Dé 24 x mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije: Wat te zien & doen?

Dé 24 x mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije: Wat te zien & doen?

27 oktober 2020 in Bulgarije0 reacties

Gelegen aan de Zwarte Zee is Bulgarije een ideale vakantiebestemming en wordt steeds meer en meer bezocht! Bezoek één van de mooie historische steden of breng een namiddagje door op de Bulgaarse Rivièra die zich kenmerkt door brede gouden stranden en een bergachtig landschap. Een vakantie in Bulgarije betekent: genieten, genieten en nog eens genieten. Ontdek hier de must-sees van Bulgarije!

Inhoud artikel

 1. Hoofdstad Sofia

Sofia is de sprankelende hoofdstad van Bulgarije en wordt gekenmerkt door groene parken, boeiende musea en indrukwekkende, imposante gebouwen. Het centrum van Sofia is compact waardoor je veel bezienswaardigheden te voet kan bezoeken. Het is een relatief onbekende stad en daarbovenop nog eens vrij goedkoop! Waar wacht je nog op? Boek alvast je citytrip.

Alexander Nevski-kathedraal

Wanneer je Sofia bezoekt, moet je zeker even passeren langs de imposante Alexander Nevski kathedraal. Deze Bulgaarse-Orthodoxe kathedraal is erg indrukwekkend en bestaat uit verschillende koepels met blauwe daken. Je merkt ze al van ver op! De kathedraal werd gebouwd in 1895 tot 1900 en is gewijd aan de heilige Alexander Nevski.

Vitosha Boulevard

Ben je een winkelliefhebber? Dan mag deze ook zeker niet ontbreken! De Vitosha Boulevard is de bekendste straat van Sofia waar je allerlei winkeltjes, boetiekjes en gezellige terrasjes kan vinden. Bovendien heb je vanuit deze straat een prachtig uitzicht op de Vitosha berg die zicht vlak naast de stad bevindt. Het is er heerlijk om even rond te kuieren en een lekker hapje te eten bij een van de zovele aangename restaurants.

Nationaal Historisch Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het land? In het Nationaal Historisch Museum leer je alles bij over Bulgarije. Het Nationaal Historisch Museum is gevestigd in de residentie van de laatste communistische leider Todor Zhivkov. Alleen al voor het gebouw is het museum een bezoekje waard.

In het museum worden onder andere thracische goud en zilverschatten tentoongesteld die behoren tot de oudst bekende ter wereld. Ook zijn er vele recentere opgravingen te bewonderen, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd.

 1. Kerk van Bojana

De eeuwenoude Boyana-kerk ligt in het voorgebergte van de pittoreske Vitosja-bergen en is een van de architecturale juwelen van Sofia. De kerk bestaat uit drie gebouwen. In de 10e eeuw werd de oostelijke kerk gebouwd en aan het begin van de 13e eeuw liet Sebastocrator Kaloyan er een tweede gebouw naast zetten. De fresco's in deze kerk worden gezien als een van de belangrijkste collecties middeleeuwse schilderijen. De derde kerk werd gebouwd begin 19e eeuw.

De Boyana kerk wordt aanzien als een van de meest complete en perfect bewaard gebleven monumenten van Oost-Europese middeleeuwse kunst.
 1. Koprivdhtitsa

Koprivdtitsa is een historisch stadje dat vooral bekend staat om zijn traditionele Bulgaarse architectuur. Hoewel de stad gesticht werd in de 14e eeuw, dateren de meeste gebouwen uit de 19e eeuw. Een bloeiperiode voor het land, de tijd van de Bulgaarse Nationale Wedergeboorte.

Men zegt wel eens dat Koprivdhtitsa als een openlucht museum kan beschouwd worden. Je wandelt er tussen de geschilderde huizen en prachtige natuur met mooie rivierbeddingen.

Bourgas

Bourgas beschikt over de grootste haven van Bulgarije en heeft daarmee een belangrijke rol als handelsstad. De stad zelf is meer dan 2000 jaar oud en kreeg oorspronkelijk de Romeinse naam ‘Kaluta’ mee. In de 19e eeuw brandde Bourgas helemaal plat maar werd later weer opgelapt tot een van de belangrijkste Bulgaarse economische en culturele centra.

Bovendien is de stad ook erg geliefd vanwege haar goudgele stranden en de aangename temperatuur van het water. Maar er zijn nog meer redenen om een bezoek te brengen aan Bourgas. De stad is al net zo bijzonder dankzij haar mooie historische kerken, interessante musea en fijne winkels. Shopliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen!

 1. Zwarte Zee

De Bulgaarse kust is prachtig en zeker de moeite waard om een dag te vertoeven. In het noordelijke deel vind je goudgele zandstranden, uitgestrekte rotslandschappen en kliffen. Je kan er dan ook heerlijk wandelen en genieten van adembenemende uitzichten. In het zuidelijke gedeelde vind je eerder weelderige bossen en tropische begroeiing maar ook daar kan je helemaal tot rust komen.

De Zwarte zee is een heel rustige zee. Er zijn geen wilde golven, geen stevige wind en geen vlijmscherpe schelpen. Enkel een heerlijke temperatuur, helderblauw water en een stralende zon. De Zwarte Zee leent zich zeker niet voor watersport activiteiten als zeilen of surfen, maar leent zich wel voor hele andere activiteiten (kano varen, catamarantocht, …)

Sunny Beach

Het water van de Zwarte Zee wordt aanzien als ‘geneeskrachtig’ en trekt heel wat toeristen aan. Eén van de meest toeristische plekken is Sunny Beach. Je vindt hier zonovergoten stranden, maar ook het uitgaansleven is hier erg populair. Flower Street wordt iedere avond druk bezocht en jongeren weten deze badplaats steeds vaker te vinden.

 1. Nessebar

Nessebar is gelegen op een schiereiland en wordt het hoogtepunt van de Zwarte Zee genoemd. De prachtige vestingstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en staat bekend omwille van zijn historisch centrum. Het is zelfs één van de oudste steden in Europa met een lange maar boeiende geschiedenis.

De stad bestaat uit twee delen: het historische centrum en het moderne centrum. Het moderne centrum staat uiteraard vol met hotels en luxe winkels terwijl het historische gedeelte bestaat uit kleine gezellige straatjes en pittoreske pleintjes.
Je vindt nog enkele restanten van de Romeinse tijd maar evenwel gebouwen uit de renaissance en Byzantijnse tijd. Hier kan je heerlijk ronddwalen en alle bijzondere gebouwen op je eigen ritme bewonderen.

Snorkelen tussen oude restanten

Door een aardbeving is een deel van het historische centrum onder water verdwenen. Je kan perfect een namiddagje snorkelen tussen deze gezonken, bijzondere restanten of je kan op een heldere dag een boottochtje maken en de restanten zo bewonderen.

 1. Varna

Varna is de meest bruisende stad langs de kust van de Zwarte Zee en een belangrijke havenstad van het land. Varna wordt ook wel aanzien als een universiteitsstad én een industriestad. Je vindt er meer dan 150 monumenten waaronder de prachtige Maria kathedraal. Wanneer je deze kathedraal binnenwandelt, krijg je indrukwekkende muurschilderingen te zien en een van de mooiste altaren van Bulgarije. Daarnaast heeft de stad een gezellig centrum met heel wat winkeltjes en tal van restaurants waar je heerlijk kan dineren.

 1. Pirin National Park

Het Nationaal park Pirin is een prachtig natuurpark in het zuidwesten van Bulgarije. Het bestaat uit bergtoppen die wel 2900 meter hoog zijn en staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het gebied van de nationaal park is erg rijk aan flora en fauna en is een echte aanrader voor dierenliefhebbers. Maar ook wandelliefhebbers zullen het hier enorm naar hun zin hebben. Je vindt er namelijk wandelpaden van diverse moeilijkheidsgraden. Eens je boven de bergen hebt beklommen, krijg je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Daarnaast vind je er ook nog 70 diepblauwe gletsjermeren, indrukwekkende watervallen en uitgestrekte bossen die zorgen voor het prachtig geheel plaatje.

 1. Het Rila Gebergte

Het Rila gebergte maakt deel uit van het Rila Nationaal Park en omvat maar liefst de hoogste bergen van de hele Balkan. Zo is de Moesala met zijn 2925 meter, de hoogste berg van het gebied. Eens je het gebergte hebt beklommen, krijg je adembenemende uitzichten op de omgeving. Het Rila Gebergte is een prachtig gebied waar je heerlijk kan wandelen en kan genieten van de ongerepte natuur.

Tip: Wanneer je het Rilagebergte beklimt, kleed je je best goed aan. Het is boven ontzettend mooi, maar vaak ook behoorlijk fris.

Zeven meren van Rila

Een van de hoogtepunten van het Rila gebergte zijn de zeven Rila-meren. 7 échte natuurwonderen. De gletsjermeren zijn groot en diepblauw en worden omringd door de hoge bergen en groene bossen. Het is een prachtige omgeving waar je verstelt zal staan door de natuur.

Rilaklooster

Het Rilaklooster is een ander belangrijke bezienswaardigheid. Het wordt ook wel het Jeruzalem van Bulgarije genoemd. Het klooster is gesticht in de middeleeuwen en werd kleurrijk versierd met slavische kunst.

Het is een symbool voor de Slavische cultuur dat lange tijd onderdrukt werd door de Turken. Bulgaren zien het Rilaklooster als een van de belangrijkste religieuze centra van de Bulgaarse Orthodoxe kerken en staat daarom ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 1. Plovdiv

Plovdiv is, op Sofia na, de grootste stad van Bulgarije. De stad is onderverdeeld in een boven en benedenstad dat verbonden wordt met pittoreske steegjes. Hier kan je uren ronddwalen en uitrusten op gezellige terrasjes.

Old Plovdiv, de prachtig bewaard gebleven oude stad behoort op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt er dan ook fraaie historische bezienswaardigheden en prachtige panden. Old Plovdiv is als het ware een plaatje met zijn kleurrijke gevels en kronkelige kasseistraatjes.

Bovendien vind je in de stad enkele goed bewaard gebleven Romeinse overblijfselen. Eén van de hoogtepunten dat je zeker moet gezien hebben is toch wel het oude Romeinse amfitheater. Het theater dateert uit de 2e eeuw en is rijkelijk versierd met standbeelden en kunst. Naast Romeinse overblijfselen vind je er ook een moskee en het etnografisch museum waar je kan leren over de Bulgaarse cultuur.

 1. Rozenvallei

De Rozenvallei is een prachtige vallei in het hart van Bulgarije die behoren tot de vruchtbaarste gebieden van het land. Je wandelt hier tussen de velden vol met rozen terwijl de rozengeur je tegemoet komt, heerlijk!

In deze streek worden dan ook de bekende Bulgaarse rozenolies geproduceerd. Die rozenolies worden gebruikt in dure parfums, luchtverfrissers, aromatherapie en soms voor het parfumeren van lekkernijen als chocolade en suiker.

Kazanlak is de hoofdstad van de Rozenvallei en hier wordt het begin van de rozenoogst goed gevierd. Je vindt er ook een interessant museum, waar je alles kan bijleren over de rozenproductie. Maar ook de Tombe van Kazanlak is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Deze graftombe ligt op een heuvel aan de rand van Kazanlak en wordt gekenmerkt door mooie muurschilderingen en graftombes.

 1. Melnik

Melnik is dé kleinste stad van Bulgarije met maar liefst 275 inwoners. Dat klinkt weinig maar het is niet altijd zo geweest. Vroeger telde Melnik zo’n 20 000 inwoners maar door de eeuwen heen zijn er steeds meer mensen uit de stad weggetrokken.

Melnik is gelegen aan de voet van het Piringebergte en de omgeving is dan ook erg adembenemend. Je vindt rondom Melnik namelijk de mooiste wijngaarden van Bulgarije. Het stadje werd dan ook vernoemd naar de Melnikdruif wat een basisingrediëntje is voor de wijnen. Wanneer je een bezoekje aan deze stad brengt, moet je dus zeker eens proeven van de lokale specialiteit. Daarnaast wordt de stad ook gekenmerkt door pittoreske huisjes, gezellige winkelstraatjes en prachtige zandformaties die behoren tot de mooiste van Europa.

Wist je: De Melnik is een laat rijpende druivensoort is, die in kleine hoeveelheden uitsluitend in Bulgarije geteeld wordt? De Melnikdruif zou ook de favoriete wijndruif geweest zijn van Winston Churchill?<
 1. Waterval van Raiskoto Praskalo

De Raiskoto Praskalo waterval vind je terug in het Central Balkan National Park en is de grootste waterval van de Balkan. Het is een flinke uitdaging om de waterval te bereiken maar het loont met een prachtig uitzicht!

 1. Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo wordt ook wel eens ‘de stad van de tsaren’ genoemd. De geschiedenis van deze stad gaat zo’n 5000 jaar terug. De stad was ten tijde van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk en na de overwinning van het Osmaanse Rijk tot hoofdstad van Bulgarije uitgeroepen. Later moest de stad de titel afgeven aan Sofia.

Vandaag de dag zie je nog steeds dat het een belangrijke stad is geweest. Er zijn talloze bezienswaardigheden die en historische gebouwen die de rijkdom nog uitstralen.

Tsarevets

De middeleeuwse Tsarevets of de ‘vestingen’ van de tsaren vormen absoluut een hoogtepunt aan je bezoek. Rond de vesting loop een muur die prachtig gerestaureerd is. Maar bekijk vooral eens binnen de vestingmuren. Daar vind je het 12-eeuwse Koninklijk Paleis wat ook echt de moeite waard is om te bezichtigen.

 1. Buzludzha Monument

Het Buzludzhamonument is het herdenkingshuis van de Bulgaarse Communisten. Het auditorium werd in de communistische tijd gebruikt voor bijeenkomsten en lezingen. Wanneer je je voor het gebouw bevindt, zal je merken dat het gebouw een vrij speciale structuur heeft. Het is een auditorium in de stijl van het brutalisme en werd gebouwd op een 1.441 hoge bergtop in het Bulgaarse Balkangebergte. De zaal had maar liefst 510 vierkante meter aan mozaïeken.

 1. Rhodopegebergte en Trigrad Gorge

Het Rodopegebergte in Zuid-Bulgarije is geologische het oudste massief van de Balkan. Ontdek de meest authentieke en verborgen hoekjes van de Rodope bergen. Je vindt er talloze natuurwonderen, zoals de spectaculaire Trigrad kloof. De Trigrad-kloof is een 7 kilometer lange bergkloof ten noorden van het dorp Trigrad, onder torenhoge marmeren kliffen die gedurende miljoenen jaren zijn uitgehouwen door de Trigrad-rivier.

 1. Grot Yagodina

De Yagodina grot is een grottenstelsel met meer dan 10km lange gangen verdeelt over drie niveaus. Deze wordt beschouwd als één van de mooiste in Europa. Je vindt er een groot aantal grotformaties, of speleothems, waaronder stalactieten, stalagmieten, stalagnaten, vloeisteen, draperieën en grotparels. Bovendien is het een belangrijke site voor vleermuizen vanwege de grote lengte. De grot herbergt maar liefst 11 soorten vleermuizen. Indrukwekkend om te zien!

 1. Pernik en het Surva Festival

Pernik werd in de 9e eeuw onderdeel van het Bulgaarse koninkrijk en ontwikkelde zich als een belangrijk militair en administratief centrum. Tegenwoordig is Pernik een stad met een goed ontwikkelde infrastructuur en gevestigde culturele tradities. De gastvrijheid van de mensen, de natuurlijke schoonheid, de historische bezienswaardigheden maken Pernik steeds aantrekkelijker.

Surva Festival

Als je het Surva festival in Pernik kan meepikken, moet je dat zeker doen! Het Surva festival is het internationaal festival van de gemaskerde spelen. Het is het grootste evenement van dit soort in de Balkan. Het festival speelt in op oude Bulgaarse tradities en gewoonten. Het is een belangrijk onderdeel van de Bulgaarse folkloretraditie.

Het festival van de Gemaskerde Spelen vindt plaats in het laatste weekend van januari. Het meest aantrekkelijke kenmerk is de tweedaagse parade voor maskeradebedrijven uit Bulgarije en het buitenland. Zowel de deelnemers als inwoners, als toeristen komen hier naartoe om sfeer te maken en plezier te hebben.

 1. Pirin Sings in Razlog (zomer)

In het midden van de zomer, begin augustus vindt het traditionele folklorefestival Pirin Sings plaats op de Razlog-vallei. Enkele amateurartiesten komen hier samen om deel te nemen aan de zang- en danswedstrijden op verschillende podia verspreid over de weiden van Predel.

Het festival is een viering van kleurrijke traditionele kostuums, de klanken van oude instrumenten en de melodieën van folkloristische liederen. Elk jaar eindigt het festival met een groots concert gevolgd door de traditionele Bulgaarse dans. Een echte belevenis!

 1. Filmpje: ontdek Bulgarije

Benieuwd naar het bijzondere land Bulgarije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bulgarije!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?