De 17 x mooiste bezienswaardigheden in Ferrara: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 17 x mooiste bezienswaardigheden in Ferrara: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

18 juli 2023 in Emilia Romagna0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ferrara + verblijftips

Op minder dan een uur rijden van Bologna en de Adriatische Kust ligt Ferrara, een stad met iets meer dan 130.000 inwoners. Ferrara is ideaal voor een daguitstap: zo is er een bijzonder mooi en voetgangersvriendelijk historisch centrum, waar je tal van bezienswaardigheden vindt die echt de moeite waard zijn.

Net zoals in vele andere Italiaanse steden vind je hier prachtige palazzi, maar toch heeft deze - iets te vaak over het hoofd geziene - hoofdstad van de gelijknamige provincie Ferrara ook nog een aantal andere troeven.

Benieuwd naar wat de stad te bieden heeft? Ontdek hier alvast dé topbezienswaardigheden in Ferrara.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ferrara

Reisgids
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ferrara, richtprijs € 49 bij Cheaptickets naar Bologna. Vanuit Bologna kan je met de trein, bus, taxi of huurauto naar Ferrara verder reizen. De rit naar Ferrara duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur
Met de autoDe afstand tot Ferrara is 1200 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 13 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Castello Estense

In Firenze had je de familie Medici, in Milaan was het de familie Sforza en in Ferrara zwaaide de familie Este gedurende vele eeuwen de plak. Dat leidde echter niet altijd tot algehele tevredenheid bij de lokale bevolking.

 • Op 3 mei 1385 waren de inwoners van Ferrara zodanig wanhopig na een periode vol tegenslagen, dat ze besloten om het heft in eigen handen te nemen.
 • Ze trokken naar de toenmalige markies, Niccolò d’Este, en eisten het hoofd van een van zijn handlangers die ze als de grote schuldige voor hun uitzichtloze situatie beschouwden.
 • Na een dag vol protesten kon de markies niet anders dan zijn medewerker uitleveren, die meteen gelyncht werd door een woedende menigte.
 • De markies besefte na deze gebeurtenis dat bij een volgende volksopstand hij of zijn familie misschien het slachtoffer zouden zijn. Daarom beval hij prompt om geen nieuw paleis maar een echt kasteel te laten bouwen.
 • Zo komt het dat je vandaag in het centrum van Ferrara een imposant kasteel in die typische rode baksteen vindt, inclusief een slotgracht die ongewenste bezoekers nog steeds kan afschrikken.

Het Castello Estense is sowieso een van de knapste bezienswaardigheden in Ferrara en het kasteel telt tal van interessante ruimtes en plekjes. Ga zeker naar de ondergrondse kerkers en beklim de Torre dei Leoni waar je een mooi uitzicht heb over de stad.

Het kasteel vormde ook de setting voor het tragische liefdesverhaal van de zoon en de tweede, jongere vrouw van hertog Niccolò III d’Este. Die eerste twee hadden een geheime relatie, tot de hertog dit te weten kwam. Na een verblijf in de kerkers kwamen de levens van de geliefden op een grimmige manier ten einde toen ze in het kasteel onthoofd werden. Tot slot kan je met behulp van een aantal strategisch geplaatste spiegels een aantal magnifieke fresco’s en plafonds bewonderen.

VERBLIJFTIP: Borgoleoni 18 - Room and Breakfast is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 16e eeuw en heeft een marmeren gevel in Venetiaanse stijl. De B&B biedt elegante kamers voorzien van alle luxe en comfort en beschikt verder over een aangename binnenplaats waar je eventueel kan nagenieten van een goed boek. Meer info en boeken.

 1. Rotonda Foschini

In een van de straatjes vlak achter het Castello Estense ligt het Teatro Comunale di Ferrara, het operahuis van de stad dat aan het einde van de 18de eeuw werd gebouwd. Per voorstelling kunnen hier iets minder dan 900 toeschouwers binnen. Ben je niet bepaald een operaliefhebber, dan is het toch de moeite hier even langs te gaan. Alle info over de opera vind je hier.

De binnenplaats van het Teatro Comunale, beter bekend als de ‘Rotonda Foschini’ is met zijn ovalen vorm namelijk een zeer geschikt plekje om een leuke foto (van het gebouw en de lucht) te nemen. Zowel overdag (idealiter bij een blauwe of licht bewolkte hemel) als ’s avonds kan je even langsgaan bij dit gebouw van Antonio Foschini tijdens je verkenning van de stad.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de omgeving? Met onze rondreis door Noord-Italië mis je niets!

 1. Palazzo dei Diamanti – Pinacoteca Nazionale

De titel van ‘Meest opmerkelijke gevel in Ferrara’ gaat zonder enige twijfel naar het Palazzo dei Diamanti. Aan het einde van de 15de eeuw was de familie Este nog steeds aan de macht in Ferrara. Toen de toenmalige hertog Ercole I merkte dat de stad uit haar voegen begon te barsten, besloot hij om een deel van de stadsomwalling in het noorden af te breken en een nieuwe wijk te bouwen.

Geen nieuwe wijk zonder paleis voor de familie Este, dacht hertog Ercole, en zo werd het Palazzo dei Diamanti gebouwd. Als eyecatcher kreeg het gebouw een gevel bestaande uit maar liefst 8.500 marmeren blokken die het buitenlicht op een bijzondere manier reflecteren en zo de gevel bekleden als waren het diamanten. Het oog wilt ook wat natuurlijk.

Pinacoteca Nazionale

Tot 1832 was dit een residentie, daarna nam het stadsbestuur het gebouw over om er de ‘Pinacoteca Nazionale’ in te vestigen, een museum dat de schilderkunst van De School Van Ferrara in de belangstelling moest brengen en dat vandaag nog steeds doet. Dankzij de (financiële) steun van de familie Este bracht de stad namelijk heel wat talentvolle kunstenaars voort die je in het museum kan bezichtigen.

In het Palazzo gaan echter ook vaak tentoonstellingen door (op het gelijkvloers) die focussen op artiesten of kunstwerken een uit een eerdere of latere periode, dus houd zeker de kalender in de gaten.

Belangrijk: de tijdelijke exporuimtes zijn omwille van renovatiewerken gesloten tot in het najaar van 2022.
 1. Stadsomwalling Mura di Ferrara

Zelfs de beroemde 19de-eeuwse dichter Lord Byron had het in zijn werk ‘The Lament of Tasso’ (1817) over de stadsomwalling van Ferrara, en ook nu meer dan 200 jaar later spreken deze stadsmuren nog altijd tot de verbeelding.

Een van de redenen hiervoor is dat de stadsomwalling, die grotendeels werd opgetrokken in de zestiende eeuw, in prima staat is. Over een lengte van acht kilometer kan je nu zelf de imposante verdedigingsgordel ontdekken. De verdedigingsgordel van weleer is ondertussen ook een groene gordel geworden waar fietsers en voetgangers elkaar kruisen en waar het aangenaam toeven is. Bastions, stadspoorten en verdedigingstorens wisselen elkaar hier af zodat er altijd wat te zien is. Kortom, een bezoekje aan de Mura di Ferra is sowieso een van de leukste activiteiten in Ferrara.

Mis niets tijdens je verblijf in deze stad met onze stadswandeling in Ferrara.
 1. Museo Archeologico Nazionale di Ferrara

Er vallen slechtere plekken te bedenken om een archeologisch museum te vestigen dan in een van de best bewaarde paleizen van Ferrara. Liefhebbers van geschiedenis en archeologie kunnen alvast hun hartje ophalen in dit museum, gevestigd in het Palazzo Costabili uit 1505.

De collectie focust voornamelijk op de opgravingen die in de 20ste eeuw gedaan werden in het nabijgelegen plekje Spina, een belangrijke haven ten tijde van de Etrusken. Vele eeuwen lang wist met niet wat er gebeurd was met dit havenstadje, tot plots bij ontginningswerken allerhande schitterende voorwerpen in prima staat werden teruggevonden. Uiteindelijk werd de necropolis van Spina met meer dan 1.200 graven ontdekt.

Belangrijkste en mooiste collecties van Etruskische voorwerpen en kunstwerken

De schatten uit die opgravingen worden tentoongesteld doorheen dit museum, dat wel eens beschouwd wordt als een van de belangrijkste en mooiste collecties van Etruskische voorwerpen en kunstwerken. Reken daar dan nog eens een aantal prachtige zalen van het paleis zelf en de zeer mooi onderhouden binnentuin bij, en je snapt waarom dit beschouwd wordt als een van de beste bezienswaardigheden in Ferrara.

 1. Cattedrale di San Giorgio

De façade van de Cattedrale di San Giorgio zal je meteen opvallen wanneer je meteen in het gelijknamige Piazza della Cattedrale op wandelt. Het is niet alleen een bijzonder staaltje architectuur, de gevel toont ook de twee belangrijkste bouwstijlen van de middeleeuwen: romaans en gotisch.

De onderste verdieping in de romaanse bouwstijl en dateert al uit de 12de eeuw. Wanneer je langs het hoofdportaal de kerk binnengaat, zie je ook een gebeeldhouwde Sint-Joris (San Giorgio) die de draak doodt. De loggia (= galerij) boven het hoofdportaal van de kathedraal is dan weer gebouwd in gotische stijl.

Hoe kan je het verschil opmerken? Typisch voor de romaanse bouwstijl zijn rondbogen, kleine vensters en weinig versiering, terwijl gotische bouwwerken spitsbogen hebben met grotere vensters en rijkelijker versierd zijn.

Momenteel is de kathedraal gesloten voor grondige renovatiewerken, maar langs de buitenkant kan je nog steeds een blik werpen op dit prachtige bouwwerk. Wanneer je met je rug naar de hoofdingang van de kathedraal staat, kan je recht naar het Piazza Municipio wandelen. Dit is een vrij statig pleintje omringd door historische gebouwen en een mooie grote trap.

 1. Palazzo Schifanoia

Volgens de legende zou het Palazzo Schifanoia zijn naam te danken hebben aan de Italiaanse uitdrukking ‘schivar la noia’, wat zoveel betekent als ‘de verveling tegengaan’. Dit paleis deed daarom vanaf 1385 dienst als een locatie voor etentjes en ander entertainment. De kans dat de leden van de Este familie zich hier verveelden lijkt eerder klein, en ook als toerist is er voldoende te zien en te beleven.

Er huist sinds 1898 een museum in het paleis, waarbij de fresco’s van het Salone Dei Mesi een absoluut hoogtepunt vormen. Deze tonen ook aan dat Ferrara in de tweede helft van de vijftiende eeuw het geld en de aantrekkingskracht had om heel wat talentvolle kunstenaars aan te trekken. De fresco’s in deze ruimte werden in 1470 aangebracht door de kunstenaar Francesco Del Cossa en beelden de twaalf maanden, de vier seizoenen en de verschillende tekens van de dierenriem uit.

 • Na je bezoek kan je ook nog eens iets eten of drinken in de gezellige tuin die deel uitmaakt van het paleis.
 • Palazzo Schifanoia ligt in het zuidoosten van de stad (nog binnen de omwalling) en is gesloten op maandag.

RONDREIS: Wil je graag nog meer bezichtigen in de prachtige regio van Emilia-Romagna? Bekijk dan zeker onze 8-daagse rondreis langs het Gardameer en Emilia-Romagna.

 1. Verken Ferrara vanop de fiets

Zoals je misschien al wist, is Italië een land waarin wielrennen tot de populairste sporten behoort. Helaas betekent dit niet dat de fietsinfrastructuur altijd even adequaat is of dat er voldoende aandacht is voor de zwakke weggebruiker. Gelukkig is dat dus niet het geval in Ferrara, want de stad behoort met haar verkeersluwe centrum tot de meest fietsvriendelijke steden van Italië.

En ook al komt hier geen legendarische wielerklassieker voorbij, toch zijn de inwoners van de stad grote fan van hun tweewieler. Zo zullen waarschijnlijk enkel Belgen en Nederlanders niet vreemd opkijken bij het aantal fietsen dat voorbij zoeft of bij de verzameling die geparkeerd staat aan het treinstation.

TIP: Huur een fiets (er zijn verschillende verhuurders) en verken het oude centrum en de stadsomwalling eens op een andere manier. Ben je op zoek naar een iets sportievere uitdaging, dan kan je vanuit Ferrara heel wat leuke, langere tochten doen met de racefiets, mountainbike of gravelbike.
 1. Via Delle Volte

Een van de oudste en meest sfeervolle straten in Ferrara is de Via Delle Volte. In deze middeleeuwse straat vond je vroeger veel ambachtslui, wiens huizen via de ‘volte’ (= gewelven) verbonden werden met hun atelier.

Vooral ’s avonds wanneer de straat verlicht is, geeft deze plek haar charmes prijs, want in tegenstelling tot vroeger valt het hier tegenwoordig wel mee qua drukte en bedrijvigheid. Je vindt hier wel een aantal goede restaurants zoals Il Mandolino en Antica Osteria Delle Volte die specialiteiten zoals de befaamde Cappelacci di Zucca (gevulde pasta met pompoen en parmezaan) serveren.

 1. Museo di Casa Romei

De koopman Giovanni Romei liet dit huis langs de Via di San Francesco bouwen naar aanleiding van zijn verhoogde, nieuwe status dankzij zijn huwelijk met Polissena d’Este. Je vindt hier nog steeds een zeer elegante binnenplaats met een monogram (= een figuur gevormd door verschillende letters) van Christus, een stille getuige van toen het paleis na de dood van Giovanni deel uitmaakte van een nabijgelegen klooster.

Binnen in de vele zalen van het paleis vind je een verzameling aan unieke fresco’s, standbeelden en grafzerken die zich vroeger in andere paleizen en kerken in Ferrara bevonden. Meer info en openingsuren op de website.

 1. Bezoek de Joodse wijk en het Joods museum

De geschiedenis van het Joodse volk was net zoals op vele andere plekken in Europa ook in Ferrara zeer bewogen. Eerst speelden de Joden mee een rol in de economische opgang van de stad in de vijftiende en de zestiende eeuw. Toen Ferrara echter niet langer in handen was van de familie Este werd de buurt waar de Joden woonden (rond de Via Mazzini) vanaf 1627 een ghetto, om hen gescheiden te houden van de rest van de bevolking. Dit duurde meer dan tweehonderd jaar lang, tot de Italiaanse eenmaking.

Een andere aanrader is het Joods Museum, voluit het ‘Museo Nazionale dell 'Ebraismo Italiano e della Shoah’, dat in 2017 de deuren opende. Dit modern museum vertelt niet alleen het verhaal van de Joodse bevolking in Ferrara, maar over heel Italië. Bijzondere aandacht gaat naar de periode onder Benito Mussolini en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Geen ontspannende uitstap, maar wel eentje die bijblijft. Dit museum is gesloten op maandag.

TOUR: Om meer te weten te komen over de middeleeuwse en de Joodse geschiedenis van Ferrara kan je een wandeltour boeken. Boek je begeleide wandeltour hier.

 1. Parco Massari

Met een oppervlakte van 4 hectares is dit het grootste park binnen de omwalling. Eind achttiende eeuw was dit een privétuin in handen van de familie Massari. Zij zorgden ervoor dat dit stuk grond netjes werd aangelegd met de nodige grasperken, bomen en fonteinen.

De meeste bomen hier zijn meer dan honderd jaar oud, wat betekent dat ze met hun indrukwekkende kruin ook voor heel wat schaduw kunnen zorgen op een warme dag. In het bijzonder de twee Libanonceders die zich langs een van de ingangen van het park bevinden zijn écht wel groot. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte.

 1. Palazzo Bonacossi

Het historische Palazzo Bonacossi herbergt een fantastische collectie oude kunst. Op de begane grond bevindt zich de collectie van kardinaal Giovanni Maria Riminaldi, die alle werken in de tweede helft van de jaren 1700 aan de stad schonk. De verzameling omvat bronzen en marmeren beelden, mozaïeken uit de Romeinse tijd, maar ook waardevolle schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Op de eerste verdieping bevindt zich de bibliotheek, die je doordeweeks kan bezoeken.

 1. Het natuurgebied van de Po-delta

Het Parco Regionale del Delta del Po werd in 1988 opgericht om het unieke waterrijke ecosysteem van de Po-delta, het grootste watergebied van Italië en een van de belangrijkste van Europa, te beschermen. Het is zeker de moeite waard om wat tijd uit te trekken om het ongeveer 54.000 hectare grote biosfeerreservaat, dat door UNESCO is erkend, te verkennen.

 • Als je van fietsen houdt, kan je altijd een fiets huren en langs de oevers van de Po naar de Adriatische Zee trekken,
 • of je kan een boot opstappen en al het groen vanop het water aanschouwen.

Het park herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Hier leven meer dan 350 vogelsoorten, 100 vissoorten en talloze soorten zoogdieren, reptielen en amfibieën. Het is een belangrijk broedgebied voor veel vogelsoorten en een cruciale tussenstop voor trekvogels op hun reis tussen Europa en Afrika.

Het gebied wordt gekenmerkt door een netwerk van rivieren, kanalen, lagunes en zoutpannen, die zijn gevormd door eeuwenlang menselijk ingrijpen. De traditionele visvangst, zoutwinning en landbouw hebben een uniek cultureel erfgoed in de regio gecreëerd, dat gevierd wordt met lokale festivals, evenementen en traditionele gerechten. Meer informatie en rondleidingen kunnen worden geboekt bij Po Delta Tourism (zie locatie hier).

 1. Leuke adresjes om te gaan eten in Ferrara

Zoals het een Italiaanse stad betaamt heeft ook Ferrara haar eigen specialiteiten. Tel daar nog eens bij dat Emilia-Romagna wordt beschouwd als misschien wel dé culinaire regio van Italië en je kan al beginnen likkebaarden.

 • Schiaccia - Zeer ruime keuze aan panini (meer dan dertig opties), op twee minuten wandelen van de kathedraal. (gesloten op donderdag)
 • Trattoria La Ferrarese – Ideale plek om de specialiteiten uit Ferrara te proberen zoals de Cappellacci di Zucca, lokale producten en gerechten in eigentijds jasje. (gesloten op dinsdag en zaterdag- en zondagavond)
 • Cucina BacilieriGastronomisch restaurant met moderne Italiaanse keuken, ideaal voor een fancy diner (gesloten op dinsdag en zondagavond)
 1. Wijn sippen in de oudste wijnbar ter wereld

Als je houdt van goede wijnen, ben je in Italië zeker aan het goede adres. Maar wist je ook dat in Ferrara de oudste wijnbar ter wereld gevestigd is? Dé place to be voor alle wijnliefhebbers onder ons. Deze Enoteca al Brinidsi is gelegen in één van de rustige en gezellige steegjes in het centrum van Ferrara en biedt een indrukwekkende wijnkaart aan.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Boek je hotel in Ferrara online op voorhand!
 1. Maak een daguitstap vanuit Ferrara

Verblijf je in Ferrara zelf, of in de buurt van Ferrara, dan heb je een ideale uitvalsbasis gekozen om een aantal hoogtepunten van Noord-Italië op minder dan anderhalf uur rijden te ontdekken. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favoriete daguitstappen:

 • Bologna: de hoofdstad van Emilia-Romagna. De levendige studentenstad met de kenmerkende portico’s waar cultuur, geschiedenis en gastronomie hand in hand gaan.
 • Venetië: de verste uitstap, maar wel een plek die je eens moet gezien hebben. Het gebeurt niet vaak dat je zo dicht bij dé stad van de kanalen en de gondels bent.
 • Comacchio: als je vreest voor de drukte in Venetië (en tijdens de zomermaanden kan het er ook écht druk zijn), dan kan je altijd naar Comacchio, een bijzonder stadje bestaande uit dertien met elkaar verbonden eilanden.
 1. Waar overnachten in Ferrara?

Zoals je misschien al begrepen had, verdient Ferrara echt wel een bezoek van twee dagen als je rustig de tijd wilt nemen om je volledig onder te dompelen in wat de stad allemaal te bieden heeft. Hieronder drie adresjes in het centrum die je toelaten de stad wat langer te verkennen of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Ferrara.

 • In La dimora medievale del Duca kan je, dankzij het warme interieur, genieten van een traditionele zuiderse sfeer. Het appartement zorgt dankzij zijn rode bakstenen muren en leuke details voor een echt vakantiegevoel. Je kan er overnachten met 4 personen. Vanuit het appartement kan je te voet makkelijk een bezoekje brengen aan het theater van Ferrara, de kathedraal van Ferrara en het kasteel Estense. Meer info en boeken.
 • Een ander verblijf dat we kunnen aanraden in Ferrara is het Landhuis Horti Della Fasanara. Horti Della Fasanara is gevestigd in een gerestaureerde 19e-eeuwse villa in het voormalig wildreservaat van Kasteel Estense. Het landhuis wordt omgeven door een prachtig park van 10.000 m². Het is hier heerlijk vertoeven. Je verblijft in een van de ruime kamers voorzien van plafonds met houten balken en uitzicht over de groene omgeving. Meer info en boeken.
 • Borgoleoni 18 - Room and Breakfast is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 16e eeuw en heeft een marmeren gevel in Venetiaanse stijl. De B&B biedt elegante kamers voorzien van alle luxe en comfort en beschikt verder over een aangename binnenplaats waar je eventueel kan nagenieten van een goed boek. Meer info en boeken.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?