Tips voor een weekendje weg in de Ardennen met familie of vrienden

Koop de volledige reisgids voor € 15

Tips voor een weekendje weg in de Ardennen met familie of vrienden

22 december 2023 in Ardennen0 reacties

Op weekend naar de Belgische Ardennen met familie of vrienden? Tips voor leuke activiteiten en verblijven in de Ardennen

Inspiratie voor een weekendje weg met vrienden of familie? Wat dacht je van een paar dagen naar de Ardennen. Wie houdt van wandelen, fietsen, kajakken en avontuur komt hier hellemaal aan zijn trekken. Ontspan in de eindeloze bossen, verwen je smaakpapillen in een lokale brasserie of geniet van het gezelschap in een leuke vakantiehuis.

Hier vind je inspiratie voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud + tips om bijzondere te overnachten.

Inhoud artikel

  1. Belgische Ardennen

In het zuiden van België, gescheiden door de rivieren Samber en Maas, vind je een groene regio met uitgestrekte bossen en karakteristieke dorpjes met huizen opgetrokken uit de lokale blauwgrijze leisteen. Alles is er nét iets anders, men spreekt er Frans en het leven is er nog net iets gemoedelijker. In de Belgische Ardennen heb je een instant vakantiegevoel, en is de perfecte regio voor een weekendje weg met vrienden of een gevarieerde autovakantie.

Ga wandelen in de Ardennen, verken de schitterende natuur, bezoek kastelen en abdijen, wandel langs de enige bergrivier van België, kuier door de historische stadscentra van pittoreske stadjes als Durbuy en Dinant en geniet van de mooiste bezienswaardigheden die de Ardennen te bieden hebben.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Belgische Ardennen? Blijf overnachten in de Ardennen en maak het uniek met onze persoonlijke selectie van bijzondere overnachtingen in de Ardennen. Dit zijn stuk voor stuk unieke plekjes om te verblijven.

  1. Het kleinste stad van België, Durbuy

Het sprookjesachtige Durbuy bestaat slechts uit enkele straten, maar toch trekt de kleinste stad van België jaarlijks duizenden bezoekers. De middeleeuwse bouwwerken en haar ligging aan de Ourthe dragen bij aan de charme van Durbuy. Vooral tijdens de kerstperiode is de stad erg feeëriek, zo in de streek van de Condroz, Famenne en de Ardennen. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Durbuy.

Wandel door de smalle klinkerstraatjes naar het middeleeuwse stadscentrum van Durbuy. Geniet samen van een hapje en een drankje in een van de gezellige restaurantjes. Je kan onder meer het kasteel van de Hare Krishna bezoeken. In de buurt vind je de grotten van Hotton, de dolmen van Wéris en het labyrint van Barvaux. Met onze 3-daagse autoroute kom je langs de mooiste plekjes rond Durbuy.

VERBLIJFTIP: Hotel Saint-Amour is een romantisch hotel-restaurant dat wordt uitgebaat door twee charmante zussen die je volledig in de watten leggen. Geniet van de aangename sfeer tijdens je verblijf en proef van de heerlijke gerechten in het gastronomisch restaurant. Meer info en boeken.

  1. Outdoor activiteiten in Durbuy Adventure

Wie Ardennen zegt, zegt avontuur. Natuurlijk hoort survival daar ook bij en waar kan je dit beter doen dan in het Durbuy Adventure? Vroeger verhuurde men enkel kano’s en mountainbikes maar vandaag de dag kan je er terecht voor ontelbaar veel outdoor activiteiten voor zowel groepen als individuele vakantiegangers.

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Dan vind je je hier helemaal uitleven! Paintballen, mountainbiken, abseilen, klimmen, klauteren en parcours afleggen.. je kan het hier allemaal. Meer info over de openingsuren en prijzen.

  1. De burcht van Reinhardstein in Ovifat

De burcht van Reinhardstein in het Luikse Ovifat (Hoge Venen), niet ver van Robertville, is de hoogst gelegen burcht van België. Deze burcht werd midden de 14de eeuw opgetrokken. Tot eind de jaren 1990 was de burcht bewoond door zijn eigenaar, professor Jean Overloop. Een deel van de burcht is nog steeds bewoond maar de grootste delen zijn wel toegankelijk voor bezoekers.

  • Ontdek de verschillende ruimte in het kasteel waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kan er onder meer de wapenuitrustingen en wandtapijten in de ridderzaal, wachterszaal en kapel bewonderen.
  • Naast het bezoeken van de indrukwekkende burcht, kan je ook boogschieten, wandelingen maken in de nabije omgeving of een roofvogelshow bijwonen.
  • Regelmatig worden hier ook bijzondere Middeleeuwse feesten, historische tentoonstellingen en evenementen georganiseerd.
  • Tip: Parkeer je auto bij de stuwdam van Robertville. Vanaf hier wandel je een 6 km lange route naar en rond de Burcht Reinhardstein. Tijdens deze wandeling is het voornamelijk klimmen en dalen en word je af en toe getrakteerd op mooie uitzichten.

Verder vind je hier naast deze sprookjesachtige burcht ook nog dé hoogste waterval (met een hoogte van 60 meter) van België. De waterval zit verscholen in de vallei van de Warche, een prachtig gebied met verschillende wandelroutes. Om de waterval te bewonderen, volg je de bordjes waar ‘cascade’ op vermeld staat (bekijk de ligging van de waterval).

Nog meer kastelen ontdekken? Download ook onze rondreis met de mooiste kastelen tussen Spa en Huy

  1. Waterval van Coo & Plopsa Coo

De watervallen van Coo zijn een spektakel op zich en je kan deze natuurlijke attractie gratis bezoeken tijdens je vakantie in de Ardennen. De gezellige restaurants en vele winkeltjes in de directe omgeving van de watervallen zijn vrij bereikbaar. Bij de waterval stort de Amblève ongeveer 15 meter naar beneden. Met name op regenachtige dagen heb je er een spectaculair uitzicht en een extra brede waterval.

Liever iets actiever ondernemen? Dan kan je hier deelnemen aan de verschillende outdoor-activiteiten van Coo Adventure. Het is de ideale plek om te kajakken op de rivier de Amblève, mountainbiken door de heuvelachtige en bosrijke omgeving of nog meer leuke (water)sporten beoefenen. Daag je vrienden of familie uit en maak er een actief uitje van.

Breng een bezoekje aan Plopsa Coo

Plopsa Coo is het pretpark dat rond de beroemde waterval gebouwd is. Ga er met de kabelbaan omhoog en geniet in de uitkijktoren van een onvergetelijk uitzicht over de vallei van de Amblève. Met de kinderen koop je lekkere snoepjes bij Mega Mindy en gier je het samen uit van plezier bij de Dansende Fonteinen. Je mag jezelf hier weer even kind voelen.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om Plopsa Coo te bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Coo online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden aan de kassa.

  1. Bezoek de Abdij van Stavelot

Blijf in de buurt en bezoek het nabijgelegen Stavelot (op 10 minuten rijden van Watervallen van Coo). Stavelot een charmant oud stadje in de buurt van Malmedy. Het stadje is kleiner dan Malmedy maar zeker niet minder gezellig. Wandel door het 18e-eeuws centrum en aanschouw de enorme middeleeuwse stadspoort of een bezoek brengen aan de voormalige Abdij van Stavelot. De Abdij van Stavelot dateert uit de 7e eeuw en is dé trekpleister van Stavelot.

In dit oude Romaanse kloostercomplex zijn er vandaag de dag drie musea gevestigd:

  • Museum van het prinsdom Stavelot-Malmedy.
  • Museum over de dichter Guillaume Apollinaire, de Franse schrijver en dichter die op 19 jarige leeftijd een tijdje in Stavelot woonde. Tijdens je bezoek kom je meer te weten over deze man en kan je enkele werken bewonderen.
  • Museum van Circuit de Spa-Francorchamps. Een absolute aanrader voor de raceliefhebbers. In de verwelfde kelders van de abdij, wordt de rijke geschiedenis van het circuit voorgesteld. Kom meer te weten over het racecircuit dankzij onuitgegeven visuele documenten, didactische borden en voorstellingen van oude en uitzonderlijke (race)voertuigen uit onder meer Formule 1.
  • Daarnaast worden er ook nog enkele tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.
  • Je kan de abdij iedere dag bezoeken van 10:00 tot 18:00 uur. Meer info op de website.

REISGIDS: Wil je graag nog meer ontdekken van de Ardennen? Download reisgids Ardennen met uitgestippelde wandel- en autoroutes en informatie over de top bezienswaardigheden.

  1. Circuit van Spa-Francorchamps

Een aanrader voor de racefanaten onder ons, is om het Museum van Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot te combineren met een bezoekje aan het Circuit zelf. Het circuit van Spa-Francorchamps is gelegen in de driehoek tussen Stavelot, Malmedy en Francorchamps. Het circuit bevindt zicht middenin de prachtige natuur van de Ardennen en wordt gezien als één van de mooiste circuits ter wereld. Het circuit volgt dan ook natuurlijke glooiingen van het landschap.

Het circuit staat onder meer bekend voor zijn unieke bocht Eau Rouge-Raidillon, die in 1939 werd aangelegd. De Eau Rouge-Raidillon is een zeer steile bocht van 17% en kent een hoogteverschil van 40,8 meter. Door de jaren heen ontpopte deze mythische bocht zicht tot een van de meest geliefde maar ook gevreesde bochten ter wereld. Heel wat coureurs zijn hier al uit de bocht gevlogen. Formule 1 coureurs racen hier dan ook tegen een snelheid van 300km/uur.

  • Neem plaats naast een professionele piloot, rijdt twee rondjes en ontdek de Raidillon en de andere gedeeltes van deze legendarische piste.
  • Of kruip zelf achter het stuur en beleef de sensaties van de grootste piloten tijdens de Public Driving Experience.
  • Nadien kan je nog even een kijkje nemen achter de deuren van de "Race control", de paddocks, de reportershokjes, de perszaal enzoverder. Ondertussen krijg je enkele anekdotes te horen en krijg je wat meer uitleg over de fascinerende geschiedenis van het circuit.
  • Meer info op de website.
  1. Laat je verwennen in de thermen van de Spa

Spa staat vooral bekend omwille van de waterbronnen en het watermerk Spa. Het heilzame water is dan ook dé reden waarom reizigers vanuit heel Europa naar dit stadje afreizen. Spa groeide daardoor uit tot een rijk stadje waar je overal prachtige herenhuizen kan bewonderen.

Sluit je weekendje of je uitdagende wandeltocht af met een welverdiend verwenmoment in het grote wellnesscomplex van Spa waar je kan genieten van de verschillende baden en behandelingen. Verken Spa en het land van de bronnen met onze autoroute.

  1. Packraften in de Ardennen

In onze zoektocht naar een spannende en avontuurlijke activiteit voor een weekend weg met vrienden dichtbij huis kwamen we uit bij The Packraft Trail in de Ardennen. De Semois-rivier meandert op de grens met België en Frankrijk door de Ardennen.

Je wandelt langs charmante traditionele dorpjes zoals Nohan-sur-Semoy, met pittoreske oude Ardense huizen gemaakt uit leisteen langs de rivier. Je trekt door valleien met dichte loof-en naaldwouden en je peddelt/kajakt tussen stijle rotsformaties zoals de Roche aux Corpias, of de ravenrots.

Onderweg kook je je eigen potje en je overnacht op de camping. Lees alles over ons 2-daagse micro-avontuur samen met Travelbase.

  1. Namen

Namen is een belangrijke middeleeuwse stad. De citadel van Namen kijkt over de stad uit. Het was ooit de residentie van de Graven van Namen en later groeide het uit tot één van de grootste vestingen van Europa. Je kan de citadel bezoeken via een wandelpad door de rotsen. Geniet onderweg ook van het prachtige uitzicht over de Samber en de Maas.

Ook in de stad zelf is er meer dan genoeg te zien en te doen. Zo kan je er aan op zondagvoormiddag rondstruinen op de rommelmarkt op de Quai de Meuse en de Boulevard de la Meuse. Je vindt er daarnaast ook hippe winkels, leuke koffiezaakjes en heel wat restaurants. In het centrum kan je natuurlijk ook het prachtige Belfort en de kathedraal bezoeken.

AUTOROUTE: Met onze autoroute door het land van Namen ontdek je de mooiste plekjes van de regio.

  1. La Roche-en-Ardenne

In het hart van de Ardennen vind je het populaire stadje La Roche-en-Ardenne, wat ook wel de Parel van de Ardennen wordt genoemd. Vanuit het stadje kan je ontzettend veel activiteiten doen, zoals wandelen, mountainbiken of kanovaren over de Ourthe rivier, maar je vindt in en rondom La Roche-en-Ardenne veel interessante bezienswaardigheden en beschermd erfgoed.

Wat zeker zien en doen in La Roche-en-Ardennen?

  • Bezoek in La Roche-en-Ardenne zeker het middeleeuwse kasteel, dat op een heuvel boven de stad is gelegen. Vanaf het kasteel heb je dan ook prachtig uitzicht over de Ourthe en de stad zelf, maar je kan er ook een kijkje nemen in de verschillende ruimtes en een roofvogelshow bijwonen.
  • Daarnaast kan je in het centrum van het stadje ook een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum, waarin aandacht wordt besteed aan de bombardementen van het stadje.
  • Wanneer je in de zomer je rondreis door de Ardennen gaat maken moet je zeker ’s avonds een bezoek brengen aan het park langs de rivier, vanwaar je de voorstelling over het spook Berthe, een lokale legende, kan aanschouwen op de muren van het kasteel.

TIP: Download de autoroute La Roche en Durbuy en ontdek alles wat de omgeving te bieden heeft in 3 dagen !

  1. Naar de top van de citadel in Dinant

Breng tijdens je weekend in de Ardennen zeker een bezoek aan Dinant. Deze stad wordt door de Maas in tweeën gesneden, met aan de ene kant een gezellig centrum en aan de andere kant een hoge rotswand met daarvoor historische huizen en daarboven de citadel van Dinant. Alleen dit prachtige beeld al maakt het stadje al een bezoek waard, maar je moet ook zeker de bezienswaardigheden in Dinant zelf bezoeken.

Te voet of met de kabelbaan naar boven

De citadel van Dinant werd in de 11de-eeuw gebouwd om het stadje, dat op een belangrijke handelsroute lag, te beschermen. De huidige citadel omvat een historisch museum over het bouwwerk. Je kan er komen met een lange trap of met de kabelbaan. Vanop de citadel heb je een ongelofelijk uitzicht over de stad.

Sax, Leffe en de bijzondere kerk

  • Ondanks dat Dinant niet erg groot is is er nog veel meer te zien. Mis zeker de Collegiale Onze-Lieve-Vrouw kerk uit de 13de-eeuw niet, die voor de rotswand van de citadel is gelegen. Deze kerk valt extra op door de bijzondere peervormige klokkentoren.
  • Breng verder ook een bezoek aan de Abdij van Leffe voor een bierproeverij, of ga langs bij het Huis van Mijnheer Sax, een museum over de uitvinder van de Saxofoon, Adolphe Sax. Door de stad heen kan je ook verschillende beelden van saxofoons terugvinden.
  1. Bastogne War Museum

Op de Mardassonheuvel net buiten het centrum van Bastogne vind je het Bastogne War Museum. Dit is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het museum werd op 22 maart 2014 geopend en verving daarmee het voormalige Bastogne Historical Center dat voorheen op dezelfde locatie te vinden was. Het museum is gelegen in een modern gebouw dat gebaseerd is op de vijfpuntige ster dat het symbool is van het Amerikaanse leger. Meer info op de website.

In het Bastoge War Museum wordt het verhaal van het Ardennenoffensief op een interactieve manier verteld, door middel van moderne audiovisuele technieken. Door middel van multisensoriële 3D taferelen kunnen de bezoekers de slag ervaren.
  • Er is een reconstructie van de bosrand gemaakt met in het midden een granaattrechter, waar de toeschouwers zich bevinden terwijl de schermen in de zaal beelden van de strijd vertonen.
  • De rondleiding door het museum wordt gedaan aan de hand van 4 personen die hun individuele verhalen vertellen binnen tijdens deze periode uit de geschiedenis.
  • Bestel je tickets voor het museum online

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Bier proeven in Brouwerij van Achouffe

Echte bierliefhebber of bierkenner? In de omgeving van Bastogne kan je een bezoekje brengen aan Brouwerij van Achouffe, waar het bekende kabouterbiertje La Chouffe gebrouwen wordt. De brouwerij produceert al sinds 1982 de verschillende soorten bier van Chouffe, en wat begon als een hobby breidde zich al snel uit tot een groot bedrijf.

Het verhaal van de lokale dwerg Nain D’Achouffe sprak meteen tot de verbeelding van de brouwers, en mocht de kabouter dus ook de etiketten van het bier sieren.

  • Bij de brouwerij is het mogelijk om een rondleiding te krijgen, waarbij je een kijkje neemt naar het brouwproces, waarna je natuurlijk ook een heerlijke Chouffe kan proeven.
  • Je kan een bezoek aan de brouwerij plannen vanaf 6 personen, met een maximum van 25. Kinderen tellen niet mee in het totale aantal deelnemers, maar moeten wel worden geregistreerd. Ideaal voor een vriendenweekendje in de Ardennen.
  • Meer info op de website.
  1. Grotten van Han

Ook de Grotten van Han liggen in de Belgische Ardennen. Je bezoekt de grotten samen met een gids die je wijst op de indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en spelonken. Er worden hier ook bijzondere licht- en geluidsshows georganiseerd. Het domein van de Grotten van Han is maar liefst 250 hectare groot.

De Grotten van Hand zijn zonder twijfel een van de top bezienswaardigheden in de Ardennen. Meer nog, ze behoren tot de grootste en mooiste grottenstelsels van Europa, samen met de grotten van Postojna en de grotten van Lascaux.

  • Vaar er ondergronds met een bootje over de Lesse rivier die door de grotten stroomt.
  • Of maak een wandeling door de 6 km lange grotten langs de stalagmieten en stalactieten. Ideaal voor een daguitstap in de Ardennen op een regenachtige dag.
  • Je kan er ook op ontdekking in het natuurpark of met het treintje door het wilde dieren park rijden.

TICKETS: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa + je kan annuleren tot 24u voor aankomst. Extra troef als je tijdens Corona of COVID-19 zeker wil zijn!

  1. Luik

Luik is de grootste van Wallonië én de meest bezochte stad van Wallonië. Wanneer je op stap bent in Luik, zal je al snel opmerken dat er heel wat kerken, middeleeuwse gebouwen, musea, architectuur, kunst... te spotten vallen.

Er is gewoon voor elk wat wils, dus je zal je onmogelijk vervelen. Daarnaast is Luik prachtig gelegen aan de Maas en zijn er heel wat gezellige zaakjes waar je iets kan eten of drinken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Luik in onze blogpost. We stippelden een volledige stadswandeling in Luik uit zo ben je zeker dat je niets mist van de highlights.

VERBLIJFTIP: Van der Valk Sélys Liège Hotel & Spa ligt in het hartje van de vurige stad Luik, je vindt er een oase van rust en kun je genieten van spa & wellness en er ook een binnenzwembad. Meer info en boeken

  1. De Hoge Venen (Signal de Botrange)

Het Natuurpark de Hoge Venen-Eifel is een prachtig stukje België. Je vindt er veenlandschappen, heide, bossen en moerassen met daartussen heel wat wandelpaden. Het gebied is zo’n 4500 hectare groot en je kan er dan ook meerdere dagen verblijven om er mooie wandelingen of fietstochten te maken. Je kan zowel korte als lange routes volgen. Download onze wandeling door de Hoge Venen, deze brengt je langs de unieke veenlandschappen van het natuurgebied.

In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange is 694 meter. De laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte kan je een trapje nemen.

  1. Skiën en langlaufen in de Hoge Venen

Voor de wintersport zou je misschien eerder verder wegtrekken maar je kan hiervoor ook in de Hoge Venen terecht. In de Oostkantons zijn 6 sneeuwgebieden te vinden waar skiërs, langlaufers en andere wintersporters terecht kunnen. In de Hoge Venen zijn dan ook enkele paden alleen toegankelijk voor langlaufers en bij natuurcentrum Huis Ternell kunnen ski’s gehuurd worden.

De pistes in de Hoge Venen zijn niet hoog en zijn daardoor perfect voor het hele gezin. Natuurlijk moet er wel sneeuw liggen, maar meestal valt er elk jaar wel wat.

TIP: In de winter richting de sneeuw in de Ardennen? Lees zeker onze blogpost met de beste plaatsen waar sneeuw ligt in de Belgische Ardennen.

  1. Wandeling langs de enige bergrivier van België: Ninglinspo

Er is welgeteld één bergriviertje in België, wist je dat? De Ninglinspo! Het is echt de moeite waard om langs deze rivier te wandelen, het is dan ook een van de mooiste wandelingen die je hier kan maken ongeacht het seizoen. je ontdekt de groene en heuvelachtige paden best met stevige wandelschoenen. Voor jonge kinderen is deze wandeling niet zo geschikt omdat je veel moet klimmen en dalen, sommige paadjes zijn soms ook wat glad. Je wandelt tot een uitkijkpunt waar je van het magnifieke uitzicht kan genieten.

Tijdens deze wandeling zie je niet alleen het mooie rivierlandschap, je zal ook enkele watervalletjes ontdekken. Het is dus heel erg de moeite waard om tijd uit te trekken voor deze wandeling. Hoewel de tocht 'slechts' 6 kilometer bedraagt, ben je wat langer onderweg dan normaal door het stijgen en dalen.

Ben je van plan een hele dag door te brengen in de kou? Neem dan zeker een thermoskan mee en vul deze met lekker warme chocomelk. Zo kan je tussendoor even pauzeren om je op te warmen en te genieten van het uitzicht met een lekkere warme chocomelk.

TIP: Lees hier nog meer over de Ninglinspo wandeling + route en kaartje

  1. Abdij van Villers

In 1146 werd de Abdij van Villers gesticht, een van de meest prestigieuze getuigenissen van het leven van de monniken van de cisterciënzerorde. De 900 jaar oude ruïnes zijn een mooie weerspiegeling van de verschillende architecturale stijlen en wordt daarom beschouwd als een van de mooiste architectonische locaties in Europa.

De abdijkerk is maar liefst 91 meter lang en 41 meter breed en is het indrukwekkendste restant van de site. Men begon te bouwen in romaanse stijl maar later werd de kerk in gotische stijl verder afgewerkt. Daarmee behoort ze tot de eerste gotische gebouwen van ons land. Naast de abdijkerk kan je ook nog door andere restanten wandelen en door de vijf omliggende tuinen zwerven. Meer info op de website.

Onze tip: Neem je picknick mee naar deze locatie. Het is een prachtige omgeving waar op verschillende plekken picknickbanken staan. Na een boeiende verkenningstocht, kan je heerlijk genieten langs de abdij.
  1. Abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous is een zeer groot complex bestaande uit drie delen: de abdijgebouwen, de brouwerij - kaasmakerij en de bezoekersgebouwen. Deze Benedictijnenabdij werd gesticht in 1872 en telt nu nog een aantal monniken. Van de abdij kan je alleen de kerk bezoeken. In het bezoekerscentrum kun je de kaas en bieren proeven en kopen. Zeker een aanrader voor een tussenstop tijdens je weekendje Ardennen! Meer info op: www.maredsous.com

TIP SPOORFIETSEN: Ben je in Maredsous ga er dan eens railbiken op een oude spoorweg. Ideaal om met de familie of vrienden even hard te trappen terwijl je wordt aangemoedigd door de passagiers op de achterbank. Meer info en boeken hier.

  1. Bezoek het Kasteel van Bouillon

Ontdek de geschiedenis van één van de grootste historische burchten van Europa. Hoog op een massieve rots, domineert het Kasteel van Bouillon de stad. Dé blikvanger van Bouillon. Het is de oudste vestiging in België die dateert uit de feodale periode en één van de meest indrukwekkende vestigingen uit heel Europa. Dit kasteel neemt je terug mee in de tijd.

Godfried van Bouillon

Het complex werd in opdracht van Godfried van Bouillon opgetrokken in de achtste eeuw. Hij verkocht zijn hertogdom aan de Prins-Bisschoppen van Luik om zijn expeditie naar het Heilig Land te kunnen betalen. Vandaag de dag kan je het kasteel nog steeds bezoeken. Het bevat onder andere een troonzaal, martelkamers en vergeetputten. Maar vergeet ook zeker niet de torens te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Je toegangskaartje biedt trouwens niet alleen toegang tot het robuuste kasteel, maar ook tot Musée Ducal waar je meer over de geschiedenis van Bouillon te weten komt, en tot het Archéoscope waar ze je virtueel meenemen op kruistocht naar het Heilige Land.

  1. Roofvogelshow bijwonen

Als je hier dan toch bent, kan je even goed een roofvogelshow bijwonen. Dat zal je bezoek aan dit Kasteel net wat spectaculairder maken. Bij de ingang van het Kasteel krijg je een plattegrond. Als je deze volgt, kom je langs alle belangrijke plekken van de burcht. Op de grote binnenplaats worden er roofvogelshows georganiseerd met grote valken.

Dankzij de Valkenier geniet je van een betoverend spektakel waarbij de verschillende uilen, arenden, buizerds, gieren en natuurlijk de valken tot bij jou komen. De Valkenier geeft bovendien met plezier een extra woordje uitleg en laat de roofvogels ongelooflijke en adembenemende vluchten maken.

Praktische informatie

  • Je kan zo’n show bijwonen vanaf 1/03 – 11/11
  • Op volgende tijdstippen: 11u30, 14u en 15u30
  • Tijdens de zomervakantie ook om 17u
  • Een roofvogelshow duurt ongeveer 25 minuten
  • Een roofvogelshow is inbegrepen in je ticket voor het Kasteel van Bouillon
  1. Karting in Bouillon

Mag het al wat meer uitdaging zijn dan een gezellige kanotocht op de Semois? Dan kan je ook altijd gaan Karten. De karting bevindt zich op een kilometer van het stadscentrum. Hier kan je je volledig laten gaan op het 400 meter lange circuit met een reeks zeer snelle bochten. Sterke sensaties en plezier gegarandeerd! Meer informatie vind je op de website.

  1. Maak een uitstapje naar het Duitse stadje Monschau

Monschau is een idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Rur, die de stad doorkruist niet ver van de Belgische Ardennen. Monschau is een fotogeniek stadje ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hier rond rees een dorpje uit de grond.

De gezellige steegjes, het charmante centrum en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes. Enkele hoogtepunten van het Duitse stadje is Burg Monschau. Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Monschau.

TIP: Wil je graag Monschau bezoeken? Download dan zeker onze stadswandeling door Monschau, deze mooie wandelroute brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden Monschau.

  1. Mooiste wandelroutes van de Ardennen

Zin om de Ardennen helemaal te gaan (her)ontdekken? Geen betere manier om dit te doen aan de hand van een mooie wandeling. In de Ardennen vind je tal van mooie wandelgebieden, de ene al wat uitdagender als de andere. Wandel op eigen tempo door de prachtige landschappen van de Hoge Venen of maak een uitdagende wandeling langs de Nisramont. Wat je ook kiest, trek je beste wandelschoenen aan en laat deze wandelroutes je leiden naar bekende en minder bekende plaatsen in de Belgische Ardennen.

Wandel de avontuurlijke Laddertjeswandeling in Rochehaut nabij Bouillon, deze wandeling van 5,5 km laat je de prachtige Vallei van de Semois zien en laat je hartje letterlijk sneller slaan. Via brandladders verken je dit prachtige stukje Ardenen.

Ontdek alvast onze favoriete 15 x wandelroutes in de Ardennen door de mooiste bossen en langs de meest pittoreske dorpjes van Wallonië.
  1. Maak een roadtrip door de Ardennen

Wil je tijdens je weekendje Ardennen met vrienden en/of familie graag zoveel mogelijk zien en doen? Maak dan een gezellige roadtrip langs enkele charmante dorpjes in de Ardennen en bezoek de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen. Een roadtrip door de Belgische Ardennen heeft veel te bieden: of je nu op zoek bent naar een roadtrip langs de kastelen in de Ardennen of een roadtrip door de pittoreske steden. Bekijk alvast onze uitgestippelde roadtrips door de Ardennen en laat je verrassen.

  1. Waar overnachten in de Ardennen?

  1. FAQ: veelgestelde vragen over de Belgische Ardennen

Hoe kan ik de Ardennen best bereiken?

  • Met de auto: alle wegen leiden naar Rome ... en ook naar de Ardennen. Zo kan je de Ardennen bereiken via snelwegen E411 en E25, maar ook via de meer toeristische nationale wegen zoals de N89, de N4 en een dicht netwerk van secundaire wegen. Het is dus mogelijk om elk punt in de Ardennen te bereiken met de auto.
  • Je kan ook met de trein naar de Ardennen. Check je route via de NMBS.

Hoe ver is het rijden naar de Ardennen?

Hoe ver het rijden is naar de Ardennen, is uiteraard afhankelijk van waar je vertrekt. Hieronder vind je een schatting per stad van het aantal af te leggen kilometers en gemiddelde reisduur naar de Ardennen.

  • Amsterdam: 310 km - 3u30
  • Antwerpen: 170 km - 2u
  • Brugge: 235 km - 2u30
  • Brussel: 130 km - 1u35
  • Gent: 190 km - 2u15
  • Kortrijk: 225 km - 2u30
  • Hasselt: 120 km - 1u25
  • Rotterdam: 265 km - 3u
  • Maastricht: 100 km - 1u20
  • Utrecht: 275 km - 3u15

Is het een goed idee om met kinderen naar de Ardennen te gaan?

Jazeker! De Belgische Ardennen is een fantastische bestemming voor gezinnen met kinderen. Je kan samen de natuur in trekken, gaan wandelen, stadjes bezoeken... Zelfs de hond kan mee of maak er een uitstapje van met de grootouders: er zijn heel wat accommodaties in de Ardennen die perfect zijn voor jong en oud (en viervoeters). Bekijk vakantiehuisjes hier.

Welke wandelpaden zijn geschikt voor kinderen?

Op stap met kinderen? Geen probleem want er zijn ook heel wat wandelroutes in de Ardennen die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Wij geven je alvast enkele tips voor goede familieroutes:

  • Het bosleerpad bij St. Vith: hier kan je een wandeling maken van 2,5 km waarbij je informatie krijgt over de bomen in het bos.
  • Wandelroute bij Parc Chlorophylle: dit wandelpad is ongeveer 2 km. Onderweg kan je interactieve do- opdrachten uitvoeren.
  • Dwergenpad Le Sentier des Nutons: ideaal voor als je gaat wandelen met jonge kinderen. Dit pad is 1,8 km lang.
  • Kikkerpad op Domein van Mirwart: de perfecte wandeling om jonge kinderen te amuseren.
  • Ontdek nog meer mooie wandelingen in de Ardennen.
  1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?