Ferrari museum in Modena & Maranello bezoeken? Tickets + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ferrari museum in Modena & Maranello bezoeken? Tickets + tips

16 maart 2024 in Emilia Romagna0 reacties

Echte autoliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in de regio rondom de Italiaanse stad Bologna. Uit deze omgeving stamt niet één, maar meerdere grote automerken die je voorbij ziet racen over de verschillende racecircuits. In de regio kan je dan ook veel snelle auto’s en ronkende motoren bewonderen.

Wanneer je meer in deze wereld wilt duiken is een bezoek aan het Museo Casa Enzo Ferrari, of simpelweg het Ferrari museum in Modena zeker aan te raden.

Hier kom je in aanraking met de geschiedenis van de bekende rode sportauto’s en kan je zelfs even proberen mee te rijden in een (virtuele) race.

Tours, tickets en testritten voor het Ferrari Museum

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Enzo Ferrari Museum

In 2003 werd het Fondazione Casa Natale di Enzo Ferrari – Museo opgericht om de autotraditie van de Modena regio te promoten, maar ook om zo een museum over de legende van de Formule 1wereld te creëren. Na het oprichten van de organisatie begon men met de vormgeving van het Enzo Ferrari Museum. Tickets voor het museum zijn online voor € 17 te koop.

Op de plaats waar het allemaal begon

Het Londense architectenbureau Future System werd betrokken voor het ontwerp van een nieuw pand, welke op de plek van het oude huis waar Enzo Ferrari in 1898 geboren werd terecht moest komen. Daarnaast stond de oude werkplaats van de vader van Enzo, Alfredo Ferrari.

De architect Jan Kaplicky kwam met een ontwerp waarbij de oude werkplaats gerestaureerd kon worden en een nieuw modern pand gebouwd kon worden voor het museum. Uiteindelijk opende het Museo Casa Enzo Ferrari op 10 maart 2012 de deuren.

 1. Wie was Enzo Ferrari?

Enzo Ferrari werd op 18 februari 1898 geboren in Modena. Sinds de overwinning van Felice Nazarro op het Circuito di Bologna in 1908 droomde hij ervan om een coureur te worden. Hij zocht voor werk in de auto-industrie en werd een testbestuurder voor een autofabriek in Milaan. Uiteindelijk werd hij gepromoot tot racecoureur en maakte hij in 1919 zijn debuut op het circuit. Hij maakte vanaf het jaar daarop deel uit van het team van Alfa Romeo en richte in 1929 het succesvolle team Scuderia Ferrari op.

Ferrari en Alfa Romeo gaan uit mekaar

Na de geboorte van zijn zoon in 1932 ging hij zich focussen op het managen en ontwikkelen van de raceauto’s van Alfa Romeo, maar in 1933 trok Alfa Romeo hun steun terug in wegens financiële problemen. Enzo bleef lid van het raceteam van Alfa Romeo maar vertrok in 1939.

Hij begon zijn eigen bedrijf Auto-Avio Costruzione en leverde onderdelen aan raceteams. Hij maakte twee soorten auto’s voor de Mille Miglia van 1940, en na de Tweede Wereldoorlog startte hij zijn eigen autobedrijf. Hierbij startte hij ook zijn eigen raceteam, en al in 1949 wonnen zij hun eerste race.

Ferrari is een ware legende in de Formule 1

In 1950 deed het team mee aan het eerste Formule 1 wereldkampioenschap, en sindsdien is het raceteam van Ferrari het enige team dat altijd mee heeft gedaan aan de wedstrijden. Enzo Ferrari stierf op 14 augustus 1988 op 90-jarige leeftijd in Maranello. In 2002 werd een nieuw automodel van zijn bedrijf naar hem vernoemd.

 1. Het Enzo Ferrari Museum in Modena

De juxtapositie tussen oud en nieuw

Het Museo Casa Enzo Ferrari bestaat uit twee gebouwen die samen ruwweg een oppervlakte van 5000 vierkante meter opmaken. De oude werkplaats van Alfredo Ferrari is opgeknapt en huist het Officina Meccanica Alfredo Ferrari, een tentoonstelling over de verschillende motoren die door Ferrari in de auto’s worden gebruikt.

Terwijl in het nieuwe gebouw de collectie over Enzo Ferrari en zijn auto’s te vinden is. Het nieuwe gebouw is een modern pand wat op de gestroomlijnde motorkap van een auto van Ferrari lijkt. Ondanks dat de kleur van Ferrari rood is, is het pand knalgeel geverfd: dit is de kleur van de stad Modena.

Veranderlijk en toch constant

Bij binnenkomst kan je al enkele auto’s aanschouwen. Je wordt verwelkomd door een medewerker die een typisch rood pak draagt wat door de leden van Ferrari op de racecircuits gedragen wordt. De collectie die in het Museo Casa Enzo Ferrari te vinden is, wisselt regelmatig, maar is altijd gerelateerd aan Enzo Ferrari.

Zo zijn er tientallen onbetaalbare Ferrari’s te aanschouwen in de hal, met modellen uit het verleden maar ook enkele hedendaagse auto’s. Daarnaast is er ook aandacht voor andere merken uit de regio, zoals Alfa Romeo en Maserati. De muur van de hal is versierd met een glazen vitrine waarin je allerlei informatie kan vinden over het leven van Enzo Ferrari, en de geschiedenis van het automerk. De informatie wordt bijgestaan door foto’s.

Talrijke diverse tentoonstellingen

De huidige tentoonstelling in het Museo Casa Enzo Ferrari is gefocust op het tijdloze ontwerp van de auto’s. Een eerdere tentoonstelling was ter ere van het honderdjarig jubileum van Maserati. Een andere tentoonstelling vergeleek de levens van Enzo Ferrari en Luciano Pavarotti, maar er waren ook tentoonstellingen over de Ferrari in film en televisie, de legendes van Ferrari en over vrouwen en Ferrari.

Het dak en de muren van de hal doen tegelijk dienst als grote projectieschermen voor video’s. Om de twintig minuten wordt één van twee films afgespeeld, waarbij er fragmenten uit de geschiedenis van het bedrijf getoond worden, maar ook fragmenten en foto’s van Enzo Ferrari.

Vervolgens kan je toegang verkrijgen in het naastgelegen gebouw voor het Officina Meccanica Alfredo Ferrari. In deze oude werkplaats vind je een tentoonstelling over de verschillende motoren die door de geschiedenis heen in de wagens van Ferrari zijn gebruikt.Deze tentoonstelling is verdeeld in vijf onderdelen:

 • waarbij één stuk over de kleinere 1- tot 6-cylinders gaat
 • één over de klassieke 12-cylinders
 • één over de 8-cylinders
 • één over de turbo-cylinders
 • één over de motoren die voor de Formule 1 wagens gebruikt worden

Volledig opgaan in de Ferrari wereld

Naast de ticketbalie in het moderne pand kan je ook nog een souvenirwinkel met officiële merchandise van Ferrari en boeken terugvinden. Evenals een restaurant en café met lokale gerechten gemaakt van traditionele producten uit de regio. Ook kan je hier in één van de twee F1 simulators voor een paar minuten in de wereld van de Formule 1 races wanen.

Wanneer je in één van de raceauto’s gaat zitten kom je terecht op een virtueel parcours op één van de beroemdste circuits ter wereld. Hierbij krijg je vooraf een uitleg over de F1 wagens en hoe je het snelst de races kan rijden. In totaal ben je 10 minuten bezig met de simulator, waarvan je 7 minuten daadwerkelijk aan het racen bent.

 1. Openingsuren Enzo Ferrari Museum in Modena

 • Het Museo Casa Enzo Ferrari is dagelijks geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari.
 • In de zomerperiode van 1 april tot en met 31 oktober is het museum van 09:30 tot 19:00 geopend.
 • In de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart is het museum van 09:30 tot 18:00 geopend.
 • Het Giallo Modena restaurant en café in het museum is dagelijks geopend van 09:30 tot 18:00.
 1. Museo Ferrari in Maranello

Het Museo Ferrari

In het hartje van Maranello vind je het het officiële Ferrari Museum ‘Museo Ferrari’, gelegen op slechts een steenworp van de Ferrari Fabriek, de Formule 1 afdeling en het Fiorano testcircuit. Jaarlijks komen hier zo’n 300.000 bezoekers een kijkje nemen. In dit grote museum wordt er vooral aandacht besteed aan de geschiedenis van Ferrari. Zo zijn er indrukwekkende collecties te vinden van zowel moderne als oude race- en straatauto’s vanaf het jaar 1947. Je kan bij elk model wat uitleg lezen. Zo vind je er bijvoorbeeld de Formule 1 racewagen van Schumacher waarmee hij wereldkampioen werd.

Exposities in Maranello

Naast heel wat interessante geschiedenis in het permanente museum, zijn er ook regelmatig exposities met een specifiek thema. In het verleden vonden er bijvoorbeeld al tentoonstellingen plaats die auto’s uit Hollywood films voorstelden, unieke Ferrari modellen, gecamoufleerde modellen…

Racesimulators & pitstraat

Voor de echte fans zijn er ook racesimulators, zodat je zelf eens kan ervaren hoe het zou zijn om in een racewagen te rijden. Er zijn ongeveer vijf simulators waar je je voor 25 euro ongeveer 10 minuten op een Formule 1 racecircuit waant.

Er is zelfs een nagebouwde pitstraat. Hier kunnen groepen tegen betaling in competitieverband zelf ervaren hoe het is om in een pitstraat te werken en banden van een Ferrari te wisselen.

Ferrarishop

Natuurlijk vind je in het museum ook een Ferrari Store. Hier kan je allerlei artikelen kopen van het merk Ferrari met het bekende steigerende paardje. Je vindt er gadgets, maar ook kledij.

 1. Openingsuren Museo Ferrari in Maranello

 • Het Museo Ferrari in Maranello is dagelijks geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari.
 • Van november tot maart is het museum van 09:30 tot 18:00 uur geopend.
 • Van april tot oktober is het museum van 09:30 tot 19:00 uur geopend.
 1. Hoe en welke tickets kan je kopen?

Museo Casa Enzo Ferrari

 • Tickets voor het Museo Casa Enzo Ferrari zijn online te koop.
 • Tickets die online gekocht worden zijn geldig voor een jaar.
 • Een standaard ticket kost €17.
 • Studenten en volwassenen ouder dan 65 jaar betalen €15 voor hun ticket.
 • Kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud betalen €7 voor een ticket.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis mee.

F1 Simulator

 • Wanneer je gebruik wilt maken van de F1 simulator kan je een tijdslot boeken voor €25.

Begeleide tour (met audiogids)

 • Er is een audiogids beschikbaar voor €5. Deze is te verkrijgen in het Italiaans, Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch en Chinees.
 • Het is ook mogelijk om een begeleide tour door het museum te doen. Deze tour is beschikbaar tot maximaal 25 personen en duurt een uur.
 • Gidsen kunnen de tour in het Italiaans, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees, Japans en Arabisch geven. Een dergelijke tour kost €150, waarnaast je ook nog je museum ticket moet kopen.

Combinatieticket

 • Combinatieticket mogelijk voor de Ferrari museum en het Pavarotti museum. Dit Discover Ferrari & Pavarotti Land Passport kost €48 en is de hele dag geldig.
 • Het ticket geeft toegang tot beide Ferrari musea in Modena en Maranello, maar daarnaast ook tot het Casa Museo Luciano Pavarotti.
 • Ook kan je er een begeleide tour en proeverij bij twee bedrijven in de regio mee doen. Het gebruik van de shuttlebussen is ook inbegrepen in de prijs, evenals een bus van Modena naar Bologna.
 • Het ticket kost maar €32 voor studenten en €24 voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud.
 • Boek dit unieke combi-ticket online

Vier musea in één klap!

 • Kan je nog niet genoeg krijgen van alle bijzondere auto’s na een bezoek aan het Ferrari Museum in Modena?
 • Dan is het ook mogelijk om een tour te doen langs het Ferrari museum in Maranello, in combinatie met de Pagani-museumfabriek in San Cesario sul Panaro en het Lamborghini-museum Sant’Agata Bolognese.
 • Bezoek deze 4 unieke musea samen en krijg zo een mooie kijk in de geschiedenis van de raceauto’s en deze traditie binnen de regio. De tour vertrekt vanuit Bologna en duurt acht uur. Je betaalt hier vanaf €298 voor.

 1. Wegbeschrijving naar het Enzo Ferrari Museum

Met het openbaar vervoer

 • Modena is onder andere te bereiken met de trein vanuit Bologna.
 • Vanaf het station is het nog maar 500 meter stappen te voet naar het Enzo Ferrari Museum
 • Het is ook mogelijk om met de shuttlebus naar het museum te gaan. Een enkele rit kost €6 en een retour kost €12.
 • De bus rijdt vanaf 9u40 elke 90 minuten en rijdt ook naar het Ferrari Museum in Maranello.

Met de auto

 • Vanuit Bologna is het ongeveer 45 minunten rijden met de auto naar het Ferrari Museum in Modena.
 • Rij via de SS9 en de A1/E35 naar Modena. Sla af naar de SS12 en ga er af bij afslag 3. Rij door over de Via Divisione Acqui tot aan de Via Giuseppe Soli.
 • Je kan gratis parkeren bij het museum aan de Giuseppe Soli 101.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het Enzo Ferrari Museum is geheel toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn en rolstoelen.
 • Het is mogelijk om bij het museum fietsen te huren en daarmee de stad te ontdekken of naar het Ferrari museum in Maranello te fietsen.
 • In de tuin van het museum is ook een kennel aanwezig waar honden tijdens het bezoek van hun bazen kunnen verblijven.
 • Het is toegestaan om voor eigen gebruik foto’s en video’s te maken in het museum.
 • Wil je na je bezoek aan het museum op een echt circuit rondrijden? Bij het Autodromo di Modena krijg je met je ticket voor het Ferrari Museum korting op 15 minuten tijd op het circuit met je eigen auto. Je betaalt dan maar €35. Je kan je tijd op het circuit ook verlengen voor €2,50 per minuut.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan het Ferrari museum in Modena

Benieuwd naar wat het Ferrari museum in Modena te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door het museum wandelt. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Modena moeten afzakken.

 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?