Sneeuw in de Ardennen? 5 plekken met sneeuw in de Ardennen

Koop de volledige reisgids voor € 15

Sneeuw in de Ardennen? 5 plekken met sneeuw in de Ardennen

20 januari 2024 in Ardennen2 reacties

Waar met je zijn voor sneeuw in de Belgische Ardennen + webcams voor de ski en langlauf gebieden

Wat dacht je van wandelen, skiën of langlaufen in de Ardennen? Benieuwd naar de mooiste ski- en langlaufgebieden mét sneeuw in de Ardennen? Wij hebben ze alvast voor je op een rijtje gezet + tips en info voor een geslaagde wintervakantie.

Inhoud artikel

  1. Waar ligt er sneeuw in de Belgische Ardennen?

Op vakantie naar de Ardennen in de winterperiode is altijd een goed idee! Zeker als je houdt van een dikke laag sneeuw. Bovendien is sneeuw in de Belgische Ardennen altijd van goede kwaliteit. Zo vind je op het hoogste punt, Signal de Botrange, tot wel 15 cm sneeuw of meer. Ideaal om enkele dagen te gaan skiën, langlaufen of wandelen. Dit is tevens een uitgelezen startpunt om enkele winterwandelingen rond Signale de Botrange te maken. Zet alvast een warme muts op, trek je handschoenen en wandelschoenen aan en go!

Tip: Houd best altijd goed de weersvoorspellingen in het oog. Zo kan je zelf een beetje plannen wanneer het gaat sneeuwen en wanneer niet.

👌 SLIM IDEE: Bekijk eerst de sneeuw webcams van het KMI

Even kijken hoeveel sneeuw er ligt alvorens in je auto te springen en je latten aan te binden? Hieronder enkele sneeuwwebcams:

LEESTIP: met 7 uitgestippelde autoroutes en 25 wandelingen en ontdek alle bekende en minder bekende plekjes in de Ardennen.

  1. Populaire en mooie skigebieden van de Ardennen op de kaart

Of je nu een beginneling bent of een ervaren skiër of snowboarder, je zal het in de Ardennen ongetwijfeld naar je zin hebben. Ben je reeds overtuigd om je wintersportvakantie door te brengen in de prachtige besneeuwde Ardennen, maar weet je nog niet goed waar je best gaat? Ontdek hieronder alvast enkele populaire en mooie ski- en langlaufgebieden op de kaart:

  1. Wintersport op Baraque de Fraiture

Het bekendste skigebied van de Ardennen is ongetwijfeld Baraque de Fraiture in Vielsalm. Dit is het hoogste punt (zo’n 651 meter boven het zeeniveau) van het Plateau des Tailles in de Ardennen. Dit is dan ook dé plek waar je moet zijn als het gesneeuwd heeft. Hier kan je uren skiën en langlaufen.

In totaal vind je hier 3 goed onderhouden skipistes en 4 langlaufpistes. Je kan ze natuurlijk niet vergelijken met de wintersportgebieden in Frankrijk maar het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Daarnaast is het gebied ook erg geschikt voor beginners en gezinnen met kinderen. En ook liefhebbers van de natuur en weidse landschappen, zullen hier een rijke, afwisselende en boeiende fauna en flora ontdekken. Kortom, iedereen kan zich hier dus prima vermaken.

Praktische informatie voor je bezoek aan Baraque de Fraiture:

  • Je kan Baraque de Fraiture zowat vergelijken met Winterberg.
  • Door de ligging naast de E25 (snelweg) is Baraque de Fraiture eenvoudig te bereiken (adres: Snelweg E25, afslag 50, Baraque de Fraiture)
  • In de omgeving zijn er voldoende parkeerplaatsen voorzien.
  • Onze tip? Neem je eigen ski of langlauf uitrusting mee. In de winter kan het hier namelijk erg druk zijn en kan je zo vermijden dat je in lange rijen moet aanschuiven om spullen te huren.
  • Heb je nog wat tijd over? Bezoek dan zeker eens Houffalize en La Roche-en-Ardenne.

Verblijf je graag in de buurt? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen omgeving van Baraque de Fraiture.

  1. Wintersport in Val de Wanne (Trois-Ponts)

Le Val de Wanne in Trois-Ponts, is een ander wintersportgebied in de Ardennen. Hier vind je de langste skipiste van het land, je kan er ook langlaufen op een parcours van 3 of 8 kilometer lang. Zo kan je als beginneling kiezen voor de korte route en als ervaren langlaufer voor de 8 kilometer lange piste. Liever naar beneden glijden met een slee? Dan zal de sleepiste je zeker bevallen. In Val de Wanne is het mogelijk om af te dalen met een klassieke slee, gigantische boei of met een stepslee.

Praktische informatie voor je bezoek aan Val de Wanne:

Langer genieten van de sneeuw zonder aanschuiven? Bekijk alle accommodaties in Trois-Ponts.

  1. Wintersport in Signal de Botrange

Signal de Botrange is gelegen middenin het natuurreservaat van de Hoge Venen en is het hoogste punt van België. Dit gebied is hoger dan de Baraque Michel (674 m) en de Baraque de Fraiture (652 m). Hier kan je in de winterperiode zeker zijn van een besneeuwd landschap.

Er is een groot gebied met bewegwijzerde skipistes en diverse routes van onder meer 4, 6, 10, 15 en 25 km. De pistes zijn onderling elkaar verbonden dus je kunt veel langere etappes maken. Verder is dit ook dé ideale plek om te langlaufen en mooie wandelingen te maken. Of je kan de kinderen meenemen op een ouderwets sleetje en het prachtige landschap afglijden.

Praktische informatie voor je bezoek aan Signal de Botrange

  1. Wintersport in Ovifat

Een ander skigebied dat je kan vinden in de Hoge Venen, is het kleine skigebied van Ovifat. Verwacht je aan niet te veel, want hier vind je zo'n 3 korte pistes die samen nog geen twee kilometer lang zijn. Ovifat is ideaal als je graag een paar bochtjes wilt maken en wilt genieten van een mooi uitzicht over de vallei van de Warche, de Bayehon en de G’hanstern.

Praktische informatie voor je bezoek aan Ovifat

  • Let op: In het weekend kan het erg druk zijn bij skiverhuur. Je kan dus best op tijd komen 's morgens.
  • Parkeren kan bij het skigebied voor €5, de ligging vind je hier.
  • Snowboarden is verboden in Ovifat.
  • Na een dagje amusement kan je terecht in de gezellige brasserie op de top van de skipiste voor een hapje en een drankje.
  • Meer informatie over Skigebied Ovifat.
  1. Sneeuwpret in Saint-Hubert

Als laatste kunnen we de regio Saint-Hubert aanraden. Saint-Hubert staat vooral bekend omwille van het observeren van herten maar het is ook een waar paradijs voor liefhebbers van het snowboarden en skiën. Het ski- en langlaufgebied is gelegen naast het vliegveld van Saint-Hubert. Hier kan je verschillende sporten beoefenen. Je kan langlaufen op de 1, 2, 5 of 8 kilometer lange piste, wandelen in de prachtige omgeving of sleeën van het landschap. Of wat dacht je van een namiddagje ski-joëring? Met deze attractie kan je skiën terwijl je wordt getrokken door een trekpaard.

Praktische informatie voor je bezoek aan Saint-Hubert

  • Wanneer het niet te druk is op de pistes (bv. op weekdagen), zijn wandelaars en honden aan de leiband toegelaten op de piste.
  • Er is parkeergelegenheid langs de weg
  • Breng je eigen picknick mee. Er is een cafetaria voorzien waar je warme en koude dranken kan verkrijgen en waar je je picknick kan opeten.
  • Daarnaast is er ook een weide voorzien waar de kinderen naar hartenlust kunnen sleeën.

En deze vijf ski- en langlaufgebieden zijn natuurlijk niet de enige. Enkele andere populaire gebieden in de Ardennen zijn Mont des Brumes, Thier des Rexhons-Spa en Mont-le-Soie in Vielsalm. Kortom, genoeg gebieden in deze prachtige regio waar je terecht kan voor wat sneeuwpret!

  1. Mooiste winterwandelingen in de Ardennen

Niets leuker dan een mooie wandeling maken tussen de besneeuwde landschappen. Of je nu op zoek bent naar een korte of een lange wandeling, alles is mogelijk. Wij zijn er dol op en hebben alvast de mooiste winterwandelingen voor je uitgezocht.

Winterwandeling Hoge Venen

Natuurpark de Hoge Venen is een prachtig stukje België. Je vindt er veenlandschappen, heide, bossen en moerassen met daartussen heel wat wandelpaden die in een mooie laag sneeuw bedekt zijn. Daarnaast vind je in de Hoge Venen ook het hoogste punt van België, Signal de Botrange op 694 meter.

Verder is het gebied zo’n 4500 hectare groot en je kan er dan ook meerdere dagen verblijven om er mooie sneeuw wandelingen te maken. Je kan zowel korte als lange routes volgen. Download onze wandeling door de Hoge Venen, deze brengt je langs de unieke veenlandschappen van het natuurgebied.

Tip: Onderschat nooit de invloed van het weer tijdens het wandelen. Niet alleen goede wandelschoenen en wandelsokken maar ook thermokledij kan zeker van pas komen! Bekijk ook onze checklist met de belangrijkste wandelbenodigdheden, zo ben ja altijd voorbereid!

Winterwandeling langs de Ninglinspo

Er is welgeteld één bergriviertje in België, wist je dat? De Ninglinspo! Het is echt de moeite waard om langs deze rivier te wandelen, het is dan ook een van de mooiste wandelingen die je hier kan maken ongeacht het seizoen. je ontdekt de groene en heuvelachtige paden best met stevige wandelschoenen. Voor jonge kinderen is deze wandeling niet zo geschikt omdat je veel moet klimmen en dalen, sommige paadjes zijn soms ook wat glad. Je wandelt tot een uitkijkpunt waar je van het magnifieke uitzicht kan genieten.

Tijdens deze wandeling zie je niet alleen het mooie rivierlandschap, je zal ook enkele watervalletjes ontdekken. Het is dus heel erg de moeite waard om tijd uit te trekken voor deze wandeling. Hoewel de tocht 'slechts' 6 kilometer bedraagt, ben je wat langer onderweg dan normaal door het stijgen en dalen.

Ben je van plan een hele dag door te brengen in de kou? Neem dan zeker een thermoskan mee en vul deze met lekker warme chocomelk. Zo kan je tussendoor even pauzeren om je op te warmen en te genieten van het uitzicht met een lekkere warme chocomelk.

TIP: Lees hier nog meer over de Ninglinspo wandeling + route en kaartje

Uitdagende wandeling rond het meer van Nisramont

Hou je meer van sportieve wandelingen en mag het wel wat avontuurlijker? Dan is deze wandeling rond het meer van Nisramont zeker iets voor jou. Dé topbezienswaardigheid is natuurlijk het meer van Nisramont en de stuwdam. Hier geniet je van adembenemende uitzichten en tijdens de wandeling word je getrakteerd op verschillende landschappen die de Ardennen kenmerken.

Omdat je rond het meer wandelt, kan je geen kortere weg nemen tijdens deze wandeling. Neem dus zeker genoeg proviand mee, ook voor je viervoeter als je die meeneemt. De wandeling wordt omschreven als een flinke kuitenbijter, maar de ongerepte natuur is het meer dan waard.
Wil je deze uitdaging graag eens proberen? Je vindt de wandeling hier.

  1. Praktische tips als je de sneeuw opzoekt in de Ardennen

  • In de Ardennen worden de wegen niet zo goed sneeuwvrij gehouden. Wees dus altijd alert en rijd voorzichtig.
  • Vermijd de drukte door zo vroeg mogelijk te komen en zolang mogelijk te blijven. Win-win!
  • Ga je met de wagen richting de Ardennen? Lees dan zeker ook onze tips om problemen en autopannes te voorkomen bij winterweer.
  • Zorg dat je beschikt over goede kledij. De juiste wintersportkleding houdt je warm, droog en zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid.
  • Zorg dat je altijd in bezit bent van dagcrème en zonnebrandcrème, zo bescherm je je huid tegen uitdrogen of zonnebrand.
  • Wil je graag lange wandelingen maken? Zorg er dan voor dat je voorzien bent van comfortabele wandelschoenen.
  • Koop onze digitale reisgids Belgische Ardennen met dé mooiste bezienswaardigheden, plekjes, autoroutes én wandelingen.
  1. FAQ - Veelgestelde vragen over sneeuw in de Ardennen

Beste maanden om te skiën of langlaufen in de Ardennen?

Wanneer trek je nu het best naar de Ardennen om te skiën en/of langlaufen? Je wilt natuurlijk niet ter plekke aankomen en opmerken dat er helemaal geen sneeuw gevallen is of maar een kleine laag aanwezig is. Jammer genoeg kunnen we in België niet altijd spreken van hevige winters waarbij de sneeuw wekenlang blijft liggen. Bovendien kunnen de weersomstandigheden ook gewoon van dag tot dag verschillen.

Voor december hoef je nog niet aan sneeuw te denken. De sneeuw zal hoogstwaarschijnlijk de dag zelf nog weer verdwijnen. Pas als de nachten koud genoeg zijn, kan er een onderlaag van kunstsneeuw worden opgebouwd. Daarnaast ligt de regen ook altijd op de loer, zelfs als het net flink gesneeuwd heeft. De grootste kans op sneeuw heb je begin februari als er al wat laagjes gevallen zijn. Vanaf maart loopt die kans sterk terug door de steeds krachtiger wordende zon in combinatie met de geringe hoogte.

Hoe kan ik de Ardennen best bereiken?

  • Met de auto: alle wegen leiden naar Rome ... en ook naar de Ardennen. Vanuit Brussel of Maastricht kan je de de Ardennen bereiken via snelwegen E411 en E25, maar ook via de meer toeristische nationale wegen zoals de N89, de N4 en een dicht netwerk van secundaire wegen. Neem de snelwegen richting Namen, Luik, Aarlen.
  • Je kan ook met de trein naar de Ardennen. Check je route via de NMBS.

Waar kan ik best overnachten in de Belgische Ardennen?

  • In de Belgische Ardennen zijn heel wat mooie gebieden. Populaire plaatsen om te overnachten zijn Durbuy, Dinant, Bouillon, Spa en La-Roche-En-Ardenne. Kies allereerst waar je naartoe wil en bekijk dan de mogelijke accommodaties. Je kan vrijwel overal in de Ardennen goede vakantiehuisjes, B&B's of chalets vinden. Bekijk het overzicht: overnachten in de Belgische Ardennen.
  • Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Ardennen? Denk hierbij aan rustieke chalets, slapen in een caravan of omgebouwde huifkar, overnachten in een kasteel of net in een tent. Lees er alles over in onze blogpost 25 x bijzonder overnachten in de Ardennen.
  1. +20 Autoroutes, wandelingen en fietsroutes door de Ardennen

Met onze compleet uitgewerkte wandelingen, fietsroutes en autoroutes ontdek je de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen. Ideaal voor een roadtrip of vakantie in Ardennen. Nergens vind je zoveel concrete info en routes.

8 x autoroutes voor je roadtrip door de Belgische Ardennen

Fietsroutes in de Ardennen

Wandelingen in de Ardennen

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 januari 2022 - Hilde Limbos

een echte ardennen fan en kenner, maar altijd heel leuk om dit hier nog eens te kunnen lezen

- 24 januari 2022 - Meulenijzer Leen

Zeer overzichtelijke, gevarieerde(voor elk wat wils), gedetailleerde info

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?