Planning stedentrip Venetië: Alle praktische info + tips voor je citytrip Venetië

Volledige reisgids kopen voor € 5

Planning stedentrip Venetië: Alle praktische info + tips voor je citytrip Venetië

28 maart 2022 in Venetië1 reactie

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip Venetië te plannen

Een stedentrip naar Venetië is onmiskenbaar iets wat je op veel mensen hun bucketlist tegenkomt. Het is dan ook een van de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen in Europa en zelfs in de wereld.

Maar hoe steek je de planning voor je stedentrip naar Venetië het beste in elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je zowel de essentials als de verborgen pareltjes te zien krijgt in een paar dagen? Wij zetten je alvast op weg met dit artikel.

Inhoud artikel

 1. Hoe bereik je Venetië?

Het eerste punt is natuurlijk in Venetië geraken. Je zal zien dat er twee luchthavens zijn in de buurt van de stad: Marco Polo Airport en wat verderop Treviso Airport. We leggen even uit hoe je er best geraakt vanaf beide luchthavens. Meer info over vervoer van de luchthaven naar centrum Venetië.

Van Marco Polo Airport naar Venetië

 • Marco Polo Airport is de luchthaven van Venetië zelf. Er zijn wat grotere vliegtuigmaatschappijen die hier landen. Wanneer je rechtstreeks naar Venetië vliegt, kan je vlot van de luchthaven naar de stad via de Alilaguna veerboot. Die stopt onder andere aan Piazza San Marco en nog een aantal hotspots. Op ongeveer een uur ben je op je bestemming.
 • Een andere optie is om een van de watertaxi’s die aan de kade liggen te delen met andere toeristen.
 • De goedkoopste manier is de bus nemen naar de Piazzale Roma. De busrit duurt ongeveer een halfuur en je hebt meestal twee bussen per uur. Je kan kiezen tussen de comfortabele ATVO bussen die zonder tussenstop naar Venetië gaat of de Aerobus lijn 5.
Verblijf je in Mestre net buiten Venetië? Dan neem je best ATVO bus 2.

Van Treviso Airport naar Venetië

Het vluchtaanbod naar Marco Polo Airport is soms eerder beperkt. Heel wat toeristen landen dan ook in de luchthaven van Treviso, die zo’n 35 kilometer van Venetië ligt. Daar vliegen verschillende lage kostenmaatschappijen en andere kleine airlines vanuit België en Nederland.

Vanuit Treviso gaan er ook ATVO-bussen rechtstreeks naar Venetië, de busreis duurt iets meer dan een uur. Je kan ook met bus 6 naar het station van Treviso gaan en van daaruit de trein nemen naar Venezia Santa Lucia. Dit is iets goekoper dan de ATVO-bus, maar je bent ook wel wat langer onderweg.

Verblijf je in Mestre? Dan is er een ATVO-bus vanuit de luchthaven naar het station van Mestre-Venezia.
 1. Dag 1: San Marcoplein en Rialto

Op de eerste dag van je stedentrip Venetië trekken we meteen naar twee van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad: de Rialtobrug en het San Marcoplein. Vanaf Piazzale Roma is het best wel een eind te voet, dus je kan beter op de Vaporetto stappen wanneer je er wat sneller wil geraken.

Rialtobrug en vismarkt

We gaan ervanuit dat je al in de voormiddag begint. Dan is de optimale route om eerst af te stappen aan de halte Rialto. Daar kan je dan de bekende brug met de vele winkeltjes bezoeken. Een paar straten verderop vind je dan de markthallen van de Mercato di Rialto, die vooral bekend is van de vismarkt. De markt is alleen 's morgens open, daarom raden we je aan om eerst de wijk van Rialto te doen.

Je kan de Rialtobrug en het Canal Grande uiteraard ook gaan bekijken vanaf het water tijdens je gondeltocht. Deze zijn snel volzet dus we raden aan dat je tickets voor een gondelvaart in Venetië op voorhand boekt.

Bezoek het San Marcoplein en tal van boeiende musea

Vanaf Rialto is het 500 à 600 meter te voet naar het San Marcoplein. Hier kan je de straten wel te voet trotseren. Onderweg kan je de belangrijkste winkelstraat van Venetië, de Merceria Orologio, meteen meepikken. Die brengt je uiteindelijk onder de Torre dell' Orologio door naar het San Marcoplein.

Het plein telt vele musea en monumenten, hoeveel tijd je hier nodig hebt hangt er dus vanaf wat je allemaal wil zien. Wat we wel aanraden is om skip-the-line tickets te kopen voor het Dogepaleis en voor de Basiliek van San Marco, anders verlies je meteen een pak tijd. De andere bezienswaardigheden zijn wat minder druk. Al kan er ook wel een rij ontstaan bij de Campanile klokkentoren die je kan beklimmen. Vanaf hier geniet je dan van een prachtig uitzicht over de stad.

Je bezoek aan San Marco kan je afronden met een passage langs de Ponte della Paglia, vanaf hier kan je een foto maken van de Brug der Zuchten. Vervolgens kan je rechtsomkeer maken naar de Giardini Reali en deze parktuin nog even meepikken voor je terug op de Vaporetto stapt.

Wil je graag meerdere musea bezoeken op Piazza San Marco? Dan kan je best een Venetië museumpas aankopen waarmee je zowel het Dogepaleis als Museo Archeologico, de Bibliotheca en Museo Correr binnen mag, alsook tal van andere Venetiaanse musea. Bestel hier je Museumpas online.

Wil je graag de bezienswaardigheden op het San Marcoplein bezoeken met een gids? Dan zijn er tal van tours beschikbaar die je vooraf online kan boeken. Op die manier krijg je ook voorrang bij de drukst bezochte plaatsen. Boek je tour hier online.

 1. Dag 2: Eilandhoppen naar Murano en Burano

Voor je tweede dag ga je, hoe kan het ook anders, opnieuw te water. Alleen kan je nu de stad even verlaten om de Venetiaanse lagune te gaan verkennen. Nabij Venetië kan je de kleurrijke eilanden Murano en Burano bezoeken. Murano ken je van het glas, terwijl de gekleurde huisjes in de haven van Burano de cover van menig reisgids sieren.

Er zijn tal van georganiseerde eilandcruises van een halve of een volledige dag waarbij je naast Murano en Burano nog een aantal stops doet (meestal Torcello). Maar je kan ook op eigen houtje naar de eilanden trekken met de Vaporetto. Bekijk alle tours en excursies naar Murano, Burano en Torcello.

Murano, bekend om het geblazen Venetiaans glas

Op Murano staat alles in het teken van de glasblazerij en dat merk je meteen zodra je in het haventje toekomt. Laat je echter niet vangen aan de kraampjes met glazen souvenirs, er is heel veel imitatieglas in omloop. Voor je iets koopt, kijk je best goed naar de labels of het officiële Vetro Artistico® Murano keurmerk erop staat en vraag ook naar een certificaat van oorsprong.

Je kan ook een grote glasfabriek gaan bezoeken in Murano: Ferro en Lazzarini. Er is een mogelijkheid om in groep ook een demonstratie van een glasblazer mee te volgen, bij de georganiseerde eilandcruises zit dit vrijwel altijd inbegrepen. Bij de fabriek vind je ook een grote winkel met een indrukwekkende collectie glaskunstwerken te koop. Als je er echt niet genoeg van krijgt, is er uiteraard ook een Glasmuseum op de Fondamente Marco Giustinian.

DAGUITSTAP: Murano bezoeken vanuit Venetië? Een daguitstap vanuit Venetië naar Murano online boeken vanaf € 18. Je kan ook enkel tickets voor de glasblazerij of een rondleiding door Murano online boeken vanaf € 5. Zie hier voor alle tickets en daguitstappen naar Murano.

Burano, bekend om de kleurrijke huisjes en de verfijnde kantproductie

Burano is een pittoresk eiland met een kleurrijke vissershaven en de scheve klokkentoren van Il Campanile Storto. Hier gaan toeristen vooral op zoek naar het iconische uitzicht met de rijen gekleurde huisjes. Die vind je terug langs de Fondamenta San Mauro. De klokkentoren hoort bij de Chiesa di San Martino. De vreemde positie van de toren is te wijten aan grondverzakkingen door de eeuwen heen.

Krijg je niet genoeg van de gekleurde gevels? Dan moet je het kitscherige bakstenen huis bij Piazza Umberto I zeker zien. Veel toeristen gaan ook eens naar Casa di Gianfranco Rosso op de Rio Terrà del Pizzo.

TOUR: Wil jij ook graag met je eigen ogen zien hoe kant gemaakt wordt in Burano? Ga dan zeker mee met een georganiseerde tour, boek je ticket naar Burano online vanaf € 20.

 1. Dag 3: Dorsodurowijk verkennen

Op de derde dag raden we je aan om de wijk Dorsoduro te gaan verkennen. Dit is wat ons betreft misschien wel de mooiste wijk van de stad, te meer omdat ook het eiland Giudecca er door de meeste mensen nog bij wordt gerekend. Eigenlijk is dit de studentenwijk van de stad.

De universiteitsgebouwen zijn hier te vinden en je vindt er ook heel wat culturele bezienswaardigheden zoals de Gallerie dell'Accademia en de Peggy Guggenheim Collection. Je komt er via de Ponte Dell' Academia: de houten brug die je meteen tot bij de Gallerie brengt. De Vaporetto stopt hier ook aan de halte Accademia.

Als kunstliefhebber kan je uiteraard de twee musea bezoeken voor een portie klassieke, dan wel moderne kunst. Maar je kan ook gewoon wandelen langs de prachtige promenade van Giudecca tot aan het Casa dei Tre Oci. Daar kan je de vaporetto nemen naar San Giorgio Maggiore, waar je de gelijknamige iconische kerk uit de lagune van Venetië kan bezoeken.

 1. Wat is de beste reistijd voor Venetië?

Venetië is in het hoogseizoen zeer druk bezocht. Dus als je het massatoerisme liever wil vermijden, kan je het beste in de periode april-mei gaan of in het vroege najaar. Venetië ligt niet heel zuidelijk in Italië, dus in de winter wordt het er toch behoorlijk koud. Als je graag wat zonnestralen meepikt, is een winterse stedentrip dan ook een minder goed idee.

Ook tijdens het bekende Carnaval van Venetië is het zeer druk en worden de prijzen voor overnachtingen steevast aanzienlijk duurder. Hou dat dus ook in de gaten als je niet speciaal voor de carnavalsperiode wil afreizen naar de stad. Het carnaval duurt 12 dagen en vindt meestal plaats in februari en/of maart. Afhankelijk wanneer de vastenperiode precies valt in het jaar.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Hoe geld besparen in Venetië?

Venetië is niet meteen de goedkoopste stad en er zijn heel wat tourist traps die je beter kan vermijden. Daarom geven we je graag enkele tips om een flinke duit te besparen tijdens je stedentrip in Venetië.

Koop dag- of meerdaagse tickets voor de waterbus

In Venetië zal je al snel naar de vaporetto grijpen voor verplaatsingen door de stad. De waterbus brengt je meestal sneller bij je bestemming dan wanneer je zelf je weg te voet gaat zoeken. En je kan meteen flink wat besparen als je een dagticket of kaarten voor meerdere dagen aankoopt. Een los ticket voor de vaporetto kost je reeds € 7,50, dus dat dikt wel aan na een paar vaartochtjes. Dagkaarten zijn er reeds voor € 20 en voor meerdere dagen ben je nog goedkoper af, dus die prijs haal je er snel uit. Koop je tickets voor de vaporetto online.

Deel een gondelvaart met meerdere mensen

Een gondelvaart in Venetië wil je natuurlijk niet missen wanneer je er bent. Maar een individuele gondelvaart heeft wel zijn prijskaartje: voor een rondvaart van ongeveer 40 minuten betaal je al snel € 80 en voor een romantische avondtocht zelfs € 100.

Bij de gondeliers kan je niet afdingen, want de gondelprijzen zijn bij wet vastgelegd. Maar je kan wel een gondel delen met meerdere mensen voor minder dan € 30. Dan zit je met maximaal 6 personen in de boot en ben je toch een stuk goedkoper af.

Onze tip: Kies voor een gedeelde gondelvaart, zo bespaar je flink wat geld uit, boek je gedeelde gondelvaart online. Je kan steeds annuleren tot 24u voor aanvang.

Tickets kopen voor een gondelvaart vanaf € 27, zo kan je meteen van de romantische tocht genieten.

Doe geen terrasje op het San Marcoplein

Het San Marcoplein is natuurlijk een iconische locatie, maar iets gaan eten en drinken kost er heel veel voor matige kwaliteit. En dan moet de befaamde "coperto", een opgelegde fooi voor tafelbediening, er nog bij worden geteld. Persoonlijk zouden we dat alleen doen als je wil genieten van het live orkest dat dagelijks op het plein te bewonderen is. In andere wijken van de stad vind je meer aanvaardbare prijzen.

Musea op het San Marcoplein bezoeken? Koop de Museumpas

Op het San Marcoplein vind je meerdere musea, met het Dogepaleis als bekendste trekpleister. Weet dat je daar een combiticket kan boeken om alle musea op het plein te bezoeken. Zo krijg je naast het Dogepaleis meteen ook toegang tot Museo Correr, Museo Archeologico en de Biblioteca Nazionale. Koop hier je Museumpas online.

 1. Ga mee met een Venice Free Walking Tour

Heb je zin om naast de toeristische trekpleisters ook wat verborgen pareltjes te ontdekken die je anders makkelijk zou missen? Dan raden we je aan om mee te gaan met een van de Venice Free Walking Tours. Je gaat gratis mee op wandel met een local die de groep zal begeleiden en uitleg zal geven bij alles wat je onderweg tegenkomt. Iedere dag heb je keuze uit meerdere wandeltochten die vanop verschillende plaatsen vertrekken. Ontdek de startlocaties hieronder op de kaart. Boek een Venice Free Walking Tour online.

Wil je graag nog meer verborgen pareltjes zien van Venetië terwijl je wat ontsnapt aan het massatoerisme? Lees ons artikel over Venetië bezoeken zonder tourist traps.

 1. Venetië Pas: Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden

Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Venetië? Dan is de handige Venetië Pas meer dan een aanrader! Hieronder hebben we alvast enkele voordelen die deze pas met zich meebrengt, opgelijst:

 • Hiermee kan je de wachtrij voor de Basiliek van San Marco overslaan
 • Je krijgt eveneens toegang tot het terras van de basiliek en Pala D'Oro.
 • Ook bij het Dogepaleis hoef je niet aan te schuiven
 • en je krijgt een gondelvaart van 30 minuten.

Bestel je Venetië Pas online

Tours en georganiseerde daguitstappen vanuit Venetië

Wil je graag een daguitstap vanuit Venetië maken met een georganiseerde tour of gids? Ontdek hier alle daguitstappen in en rond Venetië en haal het beste uit je vakantie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder enkele leuke en mooie dagexcursies vanuit Venetië

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: prachtige beelden van Venetië

Dit filmpje geeft met de hulp van indrukwekkende luchtbeelden de schoonheid van Venetië weer. Bekijk het korte filmpje om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Om de romantische stad te verkennen, zal je natuurlijk zelf naar Venetië moeten reizen!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?