deel van de route er glad en modderig kan bijliggen, sta je best stevig in je schoenen.
 • Reken op 2 uur wandelen in totaal als je af en toe eens pauzeert om te eten en te drinken of om van het uitzicht te genieten.

Ook rond het dorpje Canepa kan je mooi wandelen (zoek naar de ‘Sentiero di Canepa’) naar de nabijgelegen watervallen. De lengte van deze wandeling is ongeveer vier kilometer.

Ben je nog op zoek naar meer wandelingen? Ga dan eens langs bij de toeristische dienst of weet dat wanneer je rood-witte bordjes met afstanden en namen van dorpjes of plaatsen spot, die telkens wandelroutes aangeven. Dit geldt overigens niet enkel in San Marino, maar over heel Italië.

 1. Leuke adresjes om lekker te eten in San Marino

In San Marino kan je net zoals de hele laars erg lekker eten. Hieronder vind je zowel budgetvriendelijke en gezinsvriendelijke opties als ook de perfecte plekjes voor een romantisch of gastronomisch topdiner.

 • L'Angela Veste Piada (Borgo Maggiore) – Piadina (een soort krokantere tortilla) is een van de specialiteiten van Emilia-Romagna en dus ook in het nabijgelegen San Marino. Perfecte lunchplek of ideaal voor een snelle hap en zeer veel verschillende opties (ook vegetarisch). (dagelijks geopend, zaterdag en zondag enkel ’s avonds)
 • Smaller (San Marino città) – Naast de prima pizza’s uit de houtoven kan je hier ook terecht voor lekkere lokale pastaspecialiteiten zoals passatelli en strozzapreti.
 • 2 Archi (San Marino città) – Dit klassieke maar kindvriendelijke restaurant biedt voor elk wat wils: pizza, pasta, vis en zeevruchten staan allemaal op de kaart.
 • Ristorante Righi (San Marino città) – Traditioneel gastronomisch restaurant (Michelinster) met verschillende menu’s en ook een uitgebreide keuze à la carte. Het restaurant bevindt zich op de Piazza della Libertà, dus op een heldere dag is het uitzicht vanop het terras fenomenaal. Reserveren aangewezen. (donderdag gesloten)
 • Ristorante Vite (Coriano) – Righi heeft de Michelinster en de locatie, maar Ristorante Vite is misschien wel het allerbeste restaurant van San Marino. Prachtig gepresenteerde en smaakvolle gerechten met een hedendaagse twist. (dinsdag gesloten, zaterdag enkel ’s avonds)
 1. Wat is de ligging van San Marino op de kaart?

 1. Waar overnachten in San Marino?

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om een of meerdere nachten te spenderen in San Marino, dan zijn dit alvast drie prima accommodaties of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in San Marino.

 • B&B Il Melograno (Serravalle) – Bed and breakfast in een rustige buurt met stijlvol ingerichte kamers. Italiaans ontbijt inbegrepen. Meer info en boeken.
 • Locanda Cantina Di Bacco (Città di San Marino) – Gezellige B&B in het hartje van de stad. Gratis parking in de buurt. Meer info en boeken.
 • Hotel Rosa (Cittá di San Marino) – Hotel omringd door prachtige vergezichten over het stadje en de streek errond. Betaal meer indien je een kamer wilt met uitzicht over de stad. Ontbijt inbegrepen in de prijs en gratis parking op aanvraag. Meer info en boeken.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 31 mei 2023 - Genbrugge Jean-Pierre

Op dit moment volop van de tips & tricks gebruik makend regio Gardameer. Super gidsen om vakanties te plannen. Dikke merci

- 4 mei 2023 - Annie De Bruyne

dik in orde, ik zal het zeker gebruiken tijdens mijn vakantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?