Abdij van Villers-la-Ville bezoeken: alle info over je bezoek + wandeling

Koop de volledige reisgids voor € 15

Abdij van Villers-la-Ville bezoeken: alle info over je bezoek + wandeling

13 februari 2023 in België1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville

De Abdij van Villers la Ville is een verborgen pareltje in de Belgische Ardennen. De ruïnes van dit uitzonderlijk erfgoed zijn mooi bewaard gebleven en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan ze bezichtigen in de gelijknamige stad Villers-la-Ville. Ideaal voor een weekendje Ardennen.

Benieuwd naar je bezoek aan deze abdij? Ontdek hier alvast alle info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville.

Inhoud artikel

 1. Abdij van Villers-la-Ville bezoeken

De ruïnes van de cisterciënzer abdij van Villers-La-Ville zijn ongetwijfeld een van de meest toeristische trekpleisters van België. En ook wij gingen eens een kijkje nemen. Parkeer je wagen op het parkeerterrein en wandel naar het bezoekerscentrum. Hier kan je alle informatie verkrijgen over de abdij die je nodig hebt. Je krijgt er ook een handig plannetje met de belangrijkste delen van de abdij.

Wanneer je de abdij van Villers bezoekt, keer je als het ware terug in de middeleeuwen. Je kan hier rustig ronddwalen in en rond de ruïnes van de abdij. Het geeft je een perfect beeld over hoe het leven van de monniken moest geweest zijn jaren geleden. Een van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan deze historische site is de abdijkerk.

Op iedere plek vind je bordjes met een uitgebreide beschrijving waarvoor deze ruimte oorspronkelijk werd gebruikt en met een beetje fantasie, kan je je zo inbeelden hoe het leven destijds was. Je treft er nog enkele goed bewaarde overblijfselen die eigen waren aan het kloosterleven.

Het mooie is, dat je deze historische site op eigen houtje kan bezoeken. Nergens staat aangegeven van hoe je moet wandelen. Je gaat gewoon zelf op ontdekking en je blijft overal zolang hangen als je zelf wilt. Verder kan je er ook de abdijtuinen van de monniken bezoeken. Soms worden er ook enkele activiteiten georganiseerd zoals muziek-en theatervoorstellingen.

Tegenwoordig kan je ook een tablet huren bij het bezoekerscentrum waarop je zelf kan zien hoe het er oorspronkelijk uitzag.
 1. Bezoek de abdijtuinen van de Monniken

Naast de ruïnes van de abdij kan je ook wandelen door de 5 abdijtuinen in verschillende stijlen:

 • Jardin de l’Abbé tussen de heuvel en de oude muren van het abdijpaleis, werd oorspronkelijk ontworpen en aangelegd als een klassieke Franse tuin met fonteinen.
 • Jardin de la Pharmacie is een tuin die specifiek gewijd is aan leerzame planten die helpen bij therapie voor kankers en bij de preventie ervan.
 • Jardin des Senteurs is het pad bezaaid met geurige bloemperken en leid je via het meditatiepad naar de Sint-Bernardkapel.
 • Jardin des Moines is een abdijtuin met geneeskrachtige kruiden en planten
 • Jardin des Simples: een kloostertuin met geneeskrachtige planten uit de middeleeuwen.
 1. Kan je de Abdij van Villers-la-Ville bezoeken met kinderen?

Je kan de abdij zeker ook bezoeken met kinderen. Samen met je kinderen kan je een aangepast programma volgen met het ontdekkingsboekje ‘Moi, Radulphe’ dat je kan verkrijgen bij het bezoekerscentrum. Tijdens deze wandeling worden de rollen omgedraaid waarbij het kind, de volwassene begeleidt in het gezelschap van de monnik Radulfus, een denkbeeldige personage uit de middeleeuwen. In totaal reken je voor dit parcours zo'n 1u30 in beslag.

 1. Wandelen langs de abdij van Villers

Wandeling: de abdij van Villers en omgeving

Deze wandeling laat je de omgeving en het bos rond de ruïnes van de Abdij van Villers-la-ville ontdekken. Ook wandel je naar de pittoreske dorpjes Tangissart en La Roche. De wandeling start nabij de ingang van de abdij (bij het toeristisch kantoor).

Praktische info over de wandeling

Wandelroute op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville

 • Voor een bezoek aan de Abdij van Villers reken je best op ongeveer 1 tot 3 uur voor het verkennen van het domein.
 • Aan de ingang krijg je een handig grondplannetje mee waarop de belangrijkste onderdelen van de abdij vermeld staan.
 • Er is gratis parking voorzien aan de ingang van de abdij. Op drukke dagen zal de parking snel volstaan. We raden je dan ook aan om de abdij zo vroeg mogelijk te bezoeken.
 • Openingsuren in de zomer: van 01/04 tot 31/10: 10u-18u (elke dag geopend - laatste toegang om 17u)
 • Openingsuren in de winter: van 01/11 tot 31/03: 10u-17u (elke dag open - laatste toegang om 16u)
 • Laatste toegang is om 16u.
 • In de ruïnes van de abdij is je hond trouwens ook welkom, zolang je hem aan de leiband houdt.
 • Wil je graag de bloemen in de abdijtuin zien bloeien? Dan bezoek je de abdij best tussen juli en half september.
 • Tickets kan je aankopen bij de ingang van de abdij.
 • Er is ook een picknick zone voorzien in de abdijtuin waar je je eigen lunch kan opeten.
 • Meer info op de website.
 1. Wat zien in de buurt van de Abdij van Villers-la-Ville?

Een bezoekje aan de abdij van Villers combineer je best met een paar uitstapjes in de buurt. Er zijn verschillende plekken en bezienswaardigheden in de buurt die een bezoekje waard zijn. Wij hebben alvast enkele hoogtepunten in de buurt voor je opgelijst. Of bekijk ook onze blogpost met de leukste uitstapjes voor een weekendje weg in de Ardennen.

Kastelen in de buurt van de abdij van Villers

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Dan zit je hier zeker goed. In de buurt van de abdij kan je verschillende kastelen spotten. Hieronder vind je alvast enkele kastelen die een bezoekje waard zijn.

 • Château de Cognée op 10 minuten rijden
 • Kasteel van Sombreffe op 15 minuten rijden
 • Kasteel van Corroy-le-Château op 20 minuten rijden
 • Kasteel van Crupet op 40 minuten rijden
 • Kasteel van Vêves op 1u rijden
 • Château de Freÿr op 1u rijden
Lees ook onze blogpost met de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen.

Beklim de Leeuw van Waterloo

Op zo’n 20 minuten rijden van de abdij kan je de Leeuw van Waterloo bezoeken. Dit herdenkingsmonument staat symbool voor de Slag bij Waterloo, dat werd uitgevochten op 18 juni 1815 nabij Brussel. Toen was het een van de grootste veldslagen ooit in Europa.

We raden je zeker aan om naar de top van het monument te klimmen. Na het beklimmen van de 226 treden word je beloond met een fantastisch uitzicht op het voormalige slagveld. Voor bezoekers zonder veel kennis van het gevechtsveld, is het maar vrij gewone landbouwgrond. Een eenvoudige maquette toont het basisgevechtsplan van toen. In het toeristisch centrum zijn er kaarten te verkrijgen waarmee je een nog beter zicht krijgt op het slagveld van toen. Je kan de slagvelden en de museums in Waterloo eenvoudig met de auto of met het openbaar vervoer bezoeken.

Uitstap naar het Hergé Museum

Op stap met kinderen? Breng dan zeker een bezoekje aan het Hergé museum in Louvain-la-Neuve. Het museum is gelegen aan de rand van het Parc de la Source en zal dankzij zijn bijzondere architectuur meteen opvallen. Tijdens je bezoek aan dit museum duik je in het leven en het werk van de Belgische auteur Georges Remi (Hergé), de stichter van de beroemde stripfiguren Kuifje en Bobbie. In het museum worden er originele tekeningen, zeldzame voorwerpen, maquettes, documenten enzoverder tentoongesteld verspreid in 9 zalen. Meer info op de website.

WANDELTIP: Wil je graag Louvain-la-Neuve bezoeken? Download onze gratis wandeling Louvain-la-Neuve en ontdek deze bijzondere stad.

 1. Hoe bereik je de abdij van Villers-la-Ville

 • Met de wagen: De Abdij van Villers-la-Ville ligt op zo'n 30 km ten zuiden van Brussel. Vanuit Brussel rijd je er 50 minuten over.
 • Met het openbaar vervoer: Neem de trein naar het station van Villers-la-Ville. Vanaf hier wandel je nog 2 km lang naar de ingang van de abdij.

Wat is de ligging van de abdij op de kaart?

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 september 2022 - Rita

Top ! De moeite om eens te bezoeken. Mooie locatie, mooie foto's kunnen nemen en vlakbij een brasserie om iets te gaan eten en drinken. Natuurlijk, daarna nog een mooie wandeling aan gekoppeld die aan de abdij vertrekt en zéér goed aangegeven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?