De Empire State Building bezoeken in New York? Info, tips & tickets

De Empire State Building bezoeken in New York? Info, tips & tickets

28 april 2019 in New York0 reacties

Het Empire State Building is net als het Vrijheidsbeeld een van de bekendste gebouwen van New York. Meer zelfs, het Empire State Building is uitgegroeid tot hét symbool van de staat New York, die ook wel eens de Empire State genoemd wordt. Het gebouw wordt bovendien beschouwd als één van de zeven wonderen van de moderne wereld. De spectaculaire uitzichten op de stad maken het Empire State Building een van de belangrijkste bezienswaardigheden in New York City.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Empire State Building en hoe online je tickets te boeken.

Inhoud artikel

Tickets en tours Empire State Building

 1. Geschiedenis van het Empire State Building

1.1. Van boerderij naar hotel

Oorspronkelijk stond er in de achttiende eeuw op de plek van het Empire State Building een boerderij. Die werd zo’n 200 jaar geleden opgekocht door de Astor-familie. Zij pootten er het Waldorf-Astoria hotel neer. Aan het einde van de jaren twintig van de twintigste eeuw werd het hotel opgekocht door de Bethlehem Engineering Corporation die het doorverkocht aan het Empire State Inc., een onderneming van zakenman John J. Raskob en voormalig gouverneur van New York Al Smith.

1.2. Ambitieuze bouwplannen

Het eerste ontwerp voorzag een gebouw van 50 verdiepingen, maar de plannen werden uitgebreid toen een ware strijd losbrak om het hoogste gebouw in New York neer te zetten. Uiteindelijk koos men voor een ontwerp van een gebouw van 86 verdiepingen waarbij er een mast op het dak van het gebouw zou komen om zeppelins te kunnen laten aanmeren. Het ontwerp was van de hand van Shreve, Lamb, en Harmon.

1.3. De bouw van het Empire State Building

De bouw begon uiteindelijk in 1930 en in een jaar tijd was het gebouw al afgewerkt, een absolute recordtijd. Om die klus te klaren, werkten er meer dan 3500 mensen mee aan het project en op de drukste dag waren er niet minder dan 3439 mensen tegelijk aan het werk. Uiteindelijk opende het gebouw 45 dagen eerder dan gepland. Een knap staaltje vakmanschap! Het gebouw is 381 meter hoog zonder antenne en 443 meter met de antenne. Het gebouw heeft 102 verdiepingen, maar de 86ste verdieping is de hoogste verdieping in de daadwerkelijke toren. De andere 16 verdiepingen bevinden zich in de spits van de wolkenkrabber en maken enkel deel uit van het frame van het gebouw.

 1. Het hoogste gebouw ter wereld

2.1. Strijd om de titel

Het zou het grootste gebouw ter wereld worden en nog hoger zijn dan het Chrysler-gebouw en 40 Wall Street. Die twee gebouwen werden op hetzelfde moment gebouwd en streefden ook naar de titel van het hoogste gebouw ter wereld. Toen de bouw van het Empire State Building werd aangevat, kregen de omstaande gebouwen een hoogterestrictie opgelegd. De bovenste 50 verdiepingen van het Empire State Building zouden zo een onbelemmerd uitzicht hebben over de stad.

2.2. De Twin Towers

Totdat de Twin Towers in 1970 opgetrokken werden, was het Empire State Building het grootste gebouw ter wereld. Opvallend is dat het gebouw voor lange tijd grotendeels leeg bleef staan. Wel werd het al snel een populaire toeristenattractie en in 1944 had het al vijf miljoen bezoekers ontvangen.

Onze tip: Met de New York City Explorer Pass, de New York Pass en de New York Sightseeing Pass krijg je ook toegang tot de Empire State Building, en kan je daarnaast ook Top of the Rock, samen met nog wat andere gebouwen, bezoeken. Ook die tickets kan je online boeken
 1. Het Empire State Building

3.1. Art-decostijl

Het Empire State Building is gebouwd in de art-decostijl die veel gebruikt werd in New York voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In de lobby kan je verschillende plafondschilderingen in art-decostijl bewonderen die versierd zijn met 24-karaats goud en aluminiumbladeren. Bovendien staat er ook een beeld van het Empire State Building zelf en is er een grote schildering van de kaart van New York. Op dezelfde verdieping vind je ook verschillende restaurants en winkels.

3.2. Lichtspektakel

Het bovenste gedeelte van het Empire State Building is dagelijks kleurrijk verlicht tot 02:00 ’s nachts. De kleuren veranderen regelmatig, afhankelijk van de dag of de periode in het jaar. Zo is het gebouw op 4 juli, Independence Day, in het rood, wit en blauw gekleurd, en is het met kerst rood en groen gekleurd.

3.3. De tentoonstelling Dare to Dream

Op de 80ste verdieping wordt de tentoonstelling Dare to Dream gehouden . Die tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van de wolkenkrabber en over de bouw van het Empire State Building. Je vindt er ook originele documenten zoals de tekeningen van het gebouw en oude foto’s. Bovendien bevindt de souvenirwinkel zich ook op deze verdieping.

3.4. Het adembenemende uitzicht

Het gebouw heeft twee verdiepingen waarop bezoekers van het uitzicht kunnen genieten. De eerste ligt op de 86ste verdieping op een hoogte van 320 meter en heeft zowel een binnen- als buitenruimte. Het buitengedeelte is afgesloten met een metalen hekwerk om ongevallen te voorkomen. Op de 102de verdieping ligt een kleiner platform dat helemaal met glas is afgesloten.

 1. Openingstijden van het Empire State Building

 • Empire State Building is elke dag open tussen 08:00 en 02:00. De laatste liften vertrekken om 01:15.
 • Van donderdag tot en met zaterdag speelt er tussen 21:00 en 01:00 een live saxofonist op het observatiedek.
 1. Tickets voor het Empire State Building

Tickets voor het Empire State Building zijn zowel ter plekke bij de kassa van het gebouw als online te boeken.

Er is een gratis app beschikbaar in de Apple Store en Google Play Store die bezoekers een digitale tour geeft door het gebouw. Die kan je ook ter plekke nog downloaden met het gratis wifinetwerk van het Empire State Building. De app is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Mandarijns, Japans en Koreaans.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het Empire State Building is, als icoon van de stad, natuurlijk een van de drukste toeristische plaatsen in de stad. Het is dan ook mogelijk dat er wachtrijen staan. Om de drukte voor te zijn, kan je het beste vroeg in de ochtend komen. Tussen 08:00 en 11:00 is het nog erg rustig op het observatiedek. ’s Avonds na zonsondergang is ook een rustiger moment. Het Empire State Building wordt over het algemeen het drukst bezocht rond zonsondergang.

Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het Empire State Building vooraf online te bestellen. Zo hoef je niet in de wachtrij voor de kassa te staan.
 1. Hoe bereik ik het Empire State Building?

7.1. Te voet

Het Empire State Building ligt in het hart van Midtown Manhattan en is zo vanaf verschillende omliggende gebieden goed te bereiken. Het is maar een kwartiertje wandelen vanaf Times Square of vanaf het Chrysler Building en het Flatiron Building. Ook vanaf het Museum of Modern Art kan je in een half uurtje wandelen naar het Empire State Building. Vanaf het zuidelijke gedeelte van Central Park doe je er nog een paar minuten langer over naar het Empire State Building.

7.2. Met het openbaar vervoer

Neem de metrolijnen 1, 2, 3, of de A, C, of E lijnen vanuit de West Side of Downtown naar 34th St. en Penn Station. Ook kan je de lijnen B, D, en F of de N, Q en R nemen vanuit Brooklyn naar 34th St. en Avenue Of the Americas.

7.3. Met de auto

Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar de hoek van Fifth Avenue en 34th Street in Midtown Manhattan.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Je mag alleen een kleine tas mee naar boven, en er zijn geen kluisjes om grotere tassen achter te laten.
 • Je mag natuurlijk foto’s maken, maar niet met flits of met een statief.
 • Eten en drinken mag niet binnen in het Empire State Building.
 • Wachtrijen kan je eenvoudig overslaan door je tickets online te boeken.
 1. 13 leuke weetjes over de Empire State Building

 • De Empire State Building is ontworpen door William Lamb van het architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates.
 • Het duurde slechts 410 dagen om de Empire State Building te bouwen en werd opgetrokken door het bouwbedrijf Starrett Brothers en Eken.
 • Het gebouw telt 103 verdiepingen en is 381 meter hoog. Tel je de antennespits mee, dan is het gebouw 443 meter hoog.
 • Ongeveer 3.400 arbeiders bouwden mee aan de toren, waarvan er 5 omkwamen tijdens de werken.
 • Het gebouw werd officieel geopend op 1 mei 1931 toen president Herbert Hoover het licht aandeed met een druk op de knop vanuit Washington, D.C.
 • 41 jaar lang (1931 tot 1972) was de Empire State Building het hoogste gebouw ter wereld.
 • Er zijn 6.514 vensters in de Empire State Building.
 • Van het gelijkvloers tot de 103 verdieping zijn er 1.872 treden.
 • Elk jaar is er een trappenrace naar de 86e verdieping, de lopers moeten in totaal 1.576 treden beklimmen.
 • Er zijn 73 liften in het gebouw, waarvan 6 goederenliften.
 • De Empire State heeft zijn eigen postcode: 10118.
 • Het Empire State Building heeft een bliksemafleider op de top die ongeveer 23 keer per jaar wordt geraakt door de bliksem.
 • De toren wordt jaarlijks door ongeveer 4 miljoen mensen bezocht.
 1. Filmpje: het adembenemende uitzicht vanop het Empire State Building

Dit filmpje toont hoe het Empire State Building er vanbinnen uitziet en toont de adembenemende uitzichten vanop de 86e verdieping. Benieuwd? Bekijk dan dit filmpje! Als je alles met je eigen ogen wil zien, moet je natuurlijk zelf een bezoekje brengen aan New York!

 1. Waar overnachten in New York City

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten in New Jersey, je bent vlakbij Manhattan met de metro en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Wil je liever in New York City overnachten? Kies dan in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is er het The Beeckman Hotel, in het zuiden van Manhattan (Wallstreet district, vlakbij Brooklyn Bridge). "Budgetvriendelijke", een fantastische 9,2 klantenscore en alles wat je hartje kan verlangen! Prijzen en meer info hier

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?