Heiligdom van Madonna della Corona bezoeken bij het Gardameer: alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Heiligdom van Madonna della Corona bezoeken bij het Gardameer: alle info & tips

17 december 2023 in Italiaanse meren0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Santuario Madonna della Corona + tips

Het Santuario Madonna della Corona is een uit een rots gehouwen bedevaartkerk, gelegen op een bijzondere locatie in Spiazzi. Het is een van de bekendste bedevaartsoorden rondom het Gardameer en is met zijn bijzondere architectuur, oude fresco's en standbeeld van Madonna della Corona, absoluut een bezoekje waard. En dan hebben we het nog niet gehad over het waanzinnige uitzicht dat je hebt over de Vallei van Adige.

In deze blogpost lees je meer over je bezoek aan het heiligdom van Madonna della Corona.

Inhoud artikel

  1. Madonna della Corona bezoeken aan het Gardameer

Het Santuario Madonna della Corona is een religieus heiligdom dat zich bevindt in de regio Veneto, in de buurt van het Gardameer in Italië. Het is een bekend bedevaartsoord en een populaire toeristische bestemming voor wie op vakantie gaat naar het Gardameer.

Het heiligdom is gebouwd op een steile rotswand, ongeveer 774 meter boven zeeniveau, en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en het Gardameer. Het is gewijd aan de Maagd Maria, en haar standbeeld, de Madonna della Corona, wordt vereerd in de kerk van het heiligdom. Het Santuario Madonna della Corona is een belangrijk cultureel, historisch en spiritueel centrum, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

  1. Geschiedenis van Santuario Madonna della Corona

Het Santuario Madonna della Corona heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat, aanvankelijk rond het jaar 1000. In die tijd diende deze plek als thuisbasis van een hermitage gebouwd door kluizenaars die verbonden was met de Basilica di San Zeno in Verona. Via een smal en gevaarlijk padje bereikten ze deze plek waar ze zich even konden terugtrekken en hun leven rustig kon leiden. Men begon met de bouw van het huidige gebouw in de 16de en 17de eeuw.

Volgens de legende was 1522 het jaar waarin het standbeeld van de Maagd Maria op wonderbaarlijke wijze verscheen. Het werd naar zeggen vervoerd door engelen vanaf het Griekse eiland Rhodos toen het eiland werd binnengevallen door het moslimleger van Suliman II. Het standbeeld zou miraculeuze genezingen en wonderen hebben verricht, waardoor het al snel uitgroeide tot een bedevaartsoord.

  • In de loop der eeuwen werden er verschillende kapellen en gebouwen opgericht rondom de grot om de groeiende stroom pelgrims te ontvangen.
  • In 1922 werd er een tunnel door de Monte Baldo geboord, zodat pelgrims en andere bezoekers het heiligdom makkelijker konden bereiken.
  • In 1975 vond de laatste uitbreiding plaats van dit bedevaartsoord, en in 1982 kreeg het de eretitel van Basilica Minore van paus Johannes Paulus II.
  • Ondanks de modernisering heeft het Santuario Madonna della Corona zijn spirituele betekenis en historische charme behouden, en het trekt nog steeds pelgrims en toeristen aan van over de hele wereld.

RONDREIS: Ontdek Santuario Madonna della Corona en nog meer van het Gardameer, met onze gratis reisgids Gardameer en Emilia-Romagna.

  1. Interieur van het Santuario Madonna della Corona

Wanneer je richting het Santuario Madonna della Corona wandelt, zullen de oranje-witte gevel en de 33 meter hoge klokkentoren je meteen opvallen. Alvorens je de kerk binnen wandelt, raden we aan om even stil te staan bij de indrukwekkende bouw van het heiligdom.

Het Santuario Madonna della Corona is uitgehouwen in de rotsen, in een neogotische stijl versierd met marmer uit Sant'Ambrogio. Het heiligdom is zo ontworpen dat het naadloos opgaat in de rotswand en waarbij natuurlijke elementen, zoals de rotsen, deel uitmaken van het interieur. Daarnaast is het gebouwd met aandacht voor het behoud van het landschap, het panoramische uitzicht op het Gardameer en de omliggende bergen.

Wandel binnen en bewonder het interieur van de Madonna della Corona

  • De rechtermuur aan de binnenzijde van de kerk is versierd met het beroemde 14de-eeuwse fresco van Maria.
  • Er hangen meer dan 160 ex-voto’s, voorwerpen die geplaatst worden in het heiligdom als smeekbede of dank aan de heilige Maria. De oudste dateert uit 1547.
  • Het meest indrukwekkende aan het interieur is dat zowel de linkermuur als de muur van de apsis uit rotswand bestaan.
  • In de apsis zie je ook het vereerde standbeeld van Madonna della Corona.
  • Verder zijn het altaar en de glas-in-loodramen met religieuze afbeeldingen ook zeker je aandacht waard.
  1. Prachtig uitzicht vanaf Santuario Madonna della Corona

Vanwege de prachtige ligging boven op een rotswand, biedt het heiligdom een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende landschap, waaronder het Gardameer en de vallei van de Adige-rivier.

  1. Waar ligt de Madonna della Corona en hoe kom je er?

Het heiligdom bevindt zich in Spiazzi op een van de meest pittoreske locaties in Noord-Italië. De kerk is gelegen op een steile rotswand in de Monte Baldo-bergketen, ongeveer 774 meter boven het zeeniveau.

Kaartje met de ligging van de Madonna della Corona

  1. Hoe bereik je het Santuario Madonna della Corona?

Om het Santuario Madonna della Corona te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je vertrekpunt en hoe je naar de kerk wilt reizen. We sommen de verschillende opties even voor je op.

Met de auto

  • Vanaf het Gardameer kan je de A22-snelweg (Autostrada del Brennero) nemen en afslaan bij de afrit "Affi - Lago di Garda Sud".
  • Volg vervolgens de borden richting "Spiazzi" en "Santuario Madonna della Corona".
  • Er zijn gratis parkeermogelijkheden beschikbaar bij het heiligdom (bekijk ligging).

Met het openbaar vervoer

  • Neem de trein naar het dichtstbijzijnde treinstation, Verona Porta Nuova.
  • Vanaf daar kan je de bus nemen naar het dorp Spiazzi, dat zich in de buurt van het heiligdom bevindt. Buslijnen 438 en 484 zijn de beste verbindingen naar Spiazzi.
  • Vanuit Spiazzi kan je te voet verdergaan naar het Santuario Madonna della Corona. Het is een steile, maar schilderachtige wandeling van ongeveer 2 kilometer.
  1. Wandel naar het Santuario Madonna della Corona

Met de auto naar het Santuario Madonna della Corona, is de makkelijkste en meest comfortabele optie. Je tikt het adres van het heiligdom gewoon in je GPS in en rijdt naar de nabijgelegen parking. Voor wie een goede conditie en tijd genoeg heeft, raden we toch aan om de wagen achter te laten en het heiligdom te voet te bezoeken. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld die naar Santuario Madonna della Corona leiden.

Het Pad van Hoop

  • Een van de bekendste routes die je kan volgen is het "Sentiero dei Pellegrini" (Pelgrimspad). Het wordt ook wel eens "het pad van hoop" genoemd.
  • Deze wandelroute begint in het dorpje Brentino Belluno, aan de voet van de berg, en volgt een kronkelend pad omhoog door het bergachtige landschap naar het Santuario Madonna della Corona.
  • Het pad is ongeveer 2.425 meter lang en onderweg beklim je zo'n 1.500 steile trappen en geniet je van de mooiste uitzichten (bekijk ligging beginpunt).
  1. Zijn er tickets voor het Santuario Madonna della Corona?

Goed nieuws, er zijn tot op de dag van vandaag nog geen entreekosten voor het Santuario Madonna della Corona! Het heiligdom is vrij toegankelijk voor bezoekers. Zo kan je de kerk, kapellen en andere delen van het heiligdom verkennen zonder tickets te boeken.

TIP: Je kan vanaf het Gardameer een begeleide daguitstap boeken naar het heiligdom van Madonna della Corona. Je wordt opgehaald bij je hotel, gevolgd door een rit van 40 minuten om de top van de heuvel te bereiken. Met een lokale gids verken je het heiligdom van Madonna della Corona, leer je meer over de geschiedenis van deze plek en sluit je af met een speciaal stukje cake en een Italiaanse koffie.

Ontdek nog meer leuke daguitstappen vanaf het Gardameer

  1. Praktische tips over een bezoek aan Madonna della Corona

  • Houd er ten alle tijde rekening mee dat Madonna della Corona nog altijd een religieuze plek is.
  • Kleed je gepast - schouders en knieën moeten bedekt zijn.
  • Heb je geen sjaal, jas of iets anders hebt om jezelf mee te bedekken? Dan kan je in de winkel van het heiligdom om een cape vragen die je kan gebruiken tijdens je bezoek.
  • Draag comfortabele wandelschoenen. De weg en de trappen die haar het heiligdom leiden, zijn vrij steil.
  • De wandeling Sentiero dei Pellegrini naar het heiligdom, is minder geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
  • Tijdens de warme zomermaanden, kan het behoorlijk warm worden. We raden je aan om een flesje water mee te nemen en je tijdig in te smeren met zonnecrème.
  • In de buurt van het heiligdom vind je een gezellige bar met een ruim terras en prachtig uitzicht (bekijk ligging). Voor een lekkere lunch of diner kan je dan weer terecht in een van de verschillende restaurants en cafés in Spiazzi.
  • Meer actuele info op de website.
  1. Wat nog meer zien & doen tijdens je vakantie aan het Gardameer

Inspiratieblogs voor je vakantie aan het Gardameer

  1. Waar overnachten in de buurt van Madonna della Corona?

Wil je graag overnachten in de buurt van het heiligdom van Madonna della Corona? Dan verblijf je best in het centrum van Spiazzi, vanaf hier wandel je makkelijk naar het bedevaartsoord. Hieronder alvast enkele leuke adresjes in de buurt of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Spiazzi.

  • Hotel Corona beschikt over moderne kamers, een seizoensgebonden buitenzwembad, gratis privéparkeergelegenheid en een gezellige tuin. Meer info en boeken.
  • Hotel Stella Alpina ligt ook op wandelafstand van Madonna della Corona, beschikt over eenvoudig ingerichte kamers en verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet en een Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.
  • Agriturismo Revena is gelegen op een rustige plek in Brentino op 30 minuten rijden van Madonna della Corona. De kamers zijn ingericht in een rustieke stijl en je hebt een panoramisch uitzicht op de omringende tuin en de landerijen. Na je bezoek aan de kerk kan je nog nagenieten met een wijnproeverij op de boerderij. Meer info en boeken.
Liever overnachten aan het Gardameer? Bekijk dan zeker onze favoriete hotels aan het Gardameer.
  1. Mis niets: download onze reisgids Gardameer

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie aan het Gardameer? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Gardameer met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Gardameer downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?