Met de trein naar Venetië: alle info voor je treinreis + hoe goedkoop tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Met de trein naar Venetië: alle info voor je treinreis + hoe goedkoop tickets boeken?

6 september 2023 in Venetië0 reacties

Praktische info voor je reis met de trein naar Venetië: alle info + goedkoop treintickets kopen

Ga je binnenkort op citytrip naar Venetië? Overweeg dan zeker eens om met de trein te gaan. Vermijd ellenlange wachtrijen aan de check-ins, oncomfortabele zitplaatsen en controles. Met de trein naar Venetië is niet alleen gemakkelijk, het is ook nog eens milieubewuster dan het vliegtuig of de auto!

Hoe goedkoop je reist hangt af van de periode wanneer je je tickets boekt. Ben je van plan om met de trein naar Venetië te reizen? Lees dan gerust verder voor enkele tips & tricks

Inhoud artikel

  1. Waarom kiezen voor de trein naar Venetië?

Sommigen onder ons zijn het gewoon om met de trein te reizen, voor anderen is het dan weer iets ongewoons. Is treinreizen iets compleet nieuws voor jou? Geen probleem, wij sommen hieronder alvast enkele voordelen voor je op, om alle twijfels bij je weg te halen.

Voordelen van de trein naar Venetië

  • Wanneer je met de trein reist, heb je geen gedoe met autofiles onderweg of vertragingen en annulaties op de luchthaven.
  • Je hoeft ook geen uren op voorhand op de luchthaven te zijn. Het is echter wel aan te raden om zo’n 15 à 30 minuten vroeger aanwezig te zijn. Zo ben je tijdig op de hoogte van eventuele vertragingen of spoorveranderingen.
  • Je hoeft niet van te voren in te checken, maar stapt zo met je treintickets en geldige legitimatie op de trein.
  • In tegenstelling tot bij een vliegtuigmaatschappij, kan je bij de trein bagage (meestal) kosteloos meenemen.
  • Treinen bieden vaak meer comfortabele beenruimte dan vliegtuigen.
  • Treinstations zijn vaak gelegen in het hart van de stad, waardoor je niet veel extra tijd en geld kwijt bent aan het vervoer van en naar luchthavens buiten de stad.
  • Breng je lieveling- snacks en drankjes mee zodat je een gezellige picknick kan houden op de trein tijdens een potje UNO.
  • Dankzij de stopcontacten aan boord hoef je je geen zorgen te maken over de batterijduur van je smartphone. Zo kan je urenlang je favoriete serie bingewatchen i.p.v. je ogen op de weg te houden.
  • Last but not least! Reizen met de trein heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het milieu. Je spaart een vliegreis uit en op die manier houd je je ecologische voetafdruk kleiner. Wie zegt dat reizen vervuilend moet zijn?

TIP: Wacht niet langer en plan je volgende stedentrip naar Venetië. Bestel je treintickets naar Venetië makkelijk en eenvoudig online, hoe vroeger je ze aankoopt, hoe goedkoper!

  1. Met de trein naar Venetië: aanrader of niet?

Zoals je hierboven kom lezen, zijn er genoeg redenen waarom je een treinreis naar Venetië kan overwegen. Sommigen geven ook gewoon de voorkeur aan reizen met de trein dan met het vliegtuig. Tijdens een treinrit ben je van alle gemakken voorzien en heb je de tijd om gezellig bij te praten. Bovendien kom je uitgerust aan op je bestemming en kan je weekendje Venetië meteen beginnen.

Met de snelste verbinding bereik je Venetië vanuit Brussel al na 11 uur en 20 minuten reizen, uiteraard kan de reisduur variëren afhankelijk van de stations waar je een overstap maakt en eventuele vertragingen.

  1. Hoe reis je met de trein naar Venetië?

De afstand tot Venetië is best groot, ook als je met de trein reist. Tot op de dag van vandaag zijn er dan ook geen rechtstreekse treinen die je van België of Nederland naar Venetië brengen. Hieronder geven we de beste opties om met de trein naar Venetië te reizen:

Vanuit Brussel

  • Opstappen doe je best in Brussel-Zuid, Centraal of Noord.
  • In Brussel vertrek je met de Thalys naar Paris Nord (reistijd: ongeveer 1u30).
  • In Parijs moet je naar het treinstation Paris Gare du Lyon waar je de TGV-trein naar Milaan (Milano Centrale) of Turijn (Torino Porta Nuova) kan nemen (reistijd: ongeveer 7u).
  • In het station van Milaan (Milano Centrale) maak je een laatste overstap naar het eindstation Venezia Santa Lucia (reistijd: ongeveer 2u25).
  • Je kan ook de trein nemen van Brussel naar Zürich in Zwitserland, en vanuit Zürich verder reizen naar Milaan.

Vanuit Amsterdam

Bovenstaande reisroute met de trein, geldt ook voor reizigers die vanuit Amsterdam willen vertrekken.

Een treinreis via Parijs en Milaan, zijn over het algemeen de snelste optie waarbij je maar 2 keer hoeft over te stappen. Er zijn daarnaast nog enkele andere opties die je kan overwegen, afhankelijk van hoeveel overstappen je wilt maken en hoeveel budget je hebt.
  1. Nightjet naar Venetië

Reizigers die de voorkeur geven aan nachtelijke treinritten of simpelweg de bijzondere ervaring van een nachttrein willen beleven, kunnen een treinrit met de ÖBB Nightjet naar Venetië boeken. De Nightjet is het nachttrein concept van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

  • De ÖBB Nightjet vertrekt vanuit de Duitse stad München.
  • De trein vertrekt om 23u30 in München en komt aan om 8u34 in Venetië.
  • De treinverbinding gaat via Salzburg en Udine.

Wanneer je de treintickets reserveert, heb je de keuze uit:

  • Zitplaatsen: normale zitplaatsen in een treincoupé van max. 6 personen (vanaf €29).
  • Ligplaatsen: treincoupé van 4 tot 6 personen, inclusief beddengoed, een flesje water en een eenvoudig ontbijt in de ochtend (vanaf €49).
  • Slaapplaatsen: treincoupé van 1 tot 3 personen, inclusief welkomstpakket, beddengoed, een flesje water, avondsnack en een luxe ontbijt (vanaf € 69).
  • Meer info op de website.
  1. Eindbestemming: Venezia Santa Lucia

Als je naar het centrum van Venetië wilt gaan, moet je zeker zijn dat je eindbestemming Venetië Santa Lucia is. Dit station wordt ook wel aangeduid als Venezia S.L en ligt aan de westelijke rand van Venetië, aan de noordelijke oever van het Canal Grande. Het ligt in de authentieke Venetiaanse wijk Cannaregio en is gemakkelijk bereikbaar met watertaxi's, waterbussen (vaporetto) en reguliere bussen.

Het station staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en beschikt over een modern en uniek ontwerp waarin glas en staal zijn verwerkt. Het station biedt een prachtig uitzicht op het Canal Grande en is vaak een van de eerste bezienswaardigheden die bezoekers zien als ze met de trein in Venetië aankomen.

Lees zeker ons uitgebreid blogartikel over 'hoe je verplaatsen in Venetië.'
  1. Hoe tickets kopen voor de trein naar Venetië?

Het kopen van treintickets naar Venetië kan eenvoudig en gemakkelijk online, maar is ook mogelijk aan de balie in het station. Als je je treinkaartje dezelfde dag boekt is het meestal duurder en kunnen de kosten variëren op basis van de tijd van de dag, de route of de klasse.

  • Een treinticket van Brussel naar Venetië heb je al vanaf €48,80 voor een enkele reis standaard klasse en als je van tevoren boekt.
  • Enkele tickets van Amsterdam naar Venetië koop je al vanaf € 39 en retourtickets vanaf € 78.
  • Treintickets die online besteld worden, staan op naam. Je kan deze dus ook niet overdragen.

Tips om zo goedkoop mogelijk met de trein naar Parijs te reizen

Reis je met een kleiner budget en wil je graag zo weinig mogelijk geld uitgeven? Dan zijn er enkele tips & tricks waarmee je rekening kan houden om zo goedkoop mogelijk te reizen met de trein.

  • Boek je treintickets best zo’n 2 à 3 maanden van tevoren, dan zijn ze het goedkoopst.
  • Over het algemeen vind je de laagste tarieven overdag op maandag t/m donderdag.
  • Voor een weekendje Venetië raden we aan om van zaterdag t/m maandag te gaan i.p.v. vrijdag t/m zondag. Zo kan je een relatief goedkoop ticketje voor de terugreis boeken.
  • Een andere tip is om je stedentrip buiten het hoogseizoen en de (school)vakanties. Ook feestdagen kunnen duurder uitvallen.

Bestel je treintickets naar Venetië

  1. Leuk alternatief: Venice Simplon Orient Express

Wat dacht je van een bezoekje aan Parijs én Venetië met de trein? Na het bezoeken van de mooiste bezienswaardigheden in Parijs als de Eiffeltoren en een boottocht op de Seine, kan je de trein opstappen richting het prachtige Venetië. Onder de naam Venice Simplon Orient Express brengt deze luxe trein je in .... naar Venetië.

De Venice Simplon Orient Express wordt gekenmerkt door zijn prachtige art deco- en art nouveau-stijl. De trein bestaat uit verschillende met de hand vervaardigde rijtuigen die zijn gerestaureerd om de oorspronkelijke charme en elegantie van de jaren 1920 te behouden. Bewonder zeker de prachtig ingerichte wagons met luxe stoffen, verfijnd houtsnijwerk en kroonluchters en geniet tijdens je reis van verfijnde gerechten. Houd er rekening mee dat een treinreis met de Venice Simplon Orient Express best prijzig kan zijn. Daarnaast geldt er ook een bepaalde dresscode. Laat je slonzige trainingspakken dus maar thuis en trek je mooiste kleren aan.

Weetje: De Venice Simplon Orient Express biedt de dag van vandaag meerdere treinreizen aan. Zo kan je niet alleen naar Venetië reizen maar ook naar tal van andere Europese steden. Vanuit Brussel heb je de mogelijkheid om te reien naar Innsbruck, Venetië en Verona met de Venice Simplon Orient Express. Meer info op de website.
  1. Wat is de beste reistijd voor Venetië?

Venetië is in het hoogseizoen zeer druk bezocht. Dus als je het massatoerisme liever wil vermijden, kan je het beste in de periode april-mei gaan of in het vroege najaar. Venetië ligt niet heel zuidelijk in Italië, dus in de winter wordt het er toch behoorlijk koud. Als je graag wat zonnestralen meepikt, is een winterse stedentrip dan ook een minder goed idee.

Ook tijdens het bekende Carnaval van Venetië is het zeer druk en worden de prijzen voor overnachtingen steevast aanzienlijk duurder. Hou dat dus ook in de gaten als je niet speciaal voor de carnavalsperiode wil afreizen naar de stad. Het carnaval duurt 12 dagen en vindt meestal plaats in februari en/of maart. Afhankelijk wanneer de vastenperiode precies valt in het jaar.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

  1. Extra budgettips voor je stedentrip Venetië

Een weekendje weg of stedentrip naar Venetië hoeft niet per se duur te zijn, met onderstaande tips en tricks kan je al heel wat geld besparen.

  1. Inspiratie voor je stedentrip Venetië

  1. Filmpje: romantische gondeltocht in Venetië

Wat mag je verwachten van een romantische gondeltocht op de Venetiaanse kanaaltjes? In onderstaand filmpje laat men zien hoe adembenemend mooi Venetië eruitziet vanuit een gondel. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen, zal je natuurlijk zelf moeten instappen!

  1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?