Dé leukste plekken voor kinderen in het Zwarte Woud? Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé leukste plekken voor kinderen in het Zwarte Woud? Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

16 april 2023 in Zwarte Woud0 reacties

Overzicht met de leukste kindvriendelijke bestemmingen in het Zwarte Woud + waar verblijven?

Het Zwarte Woud, in het zuiden van Duitsland, is een prachtige én kindvriendelijke vakantiebestemming. Er valt in deze regio van alles te zien en te beleven voor het hele gezin. Denk maar aan sprookjesachtige bossen waar je leuke familiewandelingen kan maken, tal van rodel- en kabelbanen en natuurlijk ook hét grootste pretpark van Duitsland: Europa-Park.

Kan je haast niet wachten om je vakantie te plannen? Ontdek hier de leukste kindvriendelijke activiteiten in het Zwarte Woud.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Zwarte Woud

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270) of ANWB (va € 918)
HotelsAanbeloven overnachtingen in het Zwarte Woud zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

  1. Het Zwarte Woud met kinderen

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is het grootste beboste gebied van het land en één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Zowel jong als oud zal zich hier prima kunnen vermaken. Maak een mooie wandeling langs kletterende watervallen, bezoek de sprookjesachtige kastelen die verstopt liggen in de uitgestrekte bossen en bezoek een van de interessante, kindvriendelijke musea in een van de pittoreske dorpjes.

Tijdens onze 6-daagse rondreis door het Zwarte Woud kom je van het noorden van het Zwarte Woud tot het uiterste zuiden. Je start in Baden-Baden en via de Schwarzwald Hochstrasse gaat het richting Triberg.
  1. Baumwimpfelpfad Schwarzwald

Een van onze favoriete uitstappen in het Zwarte Woud is het Baumwimpfelpfad Schwarzwald. In Bad Wildbad wandel je door de bomen op het Baumwipfelpfad vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op het Zwarte Woud. Het 1,2 kilometer lange pad slingert zich langs de prachtige natuur op de Sommerberg en brengt je langs leerrijke en avontuurlijke belevingsstations met interessante weetjes over de lokale fauna en flora.

Uiteindelijk kom je bij de 40 meter hoge houten uitkijktoren vanwaar je zicht hebt over de heuvelachtige bossen van het Zwarte Woud. Nadien kan je via de 55 meter lange spiraalvormige glijbaan in tunnelvorm terug naar beneden. Ongetwijfeld een leuke bestemming voor jong en oud.

  1. Wildline hangbrug

Vlakbij kan je ook de spectaculaire hangbrug Wildline vinden. Deze brug is even lang als de Empire State Building in New York hoog is: 380 meter. De afstand tot aan de bodem van het dal is ongeveer 60 meter. Je bereikt de brug door vanuit het boomtoppad Baumwipfelpfad door het bos te wandelen richting de WildLine.

De omliggende bossen, valleien en wandelroutes maken hiervan een ideale sportieve daguitstap. Geniet vanop de brug van een adembenemend uitzicht op de omgeving rondom Bad Wildbad en over de Enz-vallei.

Boogvorm

In tegenstelling tot de gebruikelijke hangende bruggen, leidt deze weg je omhoog. Een ideale mini work-out! Het is de enige hangbrug van dit type in Europa, gebouwd in een boogvorm. Een voordeel is bovendien dat je geen zicht hebt op de toeristen aan de andere kant van de brug, ideaal voor een perfect shot van een desolaat lijkende brug. In het midden van de WildLine heb je het hoogste punt, van daaruit zie je het Zwarte Woud opdoemen. Nog meer hangbruggen in Duitsland kan je vinden in onze blogpost.

  • Deze gezinsvriendelijke en avontuurlijke bezienswaardigheid is direct verbonden met het sprookjespad van Bad Wildbad. Ideaal voor een bezoek met het hele gezin dus!
  • Je kan gratis parkeren langs het sportveld en vanaf Marienruhe de historische klimroutes nemen richting Sommerberg en het koninklijke Kurpark an der Enz.
  • De brug is dagelijks geopend en een ticketje kost je €9.
  1. Waterpret op en aan het meer Titisee

De Titisee gelegen aan de voet van de Feldberg, is een van de mooiste plekjes in het Zwarte Woud en ook erg populair in de zomerperiode. Er zijn dan ook tal van activiteiten te ondernemen. Je kan er heerlijk zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Nadien kan er uitgerust worden bij een van de gezellige bars of restaurantjes.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zo dicht mogelijk bij het meer verblijven? Dan raden we een overnachting aan in het Maritim Titisee Hotel direct aan het water van de Titisee, en beschikt over een zwembad, elegante kamers met een balkon en een restaurant met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Badeparadies Schwarzwald

Kan je maar niet genoeg krijgen van de waterpret? Vlakbij de Titisee kan je ook het gigantische Badeparadies Schwarzwald zwembadencomplex bezoeken. Een waar zwemparadijs met exotische palmbomen, glijbanen, sauna’s en stoombaden. De ideale stop voor waterratten dus! Meer info voor openingsuren en tickets op de website.

  1. Europa-Park: Het grootste pretpark van Duitsland

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland en ligt in het Zuid-Westen van Duitsland. Het is na Disneyland Parijs, het meest bezochte themapark van Europa. Gezien zijn liggen is het ook een ideale stop op je heen- of terugreis naar het zuiden van Europa of in combinatie met je bezoek aan de Elzas (Straatsburg, Obernai) of het Zwarte Woud.

Europa-Park is opgedeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Een leuke stop dus als je ook met kinderen door het Zwarte Woud reist. Lees meer over ons bezoek aan Europa-Park.

TOEGANGSTICKET: Wil je graag dit pretpark bezoeken? Bestel je tickets voor het Europa-Park online. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Wandelen in het Zwarte Woud met kinderen

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland en een waar paradijs voor wandelaars. Er werd maar liefst 30.000 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld door de regio. Het Zwarte Woud was zelfs het eerste gebied ter wereld waar wandelpaden in kaart gebracht werden voor toeristen.

Je bent niet verplicht om de wandelroute volledig af te leggen, je kan er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deeltje van de route af te leggen. Bekijk al onze uitgestippelde wandelroutes in het Zwarte Woud.

Kies voor avontuurlijke wandelroutes

Wanneer je met kinderen gaat wandelen, raden we aan om geen saaie of al te lange wandelroute te volgen. Kinderen raken nu eenmaal snel verveeld en dat willen we niet. Gelukkig zijn er genoeg wandelroutes uitgestippeld in het Zwarte Woud waar kinderen ook wat aan hebben. Er is namelijk zoveel te zien en doen onderweg.

Een van onze favorieten is de sprookjesroute in Bad Wildbad, een absolute aanrader. Deze wandelroute is ongeveer 3 kilometer lang en geschikt voor alle leeftijden. Tijdens je wandeling wordt het sprookje "Het koude hart" van Wilhelm Hauff verteld, dat zich ook in het Zwarte Woud afspeelt. Onderweg kom je langs tien stations waar je meer te weten komt over het sprookje.

Tip: Kinderen plonzen al eens graag in diepe plassen of lage beekjes. Waterdichte wandelschoenen zijn dus zeker aan te raden.
  1. Watervallen van Triberg

Wie naar het Zwarte Woud gaat, mag de watervallen van Triberg zeker niet missen. Je kan er 7 watervallen vlak na elkaar bewonderen die in totaal 163 meter naar beneden storten. Daarmee zijn de watervallen van Triberg een van de hoogste van Duitsland. Je kan ook langs de watervallen op een wandelpad lopen, maar wees wel voorzichtig want het kan er behoorlijk glad worden.

WANDELING: Wil je ook deze wandeling langs de watervallen van Triberg maken? Download onze panoramawandeling Triberg hier en zie deze spectaculaire watervallen.

  1. Wutachschlucht

Ten zuiden van het stadje Löffingen, tussen Freiburg en de Bodensee, kan je de prachtige Wutachschlucht of Wutachklamm bereiken. Dat is een 33 kilometer lang rivierdal (en beschermd natuurgebied) met imposante kloven en dichte bossen waardoorheen een reeks populaire wandelpaden lopen. De Lotenbach-waterval is een mooie plek relatief dichtbij de hoofdparkeerplaats. De wandeling door de kloof maakt deel uit van het wandelpad Schluchtensteig, een langere route die het zuidelijke regionale park Zwarte Woud doorkruist.

De Wutach mondde oorspronkelijk uit in de Donau, maar werd aan het einde van de laatste ijstijd omgeleid naar de Rijn. Daardoor moest de rivier plotseling een stuk meer hoogtemeters overbruggen. De steile rotsen en de enorme hoeveelheid water van de smeltende Feldberggletsjer zorgden voor een enorme erosie en sleten uiteindelijk de kloof uit.

TIP: Bekijk ook onze wandeling door de Lotenbachkloof.
  1. Ravensburger Spieleland

Bunny Hop, Bert de Bever en van Ravensburger ken je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat er een pretpark van bestond? In Meckenbeuren, op een halfuur rijden van de Bodensee. Het park heeft meer dan 70 leuke attracties (waterbootjes, vrijevaltoren, rodelbaan, achtbanen,…) verdeeld over acht themagebieden zoals Future Land, Land of Discovery of Captain Bluebear’s Wonderland.

Het pretpark is vooral geschikt voor kinderen tot 12 jaar. Wil je zoveel mogelijk zien en doen? Dan raden we aan om zeker één volledige dag uit te trekken voor je bezoek.

VERBLIJFTIP: Maak je bezoek aan het pretpark onvergetelijk door te overnachten in het Ravensburger Spieleland Feriendorf. Het pretpark ligt op minder dan 5 minuten wandelen. Meer info en boeken.

  1. Kletterwald op de Feldberg

De Feldberg rijst 1493 meter uit boven de omgeving en is daarmee de hoogste berg van het Zwarte Woud. Het wordt ook wel eens "het dak van het Zwarte Woud" genoemd. Maak een ritje naar de top en geniet van een indrukwekkend uitzicht over de omliggende valleien.

Nadien kan je ook het Kletterwald bezoeken, een park met verschillende klimroutes met hier en daar wat obstakels. In de zomer is het hier ook de ideale omgeving om mooie wandelingen te maken en te overnachten in traditionele berghutten.

TIP: Onze wandeling op de Feldberg brengt je naar de leukste plekjes van de Feldberg.

  1. Burg Hohenzollern bezoeken

Of waan je als ridders en prinsessen in het indrukwekkende kasteel van Hohenzollern dat dateert uit het begin van de 11e eeuw. Het is een van de mooiste kastelen in Duitsland. Burg Hohenzollern prijkt op een bergtop van 850 meter hoog en lijkt zo uit een sprookjesboek te komen en dat maakt het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud.

  • Je kan Burg Hohenzoller dagelijks bezoeken tussen 10u en 17u30
  • Ide zomer van half maart tot eind oktober en tussen 10u tot 16u30 in de winter.
  • Een ticket kost 22 euro.

REISGIDS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

  1. Maak een ritje op een van de vele rodelbanen

Niets leuker dan eens een ritje te maken op een rodelbaan door de schilderachtige bergen. En rodelbanen vind je hier met hopen, de ene al wat spectaculairder dan de andere. Kruip (samen) in het karretje en zoef zo snel mogelijk naar beneden. Vergeet natuurlijk niet om af en toe eens te remmen, zodat je niet uit de bocht vliegt! Wij hebben alvast enkele van onze favoriete rodelbanen in het Zwarte Woud voor je opgelijst:

  • Hasenhorn Rodelbahn Todtnau mag zeker niet ontbreken. Met een lengte van 2,9 kilometer is dit de langste rodelbaan van het Zwarte Woud. Onderweg kom je langs heel wat bochten en hoogteverschillen. Het enige nadeel? Deze rodelbaan is erg populair waardoor er lange wachtrijen zijn. Bekijk de ligging.
  • Riesenrutschbahn Poppeltal is zo’n 1500 meter lang en gaat behoorlijk snel. Je hebt hier ook nog een speeltuin met o.a. trampolines, een midgetgolfbaan en een klimbos in de buurt. Bekijk de ligging.
  • Sommerrodelbahn Gutach is 1150 meter lang en heeft heel wat bochten. Verder is er ook een kleine speeltuin. Bekijk de ligging.

  1. Breng een bezoekje aan de kindvriendelijke musea

Vinden je kinderen het leuk om een museum te bezoeken? De ideale uitstap voor een sombere of regenachtige dag. Ook in het Zwarte Woud zijn er verschillende musea die een bezoekje waard zijn. Hieronder vind je alvast enkele musea in het Zwarte Woud die ook leuk zijn voor kinderen.

Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof bevindt zich in Gutach en is het belangrijkste museum van het Zwarte Woud. In dit enorme openluchtmuseum duik je de geschiedenis van de regio in. Je kan er verschillende authentieke gebouwen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw gaan bezoeken en zien hoe de mensen vroeger in deze regio leefden. De medewerkers van het museum lopen hier ook rond in traditionele kledij.

  • Het Schwarzwälder Freilichtmusuem Vogtsbauernhof is van eind maart tot begin november dagelijks open van 9u tot 18u.
  • In augustus blijft het domein een uurtje langer open.
  • De toegang tot het domein is betalend.
  • Meer info op de website.

Het Koekoeksklokkenmuseum

Aan het begin van de 18de eeuw werden in het Zwarte Woud de koekoeksklokken uitgevonden. Nog steeds zijn de klokken het symbool van de regio. In Furtwangen kan je zelfs een museum over de bijzondere klokken bezoeken. Je kan er niet alleen enkele van de oudste Duitse koekoeksklokken bewonderen, ook andere soorten uurwerken uit verschillende delen van de wereld kregen hier een plaatsje. Het museum is dagelijks open tussen 9u en 18u. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten met kinderen in het Zwarte Woud?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam én kindvriendelijk verblijf voor je vakantie in het Zwarte Woud? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in het Zwarte Woud.

  • Natuurhuisje in Freiburg im Breisgau is een ruim appartement gelegen nabij een prachtig meer in het Zwarte Woud. Het appartement is eenvoudig ingericht en voorzien van drie slaapkamers (geschikt voor 6 personen). Vanop je balkon geniet je van een prachtig uitzicht over de omgeving. Na een heerlijk ontbijtje kan je in de omgeving een wandeling maken langs het meer. 's Avonds eens lekker gaan dineren? Er is leuk restaurantje te vinden op slechts 5 km van het appartement. Meer info en boeken.
  • Panorama Lodge Sonnenalm Hochschwarzwald is rustig gelegen in het dorp Todtnauberg, in het hart van het Zwarte Woud. Het pension biedt klassiek ingerichte kamers en beschikt over een binnenzwembad, een sauna en een Turks bad. Vanop je kamer en vanuit het restaurant heb je een prachtig zicht op de omgeving. Meer info en boeken.
  • Hotel - Gasthof Blume is een gezellig driesterrenhotel en wordt omringd door groene natuurpracht. Je verblijft in een van de klassiek ingerichte kamers en 's ochtends kan je ontbijten in het rustieke restaurant. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?