19 x mooiste bezienswaardigheden in Mantua (Mantova): wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Mantua (Mantova): wat zien en doen tijdens je bezoek?

30 juni 2023 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Mantua (Mantova) + verblijftips

Mantua, ook wel bekend als Mantova, is een historische stad gelegen in Noord-Italië. De charmante stad is omgeven door 3 kunstmatige meren en is rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur. Samen met Sabbionete, dat iets verder gelegen is, staat Mantua sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de architectonische en culturele waarde.

Ontdek in deze blogpost alvast enkele van deze architectonische pareltjes in Mantua.

Inhoud artikel

 1. Mantua of Mantova bezoeken in Noord-Italië

In 2008 werden het oude stadscentrum van Mantua en het naburige Sabbioneta door UNESCO uitgeroepen tot één werelderfgoedsite. Mantua is natuurlijk ook een bekende naam voor Shakespeare-fans. Het was naar Mantua dat Romeo werd verbannen in het beroemde toneelstuk. De stad staat ook bekend om zijn rol in de geschiedenis van de opera. Monteverdi gaf hier de première van zijn opera L'Orfeo.

De macht en invloed van Mantua bereikte haar hoogtepunt onder de macht van de Gonzaga-familie. Mantua werd toen een van de belangrijkste artistieke, culturele en vooral muzikale centra van Noord-Italië en bij uitbreiding zelfs van het hele land. De stad had een van de mooiste hoven van Europa in de 15e, 16e en vroege 17e eeuw.

Mantua wordt aan drie kanten omringd door kunstmatige meren, die in de 12e eeuw werden aangelegd als verdedigingssysteem. Een bezoekje aan deze stad is tijdens je rondreis door Emilia-Romagna en het Gardameer zeker de moeite. Wij hebben alvast de belangrijkste bezienswaardigheden van Mantua die je meeneemt in de rijke geschiedenis van de stad.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Mantua

 1. Historische centrum van Mantua

Het historische centrum van Mantua, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een prachtige plek om te verkennen en biedt een gezellige en charmante sfeer. Bewonder de bijzondere architectuur en wandel door de smalle geplaveide straatjes langs pittoreske pleinen en historische gebouwen. Hier en daar vind je op verborgen hoekjes en in kleine steegjes een lokaal cafeetje of klein winkeltje waar je leuke souvenirs kan kopen.

Tijdens je stadswandeling door Mantua kan je even halt houden bij een van de vele gezellige cafés en/of gelateria (ijssalons) waar je kan genieten van de lokale keuken en een heerlijke espresso of gelato.

 1. De Drie meren van Mantua

Mantua wordt aan drie kanten omzoomd door kunstmatige meren: Lago Superiore, Lago di Mezzo en Lago Inferiore. De drie meren bij Mantua, ook wel bekend als de Laghi di Mantova in het Italiaans, werden in de 12de eeuw aangelegd om de stad te beschermen tegen aanvallen en om een bron van zoetwater en vis te bieden aan de inwoners van Mantua.

Tot op de dag van vandaag dragen de drie meren bij aan de schoonheid en charme van Mantua. Bij zonnig weer, is het aan te raden om een mooie wandel- of fietstocht te maken langs de waterkant.

 1. Palazzo Te

Palazzo Te bevindt zich in de buitenwijken van Mantua en werd gebouwd door de Gonzaga-familie. Dit maniëristisch paleis met grillige interieurs en opmerkelijke, erotische fresco's is zeker een bezoekje waard. Het omvat onder andere een indrukwekkend museum met veel kunstwerken en historische artefacten. Na je museumbezoek kan je nog even wandelen in het aangename park dat het paleis omringd.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je ticket voor het paleis hier.

 1. Piazza della Erbe

Het plein Piazza della Erbe is het hart en de ziel van de stad. Deze populaire ontmoetingsplaats wordt omringd door historische gebouwen en drukbezette restauranttafeltjes.

 • Aan de zuidkant van deze piazza staat een indrukwekkende ronde kerk. De romaanse Rotunda di San Lorenzo is de oudste kerk van de stad en dateert uit de 11e eeuw. Binnen zie je enkele prachtige Byzantijnse fresco's.
 • Vlak ernaast prijkt het Palazzo della Ragione. In dit historische paleis is het Museum van de Tijd gevestigd, waar een aantal interessante tentoonstellingen gehouden worden, maar de belangrijkste reden om naar binnen te gaan is om te genieten van het uitzicht op de klokkentoren en het plein.
 • Aan de andere kant van het piazza staat een koopmanshuis opgetrokken in opdracht van een rijke textielhandelaar, Giovanni Boniforte da Concorezzo, die zich in 1455 in de stad vestigde, in de tijd dat Mantua werd geregeerd door Ludovico Terzo Gonzaga.
 • En daar tegenover, aan de andere zijde, pronkt het paleis van Podesta, of Palazzo del Broletto, dat ontworpen werd in 1227.

TIP: Ontdek het historische centrum van Mantua tijdens deze begeleide wandeling door Mantua met gids.

 1. Torre dell'Orologio

Torre dell'Orologio bevindt zich, zoals hierboven reeds vermeld, op het Piazza delle Erbe. De opvallende, vierkante toren werd gebouwd in 1472 in renaissancestijl en de astronomische klok werd later toegevoegd.

De klok geeft niet alleen de tijd weer, maar heeft ook verschillende andere wijzerplaten en mechanismen die de positie van de zon, de maan en de planeten aangeven. Als de klokkentoren geopend is, kan je deze beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de charmante straatjes van de oude stad.

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van de klokkentoren en de Rotunda di San Lorenzo bevindt zich het 4* Cà Uberti Palace Hotel. Dit charmante hotel biedt ruime, stijlvol ingerichte kamers en iedere ochtend een continentaal ontbijtje. Meer info en boeken.

 1. Paleis van San Sebastian

Een paar minuten naar het noorden stuit je op het museum in het Paleis van San Sebastian (Museo della città di palazzo San Sebastiano). Er wordt een kleine, maar interessante tentoonstelling gehouden die een snelle stop tijdens je stadswandeling door Mantua waard is. Meer info op de website.

De toegang tot het Paleis van San Sebastian is bovendien inbegrepen bij de toegangsprijs voor het Palazzo Te.
 1. Casa de Mantegna

Iets verder naar het noorden langs dezelfde straat staat Casa de Mantegna, nog zo'n indrukwekkend historisch gebouw met een mooie binnenplaats. Het huisvest vandaag een collectie moderne kunst. Het huis werd in 1476 gebouwd in opdracht van de renaissanceschilder Andrea Mantegna. Meer info op de website.

 1. Pescherie de Giulio Romano

Bij Pescherie de Giulio Romano moet je even halt houden om de portiek en de middeleeuwse gebouwen die direct uitkijken over de rivier te aanschouwen. Zoals de naam al doet vermoeden, werden ze in 1536 ontworpen als vismarkt naar een ontwerp van Giulio Romano, die ook het naastgelegen openbare slachthuis, de Beccherie, ontwierp.

 1. Basilica di Sant'Andrea

Even verderop, naast het Piazza Andrea Mantegna, ligt de Basilica di Sant'Andrea. Deze imposante kerk uit de renaissance heeft een enorm, gewelfd interieur. Het bevat ook verschillende kunstwerken en een reliekschrijn waarvan gezegd wordt dat het het bloed van Christus bevat.

 1. Palazzo d'Arco

Het Palazzo d'Arco, op het op Piazza Carlo D'Arco, is een neoklassiek stadspaleis van een aristocratische familie, gevuld met muurschilderingen, meubels, boeken en meer. Meer info op de website.

Download onze reisgids Emilia-Romagna en Gardameer en ontdek nog meer van deze charmante steden.
 1. Chiesa di San Francesco

De kerk van San Francisco is een schoolvoorbeeld van middeleeuwse cultuur en architectuur. Het was de plek waar de plaatselijke aristocratie begraven werd. Helaas werd de kerk in 1944 zwaar beschadigd tijdens een geallieerd bombardement, maar enkele fresco's uit de 14e eeuw hebben al dat geweld overleefd. Je kan die schilderingen bewonderen in de laatste kapel aan de rechterkant.

 1. Piazza Virgiliana

Het grote park Piazza Virgiliana ziet er schilderachtig uit dankzij al het groen en de fonteinen. Je vindt er een monument en een standbeeld van de Romeinse dichter Vergilius, die in de buurt van Mantua werd geboren, en kinderen kunnen zich uitleven op een speeltuin.

Aan de zuidoostkant van het park ligt een klein Diocesaan Museum met een compacte, maar waardevolle verzameling voorwerpen en relikwieën.

 1. Piazza Sordello

Piazza Sordello is het belangrijkste en oudste plein van Mantua - een levendige plek waar je mensen kan kijken. Het plein is gewijd aan de dichter Sordello da Goito, die door Dante werd geciteerd in zijn meesterwerk De goddelijke komedie. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Mantua liggen rond dit plein.

 1. Cattedrale di San Pietro Apostolo

De Cattedrale di San Pietro Apostolo heeft een prachtige barokke gevel, een romaanse klokkentoren en ook gotische elementen. Neem ook zeker eens een kijkje binnenin, en bewonder de indrukwekkende kunstwerken die aan de muren hangen.

 1. Palazzo Ducale

Je kan gemakkelijk een paar uur rondwandelen in het Palazzo Ducale, het hertogelijk paleis, omdat er zoveel moois te zien is. Het paleis ligt vlakbij Piazza Sordello en bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende periodes.

 • De oudste zijn de Magna Domus en het Palazzo del Capitano (eind 13e eeuw), gebouwd in opdracht van de familie de Bonacolsi, die hier een halve eeuw lang regeerde.
 • Er zijn ook het Castello San Giorgio met zijn vier torens (14e eeuw) en de kerk van Santa Barbara (15e-16e eeuw).

Binnenin zal je je ogen uitkijken op de statige trap, de Scallone delle Duchesse, en in de vele kamers zal je versteld staan van alle pracht en praal. Het marmer, de cassettenplafonds, de historische spiegels, en ook de schilderijen, sinopia's, fresco's en religieuze voorwerpen waarmee de paleiskamers aangekleed werden, geven je een uitstekend idee van hoe de rijken hier eeuwen geleden leefden.

TICKETS: Bestel je tickets voor Palazzo Ducale in Mantua online op voorhand en vermijd eventuele wachtrijen ter plekke. Of zie de belangrijkste paleizen van de stad met dit combiticket voor Palazzo Ducale Mantua + Te Palace.

 1. Teatro Bibiena

Het Bibiena-theater, gebouwd tussen 1767 en 1769 en diende als een plek voor muzikale en theatrale opvoeringen. Op 3 december 1769 werd het theater officieel geopend en enkele weken later gaf de 13-jarige Wolfgang Amadeus Mozart hier al een prachtig concert. Mozart sprak vol lof over de akoestiek en de schoonheid van de theaterzaal.

Hoe kan het ook anders, het theater heeft een weelderige decoratie met gedetailleerde schilderingen, vergulde ornamenten en een prachtig plafondfresco.

 1. Ponte di San Giorgio

Geen betere manier om je dag in Mantua af te sluiten, dan met een prachtige zonsondergang over de stad vanaf de Ponte di San Giorgio (bekijk ligging). Vanaf de brug heb je zicht over de oude stad die in het water weerspiegelt wanneer de zon ondergaat.

 1. Waar lekker eten en drinken in Mantua?

Na het verkennen van al die mooie plekjes en bezienswaardigheden in Mantua heb je misschien wel honger gekregen, dus hebben wij alvast wat leuke adresjes voor je opgelijst waar je lekker kan lunchen of dineren.

 • Bignè d'Oro - deze beroemde banketbakkerij is de place to be voor een kopje koffie met een lekker gebak (meer info).
 • In Piadineria - lekkere piadine, maar je moet er waarschijnlijk wel even aanschuiven voor lunch (meer info).
 • Osteria Da Giannino - mooi restaurant met vooral seafood maar ook heel wat andere opties (meer info).
 • Carlo Govi Ristorante - gastronomisch restaurant met goed geprijsde driegangenmenu’s. Het perfecte restaurant om het beste van de lokale keuken te proeven (meer info).

TIP: Of leer de geheime recepten van de regionale keuken kennen tijdens deze privé kookworkshop in Mantua. Bezoek een levendige markt met een lokale kok, koop de meeste verse streekproducten en maak je eigen 4-gangen diner of lunch. Boek je kookworkshop in Mantua hier.

 1. Hoe bereik je Mantua?

Met de auto

 • Mantua ligt in Noord-Italië en is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg.
 • Als je met de auto reist, kan je de A22 (Autostrada del Brennero) nemen en afslaan bij de afrit Mantova Nord of Mantova Sud, afhankelijk van je bestemming in de stad.
 • Houd er rekening mee dat het historische centrum van Mantua beperkt toegankelijk is voor auto's, dus je moet mogelijk parkeren buiten de stadsmuren en te voet verdergaan.

Met het openbaar vervoer

 • Mantua heeft een treinstation genaamd Mantova of Mantova Centrale, dat goed verbonden is met andere steden in Italië.
 • Zo kan je vanuit Milaan, Verona en Bologna kan je treinen nemen naar Mantua.
 • Het treinstation ligt op ongeveer 2 km van het historische centrum van Mantua.
 • Er zijn ook busverbindingen naar Mantua vanuit verschillende steden in de regio.

Met het vliegtuig

 • Je kan natuurlijk ook het vliegtuig nemen. Je boekt dan best een vlucht naar de luchthavens die het dichtst bij Mantua liggen, zoals de luchthaven Verona Villafranca of de luchthaven Bologna Guglielmo Marconi.
 • Op de luchthaven kan je dan weer met de trein, bus of huurauto naar Mantua reizen.

Eenmaal in Mantua kan je je makkelijk te voet verplaatsen, aangezien het historische centrum compact is en veel bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar liggen.

 1. Waar overnachten in Mantua?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de charmante stad Mantua (Mantova)? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Mantua.

 • Op wandelafstand van de klokkentoren en de Rotunda di San Lorenzo bevindt zich het 4* Cà Uberti Palace Hotel. Dit charmante hotel biedt ruime, stijlvol ingerichte kamers en iedere ochtend een continentaal ontbijtje. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in dit huiselijke appartement centraal gelegen in het oude stadscentrum, in de buurt van het Palazzo Ducale. Het appartement biedt een moderne inrichting met behoud van enkele authentieke elementen. Er is ook een kleine rustige binnenplaats waar je 's ochtends kan genieten van een kopje straffe espresso met de fluitende vogeltjes op de achtergrond. Meer info en boeken.
 • La Celeste Galeria is een charmante B&B, net buiten het centrum van Mantua (op ong. 5 km). De B&B biedt ruime kamers met een eigen badkamer en een minibar. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een ontbijtje met Italiaanse lekkernijen. Nadien kan je een duik nemen in het buitenzwembad, of de prachtige omgeving verkennen met de fiets. Meer info en boeken.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?