Roadtrip langs de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen

Koop de volledige reisgids voor € 15

Roadtrip langs de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen

11 april 2023 in Ardennen7 reacties

Je hoeft niet ver te rijden om in een prachtige regio vol bergen, heuvels, uitgestrekte bossen, kabbelende beekjes en ruige grotten op vakantie te gaan. De Belgische Ardennen hebben dit allemaal, en zijn de perfecte regio voor een mooie rondreis.

Ga wandelen in de Ardennen, verken de schitterende natuur, bezoek kastelen en abdijen, struin door de gezellige stadjes en geniet van de mooiste bezienswaardigheden die de Ardennen te bieden hebben.

Inhoud artikel

Kaartje met roadtrip Belgische Ardennen

 1. Ninglinspo bergrivier

De enige bergrivier van België

Start je roadtrip door de Belgische Ardennen ten zuidoosten van Luik, in de buurt van Aywaille en Remouchamps. Hier loopt de Ninglinspo, de rivier vindt z'n bron bij Vert-Buisson in het plaatsje Theux en mondt uit op de Amblève en is de enige bergrivier van België. De loop van de rivier daalt over een lengte van 3 km van 420 m hoogte naar 170 m boven zeeniveau. Hiermee heeft de rivier een gemiddeld verval van 8 procent. De rivier kent meerdere watervallen, waarvan de Waterval van de Chaudière van zo’n 10 m de grootste is. Deze waterval eindigt in het bad van Diane, één van de vele waterbassins die ontstaan zijn door de erosie van het water.

Wandeling langs de Ninglinspo

 • Langs de rivier loopt een wandeling met dezelfde naam, die gezien wordt als één van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen.
 • De wandeling is zo’n 6 km lang en neemt zo’n 2 tot 2,5 uur in beslag
 • De route vertrekt vanaf de parkeerplaats in het dorpje Sedoz, waarbij je de blauwe route volgt.
 • Onderweg moet je over verschillende boomstammen bruggetjes en rotsen klimmen en kom je langs watervalletjes en kleine meertjes. Je komt met deze route ook langs het uitzichtpunt Drouet, met uitzicht over de vallei.
 • Doordat de parkeerplaats bij Sedoz ook het beginpunt is kan deze in weekenden en vakanties snel vol komen te staan en worden auto’s ook langs de weg geparkeerd. Kom dus vroeg om een plekje te bemachtigen.
 • Download onze wandeling langs de Ninglinspo en de Amblève.
 1. La Charmille du Haut Marêt

Vlak bij de Ninglinspo vind je bij het plaatsje La Reid is een van de meest romantische bezienswaardigheden: de Charmille du Haut Marêt. Dit berceau bevat aan beide kanten haagbeuken die een mooi prieel van 573 m lang vormen. In totaal bestaat de haagbeuklaan uit zo’n 4700 haagbeuken, waarvan het merendeel ouder is dan 100 jaar.

De dreef is de langste haagbeuklaan van Europa. Je kan de tunnel dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang zowel te voet als op de fiets bereiken. Foto Patrick Randaxhe

 1. De rivier de Hoëgne

Je roadtrip door de Ardennen brengt je naar de Hoëgne rivier, ten noorden van het plaatsje Theux. Deze loopt 30 km lang van de Weismes tot aan de Vesder loopt. Rondom de rivier ligt een natuurgebied dat dezelfde naam draagt, een mooie vallei vol bossen, beekjes, en boomstambruggetjes.

Vanuit het dorpje Hockai lopen er verschillende wandelingen

 • De kortste route is 8 km lang, maar je kan ook een wandeling van 12 of zelfs 21 km maken door het gebied.
 • Vanaf de parkeerplaats worden de wandelpaden gemarkeerd met blauwe kruizen. Onderweg moet je over verschillende vlonders en plankenweggetjes lopen, dien je trapjes op te klimmen en kom je langs watervalletjes en stroomversnellingen.
 • Onderweg kom je langs de waterval Léopold I, die omringd wordt door rotsen die door het mos groen gekleurd zijn, en de bijzondere Pont de la Vecquée.
 • De Hoëgne is een zeer populair natuurgebied en de parkeerplaats raakt in weekenden en vakanties snel vol, dus ga in deze periodes op tijd om je auto nog te kunnen parkeren. De wandeling is ook leuk met kinderen doordat er veel geklauterd kan worden.
TIP: Ben je op vakantie of rondreis door de Belgische Ardennen? Download dan zeker onze reisgids Ardennen met tal van autoroutes, fietsroutes en wandeling.
 1. Hoge Venen

Vervolg je roadtrip richting de grens met Duitsland, tot je in het natuurpark de Hoge Venen terecht komt, een overloopgebied tussen de Ardennen in België en de Eifel in Duitsland. Dit natuurgebied is een prachtig uitgestrekte hoogvlakte vol veenlandschappen, heide, moerassen en bossen. Je vindt hier ook het hoogstgelegen punt van België, de 692 m hoge Signaal van Botrange. Beklim hier het 6 m hoge trapje om tot de 700 m boven zeeniveau te komen.

In de Hoge Venen kan je heerlijk wandelen en fietsen. Niet het hele gebied staat open voor publiek en je dient op de houten vlonders over het veen en de gemarkeerde paden te blijven om zo de natuur te beschermen. Door het gebied lopen verschillende wandel- en fietsroutes waarbij je een uurtje tot een hele dag op pad kan zijn.

 1. Dam van Robertville

Bij het plaatsje Robertville, aan de zuidelijke rand van de Hoge Venen, vind je een stuwmeer van 62 hectare groot: het meer van Robertville. Het meer is 3 km lang en zo’n 0,3 km breed, en heeft een maximale diepte van 54,5 m. Het meer is ontstaan door de aanleg van de Dam van Robertville in 1928.

Het meer is een prachtig recreatiegebied waarbij je kan zwemmen in het water, kan spelen op het strand, een bootje kan huren of een wandeling om het meer kan maken. Aan de andere kant van de dam vind je echter een afgrond van 55 m, waarbij je uitkijkt over een diepte begroeid met varens en mos. Je kan een pad zien lopen naar het wachtershuisje onderaan de dam.

Nog geen overnachting tijdens je vakantie aan de Belgische Ardennen? Bekijk onze favoriete bijzondere verblijven en vakantiehuisjes in de Ardennen.

 1. Burcht van Reinhardstein

Vanaf de Dam van Robertville kan je ook een stuk de vallei van de Warche in wandelen richting de Burcht Reinhardstein. Deze burcht werd in 1354 gebouwd op een rots in het rivierdal, waardoor het tegenwoord de hoogstgelegen burcht van België is. Deze staat ook op onze lijst met de mooiste kastelen van België.

De burcht is door de jaren heen in de handen geweest van verschillende families maar is niet veel uitgebreid, waardoor het nog relatief klein is gebleven.

 • De burcht is tot de dag van vandaag bewoont en is daardoor niet zomaar te bezoeken. Wel is het mogelijk om dagelijks met een rondleiding mee te gaan om zo een kijkje te krijgen in het leven in de burcht.
 • Hierbij bezoek je de ingerichte ruimtes, en kan je portretten, wapens en kleding aanschouwen.
 • Daarnaast loopt er een wandeling rondom het kasteel, die je ook langs de Cascade de Reinhardstein brengt, de hoogste waterval van België met een verval van zo’n 60 m. Meer info op de website
 1. Malmédy

Verderop brengt de Ardennen roadtrip je naar het gezellige stadje Malmedy, langs de grens van de Hoge Venen. Malmedy kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 7de-eeuw, maar op de kathedraal van Sint-Pieter en de oude waterput na werden de meeste historische gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het grootste deel van de stad is sindsdien herbouwd.

TIP: Wie graag fietst kan de omgeving verkennen met onze fietsroute Malmedy. Een unieke manier om de Oostkantons te verkennen.

Verken de kathedraal en naastgelegen klooster

De kathedraal en het naastgelegen klooster zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, en na een bezoek aan de bouwwerken kan je hier ook even rondwandelen door de tuinen van de abdij. In het klooster kan je ook het Malmundarium vinden, een cultureel- en informatief centrum waar je over de geschiedenis van de stad kan leren. Ook wordt hier verteld over het bekende carnaval van Malmedy.

Vergeet verder geen bezoek te brengen aan het indrukwekkende Baugnez 44 Historical center, een museum over de Slag om de Ardennen en de Amerikaanse oorlogsgevangenen die in Malmedy vermoord werden. Sluit deze dag van je roadtrip door de Ardenne af op een terrasje en geniet van de heerlijke lokale producten.

 1. Watervallen van Coo

Het dorpje Petit Coo, ten zuidwesten van Malmedy, staat enerzijds bekend om het pretpark Plopsa Coo en anderzijds om de Watervallen van Coo

Een kunstmatige en een echte waterval

 • Deze dubbele waterval van 15 m hoogte is gelegen naast het terrein van het pretpark en is onderdeel van de Amblève rivier. De kleine waterval bestaat al sinds de 15de-eeuw, maar de grote waterval werd in de 17de-eeuw gemaakt om zo Petit Coo tegen overstromingen te kunnen beschermen.
 • De waterval is door middel van trappen aan beide zijden van de rivier te bezichtigen, maar je kan ook vanuit het pretpark de kabelbaan over de waterval nemen. Hiervoor dien je echter wel een ticket voor Plopsa Coo te kopen, dus combineer dit met een bezoekje aan het pretpark.

Plopsa Coo

PlopsaCoo is het pretpark dat rond de beroemde waterval gebouwd is. Ga er met de kabelbaan omhoog en geniet in de uitkijktoren van een onvergetelijk uitzicht. Met de kinderen koop je lekkere snoepjes bij Mega Mindy en gier je het samen uit van plezier bij de Dansende Fonteinen. Je mag jezelf hier weer even kind voelen.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om Plopsa Coo te bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Coo online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden aan de kassa.

 1. La Roche-en-Ardenne

In het hart van de Ardennen vind je het populaire stadje La Roche-en-Ardenne, wat ook wel de Parel van de Ardennen wordt genoemd. Vanuit het stadje kan je ontzettend veel activiteiten doen, zoals wandelen, mountainbiken of kanovaren over de Ourthe rivier, maar je vindt in en rondom La Roche-en-Ardenne veel interessante bezienswaardigheden en beschermd erfgoed.

Wat zeker zien en doen in La Roche-en-Ardennen?

 • Bezoek in La Roche-en-Ardenne zeker het middeleeuwse kasteel, dat op een heuvel boven de stad is gelegen. Vanaf het kasteel heb je dan ook prachtig uitzicht over de Ourthe en de stad zelf, maar je kan er ook een kijkje nemen in de verschillende ruimtes en een roofvogelshow bijwonen.
 • Daarnaast kan je in het centrum van het stadje ook een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum, waarin aandacht wordt besteed aan de bombardementen van het stadje.
 • Wanneer je in de zomer je rondreis door de Ardennen gaat maken moet je zeker ’s avonds een bezoek brengen aan het park langs de rivier, vanwaar je de voorstelling over het spook Berthe, een lokale legende, kan aanschouwen op de muren van het kasteel.

TIP: Download de autoroute La Roche en Durbuy en ontdek alles wat de omgeving te bieden heeft in 3 dagen !

 1. Saint-Hubert

Ten zuidwesten van La Roche-en-Ardenne vind je het stadje Saint-Hubert. Saint-Hubert is een gezellige plaats om te verblijven, waarbij je verschillende bezienswaardigheden in en om de stad kan op zoeken of heerlijk de natuur rondom de stad in kan voor een wandeling of fietstocht.

 • In Saint-Hubert valt de Sint-Hubertusbasiliek onmiddellijk op. Dit is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje. Deze basiliek dateert al uit de 11de-eeuw maar is tot aan de 17de-eeuw regelmatig uitgebreid en verbouwd.
 • Naast de basiliek vind je het prachtige abdijcomplex dat samen met de basiliek de skyline van het stadje domineert. Bezoek verder ook het museum van de bekende schilder Pierre-Joseph Redouté of haal wat lekkers bij de Patisserie Arnould. Buiten Saint-Hubert kan je ook een bezoek brengen aan het schitterende kasteel van Mirwart uit de 11de-eeuw.
 1. Grotten van Hotton

Vanuit La Roche kan je tijdens je Ardennen roadtrip ook eenvoudig een bezoek brengen aan Durbuy en de Grotten van Hotton. Deze grotten werden pas in 1958 ontdekt en staan vol met bijzondere druipsteenformaties.

 • Het grottenstelsel ligt zo’n 40 m onder de grond, waarbij 6 km van de gangen opengesteld zijn voor het publiek.
 • Hierbij loop je door verschillende galerijen met stalagmieten en stalactieten, waaronder een stalagmiet van 1,5 m hoog. Ook kan je de ondergrondse rivier door de ruimtes zien lopen.
 • De grotten zijn het hele jaar door geopend tussen 10u en 17u, waarbij rondleidingen om het uur vertrekken.
 • Hou er rekening mee dat het onder de grond kouder is dan boven de grond, en trek stevige schoenen aan. Meer info online
 1. Domein van de Grotten van Han

Waar je vanuit La Roche-en-Ardenne perfect een uitstapje kan maken naar de Grotten van Hotton kan je vanuit Saint-Hubert zeer goed het Domein van de Grotten van Han opzoeken. De Grotten van Han zijn het bekendste grottencomplex van België en zijn dan ook een van de top bezienswaardigheden in de Ardennen.

Bezoek het grottencomplex en het wildpark

 • Een bezoek aan de Grotten van Han kan je gemakkelijk een hele dag aan wijden. Van het grottenstelsel is maar een klein deel open voor bezoek, waarbij je met een tram richting de ingang van de grotten rijdt en vervolgens een stukje door de gangen wandelt, waarbij je bijzondere druipsteenformaties, kloven en spelonken kan bezichtigen. Aan het einde, bij de ondergrondse rivier, vind een licht- en geluidshow plaats.
 • Rondom het grottencomplex is echter een groot domein opgesteld, waarbij je ook een bezoek kan brengen een PréhistoHan, een tentoonstelling over de prehistorie, of kan wandelen door het wildpark, waar onder andere dieren zoals przewalskipaarden, oerossen, wolven en lynxen rondlopen.

TIP: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa.

 1. Bastogne

Je roadtrip door de Ardennen brengt je vervolgens weer even door naar het oosten, richting de grens met Luxemburg. Hier vind je de stad Bastenaken, of Bastogne. Deze stad staat bij menig bezoeker bekend om de wielerronde van Luik-Bastenaken-Luik, maar was vooral van groot belang tijdens de Tweede Wereldoorlog, en met name tijdens de Slag om Bastogne tijdens het Ardennenoffensief. De littekens van deze strijd zijn nog door de hele stad te zien.

TIP: maak een wandeling in en en rond Bastogne, zo kom je meer te weten over de bezienswaardigheden en de Slag om Bastogne.

 • De grootste bezienswaardigheden van Bastogne zijn dan ook de verschillende oorlogsmusea in de stad.
 • Zo vind je net buiten het centrum het Bastogne War Museum, dat het voormalig Bastogne Historical Center overnam in 2014. Boek je tickets online.
 • Ook het 101st Airborne Museum the Mess en de Bastogne Barracks zijn interessante musea over de Slag om de Ardennen.
 • Daarnaast kan je in de stad verschillende herdenkingsmonumenten vinden, zoal shet Mémorial de Mardasson, het Tankmonument en het Patton monument.
 • Bezoek ook zeker de Saint-Pierre kerk in de stad, het oudste nog staande gebouw van Bastogne, al moest de 15de-eeuwse kerk wel na de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd worden.
 1. Les Epioux en de Roche du Chat

De roadtrip brengt je vanaf Bastogne naar het zuiden van de Ardennen. Hier kan je heerlijk wandelen in Les Epioux, een mooi natuurgebied van 10 hectare vol bossen en vijvers. In deze bossen kan je je bijna in Scandinavië wanen terwijl je tussen de naald- en loofbomen door wandelt.

Wandeling van de Kattenrots

 • De leukste wandeling in dit gebied is de route naar de Roche du Chat, de Kattenrots.
 • Vanaf de parkeerplaats langs het natuurgebied is het zo’n 7 km wandelen, waarbij je ook een stukje zal moeten klimmen.
 • Eenmaal boven op de Roche du Chat, een rots die uitsteekt boven de groene bossen en rivieren in de omgeving, heb je een prachtig uitzicht over Les Epioux.

We hebben ook een wandeling in de buurt, deze start in Chiny, een echte boswandeling met pit !

 1. Abdij van Orval

In het dorp Villers-Devant-Orval, bij de grens met Frankrijk, vind je de schitterende Abbaye d’Orval. Deze cisterciënzerabdij werd in de 12de-eeuw opgericht, maar werd echter in de 17de- en vervolgens nogmaals in de 18de-eeuw verwoest. Na jaren in verval te liggen werd er aan het begin van de 20ste-eeuw een nieuw trappistenklooster opgericht, de l’aabaye de Notre Dame d’Orval.

 • Het kloostercomplex bestaat in zijn geheel uit 4 delen. Het eerste deel is de nieuwe abdij met de basiliek en is alleen toegankelijk voor de monniken.
 • Daarnaast is er een brouwerij, een binnenplaats met gastenverblijf, en het deel met de ruïnes van het oude klooster en de kruidentuin. Dit deel staat dagelijks tussen 9u30 en 18u30 open voor het publiek.

TIP: Verken Orval en omgeving met onze uitstippelde wandeling Orval tussen groen en trappistenbier.

 1. Kasteel van Herbeumont

Op een heuvel buiten het dorp Herbeumont liggen de ruïnes van het kasteel van de graven van Herbeumont. Dit kasteel werd in de 13de-eeuw gebouwd en is vervolgens door verschillende eigenaren uitgebreid en aangepast, waarbij er bijvoorbeeld in de 16de-eeuw beschutte torens en een bedding voor de kanonnen werden toegevoegd. Hierna kreeg het ook een militaire rol, en werd het meerdere malen aangevallen en vernield, tot het in 1657 in brand werd gestoken.

 • Het kasteel staat op de lijst van Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië en werd in 2010 gerestaureerd.
 • De ruïnes zijn open voor publiek en gratis te bezoeken, en vanaf de kasteelheuvel heb je een prachtig uitzicht over de Semois rivier en de omgeving. Meer info op de site
 1. Kasteel van Bouillon

Verderop ligt langs dezelfde rivier het middeleeuwse Kasteel van Bouillon, op een heuvelrug die uitsteekt boven het stadje. Het kasteel ligt hierbij in een meander van de Semois en heeft zo een uitstekend strategische ligging. De vroegste burcht werd al in de 10de-eeuw neergezet, maar pas in de 11de-eeuw ontstond het huidige kasteel. Vervolgens verpandde de bekendste bewoner van het kasteel, Godfried van Bouillon, het kasteel aan het Prinsbisdom Luik om zo de Eerste Kruistocht te kunnen financieren.

Godfried van Bouillon en de eerste kruisvaarders

Doordat Godfried van Bouillon niet terugkeerde van deze kruistocht kwam het kasteel in bezit van de prins-bisschoppen, die het uitbreidden en aanpasten. Na verschillende oorlogen moest het kasteel opnieuw opgebouwd worden, waarbij de laatste aanpassing in de 19de-eeuw plaats vond, maar na 1830 begon de burcht in verval te raken.

 • Het kasteel is dagelijks te bezoeken van 10u tot 18u. Hierbij kan je de verschillende ruimtes, nissen, bruggen en meer aanschouwen.
 • Ook heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de Semois, Bouillon en de vallei. Meer info op de site
De streek ontdekken? Onze uitgewerkte autoroute brengt je door de Semoisvallei en Bouillon, download ze voor 3 dagen vol ontdekkingen.
 1. Château de Freÿr-sur-Meuse

De roadtrip brengt je nu richting Dinant waar je vlak voor de stad het prachtige Château de Freÿr-sur-Meuse tegenkomt. Dit middeleeuwse jachtslot werd in de 14de-eeuw gebouwd aan de oever van de Meuse. Dit slot werd echter in de 16de-eeuw verwoest, waarna het werd herbouwd in de Renaissancestijl van het Maasgebied. Wat oorspronkelijk een herenhuis was werd vervolgens uitgebreid in de 17de- en de 18de-eeuw, waarbij er schitterende tuinen rondom het paleis werden gebouwd.

 • Het Château van Freÿr wordt ook wel Klein Versailles genoemd door de stijl van het slot en de omringende tuinen. In de tuinen zijn fonteinen, vijvers, hagen en meer te vinden, met daarnaast ook oranjerieën van meer dan 350 jaar oud.
 • Vanuit de tuinen heb je een prachtig uitzicht op de Maas en de omringende bossen. De tuinen en het kasteel zelf zijn dagelijks tussen 11u en 17u te bezoeken. Meer info op de site
 1. Dinant

Breng tijdens je roadtrip door de Ardennen zeker een bezoek aan het charmante stadje Dinant. Deze stad wordt door de Maas in tweeën gesneden, met aan de ene kant een gezellig centrum en aan de andere kant een hoge rotswand met daarvoor historische huizen en daarboven de citadel van Dinant. Alleen dit prachtige beeld al maakt het stadje al een bezoek waard, maar je moet ook zeker de bezienswaardigheden in Dinant zelf bezoeken.

Te voet of met de kabelbaan naar boven

De citadel van Dinant werd in de 11de-eeuw gebouwd om het stadje, dat op een belangrijke handelsroute lag, te beschermen. De huidige citadel omvat een historisch museum over het bouwwerk. Je kan er komen met een lange trap of met de kabelbaan. Vanop de citadel heb je een ongelofelijk uitzicht over de stad.

Sax, Leffe en de bijzondere kerk

 • Ondanks dat Dinant niet erg groot is is er nog veel meer te zien. Mis zeker de Collegiale Onze-Lieve-Vrouw kerk uit de 13de-eeuw niet, die voor de rotswand van de citadel is gelegen. Deze kerk valt extra op door de bijzondere peervormige klokkentoren.
 • Breng verder ook een bezoek aan de Abdij van Leffe voor een bierproeverij, of ga langs bij het Huis van Mijnheer Sax, een museum over de uitvinder van de Saxofoon, Adolphe Sax. Door de stad heen kan je ook verschillende beelden van saxofoons terugvinden.

TIP: Wil jij graag Dinant en omgeving ontdekken? Download onze autoroute Dinant en verken de mooiste plekjes.

 1. Kasteel van Vêves

Vanuit Dinant kan je een uitje maken naar het kasteel van Vêves, nabij het dorp Celles, een middeleeuws dorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een eerder bouwwerk werd er al in de 12de-eeuw gebouwd, maar deze werd aan het begin van de 15de-eeuw verwoest door de Dinantezen. Het nieuwe kasteel werd vervolgens al snel omgebouwd, waarbij de verdedigingswerken zoals kantelen en schietgaten verdwenen.

 • Het kasteel ligt op een groene heuvel boven het dorp en steekt door de lichte kleuren ver boven de omgeving af.
 • Binnen kan je een kijkje nemen in de ingerichte kamers en de oude kunstwerken, wapens bezichtigen.
 • Het kasteel is dagelijks tussen 11u en 17u te bezoeken, meer info op de site.
 1. Park Furfooz

 • Nog een ander leuk uitje vanuit Dinant is een bezoek aan het park van Furfooz. Dit natuurgebied is gelegen in de vallei van de rivier Lesse. In het park zijn verschillende archeologische en geologische bezienswaardigheden te bezichtigen, waaronder grotten, restanten van Romeinse thermen en middeleeuwse versterkingen.
 • Door het park lopen verschillende wandelingen waarbij je niet alleen prachtige groene bossen maar ook imposante rotsformaties en bijzondere vondsten kan aanschouwen.

TIP: Zelf Dinant en omgeving gaan verkennen? Download onze autoroute rond Dinant zo ontdek je alles wat de omgeving te bieden heeft.

 1. Kasteel van Crupet

Zet je roadtrip door de Ardennen verder richting Namen waar je nog een korte omweg maken naar het kleine plaatsje Crupet. Dit is een van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie door de vele historische lemen vakwerkhuisjes die er nog te vinden zijn langs straten belegd met kasseien. Vlakbij het dorp is ook het bedevaartsoord van de Grot van Sint-Antonius van Padua te vinden, waardoor Crupet ook veel bezoekers trekt.

Het kasteel Carondelet met slotgracht

In het dorp kan je een bezoek brengen aan het kasteel Carondelet (ook wel het Château de Crupet), dat in de 13de-eeuw gebouwd werd. Het kasteel is omringd door een slotgracht en te bereiken via de oude stenen brug. Het kasteel is privé-eigendom maar je kan wel even genieten van het prachtige bouwwerk bij een bezoekje aan het dorp.

 1. Namen

Het eindpunt van deze roadtrip is het prachtige Namen, of Namur. Door de strategische ligging bij de samenvloeiing van de Samber en de Maas was de stad in de Middeleeuwen zeer belangrijk, en tegenwoordig is het de hoofdstad van Wallonië. Het historisch centrum van de stad kent heel veel prachtige monumenten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

De citadel van Namen kan je zeker niet missen

De citadel is gelegen op een heuvel boven de stad en kijkt uit over de rivieren. Het complex werd in de 10de-eeuw gebouwd en is door de jaren heen meerdere malen belegerd en ingenomen. Pas sinds 1975 is het complex van de stad en is het gedemilitariseerd, en nu staat het open voor bezoek.

Namen kent zo nog veel meer bezienswaardigheden

 • Ga bijvoorbeeld zeker langs bij het belfort, die in de 14de-eeuw deel uitmaakte van de omwalling van de stad en in de 15de-eeuw herbouwd werd tot belfort.
 • Wandel ook naar de Halle al’Chair, het oude vleeshuis waar je nu het archeologisch museum van de stad kan vinden.
 • Als je zin hebt kan je in Namen ook zeer goed winkelen, of plof neer op een terrasje om nog even na te genieten van de prachtige rondreis.

TIP: Zelf Namen gaan verkennen? Download onze stadswandeling Namen en zie zo de mooiste plekjes van de stad. Wist je dat we ook een autoroute in Namen hebben, zo ontdek je ook de prachtige omgeving.

 1. Waar overnachten tijdens je roadtrip?

Tijdens je roadtrip langs de mooiste plekjes in de Belgische Ardennen, heb je natuurlijk een aangename verblijfplaats nodig! Hier heb je alvast drie gezellige accommodaties langs de route die je volgt.

 • Hotel Val de Poix (Saint-Hubert): Middenin een rustige omgeving, aan de rivier Lhomme, bevindt zicht Hotel Val de Poix, een authentiek en charmant hotel met een gezellig restaurant Les Gamines. Vanuit je kamer heb je altijd uitzicht op het bos en hoor je het water van de rivier zachtjes voorbij stromen. De meubels zijn speciaal voor het hotel gemaakt en ontworpen door een designer uit Luik. Meer info en boeken.
 • B&B Villa Louise (Stavelot): Art-deco Villa Louise biedt kamers in een groene omgeving en beschikt over een ruim terras waar je heerlijk tot rust kan komen. De kamers hebben een houten vloer en zijn eenvoudig en toch elegant ingericht. Het gebied leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Meer info en boeken.
 • Ne5t Hotel & Spa (Namen): Verblijf in een voormalige boerderij dat elegante suites aanbiedt en waar je kan genieten van een heerlijk spa-moment na een drukke dag. 's Ochtends geniet je van een vers bereid ontbijtbuffet met o.a. verse sinaasappelsap, diverse kazen en biologische jam. Op vijf minuten rijden ben je in het centrum van Namen. Meer info en boeken.

Vakantiehuisjes en bijzondere verblijven in de Ardennen

 1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis preview reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 februari 2024 - Ien de Rooij

Duidelijk en handig

- 1 juni 2023 - Monica kastelijn

Zeer goede gids.zeker de moeite waard.heb veel moois mogen ontdekken

- 25 juli 2021 - Patrick

De Belgische Ardennen blijft een prachtig gebied. Als kind met mijn vader geweest, als vader met mijn kinderen geweest en hoop dat mijn kinderen met hun kinderen dat ooit doen! En enorm veel geluk gehad, omdat we er vlak voor de overstromingen waren.

- 17 maart 2021 - ghijselinck

mooie fiets en wandelroutes

- 13 maart 2021 - Jessica

Normaal gaan wij in de grote vakantie richting Italië. Maar omdat het allemaal niet zeker is of we kunnen gaan en we iets wilden vastleggen, hebben we er voor gekozen om richting Ardennen te gaan. Zelfs al is het eigen land, het blijft zo'n beetje onbekend terrein voor ons. Maar de Ardennen gids loodst ons zonder problemen door onze trip. Zo kunnen we toch de mooie plekken gaan ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?