Dé 9 x mooiste bezienswaardigheden van San Leo: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 x mooiste bezienswaardigheden van San Leo: wat zeker zien en doen?

18 juli 2023 in Emilia Romagna0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in San Leo + verblijftips

San Leo is klein en daardoor extra pittoresk. Vreemd genoeg wordt San Leo vaak overgeslagen op reisroutes door Emilia-Romagna. Het is een afgelegen juweeltje waar je zeker naartoe moet. Het stadje barst van de bijzondere bouwwerken en in de omgeving kunnen natuurliefhebbers zich uitleven op talloze wandelpaden.

In deze blogpost lees je alvast meer over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in San Leo.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan San Leo

Reisgids
Vliegtickets
  • 1u40 vliegen naar Bologna, richtprijs € 68 bij Cheaptickets (vanuit Brussel) en €49 bij Transavia (vanuit Eindhoven)
  • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar San Leo (1u50 rijden)
Met de autoDe afstand tot San Leo is 1250 km vanuit Brussel. Reken op 13 à 14 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)

Inhoud artikel

  1. Centro Storico

Het oude centrum van San Leo is een charmante en sfeervolle plek die doordrenkt is van geschiedenis. Het centrum ligt op een heuveltop en wordt omgeven door imposante stadsmuren, die dateren uit verschillende tijdperken. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan, met geplaveide straatjes, oude gebouwen en adembenemende uitzichten.

Wanneer je door het centrum van San Leo wandelt, zal je je ogen uitkijken op de goed bewaarde middeleeuwse en Renaissance-architectuur. De smalle straatjes en steegjes leiden je langs oude huizen met stenen gevels, kleurrijke deuren en fleurige bloembakken. Het is een genot om gewoon rond te dwalen en de sfeer van het historische centrum in je op te nemen.

VERBLIJFTIP: In stadscentrum van San Leo kan je verblijven in het San Leo Albergo Diffuso. Het hotel beschikt over klassiek ingerichte kamers, een gezellig terras met uitzicht op de historische gebouwen in de stad en biedt iedere ochtend een zoet Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Piazza Dante Alighieri

Een van de belangrijkste pleinen in het centrum is Piazza Dante (oftewel Piazza Dante Alighieri), genoemd naar de beroemde Italiaanse dichter en schrijver Dante Alighieri. Het plein is het kloppende hart van de stad en wordt omringd door verschillende cafés en restaurants waar je kan genieten van een kopje koffie of lekkere lunch terwijl je de lokale sfeer in je op neemt. Te midden van het plein staat ook een klein fonteintje.

  1. Forte di San Leo

De belangrijkste bezienswaardigheid is het imposante kasteel Forte di San Leo, bovenop een heuveltop. Het was vroeger een gevangenis van graaf Cagliostro, een beruchte alchemist en vrijmetselaar. Hij werd beschuldigd van ketterij en werd zelf opgesloten in het fort tot aan zijn dood in 1795.

Een bezoekje aan dit eeuwenoude fort mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan San Leo (boek je ticket alvast hier online). Vandaag de dag herbergt deze vesting een boeiend museum waar je een tentoonstelling vindt van middeleeuwse wapenuitrusting en martelwerktuigen. Tijdens een rondleiding kom je onder andere langs de strafcellen in een van de hoofdtorens, waar nog steeds de metalen ringen te zien zijn die werden gebruikt om gevangenen te martelen. Je kan ook een kijkje nemen in de cel van Cagliostro.

Na je museumbezoek, raden we aan om naar het bovenste verdiep van het fort te gaan. Het zal je niet verbazen dat het uitzicht op het omliggende landschap vanaf hier adembenemend is. Meer info op de website.

Bestel je toegangstickets hier

  1. Museum van Heilige Kunst

In het hart van de stad kan je het kleine maar interessante Museum van Heilige Kunst bezoeken (Museo d'Arte Sacra San Leo). Het museum is gewijd aan religieuze kunst en bevindt zich in het Palazzo Mediceo (een prachtig renaissancepaleis). Je kan er een indrukwekkende collectie kunstwerken, schilderijen, houten sculpturen en meubels uit de 14e tot de 18e eeuw terugvinden.

  1. Pieve di Santa Maria Assunta

De kerk Pieve di Santa Maria is de oudste kerk van de omgeving en het oudste bewijs van de kerstening van het gebied. San Leone bekeerde de inwoners hier tot het christendom tussen de 3e en 4e eeuw. De parochiekerk zelf dateert uit de 9e eeuw en is een baken van rust.

San Leo wordt gezien als één van de mooiste dorpjes in Italië.
  1. Kathedraal van San Leo

Even verder naar het noordwesten staat een ander historisch religieus gebouw, de kathedraal van San Leo. Het vormt een van de meest bijzondere en belangrijke voorbeelden van Romaans-Lombardische architectuur. Het is een ontzagwekkend gebouw uit de 12e eeuw waaronder een mysterieuze crypte ligt. De kathedraal is geopend van 9u30 - 12u30 en 14u30 - 19u.

  1. Beklim de Torre Civica

Vervolgens raden we je aan om even ten noorden van de kathedraal de kleine toegangsprijs te betalen om naar de top van de dorpstoren, Torre Civica, te klimmen. Je raadt het al: het panoramische uitzicht over de omgeving is oneveneerbaar. De romaanse toren werd oorspronkelijk gebouwd als vestingtoren en werd later de klokkentoren voor de kathedraal. Wanneer de klokken hier luiden, hebben ze dat tot ver buiten San Leo gehoord.

LEESTIP: Download onze reisgids Emilia-Romagna en Gardameer en ontdek nog meer van deze charmante steden.

  1. Maak een wandeling rond San Leo

Je kan een aantal verschillende wandelingen maken om jezelf onder te dompelen in de prachtige landschappen rond San Leo - van korte wandelingen naar de weiden rond het klooster van Sint-Franciscus ten noorden van de stad tot langere wandelingen in de omringende heuvels. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan want onderstaande wandelgebieden zijn absoluut de moeite waard om te verkennen.

  • In het wandelgebied Sant’Apollinare kan je in de voetsporen treden van niemand minder dan Sint-Franciscus van Assisi zelve.
  • La Boscara en Fortezza zijn andere prachtige wandelgebieden in de buurt.
  1. Waar overnachten in San Leo?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan San Leo? In het centrum van San Leo zelf zijn er slechts enkele accommodaties te vinden. Echter vind je in de nabije omgeving voldoende plekjes om te overnachten. Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in San Leo.

  • In stadscentrum van San Leo kan je verblijven in het San Leo Albergo Diffuso. Het hotel beschikt over klassiek ingerichte kamers, een gezellig terras met uitzicht op de historische gebouwen in de stad en biedt iedere ochtend een zoet Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.
  • Net buiten het centrum bevindt zich het Dalla fortezza al mare - la vostra casa a San Leo. Dit charmante vakantiehuisje bestaat uit 2 slaapkamers, een woonkamer en een volledig uitgeruste keuken. Meer info en boeken.
  • Op zo'n 10 minuten rijden van San Leo, kan je overnachten bij Antico Casolare. Deze charmante boerderij omringd door de groene natuur biedt ruime accommodatie met gratis WiFi, een buitenzwembad, een gezellige tuin, een gemeenschappelijke lounge en uitzicht op de bergen. Ontspannen na een dagje op stap te gaan? Dat kan in de hot tub van het verblijf. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het pittoreske San Leo

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het charmante dorpje San Leo? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar San Leo in Emilia-Romagna.

  1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?