25 x mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije: Wat te zien & doen?

25 x mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije: Wat te zien & doen?

17 oktober 2022 in Bulgarije2 reacties

Gelegen aan de Zwarte Zee is Bulgarije een ideale vakantiebestemming en wordt steeds meer en meer bezocht! Bezoek één van de mooie historische steden of breng een namiddagje door op de Bulgaarse Rivièra die zich kenmerkt door brede gouden stranden en een bergachtig landschap.

Een vakantie in Bulgarije betekent: genieten, genieten en nog eens genieten. Ontdek hier de must-sees van Bulgarije!

Tours en tickets boeken in Bulgarije

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Bulgarije bezoeken met een georganiseerde tour ? Ga mee met een lokale gids of tour in Bulgarije en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in Bulgarije en haal het beste uit je bezoek

Inhoud artikel

  1. Hoofdstad Sofia

Sofia is de sprankelende hoofdstad van Bulgarije en wordt gekenmerkt door groene parken, boeiende musea en indrukwekkende, imposante gebouwen. Het centrum van Sofia is compact waardoor je veel bezienswaardigheden te voet kan bezoeken. Het is een relatief onbekende stad en daarbovenop nog eens vrij goedkoop! Waar wacht je nog op? Boek alvast je citytrip.

Alexander Nevski-kathedraal

Wanneer je Sofia bezoekt, moet je zeker even passeren langs de imposante Alexander Nevski kathedraal. Deze Bulgaarse-Orthodoxe kathedraal is erg indrukwekkend en bestaat uit verschillende koepels met blauwe daken. Je merkt ze al van ver op! De kathedraal werd gebouwd in 1895 tot 1900 en is gewijd aan de heilige Alexander Nevski.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad? Ontdek het volledige aanbod hotels en appartementen in Sofia.

Vitosha Boulevard

Ben je een winkelliefhebber? Dan mag deze ook zeker niet ontbreken! De Vitosha Boulevard is de bekendste straat van Sofia waar je allerlei winkeltjes, boetiekjes en gezellige terrasjes kan vinden. Bovendien heb je vanuit deze straat een prachtig uitzicht op de Vitosha berg die zicht vlak naast de stad bevindt. Het is er heerlijk om even rond te kuieren en een lekker hapje te eten bij een van de zovele aangename restaurants.

Nationaal Historisch Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het land? In het Nationaal Historisch Museum leer je alles bij over Bulgarije. Het Nationaal Historisch Museum is gevestigd in de residentie van de laatste communistische leider Todor Zhivkov. Alleen al voor het gebouw is het museum een bezoekje waard.

In het museum worden onder andere thracische goud en zilverschatten tentoongesteld die behoren tot de oudst bekende ter wereld. Ook zijn er vele recentere opgravingen te bewonderen, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd.

TIP: Op vakantie naar Bulgarije? Download onze gratis reisgids Bulgarije, deze bevat alle top bezienswaardigheden van het land, een volledig voorbeeld route + een bezoek aan de Zwarte Zee.

  1. Kerk van Bojana

De eeuwenoude Boyana-kerk ligt in het voorgebergte van de pittoreske Vitosja-bergen en is een van de architecturale juwelen van Sofia. De kerk bestaat uit drie gebouwen. In de 10e eeuw werd de oostelijke kerk gebouwd en aan het begin van de 13e eeuw liet Sebastocrator Kaloyan er een tweede gebouw naast zetten. De fresco's in deze kerk worden gezien als een van de belangrijkste collecties middeleeuwse schilderijen. De derde kerk werd gebouwd begin 19e eeuw.

De Boyana kerk wordt aanzien als een van de meest complete en perfect bewaard gebleven monumenten van Oost-Europese middeleeuwse kunst.
  1. Koprivshtitsa

Koprivshtitsa is een bekend Bulgaars stadje dat steeds meer toeristen lokt. Je kan het wat vergelijken met een soort openluchtmuseum waar je een reis maakt door het verleden. Je wandelt er rond in charmante straatjes en overgroeide lanen die geflankeerd worden door historische huizen. Dat maakt het de ideale stopplek op weg naar de Zwarte Zee. In het dorpje werden verschillende herenhuizen uit de periode van de Bulgaarse renaissance gerestaureerd en die kan je vandaag bezoeken.

Koprivshtitsa bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod excursies en dagtochten naar Koprivshtitsa.

Het Oslekovhuis is daar een opmerkelijk voorbeeld van. Hoewel Koprivshtitsa nu een rustig stadje is, was het ooit het hart van de Bulgaarse revolutie tegen de Ottomanen. Het eerste schot werd hier namelijk gelost, vanop de Kalachev-brug. Todor Kableshkov zou dat eerste schot gelost hebben en zijn huis is hier daarom een populaire bezienswaardigheid.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Koprivshtitsa.

  1. Bourgas

Bourgas beschikt over de grootste haven van Bulgarije en heeft daarmee een belangrijke rol als handelsstad. De stad zelf is meer dan 2000 jaar oud en kreeg oorspronkelijk de Romeinse naam ‘Kaluta’ mee. In de 19e eeuw brandde Bourgas helemaal plat maar werd later weer opgelapt tot een van de belangrijkste Bulgaarse economische en culturele centra.

Bovendien is de stad ook erg geliefd vanwege haar goudgele stranden en de aangename temperatuur van het water. Maar er zijn nog meer redenen om een bezoek te brengen aan Bourgas. De stad is al net zo bijzonder dankzij haar mooie historische kerken, interessante musea en fijne winkels. Shopliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen!

  1. Vratsa

Vratsa is de grootste stad in het noordwesten van Bulgarije. Het is de uitvalsbasis voor talrijke avonturen om grotten, watervallen en interessante rotsformaties te verkennen. Opmerkelijke attracties in dit gebied zijn de grot Ledenika, de Skaklya-waterval, en de Vratsata-kloof.

  • De Ledenika-grot is een must-see. De grot is open voor het publiek in de zomer en hangt en staat vol stalactieten en stalagmieten.
  • De Skaklya-waterval is de hoogste tijdelijke waterval in de Balkan, met een indrukwekkende 141 meter.
  • Vratsata, tot slot, is een prachtige kloof die kan uitpakken met de hoogste kliffen van de Balkan. De kalkstenen wanden bereiken een hoogte van 400 meter en zijn populair bij klimmers.

Wil je graag een daguitstap maken naar deze populaire attracties? Met deze georganiseerde dagtocht naar Natuurpark Vratsa Karst & grotten, wandel je langs bossen, verken je de Ledenika-grot en picknick in de buurt van prachtige watervallen.

  1. Zwarte Zee

De Bulgaarse kust is prachtig en zeker de moeite waard om een dag te vertoeven. In het noordelijke deel vind je goudgele zandstranden, uitgestrekte rotslandschappen en kliffen. Je kan er dan ook heerlijk wandelen en genieten van adembenemende uitzichten. In het zuidelijke gedeelde vind je eerder weelderige bossen en tropische begroeiing maar ook daar kan je helemaal tot rust komen.

De Zwarte zee is een heel rustige zee. Er zijn geen wilde golven, geen stevige wind en geen vlijmscherpe schelpen. Enkel een heerlijke temperatuur, helderblauw water en een stralende zon. De Zwarte Zee leent zich zeker niet voor watersport activiteiten als zeilen of surfen, maar leent zich wel voor hele andere activiteiten (kano varen, catamarantocht, …)

Tijdens onze 14-daagse rondreis door Bulgarije, kom je langs de mooiste plekjes en badplaatsen aan de Zwarte Zee. Download je roadtrip Bulgarije en mis niets tijdens je verblijf!

Sunny Beach

Het water van de Zwarte Zee wordt aanzien als ‘geneeskrachtig’ en trekt heel wat toeristen aan. Eén van de meest toeristische plekken is Sunny Beach. Je vindt hier zonovergoten stranden, maar ook het uitgaansleven is hier erg populair. Flower Street wordt iedere avond druk bezocht en jongeren weten deze badplaats steeds vaker te vinden.

  1. Nessebar

Nessebar is gelegen op een schiereiland en wordt het hoogtepunt van de Zwarte Zee genoemd. De prachtige vestingstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en staat bekend omwille van zijn historisch centrum. Het is zelfs één van de oudste steden in Europa met een lange maar boeiende geschiedenis.

Nessebar bestaat uit twee delen: het historische en het moderne centrum

Het moderne centrum staat uiteraard vol met hotels en luxe winkels terwijl het historische gedeelte bestaat uit kleine gezellige straatjes en pittoreske pleintjes. Je vindt nog enkele restanten van de Romeinse tijd maar evenwel gebouwen uit de renaissance en Byzantijnse tijd. Hier kan je heerlijk ronddwalen en alle bijzondere gebouwen op je eigen ritme bewonderen.

Wil je graag de stad leren kennen aan de hand van een stadswandeling? Dat kan! Verken Nessebar met een lokale gids en verdiep je in de geschiedenis en cultuur.

Snorkelen tussen oude restanten

Door een aardbeving is een deel van het historische centrum onder water verdwenen. Je kan perfect een namiddagje snorkelen tussen deze gezonken, bijzondere restanten of je kan op een heldere dag een boottochtje maken en de restanten zo bewonderen.

  1. Varna

Varna is de meest bruisende stad langs de kust van de Zwarte Zee en een belangrijke havenstad van het land. Varna wordt ook wel aanzien als een universiteitsstad én een industriestad. Je vindt er meer dan 150 monumenten waaronder de prachtige Maria kathedraal. Wanneer je deze kathedraal binnenwandelt, krijg je indrukwekkende muurschilderingen te zien en een van de mooiste altaren van Bulgarije. Daarnaast heeft de stad een gezellig centrum met heel wat winkeltjes en tal van restaurants waar je heerlijk kan dineren.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Varna en omgeving.

  1. Krushuna-watervallen

Genesteld tussen de bossen in het noorden van Bulgarije liggen de prachtige Krushuna watervallen. De watervallen vormen een van de schilderachtigste stukjes natuur van Bulgarije. Het zijn meerdere watervallen waarbij het water over kalkstenen rotsen en verschillende turquoise poeltjes naar beneden stroomt. De watervallen zien er uitzonderlijk mooi uit dankzij het lichtkleurige travertijn-gesteente.

Een toeristisch wandelpad brengt je naar de grot waaruit de rivier ontspringt. Vlakbij vind je nog twee kleinere watervallen en nog veel meer grotten. De Devetashka-grot, bijvoorbeeld, werd tienduizenden jaren lang door prehistorische mensen bewoond. Die grot is tegenwoordig een schuilplaats voor talrijke diersoorten, waaronder bijna 30 000 vleermuizen. Je vindt vlakbij ook de overblijfselen van een 13e- of 14e-eeuws klooster.

  1. Pirin National Park

Het Nationaal park Pirin is een prachtig natuurpark in het zuidwesten van Bulgarije. Het bestaat uit bergtoppen die wel 2900 meter hoog zijn en staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

  • Het gebied van de nationaal park is erg rijk aan flora en fauna en is een echte aanrader voor dierenliefhebbers.
  • Maar ook wandelliefhebbers zullen het hier enorm naar hun zin hebben. Je vindt er namelijk wandelpaden van diverse moeilijkheidsgraden.
  • Eens je boven de bergen hebt beklommen, krijg je een prachtig uitzicht over de omgeving.
  • Daarnaast vind je er ook nog 70 diepblauwe gletsjermeren, indrukwekkende watervallen en uitgestrekte bossen die zorgen voor het prachtig geheel plaatje.
  1. Het Rila Gebergte

Het Rila gebergte maakt deel uit van het Rila Nationaal Park en omvat maar liefst de hoogste bergen van de hele Balkan. Zo is de Moesala met zijn 2925 meter, de hoogste berg van het gebied. Eens je het gebergte hebt beklommen, krijg je adembenemende uitzichten op de omgeving. Het Rila Gebergte is een prachtig gebied waar je heerlijk kan wandelen en kan genieten van de ongerepte natuur.

Tip: Wanneer je het Rilagebergte beklimt, kleed je je best goed aan. Het is boven ontzettend mooi, maar vaak ook behoorlijk fris.

Zeven meren van Rila

Een van de hoogtepunten van het Rila gebergte zijn de zeven Rila-meren. 7 échte natuurwonderen. De gletsjermeren zijn groot en diepblauw en worden omringd door de hoge bergen en groene bossen. Het is een prachtige omgeving waar je verstelt zal staan door de natuur.

Graag een daguitstap maken naar de Zeven meren van Rila? Boek je tickets voor een dagtrip vanaf Sofia naar de Zeven Rila-meren en geniet van een fantastische wandeltocht in de bergen en ontdek de prachtige meren. Na een rit van 90 minuten naar Panichishte begint je tocht en zie je waarom deze gletsjermeren bekend staan als de Blauwe Parels van het Rilagebergte.

Rilaklooster

Het Rilaklooster is een niet te missen top bezienswaardigheid. Het wordt ook wel eens het Jeruzalem van Bulgarije genoemd. Het klooster is gesticht in de middeleeuwen en werd kleurrijk versierd met Slavische kunst.

Het is een symbool voor de Slavische cultuur die lange tijd onderdrukt werd door de Turken. Bulgaren zien het Rilaklooster als één van de belangrijkste religieuze centra van de Bulgaarse Orthodoxe kerk en staat tevens op de Unesco Werelderfgoedlijst.

  1. Plovdiv

Plovdiv is, op Sofia na, de grootste stad van Bulgarije. De stad is onderverdeeld in een boven en benedenstad dat verbonden wordt met pittoreske steegjes. Hier kan je uren ronddwalen en uitrusten op gezellige terrasjes.

Old Plovdiv, de prachtig bewaard gebleven oude stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt er dan ook fraaie historische bezienswaardigheden en prachtige panden. Old Plovdiv is als het ware een plaatje met zijn kleurrijke gevels en kronkelige kasseistraatjes.

Bovendien vind je in de stad enkele goed bewaard gebleven Romeinse overblijfselen. Eén van de hoogtepunten dat je zeker moet gezien hebben is toch wel het oude Romeinse amfitheater. Het theater dateert uit de 2e eeuw en is rijkelijk versierd met standbeelden en kunst. Naast Romeinse overblijfselen vind je er ook een moskee en het etnografisch museum waar je kan leren over de Bulgaarse cultuur.

  1. Rozenvallei

De Rozenvallei is een prachtige vallei in het hart van Bulgarije die behoren tot de vruchtbaarste gebieden van het land. Je wandelt hier tussen de velden vol met rozen terwijl de rozengeur je tegemoet komt, heerlijk!

In deze streek worden dan ook de bekende Bulgaarse rozenolies geproduceerd. Die rozenolies worden gebruikt in dure parfums, luchtverfrissers, aromatherapie en soms voor het parfumeren van lekkernijen als chocolade en suiker.

Kazanlak is de hoofdstad van de Rozenvallei en hier wordt het begin van de rozenoogst goed gevierd. Je vindt er ook een interessant museum, waar je alles kan bijleren over de rozenproductie. Maar ook de Tombe van Kazanlak is zeker de moeite waard om even te bezoeken (lees hieronder meer over de graftombe).

  1. Thracische graftombe van Kazanlak

In het zuiden van Bulgarije kan je de Thracische graftombe van Kazanlak bewonderen. De Thracische graftombe dateert uit de 4e eeuw v.Chr. en staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het maakt deel uit van een Thracische necropolis. De tombe is versierd met verbazingwekkende muurschilderingen die beschouwd worden als een van de best bewaarde artistieke meesterwerken in Bulgarije uit de hellenistische periode.

Even verderop naar het noorden moet je ook een bezoek brengen aan het graf van Seuthes III, in de buurt van Shipka. Je bevindt je hier in de Vallei van de Thracische Heersers, genoemd naar de talrijke archeologische vondsten uit de Thracische periode (1000 v.Chr. – 7e eeuw n.Chr.) die in deze vallei ten noorden van Kazanlak zijn gedaan. Seuthopolis, de Thracische stad in het hart van al dat archeologisch geweld, ligt nu helaas onder water in het Koprinka-reservoir.

Wil je graag een uitstap maken naar de Vallei van de Thracische koningen? Bekijk het aanbod tours en excursies naar de Thracische graftombe en omgeving.

  1. Melnik

Melnik is dé kleinste stad van Bulgarije met maar liefst 275 inwoners. Dat klinkt weinig maar het is niet altijd zo geweest. Vroeger telde Melnik zo’n 20 000 inwoners maar door de eeuwen heen zijn er steeds meer mensen uit de stad weggetrokken.

Melnik is gelegen aan de voet van het Piringebergte en de omgeving is dan ook erg adembenemend. Je vindt rondom Melnik namelijk de mooiste wijngaarden van Bulgarije. Het stadje werd dan ook vernoemd naar de Melnikdruif wat een basisingrediëntje is voor de wijnen. Wanneer je een bezoekje aan deze stad brengt, moet je dus zeker eens proeven van de lokale specialiteit. Daarnaast wordt de stad ook gekenmerkt door pittoreske huisjes, gezellige winkelstraatjes en prachtige zandformaties die behoren tot de mooiste van Europa.

Wist je: De Melnik is een laat rijpende druivensoort is, die in kleine hoeveelheden uitsluitend in Bulgarije geteeld wordt? De Melnikdruif zou ook de favoriete wijndruif geweest zijn van Winston Churchill?<
  1. Nationale park Centrale Balkan

Het nationaal park Centrale Balkan is een van de drie nationale parken van Bulgarije en beslaat een gebied van 720 km² in het hoogste deel van het Centraal Stara Planina-gebergte. Het gebied is ook aangeduid als een UNESCO-biosfeerreservaat en de beukenbossen in het park maken deel uit van het samengestelde UNESCO-werelderfgoed: voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s.

Talrijke routes leiden naar opmerkelijke plaatsen in dit beschermde gebied, waaronder indrukwekkende bergtoppen, dramatische watervallen, oerbossen en uitgestrekte weides. Er zijn heel wat prachtige wandelpaden die wachten om verkend te worden. Breng hier zeker wat tijd door om te genieten van het landschap en de natuur voordat je verder reist. Neem dan de Trojan-pas (ook bekend als de Beklemet-pas) om richting het noorden naar je volgende bestemming te rijden.

  1. Waterval van Raiskoto Praskalo

De Raiskoto Praskalo waterval vind je terug in het Central Balkan National Park en is de grootste waterval van de Balkan. Het is een flinke uitdaging om de waterval te bereiken maar het loont met een prachtig uitzicht!

Graag nog meer bijzonder mooie plekken ontdekken? Download onze gratis reisgids Bulgarije en mis niets tijdens je verblijf!

  1. Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo wordt ook wel eens ‘de stad van de tsaren’ genoemd. De geschiedenis van deze stad gaat zo’n 5000 jaar terug. De stad was ten tijde van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk en na de overwinning van het Osmaanse Rijk tot hoofdstad van Bulgarije uitgeroepen. Later moest de stad de titel afgeven aan Sofia.

Vandaag de dag zie je nog steeds dat het een belangrijke stad is geweest. Er zijn talloze bezienswaardigheden die en historische gebouwen die de rijkdom nog uitstralen.

Tsarevets

De middeleeuwse Tsarevets of de ‘vestingen’ van de tsaren vormen absoluut een hoogtepunt aan je bezoek. Rond de vesting loop een muur die prachtig gerestaureerd is. Maar bekijk vooral eens binnen de vestingmuren. Daar vind je het 12-eeuwse Koninklijk Paleis wat ook echt de moeite waard is om te bezichtigen.

  1. Buzludzha Monument

Het Buzludzhamonument is het herdenkingshuis van de Bulgaarse Communisten. Het auditorium werd in de communistische tijd gebruikt voor bijeenkomsten en lezingen. Wanneer je je voor het gebouw bevindt, zal je merken dat het gebouw een vrij speciale structuur heeft. Het is een auditorium in de stijl van het brutalisme en werd gebouwd op een 1441 meter hoge bergtop in het Bulgaarse Balkangebergte. De zaal had maar liefst 510 m² aan mozaïeken.

  1. Rhodopegebergte en Trigrad Gorge

Het Rodopegebergte in Zuid-Bulgarije is geologische het oudste massief van de Balkan. Ontdek de meest authentieke en verborgen hoekjes van de Rodope bergen. Je vindt er talloze natuurwonderen, zoals de spectaculaire Trigrad kloof. De Trigrad-kloof is een 7 kilometer lange bergkloof ten noorden van het dorp Trigrad, onder torenhoge marmeren kliffen die gedurende miljoenen jaren zijn uitgehouwen door de Trigrad-rivier.

  1. Grot Yagodina

De Yagodina grot is een grottenstelsel met meer dan 10km lange gangen verdeelt over drie niveaus. Deze wordt beschouwd als één van de mooiste in Europa. Je vindt er een groot aantal grotformaties, of speleothems, waaronder stalactieten, stalagmieten, stalagnaten, vloeisteen, draperieën en grotparels. Bovendien is het een belangrijke site voor vleermuizen vanwege de grote lengte. De grot herbergt maar liefst 11 soorten vleermuizen. Indrukwekkend om te zien!

  1. Pernik en het Surva Festival

Pernik werd in de 9e eeuw onderdeel van het Bulgaarse koninkrijk en ontwikkelde zich als een belangrijk militair en administratief centrum. Tegenwoordig is Pernik een stad met een goed ontwikkelde infrastructuur en gevestigde culturele tradities. De gastvrijheid van de mensen, de natuurlijke schoonheid, de historische bezienswaardigheden maken Pernik steeds aantrekkelijker.

Surva Festival

Als je het Surva festival in Pernik kan meepikken, moet je dat zeker doen! Het Surva festival is het internationaal festival van de gemaskerde spelen. Het is het grootste evenement van dit soort in de Balkan. Het festival speelt in op oude Bulgaarse tradities en gewoonten. Het is een belangrijk onderdeel van de Bulgaarse folkloretraditie.

Het festival van de Gemaskerde Spelen vindt plaats in het laatste weekend van januari. Het meest aantrekkelijke kenmerk is de tweedaagse parade voor maskeradebedrijven uit Bulgarije en het buitenland. Zowel de deelnemers als inwoners, als toeristen komen hier naartoe om sfeer te maken en plezier te hebben.

  1. Pirin Sings in Razlog (zomer)

In het midden van de zomer, begin augustus vindt het traditionele folklorefestival Pirin Sings plaats op de Razlog-vallei. Enkele amateurartiesten komen hier samen om deel te nemen aan de zang- en danswedstrijden op verschillende podia verspreid over de weiden van Predel.

Het festival is een viering van kleurrijke traditionele kostuums, de klanken van oude instrumenten en de melodieën van folkloristische liederen. Elk jaar eindigt het festival met een groots concert gevolgd door de traditionele Bulgaarse dans. Een echte belevenis!

  1. De uit rotsen gehouwen kerken van Ivanovo

Uniek in Bulgarije, en heel anders dan de kloosters die je al gezien hebt, zijn de uit de rotsen gehouwen kerken van Ivanovo. Deze indrukwekkende reeks kapellen en kloostergebouwen werden uit massieve kliffen gehouwen en torenen 32 meter uit boven de kloof van de rivier Rusenski Lom. Je vindt deze rotskerken dichtbij het dorp Ivanovo. Het complex ligt in het natuurpark Rusenski Lom en staat bekend om zijn indrukwekkende en goed bewaarde fresco's.

Dit kloostercomplex werd in 1979 aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd. De grotten werden voor het eerst bewoond door monniken in de jaren 1220 en werden uitgebreid tot in de 17e eeuw. De monniken hakten cellen, kerken en kapellen uit de massieve rots. Op het hoogtepunt stonden hier ongeveer 40 kerken en in totaal 300 gebouwen, waarvan de meeste vandaag de dag niet bewaard zijn gebleven. Het kloostercomplex dankt veel van zijn bekendheid aan de indrukwekkende 13e- en 14e-eeuwse schilderingen die in vijf van de kerken bewaard zijn gebleven.

  1. Bezoek indrukwekkende forten in Bulgarije

Vanuit Sofia kan je enkele dagtochten maken om een aantal forten in het noordwesten van het land te bezoeken. Een uitstapje naar onderstaande forten kunnen we zeker aanraden!

De eerste van die reeks forten is het fort van Belogradchik. Dat fort, gekenmerkt door de bizarre rotsformaties erbovenop, is een populaire toeristische bezienswaardigheid. De rotsformaties dienen als natuurlijke bescherming en werden versterkt met dikke stenen muren. Het oorspronkelijke fort werd al gebouwd in de Romeinse tijd.

Wil je graag een dagtocht maken naar het fort van Belogradchik? Boek je dagtrip vanuit Sofia naar de rotsformatie Belogradchik online op voorhand.

Baba Vida

Een ander fort dat je moet gezien hebben is Baba Vida, een van de opmerkelijkste forten in dit deel van Bulgarije. De bouw van dit fort begon in de 10e eeuw op een plaats die de Romeinen Bononia noemden. De huidige naam kan vertaald worden als "Grootmoeder Vida". Dat verwijst naar een plaatselijke legende waarin een Bulgaarse koning uit Danubië drie dochters had en voor zijn dood het rijk onder hen verdeelde. Vida, een van zijn dochters, bleef ongehuwd en liet deze vesting optrekken in haar stad.

  1. Waar overnachten in Bulgarije?

Voor je bezoek aan Bulgarije, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bulgarije online bekijken.

Rosslyn Central Park Hotel (Sofia)

Het Rosslyn Central Park Hotel ligt aan de beroemde voetgangersboulevard Vitosha, vol trendy koffiebar, restaurants, ambachtelijke winkels en boetieks. Na een dagje shoppen op de boulevard, keer je terug naar je comfortkamer die voorzien is van gratis breedband-WiFi, gratis koffie- en theefaciliteiten, een 55-inch tv met Netflix en regelbare airconditioning. 's Ochtends kan je de dag beginnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt in het verlichte restaurant met panoramisch uitzicht. Meer info en boeken.

Royal Hotel (Varna)

Het Royal Hotel is een parel in de kroon van het oude Varna. Het imposante gebouw van het Royal Hotel, ontworpen in Franse afscheiding en opgericht in 1905, zal je meteen opvallen. Het stadshotel biedt ruime kamers met authentiek antiek meubilair die een aangename en gezellige sfeer creëren. De kamers beschikken ook nog over een balkon met prachtig uitzicht op Varna en 's ochtends geniet je van een heerlijk continentaal of à-la-carteontbijt! Meer info en boeken.

Zornitza Family Estate Relais & Chateaux (Melnik)

Het familielandgoed Zornitza is gelegen tussen de glooiende heuvels en wijngaarden van Zuid-Bulgarije in Melnik. Het hoofdgebouw heeft een eigentijds design, maar beschikt toch over traditionele materialen. Een verblijf in deze accommodatie is een unieke kans om Zuid-Bulgarije te ontdekken in al zijn luxe en authenticiteit! Van lokale tradities tot de historische rijkdom van de sites die dateren uit Noord-Thracië en het oude Griekenland, maar ook tot de proeverijen van heerlijke wijnen die op het landgoed geproduceerd worden. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Verken het verrassende Bulgarije

Benieuwd naar het bijzondere land Bulgarije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bulgarije!

  1. Ontdek Bulgarije met onze gratis reisgids

Download onze gratis reisgids Bulgarije die je langs de mooiste plekjes van het land gidst. Met de auto, motor of camper reis je van Sofia, via Plovdiv tot de Zwarte Zee en onderweg passeer je historische steden, authentieke dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden.

Bulgarije

Gratis reisgids Bulgarije downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 september 2023 - H.J.M. Veerman-Schuckman

Wederom een prachtige gids met veel tips. en leuk dat een hele route beschreven staat.

- 21 maart 2023 - Sylvia W

We gaan binnenkort naar Bulgarije. Leuke en goede tips, je krijgt al een beeld van een land waar ik niet zoveel van weet.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?