Carnaval van Venetië 2024 bezoeken? Alle info + tips over het Carnaval

Volledige reisgids kopen voor € 5

Carnaval van Venetië 2024 bezoeken? Alle info + tips over het Carnaval

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Het Carnevale di Venezia (Carnaval van Venetië) is ongetwijfeld een van de beroemdste carnavals ter wereld. De prachtige kostuums en typische Venetiaanse maskers transformeren de stad op een magische manier. De glamour van dit alles laat je wensen dat je in een andere periode geboren was. Het evenement trekt jaarlijks ca. 3 miljoen bezoekers, waarmee dit het grootste evenement is in Venetië. Het kan erg hectisch en druk zijn, maar met een goede voorbereiding zal je zeker genieten van je reis.

De 2022-editie van Carnevale di Venezia vindt plaats van 19 februari t/m 1 maart 2022. Het evenement duurt traditioneel 12 dagen en eindigt 40 dagen voor Pasen. Je kan het carnaval jaarlijks bezoeken in de maanden februari/maart.

Tickets voor je bezoek Venetië + wachtrijen vermijden

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië. Boek je ticket hier online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Carnaval van Venetië

Overwinning op de Patriarch van Aquileia

De oorsprong van het carnaval van Venetië dateert uit een heel ver verleden, het is niet 100% duidelijk wanneer de eerste editie plaatsvond. De meeste bronnen vermelden 1162, toen Venetië de overwinning tegen de Patriarch van Aquileia vierde.

Andere bronnen beweren dat de Doge Vitale Falier (de hoofdmagistraat in de voormalige republiek Venetië) en de regering van la Serenissima, de arme mensen al in 1094 lieten genieten van een korte periode van plezier en festiviteiten. Na verloop van tijd is het evenement even verdwenen.

TOUR: Wil je zelf ook de geschiedenis van het carnaval in Venetië ontdekken? Ga mee met een tour langs de verborgen plekjes van stad tijdens een Treasure Hunt vanaf € 20. Nog meer tours en mogelijkheden hieronder:

Sinds 1979, de moderne versie van het Carnaval van Venetië

Het carnaval en het gebruik van maskers werden zelfs strikt verboden in 1797 onder het bewind van de koning van Oostenrijk. In de 19de eeuw verscheen het carnaval terug, alleen voor korte periodes en vooral voor private partijen. Pas sinds 1979 werd het evenement op de huidige manier georganiseerd. Op dat moment besloten de regering en enkele Venetiaanse verenigingen (zoals Teatro La Fenice, de Biënnale van Venetië en andere toeristische organisaties) om de geschiedenis en cultuur van Venetië terug nieuw leven in te blazen.

 1. Evenementen tijdens Carnaval Venetië

Er worden tijdens het Carnaval van Venetië verschillende evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn veelal gratis en zijn voor iedereen toegankelijk. De meeste festiviteiten situeren zich op het San Marcoplein, maar ook in de verschillende buurten rond het plein wordt er feest gevierd. Het is dus zeker een aanrader om tijdens het carnaval ook door de verschillende buurten te wandelen.

Onze tip: Wil je ook graag het Carnaval van Venetië en de speciale sfeer van de maskers eens beleven? Boek je Carnivale experience tour online. Tijdig boeken is de boodschap !

 1. De Festa Veneziana

Activiteiten in het openingsweekend:19 februari 2022

De openingsceremonie in het eerste weekend van het carnaval vinden plaats in de Cannaregio sestiere. De officiële start is op zaterdag, dan volgt er een spectaculaire watershow, samengesteld door Studio Festi en Seconda Materia. De uitvoering met acrobaten en muziek op de Rio di Cannaregio is altijd zeer indrukwekkend, maar kan erg druk zijn. Er is een show om 19u en een om 21u.

De traditionele roeiwedstrijd

Op zondag start men met de eerste regata van de Carnevale, de Regata delle Columbine. De race begint om 10u30 en wordt gevolgd door een historische waterparade met versierde boten (corteo storico di imbarcazioni addobbate).

De parade begint rond 11 uur bij de Rialtobrug en komt rond 12 uur aan in het district Cannaregio. Je kan er genieten van het entertainment en er proeven van typische Venetiaanse gerechten.

GONDELVAART: Wil je tijdens je bezoek aan Venetië graag een gondelvaart boeken? Bekijk hier alle mogelijkheden en bespaar eenvoudig geld uit. Lees alles over onze gondelvaart door Venetië op onze blog.

 1. Piazza San Marco

Het San Marcoplein is de centrale locatie voor alle carnavalsfeesten, zoals de kostuumparades of ‘de Vlucht van de Engel’. Het prachtige landschap is ontworpen en gemaakt door La Fenice. In eerdere edities creëerden lokale ambachtslieden hun kunst in ‘la bottega’, een werkplaats op het plein.

Je kan er kijken hoe maskers of schoenen op een traditionele manier worden gemaakt. Elke avond vanaf 18u kan je hier genieten van livemuziek.

TIP: Wil jij ook Venetië verkennen? Download onze gratis reisgids Venetië met een compleet uitgewerkte wandeling langs alle highlights.

 1. Festa delle Marie

Een bruidsschat voor 12 arme Venetiaanse meisjes

La festa delle Marie verwijst naar de zuivering van Maria, de dag waarop alle huwelijken werden gezegend. Tegelijkertijd bood de Venetiaanse Doge prachtige juwelen als bruidsschat aan 12 arme Venetiaanse meisjes.

 • De parade is een herdenking om de Maagd Maria te bedanken voor haar hulp bij het redden van deze meisjes.
 • De parade begint om 14u45 vanuit San Pietro in Castello en volgt Via Garibaldi en Riva degli Schiavoni om ze op 19 februari 2022 het San Marcoplein om 16u te bereiken.

Onze tip: Je hoeft niet dicht bij het podium te staan om van dit evenement te kunnen genieten. Voor de basiliek kun je wachten op de parade, om dan foto’s te maken van de Marie met de basiliek op de achtergrond. Als alternatief kun je de parade op de riva in Castello bekijken, waar het minder druk is.

 1. Kostuumwedstrijd

Dagelijkse kostuumwedstrijden: 20 februari - 1 maart 2022

Zodra je bij de San Marco sestiere bent, word je overweldigd door duizenden prachtige maskers en kostuums. Het is onmogelijk om niet af en toe stil te staan en de fijne details te bewonderen. Iedereen kan dagelijks deelnemen aan de gemaskerde kostuumwedstrijd en paraderen op het San Marcopodium. Op de laatste dag van het carnaval wordt de winnaar bekendgemaakt.

De beste plekken om foto's te maken

 • Ga naar Campo San Zaccaria om de mooiste foto's te maken. De roze stenen van de kerk zijn typisch Venetiaans en vervolledigen het kleurrijke plaatje met de kostuums. Je vindt er steeds toeristen die graag op de foto willen en het plein geeft je de nodige bewegingsruimte. Bekijk ligging op de kaart.
 • Een 2de optie is om op de Ponte de l'Osmarin te poseren. Hier maak je pittoreske foto’s op een klein brugje in Venetië. Bekijk ligging op de kaart.
 • Een andere mogelijkheid voor typische Venetiaanse foto's is door een plaatsje te bemachtigen op het terras van Caffé Florian. Deelnemers van de wedstrijd komt hier vaak langs om de typische foto's te kunnen nemen. Bekijk op de kaart.
 1. Volo dell’Angelo

De Vlucht van de Turk

De Vlucht van de Engel beschouwt men vaak als de officiële opener van het Carnevale di Venezia en wordt op televisie uitgezonden. Het begon in het midden van de zestiende eeuw, toen een jonge Turkse acrobaat er spectaculair in slaagde om naar de Campanile te lopen. Hij deed dit via een lang touw dat aan zijn boot aan de riva was bevestigd. Tijdens zijn afdaling stopte hij op het balkon van het Palazzo Ducale om de Doge te eren. De gebeurtenis werd in de volgende jaren herhaald in verschillende variaties en men noemde het De vlucht van de Turk.

De Vlucht van de Duif

De act kende een einde in 1759 toen een van de acrobaten op de grond viel en stierf. Het evenement werd verboden, maar begon later opnieuw met de afdaling van een houten duif die bloemen over de menigte strooide. De naam veranderde toen in Flight of the Dove.

De Vlucht van de Engel

In 2001 veranderde het evenement in de Vlucht van de Engel. In de huidige variant voert een meisje (een actrice of model) de historische act van de Turk uit en vliegt vanuit de Campanile naar het podium waar ze begroet wordt door de Doge. Sinds 2011 is de Engel de winnaar van de Festa delle Marie van het voorgaande jaar. In 2020 gaat de eer naar Erika Chia.

Onze tip: Wil je ook graag het Carnaval van Venetië en de speciale sfeer van de maskers eens beleven? Boek je Carnivale experience tour online. Tijdig boeken is de boodschap !

 1. Ballata delle Maschere con Il Taglio della Testa al Toro

De ballade van gemaskerden met de onthoofding van de stier. Het gebeuren verwijst naar de legende van ‘giovedì grasso’ (mardi gras). Om de poging tot rebellie te herinneren, moesten de opvolgers van Ulrico elk jaar een stier, twaalf broden en twaalf varkens naar de Doge van Venetië sturen.

De stier staat symbool voor de patriarch en de varkens voor de heren. Ze werden aan de mensen op het San Marcoplein getoond en bespot, gevolgd door de onthoofding van de stier.

 • De parade begint om 15u in San Giacometto en eindigt op het San Marcoplein, waar de stier (geen echte stier) zal worden onthoofd.

STADSWANDELING: Met onze gratis stadswandeling Venetië zie je de mooiste plekjes van de stad en kom je ook op plaatsen waar toeristen niet komen.

 1. Svolo del Leone

De Vlucht van de Leeuw: 1 maart 2022

De laatste officiële activiteit van het carnaval is de Vlucht van de Leeuw van San Marco, geschilderd op een groot canvas. Het begint om 17.00 uur, na de prijsuitreiking van de Festa delle Marie.

 1. Tips voor een bezoek aan Venetië tijdens het Carnevale-seizoen

 • Plan vooruit en boek je hotel in Venetie ruim van tevoren. Hotels rekenen meestal hoogseizoenprijzen tijdens het Carnevale-seizoen, dus hoe verder je van tevoren boekt, hoe minder je zult betalen.
 • Tijdens het Carnaval is het drukker dan normaal, wil je de top bezienswaardigheden in Venetië bezoeken, dan is het aangeraden om ruim op voorhand online je tickets te boeken.
 • Mensen dragen overal in de stad uitgebreide kostuums en maskers, er is dus veel te zien door gewoon rond te lopen. Draag voor de beste Carnevale-ervaring zelf een kostuum of op zijn minst een masker. Je kunt gemakkelijk een goedkoop masker vinden als je in Venetië bent. Ook sierlijke, handgeschilderde versies kun je kopen, maar die kosten al snel wat meer. Je hotel zal wel enkele kostuumverhuurders aanbieden of je op zijn minst doorverwijzen naar een verkoper.
 • De meeste high-end hotels houden gemaskerde ballen die kleiner en persoonlijker zijn dan de openbare evenementen. Het bijwonen van een bal, inclusief het huren van een kostuum, zal ongeveer 500 euro kosten, maar blijft een unieke ervaring. De meeste formele Carnevale-evenementen, privéfeesten en maskeradeballen zal je vooraf moeten reserveren.
 • Als je Venetië wilt bezoeken tijdens het Carnevale-seizoen, wordt de laatste week van festiviteiten, beschouwd als de beste tijd om te gaan. Toch is er ook veel gaande vóór de daadwerkelijke Carnevale-periode, inclusief entertainment en gekostumeerde personages. Je vermijdt de grootste drukte maar geniet toch van de carnavalsfeer. Boek je Carnivale experience tour online
 1. Filmpje: Carnaval van Venetië

Dit filmpje toont de sfeer van Venetië tijdens het Carnevale di Venezia. Bekijk hoe de gemaskerde feestvierders pronken in hun kostuums. Ontdek de romantische stad zelf tijdens het Carnaval van Venetië!

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?