Schwarzwaldhochstrasse B500: mooiste plekjes op je route door het Zwarte Woud + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Schwarzwaldhochstrasse B500: mooiste plekjes op je route door het Zwarte Woud + verblijftips

14 april 2022 in Zwarte Woud4 reacties

Alle highlights en bezienswaardigheden langs de Schwarzwald Hochstrasse - B500 + verblijftips

De Schwarzwaldhochstraße B500 in het Zwarte Woud is één van de mooiste autoroutes van Duitsland. Het is de oudste en beroemdste panoramaweg (60 km lang) van Duitsland die van Baden-Baden richting Freudenstadt loopt.

In dit blogartikel ontdek je enkele prachtige plekjes en bezienswaardigheden langs de Schwarzwald hochstrasse.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Zwarte Woud

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270) of ANWB (va € 918)
HotelsAanbeloven overnachtingen in het Zwarte Woud zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden langs de Schwarzwaldhochstrasse

  1. Schwarzwaldhochstraße B500

De Schwarzwaldhochstraße B500 in het Zwarte Woud is de oudste en beroemdste panoramaweg (60 km lang) van Duitsland en loopt van het noordelijke Zwarte Woud van Freudenstadt naar Baden-Baden. Het is één van de bekendste en meteen ook mooiste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud. Langs de route kom je niet alleen langs kleine gezellige dorpjes, maar ook langs onbeschrijflijk mooie uitzichten, pittoreske watervallen en meren en historische monumenten. Vanop sommige plaatsen kan je zelfs de Vogezen zien liggen.

Vooral voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers is deze weg doen, een unieke ervaring. Er is voor ieder wat wils. Ook tijdens het winterseizoen zijn de skipistes, langlaufloipes en rodelbanen van de Schwarzwald Hochstrasse een wit paradijs waar je je uren kan uitleven.

REISGIDS: Wil je graag nog meer van het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

  1. Ontspannen in Baden-Baden

De historische stad Baden-Baden was al in de tijd van de Romeinen een belangrijk kuuroord. De oude Romeinse badhuizen werden hier na grootschalige restauraties weer in gebruik genomen en daar komen heel wat Duitsers en toeristen op af. Je kan er baden in het warme bronwater dat hier van twee kilometer diepte naar boven borrelt. Baden-Baden is het belangrijkste kuuroord van het Zwarte Woud en de ideale plek om helemaal tot rust te komen. Daarnaast is deze stad ook het startpunt van de Schwarzwaldhochstrasse.

STADSWANDELING: Verken Baden Baden met onze compleet uitgewerkte stadswandeling Baden Baden, die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

  1. Abdij Lichtenthal

Op een kleine tien minuten rijden van het stadscentrum van Baden-Baden, vind je de Lichtenthal abdij. De dagen waarop je dit cisterciënzerklooster kan bezoeken, staan vermeld in de gratis evenementenfolder die in de hotels en de toeristische dienst van de stad verkrijgbaar is. Het klooster heeft een mooie kerk en in de abdij zelf is veel uitzonderlijk handwerk te zien. In de kapel werden enkele markgraven begraven. Het klooster is zeker een bezoekje waard als je deze route langs Schwarzwaldhochstrasse doet.

  1. Mummelsee

De Mummelsee ligt op 1032 meter boven het zeeniveau en is een prachtig gletsjermeer in de gemeente Seebach. De dag van vandaag is de Mummelsee een populaire bestemming waar je heel wat plezier kan beleven. Maak een korte wandeltocht en beklim de Hornisgrinde, de hoogste berg met een 1164 meter in het noordelijke deel van het Zwarte Woud.

De beklimming is meer dan de moeite waard, je krijgt namelijk een prachtig uitzicht over de omgeving vanuit de uitkijktoren. Of je kan ook op een zonnige dag is het heerlijk om met een waterfiets nog wat rond te dobberen op het meertje. Nadien kan je nog een heerlijk kopje koffie drinken op het terras van het Berghotel Mummelsee.

Er ontstonden heel wat mythen en legendes over de Mummelsee waarin watermeerminnen en onderwaterkoningen een grote rol speelden. Dit kwam onder meer door de ongewone ligging en de ongerepte vegetatie van het meer.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Berghotel Mummelsee, op een steenworp afstand van Mummelsee. Meer info en boeken.

  1. Natuurpark Ruhestein

Als je de Mummelsee en de omgeving hebt verkend, kan je het nationaal park in Ruhestein bezoeken. Daar bevindt zich een natuurbeschermingscentrum dat activiteiten voor alle leeftijden organiseert en informatie biedt over de bescherming van het beroemde Zwarte Woud waar zovelen naar deze regio voor afzakken. Hoewel Ruhestein vooral populair is bij wintersporters, kan je hier het hele jaar door van al dat natuurgeweld genieten. Trek dus die wandelschoenen aan!

  1. Lotharpad

Of je kan ook een wandeling maken over het Lothar-pad. Dat pad, in het natuurreservaat Schliffkopf, is ontstaan na de windvlagen van de orkaan Lothar die hier in 1999 door het bos raasden. De orkaan haalde windsnelheden tot 200 km/u en veroorzaakte een brede strook puin.

Nadat de alpenweiden steeds kaler werden, werden de hoogvlaktes van het noordelijke Zwarte Woud aanvankelijk herbebost, overwegend met sparren waarvan de wortels niet diep in de zandsteenbodem konden doordringen. Het gevolg was dat bij de storm in twee uur tijd ongeveer 30 miljoen kubieke meter naaldhout uit de grond werd gerukt.

Na de storm hebben natuurbeschermers en bosbeheerders beslist om niet in te grijpen en het bos zichzelf te laten herstellen. De regio werd uitgeroepen tot een beschermd bosgebied om de natuurlijke regeneratie te kunnen observeren. In 2003 heeft men het Lothar-pad aangelegd, met trappen en bruggen van omgevallen hout, om bezoekers over en onder omgevallen bomen naar een observatieplatform te leiden waar ze kunnen genieten van uitzonderlijke vergezichten.

  1. Schwarzenbach-dam

Het 2 kilometerlange Schwarzenbach stuwmeer, ligt op een hoogte van 669 meter, tussen de Schwarzwaldhochstrasse en het Murgtal (bekijk de ligging) en is het grootste stuwmeer in het noordelijke en centrale deel van het Zwarte Woud. Het stuwmeer werd gerealiseerd in 1918 en biedt een prachtig uitzicht over de Schwarzenbach-Stausee. Vanwege de idyllische ligging, omgeven door de schilderachtige bergen van het Zwarte Woud, is het zowel een populaire bestemming in de zomer als in de winter.

Aan het begin van de damwand kan je enkele informatieborden terugvinden waarop de geschiedenis van de dam wordt uitgelegd. Verder kan je hier verschillende activiteiten ondernemen. Denk maar aan mooie wandel- en moutainbiketochten of zwemmen en bootje varen op het meer. Of geniet gewoon van het indrukwekkende uitzicht over het meer vanaf de barrièremuur.

  1. Oppenau

Oppenau, een gezellig dorp vanwaar talrijke andere wandelpaden vertrekken die het bos doorkruisen. Ook hier kan je dus uitstekend genieten van de wonderen der natuur. Er is ook een gezinsvriendelijk wandelpad en je kan een bezoek brengen aan het plaatselijke geschiedenismuseum.

  1. Allerheiligen-watervallen

In de buurt van de Schwarzwaldhochstrasse vind je ook verschillende watervallen. De Allerheiligen-waterval er eentje van. Het is een prachtige reeks watervallen in zeven lagen die de rivier de Grindenbach door elkaar schudt. De waterval stort zo’n 83 meter naar beneden door een reeks komvormige gaten en kuipen die zijn gevormd door het water dat over de rotsen stroomt.

De watervallen behoorden eeuwenlang toe aan de abdij van Allerheiligen, waarvan de ruïnes enkele honderden meters verder liggen. De watervallen bevinden zich in een diep en smal dal en waren lange tijd ontoegankelijk. Pas in de 19e eeuw werden ze met behulp van ladders ontdekt. Deze route leidt langs de watervallen zelf. De wandeling heen en terug duurt ongeveer een uur, hoewel je gemakkelijk meer tijd kan doorbrengen in deze sprookjesachtige omgeving van het Zwarte Woud.

  1. Baiersbronn

Baiersbronn is nog zo'n schilderachtig stadje in het Zwarte Woud. De historische bezienswaardigheden, zoals het 15e-eeuwse klooster en de middeleeuwse kerk, zijn zeker een bezoek waard en er valt hier nog veel meer te ontdekken. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld uitleven in het Sprookjesmuseum (Hauffs Märchenmuseum) en op boerderijen waar ze de dieren kunnen voeren.

We raden een bezoekje in het Hotel Traube Tonbach aan. Wie graag lekker en culinair uit wil gaan eten komt hier zeker aan z’n trekken met meerdere Michelin sterren restaurants (bekijk hier de lijst met beste restaurants in Baiersbronn).

Bovendien zijn er in de omgeving meer dan 500 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld. En misschien verrassend, dit kleine stadje is een paradijs voor fijnproevers. Het is uitgegroeid tot een mekka voor lekker eten met niet minder dan zes sterrenrestaurants! Als je dus op topniveau wil dineren, ben je hier aan het juiste adres.

VERBLIJFTIP: Of ga voor een totale belevenis en verblijf in het 5* Traube Tonbach Hotel. Je verblijft in een van de ruime kamers in cottage-stijl met elegant houten meubilair. Alle kamers beschikken over een luxe badkamer en een balkon met een panoramisch uitzicht op het Zwarte Woud. Voor je culinair gaat dineren, kan je nog even ontspannen in het wellnesscentrum. Meer info en boeken.

  1. Uitzichtpunt Ellbachseeblick

Op een 20 minuten rijden van het schilderachtige stadje Braiersbronn, vind je het mooie uitzichtpunt Ellbachseeblick. Deze stop op de Schwarzwaldhochstrasse is een absolute aanrader. Eens je het punt bereikt hebt, geniet je vanaf het barrière vrije platform over een adembenemend uitzicht over de pittoreske Ellbachsee, de Hornisgrinde en omgeving. Ondanks het feit dat de hoofdweg van het Zwarte Woud dichtbij ligt, is de Ellbachsee een vrij onbekende plek waardoor je hier niet overrompeld wordt door toeristen.

  • De route ligt vlakbij Kniebis (op 5 km van) en wordt duidelijk aangegeven.
  • Er zijn verschillende parkeerplaatsen voorzien.
  • Goede wandelschoenen zijn aangeraden.
  1. Bobbahn Mehliskopf

Op vakantie met kinderen? Wijk dan even van de route af en maak een ritje op de bobsleebaan op de Mehliskopf. In de winterperiode is de Mehliskopf een populaire bestemming voor te skiën maar je kan er ook het hele jaar door terecht voor de leuke bobsleebaan middenin de bloeiende weiden van het Zwarte Woud. Tegen een snelheid van 40km/uur raas je door verschillende steile bochten naar beneden op stalen rails. Verder vind je hier ook de uitkijktoren Mehliskopf, met prachtige uitzichten over het noordelijke Zwarte Woud en de Rijnvlakte. Meer info op de website.

Hieronder heb je alvast een filmpje van de bobsleebaan

  1. Ottenhöfen

Ottenhöfen is een gezellig molendorpje prachtig gelegen in het Zwarte Woud landschap. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de negen gerestaureerde watermolens langs de Mühlenweg en geniet van een prachtig uitzicht op de zijdalen en de Rijnvlakte. Wandelliefhebbers kunnen naar de top van Karlsruher Grat wandelen. De Karlsruher Grat is een bergkam van ongeveer 400 m lang.

  1. Freudenstadt

Het marktplein van Freudenstadt meet 219 bij 216 meter en is daarmee het grootste marktplein van Duitsland. Het plein wordt door twee straten in drieën gedeeld, de Oberer Marktplatz, de Unterer Marktplatz en de Postplatz hebt.

Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Op een hoek van het plein staat een politiekantoor in de vorm van een winkelhaak en op de tegenovergestelde hoek staat een kerk met precies dezelfde vorm. De beuken van die bijzondere kerk staan daardoor loodrecht op elkaar.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze stadswandeling Freudenstadt en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden.

  1. Wandelroutes in Bad-Peterstal-Griesbach

Bad Peterstal-Griesbach is een bekend kuuroord in het bovenste deel van het Rench-dal, dat wordt beschouwd als een van de mooiste zijdalen van de Rijn. Toeristen komen al meer dan vier eeuwen lang naar de minerale bronnen en modderspa van Bad Peterstal-Griesbach.

Daarnaast staat Bad Peterstal-Griesbach ook bekend als een van de beste wandelbestemmingen in het nationaal park Zwarte Woud. Je kan hier dan ook prachtige wandelingen maken. De Teufelskanzelsteig is een mooie wandeling voor de avonturiers onder ons maar ook de Panoramawegle is een absolute aanrader.

  1. Waar overnachten langs de Schwarzwaldhochstrasse?

Voor je vakantie langs de Schwarzwaldhochstrasse, ben je vast nog op zoek naar een aangenaam verblijf. Er zijn tal van leuke accommodaties die langs deze route liggen. Je kan verblijven in grotere steden als Baden-Baden en Freudenstadt. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen langs de Schwarzwaldhochstrasse.

  • Boek je verblijf in het Berghotel Mummelsee, op een steenworp afstand van Mummelsee. Het hotel biedt naast ruime kamers voorzien van moderne faciliteiten, een gezellig restaurant, een spa- en wellnesscentrum en uitzicht op het meer. Meer info en boeken.
  • Of ga voor een totale belevenis en verblijf in het 5* Traube Tonbach Hotel. Je verblijft in een van de ruime kamers in cottage-stijl met elegant houten meubilair. Alle kamers beschikken over een luxe badkamer en een balkon met een panoramisch uitzicht op het Zwarte Woud. Voor je culinair gaat dineren, kan je nog even ontspannen in het wellnesscentrum. Meer info en boeken.
  • Huber‘s Hotel is een familiehotel met een mooie, authentieke gevel die versierd is met bloemen en planten. Je verblijft in het centrum van het populaire kuuroord Baden Baden in het Zwarte Woud. Meer info en boeken.
  • Nationalpark-Hotel Schliffkopf is gelegen op een schilderachtige heuvel en is het enige hotel in het nieuw gestichte Nationaal park van het Zwarte Woud. Het biedt elegante kamers in landelijke stijl, met een prachtig uitzicht. Je kan gratis genieten van de moderne spafaciliteiten. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Langs de B500 Schwarzwaldhochstraße rijden

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een rit langs de B500 Schwarzwaldhochstraße? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Zwarte Woud.

  1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 3 februari 2024 - Ad van der pol

Heel blij mee, heerlijk het zwarte woud ontdekken op een ontspannende manier en duidelijk vooral

- 18 juni 2023 - Jack Jacobs

Altijd geweldig en bruikbare informatie, dat gratis. In een woord Geweldig en nogmaals Bedankt!

- 8 juni 2023 - M

Mooie vakantie gehad door deze route!

- 27 september 2022 - W. Suijkerbuijk

Zeer mooie wandelpaden en watervallen te vinden op deze route. Via deze site kom je daar, een echte aanbeveler.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?